Notebookcheck

Testrapport HP Compaq Presario CQ58-148SG Notebook

Koopje gespot! Voor minder dan €320 (~ $411), biedt HP een instapmodel laptop met een Pentium dual core processor en Windows 7. Ons testrapport laat zien of je voor deze prijs een acceptabele laptop krijgt.
Sascha Mölck, Martina Osztovits, 🇺🇸 🇩🇪 ...

Er is een nieuw lid van de Hewlett Packard Compaq Presario CQ instapmodel serie gearriveerd en we hebben hem getest. Het testmodel heeft een Intel Pentium B950 processor (dual core CPU) en Intel's HD grafische kaart (Sandy Bridge). Het systeem wordt ondersteund door 4 GB RAM. Data wordt opgeslagen op een 320 GB harde schijf. De laptop heeft ook een DVD brander.

We hebben deze laptop vergeleken met de voorgaande Compaq Presario CQ57-303SG (AMD E-450, AMD Radeon HD 6320) en Lenovo's B570e-N2F23GE (Intel Pentium B960, Intel HD Graphics (Sandy Bridge)).

Behuizing

De behuizing lijkt erg op de HP 655 qua vorm en ontwerp, maar is een stuk dunner. Het is volledig gemaakt van zwart, glad plastic. De achterkant van het beeldscherm en de polssteun hebben een glanzende toplaag. De andere onderdelen van de laptop hebben een mat oppervlakte. De basiseenheid buigt slechts een beetje wanneer er op wordt gedrukt, waarbij het gebied boven de DVD brander gevoeliger is voor drukkrachten. De stabiliteit van de behuizing is over het algemeen overtuigend. De scharnieren houden het beeldscherm stevig op zijn plek, maar zijn te strak op de laptop met één hand te kunnen openen.

De gehele laptop is gemaakt van zwart plastic
De gehele laptop is gemaakt van zwart plastic
De achterkant van het beeldscherm is glanzend.
De achterkant van het beeldscherm is glanzend.
Twee onderhoudspanelen aan de onderkant.
Twee onderhoudspanelen aan de onderkant.

Verbindingsmogelijkheden

De Presario CQ58-148SG heeft ons niet verrast op het gebied van verbindingsmogelijkheden. De laptop bevat alle nodige aansluitingen die een hedendaagse laptop moet hebben. Helaas heeft HP geen USB 3.0 poorten ingebouwd. Ten minste één USB 3.0 poort zou goed zijn geweest. In tegenstelling tot de Compaq Presario CQ57-303SG, heeft de CQ58-148SG een HDMI poort.

Left: VGA out, Ethernet port, HDMI, USB 2.0, microphone in, headphone out, memory card reader
Left: VGA out, Ethernet port, HDMI, USB 2.0, microphone in, headphone out, memory card reader
Right: Kensington lock slot, power socket, 2x USB 2.0, DVD burner
Right: Kensington lock slot, power socket, 2x USB 2.0, DVD burner

Communicatie

Wi-Fi wordt in ons testmodel verzorgd door de Ralink WLAN module "RT5390R" en ondersteunt de 802.11 b/g/n standaarden. De laptop is een beetje teleurstellen qua Ethernet. HP heeft alleen een Fast Ethernet chip geïnstalleerd. In deze tijd is een Gigabit Ethernet chip toch wel de standaard - zelfs in instapmodel laptops. Het apparaat ondersteunt geen Bluetooth. Voor liefhebbers van Skype of videogesprekken heeft HP een webcam in de beeldschermrand ingebouwd.

De webcam...
De webcam...
... maakt slechte kwaliteit beelden.
... maakt slechte kwaliteit beelden.

WLAN ontvangst

De Wi-Fi ontvangst van de laptop varieert sterk. We zien vaak één streepje in de indicator van Windows. De reden hiervan is te vinden achter het onderhoudspaneel. Hier blijkt dat de Wi-Fi module slechts met de enige WLAN antenne is verbonden. Dit komt vaker voor bij laaggeprijsde laptops van HP, zoals de HP 655 B6M65EA en de Compaq Presario CQ57-303SG. Normaal gesproken is de Wi-Fi module verbonden met twee en soms drie antennes. Deze zouden dan ook gebruikt moeten worden.

