Notebookcheck

Testrapport HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD Notebook

Mobiele high-end. Een ding is zeker: de HP Elitebook 8570p is geen doorsnee systeem voor de massa. HP probeert zich vooral op professionele gebruikers te richten en voorziet de notebook daarom van een premium behuizing, zeer goed beeldscherm, lange garantie en krachtige hardware. In dit testrapport bekijken we of de notebook aan de eisen van de doelgroep voldoet.
Tobias Winkler, Stefanie Voigt,

Kijkend naar de datasheet en hardware specificaties zou je misschien zeggen dat de HP EliteBook 8670p gewoon te duur is. Er zijn immers genoeg consumenten notebooks die voor hetzelfde geld meer te bieden hebben en wel over die populaire features beschikken, die ons (zogenaamd high-end) test model niet heeft. Maar wie speciale eisen heeft zal zich realiseren dat deze notebook een unieke combinatie van features biedt, die je bij de concurrentie niet vindt.

Voorbeelden zijn typische zakelijke features, zoals de mogelijkheid om een docking station aan te sluiten, een dedicated numeriek gedeelte, DisplayPort en poorten als FireWire en eSATA, die vaak ontbreken, maar waar wel vraag naar is. Daarnaast streeft het systeem naar een "professional" status met een geïntegreerde UMTS module en een hoogwaardig beeldscherm met HD+ resolutie. Voor het rekenwerk vertrouwt de 8570p op een Intel Core i7-3520M CPU, die wordt bijgestaan door 4 GB werkgeheugen, een dedicated grafische kaart (AMD Radeon HD 7570M) en een 500 GB harde schijf 

In deze configuratie kost de notebook ongeveer €1450. Studenten en docenten kunnen de notebook via educatie kanalen aanschaffen en betalen dan zo'n €150 minder. Versies met een minder krachtige en uitgebreide configuratie starten op ongeveer €1100.

De opvolger van de HP EliteBook 8560p heeft dezelfde behuizing als zijn voorganger. Destijds waren we erg positief over de behuizing en we zien geen reden om onze mening bij te stellen. De behuizing behoort tot de beste in zijn klasse en verdient een plek aan de top van onze ranglijsten. De materialen zijn van topklasse, de behuizing is zeer stevig en goed ontworpen, de bouwkwaliteit is uitstekend en de enige oppervlakken die onder zeer hoge druk een beetje "meegeven" zijn die van het schermcover en die in het gebied rond de optische drive. Toch zijn deze kwaliteiten niet verrassend, want de EliteBook 8570p voldoet aan de militaire standaard (MIL-STD 810G) voor trillingen, stof, hoogte, hoge temperaturen en valhoogte (zie specifieke informatie hier). Alle onderdelen sluiten perfect op elkaar aan, de schrarnieren houden het beeldscherm in elke gewenste positie, de batterij past naadloos in de behuizing en de behuizing kan aan de onderkant zonder gereedschap open worden gemaakt.

Toch heeft de hoge kwaliteit van de behuizing een negatieve invloed op de draagbaarheid: met een gewicht van 2.91 kilogram is de notebook namelijk niet bepaald licht. Tel daar de adapter (520 gram), een tas en een aantal accessoires bij op en je zeult al snel meer dan 4 kilogram met je mee. Meer informatie over de behuizing lees je in het testrapport van de HP EliteBook 8560p.

De beschikbare communicatiemogelijkheden, de poorten en de plaatsing daarvan zijn bijna identiek als op de voorganger. Het enige verschil is de geïntegreerde UMTS module, waardoor je met een geschikte simkaart praktisch overal het internet op kunt. De plaatsing van de poorten is overigens niet helemaal perfect: zo zitten de USB poorten wel erg dicht op elkaar, is de VGA poort te ver in de behuizing verzonken en kan een VGA kabel niet met de bekende schroefjes worden vastgezet. 

Om de prestaties van de poorten te meten hebben we onder andere een SSD in een externe USB 3.0 behuizing aangesloten. Hier bedroeg de doorvoersnelheid 171.5 MB/s. Een LaCie d2 Quadra haalde 121.7 MB/s via de eSATA poort, 32.4 MB/s via FireWire 400 en 30.8 MB/s via USB 2.0. De kaartlezer ondersteunt uitsluitend SD en MMC - een beetje achterhaald lijkt ons. De doorvoersnelheid (21.8 MB/s SDHC) is wel vergelijkbaar met die van andere kaartlezers. De kwaliteit van het analoge VGA signaal is best wel goed: aansluiten van een externe full HD monitor (Asus-PA238) levert een scherp, niet flikkerend beeld op. We konden geen verschil in beeldkwaliteit waarnemen bij gebruik van de DisplayPort.

Voorzijde: status leds, sluitingsmechanisme
Voorzijde: status leds, sluitingsmechanisme
Linkerzijde: 2x USB 2.0, Firewire 400, USB/eSata, VGA, ExpressCard/54, Smart Card lezer
Linkerzijde: 2x USB 2.0, Firewire 400, USB/eSata, VGA, ExpressCard/54, Smart Card lezer
Achterzijde: modem, seriële poort, batterij, DisplayPort
Achterzijde: modem, seriële poort, batterij, DisplayPort
Rechterzijde: geluid in/uit, 2x USB 3.0, DVD drive, LAN, Kensington Lock
Rechterzijde: geluid in/uit, 2x USB 3.0, DVD drive, LAN, Kensington Lock

Communicatie

Basis features, zoals Gigabit Ethernet, Bluetooth, een webcam (720p) en WLAN 802.11n zijn uiteraard aanwezig in een notebook uit deze klasse. In vergelijking met zijn concurrenten heeft ons test model echter twee modules die niet echt tot de standaard uitrusting behoren: de eerder genoemende UMTS module (HSPA+) en (tegenwoordig zeldzaam) een ingebouwd modem. Die laatste is zeker niet overbodig, want in de zakenwereld wordt er soms nog gebruik gemaakt van faxen.

