Notebookcheck

Testrapport Acer Aspire V5-471G Notebook

Sascha Mölck, 07-02-2013

Licht en goedkoop, maar geschikt om mee te gamen? Acer heeft een zuinige ULV processor gecombineerd met een GeForce GPU in een dunne behuizing. Dit zou kunnen leiden tot een mobiele, lichte notebook die geschikt is om mee te gamen. Ons testrapport controleert in hoeverre deze verwachting klopt.

Voor de originele Duitse vertaling, klik hier.

De V5 serie van Acer bestaat uit een aantal dunne en goedkope notebooks met de gebruikelijke afmetingen (10 tot 15,6 inch). Acer hoopt hiermee prijsbewuste consumenten te lokken. De Aspire V5-471G-53314G50 is een 14 inch apparaat die we op diverse manieren hebben getest. We hebben de erg goedkope V5-431 (Celeron 887, HD Graphics) en twee gelijksoortige notebooks van die serie, de Aspire V5-531 (Pentium 967, HD Graphics) en de Aspire V5-571G (Core i5-3317U, GeForce GT 620M) al getest.

We hebben dit testrapport vergeleken met die van de Lenovo IdeaPad S405 (AMD A8-4555M, Radeon HD 7600G) en de Samsung Serie 5 535U3C (AMD A6-4455M, Radeon HD 7500G).

Behuizing

De Aspire V5-471G is geheel gemaakt van mat, zilver plastic, wat helaas de indruk achterlaat van een goedkope laptop. De oppervlakte van de behuizing heeft geen textuur. De IdeaPad en de Samsung zijn ook volledig uit plastic onderdelen gebouwd. Met een hoogte van 23 mm overschrijdt de Aspire de Ultra slechts marginaal de maximale hoogte voor een Ultrabook (21 mm).

Er zijn wat plaatsen op de behuizing waar de onderdelen niet goed op elkaar aansluiten. Het touchpad en het toetsenbord sluiten bijvoorbeeld niet goed op elkaar aan. De basiseenheid is redelijk stevig en buigt een beetje wanneer er hard op wordt gedrukt. De polssteunen zijn echter veel steviger. Als de laptop aan de voorste hoeken wordt opgetild, buigt het apparaat nauwelijks. Een paar dikkere en zwaardere notebooks doen het hier slechter. Daarentegen kan het beeldscherm erg makkelijk gebogen worden. De scharnieren houden het beeldscherm stevig op z'n plek, maar het heeft de neiging om te gaan schommelen. Het is mogelijk het beeldscherm open te maken met één hand.

De notebook is gemaakt van zilver, mat plastic
De notebook is gemaakt van zilver, mat plastic
Er is slechts een klein onderhoudspaneel aan de onderkant
Er is slechts een klein onderhoudspaneel aan de onderkant
De Aspire V5-471G is licht en draagbaar
De Aspire V5-471G is licht en draagbaar

Verbindingsmogelijkheden

 

De dunne notebook biedt niet veel aansluitingen. Hoe dan ook, het biedt wel de meest belangrijke poorten, zoals USB 3.0. De IdeaPad en de Serie 5 bieden in principe dezelfde aansluitingen, hoewel Lenovo de VGA poort weg heeft gelaten. Alle aansluitingen van de V5-471G zitten aan de linkerkant aan de voorkant. Deze posities zijn niet gunstig, maar er was geen betere oplossing beschikbaar.

Linkerkant: stroomaansluiting, slot voor breakout kabel (VGA en Gigabit Ethernet, HDMI, USB 3.0, 2x USB 2.0, combinatie-audio
Linkerkant: stroomaansluiting, slot voor breakout kabel (VGA en Gigabit Ethernet, HDMI, USB 3.0, 2x USB 2.0, combinatie-audio
Rechterkant: Kensington slot, DVD brander
Rechterkant: Kensington slot, DVD brander
Voorkant: kaartlezer (SD, MMC).
Voorkant: kaartlezer (SD, MMC).

