Notebookcheck

Testrapport Amazon Kindle Fire HD 7 tablet

Allen Ngo, 12-01-2013

De gerestylede Fire. De prijs van de originele Kindle Fire was met $200 tijdens de launch nog uniek, maar steeds meer tablets zijn voor een dergelijke prijs verkrijgbaar, zodat de Kindle Fire serie nu echt de concurrentie aan moet gaan. Kan de Kindle Fire HD 7 alsnog een plekje veroveren op de budget tablet markt?

De originele Kindle Fire blies met zijn lage adviesprijs van $200 de concurrentie weg, want een dergelijke prijs was tijdens de launch eind 2011 spectaculair. Ondanks dat hij redelijk zwaar was en de features redelijk beperkt waren, bood de snel verkopende Fire waar voor zijn geld en zorgde hij ervoor dat de ontwikkeling van tablets, honderden dollars goedkoper dan Apple's iPad, in een stroomversnelling kwam. 

Een jaar later is de concurrentie onder tablets in de prijsklasse rond $200 een stuk groter, omdat steeds meer fabrikanten goedkopere modellen uitbrengen. De Nexus 7 is met zijn krachtige hardware en goede software misschien wel de de gevaarlijkste concurrent.
Amazon heeft de 7 inch Fire serie geupgrade met een TI OMAP 4460 SoC, het RAM geheugen verdubbeld tot 1 GB en de behuizing van top tot teen gerestyled. Is de Kindle Fire HD 7 'heet' genoeg om het succes van het origineel te evenaren?

Behuizing

Simpeler en ronder design
Simpeler en ronder design
Zeer gevoelig voor vingerafdrukken
Zeer gevoelig voor vingerafdrukken

De behuizing van de eerste Kindle Fire was relatief stevig en niet slecht voor die tijd, maar we vonden het design nogal saai en hem behoorlijk zwaar. Naar de kritiek is geluisterd en dus heeft de gerestylede Kindle Fire HD 7 minder rechte hoeken en is hij lichter (395 vs. 413 gram). De behuizing is wel van hetzelfde, stevige plastic gemaakt en ook de zwarte kleur is niet veranderd. Net als de rubberen textuur van de achterzijde is ook de dunne rubberen lijn rondom de behuizing gebleven. Door de nieuwe luidsprekers loopt over de rubberen achterzijde nu een plastic balk, die de behuizing een meer unieke en minder saaie uitstraling geeft. Let wel op dat de behuizing meer dan andere tablets last heeft van lastig te verwijderen vingerafdrukken.
De behuizing mag dan geen opvallend glimmende zilveren versiersels hebben of van aluminium gemaakt zijn, maar hij is dunner (10.3 vs 11.4 mm) en heeft een geupdate design dat prima past in deze prijsklasse.

De volume en aan/uit-knoppen haal je gemakkelijk door elkaar, omdat ze er hetzelfde uitzien en hetzelfde aanvoelen. Doordat ze dicht bij elkaar geplaatst zijn is het dan ook niet vreemd dat je in het begin vaak per ongeluk de verkeerde knop indrukt.  Voor nieuwe gebruikers van de Kindle Fire HD kan dat tijdens het kijken van een film of tijdens internetten erg irritant zijn.

De bouwkwaliteit is zeer goed dankzij de dikke rand die geheel rond de behuizing loopt. Verder zijn er geen zwakke plekken die ingedrukt kunnen worden, zelfs niet in het centrum van de achterkant. Amazon is er in geslaagd een lichtere tablet te ontwerpen, die wel nog even stevig als zijn voorganger aanvoelt en qua bouwkwaliteit zelfs iets beter uit de bus komt dan tablets van vergelijkbare afmeting, zoals de Nexus 7 of  Lenovo A2109.

