Notebookcheck

Testrapport Sony Xperia Tablet S

Patrick Afschar Kaboli, 21-10-2012

Surfer's tablet. Fabrikanten die nu hun allereerst Tegra 3 tablet uitbrengen moeten wel met iets heel speciaals komen om de concurrentie bij te blijven. Sony doet dit met de behuizing, uitrusting en een speciale feature: de Xperia Tablet S is spatwaterdicht. Ons testrapport onthult alle andere specialiteiten van deze tablet.

Een tablet als geen ander - dat beschrijft onze eerst indruk van de Sony Xperia Tablet S direct na het uitpakken toch wel het best. De tablet ziet en voelt anders dan de meeste andere tablets. Sony vermeldt met nadruk dat de tablet spatwaterdicht is, maar daarover lees je verderop meer.

Ondanks dat we van Sony al een tijd niets meer hadden gehoord op het gebied van tablets, is de Xperia Tablet S niet de eerste tablet van de Japanse fabrikant. Twee modellen, gebaseerd op Nvidia's Tegra 2  zijn namelijk al langer verkrijgbaar. Het is wel voor het eerst dat Sony een tablet aan de huidige serie Xperia smartphones toevoegt. De speficaties van het model dat wij testen (SGPT122DE) zijn als volgt: Nvidia Tegra 3, een GB RAM geheugen, 9.4 inch scherm, 32 GB opslagcapaciteit en WiFi-only. Alles bij mekaar maakt dat er een prijskaartje van €499 aan de tablet hangt. Naast deze uitvoering zijn er nog drie andere versies verkrijgbaar. Twee daarvan beschikken over een 3G modem en opslagcapaciteit van 16 en 64 GB, maar prijzen zijn nog niet bekend. Sony vraagt €399 voor de goedkoopste versie, die alleen WiFi heeft en over 16 GB opslagcapaciteit beschikt.

We zijn benieuwd of Sony boven de sterke Tegra 3 concurrentie uit kan steken en hoe de spatwaterdichtheid in de praktijk uitpakt.

Behuizing

Uniek: de verdikking aan de achterkant
Uniek: de verdikking aan de achterkant

Direct na het uitpakken van de Xperia Tablet S wordt al duidelijk dat Sony veel zorg aan het design heeft besteed. De behuizing ziet en voelt anders dan die van alle andere tablets die we tot nu toe hebben getest. Aan de achterkant zit in het bovenste een derde deel een verdikking, zodat het lijkt alsof een deel van de tablet naar achter is gevouwen. Daarmee weet Sony's zich tablet daadwerkelijk te onderscheiden, iets waar veel andere tablets niet echt in slagen. Daarnaast ziet de behuizing er modern uit - gewoon een beetje anders. Wij denken dat een beetje verandering wel welkom is op de tabletmarkt.

Sony maakt voornamelijk gebruik van aluminium. Alleen de verdikking is afgewerkt met een ruw, zwart materiaal: door het verschil in dikte zit hier een rand van zo'n 3 mm hoog. Dat is wel iets om aan te wennen wanneer je de Xperia tablet vasthoudt. Vooral in landscape modus voelt het wat ongewennig, omdat de gewichtsverdeling ongelijk is. De tablet is wel comfortabel te gebruiken wanneer je de verdikking in je handpalm plaatst: het meeste gewicht rust dan direct op je hand, waardoor het hefboom effect zelfs minder groot is dan bij "normale tablets".

Afgezien van een klein minpuntje zijn we tevreden over de afwerking van de Xperia Tablet S. Het klepje voor de multifunctionele poort aan de onderkant dient om water bij de interne hardware weg te houden en werkt prima, zolang je hem tenminste goed plaatst en niet kwijtraakt. Dat laatste kan een probleem zijn, want het klepje kan volledig verwijderd worden en is op geen enkele wijze verbonden aan de behuizing. De verdikking aan de achterkant draagt overigens ook bij aan de stevigheid van de behuizing, die niet zomaar te verbuigen is.

De afmetingen van de Xperia tablet zijn compact, wat komt door het in vergelijking met andere tablets iets kleinere 9.4 inch scherm. Hij is met 8.8 mm ook redelijk dun en met een gewicht van 570 gram een licht model.

