Notebookcheck Logo

Nieuwe doorbraak in EV-batterij met laag kobaltgehalte zorgt voor 20% hogere energiedichtheid en niet-giftige elektrodeproductie

De kathode met veel nikkel en weinig kobalt (afbeelding: Leclanché)
De kathode met veel nikkel en weinig kobalt (afbeelding: Leclanché)
In afwachting van de massaproductie van solid-state batterijen, die nog enkele jaren op zich kan laten wachten, kunnen elektrische voertuigen gebruik maken van noodoplossingen zoals de recente ontdekking van Leclanché van cellen met een laag kobaltgehalte. Deze biedt een 20% hogere energiedichtheid en is natuurvriendelijker om te produceren.

De Zwitserse batterijontwikkelaar Leclanché is erin geslaagd zowel het probleem van de toxiciteit van de elektrodeproductie op te lossen als de vermindering van het zeldzame en dure kobalt dat gewoonlijk wordt gebruikt in de kathodemix voor krachtige EV-batterijen. Het is er niet alleen in geslaagd het kobaltaandeel in de nikkel-kobalt-mangaan-aluminium (NCMA)-mix terug te brengen tot 5%, waardoor deze voor 90% uit nikkel bestaat, maar het vermijdt ook het gebruik van het giftige N-Methyl-2-pyrrolidon (NMP) als oplosmiddel in het proces door in plaats daarvan een oplossing op waterbasis te gebruiken.

Volgens Dr. Hilmi Buqa, Vice President R&D bij Leclanché:

Met de productie op waterbasis van de NMCA-kathodes met hoge capaciteit hebben we een beslissende mijlpaal bereikt in de lithium-iontechnologie. Tot nu toe werd het onmogelijk geacht om ze met milieuvriendelijke processen te produceren. Maar nu hebben we het proces onder de knie.

Tesla, bijvoorbeeld, heeft moeite om de productie van zijn 4680 cellen op te voeren met NMP oplosmiddel dat veel energie vergt voor het drogen. Tesla moet de droge productiemethode nog onder de knie krijgen, waardoor de prijs van 4680-pakketten in vergelijking met de traditionele 2170-batterijen echt zou kunnen worden gehalveerd. Tot dusver is bijna de gehele kostenverlaging van de 4680 batterijpakketten in het in Texas geproduceerde Model Y te danken aan het gebruik van de structurele voordelen van de cel-naar-pak in plaats van chemische verbeteringen.

In feite, is de aangepaste energiedichtheid van Tesla's 4680 cel gelijk aan die van een 2170 batterijy. De nieuwe kobaltarme batterij van Leclanché is echter niet alleen milieuvriendelijker om te produceren, maar biedt ook een 20% hogere energiedichtheid dankzij het grotere aandeel nikkel in de mix, en met dezelfde voetafdruk als de huidige ternaire lithiumbatterijen. De cellen zullen volgend jaar beschikbaar zijn voor EV-fabrikanten en diverse andere transportfabrikanten zoals scheepsbouwers met"een langere levensduur, hoge cyclusstabiliteit en goede oplaadbaarheid", tipt Leclanché.

Koop de 50A ChargePoint Home Flex EV-lader op Amazon

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 01 > Nieuwe doorbraak in EV-batterij met laag kobaltgehalte zorgt voor 20% hogere energiedichtheid en niet-giftige elektrodeproductie
Daniel Zlatev, 2023-01-24 (Update: 2023-01-24)