Notebookcheck Logo

Model Y prijs kruipt weer omhoog nu het Tesla minder dan US$40.000 kost om te maken

De prijs van de Model Y gaat weer omhoog (afbeelding: Tesla)
De prijs van de Model Y gaat weer omhoog (afbeelding: Tesla)
Zelfs na zijn diepe prijsverlagingen harkt Tesla volgens een grondige analyse van de productiekosten nog steeds recordwinsten per voertuig binnen. De Model Y, bijvoorbeeld, kost slechts 39.393 dollar om te produceren, terwijl Tesla zijn prijs in de VS weer opdreef tot 53.490 dollar en daarmee een recordwinst van 14.000 dollar per voertuig behield en de concurrentie het nakijken gaf.

Ondanks de recente Tesla prijsverlagingenhandhaaft Tesla nog steeds zijn winstmarge, volgens een recente analyse van de productiekosten door het team van de enige echte Sandy Munro. Zijn uitputtende kostenanalyse per onderdeel gaf aan dat Tesla 39.393 dollar nodig heeft om een Model Y te maken, terwijl hij gemiddeld voor 58.990 dollar werd verkocht, en zelfs na de royale prijsverlagingen daalde tot 52.990 dollar, nog steeds een geweldige brutowinst.

Diezelfde Model Y brutowinst is net gestegen tot meer dan 14.000 dollar per voertuig toen Tesla de prijs weer verhoogde tot 53.490 dollar, omdat de verlaging de vraag terugbracht en andere EV-makers tot een prijzenoorlog dwong die Tesla waarschijnlijk zal winnen, aldus de heer Munro. Zijn schattingen zeggen dat door de verminderde productiekosten die Tesla zegt te hebben veroorzaakt door zijn prijsverlagingenalsook de productie-efficiëntie die voortvloeit uit de verschuiving naar nieuwere Gigafabrieken of upgrades van bestaande fabrieken, alsook diensten met toegevoegde waarde zoals de FSD-abonnementen, kan Tesla de ongekende marge van 40% behouden, zelfs met de huidige lagere prijzen.

Een aantal EV-fabrikanten, zoals Lucid, NIO, of XPeng, hebben al prijsverlagingen aangekondigd onmiddellijk nadat Tesla de labels van zijn bestsellers Model 3 en Model Y had gewijzigd, en de rest zal waarschijnlijk volgen. Het probleem is dat geen enkele autofabrikant de schaalvoordelen van Tesla heeft en dat alleen de Chinese EV-merken kunnen concurreren op het gebied van productiekosten als gevolg van de meerjarenstrategie van de regering om daar een voorsprong op het gebied van grondstoffenraffinage en batterijproductie te ontwikkelen en te behouden. De rest zal waarschijnlijk met aanzienlijke financiële problemen worden geconfronteerd wanneer ze proberen de marges van Tesla in te halen en velen zouden op de rand van het faillissement kunnen balanceren, aldus Munro.

In de tussentijd hebben Tesla-functionarissen al laten weten dat de topprioriteit van het bedrijf nu de uitbreiding naar de massamarkt is. Tesla heeft misschien zelfs prestatieprojecten zoals de Roadster 2 op een laag pitje gezet om zich te concentreren op "massa-elektrificatie". Dit betekent waarschijnlijk dat de ontwikkeling van de kleinere en goedkopere Model 2.. die volgens Elon Musk waarschijnlijk de helft goedkoper zal zijn dan een Model 3.

Gezien Sandy Munro's schattingen dat het Tesla vorig jaar ongeveer 33.600 dollar kostte om een Model 3 te maken, zou het Model 2 bijna 25.000 dollar kunnen kosten en toch Tesla de beruchte 10.000 dollar gemiddelde winst per voertuig kunnen opleverenen daarbij de concurrentie vernietigen. Tesla zal morgen zijn inkomsten rapporteren en analisten verwachten 24,4 miljard dollar aan inkomsten op 439.700 geproduceerde auto's in het afgelopen kwartaal, of 55.500 dollar per voertuig waarvan de gemiddelde productiekosten ongeveer 36.000 dollar bedrageneen nogal benijdenswaardige marge.

Koop de Tesla Motors 24' Cable Wall Connector op Amazon

Bron(nen)

Tesla en Munro Live (YouTube)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 01 > Model Y prijs kruipt weer omhoog nu het Tesla minder dan US$40.000 kost om te maken
Daniel Zlatev, 2023-01-24 (Update: 2023-01-24)