Connectiviteit

Net als de eerste Kindle Fire heeft het 7 inch HD model uit 2012 wat betreft connectiviteit weinig te bieden, wat in deze prijsklasse overigens begrijpelijk is. Toch beschikt de tablet, bijna als een verrassing, naast de standaard micro-USB poort wel over een micro HDMI uitgang. Om de video uitgang te testen hebben we een externe monitor met een resolutie van 1920x1200 pixels aangesloten en daarop werd direct een kopie van het tabletscherm weergegeven. Roteren van de tablet zorgt ervoor dat externe content ook draait, maar helaas zijn er wel aan alle vier de zijden altijd zwarte randen zichtbaar. Dat is ook het geval tijdens het afspelen van YouTube video's of video's van Amazon's eigen streaming service. Geluid wordt ook naar de externe monitor doorgestuurd, maar de volumeregeling op de tablet zelf is uitgeschakeld, zodat je alleen het dempen aan of uit kunt zetten.

De micro-USB poort is bedoelt om de tablet op te laden en bestanden over te zetten. USB-to-go compatibiliteit hebben we getest met het aansluiten van flash drives en Logitech muizen en toetsenborden. Helaas herkende de tablet geen enkel van de aangesloten apparaten.

Bovenzijde: micro HDMI, micro-USB 2.0
Bovenzijde: micro HDMI, micro-USB 2.0
Linkerzijde: geen
Linkerzijde: geen
Onderzijde: microfoon
Onderzijde: microfoon
Rechterzijde: aan/uit-knop, volumeregeling, 3.5 mm audio
Rechterzijde: aan/uit-knop, volumeregeling, 3.5 mm audio

Draadloze modules verzorgen 2x2 WLAN a/b/g/n en Bluetooth 4.0. Er is op het moment geen model met ingebouwde WWAN of GPS. Amazon maakt hogere WLAN snelheden mogelijk met de MIMO hardware, maar de dual-band ondersteuning levert niet voor iedereen voordeel op, omdat veel routers thuis alleen op single-band uitzenden. Toch is ondersteuning voor zowel 2.4 GHz als 5 GHz opvallend voor een tablet van $200. Tijdens langdurig streamen hebben we geen problemen ondervonden van signaalverlies.

Software

De Kindle Fire HD is ten eerste een multimedia apparaat dat geheel op Amazon is gericht. Gebruikers hebben dan ook gemakkelijk toegang tot Amazon Cloud en gerelateerde diensten, die verdeeld zijn in individuele secties voor games, apps, boeken, muziek, video's en nieuws. Het systeem kan dan ook erg gesloten aanvoelen, omdat je geen directe toegang tot de Android Market hebt.

Het positieve punt is dat het onderliggende besturingssysteem wel gewoon Android 4.0 is, dus met de juiste tools is het toch mogelijk om Android apps te installeren. Dit proces is hetzelfde als voor de op Android 2.3 gebaseerde Kindle Fire, maar compatibiliteit van alle apps wordt nog altijd niet gegarandeerd. Google's app store biedt veel meer keuze dan Amazon's equivalent en kan de waarde van de tablet dus flink verhogen.

Home screen landschapsmodus
Home screen landschapsmodus

Ten opzichte van de originele Kindle Fire zijn de software prestaties behoorlijk verbeterd. Animaties en scrollen zien er veel vloeiender en sneller uit en wie bekend is met de originele Fire zal de UI iconen en stijl direct herkennen. Toch geven we zelf de voorkeur aan Android's standaard interface, omdat het enorm veel opties biedt om alles naar eigen wens in te stellen. De Fire interface is volledig gericht op het zo gemakkelijk mogelijk gebruiken van Amazon diensten, maar dat gaat ten koste van alles. Wanneer de tablet in portetmodus staat, wordt bijvoorbeeld bijna de helft van het scherm gevuld met Amazon advertenties om meer aankopen te stimuleren. Vooral voor een 7 inch scherm is dat waardevolle ruimte, die ook gebruikt had kunnen worden om de lokale functionaliteit te verhogen.

Zo maakt de Kindle Fire HD het ook nog gemakkelijker dan ooit om het gehele aanbod van Amazon te bekijken en producten aan te schaffen. De individuele stores voelen minder rommelig aan dan Google's app store en de Silk Browser heeft veel baat gehad bij de toegenomen rekenkracht en meer RAM geheugen, tenminste dat vinden wij. Rijkelijk gevulde, of grotere webpagina's hebben tijdens snel scrollen overigens nog steeds wat last van lag, dus de ervaring is nog niet helemaal perfect.