Accessoires

De lijst van accessoires is vrij kort: een snelstartgids en een lijst van internationale telefoonnummers voor HP's ondersteuning.

Besturingssysteem en Herstelling

Windows 7 Home Premium (64-bit) is vooraf geïnstalleerd op de laptop wanneer de klant hem ontvangt. Er wordt geen Windows 7 DVD meegeleverd. Het systeem kan worden hersteld via de herstellingspartitie op de harde schijf. Dit blijkt erg eenvoudig te zijn omdat systeemherstel wordt opgestart door de combinatie 'Alt + F11' direct nadat de laptop is aangezet. Dit maakt het de gebruiker mogelijk om de laptop terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

De Herstellingspartitie heeft natuurlijk geen nut meer wanner de harde schijf wordt vervangen door een andere harde schijf of SSD. In dit geval is een installatie DVD nodig om Windows 7 te herstellen. Eén van onze nieuws artikelen (in het Duits) laat zien hoe de gebruiker een Windows 7 DVD kan bemachtigen - gratis.

Je kan een herstellings-DVD kopen van HP.
Je kan een herstellings-DVD kopen van HP.

De gebruiker kan ook een herstellings-DVD kopen van HP. Het voordeel van een herstellings-DVD ten opzichte van een installatie DVD, is dat de herstellings-DVD alle drivers en programma's bevat die niet in de fabriek zijn geïnstalleerd. Het systeem kan met een nieuwe HDD/SSD veel sneller worden opgezet via een herstellings-DVD. Deze DVD voor ons testmodel kost €38,08 (~ $49) en kan hier besteld worden.

Tip: verwijder overbodige software - Schone Installatie

Het herstellingssysteem van de laptop biedt de mogelijkheid tot een Schone Installatie. Dit houdt in dat alleen het besturingssysteem en de geselecteerde drivers en software wordt geïnstalleerd. Hiermee kan ook overige software worden verwijderd die HP vooraf heeft geïnstalleerd.

Tip 2: Geld terug bij Windows 8 Upgrade

Hewlett Packard betaalt €15 (~ $19) terug als je upgrade naar Windows 8, dat in oktober 2012 wordt vrijgegeven. Hoe dit werkt kan worden gelezen op de website van HP.

Onderhoud

Twee onderhoudspanelen bieden aan de onderkant van de laptop toegang tot de harde schijf, het RAM geheugen, BIOS batterij en de Wi-Fi module. De ventilator kan niet verwijderd worden. De laptop bevat twee RAM slots waarvan er één in gebruik is door een 4 GB module. Hierdoor kan het apparaat gemakkelijk worden geüpgraded naar 8 GB. Dit is ook de maximale hoeveelheid RAM die ondersteund wordt. De geïnstalleerde harde schijf kan ook eenvoudig vervangen worden door een ander model. Verwijder simpelweg de schroef, neem de plaat weg, maak de nieuwe harde schijf vast en bevestig de plaat weer.

Garantie

Je kan de beschikbare Care Packs bekijken op de website van HP.
Je kan de beschikbare Care Packs bekijken op de website van HP.

Hewlett Packard biedt een 12 maanden durende collect & return garantie voor de laptop. In geval van schade, wordt de laptop bij de gebruiker opgehaald en enige tijd later weer terug geleverd. De standaard garantie kan worden verlengd via de HP Care Packs. De klant kan kiezen uit vier Care Packs voor de Compaq Presario CQ58-148SG. Een upgrade naar een twee of drie jaar durende collect & return garantie kost respectievelijk €50 tot €60 euro (~ $64 tot $77) en €80 tot €100 (~ $103 tot $129). De koper kan alle Care Packs bekijken op de website van HP. Deze Care Pacs kunnen ook in diverse online winkels gekocht worden.

