Notebookcheck

Testrapport Acer Aspire V5-431 Notebook

Sebastian Jentsch (vertaald door Luc Peters), 10-11-2012

Ultrabook stijl. Krap bij kas, maar toch geïnteresseerd in stijlvolle, dunne notebooks? Wie zijn geld niet wilt spenderen aan een ultrabook kan eens kijken naar Acer's nieuwe 14 inch Aspire V5. Prijs: €400.

Heeft de 14-inch Acer Aspire V5-431 de genen van een ultrabook?
Heeft de 14-inch Acer Aspire V5-431 de genen van een ultrabook?

Intel's ultrabook standaard doet het niet al te best en de verkoopcijfers zijn een stuk lager dan voorspeld. Is een subnotebook van minder dan 21 millimeter dik gewoon niet aantrekkelijk genoeg? Waarschijnlijk wel, maar potentiële kopers vragen zich misschien af waarom ze €700 of meer moeten uitgeven aan een dunne notebook.

En daar komt Acer's Aspire V5-431 om de hoek kijken: deze zeer draagbare 14 inch subnotebook kost ongeveer €400. Met een dikte van 23 mm voldoet hij net niet aan Intel's specificatie van een uktrabook. Voor taken als internetten is het model met Celeron processor (ons test model) voldoende krachtig. Tegen een meerprijs van  zo'n €100 levert Acer ook een Sandy Bridge model met Core i3-2367M and an Nvidia GeForce GT 620M grafische kaart (Aspire V5-471G). De eerder geteste 15-inch V5-571G heeft dezelfde processor en GPU.

Dus hoeveel ultrabook stijl krijg je voor deze relatief lage prijs? Is de batterijduur met de Celeron CPU ondanks de 37 Wh batterij acceptabel? Is de behuizing stevig en aantrekkelijk, of krakkemikkig en saai? De antwoorden lees je in dit testrapport.

Behuizing

Dunne en redelijke stevige behuizing.
Dunne en redelijke stevige behuizing.
Sommige gebieden geven mee...
Sommige gebieden geven mee...
...maar de materialen zijn mat en niet gevoelig voor vingerafdrukken.
...maar de materialen zijn mat en niet gevoelig voor vingerafdrukken.

De overeenkomsten zijn overduidelijk en duidelijk zo bedoeld: de 15.6 inch Aspire V5-531 ziet er hetzelfde uit, heeft identieke oppervlakken en is van dezelfde bouwkwaliteit. De 14 inch versie die wij testen is net iets kleiner, wat betekent dat er geen ruimte meer was voor een dedicated numpad. Alle andere features zijn identiek.

De dunne notebook is overal 23 mm hoog - de rubberen pootjes van 2 mm hoog niet meegerekend. De onderzijde is helemaal vlak en er bevindt zich alleen een klein cover voor de RAM modules (twee slots). Om toegang te krijgen tot de harde schijf en de fan moet de gehele onderzijde verwijderd worden. Omdat het hier om een geleende notebook gaat, hebben we besloten dit niet te proberen. Met een klein beetje geduld en een Philips schroevendraaier zou dit echter gemakkelijk moeten kunnen.

De scharnieren voelen stevig en bieden het scherm een maximale openingshoek van 170 graden. Op dat punt wordt het verder openen niet resoluut gestopt, maar veert het scherm terug. Onder invloed van trillingen wiebelt het scherm een beetje. De optische drive bevindt zich onder de rechter helft van het toetsenbord en tijdens krachtig typewerk geeft het toetsenbord in dit gebied mee. De optische drive is overigens best netjes ingebouwd, in ieder geval beter dan de batterij. Deze zit op twee plaatsen vast, maar aan de linkerzijde zit 1 mm speelruimte. 

Het schermcover konden we redelijk gemakkelijk verbuigen. Aan de randen van het schermcover vielen ons ook wat ribbels/bramen op en twee rubberen dopjes, die moeten voorkomen dat het materiaal rond de webcam de behuizing onder het touchpad raakt, ontbraken. In de loop van de tijd is in dit gebied dus wel wat slijtage te verwachten.

Connectiviteit

De communicatiemogelijkheden van de V5-431 zijn minimaal, maar dat is redelijk normaal voor dit type notebook en deze prijsklasse. USB 3.0 is beschikbaar, net als Bluetooth. Zowel Ethernet (RJ45) als VGA (voor verbinding met oudere monitoren of beamers) is het gebruik van speciale dongles noodzakelijk, die gelukkig mee worden geleverd. We vinden dit een slimme oplossing, omdat deze interfaces tegenwoordig een stuk minder worden gebruikt dan bijvoorbeeld USB en HDMI.

