Notebookcheck Logo

Aanzienlijk sterker dan zijn voorganger: Nieuwe Asus Zenbook Pro 16X zit op prestatieniveau voor gaminglaptops

De nieuwe Asus Zenbook Pro 16X is op het prestatieniveau van gaminglaptops
De nieuwe Asus Zenbook Pro 16X is op het prestatieniveau van gaminglaptops
Asus heeft de Zenbook Pro 16X een flinke upgrade gegeven met een Nvidia GeForce RTX 4080. De laptop, die slechts 18 mm dik is, benut het potentieel van de krachtige grafische eenheid bijna volledig, aangezien Asus een TGP van 140 watt heeft ingesteld. Hiermee doet de slanke notebook niet onder voor veel gaming laptops.

 

De Zenbook Pro 16X is een van de vlaggenschepen van Asus. De slanke laptop schittert met een bijna overladen configuratie van invoerapparaten, een stevig metalen chassis en extreem krachtige hardware. Asus installeert de Intel Core i9-13905H en de Nvidia GeForce RTX 4080. Wie ervan uitgaat dat beide in de 18 mm slanke 16-inch laptop worden gesmoord, heeft het mis. De GeForce RTX 4080 kan maximaal 140 watt verbruiken en de Intel processor maximaal 130 watt in boost en maximaal 90 watt permanent. De CPU zit dus boven de TDP die Intel heeft opgegeven, terwijl de GPU net onder de maximale specificatie van Nvidia van 150 watt zit.

In tegenstelling tot veel gaming laptops, veroorzaken de temperaturen van de Zenbook geen enkel ongemak. Zelfs tijdens onze stresstest bleef de laptop koel. De AAS-koeling is uiterst effectief en blijft ook op een aangenaam volumeniveau. Asus bereikt dit met een speciale twist: wanneer de laptop geopend wordt, schuift het toetsenbord ook iets omhoog, waardoor de Zenbook veel effectiever lucht door de vele koelribben kan blazen.

 

 

De Zenbook warmt zijn omgeving meer op dan zichzelf
De Zenbook warmt zijn omgeving meer op dan zichzelf

In het licht van zijn krachtige prestatiemogelijkheden heeft de Zenbook een breed scala aan mogelijke toepassingen. Naast klassiek gamen zijn ook allerlei taken voor content creators denkbaar. In onze review testen we een breed scala aan taken en geven we de bijbehorende benchmarkresultaten.

De Zenbook weet ons alleen niet te overtuigen wat betreft de aankoopprijs, die Asus vaststelt op iets minder dan US$2700 voor de basisconfiguratie. Deze maakt gebruik van de Intel i9-13900H in plaats van de Intel Core i9-13905Hin onze testunit, evenals een RTX 4070 in plaats van de RTX 4080.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 11 > Aanzienlijk sterker dan zijn voorganger: Nieuwe Asus Zenbook Pro 16X zit op prestatieniveau voor gaminglaptops
Marc Herter, 2023-11-19 (Update: 2023-11-19)