Beveiliging

Een wachtwoord manager, gezichtsherkenning, harde schijf encryptie, vingerafdruklezer, TPM (trusted platform module), Smart Card lezer en bijbehorende software tools geven de gebruiker meer dan genoeg opties om zijn of haar data te beschermen.

Accessoires

In tegenstelling tot veel andere fabrikanten levert HP bij deze EliteBook wel Windows DVD's, voor zowel 32-bit als 64-bit systemen, mee. Absoluut handig wanneer Windows opnieuw geïnstalleerd moet worden. Verder levert HP overigens weinig accessoires mee, maar er zijn er meer dan genoeg beschikbaar in de webstore: batterijen, docking station, bay adapter, om er maar een paar te noemen. Het Advanced Docking Station (HP A7E38AA, ongeveer €200, 2x DP, 2x DVI) ondersteunt AMD's Eyefinity technologie, zodat maar liefst vijf beeldschermen (inclusief het interne scherm) tegelijk aangestuurd kunnen worden.

Onderhoud

Het schroefloze cover aan de onderzijde is gemakkelijk te verwijderen en biedt toegang tot de meeste componenten. Het simkaart slot bevindt zich achter de batterij. Een RAM slot is beschikbaar om het werkgeheugen uit te breiden en dus bijvoorbeeld te verdubbelen. De fan is gemakkelijk bereikbaar en schoon te maken en het vervangen van de harde schijf is in een aantal stappen klaar. Al met al is dit dus een zeer gebruiksvriendelijk systeem als het aankomt op onderhoud en toegang tot de hardware.

BIOS

De BIOS heeft een groot aantal verschillende instellingen om uit te kiezen: je kunt poorten in- en uitschakelen of energiebesparende instellingen voor de Smart Card lezer en het ExpressCard slot instellen. Het is een goed idee om na te gaan of de SATA snelheid op 6 Gbit/s is ingesteld en de "Fan always on" optie uitgeschakeld is. De eerste optie zou vooral invloed hebben op Solid State Drives (3 Gbit/s zou een bottleneck vormen), maar de tweede instelling zorgt ervoor dat de fan het grootste deel van de tijd stil blijft wanneer de notebook op het lichtnet is aangesloten. Het enige wat dan overblijft is het geluid van de harde schijf, maar meer daarover verderop in dit testrapport.

Garantie

HP biedt 3 jaar garantie op de EliteBooks. Extra opties en uitbreidingen zijn beschikbaar.

 

Toetsenbord

Het toetsenbord, met numeriek keypad en toetsen van bijna normale grootte (19 mm), beslaat de gehele breedte van de notebook. De omhoog en omlaag cursortoetsen zijn te klein en zitten te dicht op elkaar. De rij met F-toetsen zou ook wel iets groter mogen. Afgezien van de belettering op de toetsen, die niet echt voor een duidelijk contrast zorgt, kunnen we verder geen minpunten spotten.

Alle standaard functies zijn terug te vinden in de layout en boven het numerieke keypad bevinden zich aparte sneltoetsen. De toetsen hebben een zeer duidelijk drukpunt en het geluid dat ze maken is totaal niet storend. De aanslag van de Chiclet toetsen is van gemiddelde lengte en na een tijdje met de notebook gewerkt te hebben zullen ook gebruikers die veel typen dit wel waarderen. Verder wordt het gehele toetsenbord goed ondersteunt, waardoor het nergens doorbuigt. De (iets grotere) spatiebalk maakt wel een iets harder "klepperend" geluid. Net als veel andere notebooks in deze klasse heeft ook de EliteBook een morsbestendig toetsenbord met een klein afvoergaatje aan de onderzijde. Kleine hoeveelheden vloeistof zouden daardoor geen schade moeten aanrichten. Als we naar de features van het toetsenbord kijken is eigenlijk alles wat je kunt wensen aanwezig. Het enige dat ontbreekt in ons test model is toetsenbordverlichting en daar is in HP's datasheet ook niets over terug te vinden.

Touchpad

Aanrakingen worden alleen in het midden goed geregistreerd, wat de bruikbaarheid van het touchpad uiteraard beperkt en na een tijdje ook storend wordt. Dichter bij de randen moesten we vaak herhaaldelijk tappen (2-3 keer) om een reactie te krijgen. We hebben de instellingen van de Synaptics driver gecontroleerd, maar konden niets instellen om dit gedrag te veranderen. Erg jammer, want de afmetingen en het oppervlak van het touchpad zijn net als de muisknoppen goed uitgevoerd. Het kan dat dit probleem uitsluitend optreedt bij ons test model, dus het hoeft niet te betekenen dat alle notebooks uit de serie er last van hebben.

Trackpoint

Als alternatief voor een normale muis of het touchpad beschikt de EliteBook ook over een trackpoint (HP noemt het "point stick") met ook eigen muisknoppen. Dit trackpoint is een zeer precies instrument en we waren er snel aan gewend. Wie ooit met een ThinkPad heeft gewerkt is misschien niet erg te spreken over het rubberen dopje op het trackpoint, maar deze is heel gemakkelijk te vervangen.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Er zijn drie verschillende beeldschermen beschikbaar voor de 15.6 inch EliteBooks met de "p" op het eind: HD (1366x768 pixels, HD+ (1600x900 pixels) voor ruimere kijkhoeken en full HD (1920x1080 pixels) - ook met ruimere kijkhoeken. Het DreamColor scherm is uitsluitend een optie voor workstations (waar je geen keuze hebt voor het low-end beeldscherm met HD resolutie). Alle schermen zijn non-glare en dus niet erg gevoelig voor reflecties.

