Notebookcheck Logo

Huawei Band 8 review - Een nieuw nummer voor de oude fitnesstracker?

Compacte fitnessvaardigheden. Met de Band 8 betreedt Huawei de wereld van fitnesstrackers en smartwatches. Tegelijkertijd heeft het apparaat toegang tot de uitgebreide Huawei Health app. Het laat ook zien dat exacte metingen niet duur hoeven te zijn. Helaas heeft de Band 8 ook zijn zwakke punten, waarover je kunt lezen in deze review.

Met de Band 8 heeft Huawei het huidige model van zijn eigen fitnesstrackers gepresenteerd. De Band 8 markeert Huawei's intrede in de wereld van wearables en prijstechnisch zit hij net onder deHuawei Watch Fit Specialedition. Zijn voorganger, deBand 7maakte al indruk met zijn uitgebreide functies, maar miste een eigen satellietverbinding en een omgevingslichtsensor.

De Huawei Band 8 is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, groen en roze. De fitnesstracker is compatibel met Android en iOS-apparaten.

Huawei Band 8
Processor
unknown
Beeldscherm
1.47 inch, 194 x 368 pixel 282 PPI, capacitive, OLED, glimmend: ja, 60 Hz
Verbindingen
Sensoren: Gyroscope, optical heart rate
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.0 LE
Batterij
180 mAh Lithium-Ion
Besturingssysteem
Huawei HarmonyOS
Bijkomende functionaliteiten
charging cable, manual, 3.1.0, 24 Maanden Garantie, ventilatorloos, waterdicht
Gewicht
24 g, Voeding: 14 g
Prijs
59 Euro

 

Behuizing en connectiviteit - Huawei met een nieuwe bandverbinding

De behuizing van de Band 8 is van plastic en het bandje is gemaakt van TPU. De bovenkant van de tracker is heel licht gebogen. Er zit een knop aan de rechterkant van de hoes die een goed drukpunt heeft en naadloos is. Al met al doet de behuizing erg denken aan die van zijn voorganger - hoewel Huawei de bandverbinding een facelift heeft gegeven.

Het bandje van 16 mm kan nog steeds zonder gereedschap worden verwisseld. Nu hoef je alleen maar op een centrale knop te drukken en hoef je niet langer een klein lipje op de veerstang te verschuiven - veel comfortabeler. De tracker weegt 14 gram zonder het bandje. Met het TPU-bandje noteren we in totaal 24 gram.

Naast de sensoren die lichaamsfuncties bijhouden, heeft de onderkant van de Band 8 twee metalen pinnen voor de oplader. De aansluiting is magnetisch. De behuizing en het bandje zijn erg goed gemaakt - tijdens onze testperiode hebben we geen krassen of gebruikssporen gezien.

Installatie en bediening - Het installeren van de Huawei Health app is belangrijk

Om de Huawei Band 8 in te stellen en te gebruiken, heb je de Huawei Health app nodig. In zijn huidige vorm is deze niet beschikbaar via de Google Play store. Je kunt hem als APK installeren via de website van Huawei - Huawei heeft een bijbehorende QR-code op de verpakking van de Band 8 gedrukt. Je kunt hem ook downloaden via Huawei's eigen app-winkel, de AppGallery.

Als je de app op je smartphone installeert, merk je dat je hem toegang tot minder dingen kunt geven als je hem zonder AppGallery downloadt. Android blokkeert bijvoorbeeld meldingen. Bij het installeren van de app met AppGallery was het mogelijk om dit toe te staan. We hebben dit op een paar verschillende smartphones geprobeerd.

Zodra Huawei Health is geïnstalleerd, wordt de Band 8 snel gevonden en gekoppeld. Vervolgens moet je hem toegang geven tot een heleboel dingen, bijvoorbeeld tot je contacten. In onze test startte de tracker vervolgens een update.

De Gezondheid app is opgedeeld in vijf secties: Gezondheid, Training, Ontdekken, Apparaten en Account. Het gedeelte Gezondheid biedt je een goed algemeen overzicht. Hier toont de software je een betegeld overzicht van je dagelijkse activiteit, trainingsgegevens en veel verschillende lichaamsparameters.