Voorzijde: kaartlezer
Voorzijde: kaartlezer
Linkerzijde: stroom, dongle (RJ45/VGA), HDMI, USB 3.0, 2x USB 2.0, audio
Linkerzijde: stroom, dongle (RJ45/VGA), HDMI, USB 3.0, 2x USB 2.0, audio
Achterzijde: geen poorten
Achterzijde: geen poorten
Rechterzijde: DVD-RW drive, Kensington Lock
Rechterzijde: DVD-RW drive, Kensington Lock

Communicatie

De meeste gebruikers hebben tegenwoordig toch de voorkeur om draadloos het internet op te gaan, dus de RJ45 LAN poort, aangestuurd door een Gigabit Ethernet module van Realtek (speciale dongle nodig), zal waarschijnlijk weinig gebruikt worden. De Atheros AR5BWB222 Wireless Network Adapter ondersteunt Draft-N en snelheden tot 600 Mbit/s. Om het bereik te testen hebben we wat afstand tussen ons en de router (FritzBox 7270 met signaalsterkte op 50%) gecreëerd en op 30 meter afstand waren er nog drie van de vijf balkjes over en was het signaal acceptabel. We stellen het ook erg op prijs dat zelfs onze low-end versie van de Aspire V5 uitgerust is met Bluetooth 4.0.

De VGA (640x480 pixels) webcam produceert fletse en blokkerige foto's. Buiten (daglicht) is de beeldkwaliteit iets beter. Handig is de groene led die aangeeft dat de webcam aan staat.

Accessoires

Afgezien van de eerder genoemde VGA en RJ45 dongles zitten in de doos alleen een quickstart handleiding, informatie over de garantie en de redelijk kleine adapter (342 gram, 65 Watt) met bijbehorende kabel. De enige manier om het gewicht en de afmetingen nog meer te beperken is een adapter te gebruiken die direct in het stopcontact wordt gestoken. Dit type levert echter maximaal 45 Watt.

De Backup Manager stelt je in staat om na het instellen van het systeem een image van de installatie te maken. Omdat meestal al je data nog op een ander systeem staat, levert Acer ook een Migration Tool mee. Instant Update is zoals de naam zou doen vermoeden geen programma om de drivers te updaten, maar opent Outlook zodra je het scherm openklapt en synchroniseert vaak bezochte websites.

Garantie

Acer biedt 24 maanden Collect & Return garantie en dat is niet slecht voor een notebook in deze prijsklasse. Het Acer Advantage programma biedt de mogelijkheid om de garantie tot vijf jaar te verlengen met service op de eerstvolgende werkdag. Een verlenging tot drie jaar met garantie voor zelf toegebrachte beschadigingen (€100 eigen risico) kost €79.

Acer Crystal Eye: een tool voor de webcam...
Acer Crystal Eye: een tool voor de webcam...
...zonder spannende interface.
...zonder spannende interface.
Goed contrast, maar korrelige foto's.
Goed contrast, maar korrelige foto's.
Acer Backup Manager
Acer Backup Manager
Acer Instant Update
Acer Instant Update
Folders
Folders

Invoerapparatuur

Toetsenbord

Het toetsenbord is zeker bruikbaar, maar niet indrukwekkend. We hebben al eerder gezegd dat het toetsenbord rond de Enter toets meegeeft. Het vergt weinig kracht om de toetsen in te drukken, de aanslag is behoorlijk kort en de feedback is niet erg precies. De layout is daarentegen goed doordacht en functioneel en biedt grote Enter en Shift toetsen en cursortoetsen die apart van de rest zijn geplaatst.

Touchpad

Het Elan SmartPad (vergelijkbaar met een Synaptics ClickPad) heeft geen aparte muisknoppen, want het hele oppervlak doet dienst als knop. Je vingers glijden gemakkelijk en soepel over het matte oppervlak. Uiteraard ondersteunt het touchpad multitouch gestures en een verticale en horizontale scrollbalk kunnen softwarematig ingeschakeld worden. We zijn tevreden over het touchpad - in ieder geval meer dan over het ietwat sponzige toetsenbord.

Touchpad: groot, soepele input, goede feedback
Touchpad: groot, soepele input, goede feedback
Toetsenbord: duidelijke layout, matige feedback
Toetsenbord: duidelijke layout, matige feedback

Beeldscherm

Voor deze notebook heeft Acer geen paneel van LG-Philips, maar van CMD (Chimei-Innolux, ook bekend als CMO) gekozen. Het 14 inch beeldscherm (N140BGE-L42) met een resolutie van 1366x768 pixels heeft een laag contrast en een maar net helder genoeg scherm. De verdeling (196 cd/m²) van de helderheid is redelijk gelijkmatig, maar het gemiddelde niveau van minder dan 200 cd/m² is niet speciaal en zeker niet voldoende om andere notebooks in deze klasse te verslaan. De kwaliteit van het scherm doet zeker niet onder voor dat van andere panelen in de lage prijsklassen, maar er zijn notebooks die of een helderder scherm hebben of een non-glare type.

De lage contrast ratio van 147:1 is ook niet erg verrassend. Het glare-type scherm laat de kleuren er beter uitzien dan ze zijn, maar het heeft geen invloed op de resultaten van de metingen. Ondanks dat de V5-431 geen professionele grafische gebruikers aan zal trekken bekijken we toch even het kleurenbereik: van de sRGB standaard kan maar zo'n 60% worden weergegeven. Dat lijkt beperkt, maar er zijn notebooks die het nog slechter doen - zoals de Lenovo IdeaPad S300.