Ons test model is voorzien van het HD+ paneel (117 dpi), dat (voor de meeste gebruikers) de beste combinatie van icoon/lettertype grootte en werkruimte biedt. Het  meten van de helderheidsniveau's (we gebruiken een raster dat het beeld in 9 even grote gebieden verdeeld) levert de volgende resultaten: 236 cd/m² in het midden bovenin beeld en 265 cd/m² in het middelste gebied, wat resulteert in een gemiddelde helderheid van 249 cd/m². De mate waarin de helderheid wordt gedistribueerd bedraagt 89%.

249
cd/m²
236
cd/m²
241
cd/m²
248
cd/m²
265
cd/m²
260
cd/m²
240
cd/m²
264
cd/m²
245
cd/m²
Helderheidsverdeling
LGDO258
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 265 cd/m² Gemiddelde: 249.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 265 cd/m²
Contrast: 631:1 (Zwart: 0.42 cd/m²)

De meetresultaten zijn behoorlijk goed, dus buitenshuis aan de slag gaan met de notebook zou mogelijk moeten zijn, al dan niet onder alle omstandigheden. Alleen werken in direct zonlicht vorm een probleem - maar zelfs dan is het mogelijk om door te werken als je de openingshoek van het scherm op de juiste manier aanpast.

Ochtendzon, van voor
Ochtendzon, van voor
Ochtendzon, van voor
Ochtendzon, van voor
Ochtendzon, van opzij
Ochtendzon, van opzij
Ochtendzon, van opzij
Ochtendzon, van opzij
HP 8570p vs. sRGB
HP 8570p vs. sRGB
HP 8570p vs. AdobeRGB
HP 8570p vs. AdobeRGB

Dankzij het non-glare beeldscherm is een helderheidsniveau van 140 to 160 cd/m² doorgaans voldoende om binnenshuis te werken. Op niveau 15 (van totaal 20 niveau's) bedraagt de helderheid 150 cd/m². Niveau's 1 tot 10 zijn alleen geschikt voor redelijk donkere omgevingen. Tussen de laatste twee niveau's zit een verschil van zo'n 20-30 cd/m².

De gemeten zwartwaarde van 0.42 cd/m² bij het maximale helderheidsniveau zorgt voor een zeer goed contrast. Het HD+ paneel van fabrikant LG heeft dan ook een contrast ratio van 631:1 - ver boven het gemiddelde. Kleuren zijn levendig en zwart ziet er echt ook daadwerkelijk heel donker uit. Films, foto's en games hebben dan ook meer visuele impact dan op een standaard beeldscherm.

Het LG paneel kan maar liefst 97% kleuren van de sRGB standaard weergeven. Omdat het kleurenbereik eigenlijk nog verder dan de sRGB standaard gaat (groen/geel en paars) ligt het percentage technisch gezien eigenlijk iets lager. Niet dat dit uitmaakt, want een beter resultaat zul je met een White-LED beeldscherm niet behalen. Alleen schermen die ook over gekleurde backlight beschikken (zoals het DreamColor scherm) presteren nog beter. In vergelijking met de panelen die we doorgaans zien (die zo'n 60% van de sRGB weergeven) is het HP HD+ beeldscherm in elk geval duidelijk superieur.

Een ander punt waarop we beeldschermen beoordelen zijn de kijkhoeken. Ons test model heeft ruimere kijkhoeken dan een notebook met een regulier beeldscherm, waardoor je zo'n 90 graden van de ideale horizontale kijkhoek kunt afwijken voordat het beeld significant gaat vervormen. De verticale kijkhoek is iets gevoeliger voor afwijkingen, dus het niveau van een IPS paneel wordt niet geëvenaard. Inversie van de kleuren treedt alleen op wanneer het scherm geheel naar achteren wordt geklapt. Wanneer je van bovenaf kijkt zijn de veranderingen in beeld minder heftig.

Dankzij alle zojuist genoemde kwaliteiten (kleurenbereik, gelijkmatige verdeling van de helderheid, hoge contrast ratio, ruime kijkhoeken en verschillende helderheidsniveau's) is het beeldscherm zeer geschikt voor beeldbewerking en grafische toepassingen.

Kijkhoeken HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
Kijkhoeken HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD

Prestaties

Wat betreft de CPU en GPU is ons test model de beste uit de 8570p serie. Alleen het werkgeheugen, de harde schijf en het beeldscherm kunnen anders geconfigureerd worden. Omdat (zoals we eerder vermeldden) zowel het werkgeheugen als de harde schijf gemakkelijk zelf vervangen kunnen worden, is het verstandig om tijdens het configureren goed te bedenken of je direct meer werkgeheugen of opslagcapaciteit nodig hebt, of dat je later zelf een upgrade uitvoert.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Mainboard
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie HDTune
DPC latency
 
Systeeminformatie HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD

Processor

De Intel Core i7-3520M is een van de snelste dual-core CPU's en de krachtigste optie voor onze EliteBook. Single-thread applicaties profiteren van een hoge kloksnelheid en dankzij Turbo Boost kan de CPU kloksnelheid oplopen tot maar liefst 3.6 GHz. De multi-thread prestaties zijn ook prima dankzij Hyperthreading (twee extra virtuele cores), waardoor vier threads simultaan verwerkt kunnen worden. Afhankelijk van de applicatie wordt de CPU belasting geoptimaliseerd om snelheidswinst te behalen.

In vergelijking met de (zwakkere) Core i5 CPU's, die een optie zijn voor de lower-end 8570p modellen, moet ook het grotere L3 cachegeheugen (4 i.p.v 3 MB) bijdragen aan iets betere prestaties. Het verschil in rekenkracht tussen de Core i7 en i5-3360M moet rond de 10% liggen. Ons test model scoorde 4899 (single) en 10545 (multi) punten in de Cinebench R10 benchmark. Voor wPrime1024 heeft het systeem 457 seconden nodig.