Je kunt de instellingen van de tracker instellen op het apparaat zelf en deels via de smartphone app. De app biedt de mogelijkheid om je gezondheidsmonitoring aan te passen. Je kunt individuele instellingen activeren en deactiveren, zoals het meten van stress, bloedzuurstof, hartslag en slaap. Verder kun je met je smartphone instellen welke apps meldingen naar de tracker mogen sturen. Je kunt ook de wijzerplaat veranderen via je telefoon.

Op de Band 8 zelf zijn de opties veel uitgebreider. Daar kun je de helderheid van het display, het always-on display, trillingen, de tegelindeling en nog veel meer aanpassen. Je kunt tijdschema's instellen voor de niet storen of slaapstand.

De Band 8 kan worden bediend via het touchscreen en de knop aan de zijkant. Als je van beneden naar boven veegt, wordt het notificatiemenu geopend. Van boven naar beneden vegen opent een kort menu waar je toegang hebt tot de wekker, zaklamp, display-instellingen en meer. Als je van links naar rechts veegt, wordt een afgeslankte versie van Huawei Assist Today geopend en kun je het weer en het afspelen van media bekijken.

Door van rechts naar links te vegen ga je door kaarten met informatie over de individuele secties. Ex werkt, het toont je hartslag, bloedzuurstof, slaapanalyse en een activiteitenoverzicht. Als je op een kaart klikt, kom je in een submenu met meer informatie. Je kunt de volgorde en inhoud van deze kaarten instellen via de tracker.

Als je op de knop drukt, kom je in een app-overzicht dat alle programma's weergeeft. De Band 8 heeft geen app store. Hij ondersteunt ook geen NFC. Toch heeft de tracker twee betaaldiensten voorgeïnstalleerd - Alipay en Weixin Pay. Als je in een ander menu of programma bent, kun je altijd terugkeren naar de wijzerplaat door op de knop aan de zijkant te drukken.

Telefoneren en meldingen - Niet bellen op band 8

De Huawei Band 8 heeft geen speakers en geen microfoon. Dit betekent dat je geen oproepen kunt beantwoorden met het apparaat, maar inkomende oproepen worden wel weergegeven. De tracker geeft ook betrouwbaar meldingen weer. Deze worden gesorteerd op app in het notificatiemenu. Lange berichten of meldingen worden echter niet in hun geheel weergegeven.

Je kunt berichten alleen beantwoorden met vooraf ingestelde korte reacties of met emoji's. Deze korte reacties kun je aanpassen via het menu Instellingen. Deze korte reacties kunnen via de Gezondheid-app worden aangepast wat betreft inhoud en volgorde. Hoewel de Band 8 emoji's kan versturen, kan hij deze niet weergeven in binnenkomende berichten. De fitnesstracker kan ook geen inkomende afbeeldingen weergeven of gesproken berichten afspelen.

Spraakassistent - De Band 8 moet het zonder doen

Omdat de Huawei Band 8 geen microfoon of luidsprekers heeft, beschikt hij ook niet over een spraakassistent.

Gezondheid en fitness - Huawei-functies ook op het instapmodel

Alle geregistreerde gezondheidsgegevens worden verzameld en geëvalueerd in de Huawei Health app. De gegevens worden niet gesynchroniseerd met Google Fit, maar het is mogelijk om Strava- en Komoot-accounts te koppelen. Je kunt ook verbinding maken met Adidas Runtastic - je krijgt de premium versie van deze software drie maanden gratis bij aankoop van de Band 8.

Het is leuk om te zien dat de Band 8 veel fitnessfuncties van de smartphone heeft overgenomen. De fitnesstracker geeft bijvoorbeeld de huidige trainingsbelasting aan en geeft aanbevelingen voor rustperiodes na de training. Huawei's "Running Ability Index" is ook inbegrepen. Hiermee kan de fabrikant je huidige fitnessniveau met betrekking tot je leeftijdscategorie weergeven. Na je training kan de tracker informatie weergeven over je VO2max.

Activiteitsdoelen - Huawei met klavertjes en cirkels

Huawei geeft je twee opties om je dagelijkse activiteitsdoelen in de gaten te houden. Aan de ene kant zijn er de bekende cirkels die zich vullen afhankelijk van hoeveel van je doel is bereikt. De tracker en de app tonen allebei drie cirkels - maar de betekenis van de cirkels varieert. De Band 8 geeft ook je statijd, trainingsminuten en genomen stappen weer.