Kleurenbereik AS V5-431 vs. AdobeRGB(t)
Kleurenbereik AS V5-431 vs. AdobeRGB(t)
Kleurenbereik V5-431 vs. sRGB(t)
Kleurenbereik V5-431 vs. sRGB(t)
Kleurenbereik AS V5-431 vs. Lenovo S300(t)
Kleurenbereik AS V5-431 vs. Lenovo S300(t)
Kleurenbereik AS V5-431 vs. Asus UX31A HD TN(t)
Kleurenbereik AS V5-431 vs. Asus UX31A HD TN(t)
201
cd/m²
196
cd/m²
186
cd/m²
198
cd/m²
210
cd/m²
193
cd/m²
187
cd/m²
208
cd/m²
189
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 210 cd/m² Gemiddelde: 196.4 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 210 cd/m²
Contrast: 147:1 (Zwart: 1.43 cd/m²)

Het helderheidsniveau van het CMN scherm ligt op een matige 196 cd/m², wat voldoende is voor gebruik binnenshuis en in donkere omgevingen, maar buitenshuis is dit bij lange na niet voldoende om tegen het zonlicht op te boksen. Om buiten redelijk te kunnen werken is een helderheidsniveau van minimaal 250 cd/m² vereist.

Buitenshuis: direct zonlicht, zijaanzicht
Buitenshuis: direct zonlicht, zijaanzicht
Buitenshuis: schaduw, vooraanzicht
Buitenshuis: schaduw, vooraanzicht
Buitenshuis: direct zonlicht, reflecties
Buitenshuis: direct zonlicht, reflecties

Een film kijken op de notebook is met meer personen geen pretje - niet vanwege problemen met het afspelen, maar omdat bij 15 graden afwijking van de ideale verticale kijkhoek de kleuren al beginnen te inverteren. Horizontaal gezien treedt dit probleem op vanaf een afwijking van 40 graden. Het scherm is dus niet erg geschikt om films te kijken.

Kijkhoeken Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu
Kijkhoeken Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu

Prestaties

Volgens Acer's website is de Aspire V5-431 alleen verkrijgbaar met een Pentium 967. Webshops bieden alleen de versie met de Intel Celeron 887 (2x 1.5 GHz) aan - dezelfde processor als ons test model heeft. Deze low-voltage processor (17 Watt) is van de oudere Sandy Bridge generatie (2010-2011) en wordt voornamelijk gebruikt in low-end 11.6 inch notebooks. Features als Turbo Boost en Hyper Threading ontbreken. In deze sectie proberen we erachter te komen of je beter kunt wachten op het model met de Pentium CPU.

De geïntegreerde grafische kaart, de Intel HD Graphics, heeft wel een Turbo mode, die de kloksnelheid tussen 350 en 1000 MHz laat variëren. 4 GB RAM geheugen (1 module van Nanya Techology) en een Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT met een capaciteit van 500 GB maken het plaatje qua hardware compleet.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Mainboard
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ HD Graphics
DPC latency inactiviteit
DPC latency WLAN uit/aan
Systeeminformatie Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu

Processor

De Celeron 887 is waarschijnlijk een van de minst spannende processors van dit moment. We zullen de CPU vergelijken met de Pentium 967 en AMD E2-1800, omdat veel notebooks met een van die twee processors ongeveer evenveel kosten als De V5-431.

De Cinebench R11.5 64 bit Multi eindigt met een score van 1.14 punten. Door de lagere kloksnelheid van de twee cores (1.3 i.p.v 1.5 GHz) is de Pentium 967 ongeveer 17% langzamer. Het snelste E2-1800 systeem (HP 655 B6M65EA) is maar liefst 42% trager. De i3-2367M (Sandy Bridge) is niet alleen duurder, maar presteert ook 18% beter. De scores in de benchmark verschilden niet tijdens werken op de batterij; de GPU prestaties namen wel licht af, ondanks dat de kloksnelheid 1000 MHz bleef (6.68  tegen 5.78 points; Cinebench R11.5 Shading).

De resultaten van de multi core test in onderstaande grafiek worden bevestigd door de Cinebench R11.5 Single benchmark: de processors die we voor vergelijking gebruiken zijn 3 tot 43% langzamer. We hebben geen resultaten van de Pentium 967, maar zelfs de snellere (+100 MHz) Pentium (977) is 3% trager.

Wie geïnteresseerd is in krachtige prestaties zal geen van deze processors aantrekkelijk vinden. Je bent dan beter af met ten minste een i5-3317U (zie Aspire V5-571G), die Turbo Boost en een vergelijkbaar energieverbruik heeft. De belangrijke conclusie hier: in vergelijking met de Pentium lijkt de Celeron CPU hier de betere keuze.

 

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
1877
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
3597
Cinebench R10 Shading 32Bit
1824
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
2362 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
4497 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
1857 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
0.58 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
1.14 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
6.68 fps
Help

Algemene prestaties

PCMark 7 scores
PCMark 7 scores

Een Celeron die een Pentium verslaat? Laten we eens kijken wat de PCMark Vantage en PCMark 7 ons vertellen. Deze benchmarks simuleren belasting van de CPU, GPU, harde schijf en RAM geheugen - in sommige gevallen tegelijk (afhankelijk van de sub-test). Een snelle harde schijf of SSD kunnen de score hier dus positief beïnvloeden.