Sommige lezers vragen zich misschien af of een quad-core CPU geen betere keuze is. Omdat de p-modellen geen optie hebben voor een quad-core is de enige mogelijkheid om zowel de behuizing als de grafische kaart te upgraden en dus over te stappen naar de w-modellen. Wat de prestaties betreft is dit alleen voordelig als je ook daadwerkelijk veel met multi-thread software werkt, waarvoor geldt: hoe meer cores, hoe beter. Overigens is het prijsverschil niet eens zo heel groot, want het w-model met een Core i7-3610QM is verkrijgbaar vanaf €1500. De overstap naar een quad-core CPU zou de multi-core prestaties met 70 tot 80% verbeteren, terwijl de single-core prestaties zo'n 10 tot 20% lager zouden zijn dan die van de Core i7-3520M CPU. Voor een uitgebreide vergelijking van benchmarks kijk je hier. Een praktische vergelijking: ons test model voerde een iTunes conversie (MP3 naar AAC) uit in 49.9 keer de normale snelheid, terwijl een Core i7-3610QM (quad-core) in de Asus N76VZ 47.1 keer die normale snelheid haalde.

Wanneer de notebook op de batterij werkt, zijn de prestaties iets lager. Turbo Boost wordt dan wat teruggeschroefd, waardoor de CPU iets minder presteert. De kloksnelheid komt daarbij overigens niet onder basis kloksnelheid. De Cinebench R10 64-bit single-core score was 1000 punten lager en die uit de multi-core test daalde 2000 punten.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4899
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
10545
Cinebench R10 Shading 32Bit
8871
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
6150 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
12958 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
8841 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.42 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
3.33 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
28.81 fps
Help

Algemene prestaties

De algemene prestaties van het gehele systeem zijn absoluut voldoende voor bijna alle toepassingen, waarbij alleen veeleisende 3D software het systeem tot het uiterste drijft. Office werk, beeldbewerking, video conversies en andere vergelijkbare taken worden snel en zonder problemen uitgevoerd. Iets dat we niet vaak zien is AMD's Eyefinity technologie, waarmee maximaal vijf beeldschermen tegelijk aangestuurd kunnen worden (met het Advanced Docking Station, niet getest).

Een aantal keuzes in de configuratie heeft echter negatieve invloed op de prestaties: omdat er maar een RAM module is ingebouwd, werkt het geheugen in single-channel modus en uiteraard is de conventionele harde schijf een stuk langzamer (toegangstijd en doorvoersnelheid) dan een SSD. Het systeem scoort 7604 punten in de PCMark Vantage benchmark. De sub-score voor opslag bedraagt slechts 4424 punten.

5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.2
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
6.1
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.1
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
7604 punten
PCMark 7 Score
2235 punten
Help

Massaopslag

De conventionele harde schijf van Seagate heeft een opslagcapaciteit van 500 GB, draait op 7200 rpm en biedt een maximale snelheid van 115 MB/s en gemiddelde van 85 MB/s. Dit zijn uitstekende resultaten waarmee de harde schijf veel concurrenten verslaat. Tijdens dagelijks gebruik heeft ook de toegangstijd invloed, omdat deze bepaald hoe snel het systeem reageert. De toegangstijd van 17 ms is niet echt fantastisch, maar op hetzelfde niveau als die van andere harde schijven.

Een SSD zou de prestaties significant verbeteren - alhoewel de kosten per GB dan wel een stuk hoger liggen. In de BIOS vonden we een optie voor een RAID systeem en we nemen aan dat deze functionaliteit werkt wanneer er een tweede harde schijf in de Ultra-Bay adapter wordt geïnstalleerd. Toen we een mSATA SSD in het UMTS slot plaatsten werd deze niet herkend. Blijkbaar wordt de mSATA standaard dus niet ondersteund.

Hitachi HTS727550A9E364
Overdrachtssnelheid Minimum: 35.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 115 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 85 MB/s
Toegangstijd: 17 ms
Pieksnelheid: 98.3 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Grafische kaart

Ons test model is uitgerust met een dedicated grafische kaart (AMD Radeon HD 7570M) en uitsluitend deze kaart wordt gebruikt. In de processor is wel een Intel HD 4000 geïntegreerd, maar deze kan niet geactiveerd worden (BIOS). Intel's Quick Sync technologie werkt daardoor niet, omdat hiervoor de Intel driver nodig zou zijn, die niet geïnstalleerd kan worden. AMD's Catalyst Control Center laat alleen de PowerPlay Function zien - Switchable Graphics ontbreekt.

De prestaties van de AMD grafische kaart (1 GB dedicated GDDR5 geheugen) zijn van hogere instapklasse niveau: in vergelijking met de Intel HD 4000 (in sommige EliteBooks  de enige grafische kaart) is hij zo'n 25% sneller. In vergelijking met de Nvidia GT 630M is de AMD kaart langzamer (afhankelijk van de benchmark 10 tot 20%), ondanks dat de GPU op 500 MHz werkt en het GDDR5 geheugen op 800 MHz. De bottleneck is in dit geval de magere 64-bit geheugenbus

De resultaten zijn niet echt zoals we graag hadden gezien: 959 punten in de 3DMark Vantage, 978 punten in 3DMark 11 en 28.8 fps in de Cinebench R11 64-bit GL shading benchmark. Tijdens dagelijks gebruik zou het verschil met een geïntegreerde Intel HD grafische kaart bijna niet merkbaar zijn. Games draaien niet soepeler en AMD's grafische kaart blinkt ook niet uit in video conversie. Als test hebben we twee video's geconverteerd. Voor Quicktime video's is AMD's Stream langzamer dan zowel Intel's Quick Sync als Nvidia's CUDA, maar voor video's in WMV formaat is AMD weer iets sneller. Omdat we alleen referentiewaarden hebben van de Asus U44SG (model van vorig jaar) naast die van de resultaten van de quad-core CPU, verwachten we dat die resultaten nog minder aantrekkelijk zijn in vergelijking met die van een huidige Intel HD grafische kaart in een Core i7 dual-core CPU.

