Notebookcheck

Testrapport HP EliteBook 8470p Notebook

Zaken en meer? Ongeveer een jaar geleden hebben we het voorgaande model, de 8460p, getest. De fabrikant HP heeft nu de EliteBook 8470p geïntroduceerd als opvolger. Hoewel hij dezelfde uitstraling heeft, zijn de interne onderdelen vernieuwd.
Shao-Hung Liu, Tanja Hinum,

Met de EliteBook 8470p probeert HP voort te bouwen op het succes van het voorgaande model, dat getest en vertrouwd is. Waarom ook niet, zolang het concept goed is. Ons testmodel is stevig gefabriceerd, erg stabiel en heeft een 14 inch mat HD beeldscherm met een diagonale afmeting van 35,6 cm. De aangename invoerapparaten en goede prestaties spreken voor zich. We willen echter nog niet te snel een oordeel vellen.

De goedkoopste configuratie van de HP 8470p begint op €1349 (~ $1746). Dit model heeft echter zwakkere componenten dan ons testmodel. Volgens de website van fabrikant zijn er 21 verschillende configuraties beschikbaar, waarbij die met een i7 CPU beginnen op €1700 (~ $2200). Als je daarnaast een 180 GB SSD wilt in plaats van de standaard 500 GB HDD, zal je moeten rekenen op minimaal €1800 (~ $2329).

Behuizing

Hoge kwaliteit behuizing.
Hoge kwaliteit behuizing.
Acceptabele uitstraling.
Acceptabele uitstraling.
Ultrabook? Niet bepaald.
Ultrabook? Niet bepaald.

Qua behuizing heeft HP niet veel uitgevoerd, behalve het nieuwe model in het jasje van z'n voorganger steken. En waarom ook niet? De door een door geteste behuizing heeft al bewezen dat hij erg stevig en stabiel is. Ook deze keer scoort hij goed. We hebben dus weer een drukbestendige behuizing voor ons, die geen millimeter meegeeft wanneer er druk op uitgeoefend wordt. Zelfs de beeldschermdeksel, die bij de meeste notebooks een zwak punt is, geeft niet mee.

De verbazingwekkende stabiliteit van e behuizing van de EliteBook 8470w komt onder andere door de gebruikte materialen (aluminium, magnesium). Naast de sterke punten, moeten we ook de zwakheden aanduiden. Hoewel de behuizing dus erg overtuigend is qua stabiliteit en stevigheid, maakt hij met afmetingen van 33,8 x 23,1 cm met een dikte van 3,4 cm een enigszins lompe indruk. Chic, elegant en handig zijn niet de trefwoorden waarmee je deze notebook kan omschrijven.

Het beeldscherm wordt stevig vastgehouden door twee scharnieren en heeft ook een klikmechanisme, waarmee wordt voorkomen dat het beeldscherm per ongeluk opengaat tijdens transport.

Verbindingsmogelijkheden

Verbinding aan de onderkant voor een docking station en een tweede batterij
Verbinding aan de onderkant voor een docking station en een tweede batterij
Achterkant: RJ-11 Modem Poort (bij sommige modellen), video-uit, LAN poort
Achterkant: RJ-11 Modem Poort (bij sommige modellen), video-uit, LAN poort

Het grote ontwerp van de behuizing brengt voordelen op het gebied van poorten en HP weet hoe deze extra ruimte goed benut kan worden. Diegenen die bekend zijn met de poorten van de voorgaande EliteBook 8460p, zullen bijna geen verbeteringen aantreffen. Zowel de indeling als de poorten zelf zijn identiek. Twee van de vier USB poorten zijn echter geüpgraded naar USB 3.0. De andere twee zijn nog steeds USB 2.0, waarvan één poort dienst doet als eSATA/USB combinatie poort.

Naast de standaard poorten, heeft de EliteBook 8470p een verbinding om te verbinden met een docking station en om een tweede batterij te bevestigen. Met de hulp hiervan, is de maximale looptijd volgens HP 36 uur onder ideale omstandigheden.

De poorten zitten vooral aan de linker- en rechter- en achterkant. Aan de voorkant zit alleen de knop om het beeldscherm open te klappen en de status LEDs. De lay-out is hetzelfde als bij de voorganger en is goed doordacht, vooral de positionering van de VGA, Ethernet en RJ-11 modem aansluitingen (beschikbaar voor geselecteerde modellen). Deze aansluitingen zitten vooral aan de achterkant, waardoor het voorste gebied geen wirwar van draden zal worden.

