Notebookcheck Logo

Kijk uit voor misleidende HDMI 2.1-poortspecificaties op sommige van de duurdere 2023 TV-modellen

Pas op voor de HDMI 2.0 specificaties die zich voordoen als 2.1 volledig uitgerust. (Afbeelding Bron: cablematters.com)
Pas op voor de HDMI 2.0 specificaties die zich voordoen als 2.1 volledig uitgerust. (Afbeelding Bron: cablematters.com)
Dankzij een soepeler beleid van het beheer van HDMI-licenties kunnen tv-makers nu reclame maken voor HDMI 2.1-compatibiliteit, ook al zijn sommige tv-poorten eigenlijk HDMI 2.0 zonder 48 Gbps-snelheden. Alleen LG en Samsung bieden 4x HDMI 2.1-poorten op de OLED-modellen van dit jaar, terwijl andere topmerken zoals Sony en Panasonic nog steeds beperkt zijn tot slechts twee HDMI 2.1-poorten.

Ondanks de nieuwste MediaTek Pentonic 1000 SoC, die vorig jaar werd aangekondigd met ondersteuning voor 4x volledig uitgeruste HDMI 2.1 poorten, zijn de 2023 TV's van Sony en Panasonic nog steeds beperkt tot twee 48 Gbps ingangen. Zoals onthuld door Vincent Teoh van HDTVTest, lijken de Pentonic 1000 SoC specificaties nu anders te zijn en ondersteunen ze slechts twee poorten met volledige bandbreedte. De verwarring ontstaat omdat de HDMI licentie administratie een maas in de wet toestaat, gekoppeld aan de afschrijving van de HDMI 2.0 standaard.

Teoh toont een uittreksel uit de officiële HDMI Q&A, waarin staat dat de HDMI 2.0-certificaten niet meer kunnen worden verkregen. TV-makers kunnen nu dus claimen dat ze voldoen aan HDMI 2.1, ook al zijn de TV-poorten eigenlijk HDMI 2.0 zonder Fixed Rate Link en 48 Gbps snelheden. De HDMI-administratie eist echter van de fabrikanten dat zij precies aangeven welke HDMI 2.1-functies van HDMI 2.0 worden overgenomen. Als voorbeeld voor een verwarrende spec sheet noemt Teoh een CES 2023 TV model dat wordt geadverteerd met HDMI 2.1 poorten, maar twee van de poorten zijn 2.0.

LG kreeg veel kritiek toen het de 2020 OLED TV line-up met HDMI 2.1-poorten beperkt tot 40 Gbps in plaats van de volledige 48 Gbps bandbreedte van de 2019 versies, maar de tv-maker heeft inmiddels de les geleerd en biedt nu tot 4 volledige bandbreedte HDMI 2.1-aansluitingen op zijn populaire C- en G OLED TV-series. Niettemin, van alle tv-makers die nieuwe modellen presenteren op CES dit jaar, evenaart alleen Samsung het aanbod van LG.

Toegegeven, men zou niet echt meer dan 2 volledig uitgeruste HDMI 2.1-poorten nodig hebben, maar het lijkt erop dat Sony en Panasonic nog steeds de audio eARC aanbieden op een van de HDMI 2.1-poorten, waardoor deze in wezen onbruikbaar is voor de overdracht van beeldsignalen. DE TCL is een verrassende uitzondering, omdat het erin geslaagd is de eARC-functionaliteit te migreren naar een HDMI 2.0-poort.

 

Koop de 55-inch LG C2 OLED op Amazon

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 01 > Kijk uit voor misleidende HDMI 2.1-poortspecificaties op sommige van de duurdere 2023 TV-modellen
Bogdan Solca, 2023-01-24 (Update: 2023-01-24)