De AMD Radeon HD 7570M heeft wel nog een verrassing in petto: de grafische kaart scoorde behoorlijk goed in de SPECviewperf 11 benchmark, waarmee geschiktheid voor professionele CAD toepassingen wordt gemeten. Het is duidelijk dat de Radeon niet kan tippen aan de prestaties van professionele opties als de Quadro en FirePro, maar reguliere consumenten grafische kaarten en Nvidia's NVS zijn langzamer. Dit betekent dat de EliteBook 8570p met AMD grafische kaart een geschikte optie kan zijn voor gebruikers die af en toe met Lightwave of Solidworks werken.

Het uitvoeren van de Cinebench R10, R11.5 en de grafische sub-test van de 3DMark 06 benchmarks tijdens werken op de batterij leverde bijna identieke resultaten op. Een weetje: AMD's PowerPlay instellingen moeten aangepast worden om tijdens werken op de batterij op maximaal vermogen te functioneren.

SPECviewperf 11
1920x1080 Siemens NX (sorteer op waarde)
HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
4.98 fps ∼4%
Lenovo ThinkPad W530-N1K43GE
24.67 fps ∼18%
Lenovo ThinkPad T530 2429-5XG
2.32 fps ∼2%
Asus N76VM-V2G-T1078V
2.09 fps ∼1%
1920x1080 Tcvis (sorteer op waarde)
HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
5.63 fps ∼9%
Lenovo ThinkPad W530-N1K43GE
29.26 fps ∼49%
Lenovo ThinkPad T530 2429-5XG
0.91 fps ∼2%
Asus N76VM-V2G-T1078V
0.88 fps ∼1%
1920x1080 SolidWorks (sorteer op waarde)
HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
19.34 fps ∼23%
Lenovo ThinkPad W530-N1K43GE
35.59 fps ∼43%
Lenovo ThinkPad T530 2429-5XG
8.53 fps ∼10%
Asus N76VM-V2G-T1078V
7.16 fps ∼9%
1920x1080 Pro/ENGINEER (sorteer op waarde)
HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
2.45 fps ∼10%
Lenovo ThinkPad W530-N1K43GE
14.98 fps ∼62%
Lenovo ThinkPad T530 2429-5XG
1.2 fps ∼5%
Asus N76VM-V2G-T1078V
1.14 fps ∼5%
1920x1080 Maya (sorteer op waarde)
HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
11.69 fps ∼9%
Lenovo ThinkPad W530-N1K43GE
46.94 fps ∼35%
Lenovo ThinkPad T530 2429-5XG
9.99 fps ∼8%
Asus N76VM-V2G-T1078V
10.82 fps ∼8%
1920x1080 Lightwave (sorteer op waarde)
HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
27.31 fps ∼29%
Lenovo ThinkPad W530-N1K43GE
45.69 fps ∼49%
Lenovo ThinkPad T530 2429-5XG
14.77 fps ∼16%
Asus N76VM-V2G-T1078V
15.38 fps ∼17%
1920x1080 Ensight (sorteer op waarde)
HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
12.17 fps ∼6%
Lenovo ThinkPad W530-N1K43GE
18.21 fps ∼9%
Lenovo ThinkPad T530 2429-5XG
11.28 fps ∼5%
Asus N76VM-V2G-T1078V
11.07 fps ∼5%
1920x1080 Catia (sorteer op waarde)
HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
6.56 fps ∼8%
Lenovo ThinkPad W530-N1K43GE
33.53 fps ∼41%
Lenovo ThinkPad T530 2429-5XG
4.54 fps ∼6%
Asus N76VM-V2G-T1078V
3.97 fps ∼5%

Legende

 
HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD Intel Core i7-3520M, AMD Radeon HD 7570M, Hitachi HTS727550A9E364
 
Lenovo ThinkPad W530-N1K43GE Intel Core i7-3820QM, NVIDIA Quadro K2000M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
 
Lenovo ThinkPad T530 2429-5XG Intel Core i7-3520M, NVIDIA NVS 5400M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
 
Asus N76VM-V2G-T1078V Intel Core i7-3610QM, NVIDIA GeForce GT 630M, Seagate Momentus SpinPoint M8 ST1000LM024
3DMark 06 Standard
6086 punten
3DMark Vantage P Result
3959 punten
3DMark 11 Performance
978 punten
Help

Gaming prestaties

We zeiden het al eerder: de gaming prestaties zijn beperkt. Ondanks dat we hogere frame rates hebben gemeten ten opzichte van Intel's HD Graphics 4000, zijn de prestaties niet goed genoeg voor hogere grafische kwaliteit of een hogere resolutie. Om een frame rate van ongeveer 30 fps te halen moeten de instellingen op low of medium staan en de resolutie op de laagste instelling. Alleen Blizzard's games (Diablo, WoW, SC2) kunnen wel eens een uitzondering zijn.

Naast de standaard resolutie van 1600x900 pixels ondersteunt de notebook uitsluitend 800x600 en 1280x720 pixels. Afhankelijk van de game zijn andere resoluties mogelijk, maar 1366x768 bijna altijd niet beschikbaar. Full HD en 1280x1024 pixels hebben we getest op een externe monitor (via DisplayPort).