Invoerapparaten

Toetsenbord

HP heeft de Presario CQ58-148SG met een conventioneel toetsenbord uitgerust. Er is geen numeriek toetsenblok aanwezig. De toetsen hebben een duidelijk drukpunt en een normale drukafstand. Het toetsenbord buigt enigszins onder druk - aan de bovenkant meer dan aan de onderkant. De status LED's in de Wi-Fi en Caps Lock toetsen zijn erg handig aangezien ze aangeven of de toetsen zijn ingeschakeld of niet.

Touchpad

Het touchpad heeft een grootte van 9,8 x 4,8 cm (3,9 x 1,9 inch) en ligt iets lager. De enigszins ruwe oppervlakte kan niet voorkomen dat de vinger gaat glijden. Het touchpad ondersteunt multi-touch bewegingen, zoals 'pinch to zoom'. Slim: wanneer er in de linker bovenhoek op het touchpad wordt geklikt, kan het touchpad aan- en uitgezet worden. Beide muisknoppen zitten onder het touchpad en zijn duidelijk hoorbaar, hebben een duidelijk drukpunt en hebben een korte drukafstand. De toetsen zitten stevig vast en maken geen klaterend geluid.

Het toetsenbord heeft geen numeriek toetsenblok.
Het toetsenbord heeft geen numeriek toetsenblok.
Het touchpad ondersteunt multi-touch bewegingen.
Het touchpad ondersteunt multi-touch bewegingen.
Wit of rood licht: Wi-Fi is in- of uitgeschakeld.
Wit of rood licht: Wi-Fi is in- of uitgeschakeld.

Beeldscherm

Net zoals bij de voorgaande Compaq Presario CQ57-303SG heeft HP een 15,6 inch glanzend beeldscherm gebruikt met een resolutie van 1366 x 768 pixels. Het beeldscherm wordt verlicht door LED's. Alternatieve beeldschermen zijn niet beschikbaar voor de Presario CQ58-148SG.

De gemiddelde helderheid van 186,7 cd/m² is niet beter dan gemiddeld. Z'n voorganger en Lenovo's B570-N2F23GE hebben een nog zwakkere verlichting met respectievelijk 175,9 cd/m² en 178,4 cd/m².

199
cd/m²
180
cd/m²
181
cd/m²
187
cd/m²
188
cd/m²
189
cd/m²
191
cd/m²
178
cd/m²
187
cd/m²
Helderheidsverdeling
LG Philips LP156WH4-TLC1
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 199 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 186.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 188 cd/m²
Contrast: 152:1 (Zwart: 1.24 cd/m²)39.98% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
56.71% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
38.52% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)
HP Compaq Presario CQ58-148SG vs. sRGB
HP Compaq Presario CQ58-148SG vs. sRGB
HP Compaq Presario CQ58-148SG vs. AdobeRGB
HP Compaq Presario CQ58-148SG vs. AdobeRGB

De zwartwaarde van 1,24 cd/m² is ook niet bijzonder goed. Het contrast van 152:1 is aan de lage kant. Beide resultaten zouden beter kunnen zijn, maar beter hoeft niet verwacht te worden van een laptop voor deze prijs. HP's Compaq Presario CQ57-303SG en Lenovo's B570-N2F23GE presteren iets beter op het gebied van zwartwaarde (respectievelijk 1,1 cd/m² en 0,9 cd/m²). Hetzelfde geldt voor het contrast (respectievelijk 175:1 en 202:1). Het beeldscherm komt niet in de buurt bij de sRGB of AdobeRGB kleurenspectra. Dit is echter geen probleem aangezien dit alleen nodig is voor professionele beeldbewerkers of fotografen.

Dit is niet de juiste laptop als je op zoek bent naar een apparaat voor buitenshuis gebruik. De lage helderheid en het glanzende oppervlakte maken gebruik buitenshuis bijna onmogelijk. De laptop kan alleen worden gebruikt op schaduwrijke plekken zonder direct zonlicht.

De HP Compaq Presario CQ58-148SG levert precies wat er verwacht wordt van een apparaat in deze prijsklasse op het gebied van kijkhoeken. Het beeld vervormt snel bij een verticale beweging. De horizontale kijkhoeken zijn echter breder.