Linkerkant: Adapteraansluiting, FireWire, 2 x USB 3.0, CardReader (onder USB), DVD-LW, ExpressCard54
Linkerkant: Adapteraansluiting, FireWire, 2 x USB 3.0, CardReader (onder USB), DVD-LW, ExpressCard54
Rechterkant: 2 x Audio, eSATA/USB gecombineerd, USB 2.0, DisplayPort, Kensington
Rechterkant: 2 x Audio, eSATA/USB gecombineerd, USB 2.0, DisplayPort, Kensington

Communicaties

Gelukkig heeft HP zich niet ingehouden qua verbindingsmogelijkheden. Naast de geïntegreerde Intel 82579LM Gigabit netwerkverbinding, biedt de EliteBook 8470p ook Bluetooth 4.0+EDR en een WLAN adapter (Intel Centrino Advanced-N 6205), die de standaard 802.11a/b/g/n gebruikt. De WLAN ontvanger scoort in de test beter dan de gemiddelde notebook.

Bepaalde apparaten hebben ook de optie om een internetverbinding via UMTS te hebben. Volgens de fabrikant hebben modellen zoals de HP EliteBook 8470p (B6P91EA) een HP hs2350 HSPA+ mobiele breedband adapter geïnstalleerd. Dit verhoogt de prijs naar €1507 (~ $1950).

Beveiliging 

Om gevoelige data te beschermen, heeft HP bepaalde functies ingebouwd in de 8470p. Naast de standaard veiligheidsmaatregelen zoals een BIOS wachtwoord en een vingerafdrukscanner, is er ook een Smartcard reader aanwezig. HP heeft ook op sofwareniveau aan beveiliging gedacht. Zo is er een 'security manager' geïnstalleerd. HP noemt dit Protect Tools. Hier kan je het systeem voorzien van onder andere wachtwoorden. Ook is HP Digital Pass aanwezig, een programma die online accounts van extra beveiliging voorziet. De Credential Manager beschermt bepaalde programma's of websites door een wachtwoord, vingerafdrukscan, gezichtsherkenning of een PIN code van ongewenste toegang.

Het verlies van een notebook betekent meestal niet een gigantisch financieel verlies. Het is erger wanneer gevoelige data in de verkeerde handen terechtkomt. Om dit te voorkomen, biedt HP Protect Tools ook encryptie van de harde schijf, zodat de data op de HDD zelfs in een ander apparaat onleesbaar is. Als laatste is de functie Computrace beschikbaar (dit kost echter wel geld). Dit programma maakt het mogelijk om de locatie van het apparaat te zien. Als de notebook gestolen wordt, kan de data op afstand vergrendeld of verwijderd worden.

Accessoires

Naast de laptop, de adapter en de batterij, zitten er geen bijzondere dingen in de doos. Twee DVD's bevatten het besturingssysteem, Windows 7 professional in zowel 32 bit als 64 bit.

Omdat er geen accessoires geleverd worden, hoeft nog niet te betekenen dat deze niet besteld kunnen worden. Er zijn optionele accessoires beschikbaar, die natuurlijk geld kosten. Voor het professionele werk op het kantoor biedt HP een docking station (HP 2012 Advanced Docking Station (120 W)(A7E36AA)) voor €271 (~ $350), om je te verlossen van het dagelijkse in- en uitpluggen van de stroomadapter.

Garantie

Volgens de website levert HP een garantie van 12 maanden bij de EliteBook 8470p. Er zijn verlengde garantietermijnen verkrijgbaar, die een passende meerprijs hebben.

 

Invoerapparaten

Toetsenbord

Zoals het zou moeten zijn bij een zakennotebook, heeft de HP EliteBook 8470p een erg goed toetsenbord met een duidelijk drukpunt. Het toetsenbord met de chiclet stijl maakt een goede indruk en produceert geen vervelend geluid. Een ander goed punt is de drukweerstand van het toetsenbord, dat zelfs bij zware druk niet meegeeft.