Als toevoeging aan de gebruikelijke benchmarks hebben we de gaming prestaties ook getest op de standaard resolutie van 1600x900 pixels. Met de instellingen op 'low' daalt de frame rate 5 tot 20 fps ten opzichte van 'low' instellingen op de laagst beschikbare resolutie. In sommige gevallen resulteert dat toch nog in speelbare gameplay. Een aantal resultaten (1600x900 pixels, 'low' instellingen: Metro 2033 - 46 fps (DX9), Diablo 3 - 39 fps, Anno 2070 - 44 fps, Total War Shogun II -89 fps.

lage gem. hoge ultra
World of Warcraft (2005) 108 123 31 fps
Metro 2033 (2010) 54.7 13.6 fps
StarCraft 2 (2010) 192 14 fps
Total War: Shogun 2 (2011) 141.8 25.5 11.8 fps
Anno 2070 (2011) 49 9 fps
Diablo III (2012) 72 24 fps

Emissies

Omdat HP deze EliteBook uitrust met een conventionele harde schijf, heeft het systeem een relatief hoge geluidsproductie tijdens inactiviteit. Zelfs met de fan uitgeschakeld (een instelling in de BIOS moet worden geactiveerd om dit tijdens werken aan het lichtnet mogelijk te maken) meten we door de harde schijf een geluidsniveau van 33.2 dB(A). Het is geen storend of irritant geluid, maar we zien het bijna als een schreeuw om aandacht van een stille notebook (een andere model harde schijf of SSD zou de notebook goed doen). Zodra de fan inschakelt stijgt het geluidsniveau tot 34.4 dB(A) en blijft het daarop, ook tijdens het uitvoeren van lichte taken. De DVD drive produceert 37.2 dB(A), wat een redelijk hard geluid is en storend kan zijn tijdens het kijken van films. Wanneer het systeem zwaarder wordt belast (spelen van games) stijgt de geluidsproductie tot 40 dB(A). Het absolute maximum (CPU + GPU 100% belast) ligt nog iets hoger op 43.9 dB(A). Over de fan in ons test model zijn we overigens dik tevreden: hij produceert geen hoogfrequente tonen en schakelt niet constant in en uit.

Geluidsniveau

Onbelast
33.2 / 34.5 / 34.5 dB (A)
HDD
33.2 dB (A)
DVD
37.2 / dB (A)
Belasting
39.9 / 43.9 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Wanneer de "fan always on" optie in de BIOS is geactiveerd neemt de geluidsproductie iets toe, maar de notebook blijft dan wel zeer koel. Zelfs onder maximale belasting van het systeem meten we nog geen 40° Celsius. De temperatuur aan de rechterzijde van de notebook komt zelfs niet boven de 30° Celsius uit. Tijdens belasting neemt de temperatuur slechts minimaal toe: 30.9° Celsius. Als we de "fan always on" optie uitschakelen stijgt de temperatuur alleen tijdens lage belasting van het systeem (ongveer 5° Celsius), maar aan de maximale temperatuur verandert niets.

We hebben geen CPU throttling waargenomen, ook niet na het systeem langere tijd zwaar belast te hebben. Turbo Boost overklokte wel maar tot 3.3 GHz en niet tot het maximum van 3.6 GHz (we gebruiken HW64 voor deze meting).

Max. Belasting
 34.7 °C33.1 °C28.2 °C 
 34.2 °C35.3 °C27.3 °C 
 32.6 °C34.7 °C29.3 °C 
Maximum: 35.3 °C
Gemiddelde: 32.2 °C
28.7 °C38.1 °C39.8 °C
30.2 °C37.9 °C39.1 °C
30 °C35.1 °C35.5 °C
Maximum: 39.8 °C
Gemiddelde: 34.9 °C
Stroomadapter (max.)  59.9 °C | Kamertemperatuur 22.6 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 32.2 °C / 90 F, compared to the average of 29.4 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 35.3 °C / 96 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(+) The bottom heats up to a maximum of 39.8 °C / 104 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.6 °C / 82 F, compared to the device average of 29.4 °C / 85 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (34.7 °C / 94.5 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28 °C / 82.4 F (-6.7 °C / -12.1 F).

Luidsprekers

Gezien het feit dat deze notebook is ontworpen voor zakelijk gebruik vinden we de geluidskwaliteit voldoende en ondanks het ontbreken van middentonen en bas geschikt voor bijvoorbeeld  het geven van presentaties. De luidsprekers bevinden zich vooraan in de behuizing en sturen het geluid onder een hoek naar het oppervlak waar de notebook op staat. Zover we over geluidskwaliteit kunnen spreken, kan de EliteBook uiteraard niet vergeleken worden met bijvoorbeeld de Asus N76 (een multimedia notebook, geen subwoofer). Het volume kan in 50 stappen worden ingesteld, alhoewel we merken dat het geluid bij de laatste 5 stappen gevoelig is voor vervorming. Een betere geluidskwaliteit krijg je door externe luidsprekers of een hoofdtelefoon aan te sluiten. We vinden het fijn dat er een aparte audio in en uit poort zijn, zodat headsets met aparte jack plug voor microfoon en hoofdtelefoon gebruikt kunnen worden.

Energieverbruik

Het energieverbruik ligt hoger dan het theoretische minimum van deze notebook. Omdat de Intel HD Graphics 4000 niet wordt gebruikt, heeft het systeem zelfs bij lage belasting een hoog energieverbruik. We meten een minimum van 14.5 Watt met de HD 7570M in energiebesparende modus (17.9 Watt met maximaal vermogen geselecteerd in AMD's PowerPlay). In vergelijking met de Lenovo ThinkPad T530, die over vergelijkbare hardware beschikt, maar die wel de Intel HD Graphics chip en Optimus gebruikt, verbruikt ons test model 5 Watt meer (9.5 Watt voor de ThinkPad T530). Het verschil kan behoorlijk groot zijn tijdens alledaags gebruik op batterijvermogen, zoals werken met Office, foto's kijken, of internetten. Bij medium belasting ziet het er beter uit voor de EliteBook met zijn AMD HD 7570M: de EliteBook verbruikt nu bijna 30 Watt minder dan de T530 met NVIDIA NVS 5400. Onder zware belasting neemt dit verschil af tot ongeveer 10 Watt, maar er moet wel meegenomen worden dat de AMD grafische kaart niet zo krachtig is als de NVIDIA NVS 5400. 

