Notebookcheck Logo

Signal: Hoeveel kost het om een messenger-app te draaien?

Signal: Hoeveel kost het om een messenger-app te draaien?
Signal: Hoeveel kost het om een messenger-app te draaien?
Onder de kop "Privacy is Priceless, but Signal is Expensive" geeft de niet-commerciële messenger Signal interessante inzichten in de infrastructuur van een messenger-app en de kosten ervan.

In een blogbericht heeft Signal, dat bekend staat om zijn goede gegevensbescherming, cijfers gepubliceerd over de lopende kosten van zijn messenger-dienst. Zo schatten de ontwikkelaars de kosten voor de technische infrastructuur alleen al op 14 miljoen USD voor het huidige jaar (vanaf november 2023). Voor 2025 gaan ze zelfs uit van een stijging tot USD 50 miljoen. En deze bedragen liggen naar verluidt ver onder wat de grote, winstgerichte messenger-diensten kosten.

Het is ook interessant om de uitsplitsing van deze kosten te zien:

  • Opslag: 1,3 miljoen dollar per jaar
  • Servers: $2,9 miljoen per jaar
  • Registratiekosten: $6 miljoen per jaar
  • Totale bandbreedte: $2,8 miljoen per jaar.
  • Aanvullende diensten: $700.000 per jaar.

Naast de technische infrastructuur moeten de personeelskosten voor de ongeveer 50 voltijdse werknemers worden opgeteld, die ongeveer 19 miljoen USD bedragen. De kosten voor Signal zijn lager dan die van zijn grootste concurrent WhatsApp, niet alleen vanwege het aantal gebruikers, omdat laatstgenoemde ook aanzienlijk meer gebruikersgegevens opslaat en verwerkt.

Het aantal gebruikers van Signal wereldwijd wordt geschat op tussen de twee en tien miljoen. Volgens een consumentenonderzoek van het Duitse Bundesnetzagentur (2023) gebruikt 92% van alle messengergebruikers in Duitsland WhatsApp. Minstens 14% gebruikt (ook) Signal. Daartussen zitten de metadiensten Facebook Messenger en Instagram Direct Messages. Threema, dat ook als gegevensbeschermingsvriendelijk wordt beschouwd, is slechts goed voor 5%.

In de blogpost wordt elk item verder uitgesplitst en worden de redenen gegeven. De ontwikkelaars gebruiken de informatie ook om de aandacht te vestigen op de mogelijkheid om te doneren via de Signal-website of de app. Iedereen die meer wil weten over de kosten en structuren van de Signal messenger service kan het volledige blogbericht lezen.

Bron(nen)

Signaal blogbericht, Duitse Federale Netwerk Agentschap Consumentenenquête 2023(in het Duits)

Afbeelding: Screenshot Google Play Store (Signal)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 11 > Signal: Hoeveel kost het om een messenger-app te draaien?
Christian Hintze, 2023-11-19 (Update: 2023-11-19)