Een korte opmerking over de spatwaterdichte behuizing: de elektronica wordt in de regen of aan de rand van het zwembad met succes beschermt door de klepjes voor de multifunctionele poort en het SD-kaart slot. Toch mag de tablet nooit volledig onder water worden gehouden, want voor de hoofdtelefoon jack zit geen klepje. Een enkele druppel kan al gevaar opleveren. Third-party fabrikanten bieden wel passende klepjes aan, maar het zou mooi zijn geweest als Sony er direct een mee zou leveren. Zonder is het "spatwaterdicht" idee namelijk ook niet helemaal compleet.

Connectiviteit

Wat betreft connectiviteit zijn er weinig verrassingen. Net als zoveel up-to-date tablets is Sony's Xperia Tablet S namelijk gebaseerd op Nvidia's Tegra 3 quad-core SoC (system on a chip). Alle cores lopen tijdens multi-core werking op 1300 MHz. Wanneer maar een een core nodig is stijgt de kloksnelheid tot 1400 MHz. Een vijfde, energiebesparende core, is beschikbaar voor lichte taken. Nvidia's GeForce ULP GPU is geïntegreerd in de SoC, wat ook geen verrassing meer is. Er is 1024 MB werkgeheugen aan boord en ons SGPT122DE test model beschikt over een opslagcapaciteit van 32 GB.

De verdere uitrusting behandelen we in de bijbehorende secties, met als voorbeeld de infrarood interface die de Xperia Tablet S  omtovert in een universele afstandsbediening. Over de kaartlezer willen we het wel al hebben. Praktisch elke Android tablet heeft namelijk een kaartlezer, maar die ondersteunt doorgaans uitsluitend microSD-kaarten. Sony's tablet accepteert echter ook normale SD-kaarten. Een geheugenkaart uit een camera kan dus direct in de tablet geprikt worden. Daarnaast zijn normale SD-kaarten ook nog net iets goedkoper dan de micro variant.

De locatie van knoppen en poorten is interessant. Met uitzondering van de multifunctionele poort aan de onderkant van de tablet bevinden alle poorten en knoppen zich namelijk aan de linker- en rechterzijde ter hoogte van de verdikking. Niets steekt buiten de randen van de tablet uit, dus je kunt moeilijk per ongeluk iets indrukken of ergens aan blijven haken.

SD-kaartlezer, hoofdtelefoon jack
SD-kaartlezer, hoofdtelefoon jack
Aan/uit-knop, volume
Aan/uit-knop, volume
Multifunctionele poort, luidsprekers
Multifunctionele poort, luidsprekers

Software

De afstandsbediening app is echt van toegevoegde waarde
De afstandsbediening app is echt van toegevoegde waarde

Ondanks dat Android 4.1, ook wel bekend als Jelly Bean, al enkele maanden beschikbaar is, levert Sony de tablet met de voorganger van deze versie: Ice Cream Sandwich. Op dit moment kan Sony nog niet bevestigen of er een update uitkomt, maar Android 4.0 is helemaal niet slecht. Deze versie van Google's mobiele besturingssysteem is volledig ontwikkeld en loopt stabiel. In eerdere testrapporten hebben we de functionaliteit van Android 4.0 al uitgebreid beschreven. Sony heeft het Android systeem minimaal aangepast: zo heeft het toetsenbord bijvoorbeeld een iets andere lay-out. Wij vinden Sony's lay-out niet beter of slechter dan het standaard toetsenbord.

Sony heeft op slimme wijze een universele afstandsbediening geïntegreerd. De combinatie van een infrarood sensor en bijbehorende app werkt perfect met Sony en Philips tv's. Een andere leuke feature is het instellen van gestures of geluiden om een functie te starten. Zo kun je bijvoorbeeld door in je handen te klappen of met je tong te klikken een bepaalde functie oproepen. Een icoon voor de afstandsbediening app bevindt zich voor snelle toegang onderin beeld met daarnaast een symbool om vaak gebruikte apps en tools op te roepen.