Home screen in portretmodus. Het onderste deel wordt niet benut.
Home screen in portretmodus. Het onderste deel wordt niet benut.
Tekst en afbeeldingen zien er scherper uit dan op het origineel.
Tekst en afbeeldingen zien er scherper uit dan op het origineel.
Op het lock screen van het $199 model verschijnen willekeurige advertenties.
Op het lock screen van het $199 model verschijnen willekeurige advertenties.

Camera's en multimedia

De 1.3 megapixel front-facing camera is een nieuwe toevoeging aan de Kindle Fire serie, die videochats via Wi-Fi en het maken van foto's voor het eerst op een Amazon tablet mogelijk maakt. Er is geen camera aan de achterzijde aanwezig, dus de mogelijkheid om foto's te maken is erg beperkt. 

Vreemd genoeg is er geen standaard camera app geïnstalleerd, waardoor het voelt alsof de camera op het laatste moment is toegevoegd. Gebruikers moeten dus third-party software uit de app store downloaden om gebruik te maken van de camera. Overigens is de opnamekwaliteit niet om over naar huis te schrijven, maar voor fotootjes binnenshuis en videochats presteert de camera beter dan gemiddeld. Veel front-facing camera's hebben bij weinig licht namelijk last hebben van lage frame rates en wazige kleuren. Verrassend genoeg zien we deze effecten in mindere mate op de Kindle Fire HD.

Multimedia mogelijkheden zijn typisch voor een tablet en op de Kindle Fire HD zit het daar ook wel goed mee, zolang je tenminste bij Amazon bronnen blijft. Gedownloade eBooks, muziek, video's, enzovoort, worden automatisch gesorteerd op "boekenplanken" en zijn snel terug te vinden. Microsoft documenten zijn ook te lezen, zowel vanaf het lokale geheugen of vanaf de Amazon Cloud. We hebben zonder enkel probleem .doc, .docx, .xlsx en zelfs .pptx bestanden gedownload en bekeken. Scrollen gaat wel erg langzaam, dus het bekijken van grote bestanden is geen pretje.

Wie de tablet voornamelijk wilt gebruiken voor niet-Amazon content kan met een app als ES File Explorer gemakkelijker eigen bestanden organiseren.

Acceptabele kwaliteit voor een front-facing camera.
Acceptabele kwaliteit voor een front-facing camera.
Dezelfde eReader opties als op de originele Kindle Fire.
Dezelfde eReader opties als op de originele Kindle Fire.
Simpele Office bestanden, zoals deze .ppt presentatie, openen zonder problemen.
Simpele Office bestanden, zoals deze .ppt presentatie, openen zonder problemen.

Bij het streamen van video worden zowel Amazon als YouTube HD video's vloeiend afgespeeld. Toch zien HD YouTube video's er niet zo scherp uit als zou moeten, ook niet na het selecteren van de HD playback optie. Dit valt ook op tijdens het bekijken van Amazon films, dus we hebben het idee dat de bitrate van HD video's kunstmatig verlaagd wordt om hogere frame rates te halen. Het gebrek aan scherpte valt nog meer op wanneer video's op een extern scherm wordt weergegeven.

Voor een zwaardere video test hebben we geprobeerd 720p en 1080p films in .mkv en .avi formaat af te spelen. Deze films werden door de standaard videospeler niet afgespeeld. Gelukkig worden .mkv, .avi, .mp4 en .divx bestanden in SD kwaliteit wel weergegeven, alhoewel onze test met een .wmv bestand resulteerde in een foutmelding. Voor betere afspeelcompatibiliteit buiten de Amazon diensten om moeten gebruikers misschien toch uitwijken naar andere apps, of zelfs apps uit Google's app store.

Prime leden hebben toegang tot meer gratis content.
Prime leden hebben toegang tot meer gratis content.
HD streams worden vloeiend, maar niet bijzonder scherp weergegeven.
HD streams worden vloeiend, maar niet bijzonder scherp weergegeven.
Een poging onze eigen 720p en 1080p video's te bekijken resulteerde in een foutmelding.
Een poging onze eigen 720p en 1080p video's te bekijken resulteerde in een foutmelding.