In de PCMark 7 benchmark (1450 punten) verslaat de Celeron de AMD E2-1800 (Lenovo ThinkPad Edge E135, 7200 RPM harde schijf) met een 23% hogere score. Systemen met een Pentium processor zijn maar net iets langzamer (Pentium 967: -6%), of net iets sneller (Pentium 977: +6% - Edge E130). Hoe systemen met de i3-367M het er vanaf brengen hangt voornamelijk af van het type massaopslag: de Edge E130 (harde schijf) is 8% trager. De Asus UX32A (SSD cache, harde schijf) is juist weer 20% sneller. De PCMark Vantage benchmark (3629 punten) bevestigt bovenstaande resultaten: AMD E2-1800 (-26 to 38%), Pentium 977 (-17%) en 2367M (-6 tot +17%).

PCMark 7 - Score (sorteer op waarde)
Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu
HD Graphics (Sandy Bridge), 887, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
1450 Points ∼18%
HP 655 B6M65EA
Radeon HD 7340, E2-1800, Hitachi Travelstar 5K750 HTS547550A9E384
977 Points ∼12% -33%
Lenovo ThinkPad Edge E135 NZV5YGE
Radeon HD 7340, E2-1800, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
1114 Points ∼14% -23%
Acer Aspire V5-531
HD Graphics (Sandy Bridge), 967, Seagate Momentus Thin ST320LT020-9YG142
1362 Points ∼17% -6%
Toshiba Satellite L830-10F
HD Graphics 3000, 2367M, Toshiba MK5075GSX
1456 Points ∼18% 0%
Toshiba Satellite L830-10F
HD Graphics 3000, 2367M, Toshiba MK5075GSX
1456 Points ∼18% 0%
Lenovo ThinkPad Edge E130 NZU5FGE
HD Graphics (Sandy Bridge), 977, Seagate Momentus Thin ST320LT007-9ZV142
1540 Points ∼19% +6%
Asus UX32A-R3001V
HD Graphics 3000, 2367M, Hitachi Travelstar Z5K500 HTS545050A7E380 + 32 GB SanDisk i100 SSD Cache
1746 Points ∼22% +20%
Acer Aspire V5-171-53314G50ass
HD Graphics 4000, 3317U, Hitachi Travelstar Z5K500 HTS545050A7E380
2317 Points ∼29% +60%
4.5
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
5.1
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.5
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
5.6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
3629 punten
PCMark 7 Score
1450 punten
Help

Massaopslag

HD-Tune 90 MB/s lezen
HD-Tune 90 MB/s lezen
Crystal Disk Mark 3.0: 118 MB/s lezen
Crystal Disk Mark 3.0: 118 MB/s lezen

De harde schijf in het systeem is een Western Digital (model WD5000LPVT-22G33T0), die best aardig presteert. De HDD-scores in de PCMark Vantage (3630 punten) en PCMark 7 (1480 punten) benchmarks zijn niet slechts, maar een stuk lager dan die van SSD's (+80 tot +900%) en iets lager dan die van snellere 7200 rpm modellen (0 tot +12%).

Voor sequentieel lezen hebben we snelheden van 90 tot 118 MB/s gemeten. De snelheid neemt behoorlijk af wanneer kleinere blokken data worden gelezen (4K: 0.449 MB/s). De lange toegangstijd van 19.6 ms is de laatste factor die leidt tot typische (matige) harde schijf prestaties - tenminste in vergelijking met SSD's. Als je de harde schijf wilt vervangen door een SSD, let dan op dat alleen een 7 millimeter 2.5 inch SATA model past.

Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
Overdrachtssnelheid Minimum: 7 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 117.9 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 90.4 MB/s
Toegangstijd: 19.6 ms
Pieksnelheid: 95.6 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

GPU prestaties

CPU stress test + HD Graphics: 800-850 MHz
CPU stress test + HD Graphics: 800-850 MHz

De HD Graphics, die geïntegreerd is in de Celeron CPU, heeft een kloksnelheid van 350 tot 1000 MHz - ook tijdens werken op de batterij. Alleen in de Cinebench R11.5 Shading test is dan een kleine afname van prestaties te zien (6.68 naar 5.58 punten). Alleen tijdens een zware stress test, wanneer de Celeron echt tot het uiterste wordt gedreven, daalt de kloksnelheid naar 800 tot 850 MHz.

3D benchmarks eindigen met een zeer lage score, of lopen helemaal niet (geen DirectX 11 ondersteuning). De score in de 3DMark 2006 benchmark bedraagt 2274 punten (dezelfde GPU scoort 2293 punten in de Edge E130 met Pentium processor). De Radeon HD 7340 of de E2-1800  doen het maar iets beter (+10%), maar de HD 3000 (bijv. in de i3-2367M) scoort tot 42% hoger (Asus UX32A).