Typen voelt relaxed en makkelijk met dit toetsenbord, zelfs zonder een lang gewenningstijd. Voor het grootste deel gebruikt HP een standaard lay-out. De uitzonderingen zijn de verticale cursorknoppen, die een regel samen moeten delen waardoor ze kleiner worden. Er is ook een apart numeriek toetsenblok aanwezig. Uit veiligheidsoverwegingen heeft HP het toetsenbord waterbestendig gemaakt, die samen met een afvoerputje dient om serieuze schade door vloeistoffen te beperken.

Touchpad

Net zoals het toetsenbord, scoort het touchpad ook veel punten. De muisvervanger is geïntegreerd in de polssteunen en ligt dus iets lager. De twee muisknoppen zitten boven en onder het touchpad, waarbij de bovenste twee dienen voor de Pointstick. Van de twee alternatieven, geven wij de voorkeur aan het touchpad. Het is bij gebleken dat het werken hiermee accurater gaat. De grootte van het touchpad is goed en de afwerking van het oppervlakte laat niet veel te wensen over - erg glad en goed over te glijden. De muisknoppen hebben een rubberen afwerking. Dit is gedaan zodat ze minder geluid maken, zonder de maar al te bekende 'klik'. Zoals het geval is bij de meeste notebooks, heeft HP de EliteBook 8470p geschikt gemaakt voor multi-touch bewegingen.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

Het beeldscherm in direct zonlicht
Het beeldscherm in direct zonlicht

Om te voldoen aan de vraag van de professionele klanten, heeft HP de EliteBook 8470p uitgerust met een 14 inch HD+ beeldscherm met LED verlichting. De maximale resolutie van 1600 x 900 pixels is goed voor een beeldscherm van deze grootte. Het werken met twee vensters is hiermee dan ook makkelijker dan met een standaard resolutie beeldscherm.

De helderheid van het beeldscherm is verbeterd vergeleken met z'n voorganger. Eerst was de gemiddelde helderheid 195,3 cd/m²; dit is nu verhoogd naar 256,7 cd/m². Deze positieve ontwikkeling is vooral tijdens gebruik buitenshuis goed te merken. Zolang de notebook niet in direct zonlicht wordt gehouden, zou je geen problemen moeten hebben met het lezen van het beeldscherm.

263
cd/m²
277
cd/m²
248
cd/m²
253
cd/m²
267
cd/m²
249
cd/m²
250
cd/m²
243
cd/m²
260
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 277 cd/m² Gemiddelde: 256.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 267 cd/m²
Contrast: 191:1 (Zwart: 1.4 cd/m²)

De zwakheden van het beeldscherm zijn de hoge zwartwaarde van 1,4 cd/m² en het bijbehorende lage contrast van 191:1, dat we altijd al bekritiseerd hebben bij de EliteBook 8460p. Een hoger contrast zal een betere indruk maken bij professionele gebruikers, vooral omdat het prijskaartje van de EliteBook 8470p behoorlijk hoog is. HP is in staat om dit beter te doen, gezien andere modellen. Met een zwartwaarde van 0,42 cd/m² en een goed contrast van 631:1, kreeg het beeldscherm van de grotere broer, de EliteBook 8570p, een score van 88% toegekend.

Het lage contrast is niet merkbaar tijdens werk of het spelen van video's. Dit geldt echter niet voor donkere scènes van films, waarbij zwart meer op grijs lijkt.

De HP EliteBook 8470p is een werkapparaat voor op het kantoor en voor onderweg. Beeldbewerking met professionele standaarden was geen sterk punt bij de voorgangers van dit model. Voor deze taak is het kleurenspectrum te klein. Dit is te zien wanneer het beeldscherm wordt vergeleken met het sRGB kleurenspectrum. De vergelijking met het Adobe kleurenspectrum geeft echte

In alledaags kantoorgebruik is het zwakke kleurenspectrum van het beeldscherm compleet irrelevant.

HP 8470p vs sRGB
HP 8470p vs sRGB
HP 8470p vs Adobe RGB
HP 8470p vs Adobe RGB

De kijkhoeken van het voorgaande model waren niet bepaald goed. Dit droeg bij aan feit dat de beoordeling 'zeer goed' aan de neus van de 8460p voorbij ging. Dit heeft geleid tot bange voorgevoelens bij de 8470p. Helaas doet het nieuwe model het niet veel beter. Bij een verticale beweging vervormen de kleuren al snel. De horizontale kijkhoeken zijn ook klein, maar deze zijn nog acceptabel.