Accessoires

Er wordt weinig met de tablet meegeleverd. Amazon voorziet alleen in een simpele micro-USB naar USB kabel, maar verder niets. Alle handleidingen zijn in digitale vorm beschikbaar op de tablet zelf, net als bij de originele Kindle Fire: een duidelijke poging om het gewicht van de doos en productiekosten zoveel mogelijk te drukken. Misschien het belangrijkste om te benadrukken is dat er ook geen USB oplader wordt meegeleverd. Heb je er nog geen of heb je geen vrije USB poort op je computer, dan kun je de tablet niet opladen.

Uiteraard is er voor degenen die voor accessoires wilt betalen op Amazon.com voldoende keuze uit first-party artikelen. Hier vind je USB opladers, HDMI kabels, screen protectors en kleurrijke Folio cases. Er zijn geen opvallende artikelen beschikbaar; ook geen speciale toetsenborden of docks.

Garantie

De standaard 1 jaar beperkte garantie geldt voor alle nieuwe aankopen en dekt mogelijke defecten of hardware mankementen als gevolg van normaal gebruik. Schade als gevolg van ongelukken of ongewoon gebruik vallen daar niet onder. Voor $55 biedt Amazon 2 jaar garantie met uitgebreidere dekking: de tablet wordt als hij kapot is bijvoorbeeld gratis door een nieuwe vervangen (hier zit een limiet aan).

Games

De Amazon games store is gevuld met simpele 2D en cartoon titels die niet erg krachtige hardware vereisen. Waarschijnlijk zijn al deze games ook geschikt om zonder problemen op de originele Kindle Fire te werken, dus verwacht geen toppers als N.O.V.A. 3 of Shadowgun in het assortiment. Games die niet uit Amazon's store komen crashen overigens al tijdens het opstarten. De keuze ten opzichte van die in Android's app store is dus beperkter, maar in de Amazon store is genoeg te vinden om de echte casual gamers telkens wel weer een paar minuten te vermaken.

De games store is gevuld met zeer simpele titels.
De games store is gevuld met zeer simpele titels.
Bad Piggies is misschien wel het hoogtepunt.
Bad Piggies is misschien wel het hoogtepunt.
Slechts een aantal 3D titels is beschikbaar.
Slechts een aantal 3D titels is beschikbaar.

Beeldscherm

Het beeldscherm in de Kindle Fire HD heeft een resolutie van 1280x800 pixels - dat is ten opzichte van 1024x600 in het origineel een verbetering. Aangezien het formaat van 7 inch onveranderd is, geeft dit wel een iets andere beeldverhouding. De PPI is toegenomen (van 189 tot 216 per inch) wat bijdraagt aan een scherper, minder korrelig beeld en dat valt vooral op bij het bekijken van kleinere tekst en afbeeldingen. Gezien de prijs is deze pixeldichtheid voor een 7 inch beeldscherm best hoog, want veel duurdere tablets met een groter scherm hebben dezelfde 1280x800 pixels resolutie.

Het gemiddelde helderheidsniveau over 9 gelijke delen van het beeld bedraagt 410 nits. Een prima resultaat voor een tablet en hiermee heeft Kindle Fire HD een voorsprong op de concurrentie, inclusief Nexus 7, Xperia Tablet SToshiba AT270 en de originele Kindle Fire. Onze metingen laten wel zien dat de verdeling van helderheid niet helemaal gelijkmatig is, maar tijdens normaal gebruik is dit met het blote oog lastig te zien. De contrast ratio heeft gelukkig geen negatieve invloed ondervonden van de overstap naar een helderder scherm en is vergelijkbaar met die van de meeste andere tablets met een IPS paneel.