3DMark 06 Standard
2274 punten
3DMark Vantage P Result
775 punten
Help

Gaming prestaties

De gaming prestaties van een Celeron systeem testen klinkt op zijn zachtst gezegd lachwekkend. Toch hebben we bekeken of sommige games misschien toch op de laagste instellingen zouden werken. Het resultaat: afgezien van games met hele lage vereisten (zoals FIFA 13) waren alle titels min of meer onspeelbaar. Zelfs de oudere game Risen (2009) heeft last van lag en hapert met lage instellingen. Voor betere resultaten heb je minstens een HD 4000 (bijv. in de i5-3317U ultrabook processor) nodig. De AMD APU E2-1800 is geen alternatief, zoals onze testrapporten van de ThinkPad Edge E135 en de HP 655 laten zien.

lage gem. hoge ultra
Risen (2009) 2711.6fps
Battlefield 3 (2011) 9.1fps
Anno 2070 (2011) 18.98fps
Mass Effect 3 (2012) 16.7fps
Fifa 13 (2012) 43.833.1fps
Fifa 13 - 1366x768 Medium (sorteer op waarde)
Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu
HD Graphics (Sandy Bridge), 887, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
33.1 fps ∼7%
Lenovo ThinkPad Edge E135 NZV5YGE
Radeon HD 7340, E2-1800, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
26.6 fps ∼6% -20%
Lenovo ThinkPad Edge E130 NZU5FGE
HD Graphics (Sandy Bridge), 977, Seagate Momentus Thin ST320LT007-9ZV142
35 fps ∼8% +6%
Acer Aspire V5-171-53314G50ass
HD Graphics 4000, 3317U, Hitachi Travelstar Z5K500 HTS545050A7E380
48 fps ∼10% +45%
Risen - 800x600 all off/low AF:0x (sorteer op waarde)
Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu
HD Graphics (Sandy Bridge), 887, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
27 fps ∼14%
Lenovo ThinkPad Edge E135 NZV5YGE
Radeon HD 7340, E2-1800, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
20.7 fps ∼11% -23%
Lenovo ThinkPad Edge E130 NZU5FGE
HD Graphics (Sandy Bridge), 977, Seagate Momentus Thin ST320LT007-9ZV142
27 fps ∼14% 0%
HP 655 B6M65EA
Radeon HD 7340, E2-1800, Hitachi Travelstar 5K750 HTS547550A9E384
31.2 fps ∼16% +16%
Acer Aspire V5-171-53314G50ass
HD Graphics 4000, 3317U, Hitachi Travelstar Z5K500 HTS545050A7E380
42.4 fps ∼22% +57%

Emissies

Geluidsproductie

De fan in het 14 inch systeem draait het grootste deel van de tijd op redelijk constante snelheid. Alleen tijdens inactiviteit schakelt de fan soms helemaal uit. Het geluid dat de van maakt is niet storend en bereikt een niveau van 32 tot 33 dB(A). Wanneer de fan uitgeschakeld is, is de harde schijf de enige geluidsbron: met 29.8 dB(A) is de harde schijf bijna net zo stil als de ruimte waarin we onze tests uitvoeren. Tijdens lezen en schrijven stijgt het geluidsniveau tot een relatief luide 32.7 dB(A).

Ondanks dat de optische drive redelijk stil blijft tijdens het kijken van films, zorgen CPU intensieve taken voor een flinke stijging in geluidsproductie van de fan. Tests met medium (3DMark 06) en hoge belastingen (GPU + CPU) leiden tot een geluidsniveau van 36.5, respectievelijk 40.7 dB(A). Ondanks dat de fan dan duidelijk hoorbaar is, blijft het geluid constant en is de frequentie laag genoeg om niet irritant te zijn.

Geluidsniveau

Onbelast
29.8 / 32.5 / 33.2 dB (A)
HDD
32.7 dB (A)
DVD
34.6 / dB (A)
Belasting
36.5 / 40.7 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Stress test @1.5 GHz (constant)
Stress test @1.5 GHz (constant)

Hoe gaat het 23 millimeter hoge systeem om met warmteontwikkeling? De processor zal geen problemen opleveren, want low-voltage modellen zijn ontworpen voor kleine, dunne systemen. De temperaturen variëren weinig, ongeacht of het systeem wel of niet belast wordt. Aan de oppervlakken van de behuizing blijft de temperatuur redelijk constant en wordt maar op enkele plaatsen de 30 °C overschreden.

Onze stress test drijft de notebook tot zijn thermale uiterste. Ondanks dat dit geen realistisch, alledaags gebruik simuleert, toont het wel aan dat de notebook veilig op schoot gebruikt kan worden: we meten zo'n 43 °C aan de onderzijde (in het midden). De 14 inch Lenovo IdeaPad S400 doet het nog beter. De onderzijde van deze notebook bereikt een maximale temperatuur van 28 °C.

CPU throttling als gevolg van warmteontwikkeling treedt eigenlijk nooit op bij notebooks zonder Turbo Boost feature. De Celeron in de V5 liep altijd op 1.5 GHz, ook tijdens de stress test. De sensor in de CPU gaf een temperatuur van 67 °C aan - ruim binnen de grenzen.