Kijkhoeken van de HP EliteBook 8470p
Kijkhoeken van de HP EliteBook 8470p

Het is meer dan een jaar geleden sinds we de EliteBook 8460p getest hebben. De dual core Core i7-2620M, die een standaardkloksnelheid van 2,7 GHz heeft en gebaseerd is op de Sandy Bridge architectuur, heeft ons al eerder goede prestaties laten zien. De koeling van de grafische kaart liet echter nog wat te wensen over, aangezien de ventilator niet voldoende koele lucht kon aanzuigen wanneer de CPU en GPU maximaal belast werden. Hoe doet het nieuwe model het hier?

Systeeminfo CPUZ CPU
Systeeminfo CPUZ Cache
Systeeminfo CPUZ Mainboard
Systeeminfo CPUZ RAM
Systeeminfo GPUZ
Systeeminfo HDTune
System Information HP EliteBook 8470p

Processor

HP Elitebook 8470p onder zware belasting
HP Elitebook 8470p onder zware belasting

De geïnstalleerde Intel Core i7-3520M is een dual core processor en heeft een standaardkloksnelheid van 2,9 GHz. Door Hyperthreading kunnen deze twee cores 4 threads tegelijkertijd afwerken. Met behulp van Turbo Boost kan de kloksnelheid verhoogd worden tot 3,6 GHz. In praktijk kwam ons testmodel niet verder dan 3,4 GHz, ongeacht of één of twee cores versneld werden. De prestaties van de Core i7-3520M CPU voldoet aan onze verwachtingen, zoals te zien is aan de resultaten in Cinebench10. Met een score van 10466 punten in CineBench10 multi-rendering (32 bit), positioneert de EliteBook 8470p zich tussen de Lenovo ThinkPad T420 (10251 punten) en de HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD met 10545 punten. Beide apparaten hebben een Core i7-3520M.

Een vergelijking met het voorgaande model is ook interessant, vooral voor de geïnteresseerde gebruikers van een EliteBook 8460p die overwegen een nieuw model te kopen. Het verschil in prestaties tussen de modellen is slechts 8% in dit geval, dat verwaarloosbaar is in de praktijk. Afhankelijk van welke processor geïnstalleerd is, kan dit verschil natuurlijk groter worden.

In een voorgaande paragraaf hebben we het over het koelprobleem gehad bij de EliteBook 8460p. We kunnen gerust zeggen dat dit probleem verholpen is bij de EliteBook 8470p. Tijdens onze tests konden de CPU en GPU op hun maximale kloksnelheid blijven draaien, zonder dat de temperatuur te hoog werd.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4734
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
10446
Cinebench R10 Shading 32Bit
8799
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
6097 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
12625 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
8930 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
3.41 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
28.62 fps
Help

Systeemprestaties

Dankzij de sterke CPU is de EliteBook 8470p geschikt voor veel applicaties. Alleen complexe 3D taken kunnen voor problemen zorgen. Dit komt door de zwakke Radeon HD 7570M. Kantoortaken, beeldbewerking, videoconversie en vele andere applicaties zullen geen probleem zijn. Naast de grafische kaart, die het systeem bij 3D applicaties beperkt, is ook de geïnstalleerde HDD een beperkende factor. De EliteBook 8470p behaalde een totale score van 8815 punten in PCMark Vantage, waarbij de harde schijf (HDD) de laagste score behaalde (4032 punten). Dit wordt ook aangewezen door de Windows 7 prestatie-index, waaruit blijkt dat de HDD met 5,9 punten het zwakste punt is - naast het RAM geheugen. Dit is ook waar de EliteBook 8470p veel mogelijkheden heeft verspeeld, omdat er slechts één 4 GB DDR3 module is geïnstalleerd. Dit betekent dat er geen twee slots beschikbaar zijn.

Natuurlijk kan de snelheid verhoogd worden met een SSD en RAM in dual channel modus, maar subjectief gezien hebben we niet veel te klagen over de prestaties van deze configuratie. De grootste winst in snelheid valt waarschijnlijk te halen door een SSD te installeren. Een configuratie met een SSD begint op €1800 (~ $2329), maar zelf de onderdelen verwisselen is natuurlijk ook een optie.