HP's Compaq Presario CQ58-148SG buitenshuis
HP's Compaq Presario CQ58-148SG buitenshuis
Kijkhoeken: HP Compaq Presario CQ58-148SG.
Kijkhoeken: HP Compaq Presario CQ58-148SG.

Prestaties

De HP Compaq Presario CQ58-148SG behoort tot de kantoor notebooks. Het moet alledaagse taken aankunnen, zoals surfen op het Internet, kantoortaken, DVD's afspelen en Internet video's afspelen. HD kunnen zonder problemen worden afgespeeld. We hebben ook een Full HD video (1920 x 1080) gerendered met H.264 codering. De gemiddelde belasting van de processor zat rond de 25% (gemeten met DXVA Checker) en de video's werden vloeiend afgespeeld. Hetzelfde geldt voor YouTube video's die de bovenstaande codering gebruiken. De laptop kan dus worden gebruikt als videospeler in je woonkamer. Het kan alle gangbare bestandstypen afspelen, doet dit stil en biedt ook een HDMI poort.

Systeem info CPUZ CPU
Systeem info CPUZ Cache
Systeem info CPUZ Mainboard
Systeem info CPUZ RAM
Systeem info CPUZ RAM SPD
Systeem info GPUZ
Systeem info HWInfo
System information: HP Compaq Presario CQ58-148SG

Processor

Ons testmodel bevat een Intel Pentium B950 processor. De CPU heeft twee cores en stamt af van de Sandy Bridge generatie. De processor heeft een kloksnelheid van 2,1 GHz, maar kan dit niet verhogen omdat er geen Turbo Boost aanwezig is. De kloksnelheid nam niet af tijdens onze stresstests (Prime95 en Furmark). De GPU bleef ook op de maximale kloksnelheid draaien (1100 MHz). Het gedrag van de CPU verandert niet op accustroom, maar de kloksnelheid van de GPU daalt tot 650 MHz.

De CPU had ook geen last van beperkingen in kloksnelheid tijdens onze Cinebench tests. De scores van de tests zaten rond onze verwachtingen. Een Compal Barebone met een Pentium 950 was ons vergelijkingsmateriaal. Zelfs de Lenovo B570e-N2F23GE (Intel Pentium B960, Intel HD Graphics (Sandy Bridge)) scoort dezelfde resultaten als de Presario CQ58-148SG. Het verschil dat de marginaal snellere processor zou moeten maken is niet merkbaar.

HP's Compaq Presario CQ57-303SG (AMD E-450, AMD Radeon HD 6320) kan de Presario CQ58-148SG niet bijbenen in de Cinebench tests. Het CPU deel van de E-450 is duidelijk langzamer dan het CPU deel van de Pentium 950. De Compaq Presario CQ57-303SG presteert ook niet beter in de Cinebench 10 GL test. Echter, bij de Cinebench R11.5 GL benchmark, presteert de E-450 duidelijk beter dan de Pentium 950. De Cinebench R11.5 GL test wordt gezien als zwaarder voor de CPU dan de Cinebench R10 GL test. Dit verklaart de verschillende resultaten. De AMD Radeon HD 6320 GPU kan pas z'n krachten laten zien in de Cinebench 11.5 test.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
2730
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
5255
Cinebench R10 Shading 32Bit
2427
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
3327 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
6552 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
2538 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
1.63 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
7.15 fps
Help
Cinebench R11.5
OpenGL 64Bit (sorteer op waarde)
HP Compaq Presario CQ58-148SG
HD Graphics (Sandy Bridge), B950, Toshiba MQ01ABD032
7.15 fps ∼3%
Compal Barebone
HD Graphics (Sandy Bridge), B950, Hitachi Travelstar 5K500 HTS545025B9SA02
5.98 fps ∼2% -16%
HP Compaq Presario CQ57-303SG
Radeon HD 6320, E-450, Samsung SpinPoint M8 HN-M500MBB
8.42 fps ∼3% +18%
Lenovo B570e-N2F23GE
HD Graphics (Sandy Bridge), B960, WDC Scorpio Blue WD3200BPVT-24JJ5T0
7.12 fps ∼3% 0%
CPU Multi 64Bit (sorteer op waarde)
HP Compaq Presario CQ58-148SG
HD Graphics (Sandy Bridge), B950, Toshiba MQ01ABD032
1.63 Points ∼3%
Compal Barebone
HD Graphics (Sandy Bridge), B950, Hitachi Travelstar 5K500 HTS545025B9SA02
1.63 Points ∼3% 0%
HP Compaq Presario CQ57-303SG
Radeon HD 6320, E-450, Samsung SpinPoint M8 HN-M500MBB
0.62 Points ∼1% -62%
Lenovo B570e-N2F23GE
HD Graphics (Sandy Bridge), B960, WDC Scorpio Blue WD3200BPVT-24JJ5T0
1.67 Points ∼3% +2%