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.4 / 0.6 Watt
Inactiefdarkmidlight 14.5 / 23 / 24.5 Watt
Belasting midlight 41.7 / 72.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

Maximale batterijduur (Reader's Test)
Reader's Test
Minimale batterijduur (Classic Test)
Classic Test

De meegeleverde batterij heeft een capaciteit van 55 Wh - niets om enthousiast van te worden. HP biedt batterijen aan met een hogere capaciteit, een verhoogde levensduur en een exemplaar dat aan de onderkant van de notebook wordt vastgemaakt. Het is ook mogelijk om de garantie op de batterijen te verlengen.

De batterijduur is niet ontzettend indrukwekkend door de redenen die we eerder hebben benoemd. In de Battery Eater Reader's test (alle draadloze communicatie uitgeschakeld, helderheidsniveau minimaal, energiebesparend profiel) houdt de notebook het na 289 minuten voor gezien. De Battery Eater Classic test (alle draadloze communicatie ingeschakeld, helderheidsniveau maximaal, high performance profiel) eindigt na 79 minuten. In onze eigen, meer realistische, WLAN test (helderheidsniveau op 150 cd/m², energiebesparend profiel) haalt de notebook een batterijduur van 175 minuten. De batterij heeft de capaciteit om 160 minuten een DVD te kijken  (maximaal helderheidsniveau, draadloze communicatie uitgeschakeld, energiebesparend profiel). Eigenlijk zijn al deze resultaten beneden het gemiddelde, want de batterijduur van concurrenten als de Lenovo ThinkPad T530 is een stuk langer.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 44min
Surfen met WLAN
2h 55min
DVD
2h 40min
Belast (maximale helderheid)
1h 19min

Samenvatting

HP heeft met de geupdate versie van de EliteBook een over het algemeen zeer goed product afgeleverd. We zijn onder de indruk van het zeer goede beeldscherm, de behuizing en het uitgebreide scala aan poorten. Daarnaast zijn ook de prestaties overtuigend. Wat betreft de hardware is alles wat professionele gebruikers (de doelgroep) zouden kunnen wensen aanwezig, of het kan naar wens geconfigureerd worden.

We zijn minder onder de indruk van de AMD HD 7570M en het feit dat we niet kunnen schakelen tussen een dedicated en onboard grafische kaart. Niet alleen is het verschil in rekenkracht tussen de AMD kaart en de Intel HD Graphics 4000 redelijk klein, want het heeft ook invloed op het energieverbruik tijdens lage belasting van het systeem. Het resultaat is een matige batterijduur, waar de meeste zakelijke, reizende gebruikers niet erg blij mee zullen zijn.

Daarnaast is de notebook onnodig luidruchtig door de harde schijf die HP heeft gekozen. De betere prestaties van de harde schijf zijn daarbij tijdens dagelijks gebruik nauwelijks merkbaar, maar de geluidsproductie zorgt er wel voor dat de notebook, wanneer de fan uitgeschakeld is, niet bijna geheel stil kan zijn.

Een ander negatief aspect is de relatief hoge prijs. HP's eigen workstation EliteBook 8570w (LY552EA) is maar iets duurder en concurrerende systemen als de ThinkPad T530 beschikken over een betere grafische oplossing en hebben een langere batterijduur.

Met dank aan...
Getest: HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
Getest: HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD, met dank aan:

Specificaties

HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD
Processor
Intel Core i7-3520M 2 x 2.9 - 3.6 GHz, Ivy Bridge
Grafische kaart
AMD Radeon HD 7570M - 1024 MB, Core: 500 MHz, Geheugen: 800 MHz, DX11, Shader 5.0, GDDR5, 64bit, atiumdag 8.951.6.1500 Win7/64
Geheugen
4096 MB 
, 1x 4 GB DDR3 1600 MHz
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1600 x 900 pixel, LGDO258, TN LED, ca. 95% sRGB, glimmend: nee
Moederbord
Intel QM77 (Panther Point)
Opslag
Hitachi HTS727550A9E364, 500 GB 
, 7200 rpm
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 3 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 DisplayPort, 1 Modem, 1 Kensington Lock, 1 Serial Port, 1 eSata, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: separate Audio in/out, Card Reader: 2-in-1 SD/ MMC, 1 SmartCard, 1 Vingerafdruklezer
Netwerkmogelijkheden
Intel 82579LM Gigabit Network Connection (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0, HP hs2350 HSPA+
Optische drive
HP CDDVDW SN-208BB
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 34 x 374 x 251
Batterij
55 Wh Lithium-Ion, 10.8V
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: 720p
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: 2, Toetsenbord: Chiclet met numeriek gedeelte, Toetsenbordverlichting: nee, 32- en 64-bit system DVD's, 36 Maanden Garantie
Gewicht
2.91 kg, Voeding: 520 g
Prijs
1500 Euro

 