De Xperia Tablet S is voorzien van ontzettend veel standaard geïnstalleerde apps. Veel daarvan komen van Sony's entertainment network, waarvoor je een account nodig hebt. Apps als Office Suite en Evertnote zijn overigens ook standaard geïnstalleerd.

We vinden ook de Guest Mode een goed idee. Hiermee kun je als eigenaar specificeren welke apps een gastgebruiker mag gebruiken. Zonder wachtwoord kan de gastgebruiker de Guest Mode niet verlaten.

Communicatie & GPS

De GPS verbinding werkt perfect
De GPS verbinding werkt perfect

Sony's tablet ondersteunt 2.4 en 5 GHz netwerken (IEEE 802.11 a/b/g/n), wat vooral een voordeel kan zijn op zwaar belaste netwerken. Helaas is de WiFi module niet bijzonder sterk. In vergelijking met andere tablets is het bereik namelijk een stuk kleiner, waardoor je in grote appartementen of huizen een WiFi repeater nodig zou hebben. Verder beschikt de Tablet S over Bluetooth 4.0 en de geïntegreerde GPS ontvanger werkt goed. De eerste positie is beschikbaar na ongeveer 30 seconden en zelfs binnenshuis is de verbinding stabiel - zolang je je dichtbij een raam bevindt. Buitenshuis hadden we nooit problemen met de ontvangst, ook niet in het bos. Ons specifieke model beschikt niet over een 3G module, maar twee 3G versies staan wel op Sony's website.

Camera's & Multimedia

Zoals je van een premium tablet mag verwachten zijn er twee camera modules ingebouwd. De camera in het midden boven het beeldscherm heeft een resolutie van een megapixel en de beeldkwaliteit is helaas slecht. Daarnaast ontbreekt het aan focus en saturatie en zit er veel ruis in het beeld. Voor videogesprekken via Skype is de kwaliteit net voldoende.

De 8 megapixel HD camera aan de achterkant werkt een stuk beter. Foto's zien er redelijk gefocust uit, maar kleuren zien er helaas een beetje vaal uit en de foto's wat overbelicht. De belichting kun je wel handmatig instellen, wat de kwaliteit direct verbetert. Ook als videocamera werkt de 8 megapixel module best goed. Hij schiet beelden in full HD resolutie, die van goede kwaliteit zijn. Alleen met verschillen in omgevingslicht heeft de module moeite.

Video's kijken op de tablet is fantastisch. Kleuren zien er levendig uit en zwarte gebieden zien er verzadigd uit. Met het helderheidsniveau op het hoogste niveau zien witte gebieden er wel overbelicht uit. De luidsprekers onderaan de achterkant produceren een helder geluid en hebben een hoog maximaal volume. Helaas ontbreekt wel een volle bass. Het geluid is zelfs goed wanneer de tablet op tafel licht, want de behuizing is aan de onderkant afgerond. Toch zouden we het gebruik van een hoofdtelefoon aan willen raden, die helaas niet wordt meegeleverd.

Camera achterkant: 8 MP
Camera achterkant: 8 MP
Camera voorkant: 1 MP
Camera voorkant: 1 MP
Referentie camera: Nikon D40, 6 MP
Referentie camera: Nikon D40, 6 MP

Accessoires

Sony levert alleen de hoogst nodige accessoires mee: de adapter, een aantal handleidingen en informatie over de garantie. De lijst met beschikbare accessoires is echter lang. Een van de meest interessante producten is waarschijnlijk de HDMI adapter die op de multifunctionele poort past(SGP-HC1) en €40 kost. Daarnaast zijn er verschillende beschermende sleeves en covers beschikbaar. Een screen protector heb je al voor €20. Tot slot heeft Sony ook twee docking stations (€35 en €99) en een houder voor de tablet (€25) in het assortiment.

Garantie

Sony biedt 12 maanden garantie op de Tablet S. Wanneer je de tablet binnen 8 weken na aanschaf bij Sony registreert, krijg je gratis 12 maanden extra garantie. Over betaalde upgrades van de garantie kon Sony op het moment van schrijven nog niets zeggen.