Systeemprestaties

Subjectief gezien is de routine werksnelheid bevredigend. De langzame snelheid en toegangstijd van de harde schijf zijn echter minpunten. Het starten van applicaties is altijd een beetje traag. Een snellere harde schijf zal dit probleem oplossen. De resultaten van de PCMark tests zijn wat ze zouden moeten zijn. De Compaq Presario CQ57-303SG wordt hier duidelijk verslagen. Het valt op dat het CPU onderdeel van de AMD E-450 APU niet kan concurreren met het CPU onderdeel van de Pentium B950 processor.

4.5
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
5.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.5
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
5.8
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
3788 punten
PCMark 7 Score
1700 punten
Help

Opslagapparaten

HD Tune
HD Tune
CrystalDiskMark
CrystalDiskMark

HP heeft de Presario CQ58-148SG uitgerust met een Toshiba harde schijf (MQ01ABD032). De harde schijf heeft een opslagcapaciteit van 320 GB en draait met een snelheid van 5400 rpm. De gemiddelde overdrachtssnelheid van 61,9 MB/s is relatief laag voor een 5400 rpm HDD. Hetzelfde geldt voor de toegangstijd van 17,1 ms. Er zou veel meer mogelijk zijn als deze HDD werd vervangen door een 7200 rpm HDD of een SSD.

Toshiba MQ01ABD032
Overdrachtssnelheid Minimum: 6.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 83.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 61.9 MB/s
Toegangstijd: 17.1 ms
Pieksnelheid: 123.2 MB/s

Grafische Kaart

De GPU in de Compaq Presario CQ58-148SG is ook van Intel. De geïntegreerde Intel HD Graphics (Sandy Bridge) GPU ondersteunt DirectX 10.1. Intel heeft deze GPU niet een meer gedetailleerde beschrijving gegeven. Het is gebaseerd op de Intel HD Graphics 2000 chip en is het zwakste model dat Intel momenteel aanbiedt. Het is een instapmodel GPU dat geen functies zoals Intel Quick Sync ondersteunt.

De resultaten van de diverse 3DMark tests zijn gelijk aan die van andere laptops met deze videokaart, zoals de Lenovo B570e-N2F23GE (Intel Pentium B960, Intel HD Graphics (Sandy Bridge)). In de 3DMark tests, heeft de HP Compaq Presario CQ57-303SG (AMD E-450, AMD Radeon HD 6320) enigszins lagere scores behaald, maar is de enige van deze drie laptops die de 3DMark 11 benchmark kan afmaken. De reden: Intel's HD Graphics GPU ondersteunt geen DirectX 11.

3DMark 03 Standard
6442 punten
3DMark 05 Standard
4832 punten
3DMark 06 Standard Score
2509 punten
3DMark Vantage P Result
953 punten
Help

Gaming prestaties

Zoals al te zien valt aan de lage aanschafprijs, is deze laptop niet geschikt voor ambitieuze gamers. Geavanceerde 3D games kunnen niet vloeiend worden afgespeeld. De frame rates van de games die we getest hebben zijn hiervoor te laag. Je zou het erop kunnen wagen met de laagste grafische instellingen. Grafisch minder intensieve games, zoals FIFA 12 en FIFA 13 kunnen behoorlijk soepel worden afgespeeld op de laptop.

lage gem. hoge ultra
StarCraft 2 (2010) 60.08 12.38 8.26 fps
Fifa 13 (2012) 65.9 39.6 19.1 fps

Emissies

Systeemgeluid

Net zoals de Compaq Presario CQ57-303SG, is de Presario CQ58-148SG een laptop die behoorlijk stil blijft, ongeacht de belasting. We hebben een geluidsniveau gemeten van 31,3 dB(A) in idle modus. Dit neemt toe tot 36 dB(A) onder zware belasting (Prime95 en FurMark tegelijkertijd). Wanneer de DVD brander wordt gebruikt in idle modus, bereikt de laptop een geluidsniveau van 35,5 dB(A).