Communicatie

De WLAN module is van Atheros (AR5WBW222) en ondersteunt de standaard 802.11 b/g/n. De ontvangst is goed. Het Wi-Fi pictogram in Windows geeft aan volledige ontvangst te hebben terwijl we twee verdiepingen onder de router zitten. De Gigabit Ethernet chip (RTL8168/8111) van de V5-471G is gemaakt door Realtek. Daarnaast biedt de laptop Bluetooth 4.0. Er zit een webcam in de beeldschermrand, maar die produceert geen overtuigende beelden. Ze zijn niet scherp en hebben veel beeldruis.

Accessoires

Zoals gewoonlijk levert Acer en veel OEM's bijna geen accessoires bij de laptop. Naast de snelstartgids, zit er een garantiekaart, een stroomadapter en een Gigabit-Ethernet aansluiting in de doos. Er zijn geen extra verbindingsopties beschikbaar bij de laptop.

Besturingssysteem en Herstel

De Aspire bevat Windows 8 (64 bit). Er wordt echter geen installatie DVD geleverd. Als je Windows 8 wilt vervangen door Windows 7, kan je de drivers van Windows 7 downloaden vanaf de website van Acer.

Dankzij de herstellingspartitie op de harde schijf is het niet moeilijk om de laptop naar de fabrieksinstellingen terug te zetten. Helaas is het alleen mogelijk om de herstellingssoftware te activeren wanneer Windows opgestart is en niet met een sneltoetscombinatie. De gebruiker zou een herstellings-DVD moeten creëren voor het geval dat Windows niet meer op kan starten. De website 'Intowindows.com' biedt een Engelstalige begeleiding voor het aanmaken van een herstellings-DVD.

Onderhoud

Aan de onderkant van de notebook zit een onderhoudspaneel. Achter dit paneel zitten twee RAM slots. Eén daarvan is bezet door een 4GB module. De notebook ondersteunt maximaal 8 GB RAM. Een extra 4 GB RAM module kost momenteel ongeveer €15 - €20 (~ $20 - $27). Als je de harde schijf wilt vervangen of de ventilator wilt schoonmaken, zal je de onderkant van de behuizing moeten verwijderen. We hebben dit echter niet geprobeerd in dit testrapport.

Garantie

Acer biedt een standaard garantietermijn van 24 maanden 'bring-in' service. Als er iets kapot is, moet de gebruiker de notebook opsturen naar Acer. De IdeaPad en de Samsung hebben gelijksoortige garanties. De garantie van de Acer kan worden verlengd tot drie jaar voor een meerprijs van €70 - €80 (~ $95 - $110), maar deze uitbreiding moet binnen 365 dagen na de aankoop worden aangeschaft.

Invoerapparaten

Toetsenbord

De Aspire heeft een verlicht chiclet toetsenbord. De meeste toetsen hebben een afmeting van 15 x 15 millimeter. De drukafstand is kort en het drukpunt is duidelijk waarneembaar, maar de weerstand had beter gekund. Helaas buigt het toetsenbord wanneer er op wordt getyped. Dit is vooral het geval in het midden, maar het wordt beter naar de zijkanten toe. De grootte van de backspace, linker shift en enter toets zijn iets om tevreden over te zijn aangezien ze de volledige grootte hebben. Deze toetsen worden nog wel eens klein gedimensioneerd in notebooks. De pijltoetsen zijn echter te klein, maar dankzij de ruimte om de toetsen heen zijn ze toch goed te gebruiken.

Touchpad

Acer heeft de Aspire uitgerust met een Clickpad (touchpad zonder aparte muisknoppen) van Elan. Het hele touchpad is net zoals een schakelaar. Afhankelijk van de positie van de vinger op het voorste deel wordt een linkerklik of rechterklik geregistreerd. Het touchpad heeft een grootte van 9,7 x 6,6 cm en daardoor voldoende groot om mee te werken. Elke multitouch beweging kan aan en uit worden gezet in het menu. De gladde oppervlakte is fijn om overheen te glijden. Het klikken op het touchpad duidelijk hoorbaar.