429
cd/m²
427
cd/m²
439
cd/m²
413
cd/m²
432
cd/m²
416
cd/m²
365
cd/m²
390
cd/m²
360
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 439 cd/m² Gemiddelde: 407.9 cd/m²
Helderheidsverdeling: 82 %
Helderheid in Batterij-modus: 432 cd/m²
Contrast: 771:1 (Zwart: 0.56 cd/m²)
Gebruik buitenshuis is geen probleem, zelfs niet in de zon
Gebruik buitenshuis is geen probleem, zelfs niet in de zon

Een hoger helderheidsniveau zorgt ervoor dat reflecties buitenshuis een minder groot probleem vormen en ze gemakkelijk te negeren zijn. De tablet is dan ook zeer geschikt voor gebruik buitenshuis. In direct zonlicht werken is mogelijk, zodat je overal van tijdschriften en comics uit de Amazon store kunt genieten. Voorkom dat je scherm onder de vingerafdrukken zit, want die zijn in het zonlicht heel goed zichtbaar en storend.

Kijkhoeken Amazon Kindle Fire HD 7 inch
Kijkhoeken Amazon Kindle Fire HD 7 inch

Omdat het om een IPS paneel gaat zijn de kijkhoeken zeer ruim. Landschaps- en portretmodus zijn beide even goed bruikbaar zonder significante veranderingen in kleurweergave, zoals we vaak bij goedkope TN panelen zien. De helderheid neemt wel duidelijk af wanneer je onder een hoek naar het scherm kijkt. Dit kan uiteraard verholpen worden door het helderheidsniveau te verhogen: een klein minpuntje dat nauwelijks invloed heeft op onze positieve indruk van dit bovengemiddeld goede scherm.

Prestaties

AnTuTu informatie
AnTuTu informatie
Quadrant informatie
Quadrant informatie

De nieuwe 7 inch Kindle Fire heeft een 1.2 GHz dual-core TI OMAP 4460 aan boord. Dezelfde 45 nm SoC vind je ook in de BlackBerry PlayBook 4G en de bekendere Samsung Galaxy Nexus smartphone. Omdat deze CPU minstens een jaar ouder is dan de Tegra 3 zijn de resultaten uit de CPU benchmarks ook iets minder goed dan die van de meeste apparaten met een Tegra 3 aan boord. 

In de OMAP chipset is ook de SGX540 GPU van PowerVR geïntegreerd, die in vergelijking met de huidige standaard ook al wat ouder is. In feite is het dezelfde grafische core als in de originele Kindle Fire, maar dan met een hogere kloksnelheid. SmartBench 2011 of 2012 crashen beiden tijdens een poging ze op te starten. Qua algemene prestaties is de Kindle Fire HD beter vergelijkbaar met Tegra 2 apparaten van de vorige generatie.

Ondanks dat het een verbetering is ten opzichte van de Kindle Fire kan de nieuwe hardware zich niet meten met recent uitgebrachte tablets. Een groot aantal budget tablets wordt namelijk standaard geleverd met de quad-core Tegra 3, waarmee ze een stuk krachtiger zijn dan Amazon's tablet. Voor gebruikers die de tablet gebruiken als eReader of voor normaal internetten en streamen vormt dat echter geen enkel probleem. Het enige nadeel is dat de Kindle Fire HD hierdoor weinig reserve rekenkracht heeft en de multi-tasking mogelijkheden en veelzijdigheid in vergelijking met Tegra 3 modellen dus beperkter zijn.