Op de smartphone-app worden je stappen niet als cirkels weergegeven - in plaats daarvan worden ze onafhankelijk van elkaar weergegeven en de buitenste cirkel toont je verbrande calorieën. De Health app toont ook de afstand die je hebt afgelegd. De doelen kunnen niet alleen voor een dag worden weergegeven, maar de software toont ook het verloop van de week. De doelen kunnen worden geïndividualiseerd.

Naast de cirkels gebruikt Huawei ook gezondheidsklavertjes. Deze zijn onderverdeeld in slaap, stappen en stemming. In de loop van de dag worden veel doelen bijgehouden, zoals op tijd wakker worden, ademhaling (stress), activiteit, stappen en op tijd naar bed gaan. De klavertjes vullen zich met de tijd en worden groen als je je doel hebt bereikt.

Je stressniveau wordt continu gemeten, maar de test kan ook handmatig worden geactiveerd. Om het stressniveau te verlagen, biedt de Band 8 ademhalingsoefeningen aan. Als je langere tijd hebt gezeten, geeft de tracker een melding dat je in beweging moet komen.

Hartslag, hartritme en zuurstofgehalte in het bloed

De Band 8 kan je hartslag en zuurstofgehalte in je bloed analyseren. Om de metingen van de Band 8 beter te kunnen beoordelen, hebben we ze vergeleken met een referentieapparaat. We namen de Huawei Band mee op een fietstocht, samen met een Polar H10 borstband. We hebben onze hartslag in rust gemeten en vervolgens onze maximale hartslag. De waarden die we van de fitnesstracker kregen waren indrukwekkend: Beide apparaten vertoonden slechts afwijkingen van twee slagen per minuut als het ging om onze hartslag in rust - het afwijkingspercentage was 2,8 procent.

Het meten van onze maximale hartslag was net zo indrukwekkend. Als we kijken naar het gemiddelde tussen drie metingen, was het verschil ook slechts 2,47 procent. Terwijl twee metingen vrijwel identiek waren, week er één iets meer af.

We gebruikten een pulsoximeter van Braun als referentieapparaat voor de bloedzuurstofmetingen. Op dit gebied deed de Huawei Band 8 het ook geweldig. Gemiddeld was het verschil tussen de twee (bestaande uit het gemiddelde tussen drie metingen) slechts 0,67 procent.

Dit toont aan dat de Huawei Band 8 in staat is om zeer goede resultaten te behalen, vooral als je rekening houdt met zijn lage prijs.

Hartslagmeting op de Huawei Band 8
Hartslagmeting op de Huawei Band 8
Hartslagmeting op de Polar H10 borstband
Hartslagmeting op de Polar H10 borstband

Slaaptracking - Geen beperkingen met de laaggeprijsde Band 8

Er hoeven geen compromissen te worden gesloten als het gaat om slaaptracking op de Band 8 in vergelijking met de duurdere smartwatch van Huawei. De Band analyseert wanneer je licht en zwaar slaapt en wanneer je een REM-slaap ervaart. De tracker is echter niet in staat om waaktijden heel betrouwbaar te herkennen.

De individuele fases worden grafisch weergegeven op een tijdlijn. Verder worden je totale slaaptijd en de duur van de afzonderlijke slaapfasen weergegeven, wordt het percentage van de betreffende fase gegeven en wordt de waarde geclassificeerd.

Je totale nachtrust wordt ook beloond met sterren en punten en wordt vergeleken met de resultaten van andere gebruikers. De gegevens kunnen ook niet alleen voor één nacht worden uitgevoerd, maar ook voor een week, een maand of zelfs een jaar. De app van Huawei biedt ook verschillende soundscapes die het inslapen moeten vergemakkelijken.

Training opnemen - The Band 8 zonder satellietverbinding

De Huawei Band 8 kan 100 verschillende soorten sporten volgen, waardoor de evaluatie verschillend is qua diepte. Bij zwemmen bijvoorbeeld kan de Band onafhankelijk de stijl detecteren en geeft hij je uitgebreide informatie over bewegingen per baan, de gemiddelde bewegingssnelheid en de gemiddelde swolf. Bij het lopen meet de Band naast stappen en tempo ook cadans en paslengte. Tijdens vrije training daarentegen kan de tracker alleen de duur en gemiddelde hartslag aangeven.

