Notebookcheck Logo

2024 Tesla Model Y lek wijst op betaalde actieradius ontgrendeling naast lading voor verwarmde voorstoelen

In de Tesla Model Y van 2024 kunnen enkele softwareveranderingen de auto goedkoper en slechter maken. (Afbeeldingsbron: Tesla)
In de Tesla Model Y van 2024 kunnen enkele softwareveranderingen de auto goedkoper en slechter maken. (Afbeeldingsbron: Tesla)
Een Tesla teardown en softwareanalist heeft in een firmware-update opgemerkt dat kopers van het 2024 Tesla Model Y basismodel mogelijk extra moeten betalen voor verwarmde voorstoelen. Naast de vermelding van een softwareslot voor de verwarmde voorstoelen, kan de actieradius van de nieuwe Model Y softwarematig beperkt worden tot 418 km.

De hele software-defined-vehicle rage lijkt de auto-industrie een beetje in paniek te hebben gebracht. Sommige fabrikanten, zoals BMWschaffen betaalde softwarefuncties en abonnementsmodellen ronduit af - misschien als gevolg van de publieke weerstand. Anderen, zoals Audibeweren dat consumenten meer softwareabonnementen en on-demand functies willen.

Tesla van zijn kant lijkt zich nog meer dan voorheen te richten op betaalde software-ontgrendelingen en software-abonnementen. Dit lijkt tenminste het geval te zijn als de Tesla teardown en softwarehacker die op sociale media bekend staat als @greentheonly het bij het rechte eind heeft.

De hacker heeft onlangs gepost op X (fka Twitter) dat er melding werd gemaakt van een betaalde ontgrendeling voor verwarmde voorstoelen in Tesla firmware update 2023.38.8. Tesla rekent al een eenmalig bedrag van US$300 om verwarmde stoelen voor de achterbank van sommige auto's te ontgrendelen. Het is waarschijnlijk dat Tesla ook in de toekomst verwarmde stoelen in al zijn auto's zal installeren, maar kopers moeten misschien extra betalen om de functie te ontgrendelen.

Naast de verwarmde stoelen lijkt de software-update erop te wijzen dat de Model Y van 2024 softwarematig beperkt zal zijn tot een actieradius van 418 km. Dit is hetzelfde actieradiuscijfer als de huidige Model Y, maar het is normaal om een iets groter accupakket te hebben dan het actieradiusdoel vereist. Dit kan er echter op wijzen dat Tesla in 2024 een betaalde actieradius-ontgrendeling voor de Model Y zou kunnen aanbieden, zoals het eerder deed met de Model S.

Het is onduidelijk of Tesla deze eerder standaardfuncties zal laten vallen om de basisprijs van de Model Y kunstmatig te verlagen of zal proberen de winst te verhogen door extra kosten in rekening te brengen voor de softwarematig ontgrendelde functionaliteit.

Koop een Cable Shield Electric Vehicle Charger Cable Protector of lees over de opkomst van Tesla in Walter Isaacson's biografie van Elon Musk, beide op Amazon.

Bron(nen)

@greentheonly op X (ook bekend als Twitter), Autoevolution

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 11 > 2024 Tesla Model Y lek wijst op betaalde actieradius ontgrendeling naast lading voor verwarmde voorstoelen
Julian van der Merwe, 2023-11-17 (Update: 2023-11-17)