Games

Nvidia's GeForce ULP GPU's is zeer geschikt voor games, zoals blijkt na enkele tests. Hetzelfde geldt voor de tablet zelf. Moderne 3D games, zoals Need for Speed: Hot PursuitShadowGun of Raging Thunder 2 lopen geheel vloeiend. Verder profiteren de games van het goede touchscreen en de foutloze werking van de gyroscoop. Samen met de luidsprekers maakt dat Sony's Xperia Tablet S een zeer geschikte, draagbare game console.

Invoerapparatuur & bediening

Zoals de meeste Android tablets met Ice Cream Sandwich zijn er geen onverwachte verrassingen. Het touchscreen werkt uitstekend: je vingers glijden er soepel overheen, het reageert direct en maakt precieze navigatie mogelijk. De overgang van landscape naar portret mode zou wel iets sneller mogen. Wanneer je de tablet 180 graden draait wordt het scherm even helemaal zwart, maar in ons geval duurde dit best kost. De plaatsing van de aan/uit- en volume-knop rechtsboven aan de zijkant is een goede keuze. De SD kaartlezer en hoofdtelefoon jack bevinden zich linksboven aan de zijkant.

Wat betreft dagelijks gebruik kunnen we alleen maar goede dingen over de Xperia Tablet S zeggen, want het systeem werkt zeer vloeiend. We hebben geen storende haperingen of andere afwijkingen, zoals app crashes, waargenomen. Alleen het laden van grotere websites duurt wat langer.

Beeldscherm

De 9.4 inch afmeting van het beeldscherm is redelijk ongebruikelijk op de tabletmarkt. Daarentegen is de resolutie van 1280x800 pixels praktisch de standaard voor huidige Android tablets.

Om precies te zijn gaat het om een IPS scherm, dat zowel hoop geeft op een natuurlijke kleurweergave als op ruime kijkhoeken. Onze metingen, gedaan op negen punten, geven een maximale helderheid van 335 tot 395 cd/maan. Het helderheidsniveau is goed, maar de lichtopbrengst van 85% niet. Toch hebben wij het verschil in helderheid tijdens dagelijks gebruik niet opgemerkt. Het scherm heeft een best goede zwartwaarde van 0.5 cd/m2, waarmee de contrast ratio 758:1 bedraagt.

385
cd/m²
395
cd/m²
383
cd/m²
356
cd/m²
379
cd/m²
366
cd/m²
335
cd/m²
350
cd/m²
354
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 395 cd/m² Gemiddelde: 367 cd/m²
Helderheidsverdeling: 85 %
Helderheid in Batterij-modus: 379 cd/m²
Contrast: 758:1 (Zwart: 0.5 cd/m²)

De goede contrast ratio en zwartwaarde zorgen voor een verzadigde weergave van donkere kleuren. Kleuren zien er ook sprankelend uit, dus over de beeldkwaliteit zijn we tevreden.

Buitenshuis
Buitenshuis

Het zeer gladde oppervlak van het touchscreen prezen we al eerder. Toch zorgt het er ook voor dat vingerafdrukken erg snel achterblijven, maar het scherm reflecteert minder erg dan dat van andere tablets, bijvoorbeeld Acer's Iconia Tab A700. Dankzij het redelijk hoge helderheidsniveau van het beeldscherm staat niets het gebruik van de tablet onderweg in de weg - alleen direct zonlicht en erg afwijkende kijkhoeken vormen een beperking. In dat geval zijn de reflecties erg storend.

Wat betreft de kijkhoeken profiteert de Sony Xperia Tablet S van het IPS scherm. De kleuren blijven stabiel, zelfs bij erg afwijkende kijkhoeken. Alleen het contrast neemt geleidelijk af, vooral bij afwijkingen van de ideale verticale kijkhoek. Toch heb je voldoende speelruimte. Over het algemeen presteert het beeldscherm dus goed.