Tijdens je training geeft de tracker je hartslag in verschillende velden weer. Aanvullende gegevens zijn verdeeld over verschillende pagina's, waardoor ze gemakkelijker af te lezen zijn. Eén pagina biedt snelle toegang tot de mediabediening. De verzamelde trainingsgegevens kunnen zowel op de Band 8 zelf als in de Huawei Health app worden bekeken.

De Huawei Band 8 kan automatisch wandelen en hardlopen detecteren en een opname starten. Dit werkte betrouwbaar in onze test en het apparaat herkende ook pauzes tijdens het joggen. Het is jammer dat de Band buiten fietsen niet kan bijhouden. Door het ontbreken van een geïntegreerde satellietverbinding zijn sommige trainingsgegevens, zoals snelheid, alleen beschikbaar als er een gekoppelde smartphone aanwezig is.

Beeldscherm - De Band 8 is zwakker dan zijn voorganger

Subpixel array
Subpixel array
De Huawei Band 8 kan de helderheid niet automatisch aanpassen
De Huawei Band 8 kan de helderheid niet automatisch aanpassen

De Huawei Band 8 heeft een OLED-scherm van 1,47 inch. Daarmee is het scherm precies even groot als dat van zijn voorganger, deBand 7. Toch bleek uit onze test dat dit niet exact hetzelfde scherm is. Helaas heeft Huawei een stap in de verkeerde richting gezet. Het paneel in de Band 8 kan slechts een lagere maximale helderheid bereiken. We hebben een maximum van 391 cd/m² gemeten - op de Band 7 hebben we 472 nits gemeten. Net als bij de Band 7, zagen we ook bij de Band 8 wat flikkering op het scherm, maar de frequentie is nu lager, namelijk 59 Hz.

Huawei heeft nog steeds afgezien van een omgevingslichtsensor op de fitnesstracker, wat betekent dat de Band de helderheid van het display niet automatisch kan aanpassen. De helderheid kan handmatig worden ingesteld, wat een beetje vervelend kan worden tijdens je training als je vaak wisselt tussen schaduwrijke en zonnige gebieden. Bovendien zou de maximale helderheid wel wat hoger mogen zijn. De Xiaomi Smart Band 7 Pro wordt een stuk helderder. De duurdere Huawei Watch Fit Special Edition is echter nog zwakker.

Maar niet alleen de gebrekkige helderheidsreserves van de Band 8 zijn vervelend, we hebben ook foutieve invoer opgemerkt op ons testapparaat. Invoer op het touchscreen wordt soms niet of verkeerd uitgevoerd. In plaats van een programma te openen, leidt een tik soms tot onbedoeld scrollen.

Huawei Band 8Xiaomi Smart Band 7 ProHuawei Band 7Huawei Watch Fit Special EditionAmazfit Band 7
Response Times
PWM Frequency
59
118.9
102%
120.1
104%
119
102%
119.6
103%
Screen
32%
21%
-28%
-3%
Brightness middle
391
516
32%
472
21%
283
-28%
378
-3%
Black Level *
Totaal Gemiddelde (Programma / Instellingen)
67% / 67%
63% / 63%
37% / 37%
50% / 50%

* ... kleiner is beter

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

Om de schermhelderheid te verlagen schakelen sommige laptops het backlight erg snel aan en uit. Dit gebeurt aan een dergelijk hoge frequentie dat het niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Als de frequentie te laag is kunnen personen met gevoelige ogen geïrriteerd geraken, hoofdpijn krijgen en zelfs flickering waarnemen.
Screen flickering / PWM waargenomen 59 Hz

Het backlight van het scherm flikkert aan 59 Hz (hoogstwaarschijnlijk met PWM - Pulse-Width Modulation) .

De frequentie van 59 Hz is erg laag en kan dus aanleiding geven tot geïrriteerde ogen en hoofdpijn bij langer gebruik.

Ter vergelijking: 53 % van alle geteste toestellen maakten geen gebruik van PWM om de schermhelderheid te verlagen. Als het wel werd gebruikt, werd een gemiddelde van 17482 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz waargenomen.