Verlicht toetsenbord
Verlicht toetsenbord
Touchpad ondersteunt multi-touch bewegingen
Touchpad ondersteunt multi-touch bewegingen

Beeldscherm

Acer heeft de V5-471G uitgerust met een 14 inch beeldscherm van AU Optronics met een glanzend oppervlakte en een resolutie van 1366 x 768 pixels. Alternatieve modellen hebben een touchscreen met dezelfde resolutie. De gemiddelde helderheid van het beeldscherm is erg laag (197,4 cd/m²). Het beeldscherm van de IdeaPad is nog donkerder (167,9 cd/m²). Met een meting van 293,1 cd/m² presteert de Samsung hier vele malen beter.

183
cd/m²
179
cd/m²
188
cd/m²
189
cd/m²
202
cd/m²
188
cd/m²
193
cd/m²
185
cd/m²
180
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 202 cd/m² Gemiddelde: 187.4 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 202 cd/m²
Contrast: 306:1 (Zwart: 0.66 cd/m²)
Aspire V5-471G vs. sRGB
Aspire V5-471G vs. sRGB
Aspire V5-471G vs. AdobeRGB
Aspire V5-471G vs. AdobeRGB

Het contrast (306:1) en de zwartwaarde (0,66 cd/m²) zijn gemiddeld voor deze klasse. De IdeaPad behaalde ongeveer dezelfde resultaten (319:1, 0,54 cd/m²), maar de Samsung deed het minder goed (136:1, 2,24 cd/m²). Het AU Optronics beeldscherm kan noch het sRGB noch het AdobeRGB kleurenspectrum weergeven.

De metingen zijn verricht voor de kalibratie en we stelden een grote DeltaE-2000 afwijking vast (blauw DeltaE(2000): 22). Het beeldscherm heeft duidelijk een blauwige tint zonder kalibratie.

CalMan - kleurprecisie
CalMan - kleurprecisie
CalMan - grijswaarden (voor kalibratie)
CalMan - grijswaarden (voor kalibratie)
CalMan - grijswaarden (na kalibratie)
CalMan - grijswaarden (na kalibratie)
CalMan - verzadiging
CalMan - verzadiging

 

Het beeldscherm is iets te donder voor gebruik buitenshuis. Door het weerspiegelende oppervlak is het moeilijk om iets op het beeldscherm te lezen in direct zonlicht. Het gaat beter in de schaduw.

De Aspire is niet veel anders dan de het gemiddelde op het gebied van kijkhoeken. Bij een verticale beweging vervormt het beeld snel, hoewel de horizontale kijkhoeken groter zijn.

Aspire V5-471G: buitenshuis
Aspire V5-471G: buitenshuis
Acer Aspire V5-471G: kijkhoeken
Acer Aspire V5-471G: kijkhoeken

Prestaties

Ons testmodel biedt meer dan voldoende kracht voor de gemiddelde gebruiker. Tekstverwerken, videobellen, internet browsen en video's afspelen is allemaal geen probleem. Dankzij de GeForce GPU kan het enkele 3D spellen draaien. Als het 14 inch beeldscherm te klein is, zou je de bijna gelijk uitgeruste 15,6 inch Aspire V5-571G moeten overwegen.

De V5-471 serie is een ander model. Als je geen GeForce GPU nodig hebt, kan je kiezen voor een model zonder aparte GPU (Er zit dan geen 'G' in het modeltype). Daarnaast biedt Acer laptops met een touchscreen ('P' in het modeltype). Ons testapparaat heeft een prijs van ongeveer €600 (~ $810) en de andere modellen kosten tussen €500 en €700 (~ $-675 - $950).

Systeeminfo CPUZ CPU
Systeeminfo CPUZ Cache
Systeeminfo CPUZ Mainboard
Systeeminfo CPUZ RAM
Systeeminfo CPUZ RAM SPD
Systeeminfo GPUZ
Systeeminfo GPUZ
Systeeminfo HWInfo
System information: Acer Aspire V5-471G

Processor

Acer gebruikt een Intel Core i5-3317U dual core CPU van de Ivy Bridge generatie in de V5-471G met een basiskloksnelheid van 1,7 GHz. Dankzij Turbo Boost kan de kloksnelheid oplopen tot 2,4 GHz (beide cores) en 2,6 GHz (één core). De ingebouwde Core i5 is een ULV CPU en is bedoeld om op een zo laag mogelijk voltage te werken. Daardoor wordt het energieverbruik beperkt.