AnTuTu Benchmark v2 - Total Score (sorteer op waarde)
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
6669 Points ∼27%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
10629 Points ∼43%
Lenovo IdeaPad A2109
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
9409 Points ∼38%
Toshiba AT270-101
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
10715 Points ∼44%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
12991 Points ∼53%
Smartbench 2012 - Productivity Index (sorteer op waarde)
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
2418 points ∼13%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
3840 points ∼20%
Lenovo IdeaPad A2109
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
3324 points ∼18%
Toshiba AT270-101
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
4105 points ∼22%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
3935 points ∼21%
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
2608 points ∼14%
Linpack Android / IOS - Multi Thread (sorteer op waarde)
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
73.782 MFLOPS ∼2%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
69.296 MFLOPS ∼2%
Lenovo IdeaPad A2109
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
134.075 MFLOPS ∼5%
Toshiba AT270-101
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
98.54 MFLOPS ∼3%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
141.98 MFLOPS ∼5%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
106.8 MFLOPS ∼4%
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
67.44 MFLOPS ∼2%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
1383 Points ∼7%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1236 Points ∼6%
Lenovo IdeaPad A2109
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1309 Points ∼7%
Toshiba AT270-101
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1081 Points ∼6%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
838 Points ∼4%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1487 Points ∼8%
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
618 Points ∼3%
Browsermark 1.0 - --- (sorteer op waarde)
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
92518 points ∼17%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
127504 points ∼23%
Lenovo IdeaPad A2109
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
129143 points ∼23%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
126324 points ∼23%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
118896 points ∼21%
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
94229 points ∼17%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
1787 ms * ∼17%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1722.8 ms * ∼16%
Lenovo IdeaPad A2109
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1750.3 ms * ∼17%
Toshiba AT270-101
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
2068.6 ms * ∼20%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
1860 ms * ∼18%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1873.5 ms * ∼18%
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
2177.5 ms * ∼21%
NenaMark2 - --- (sorteer op waarde)
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
27.8 fps ∼41%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
55.6 fps ∼83%
Lenovo IdeaPad A2109
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
52.9 fps ∼79%
Toshiba AT270-101
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
48.9 fps ∼73%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
36.7 fps ∼55%

* ... kleiner is beter

Emissies

Temperatuur

De temperatuur aan de oppervlakken van de behuizing, zowel aan de voor- als achterkant, is praktisch uniform tijdens inactiviteit. Het onderste een derde deel kan wel iets warmer en zwaarder aanvoelen dan de bovenste helft, wat er op wijst dat de batterij zich hier bevindt. Tijdens maximale belasting stijgt de temperatuur behoorlijk waarbij de onderste helft van de tablet zelfs de 44 graden Celsius aantikt. Dat is hoger dan bij de meeste tablets, inclusief iPad 3, Nexus 7 en Xperia Tablet S, maar wel lager dan bij de Iconia Tab A700. Gelukkig bevindt de 'hot spot' zich op een plek je die gemakkelijk kunt vermijden door de tablet in landschapsmodus te gebruiken.

De maximale belasting van de tablet is meer dan een uur gesimuleerd met de Stability Test 2.5 CPU + GPU. De meeste gebruikers zullen de hoogst gemeten temperatuur dus nooit halen en dus geen problemen hebben met oppervlakken die te warm om vast te houden worden. Let er wel op de de Kindle Fire HD tijdens normaal gebruik en het afspelen van video's iets sneller warm wordt dan andere tablets.

Max. Belasting
 34.4 °C33.2 °C32.2 °C 
 36.4 °C36.4 °C33.6 °C 
 41.6 °C44 °C36.6 °C 
Maximum: 44 °C
Gemiddelde: 36.5 °C
30.8 °C35.2 °C35.4 °C
34.2 °C37.6 °C36.6 °C
35.8 °C38.8 °C42 °C
Maximum: 42 °C
Gemiddelde: 36.3 °C
Kamertemperatuur 23 °C | Fluke 62 Mini IR Thermometer

Luidsprekers

Gril boven rechter luidspreker
Gril boven rechter luidspreker

Amazon prijst de custom "dual-driver" stereo luidsprekers omdat ze een diepere bas en hogere volumes dan andere tablets ten gehore kunnen brengen. De vier luidsprekers bevinden zich aan de achterzijde, twee aan de linker- en rechterkant. In tegenstelling tot bij de originele Kindle Fire zijn ze naar achteren gericht. De nieuwe positie zorgt in vergelijking met zijn voorganger voor een meer uniform geluid, maar met een handpalm dek je in landschapsmodus vaak per ongeluk een of meer luidsprekers af, wat uiteraard invloed heeft op de geluidskwaliteit.

Over geluidskwaliteit gesproken: de vier luidsprekers hebben in vergelijking met veel budget tablets, inclusief de Nexus 7, een groter bereik. Het maximale volume is hoog en in het midden vonden we meer dan voldoende voor video's en muziek. Toch wordt de balans minder goed zodra we het volume verhogen. Het geluid klinkt over het algemeen nog een beetje oppervlakkig, dus voor de beste ervaring gebruik je alsnog een hoofdtelefoon of externe luidsprekers.