Kijkhoeken: Sony Xperia Tablet S
Kijkhoeken: Sony Xperia Tablet S

Prestaties

De geselecteerde hardware past bij beschrijving van de Xperia Tablet S als premium tablet. Er is weinig dat fout kan gaan met Nvidia's Tegra 3 platform en de benchmarks bevestigen dit. Sony's tablet scoort goed in zowel de synthetische benchmarks als de browser-based benchmarks. Toch kan hij niet concurreren met de krachtigste tablets, zoals de Samsung Galaxy Note 10.1 of Asus Transformer Pad Infinity TF700T. Daarentegen zijn de grafische prestaties in de GL Benchmark 2.5 wel van het hoogste niveau en van alle Android tablets kan alleen Samsung's Galaxy Note 10.1 deze score evenaren. Over de eersteklas prestaties van Sony's tablet zijn we dus dik tevreden.

GLBenchmark 2.5 - 1920x1080 Egypt HD Offscreen Fixed Time (sorteer op waarde)
Sony Xperia Tablet S
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
9.5 fps ∼2%
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
8.6 fps ∼2% -9%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
9.5 fps ∼2% 0%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
8 fps ∼1% -16%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
7.7 fps ∼1% -19%
AnTuTu Benchmark v2 - Total Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia Tablet S
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
11457 Points ∼47%
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
11061 Points ∼45% -3%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
4941 Points ∼20% -57%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
12772 Points ∼52% +11%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
11334 Points ∼46% -1%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
10629 Points ∼43% -7%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
12991 Points ∼53% +13%
Vellamo Mobile Web Benchmark 1.0.6 - Overall Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia Tablet S
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1259 points ∼46%
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1211 points ∼44% -4%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
873 points ∼32% -31%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
2432 points ∼88% +93%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1370 points ∼50% +9%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1693 points ∼61% +34%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1559 points ∼57% +24%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia Tablet S
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1327 Points ∼7%
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1270 Points ∼6% -4%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
972 Points ∼5% -27%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1954 Points ∼10% +47%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1273 Points ∼7% -4%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1236 Points ∼6% -7%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1487 Points ∼8% +12%
Browsermark 1.0 - --- (sorteer op waarde)
Sony Xperia Tablet S
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
118712 points ∼21%
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
104237 points ∼19% -12%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
93932 points ∼17% -21%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
160006 points ∼29% +35%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
106982 points ∼19% -10%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
127504 points ∼23% +7%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
118896 points ∼21% 0%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia Tablet S
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1781 ms * ∼17%
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
2168.7 ms * ∼21% -22%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
2268.7 ms * ∼22% -27%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1236 ms * ∼12% +31%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1841 ms * ∼17% -3%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1722.8 ms * ∼16% +3%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1873.5 ms * ∼18% -5%
Smartbench 2012 - Productivity Index (sorteer op waarde)
Sony Xperia Tablet S
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
3698 points ∼20%
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
3258 points ∼17% -12%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
2025 points ∼11% -45%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
4055 points ∼22% +10%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
3664 points ∼19% -1%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
3840 points ∼20% +4%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
3935 points ∼21% +6%
Linpack Android / IOS - Multi Thread (sorteer op waarde)
Sony Xperia Tablet S
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
97.44 MFLOPS ∼3%
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
96.4 MFLOPS ∼3% -1%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
58.87 MFLOPS ∼2% -40%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
166.75 MFLOPS ∼6% +71%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
99.8 MFLOPS ∼3% +2%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
69.296 MFLOPS ∼2% -29%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
106.8 MFLOPS ∼4% +10%

* ... kleiner is beter

Emissies

Temperatuur

We hebben geen klachten over de warmteontwikkeling van Sony's Xperia Tablet S. De behuizing wordt op geen enkele plek nooit warmer dan 38.6 graden Celsius, ook niet na uren zware belasting. De behuizing voelt dan gewoon lauwwarm aan. Tijdens normaal gebruik, zoals de tablet het meest gebruikt zal worden, lag de temperatuur altijd lager dan 32 graden. De adapter bereikte een maximale temperatuur van net geen 42 graden.