In de Cinebench tests is de processor in staat om de Turbo Boost maximaal te gebruiken zonder dat andere delen van de prestaties afnemen. De resultaten zijn op hetzelfde niveau als die van andere notebooks met de Core i5-3317U, zoals de IdeaPad S400 (Core i5-3317U, HD Graphics 4000). De Samsung (AMD A6-4455M, Radeon HD 7500G) en de IdeaPad S405 (AMD A8-4555M, Radeon HD 7600G) worden ingehaald door de Aspire aangezien ze een langzamere CPU hebben. Dankzij de GeForce GPU, presteert de Aspire ook beter in de GL tests.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3558
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7335
Cinebench R10 Shading 32Bit
5314
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4508 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
9029 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5337 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.08 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.38 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
23.46 fps
Help
Cinebench R11.5 - OpenGL 64Bit (sorteer op waarde)
Acer Aspire V5-471G
GeForce GT 620M, 3317U, Seagate Momentus Thin ST500LT0 12-9WS142
23.46 fps ∼19%
Lenovo IdeaPad S400-MAY8LGE
HD Graphics 4000, 3317U, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
10.84 fps ∼9% -54%
Lenovo IdeaPad S405
Radeon HD 7600G, A8-4555M, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
11.99 fps ∼10% -49%
Lenovo IdeaPad U410-MAH6MGE
GeForce 610M, 3317U, Seagate Momentus SpinPoint ST500LM012
16.14 fps ∼13% -31%
Samsung 535U3C
Radeon HD 7500G, A6-4455M, Hitachi Travelstar Z5K500 HTS545050A7E380
20.5 fps ∼17% -13%
Cinebench R11.5 - CPU Multi 64Bit (sorteer op waarde)
Acer Aspire V5-471G
GeForce GT 620M, 3317U, Seagate Momentus Thin ST500LT0 12-9WS142
2.38 Points ∼1%
Samsung 535U3C
Radeon HD 7500G, A6-4455M, Hitachi Travelstar Z5K500 HTS545050A7E380
0.85 Points ∼0% -64%
Lenovo IdeaPad S405
Radeon HD 7600G, A8-4555M, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
1.24 Points ∼1% -48%
Lenovo IdeaPad U410-MAH6MGE
GeForce 610M, 3317U, Seagate Momentus SpinPoint ST500LM012
1.85 Points ∼1% -22%
Lenovo IdeaPad S400-MAY8LGE
HD Graphics 4000, 3317U, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
2.38 Points ∼1% 0%

System Performance

Het systeem werkt vloeiend en de PCMark 7 benchmark bevestigt onze beleving met de hardware. De IdeaPad S405 (AMD A8-4555M, Radeon HD 7600G) en de Samsung Serie 5 535U3C (AMD A6-4455M, Radeon HD 7500G) kunnen de Aspire niet bijhouden, aangezien hun AMD APU's langzamer zijn dan de CPU/GPU combinatie in de Aspire. Ondanks dezelfde CPU maar een langzamere GPU, levert de IdeaPad U410 (Core i5-3317U, GeForce 610M) betere resultaten omdat het uitgerust is met een snellere harde schijf en SSD cache. De IdeaPad S400 (Core i5-3317U, HD Graphics 4000) presteert ook beter.

4.6
Windows 8 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.6
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.4
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark 7 Score
2154 punten
Help
PCMark 7 - Score (sorteer op waarde)
Acer Aspire V5-471G
GeForce GT 620M, 3317U, Seagate Momentus Thin ST500LT0 12-9WS142
2154 Points ∼27%
Samsung 535U3C
Radeon HD 7500G, A6-4455M, Hitachi Travelstar Z5K500 HTS545050A7E380
1368 Points ∼17% -36%
Lenovo IdeaPad S405
Radeon HD 7600G, A8-4555M, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
1627 Points ∼20% -24%
Lenovo IdeaPad S400-MAY8LGE
HD Graphics 4000, 3317U, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
2416 Points ∼30% +12%
Lenovo IdeaPad U410-MAH6MGE
GeForce 610M, 3317U, Seagate Momentus SpinPoint ST500LM012
2724 Points ∼34% +26%