Geluidsniveau

Onbelast
31.1 / 31.1 / 31.1 dB (A)
HDD
31 dB (A)
DVD
35.5 / dB (A)
Belasting
31.1 / 36 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

HP's Compaq Presario CQ58-148SG in de stresstest
HP's Compaq Presario CQ58-148SG in de stresstest

De HP Compaq Presario CQ58-148SG raakt niet oververhit. We hebben acceptabele temperaturen gemeten in idle modus. De oppervlaktetemperaturen van de laptop lagen tussen 24°C en 28°C. Deze temperaturen zijn aangenaam om mee te werken en het is mogelijk om de laptop op de schoot te gebruiken. Onder maximale belasting varieerden de temperaturen tussen 26°C en 36°C (Prime95 en Furmark tegelijkertijd). De temperatuur van de batterij werd echter 44°C. De polssteunen bleven duidelijk onder 30°C.

De maximale kloksnelheid van de CPU (2,1 GHz) was beschikbaar zowel tijdens het gebruik van de adapter en op accustroom (Prime95 en FurMark draaiden allebei tenminste één uur). De GPU bleef bij gebruik van de adapter om 1100 MHz draaien en bij accustroom op 650 MHz. De temperatuur bleef hierbij hangen op 62°C.

Max. Belasting
 31 °C35.8 °C28.7 °C 
 34.5 °C35.2 °C27.6 °C 
 28.2 °C27.6 °C26.7 °C 
Maximum: 35.8 °C
Gemiddelde: 30.6 °C
27 °C44 °C36.1 °C
25.6 °C35.7 °C33.3 °C
26 °C28.7 °C28.3 °C
Maximum: 44 °C
Gemiddelde: 31.6 °C
Stroomadapter (max.)  52 °C | Kamertemperatuur 22.2 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 30.6 °C / 87 F, compared to the average of 29.4 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 35.8 °C / 96 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(±) The bottom heats up to a maximum of 44 °C / 111 F, compared to the average of 36.6 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 25.3 °C / 78 F, compared to the device average of 29.4 °C / 85 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 28.2 °C / 82.8 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 27.9 °C / 82.2 F (-0.3 °C / -0.6 F).

Luidsprekers

Beide stereo luidsprekers zijn geplaatst aan de onderkant van de laptop. Ze produceren een aangenaam geluid, hoewel bastonen ontbreken. De luidsprekers zijn ruim voldoende voor een kantoor notebook. Als deze geluidskwaliteit niet voldoende is, is het altijd mogelijk om externe luidsprekers of een koptelefoon aan te sluiten.

Batterijlevensduur

Energieverbruik

De Compaq Presario CQ58-148SG is behoorlijk energie-efficiënt wanneer hij niet belast wordt. We hebben een verbruik van 8,5 tot 11,7 Watt gemeten in idle modus. Het energieverbruik is dus gelijkwaardig aan dat van laptops zoals de Lenovo B570e-N2F23GE (Intel Pentium B960, Intel HD Graphics (Sandy Bridge)). De laptop bleek wat te hongerig naar energie te zijn tijdens volledige belasting met een energieverbruik van 48 Watt. De Lenovo B570e-N2F23GE verbruikt hier slechts 41,8 Watt. Hetzelfde geldt tijdens middelhoge belasting (3DMark 06): de Lenovo B570e-N2F23GE heeft hier slechts 31,9 Watt nodig, terwijl de Presario CQ58-148SG hier 34,1 Watt verbruikt. De HP Compaq Presario CQ57-303SG (AMD E-450, AMD Radeon HD 6320) is duidelijk lager dan de twee bovengenoemde laptops. Dit is geen verassing, aangezien de gebruikte AMD APU bedoeld is voor netbooks.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.2 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 8.5 / 11.5 / 11.7 Watt
Belasting midlight 34.1 / 48 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijlevensduur

Tijdens de Battery Eater Reader's test, behaalde de Presario CQ58-148SG een looptijd van 6 uur en 1 minuut (idle modus) (B570e: 6:47 uur, CQ57-303SG: 7,24 uur). De helderheid is hierbij minimaal, energiebesparing is geactiveerd en de draadloze modules zijn uitgeschakeld. De Presario CQ58-148SG behaalde een batterijlevensduur van 1 uur en 26 minuten onder zware belasting (B570e: 1,16 uur, CQ57-303SG: 2:05 uur). Battery Eater's Classic test is hiervoor gebruikt. Hierbij is de helderheid maximaal en wordt de laptop op hoge prestaties ingesteld.

De Wi-Fi test hield het 4 uur en 18 minuten vol (B570e: 3:57 uur, CQ57-303SG: 5:12 uur). Hierbij wordt elke 40 seconden een webpagina geopend. Draadloze modules zijn ingeschakeld en de helderheid is ingesteld op gemiddeld. De CQ58-148SG hield het 3 uur en 51 minuten vol in de DVD test (B570e: 3:29 uur, CQ57-303SG: 3:54 uur). Dit is genoeg om twee films te kijken. Voor de DVD test zijn de draadloze modules uitgeschakeld, is de helderheid maximaal en zijn energiebesparingsopties ingeschakeld. De batterijlevensduur van de drie apparaten kunnen goed met elkaar worden vergeleken omdat ze ongeveer dezelfde capaciteit hebben (HP laptops: 47 Wh, Lenovo: 48 Wh).

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
6h 01min
Surfen met WLAN
4h 18min
DVD
3h 51min
Belast (maximale helderheid)
1h 26min

Samenvatting

Ten tijde van het testrapport, verkochten een paar online winkels deze notebook voor ongeveer €320 (~ $411). Voor deze prijs krijg je een laptop die alle routine applicaties betrouwbaar en stil kan uitvoeren. Zelfs de batterijlevensduur is acceptabel. Daarnaast krijgt de klant de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 8. Zoals bij de meeste budget laptops, zal je het moeten doen met een middelmatig beeldscherm. Ook is er geen Gigabit Ethernet of USB 3.0 aanwezig. Als je zoekt naar een zo goedkoop mogelijke laptop en kan leven met deze beperkingen, zal de HP Compaq Presario CQ58-148SG geen miskoop zijn.

 

Als je bereid bent om €80 tot €90 meer uit te geven voor een garantie upgrade, krijg je een laptop met Windows 7 of Windows 8 en een drie jaar durende garantieperiode voor ongeveer €400 (~ $514). Dit zou een goede deal zijn met het oog op de prijs-kwaliteit verhouding.

By courtesy of ...
Please share our article, every link counts!
In Review:  HP Compaq Presario CQ58-148SG
In Review: HP Compaq Presario CQ58-148SG, by courtesy of:

Specificaties

HP Compaq Presario CQ58-148SG (Compaq Presario CQ58 Serie)
Processor
Intel Pentium B950 2 x 2.1 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
Intel HD Graphics (Sandy Bridge), Core: 1100 MHz, 8.15.10.2653
Geheugen
4096 MB 
, DDR3
Beeldscherm
15.60 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, LG Philips LP156WH4-TLC1, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM70 (Panther Point)
Opslag
Toshiba MQ01ABD032, 320 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: Mikrofoneingang, Kopfhörerausgang, Card Reader: SD, MMC
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe FE Family Controller 10/100 (10MBit/s), Ralink RT5390R 802.11b/g/n 1x1 Wi-Fi Adapter (b/g/n = Wi-Fi 4)
Optische drive
HP DVD RW DS-8A8SH
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 31.3 x 376 x 247
Batterij
47 Wh Lithium-Ion
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: HD-Webcam
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: stereo, Toetsenbord: chiclet, Toetsenbordverlichting: nee, Norton Internet Security (60 trial version), Cyberlink YouCam, Magic Desktop, Skype, Microsoft Office 2010 Starter, Windows Live Essentials 2011
Gewicht
2.45 kg, Voeding: 239 g
Prijs
349 Euro