5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.2
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
6.1
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.1
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
8815 punten
PCMark 7 Score
2301 punten
Help

Opslagapparaten

De geïnstalleerde harde schijf is gemaakt door Hitachi, en heeft een rotatiesnelheid van 7200 rpm. De toegangssnelheid van 17,5 ms is niet slecht vergeleken met andere 7200 rpm HDD's. De overdrachtssnelheden voldoen aan onze verwachtingen en zijn even snel als bij de EliteBook 8570p, die dezelfde harde schijf heeft.

Hitachi HTS727550A9E364
Overdrachtssnelheid Minimum: 48.7 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 116.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 85.8 MB/s
Toegangstijd: 17.5 ms
Pieksnelheid: 99.7 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Grafische Kaart

Ons testmodel bevat een middenklasse grafische kaart van AMD. De Radeon HD 7570M is geclassificeerd als een DirectX 11 GPU en is gebaseerd op dezelfde chip als de Radeon HD 6630m. Het kan zowel met DDR3 als GDDR5 geheugenmodules gebruikt worden, hoewel de aansluiting van slechts 64 bit limiterend werkt. Natuurlijk is een Intel HD 4000 grafische kaart aanwezig, maar deze kaart kan niet worden gebruikt bij de EliteBook 8470p. In het Catalyst Control Center en in de BIOS zijn geen opties om de Intel HD 4000 in te schakelen. De Radeon HD 7570M is ongeveer 25% sneller dan de Intel HD 4000, hoewel hij nog steeds 10 - 20% langzamer is dan de Nvidia GeForce GT 630M.

Met een upgrade van een AMD Radeon HD 6470M naar een Radeon HD 7570M, zijn de grafische prestaties van de 8470p duidelijk beter dan die van de 8460p. Wanneer we de 3DMark06 en 3DMark11 resultaten vergelijken, zijn er verbeteringen van respectievelijk 66% en 60%. Dit klinkt goed, maar uit de praktijk blijkt wat anders. In de conversie van AMD's stream, liepen Intel's Quick Sync en Nvidia's CUDA achter op Quicktime video's, maar je kan meer verwachten van WMV bestandtypen.

Dankzij de AMD Eyefinity technologie is het mogelijk om vijf monitoren tegelijkertijd aan te sluiten, maar alleen als je een docking station hebt.

3DMark 06 Standard
6108 punten
3DMark Vantage P Result
4008 punten
3DMark 11 Performance
953 punten
Help

Gaming Prestaties

Met de focus op het maken van een zaken apparaat, zijn de gaming prestaties natuurlijk minder van belang. Hoe dan ook, we hebben sommige games getest.

We hebben praktische tests uitgevoerd met WoW, Diablo 3 en Anno 2070. Een vloeiende gameplay met hoge resolutie en hoge details is alleen mogelijk in WoW. In Diablo 3 en Anno 2070, is spelen alleen mogelijk met minimale tot middelmatige details. Op hogere instellingen zit de HD 7570 al snel aan z'n limieten, en is dan niet meer in staat om meer dan 30 fps te leveren. Voor meer informatie over de gaming prestaties, kunnen we verwijzen naar de HP EliteBook 8570p, die identieke hardware bevat in een 15 inch behuizing.

lage gem. hoge ultra
World of Warcraft (2005) 122 97 37 fps
Anno 2070 (2011) 46 30 23 7 fps
Diablo III (2012) 49 33 28 20 fps

Emissies

Geluidsproductie

 

Het volume van ons testmodel in idle modus bleef op de achtergrond met 32,2 dB(A), waarbij de ventilator bleef draaien. Gelukkig werkt de ventilator op een prettige frequentie, waardoor het geluid niet vervelend en overheersend wordt. De optische drive produceert echter wel veel geluid. Met 37 dB(A), is deze duidelijk hoorbaar en soms luider dan de HP EliteBook 8470p onder stress.

Met een gemiddeld volume van 35 dB(A), bleef het testmodel redelijk stil.

Geluidsniveau

Onbelast
32.2 / 32.2 / 32.2 dB (A)
HDD
32.2 dB (A)
DVD
37 / dB (A)
Belasting
35 / 41.8 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Op het gebied van hitte, zit het wel goed bij de EliteBook 8470p. In idle modus zitten de gemeten waardes allemaal in de groene zone. De temperaturen aan de bovenkant bleven allemaal onder de 30°C, met uitzondering van de rechterkant die 31,6°C werd. De temperaturen aan de onderkant bleven ook onder de 30°C.