Opslagapparaten

HD Tune
HD Tune
CrystalDiskMark
CrystalDiskMark

Acer heeft de Aspire uitgerust met een Seagate Momentus Thin harde schijf met een capaciteit van 500 GB een een rotatiesnelheid van 5400 rpm. CystalDiskMark heeft een maximale snelheid van 104,2 MB/s vastgesteld en HD Tune liet een gemiddelde snelheid van 82,8 MB/s zien. Beide snelheden zijn goed voor een 5400 rpm harde schijf. Notebooks in deze prijscategorie worden meestal uitgerust met langzamere harde schijven (gemiddeld 60-70 MB/s).

Seagate Momentus Thin ST500LT0 12-9WS142
Overdrachtssnelheid Minimum: 45 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 115.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 82.8 MB/s
Toegangstijd: 19.9 ms
Pieksnelheid: 92.4 MB/s
CPU-gebruik: 3.2 %

Grafische Kaart

De Intel HD Graphics 4000 GPU en de GeForce GT 620M GPU leveren de grafische prestaties. Beide grafische oplossingen ondersteunen DirectX 11. De Intel GPU wordt voor alledaagse applicaties gebruikt, terwijl de GeForce GPU wordt ingezet voor veeleisende taken zoals 3D games. De GT 620M GPU is een instapmodel grafische kaart van Nvidia en heeft een kloksnelheid van 630 MHz. Z'n Turbo functie (maximaal 715 MHz) kan niet worden ingeschakeld om problemen met het koelsysteem te voorkomen.

De 3DMark resultaten zijn zoals verwacht. Dankzij de GeForce GT 620M GPU is de Aspire aanzienlijk sneller dan de IdeaPad S405 (AMD A8-4555M, Radeon HD 7600G) en de Samsung Serie 5 (AMD A6-4455M, Radeon HD 7500G) in alle grafische tests.

3DMark 05 Standard
13823 punten
3DMark 06 Standard
7465 punten
3DMark Vantage P Result
4464 punten
3DMark 11 Performance
1040 punten
Help
3DMark 11 - 1280x720 Performance (sorteer op waarde)
Acer Aspire V5-471G
GeForce GT 620M, 3317U, Seagate Momentus Thin ST500LT0 12-9WS142
1040 Points ∼4%
Lenovo IdeaPad S400-MAY8LGE
HD Graphics 4000, 3317U, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
562 Points ∼2% -46%
Samsung 535U3C
Radeon HD 7500G, A6-4455M, Hitachi Travelstar Z5K500 HTS545050A7E380
638 Points ∼2% -39%
Lenovo IdeaPad U410-MAH6MGE
GeForce 610M, 3317U, Seagate Momentus SpinPoint ST500LM012
654 Points ∼2% -37%
Lenovo IdeaPad S405
Radeon HD 7600G, A8-4555M, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVT
672 Points ∼2% -35%

Gaming Prestaties

Dankzij de GeForce GPU is de Aspire in staat om games te draaien. Huidige 3D games kunnen met lage tot middelmatige details en volledige resolutie vloeiend gespeeld worden. Zelfs veeleisende games zoals Hitman: Absolution kunnen met lage details gespeeld worden. Diverse games kunnen ook met hogere instellingen vloeiend gespeeld worden, zoals de Fifa serie. Als je echter volledig gericht bent op games, zou je een andere notebook moeten kiezen met een krachtigere GPU (zoals de GeForce GT 650M). Vergelijkbare notebooks bieden vaak alleen de HD Graphics 4000 GPU. Deze grafische kaart kan alleen een paar spellen vloeiend draaien met de laagste instellingen.

lage gem. hoge ultra
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 37.427.119.5fps
Anno 2070 (2011) 75.330.719.7fps
Mass Effect 3 (2012) 51.135.921.8fps
F1 2012 (2012) 593129fps
Fifa 13 (2012) 195.9137.5101.861.7fps
Hitman: Absolution (2012) 3525.814.9fps