Max. Belasting
 37.3 °C35.1 °C30.5 °C 
 37.7 °C41.3 °C31.4 °C 
 37 °C41.1 °C34.5 °C 
Maximum: 41.3 °C
Gemiddelde: 36.2 °C
29.9 °C38.1 °C36.6 °C
32.2 °C43 °C40.6 °C
34.8 °C36.6 °C34.7 °C
Maximum: 43 °C
Gemiddelde: 36.3 °C
Stroomadapter (max.)  49.3 °C | Kamertemperatuur 25.2 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

Dolby Advanced Audio biedt standaard instellingen, maar kan ook handmatig ingesteld worden.
Dolby Advanced Audio biedt standaard instellingen, maar kan ook handmatig ingesteld worden.

De Aspire V5-431 huisvest twee stereo luidsprekers aan de voorzijde van de behuizing. Omdat de rubberen pootjes aan de onderzijde redelijk kleine zijn, voegt de reflectie weinig toe aan het totale geluid. Ondanks dat merk je het wel als de notebook niet op een harde ondergrond staat: het geluid klinkt dan extreem zwak en blikkerig.

De Dolby Advanced Audio codec verbeterd het (surround) geluid. De middentonen zijn té aanwezig, terwijl de hoge en lage tonen of onduidelijk klinken, of helemaal afwezig zijn. Het beste resultaat haalden we dan ook met een hoofdtelefoon en externe luidsprekers, aangesloten de gecombineerde audiopoort. Het maximale volume is voldoende en de ook op hogere volumeniveau's klinkt het geluid niet vervormd.

Batterijduur

Energieverbruik

Het energieverbruik tijdens belasting (26 tot 32 Watt) is identiek aan dan van andere notebooks in deze klasse met de AMD E2-1800 APU (15.6-inch HP 655: 26 tot 32 Watt), of bijna hetzelfde als dat Pentium systemen (15.6-inch Aspire V5-531: 28 tot 34 Watt). Tijdens inactiviteit verbruikt de V5-431 slechts 8 tot 10 Watt

Als we kijken naar het verbruik van krachtigere Core i5 ultrabooks, dan is het verbruik van de Celeron notebook acceptabel. De Lenovo IdeaPad S400-MAY8LGE of de Toshiba Satellite U840W, beide 14 inch systemen met een i5-3317U, verbruiken 30 en 43 Watt. De meeste andere 13.3 inch ultrabooks met dezelfde processor verstoken zo'n 36 Watt tijdens de stress test.

De kleine adapter levert maximaal 65 Watt en dat lijkt voldoende. Het duurt 2 uur 18 minuten om de kleine (37 Wh) volledig op te laden.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.4 / 0.5 Watt
Inactiefdarkmidlight 8.6 / 11.1 / 11.3 Watt
Belasting midlight 26.9 / 32.4 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 960

Batterijduur

Acer beperkte de batterijduur van de andere modellen in de V5 serie - de 11.6-inch V5-171 en de 15.6-inch V5-531 - door ze uit te voorzien van een batterij met een zeer lage capaciteit. Voor het nieuwe 14 inch model gaat helaas hetzelfde op: de V5-431 hield het slechts 3 uur uit in onze WLAN test. De V5-171 (3 uur 33 minuten), V5-571 (3 uur 15 minuten) en V5-531 (3 uur 24 minuten) leverde vergelijkbare resultaten.

Erg jammer, want de Celeron (of Pentium) modellen zouden zeker een zeer nette batterijduur kunnen halen. De Lenovo ThinkPad Edge E130 (Pentium 977) laat zien hoe het moet: zijn 63 Wh batterij houdt het 11.6 inch systeem meer dan 6 uur online. 
Onze WLAN test werd uitgevoerd met een helderheidsniveau van 150 cd/m², waarbij met een script elke 40 seconden een website (soms met video) wordt geopend. Voor onze DVD test stellen we het helderheidsniveau in op maximaal: de batterijduur ligt in dat geval erg dichtbij die van de WLAN test.

Opladen: 177 minuten
Opladen: 177 minuten
Inactiviteit: 255 minuten
Inactiviteit: 255 minuten
Internetten via WLAN: 180 minuten
Internetten via WLAN: 180 minuten
DVD: 174 minuten
DVD: 174 minuten
Zware belasting: 107 minuten
Zware belasting: 107 minuten
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 15min
Surfen met WLAN
3h 00min
DVD
2h 54min
Belast (maximale helderheid)
1h 47min

Samenvatting

De 14 inch Acer Aspire V5-431 biedt - tegen een eerlijke prijs - wat de gemiddelde gebruiker zoekt in een nieuwe notebook: een dunne behuizing, goede looks, functionele invoerapparatuur en een gemakkelijk te vervoeren 14 inch formaat. De Celeron CPU is geen krachtpatser, maar is prima voor office-achtig werk.

We zijn tevreden over de stevige basis-unit, de matte oppervlakken en de ruime afmetingen van de invoerapparatuur. De mobiliteit wordt echter beperkt door de lage capaciteit van de batterij en resulteert in een batterijduur van 3 uur. Nog minder aantrekkelijk is het glare-type beeldscherm waarmee je last hebt van storende reflecties.