Het testmodel kan zelfs onder zware belasting goed de hitte afvoeren. De gemeten temperaturen waren slechts een paar graden hoger dan in idle modus. De maximale temperatuur aan de bovenkant van 38,2°C is gemeten rond de ventilator. Aan de onderkant is de hoogste temperatuur 46°C. Andere gebieden worden goed gekoeld. We kregen geen indicatie dat de kloksnelheid van de CPU werd teruggedraaid vanwege de hoge temperaturen.

Max. Belasting
 29.7 °C32.7 °C33.5 °C 
 28.4 °C34.6 °C38.2 °C 
 28.2 °C32.8 °C33.7 °C 
Maximum: 38.2 °C
Gemiddelde: 32.4 °C
31.5 °C38.8 °C41.6 °C
30.7 °C33.3 °C46 °C
30.1 °C32 °C33.1 °C
Maximum: 46 °C
Gemiddelde: 35.2 °C
Stroomadapter (max.)  32.8 °C | Kamertemperatuur 22.8 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 32.4 °C / 90 F, compared to the average of 29.4 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 38.2 °C / 101 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(-) The bottom heats up to a maximum of 46 °C / 115 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.3 °C / 81 F, compared to the device average of 29.4 °C / 85 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (33.7 °C / 92.7 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28 °C / 82.4 F (-5.7 °C / -10.3 F).

Luidsprekers

De EliteBook 8470p heeft twee stereo luidsprekers, die aan de onderkant van de voorzijde zitten. Zoals bij de meeste (zaken) notebooks, heeft dit model moeite met de geluidskwaliteit. Het maximale volume van de luidsprekers is echter goed.

Diegenen die een betere geluidskwaliteit willen, zouden de notebook moeten aansluiten op externe luidsprekers of een koptelefoon.

Batterijlevensduur

Energieverbruik

Door de sterkere hardware, is het energieverbruik toegenomen vergeleken met het voorgaande model. Als je de getallen van beide getallen vergelijkt, is het gemiddelde verschil 4,3 Watt - niet slecht gezien de toegenomen kracht van 30%. Onder zware belasting schommelt het energieverbruik tussen 41,3 en 68,8 Watt, afhankelijk van de applicatie. Een vergelijking van dit resultaat is helaas niet mogelijk, omdat de EliteBook 8460p moeite had met de koeling. Dit betekent dat onze resultaten gezien het terugklokken niet accuraat waren.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 15.6 / 18.5 / 21.9 Watt
Belasting midlight 41.3 / 68.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijlevensduur

Maximum run time (Readers Test)
Readers Test
Minimum run time  (Classic Test)
Classic Test

Een belangrijke factor voor een mobiel werkstation is de batterijlevensduur. Niets is vervelender dan een notebook die zichzelf afsluit tijdens een presentatie, of het moeten vragen naar een adapter van een client.

Om het maximum en het minimum te meten, hebben we gebruik gemaakt van de BatteryEater software. De Reader's en de Classic test hebben een looptijd van 256 tot 66 minuten vastgesteld. Deze resultaten zijn enigszins teleurstellend, maar zonder schakelbare grafische kaart lijkt dit plausibel.

Tijdens surfen via WLAN houdt de EliteBook 8470p het ongeveer 208 minuten vol. Het is mogelijk om een DVD voor iets minder dan ongeveer drie uur af te spelen.

Vergeleken met de voorganger, de 8460p, zijn de looptijden niet geweldig. Uitgerust met dezelfde 6-cel batterij (55 Wh), maar krachtigere hardware, was dit resultaat aan te zien komen. Zelfs nu de looptijden minder zijn dan het voorgaande model, zijn de resultaten nog steeds acceptabel en redelijk genoeg om mee te werken.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 25min
Surfen met WLAN
3h 28min
DVD
2h 57min
Belast (maximale helderheid)
1h 06min

Samenvatting

EliteBook 8470p:
EliteBook 8470p:
Bekende sterktes en zwakke punten
Bekende sterktes en zwakke punten

Tijdens de jacht op een zaken notebook die hoge standaards heeft, zal je vroeg of laat gaan kijken naar de EliteBook serie. De EliteBook 8470p is een representatieve 14 inch notebook die voortborduurt op het succes van de 8460p. De fabrikant maakt gebruik van de oude sterke punten, zoals de stevige behuizing van aluminium en magnesium en de erg goede invoerapparaten. De diversiteit van poorten en de goede prestaties van applicaties zijn ook overtuigend. Helaas vertaalt dit zich in een enigszins lompe behuizing. Met een dikte van 3,5 cm is de 8470p dikker dan de gemiddelde notebook.