Emissies

Systeemgeluid

De dunne behuizing bevat fatsoenlijk snelle componenten. Daardoor is een adequaat koelsysteem nodig. Het gevolg hiervan is wel dat het systeemgeluid toeneemt. We hebben tussen 32,5 en 36,9 dB gemeten in idle modus. De IdeaPad S405 (30,3 tot 31,3 dB) en de Samsung Serie 5 (29,8 tot 32,1 dB) zijn aanzienlijk stiller. Onder middelmatige en volledige belasting (stresstest: Prime95 en Furmark) wordt de laptop erg lawaaierig (44,0 - 44,9 dB). De Samsung (39,8 - 42,3 dB) werkt stiller dan de Aspire, terwijl de IdeaPad fluisterstil blijft onder belasting (31,3 - 31,5 dB).

Geluidsniveau

Onbelast
32.1 / 34.3 / 36.9 dB (A)
HDD
32.5 dB (A)
DVD
36.8 / dB (A)
Belasting
44 / 44.9 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

De Aspire tijdens de stresstest
De Aspire tijdens de stresstest

In idle modus wordt het apparaat niet al te heet met temperaturen tussen 27,7 en 36°C. Dit is ook het geval bij de Samsung, maar de IdeaPad blijft iets koeler.

Ten tijde van de stresstest (wat niet een realistisch scenario is), werd de V5-471G behoorlijk warm met temperaturen tussen 27,6 en 49,6°C. Alweer behaalde de Serie 5 ongeveer dezelfde temperaturen, hoewel sommige delen nog warmer werden (52,2°C). Alleen de Lenovo wist relatief koel te blijven.

Tijdens de stresstest (Prime95 en Furmark tegelijk voor minstens een uur) kon de CPU slechts 5 minuten op de volledige kloksnelheid draaien voordat oververhitting optrad en terug moest klokken naar 1,3 GHz. Toen de stresstest op accustroom werd uitgevoerd, bleef de CPU constant op 1,3 GHz draaien. Daarentegen kon de GPU constant op de maximale kloksnelheid blijven lopen (630 MHz) ongeacht de stroombron. We hebben 3DMark 06 direct na de stresstest laten lopen en de resultaten verschilden niet met die van de koude notebook. De temperatuur van de CPU bleef hangen op ongeveer 70°C op netstroom.

Max. Belasting
 36 °C37 °C28.2 °C 
 34.6 °C39.1 °C27.7 °C 
 30.6 °C35.1 °C30.3 °C 
Maximum: 39.1 °C
Gemiddelde: 33.2 °C
27.6 °C43.5 °C49.6 °C
29.4 °C44 °C37.4 °C
31.2 °C36 °C36.3 °C
Maximum: 49.6 °C
Gemiddelde: 37.2 °C
Stroomadapter (max.)  50.2 °C | Kamertemperatuur 22 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

De stereo luidsprekers van de V5-471 zitten aan de onderkant. "Dolby Advanced Audio" en "Virtual Surround Sound" beloven goede geluidskwaliteit, wat niet gebruikelijk is bij apparaten in deze prijsklasse. Het geluid klinkt echter dun en blikkerig. Gesprekken zijn wel duidelijk hoorbaar en de Dolby Advanced Audio software verbetert het geluid enigszins. Ons advies is om externe luidsprekers aan te sluiten.

Energiebeheer

Energieverbruik

In idle modus profiteert de V5-417G van de zuinige ULV processor. We hebben een energieverbruik van tussen 7,3 en 11,7 Watt gemeten. Zoals verwacht hebben de Review Samsung Series 5 535U3C NotebookReview Samsung Series 5 535U3C NotebookSamsung en de IdeaPad ongeveer even veel energie nodig, aangezien zij zuinige APU's hebben. Zodra de GeForce GPU geactiveerd is, neemt het energieverbruik aanzienlijk toe. We hebben 54,2 Watt gemeten onder gemiddelde belasting (3DMark 06) en 52,1 Watt onder volledige belasting (Prime95 en Furmark). Dat het verbruik onder volledige belasting afneemt komt door de oververhitting en daardoor het terugklokken van de CPU. De Samsung (38,1 en 41,8 Watt) en de IdeaPad (26,9 en 25,7 Watt) hebben onder zware belasting veel minder energie nodig.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.2 / 0.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 7.3 / 10.3 / 11.7 Watt
Belasting midlight 54.2 / 52.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijlevensduur

In idle modus is de Aspire in staat om 5 uur en 36 minuten aan te blijven. Dit is ook het geval bij de IdeaPad (5:37 uur). De Samsung heeft een aanzienlijk langere looptijd (6:59 uur). De maximale batterijlevensduur wordt vastgesteld door de BatteryEater Reader's test, die het lezen van een document simuleert met minimale helderheid en draadloze modules uitgeschakeld. De V5-471G hield het 1 uur en 1 minuut vol in de belastingtest. De S405 (1:21 uur) en de Samsung (1:32 uur) kunnen wederom langer blijven lopen. Om de minimale batterijlevensduur vast te stellen simuleert BatteryEater maximale belasting, maximale helderheid, hoge prestaties en ingeschakelde draadloze modules.

Met een enkele batterijlading bleef de Wi-Fi test lopen voor ongeveer 2 uur en 26 minuten. De Aspire kan ook hierbij z'n concurrenten niet bijhouden (S405: 2:55 uur, Serie 5: 4:19 uur). Tijdens de Wi-Fi test wordt er automatisch elke 40 seconden een nieuwe webpagina geladen met geactiveerde energiebesparingsopties en een helderheid van 150 cd/m². De DVD test hield het 2 uur en 44 minuten vol. Helaas kunnen we dit resultaat niet vergelijken met de concurrenten. De DVD test wordt gesimuleerd met geactiveerde energiebesparingsopties, maximale helderheid en uitgeschakelde draadloze modules.

Het is niet verassend dat de Samsung de langste batterijlevensduren biedt. Het heeft de grootste batterij (Samsung: 45 Wh, Acer: 37 Wh, Lenovo: 32 Wh).

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
5h 36min
Surfen met WLAN
2h 26min
DVD
2h 44min
Belast (maximale helderheid)
1h 01min

Samenvatting

Acer's Aspire V5-471G
Acer's Aspire V5-471G

De Aspire V5-471G biedt ruim voldoende prestaties voor de meeste gebruikers. Dankzij de GeForce GT 620M GPU kan het zelfs een paar huidige 3D games afspelen. Er zijn echter ook nadelen: de korte batterijlevensduur (door de kleine batterij) en het altijd hoorbare systeemgeluid. Daarnaast heeft het beeldscherm weinig contrast en kleine kijkhoeken. Als je op zoek bent naar een goedkope, voor games geschikte notebook, zijn er echter niet veel alternatieven.

Als je liever een mat beeldscherm en een langere batterijlevensduur wilt, zal je de Samsung Serie 5 535U3C moeten overwegen. De IdeaPad S405 is een fatsoenlijke notebook voor mensen die graag een stille notebook willen.

By courtesy of ...
In Review: Acer Aspire V5-471G
In Review: Acer Aspire V5-471G, by courtesy of:

Specificaties

Acer Aspire V5-471G (Aspire V5 Serie)
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 620M - 1024 MB, Core: 630 MHz, Geheugen: 900 MHz, ForceWare 305.46, Optimus
Geheugen
4096 MB 
, DDR3
Beeldscherm
14 inch 16:9, 1366x768 pixel, AU Optronics B140XW03, TN LED, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM77 (Panther Point)
Opslag
Seagate Momentus Thin ST500LT0 12-9WS142, 500 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
2 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: Microfoon/Koptelefoon combinatiepoort, Card Reader: SD, MMC
Netwerkmogelijkheden
Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN (10/100/1000MBit), Atheros AR5BWB222 Wireless Network Adapter (b/g/n), Bluetooth 4.0
Optische drive
MATSHITADVD-RAM
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 23 x 342 x 245
Batterij
37 Wh Lithium-Ion, 14.8 V, 2500 mAh
Besturingssysteem
Microsoft Windows 8 64 Bit
Camera
Webcam: HD Webcam
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Stereo, Toetsenbord: Chiclet, Toetsenbordverlichting: ja, Cyberlink Media Espresso 6.5, McAfee Internet Security (60-days trial), NTI Media Maker 9, Microsoft Office 2010 (testversie), 24 Maanden Garantie
Gewicht
2.1 kg, Voeding: 217.3 g
Prijs
599 Euro