De low-voltage CPU produceert weinig overtollige warmte en verbruikt weinig energie. Het energieverbruik van 32 Watt tijdens de stress test (high performance profiel) ligt lager dan geëist wordt van een ultrabook met een i5 processor.

Wie liever een 15.6 inch systeem heeft kan eens kijken naar de Aspire V5-531. Deze Pentium notebook kost ongeveer hetzelfde, maar presteert niet beter.

Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu: Celeron of Pentium - het maakt niet uit: de matige batterijduur is te wijten aan de lage capaciteit van de batterij.
Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu: Celeron of Pentium - het maakt niet uit: de matige batterijduur is te wijten aan de lage capaciteit van de batterij.
Getest: Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu
Getest: Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu

Specificaties

Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu (Aspire V5 Serie)
Processor
Geheugen
4096 MB 
, 1x 4096 MB Nanya PC3-10700 Single Channel
Beeldscherm
14 inch 16:9, 1366x768 pixel, CMN N140BGE-L42, TN LED, Acer CineCrystal, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM70 (Panther Point)
Opslag
Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT, 500 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
2 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: microfoon/hoofdtelefoon combinatie jack, Card Reader: SD, MMC
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000MBit), Atheros AR5BWB222 Wireless Network Adapter (b/g/n), Bluetooth Atheros AR5BW222 BT 4.0
Optische drive
HL-DT-ST DVDRAM GU61N
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 23 x 342 x 245
Batterij
37 Wh Lithium-Ion, 2500 mAh AL12A32 14.8 V
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: VGA 640 x 480
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: 2 x stereo, Toetsenbord: Chiclet, Toetsenbordverlichting: nee, McAfee Internet Security Suite, Cyberlink MediaEspresso, Office 2010 Starter, 24 Maanden Garantie
Gewicht
1.99 kg, Voeding: 342 g
Prijs
399 Euro

 

Je vindt ultrabooks aantrekkelijk?
Je vindt ultrabooks aantrekkelijk?
Een klein cover aan de onderzijde biedt toegang tot het RAM geheugen.
Een klein cover aan de onderzijde biedt toegang tot het RAM geheugen.
Twee slots zijn beschikbaar; een is in gebruik (4 GB module).
Twee slots zijn beschikbaar; een is in gebruik (4 GB module).
Handig: een groene led geeft aan of de webcam aan staat.
Handig: een groene led geeft aan of de webcam aan staat.
De ingebouwde stereo luidsprekers kunnen niet aan de verwachtingen naar aanleiding van het Dolby logo voldoen.
De ingebouwde stereo luidsprekers kunnen niet aan de verwachtingen naar aanleiding van het Dolby logo voldoen.
De luidspreker bevinden zich aan de voorzijde. De ondergrond reflecteert het geluid.
De luidspreker bevinden zich aan de voorzijde. De ondergrond reflecteert het geluid.
Om de dikte van de behuizing te beperken heeft Acer geen RJ45 (Ethernet) en VGA (D-Sub) poort ingebouwd.
Om de dikte van de behuizing te beperken heeft Acer geen RJ45 (Ethernet) en VGA (D-Sub) poort ingebouwd.
De meegeleverde dongles bieden alsnog een RJ45 en VGA poort.
De meegeleverde dongles bieden alsnog een RJ45 en VGA poort.
De kaartlezer bevindt zich aan de voorzijde. Helaas steken SD kaarten bijna een centimer uit.
De kaartlezer bevindt zich aan de voorzijde. Helaas steken SD kaarten bijna een centimer uit.
HDMI en USB (2x 3.0) zijn gemakkelijk bereikbaar.
HDMI en USB (2x 3.0) zijn gemakkelijk bereikbaar.
Acer Aspire V5-431: het glare-type beeldscherm reflecteert hevig - niet ongebruikelijk in deze prijsklasse.
Acer Aspire V5-431: het glare-type beeldscherm reflecteert hevig - niet ongebruikelijk in deze prijsklasse.
Acer Aspire V5-431: de lichtpaarse kleur is niet zo afschuwelijk als je zou verwachten.
Acer Aspire V5-431: de lichtpaarse kleur is niet zo afschuwelijk als je zou verwachten.
De notebook kan zonder batterij gebruikt worden, maar dan blijft er uiteraard een lege ruimte over.
De notebook kan zonder batterij gebruikt worden, maar dan blijft er uiteraard een lege ruimte over.
Het beperkte gewicht van 250 gram is al een hint voor de lage batterijcapaciteit.
Het beperkte gewicht van 250 gram is al een hint voor de lage batterijcapaciteit.
Maar €800 is gewoon teveel geld?
Maar €800 is gewoon teveel geld?
Acer heeft misschien een geschikte 14 inch notebook voor ongeveer €400.
Acer heeft misschien een geschikte 14 inch notebook voor ongeveer €400.
De Aspire V5-431 heeft relatief goedkope hardware met onder andere de Intel Celeron 887.
De Aspire V5-431 heeft relatief goedkope hardware met onder andere de Intel Celeron 887.
Omdat de notebook een low-voltage processor heeft, is de batterij met 3 uur nog niet eens zo heel slecht. Gezien de beperkte batterijcapaciteit van 37 Wh is dit nog een net resultaat.
Omdat de notebook een low-voltage processor heeft, is de batterij met 3 uur nog niet eens zo heel slecht. Gezien de beperkte batterijcapaciteit van 37 Wh is dit nog een net resultaat.
Op een batterijlading zou je een DVD van 3 uur kunnen kijken.
Op een batterijlading zou je een DVD van 3 uur kunnen kijken.
De bouwkwaliteit is beter dan we hadden verwacht.
De bouwkwaliteit is beter dan we hadden verwacht.
De basis unit is stevig, met uitzondering van het gebied rond de optische drive.
De basis unit is stevig, met uitzondering van het gebied rond de optische drive.
De scharnieren houden het scherm in elke positie.
De scharnieren houden het scherm in elke positie.
Het toetsenbord geeft mee boven de optische drive.
Het toetsenbord geeft mee boven de optische drive.
Het grote touchpad heeft een goede aanslagdiepte en is gemakkelijk in gebruik.
Het grote touchpad heeft een goede aanslagdiepte en is gemakkelijk in gebruik.
Het schermcover is redelijk stijf, maar kan verbogen worden wanneer je het aan de hoeken vastpakt.
Het schermcover is redelijk stijf, maar kan verbogen worden wanneer je het aan de hoeken vastpakt.
De batterij wordt op zijn plaats gehouden met Acer's typische single lock.
De batterij wordt op zijn plaats gehouden met Acer's typische single lock.
Acer Aspire V5-431:aantrekkelijk geprijsd instap-model notebook met de genen van een ultrabook. Veeleisende gebruikers zullen echter niet aan hun trekken komen.
Acer Aspire V5-431:aantrekkelijk geprijsd instap-model notebook met de genen van een ultrabook. Veeleisende gebruikers zullen echter niet aan hun trekken komen.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport HP Compaq Presario CQ58-148SG Notebook
HD Graphics (Sandy Bridge), Pentium B950, 15.6", 2.45 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Acer Aspire 3 (7200U, HD 620) Laptop
HD Graphics 620, Core i5 7200U, 15.6", 2.4 kg
Kort testrapport Acer TravelMate P648-G2 (i7, 256 GB) Laptop
HD Graphics 620, Core i7 7500U, 14", 1.7 kg
Kort testrapport Acer TravelMate P449-M-7407 Notebook
HD Graphics 520, Core i7 6500U, 14", 2 kg
Kort testrapport Acer TravelMate P259-MG-71UU Notebook
GeForce 940MX, Core i7 6500U, 15.6", 2.3 kg
Kort testrapport Acer Aspire ES1-332-P91H Notebook
HD Graphics 505, Pentium N4200, 13.3", 1.5 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Behuizing stevig genoeg
+Optische drive
+Dongle voor VGA/LAN
+Verwisselbare batterij
+Stil tijdens alledaags gebruik
+Laag energieverbruik
+Groot en zeer functioneel touchpad
 