Zoals het zou moeten zijn bij een zaken notebook, biedt de EliteBook 8470p voldoende beveiligingsopties om de laptop te beveiligen. Zowel de hardware als de software zijn goed voorzien van beveiliging. Voor de meeste functies wordt geen geld gevraagd, maar de Computrace software kost geld.

De keuze van de geïnstalleerde grafische kaart zonder mogelijkheid om over te schakelen op de HD 4000, is een blunder van HP. De AMD HD 7570M is slechts iets sneller dan de Intel HD 4000 grafische kaart, maar heeft wel het nadeel dat hij meer energie verbruikt.

Over het algemeen heeft HP goed gescoord op veel gebieden en heeft weer een goed product geleverd. We adviseren om de overstap te maken van het voorgaande model naar dit model, aangezien de winst in prestaties de hoge prijs overtreft.

Met een aankoopprijs van ongeveer €1300 (~ $1682) tot €2000 (~ $2588), zou er een EliteBook 8470p configuratie voor iedereen moeten zijn.

Review unit provided by ...
In this test: HP EliteBook 8470p
In this test: HP EliteBook 8470p, brought to you by

Specificaties

HP EliteBook 8470p (EliteBook 8470 Serie)
Processor
Intel Core i7-3520M 2 x 2.9 - 3.6 GHz @ 3.4 GHz, Ivy Bridge
Grafische kaart
AMD Radeon HD 7570M - 1024 MB, Core: 500 MHz, Geheugen: 800 MHz, GDDR5, 64 Bit, atiumdag 8.951.6.0 / Win 7 64
Geheugen
4096 MB 
, 1x 4 GB DDR3 1600 MHz
Beeldscherm
14 inch 16:9, 1600 x 900 pixel, Mat HD beeldscherm met LED verlichting, glimmend: nee
Moederbord
Intel QM77 (Panther Point)
Opslag
Hitachi HTS727550A9E364, 500 GB 
, 7200 rpm, 500 GB, 7200 rpm
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
2 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 DisplayPort, 1 optional Modem, 1 Kensington Lock, 1 eSata, Audio Verbindingen: 1 Microfoonuitgang, 1 Headsetuitgang, Card Reader: ExperssCard 54, 1 SmartCard, 1 Vingerafdruklezer
Netwerkmogelijkheden
Intel 82579LM Gigabit Network Connection (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth Bluetooth 4.0+ EDR
Optische drive
HP DVD RW AD-7721H
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 34 x 338 x 231
Batterij
55 Wh Lithium-Ion, 10.8V
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: 1
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Stereo luidsprekers, Toetsenbord: Chiclet, 36 Maanden Garantie
Gewicht
2.1 kg
Prijs
1500 Euro

 