De high-end behuizing van de HP 8570p...
De high-end behuizing van de HP 8570p...
HP heeft de 8570p voorzien van een zeer goed, non-glare beeldscherm.
HP heeft de 8570p voorzien van een zeer goed, non-glare beeldscherm.
Het Kensington Lock kan helpen om diefstal te voorkomen.
Het Kensington Lock kan helpen om diefstal te voorkomen.
Het beeldscherm kan helemaal naar achter worden geklapt.
Het beeldscherm kan helemaal naar achter worden geklapt.
De F-toetsen zijn iets te klein.
De F-toetsen zijn iets te klein.
Dankzij de docking station poort kun je de notebook met een docking station snel in een complete werkomgeving opnemen.
Dankzij de docking station poort kun je de notebook met een docking station snel in een complete werkomgeving opnemen.
Het cover aan de onderzijde heeft geen schroeven en is gemakkelijk te verwijderen.
Het cover aan de onderzijde heeft geen schroeven en is gemakkelijk te verwijderen.
De 90 Watt adapter heeft voldoende vermogen.
De 90 Watt adapter heeft voldoende vermogen.
Alle belangrijke componenten zijn bereikbaar.
Alle belangrijke componenten zijn bereikbaar.
Het koelsysteem werkt zeer goed.
Het koelsysteem werkt zeer goed.
De fan is gemakkelijk schoon te maken.
De fan is gemakkelijk schoon te maken.
Een RAM slot is vrij.
Een RAM slot is vrij.
De harde schijf kan (en zou eigenlijk sowieso) gemakkelijk vervangen worden.
De harde schijf kan (en zou eigenlijk sowieso) gemakkelijk vervangen worden.
Door het hoge energieverbruik is de batterijduur niet bijzonder lang.
Door het hoge energieverbruik is de batterijduur niet bijzonder lang.
...maar het touchpad in ons test model werkte niet erg goed.
...maar het touchpad in ons test model werkte niet erg goed.
Zowel het trackpoint als touchpad zijn standaard aanwezig...
Zowel het trackpoint als touchpad zijn standaard aanwezig...
Geen problemen met het scharnier.
Geen problemen met het scharnier.
...is bijna identiek aan die van zijn voorganger de HP 8560p.
...is bijna identiek aan die van zijn voorganger de HP 8560p.
Stevig, kan een stootje hebben en ziet er toch zeer goed uit...
Stevig, kan een stootje hebben en ziet er toch zeer goed uit...
...de meesten zullen de notebook er zeer aantrekkelijk uit vinden zien.
...de meesten zullen de notebook er zeer aantrekkelijk uit vinden zien.
Geborstelde metalen oppervlakken,...
Geborstelde metalen oppervlakken,...
...een traditioneel sluitingsmechanisme...
...een traditioneel sluitingsmechanisme...
...en niet storende leds.
...en niet storende leds.
De binnenzijde ziet er ook goed uit.
De binnenzijde ziet er ook goed uit.
Het scala aan poorten is uitgebreid...
Het scala aan poorten is uitgebreid...
...en voldoet aan de meeste eisen.
...en voldoet aan de meeste eisen.
Zelfs oudere randapparatuur kan aangesloten worden.
Zelfs oudere randapparatuur kan aangesloten worden.
De optische drive ondersteunt de meeste huidige formaten, maar is naar onze mening iets te luidruchtig.
De optische drive ondersteunt de meeste huidige formaten, maar is naar onze mening iets te luidruchtig.
De poorten aan de achterkant leiden kabels netjes weg,...
De poorten aan de achterkant leiden kabels netjes weg,...
...maar zijn iets minder goed bereikbaar.
...maar zijn iets minder goed bereikbaar.
Het toetsenbord is fantastisch, maar heeft geen verlichting.
Het toetsenbord is fantastisch, maar heeft geen verlichting.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport HP EliteBook 8470p Notebook
Radeon HD 7570M, Core i7 3520M, 14", 2.1 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport HP 250 G7: Recyclage op de manier van HP
GeForce MX110, Ice Lake i5-1035G1, 15.6", 1.78 kg
Kort testrapport HP ProBook 455 G7 Laptop: Hogere prestaties dankzij Zen2
Vega 7, Renoir (Ryzen 4000 APU) R7 4700U, 15.6", 1.848 kg
Kort testrapport HP ProBook 445 G7 laptop: Vooruitgang met Renoir
Vega 6 R4000, Renoir (Ryzen 4000 APU) R5 4500U, 14", 1.6 kg
Kort testrapport HP 470 G7: Matige 17,3-inch desktopvervanging
Radeon 530, Comet Lake i7-10510U, 17.3", 2.36 kg
Kort testrapport HP ProBook 430 G7 Laptop: geen grote verbetering met Comet Lake
UHD Graphics 620, Comet Lake i7-10510U, 13.3", 1.427 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Zeer hoge bouwkwaliteit en hoogwaardige materialen
+Stevige behuizing
+Veel poorten en uitbreidingsmogelijkheden
+Zeer goed beeldscherm
+Voldoende rekenkracht
+Behuizing blijft koel
 

Contra

-Geen schakelbare grafische kaarten
-Touchpad in test model reageert niet overal goed
-Hoog energieverbruik bij lage belasting
-Matige grafische prestaties
-Benedengemiddelde batterijduur

In het kort

Wat we goed vonden

De over het algemeen zeer goede uitvoering van deze notebook met een hoogwaardige behuizing, uitstekend beeldscherm, veel poorten en prima prestaties.

Wat we misten

De mogelijkheid te switchen tussen een dedicated en onboard grafische kaart zou leiden tot een langere batterijduur en betere functionaliteit (Intel Quick Sync). We denken ook dat het verschil in prestaties tussen Intel's HD 4000 en AMD's HD 7570M groter zou kunnen zijn.

Wat verraste ons

Dat HP de voorganger voorbij weet te gaan door het nieuwe model van een topklasse beeldscherm te voorzien. We zijn ook verrast door het kleine prijsverschil tussen dit model en de HP 8570: de grootste concurrentie komt dus uit eigen gelederen.

De concurrentie

HP EliteBook 8570w, ThinkPad T530, Dell Latitude E6530, Fujitsu Celsius H720, Samsung NP600.

Beoordeling

HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD - 24-09-2012 v3(old)
Tobias Winkler

Behuizing
95%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
83%
Aansluitmogelijkheden
92%
Gewicht
75%
Batterij
78%
Beeldscherm
88%
Gaming-performance
75%
Applicatie-performance
90%
Temperatuur
88%
Luidheid
78%
Extra punten
84%
Gemiddelde
85%
86%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD Notebook
Tobias Winkler, 2012-10- 2 (Update: 2013-06- 6)