Contra

-Luidruchtig toetsenbord
-Korte batterijduur
-Glossy beeldscherm
-Hardware niet gemakkelijk bereikbaar
-Rekenkracht net voldoende voor office-achtige programma's
-Gamen niet echt mogelijk
-Webcam met veel ruis

In het kort

Wat we goed vonden

Een dunne notebook voor een lage prijs. Als je geen gamer bent en geen plannen hebt om media bestanden te converteren, dan is de Celeron 887 CPU krachtig genoeg. Omdat de notebook dongles gebruikt voor Ethernet en VGA is hij extra dun.

Wat we misten

Uitgebreidere mobiliteit. Zelfs nog goedkopere notebooks kunnen een hogere batterijcapaciteit en non-glare beeldscherm hebben. Een voorbeeld zijn de ThinkPad Edge E130 en E135.

Wat verraste ons

Dat er een optische DVD drive is ingebouwd. De meeste concurrenten, zoals de Lenovo S400, hebben er geen (alhoewel de Medion Akoya E4212 er ook een heeft).

De concurrentie

Tot €500 Euros en met 14 inch beeldscherm: Lenovo IdeaPad S400, Medion Akoya E4212. Alternatief: Aspire V5-471G met Core i3-2367M and GeForce GT 620M.

13 inch modellen: ASUS X301A-RX004V, ASUS U32U (AMD),  Lenovo IdeaPad S300,  Lenovo ThinkPad Edge E320/E325, MSI Wind X370 (AMD) en Toshiba Satellite L830-10F.

Beoordeling

Acer Aspire V5-431-887B4G50Mauu - 08-10-2012 v3(old)
Sebastian Jentsch

Behuizing
80%
Toetsenbord
74%
Aanwijsapparaat
84%
Aansluitmogelijkheden
69%
Gewicht
88%
Batterij
80%
Beeldscherm
65%
Gaming-performance
55%
Applicatie-performance
77%
Temperatuur
81%
Luidheid
88%
Extra punten
78%
Gemiddelde
77%
78%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Acer Aspire V5-431 Notebook
Sebastian Jentsch, 2012-11-10 (Update: 2013-06- 6)