 

De DVD brander leest en schrijft elke vorm van DVD of CD.
De DVD brander leest en schrijft elke vorm van DVD of CD.
... en heeft een capaciteit van 47 Wh.
... en heeft een capaciteit van 47 Wh.
De batterij weegt 294 gram...
De batterij weegt 294 gram...
... kan je de DVD speler eruit halen.
... kan je de DVD speler eruit halen.
Wanneer deze schroef verwijderd wordt...
Wanneer deze schroef verwijderd wordt...
Slechts één Wi-Fi antenne is aanwezig.
Slechts één Wi-Fi antenne is aanwezig.
De harde schijf en BIOS batterij kunnen verwisseld worden.
De harde schijf en BIOS batterij kunnen verwisseld worden.
De notebook heeft twee RAM slots.
De notebook heeft twee RAM slots.
De twee onderhoudspanelen zitten aan de onderkant.
De twee onderhoudspanelen zitten aan de onderkant.
De belangrijkste toetsen hebben een grootte van 16 x 16 mm.
De belangrijkste toetsen hebben een grootte van 16 x 16 mm.
De adapter weegt 239 gram en kan maximaal 65 Watt leveren.
De adapter weegt 239 gram en kan maximaal 65 Watt leveren.

Similar Notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Acer Aspire V5-431 Notebook
HD Graphics (Sandy Bridge), Celeron 887, 14.00", 1.99 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

HP ProBook 440 G8 review: Robuuste kantoorlaptop met een Tiger Lake CPU
Iris Xe G7 96EUs, Tiger Lake i7-1165G7, 14.00", 1.38 kg
HP 255 G7 in review: Meerdere zwakke punten, geen sterke punten
Vega 3, Picasso (Ryzen 3000 APU) R3 3200U, 15.60", 1.78 kg
HP EliteBook 855 G7 Laptop Review - Stijlvolle kantoorlaptop voor onderweg
Vega 6, Renoir (Ryzen 4000 APU) R5 PRO 4650U, 15.60", 1.7 kg

Links

Compare Prices

Pro

+Lage aanschafprijs
+Gratis Windows 8 upgrade
+Loopt altijd stil
 

Contra

-Geen USB 3.0
-Middelmatig beeldscherm
-Alleen Fast Ethernet

In het kort

Wat we goed vonden

Het zachte systeemgeluid en de goede prijs-kwaliteit verhouding.

Wat we graag zouden zien

USB 3.0, Gigabit Ethernet, een beter beeldscherm.

Wat ons verrast heeft

Je krijgt een goede kantoor laptop voor een prijs van ruim €300 - inclusief Windows 7 en voldoende prestaties voor de meeste computergebruikers.

De concurrentie

Lenovo B570e-N2F23GE, Sony Vaio VPC-EH3C0E/W, Lenovo IdeaPad G580-MBBG3GE, Lenovo G585-M8325GE, HP 655 B6M65EA, Acer TravelMate 5744Z-P624G50Mikk, Samsung RV515-S03DE, Acer Aspire 5250-E304G50Mnkk, HP 630-LH384EA, Acer Aspire 5750Z-4217, Toshiba Satellite C655-S5542.

Rating

HP Compaq Presario CQ58-148SG - 24-09-2012 v3(old)
Sascha Mölck

Behuizing
75%
Toetsenbord
78%
Aanwijsapparaat
80%
Aansluitmogelijkheden
62%
Gewicht
82%
Batterij
84%
Beeldscherm
69%
Gaming-performance
56%
Applicatie-performance
83%
Temperatuur
88%
Luidheid
92%
Extra punten
77%
Gemiddelde
77%
79%
Office - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP Compaq Presario CQ58-148SG Notebook
Sascha Mölck, 2012-10-20 (Update: 2013-06- 6)