 

De DVD brander kan alle soorten DVD's en CD's lezen en schrijven.
De DVD brander kan alle soorten DVD's en CD's lezen en schrijven.
Het is gemakkelijk om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen.
Het is gemakkelijk om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen.
Clear.Fi Media speelt DVD's.
Clear.Fi Media speelt DVD's.
... en kan 65 Watt leveren.
... en kan 65 Watt leveren.
De stroomadapter weegt 217,3 gram...
De stroomadapter weegt 217,3 gram...
De batterij weegt 118,5 gram en heeft een capaciteit van 37 Wh.
De batterij weegt 118,5 gram en heeft een capaciteit van 37 Wh.
Veel prestaties in een kleine notebook.
Veel prestaties in een kleine notebook.
Er zijn twee RAM slots.
Er zijn twee RAM slots.
Het toetsenbord kan worden verlicht.
Het toetsenbord kan worden verlicht.
De luidsprekers zitten aan de onderkant.
De luidsprekers zitten aan de onderkant.
De scharnieren houden het beeldscherm stevig op z'n plaats.
De scharnieren houden het beeldscherm stevig op z'n plaats.
VGA en Gigabit Ethernet poorten kunnen aangesloten worden via de breakout kabel.
VGA en Gigabit Ethernet poorten kunnen aangesloten worden via de breakout kabel.
De software "Power Button" kan gemakkelijk Windows uitzetten. Daarnaast kan het een sneltoetsinstellen voor de aan- en uitknop.
De software "Power Button" kan gemakkelijk Windows uitzetten. Daarnaast kan het een sneltoetsinstellen voor de aan- en uitknop.

Similar Laptops

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Fujitsu Lifebook N532-0M3501DE Notebook
GeForce GT 620M, Core i5 3210M, 17.3", 2.969 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Acer Aspire 7 (Core i7, GTX 1060) Laptop
GeForce GTX 1060 (Laptop), Core i7 7700HQ, 17.3", 2.9 kg
Kort testrapport Acer Aspire F17 F5-771G (i5, GTX 950M) Laptop
GeForce GTX 950M, Core i5 7200U, 17.3", 2.876 kg
Kort testrapport Acer Aspire V17 Nitro BE VN7-793G (7300HQ, GTX 1050 Ti, FHD) Laptop
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), Core i5 7300HQ, 17.3", 3.1 kg

Links

Compare Prices

Pro

+24 maanden garantie
+USB 3.0
+Goede systeemprestaties
+Kan gebruikt worden voor games
+Licht en handig
 

Contra

-CPU oververhitting onder zware belasting
-Niet gemakkelijk te onderhouden
-Teleurstellend beeldscherm
-Korte batterijlevensduur (door kleine batterij)
-Behoorlijk luid

In het kort

Wat we goed vonden

De goede systeemprestaties en de 2 jaar durende garantietermijn.

Wat we graag zouden zien

Een grotere batterij, minder systeemgeluid, gemakkelijker onderhoud, een beter beeldscherm.

Wat ons verrast heeft

Acer heeft een ULV CPU gebruikt in een goedkope notebook. Dat is ongebruikelijk.

De concurrentie

Lenovo IdeaPad S405,

Samsung Series 5 535U3C,

Lenovo IdeaPad S400,

Lenovo IdeaPad U410,

Acer Aspire V5-431,

Lenovo IdeaPad S300

Rating

Acer Aspire V5-471G - 19-01-2013 v3(old)
Sascha Mölck

Behuizing
80%
Toetsenbord
74%
Aanwijsapparaat
84%
Aansluitmogelijkheden
72%
Gewicht
87%
Batterij
75%
Beeldscherm
73%
Gaming-performance
77%
Applicatie-performance
89%
Temperatuur
82%
Luidheid
73%
Extra punten
79%
Gemiddelde
79%
79%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Acer Aspire V5-471G Notebook
Sascha Mölck, 2013-02- 7 (Update: 2013-06- 6)