Notebookcheck Logo

Tesla's lukrake onderhoudsintervallen en problemen met de Model 3 ophanging zorgen voor de laatste plaats op de ranglijst van defecten bij technische inspecties

Meyle heeft aftermarket oplossingen voor de OEM ophanging van Tesla (afbeelding: Meyle/YouTube)
Meyle heeft aftermarket oplossingen voor de OEM ophanging van Tesla (afbeelding: Meyle/YouTube)
De Duitse aftermarket onderdelengigant Meyle heeft onlangs speciale producten uitgebracht die de OEM-vering van Tesla verbeteren. De behoefte daaraan blijkt uit de meest recente storingsranglijst van de technische inspectie van TUV.

Niet lang geleden plaagde de Duitse aftermarket-gigant Meyle zijn eigen kijk op het verbeteren van Tesla's soms piepende OEM-ophanging, die met andere uitdagingen te maken heeft dan die in voertuigen met benzinemotoren. Volgens de onderdelenfabrikant is de afdichting van de stuurarmkogelgewrichten in Tesla's vaak onvoldoende, wat resulteert in waterschade.

Ze beweren dat het kogelgewrichtkapsel ontbreekt als het gaat om bescherming tegen binnendringing en corrosie. In combinatie met het overgewicht van de batterij en het maximumkoppel van elektrische voertuigen kan de beschadigde controle-arm soms zonder waarschuwing bezwijken en breken, zoals sommige eigenaren kunnen bevestigen, zelfs bij snelheden op de snelweg.

Hoewel Meyle zijn eigen oplossing verkoopt in de vorm van versterkte draagarmen voor Tesla's en als enigszins bevooroordeeld kan worden bestempeld, onthult een blik op de meest recente storingsranglijst van technische inspecties in Duitsland dat hun beweringen wel enige waarde zouden kunnen hebben.

Daar staat het Model 3 op de niet-benijdenswaardige laatste plaats, met maar liefst 14,7% van de Model 3's die niet door de beruchte TÜV-certificeringstest voor technische inspectie komen. In Duitsland worden alle voertuigen om de twee jaar onderworpen aan de strenge technische keuring en kunnen ze een onvoldoende krijgen voor een aantal zaken.

In het geval van elektrische voertuigen gaat het meestal om slijtage van de ophanging. Een ander probleem is dat hun remschijven en remklauwen vaak uit vorm zijn omdat ze zo weinig gebruikt worden vanwege al het energieterugwinnende rijden.

Het grootste probleem met Tesla is echter, en TÜV vermeldt dit expliciet in de opmerkingen bij hun meest recente storingsranglijst voor technische inspecties, het gebrek aan geplande onderhoudsbeurten. Zoals de TÜV SÜD expert Wolz het zegt:

Elektrische auto's hebben minder onderhoud nodig? Slechts gedeeltelijk waar! Vooral de aandrijflijn heeft hier last van, omdat er geen vloeistoffen of bewegende delen vervangen hoeven te worden. We hadden niet verwacht dat de Tesla Model 3 zo slecht zou presteren. Het resultaat bevestigt echter onze hypothese dat elektrische auto's ook regelmatig onderhouden moeten worden.

Tesla vereist geen pitstops met regelmatige tussenpozen zoals de meeste andere autofabrikanten, wat volgens de TÜV slecht is voor de stimulans van de eigenaars om het preventieve onderhoud bij te houden. Dus als ze naar de volgende inspectie gaan, zijn de dingen al zover verslechterd dat de ophanging en remonderdelen vervangen moeten worden om de test te doorstaan.

De TÜV herhaalt de opmerking dat het extra gewicht dat elektrische auto's met zich meebrengen vaker tot problemen met de ophanging leidt, en geeft als voorbeeld de vaak wiebelende as van de Renault Zoe. De Zoë wordt echter slechts 5% van de tijd afgekeurd, wat overeenkomt met het gemiddelde voor zijn klasse en leeftijd, terwijl de Model 3 "permanent laatste" blijft in de ranglijst, voornamelijk vanwege het gebrek aan vereisten voor onderhoudsintervallen door Tesla.

Koop de Meyle voorremschijven voor Tesla Model S/X op Amazon

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 11 > Tesla's lukrake onderhoudsintervallen en problemen met de Model 3 ophanging zorgen voor de laatste plaats op de ranglijst van defecten bij technische inspecties
Daniel Zlatev, 2023-11-21 (Update: 2023-11-21)