Max. Belasting
 34.2 °C36.4 °C31.6 °C 
 31 °C31.8 °C30.9 °C 
 32.5 °C37.7 °C33 °C 
Maximum: 37.7 °C
Gemiddelde: 33.2 °C
31.1 °C32 °C31.6 °C
32 °C33 °C32 °C
34.1 °C38.1 °C38.6 °C
Maximum: 38.6 °C
Gemiddelde: 33.6 °C
Stroomadapter (max.)  41.8 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-360
Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.2 / 1.6 Watt
Inactiefdarkmidlight 1.3 / 4.4 / 4.9 Watt
Belasting midlight 8 / 8.4 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

Gezien het redelijk lage energieverbruik verwachtten we een goede batterijduur van de Xperia Tablet S en Sony maakt onze verwachting waar. De batterijduur van de Xperia tablet is in deze klasse met een maximum van 15:29 uur een van de langste in de lees test (minimaal helderheidsniveau). Met zware belasting is het resultaat eveneens prima: een dikke drie uur ligt boven de ondergrens. In de iets meer realistische WLAN test (helderheidsniveau 150 cd/m2) hadden we wel iets meer verwacht, maar 6:44 uur is geen echte reden om te klagen. De concurrentie doet het bovendien niet veel beter. Toch hadden we gezien het iets kleinere beeldscherm wel een kwartier extra aan batterijduur verwacht.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
15h 29min
Surfen met WLAN
6h 44min
Belast (maximale helderheid)
3h 12min

Samenvatting

Sony's Xperia Tablet S is een welkome verandering op de tabletmarkt
Sony's Xperia Tablet S is een welkome verandering op de tabletmarkt

Het wachten op Sony's nieuwe tablet was de moeite waard: de Xperia Tablet S is een welkome verandering op de tabletmarkt. De Japanse fabrikant vertrouwt op de populaire Tegra 3 chip van Nvidia en gezien de krachtige prestaties van deze chip is daar niets mis mee. Ook op details weet Sony zich van de sterke concurrentie te onderscheiden. Het begint met de zeer hoge kwaliteit van de behuizing, die spatwaterdicht is en zelfs de verdikking aan de achterkant heeft zijn voordelen: de krasgevoelige achterkant maakt hierdoor namelijk geen contact met de tafel en de niet gelijkmatige gewichtsverdeling is een voordeel wanneer de tablet in een hand wordt gehouden. Daarnaast heeft Sony een normale SD kaartlezer ingebouwd, terwijl de concurrentie dat vaak alleen aanbiedt in combinatie met een toetsenbord dock (Asus bijvoorbeeld). De tablet heeft een afwijkend beeldformaat van 9.4 inch, maar in vergelijking met 10 inch concurrenten is het verschil nauwelijks zichtbaar. Het lage gewicht van 570 gram is eveneens plezierig. Het scherm zelf scoort goed wat betreft zwartwaarde en contrast ratio. De kijkhoeken zijn ook relatief ruim.

Ondanks alle positieve punten hebben we ook enige kritiek. De camera's: ok, dat slaan we wel over. De zwakke Wi-Fi module stoorde ons een stuk meer. En €40 voor een HDMI adapter voelt toch een beetje als geldklopperij. Aan de andere kant is de prijs van €499 voor deze tablet wel weer redelijk. Sony laat met de Xperia Tablet S een frisse wind door de tabletmarkt waaien. Beperk je echter met surfen, ondanks de spatwaterdichte behuizing, toch maar uitsluitend tot het internet...

Getest: Sony Xperia Tablet S
Getest: Sony Xperia Tablet S

Specificaties

Sony Xperia Tablet S (Xperia Tablet Serie)
Processor
NVIDIA Tegra 3 1.3 GHz
Geheugen
1024 MB 
Beeldscherm
9.4 inch 16:10, 1280x800 pixel, capacitief, IPS, glimmend: ja
Opslag
32 GB SSD, 32 GB 
Verbindingen
1 USB 2.0, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: 3.5 mm jack, Card Reader: SD, SDHC, SDHC UHS-I, Sensoren: GPS, accelerometer, gyroscoop, omgevingslicht
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 8.8 x 239.8 x 174.4
Batterij
Lithium-Ion
Besturingssysteem
Android 4.0
Camera
Webcam: Front: 1 MP; Rear: 8 MP
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: stereo luidsprekers, Toetsenbord: virtueel, 12 Maanden Garantie, IR afstandsbediening
Gewicht
570 g, Voeding: 122 g
Prijs
499 Euro

 