Prestaties en looptijden - Soepele werking maar warmteproblemen op de Huawei tracker

Huawei heeft niet gespecificeerd welke SiP is geïnstalleerd in de Band 8 en we hebben ook niets kunnen vinden over de geïnstalleerde opslagruimte. Omdat er geen browser op de tracker is geïnstalleerd, konden we geen benchmarkmetingen doen.

De dagelijkse prestaties zijn oké. Als je snel wisselt tussen verschillende weergaven, leidt dit soms tot enkele dropped frames. Applicaties worden echter snel gestart. Helaas heeft de Band 8 nogal wat moeite met hitte. Met temperaturen die soms opliepen tot boven de 30 graden in onze test, toonde de tracker soms een foutmelding zonder een workout te starten.

Runtijden - De AoD maakt het verschil op de Band 8

Huawei heeft een 180 mAh batterij in de Band 8 geplaatst en geeft een maximale gebruiksduur op van 14 dagen en minimaal drie dagen. We hebben alle metingen in de test ingeschakeld en de Band de hele dag gedragen. Het resultaat was een gebruiksduur van vier dagen met het always-on display ingeschakeld en een gemiddelde helderheid.

Zonder AoD namen de looptijden enorm toe. Onder verder identieke omstandigheden haalden we 9,5 dagen zonder oplaadpauze. Opladen gebeurt via een eigen oplaadkabel; Huawei levert geen voedingsadapter mee. De Band 8 is na 15 minuten opgeladen van 0 tot 53 procent met behulp van een 24-watt oplader, en na 30 minuten is hij voor 90 procent opgeladen.

Een volledige oplaadbeurt is binnen 45 minuten voltooid. De magneten op het oplaadstation zouden sterker mogen zijn; de kabel glijdt een beetje weg als het horloge wordt bewogen tijdens het opladen.

Pro

+ nauwkeurige metingen
+ lichtgewicht
+ lange looptijden

Contra

- geen GNSS-aansluiting
- geen helderheidssensor
- zwakker scherm vergeleken met voorganger

Verdict - Huawei heeft de tracker een nieuw nummer gegeven

Huawei Band 8 test. Testapparaat geleverd door Huawei Duitsland.
Huawei Band 8 test. Testapparaat geleverd door Huawei Duitsland.

De Huawei Band 8 maakt indruk met zijn goede bouw en lage gewicht. Vooral de fitnessfuncties zijn geweldig. De metingen van de sensoren zijn nauwkeurig en bruikbaar voor sportanalyses. De functies van de Huawei Health app zijn ook geweldig.

Op het gebied van sportfuncties is de Band 8 nauwelijks in het nadeel vergeleken met de veel duurdere smartwatches van de fabrikant. Je smartphone moet echter nog steeds worden meegenomen omdat de tracker geen satellietverbinding heeft.

Onze test toonde ook aan dat de Band 8 geen enkele vooruitgang heeft geboekt ten opzichte van de Band 7 - met uitzondering van het verwisselen van bandjes. Het display is zelfs een stap achteruit gegaan. Geen van beide kan de helderheid automatisch aanpassen, maar de Band 7 wordt aanzienlijk helderder.

De Huawei Band 8 maakt indruk met zijn nauwkeurige metingen, maar kan geen voordelen bieden ten opzichte van zijn voorganger.

De Huawei Watch Fit Special Edition heeft een groter display en GPS - maar heeft ook geen omgevingslichtsensor. De Xiaomi Smart Band 7 Pro biedt meer helderheid, meer display en een geïntegreerde GNSS-verbinding. Als je absoluut een Huawei fitnesstracker wilt, is het misschien de moeite waard om eens naar zijn voorganger te kijken, die nog steeds door Huawei wordt verkocht en je misschien wat extra centen kan besparen.

Prijs en beschikbaarheid

De Huawei Band 8 is verkrijgbaar voor ongeveer US$63. Hoewel hij nog niet online te koop is in de VS, kun je zijn voorganger, de Band 7, wel vinden op Amazon voor US$39.99.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Price comparison

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Huawei Band 8 review - Een nieuw nummer voor de oude fitnesstracker?
Benedikt Winkel, 2023-09-13 (Update: 2024-05-28)