Batterijduur

De batterij test bestaat uit onze gebruikelijke inactiviteit, belasting en WLAN onderdelen. De inactiviteit test wordt uitgevoerd met minimaal helderheidsniveau, WLAN uitgeschakeld en het scherm continu aan. Onder deze omstandigheden hield de tablet het op een batterijlading bijna 16 uur vol.

De belasting test voeren we uit met de Stability Test 2.5 CPU+GPU bij maximaal helderheidsniveau en WLAN aan (totdat deze automatisch uitschakelt). In dit geval hield de tablet het na 3.5 uur voor gezien.

De meer realistische WLAN test gebruikt ons standaard script om automatisch elke 40 seconden een nieuwe webpagina te laden en zo internetten te simuleren. Met een helderheidsniveau van 150 cd/m2 (66% helderheid) was de tablet na 9 uur leeg. 

De Kindle Fire HD heeft dezelfde 4400 mAh batterij als zijn voorganger, maar heeft wel een langere batterijduur. Het verschil tussen inactiviteit en belasting is nu groter, dus wie zuinig werkt (iets minder hoog helderheidsniveau enz.) kan als het nodig is langer op een lading werken. In vergelijking met andere 7 inch tablets, zoals de Nexus 7 (4375 mAh), Lenovo IdeaPad A2109 (6000 mAh) en Toshiba AT270 (3940 mAh), doet de Amazon tablet het in de WLAN test goed. Een volledige werkdag licht tot matige gebruik zonder tussendoor op te laden zou geen probleem moeten zijn.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
15h 48min
Surfen met WLAN
9h 11min
Belast (maximale helderheid)
3h 30min

Samenvatting

Kindle Fire HD 7
Kindle Fire HD 7

De Amazon tablet is ontworpen met maar een ding voor ogen: om je meer Amazon producten te laten kopen, zowel fysiek als digitaal. Fans van Amazon en vooral Prime members zullen er blij zijn met de Kindle Fire HD, omdat de downloadbare content gemakkelijk te bekijken en gebruiken is. De tablet heeft in vergelijking met zijn voorganger een helderder scherm, lager gewicht en snellere hardware, zodat hij nog meer geschikt is voor gebruik buitenshuis. Als Amazon-only apparaat werkt de Fire HD zeer goed.

Deze pure Amazon ervaring betekent ook dat de kritiek op de originele Fire nog steeds van toepassing is. De Amazon tablet heeft nog altijd een kleiner aanbod games, apps, features en opties en is minder krachtig dan de concurrentie. Het nieuwe 16:10 beeldscherm is misschien het grootste pluspunt ten opzichte van andere tablets in dit formaat, vooral in termen van helderheid en geschiktheid voor gebruik buitenshuis.

Is de Kindle Fire HD 7 beter dan de Nexus 7? De ruwe rekenkracht, opties en extreme flexibiliteit van een Android UI zonder skin is - in onze ogen - teveel om op te geven voor een volledig op Amazon gericht apparaat. De Kindle Fire voelt in vergelijking met de Nexus 7 en andere Android tablets simpelweg te gesloten en gecontroleerd aan.  De bouwkwaliteit van de Fire HD is iets beter en de toevoeging van een HDMI uitgang is een leuk extraatje, maar de software zal voor de gemiddelde gebruiker toch een beperking vormen, vooral omdat iOS en Android veel meer mogelijkheden en grotere app stores bieden. Als je ook maar een lichte desinteresse voor Amazon diensten hebt, dan moet de Kindle Fire HD 7 de laatste tablet op je lijstje zijn. 

