Notebookcheck Logo

Goedkopere Model 2 release gaat vooraf aan Roadster 2 nu Tesla de focus verlegt naar massale EV-adoptie

Tesla Model 2 hatchback concept render (afbeelding: CarWow)
Tesla Model 2 hatchback concept render (afbeelding: CarWow)
De 'vliegende' maar dure Roadster 2 is mogelijk op een laag pitje gezet omdat Tesla zich nu richt op het terugwinnen van marktaandeel met 'massa-elektrificatie'. In het licht van de toegenomen concurrentie is Tesla misschien van plan eerst zijn goedkopere Model 2 uit te brengen en daarna over te stappen op premiumprojecten zoals de nieuwe Roadster.

In plaats van een "vliegende" Roadster 2 (in de woorden van Tesla's designchef) waarvan de voorbestellingen vorig jaar weer opengingen, brengt Tesla misschien eerst zijn Model 2 voor de massamarkt uit, opnieuw volgens zijn designchef Franz von Holzhausen. Gevraagd naar de lancering van de Roadster 2, gaf hij in een interview toe dat het project bij Tesla op een laag pitje is gezet omdat "massa-elektrificatie" nu blijkbaar het hoofddoel van de automaker is.

We ontwikkelen de auto. Ik denk dat je weet dat we prioriteiten hebben als bedrijf, en de prioriteiten zijn massa-elektrificatie. En Roadster is geen massaproduct. Dus, helaas, je weet dat het een soort van positie inneemt, maar we werken er serieus aan. En ik denk dat de tijd die we hebben genomen ons in staat heeft gesteld om echt te verbeteren op eigenlijk elke metriek die we wilden vaststellen toen we voor het eerst debuteerden.

Een dergelijke doelstrategie kan alleen worden bereikt met een elektrisch voertuig voor de massamarkt zoals de Model 2 die, volgens Elon Musk, kleiner zal zijn dan de Model 3maar twee keer minder kost om te produceren. Tesla onderzoekt verschillende mogelijkheden om het felbegeerde Model 2-prijspunt van 25.000 US$ te bereiken, zoals het verwijderen van overtollige onderdelen en het upgraden van productiefaciliteiten. In de voorgaande periode van vijf jaar slaagde het erin zijn gemiddelde productiekosten per voertuig meer dan te halveren van 84.000 US$ tot de 36.000 US$ die een Tesla nu kost om te maken nu.

Volgens Martin Viecha, hoofd investor relations, is de belangrijkste factor om de productiekosten nogmaals te verlagen in de huidige periode van 5 jaar, die loopt tot 2027, het vergroten van het aandeel van nieuwere en efficiëntere Gigafabrieken, zoals die in Texas, Shanghai of Berlijn, in de totale productiemix. Dit moet gebeuren terwijl Tesla zijn bestaande productiefaciliteiten verbetert en ook nieuwe faciliteiten opent.

De geruchtmakende Mexicaanse Gigafabriekbijvoorbeeld, zal naar verluidt dienen als draaischijf voor de Tesla Model 2-productie, met een investering van maximaal 10 miljard dollar wanneer alle uitbreidingen zijn afgerond. De Gigafactory in Nuevo León gaat naar verluidt in eerste instantie onderdelen maken voor de Cybertruck en Model Y, gezien de nabijheid van Giga Texas.

Echter, "in toekomstige fasen zou het een nieuw model zijn met een lagere kostprijs dan de huidige," volgens lokale functionarissen die op de hoogte zijn van de plannen en die mogelijk uiteindelijk verwijzen naar de Model 2 productie die Tesla's design chef liet weten voorrang te hebben voor de lancering van de Roadster 2.

Koop de Tesla Motors 24' Kabel Muurschakelaar op Amazon

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 01 > Goedkopere Model 2 release gaat vooraf aan Roadster 2 nu Tesla de focus verlegt naar massale EV-adoptie
Daniel Zlatev, 2023-01-20 (Update: 2023-01-20)