De verpakking is redelijk sober.
De verpakking is redelijk sober.
De adapter is redelijk compact.
De adapter is redelijk compact.
...maar kwaliteit van de front-face camera valt tegen.
...maar kwaliteit van de front-face camera valt tegen.
De luidsprekers leveren een prima geluid...
De luidsprekers leveren een prima geluid...
...kun je dus snel kwijtraken.
...kun je dus snel kwijtraken.
Het kleine klepje...
Het kleine klepje...
Die van de multifunctionele poort echter niet.
Die van de multifunctionele poort echter niet.
Het klepje voor de SD kaartlezer zit vast met een plastic strip.
Het klepje voor de SD kaartlezer zit vast met een plastic strip.
De tablet is alleen spatwaterdicht als de klepjes voor de poorten gesloten zijn.
De tablet is alleen spatwaterdicht als de klepjes voor de poorten gesloten zijn.
Ook de knoppen bevinden zich hier.
Ook de knoppen bevinden zich hier.
De verdikking met contrasterende kleur is uniek.
De verdikking met contrasterende kleur is uniek.
Het design aan de voorzijde is niet erg verrassend.
Het design aan de voorzijde is niet erg verrassend.
Je hebt drie onderdelen nodig om de tablet op te laden.
Je hebt drie onderdelen nodig om de tablet op te laden.

Vergelijkbare tablets

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapportHP Slate 7 Plus 4200ef Tablet
GeForce ULP (Tegra 3), Tegra 3, 7", 0.342 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Sony Xperia Z4 Tablet
Adreno 430, Snapdragon 810 MSM8994, 10.1", 0.393 kg
Kort testrapport Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Adreno 330, Snapdragon 801 MSM8974AC, 8", 0.271 kg
Testrapport Sony Xperia Z2 Tablet
Adreno 330, Snapdragon 801 APQ8074AB, 10.1", 0.425 kg
Testrapport Sony Xperia Tablet Z
Adreno 320, Snapdragon S4 Pro APQ8064A, 10.1", 0.5 kg

Laptops van zelfde fabrikant

Kort testrapport Sony Xperia L1 Smartphone
Mali-T720 MP2, Mediatek MT6737T, 5.5", 0.18 kg
Kort testrapport Sony Xperia XZ Premium Smartphone
Adreno 540, Snapdragon 835, 5.5", 0.191 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Hoogwaardige bouwkwaliteit
+Spatwaterdichte behuizing en poorten
+Compacte afmetingen
+Laag gewicht
+Zeer complete configuratie
+Goed beeldscherm
+Nette batterijduur
+Krachtig platform
 

Contra

-Slechte camera's
-Matige WLAN ontvangst
-HDMI alleen via dure adapter

In het kort

Wat we goed vonden

De hoogwaardige kwaliteit en de Xperia Tablet S ziet er echt anders uit dan andere tablets. Een interessante feature is de spatwaterdichte behuizing.

Wat we misten

De Wi-Fi module zou sterker mogen zijn. De ontvangst van de Xperia tablet viel weg waar andere tablets wel nog verbinding hadden.

Wat verraste ons

De normale SD kaartlezer is echt van toegevoegde waarde. De universele afstandsbediening functie is ook goed geïmplementeerd.

De concurrentie

De concurrentie is groot en beschikt vaak over erg vergelijkbare hardware. Naast Apple's iPad 3 en Samsung's Galaxy Note 10.1 zijn alle Tegra 3 tablets concurrenten voor de Xperia Tablet S. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Fujitsu Stylistic M532Asus Transformer Pad Infinity TF700TAcer's Iconia Tab A510 en Google's Nexus 7.

Beoordeling

Sony Xperia Tablet S - 05-08-2013 v3(old)
Patrick Afschar Kaboli

Behuizing
89%
Toetsenbord
69%
Aanwijsapparaat
83%
Aansluitmogelijkheden
38%
Gewicht
98%
Batterij
94%
Beeldscherm
82%
Gaming-performance
30%
Applicatie-performance
50%
Temperatuur
88%
Luidheid
100%
Extra punten
80%
Gemiddelde
75%
86%
Tablet - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Sony Xperia Tablet S
Patrick Afschar Kaboli, 2012-10-21 (Update: 2013-06- 6)