Getest: Amazon Kindle Fire HD 7
Getest: Amazon Kindle Fire HD 7

Specificaties

Amazon Kindle Fire HD 7 inch (Kindle Fire Serie)
Processor
Grafische kaart
PowerVR SGX540, Core: 307 MHz
Geheugen
1024 MB 
Beeldscherm
7 inch 16:10, 1280x800 pixel, IPS, glimmend: ja
Opslag
16 GB SSD, 16 GB 
Verbindingen
1 USB 2.0, 1 HDMI, Audio Verbindingen: 3.5 mm, Sensoren: Omgevingslichtsensor, accelerometer, gyroscoop
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10.3 x 193 x 137
Batterij
4400 Wh
Besturingssysteem
Android 4.0
Camera
Webcam: 1.3 MP frontseitig
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Dual-Driver Stereo, Amazon Prime, Kindle FreeTime, Silk, 12 Maanden Garantie
Gewicht
395 g
Prijs
$200 USD, ~155 Euro
Verkocht in
Anglo-America

 

Kindle Fire HD 7
Kindle Fire HD 7
Een horizontale plastic balk scheidt de twee rubber-textuur oppervlakken
Een horizontale plastic balk scheidt de twee rubber-textuur oppervlakken
Speaker gril aan elke kant van de plastic balk
Speaker gril aan elke kant van de plastic balk
Rondere vormen dan de originele Kindle Fire
Rondere vormen dan de originele Kindle Fire
Dunner en lichter profiel dan zijn voorganger
Dunner en lichter profiel dan zijn voorganger
Harde plastic randen en rubberen omlijning
Harde plastic randen en rubberen omlijning
Gerestylede achterkant
Gerestylede achterkant

Vergelijkbare tablets

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Amazon Fire HD 8 (2017) Tablet
Mali-T720, MT8163 V/B 1.3 GHz, 8", 0.369 kg
Kort testrapport Amazon Fire 7 (2017) Tablet
Mali-450 MP4, Mediatek MT8127, 7", 0.295 kg
Kort testrapport Amazon Fire HD 10 (2015) Tablet
PowerVR G6200, Mediatek MT8135, 10.1", 0.432 kg
Kort testrapport Amazon Kindle Fire HD 6 Phablet
PowerVR G6200, Mediatek MT8135, 6", 0.29 kg
Kort testrapport Amazon Kindle Fire HDX 7 Tablet
Adreno 330, Snapdragon 800 MSM8974, 7", 0.303 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Helder IPS beeldscherm
+Buitenshuis goed bruikbaar
+Gemakkelijke gebruikersinterface
+Goede bouwkwaliteit
+HDMI uitgang
 

Contra

-Saaie gebruikersinterface met weinig opties
-Hardware prestaties van gemiddeld niveau
-Geen SD slot of WWAN opties
-Reclames op lockscreen bij $200 model
-Geen officiële ondersteuning voor Android apps

In het kort

Wat we goed vonden

De Kindle Fire HD heeft een helderder scherm en duidelijkere gebruikersinterface dan Android. Iedereen heeft gemakkelijk toegang tot content uit Amazon's groeiende catalogus van eBooks, muziek, video's, games, enz.

Wat we misten

Meer opties om zelf dingen in te stellen zouden de tablet meer mogelijkheden en geven en voor variatie zorgen. De tablet voelt gesloten door bijna uitsluitend toegang tot Amazon content te geven. Snellere hardware zou welkom zijn om te concurreren met de Nexus 7, maar dat zou wel de prijs kunnen verhogen.

Wat verraste ons

De tablet kan door het hoge helderheidsniveau ook buitenshuis normaal gebruikt worden. Voor een $200 tablet is het scherm beter dan verwacht.

The competition

Toshiba AT270

Asus Nexus 7

Sony Xperia Tablet S

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus

iPad Mini

Lenovo IdeaPad A2109

HTC Flyer

Beoordeling

Amazon Kindle Fire HD 7 inch - 05-08-2013 v3(old)
Allen Ngo

Behuizing
86%
Toetsenbord
59%
Aanwijsapparaat
85%
Aansluitmogelijkheden
40%
Gewicht
99%
Batterij
96%
Beeldscherm
86%
Gaming-performance
25%
Applicatie-performance
45%
Temperatuur
80%
Luidheid
100%
Extra punten
75%
Gemiddelde
73%
85%
Tablet - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Amazon Kindle Fire HD 7 tablet
Allen Ngo, 2013-01-12 (Update: 2013-06- 6)