De EliteBook 8470p heeft dezelfde hoge kwaliteit...
De EliteBook 8470p heeft dezelfde hoge kwaliteit...
Het besturen van de trackpoint...
Het besturen van de trackpoint...
... heeft gewenning nodig.
... heeft gewenning nodig.
Helaas is de batterijlevensduur van de EliteBook 8470p...
Helaas is de batterijlevensduur van de EliteBook 8470p...
... vanwege het ontbreken van de Intel HD 4000 GPU...
... vanwege het ontbreken van de Intel HD 4000 GPU...
... teleurstellend.
... teleurstellend.
De luidsprekers zitten aan de onderkant.
De luidsprekers zitten aan de onderkant.
De EliteBook 8470p...
De EliteBook 8470p...
... is niet alleen goed gemaakt...
... is niet alleen goed gemaakt...
... maar blijft ook koel.
... maar blijft ook koel.
LED's laten de status van het apparaat zien.
LED's laten de status van het apparaat zien.
Zelfs de scharnieren laten een goede indruk achter.
Zelfs de scharnieren laten een goede indruk achter.
Fabrikant HP heeft...
Fabrikant HP heeft...
... met de EliteBook 8470p...
... met de EliteBook 8470p...
Het touchpad en de muisknoppen zijn overtuigend.
Het touchpad en de muisknoppen zijn overtuigend.
De muisknoppen zijn samengedrukt.
De muisknoppen zijn samengedrukt.
Het toetsenbord in chiclet ontwerp.
Het toetsenbord in chiclet ontwerp.
... aluminium behuizing als zijn voorganger...
... aluminium behuizing als zijn voorganger...
... de EliteBook 8460p.
... de EliteBook 8460p.
De poorten zijn identiek...
De poorten zijn identiek...
... en laten niets te wensen over.
... en laten niets te wensen over.
Aan de onderkant zitten aansluitingen voor een docking station...
Aan de onderkant zitten aansluitingen voor een docking station...
... en een tweede batterij.
... en een tweede batterij.
Het beeldscherm kan vastgeklikt worden...
Het beeldscherm kan vastgeklikt worden...
... er is een vingerafdrukscanner, ...
... er is een vingerafdrukscanner, ...
... een 720p HD webcam...
... een 720p HD webcam...
... en een 'leeslamp'.
... en een 'leeslamp'.
HP Logo
HP Logo
De invoerapparaten zijn erg goed...
De invoerapparaten zijn erg goed...
... van de EliteBook 8470p.
... van de EliteBook 8470p.
... weer een goed apparaat gemaakt.
... weer een goed apparaat gemaakt.

Similar Devices

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport HP EliteBook 8570p-B6Q03EA-ABD Notebook
Radeon HD 7570M, Core i7 3520M, 15.6", 2.91 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport HP 250 G7: Recyclage op de manier van HP
GeForce MX110, Ice Lake i5-1035G1, 15.6", 1.78 kg
Kort testrapport HP ProBook 455 G7 Laptop: Hogere prestaties dankzij Zen2
Vega 7, Renoir (Ryzen 4000 APU) R7 4700U, 15.6", 1.848 kg
Kort testrapport HP ProBook 445 G7 laptop: Vooruitgang met Renoir
Vega 6 R4000, Renoir (Ryzen 4000 APU) R5 4500U, 14", 1.6 kg
Kort testrapport HP 470 G7: Matige 17,3-inch desktopvervanging
Radeon 530, Comet Lake i7-10510U, 17.3", 2.36 kg
Kort testrapport HP ProBook 430 G7 Laptop: geen grote verbetering met Comet Lake
UHD Graphics 620, Comet Lake i7-10510U, 13.3", 1.427 kg

Links

  • Tips voor het kopen van een notebook -notebookCHECK Purchase Advisory

  • Vind de juiste notebook -notebookCHECK Hardware Guide

  • Beeldscherm resolutie vergelijking - DPI (grain size) of displays

  • Onze test criteria

  • Manufacturer's information

Price Comparison

Pro

+Robuuste metalen behuizing
+Schone verwerking
+Goede invoerapparaten
+Hoge data beveiliging
+Applicatie prestaties
+Goed gekoelde behuizing
 

Contra

-Lompe uitstraling
-Laag contrast van het beeldscherm
-Geen schakelbare grafische kaarten

In het kort

Wat we goed vonden

Uitstekende invoerapparaten.

Wat we graag zouden zien

Dat de EliteBooks sneller worden.

Wat ons verrast heeft

Het ontbreken van de Nvidia Optimus techonlogie.

De concurrentie

Lenovo ThinkPad T430, dezelfde CPU en sterkere GPU. Dell Latitude E6430.

Rating

HP EliteBook 8470p - 29-10-2012 v3(old)
Shao-Hung Liu

Behuizing
96%
Toetsenbord
92%
Aanwijsapparaat
88%
Aansluitmogelijkheden
84%
Gewicht
87%
Batterij
78%
Beeldscherm
76%
Gaming-performance
75%
Applicatie-performance
90%
Temperatuur
88%
Luidheid
87%
Extra punten
84%
Gemiddelde
85%
87%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP EliteBook 8470p Notebook
Shao-Hung Liu, 2012-11-24 (Update: 2013-06- 6)