Notebookcheck Logo

De diode viert 99ste verjaardag

Siliconen diode close-up (Bron: Wikipedia)
Siliconen diode close-up (Bron: Wikipedia)
Op 16 november 1904 patenteerde voormalig Edison-werknemer John Ambrose Fleming de eerste thermionische (vacuümbuis) diode in Groot-Brittannië. Het Amerikaanse patent voor dezelfde uitvinding werd het jaar daarop verleend. Vandaag de dag worden deze diodes gebruikt in een aantal toepassingen met hoog vermogen, audiofiele apparaten en muziekinstrumenten.

Hoewel vacuümbuisdioden (thermionische) en halfgeleiderdioden in het begin van de vorige eeuw hun intrede deden als radio-ontvangerdetectoren, was hun ontwikkeling gebaseerd op het onderzoek van Edison dat in 1880 plaatsvond. In die tijd observeerde hij wat nu het Edison-effect wordt genoemd (de eenrichtingsstroom tussen verwarmde en onverwarmde elementen van een gloeilamp) en kreeg hij een patent dat de theorie in de praktijk omzette via een gelijkspanningsmeter.

Twee decennia later concludeerde Edisons voormalige werknemer John Ambrose Fleming tot de conclusie dat het bovengenoemde effect gebruikt kon worden als radiodetector. Als gevolg hiervan patenteerde hij al snel wat algemeen erkend wordt als 's werelds eerste echte thermionische diode, bekend als de Fleming-klep. Deze gebeurtenis vond plaats op 16 november 1904 in Groot-Brittannië. Het US Patent 803.684("Demodulatie van amplitudegemoduleerde oscillaties door middel van niet-lineaire tweepolige elementen van diodes") werd een jaar later, op 7 november, uitgegeven.

De Fleming-klep bracht de wereld in het rijk van de diodegestuurde radio's, TV-toestellen, geluidssystemen en verschillende instrumenten. Aan het einde van de jaren 1940 werden ze gedeeltelijk uitgefaseerd door de grootschalige introductie van seleniumgelijkrichtersgevolgd door halfgeleiders in de jaren 1960. Vanaf medio november 2023 worden vacuümbuisdiodes echter nog steeds gebruikt. De toepassingen die hun betrouwbaarheid en vermogen om voorbijgaande spanningen te weerstaan voldoende vinden om ze een betere keuze te maken dan halfgeleiders, hebben te maken met hoog vermogen, muziekinstrumenten en apparatuur voor audiofielen.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
Codrut Nistor, 2023-11-17 (Update: 2023-11-17)