Notebookcheck Logo

Xiaomi Smart Band 7 Pro smartwatch review - De Pro Tracker

Hey Pro. Xiaomi geeft de Smart Band 7 een grote broer - de Smart Band 7 Pro. Het display is breder en dimt nu automatisch. Ook GPS is aan boord. Eindelijk de perfecte fitnesstracker? Onze test laat zien wat de Pro Band kan.

Niet alleen smartphones worden Pro, maar ook smartwatches en fitnesstrackers. Xiaomi biedt dan ook een Pro-versie van de Smart Band 7, de Smart Band 7 Pro. De band is verkrijgbaar in twee kleurvarianten: Graphite Grey en Light Gold.

De kleuren kwantificeren echter alleen het frame rond het display, dat een metallic glans heeft. De behuizing zelf is zwart of wit, net als het meegeleverde bandje. Extra bandjes in blauw, roze, groen en oranje zijn te bestellen bij Xiaomi. Ons testmodel is Light Gold met een witte band. De Smart Band 7 Pro heeft een MSRP van 100 euro (~$106).

Xiaomi Smart Band 7 Pro
Beeldscherm
1.64 inch 9:14.7, 280 x 456 pixel 326 PPI, capacitive, AMOLED, glimmend: ja, 60 Hz
Verbindingen
Helderheidssensor, Sensoren: Gyroscope, Speed Sensor, Heart Rate, blood oxygen
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.2 LE, GPS
Batterij
235 mAh Lithium-Polymer, Batterijduur: 288 h
Bijkomende functionaliteiten
charging cable, 2.1.46, 24 Maanden Garantie, ventilatorloos, waterdicht
Gewicht
32 g
Prijs
100 Euro

 

Behuizing en functies - Smart Band met breder display

Xiaomi vertrouwt op een plastic behuizing voor de Smart Band 7 Pro. Het visuele hoogtepunt is het glanzende frame rond het display. De behuizing is eenvoudig gehouden, en er is geen kroon of knoppen. Alleen een microfoon aan de rechterkant onderbreekt het materiaal.

Het 1,64-inch AMOLED-scherm is zeer licht gebogen in de lengterichting. Xiaomi spreekt van 2,5D glas, het zou gehard zijn en beschermd tegen vingerafdrukken door een coating. In vergelijking met de Smart Band 7 zonder Pro is het display nauwelijks groter, maar vooral breder. De smartwatch is volgens de fabrikant waterdicht en zou een druk van vijf bar moeten kunnen weerstaan. NFC is niet geïnstalleerd.

Het bandje is gemaakt van TPU en is 20 millimeter (~0,8 in) breed. Het verwisselen van het bandje gaat zonder gereedschap en is eenvoudig, maar de sluiting is eigen. De Smart Band 7 Pro weegt 21 gram (~0.7 oz) zonder de polsband, en 32 gram (~1.1 oz) met de band.

De Smart Band kreeg geen krassen tijdens de test, maar er is een verkleuring op de behuizing en een andere op de band van een nieuwe spijkerbroek.

Setup en bediening - Met Mi-Fitness app

De Mi Fitness-app is vereist om de Xiaomi Smart Band 7 Pro in te stellen en te bedienen. Het programma is beschikbaar voor zowel Android als iOS-apparaten. De smartband en smartphone vinden elkaar meteen en koppelen soepel. Daarna moeten alleen nog toestemmingen voor gegevensoverdracht worden gegeven. Wanneer de app na het koppelen voor het eerst wordt geopend, toont hij een korte tutorial over de functies en bediening van het horloge.

De Mi Fitness-app is verdeeld in vier secties: "Gezondheid", "Training", "Apparaat" en "Profiel". Er moet een Xiaomi-account worden opgeslagen om gegevens met het horloge te kunnen synchroniseren. Het tabblad "Apparaat" bevat de instellingen van de band. Er kunnen watch faces worden geselecteerd - Xiaomi heeft het over meer dan 150.

Bovendien kunnen daar de instellingen voor verschillende programma's worden gewijzigd, zoals voor slaap, hartslagbewaking of stressmeting. Meestal zijn er echter maar beperkte keuzes beschikbaar, zoals de keuze tussen eenvoudige en complexe tracking voor slaap. Deze instellingen zijn ook direct op de smartwatch mogelijk.

Er zijn echter ook instellingen die alleen op het horloge mogelijk zijn, maar niet in de app. Dit zijn vooral instellingen die het display beïnvloeden. Bijvoorbeeld het gebruik of de stijl van het always-on display, de helderheid of de trilling. Ook het instellen van een alarm is alleen direct op de Smart Band mogelijk.

Het tabblad "Training" toont voltooide sporteenheden gesorteerd op sport. In het gedeelte "Gezondheid" toont de software de verzamelde gegevens. De dagelijkse statistieken worden prominent weergegeven met verbrande calorieën, genomen stappen en uren in beweging. De weergave toont ook de laatst voltooide training en tegels voor slaap, hartslag, stappen, calorieën, staan, zuurstofverzadiging in het bloed en stress.

De indeling van de tegels kan worden gewijzigd. Door op elke tegel te tikken wordt het submenu geopend met meer informatie en gegevens over de afgelopen weken en maanden.

In het gedeelte "Profiel" worden de app-versie, het aangesloten Xiaomi-account en de machtigingen van de software weergegeven. Er is ook de optie om gegevens van de Zepp Life-app, die ook tot de Xiaomi-groep behoort, over te dragen. De Smart Band 7 Pro kan niet worden gekoppeld met Zepp Life. De Mi Fitness-app kan ook worden gekoppeld met de dienst Strava.

Omdat de Smart Band 7 Pro geen knoppen heeft, wordt hij uitsluitend bediend via het touchscreen. Een veeg vanaf de zijkant van het rechthoekige display activeert een andere functie. Een veeg van boven naar beneden opent het notificatiemenu. Een veeg van rechts naar links leidt door de tegels - Xiaomi noemt ze widgets. Out of the box vermeldt het horloge de spraakassistent, het weer en de mediabediening. De inhoud en volgorde van de tegels kunnen in de app worden gewijzigd.

Het app-overzicht wordt geopend met een swipe van onder naar boven. Het snelmenu wordt geopend via een veeg van links naar rechts.

Een beweging in de tegenovergestelde richting brengt de drager terug van de menu's naar de wijzerplaat. Binnen submenu's brengt een veegbeweging van links naar binnen de gebruiker een stap terug.

De Mi app biedt zes verschillende widgets. Een overzicht van voltooide stappen, slaap en dagelijkse statistieken kunnen elk in twee verschillende designs worden weergegeven.

Telefonie en meldingen - Xiaomi bespaart op de luidspreker

Het is niet mogelijk om te bellen met de Smart Band 7 Pro. Hoewel de tracker inkomende oproepen weergeeft, kunnen deze alleen worden geweigerd of gedempt.

De Smart Band 7 Pro geeft meldingen meestal betrouwbaar weer. Het horloge weigert alleen e-mails, hoewel de bijbehorende autorisatie wordt gegeven. Ook valt op dat berichten van instant messaging apps - vooral WhatsApp - soms met een vertraging van enkele minuten worden weergegeven. Ook worden langere berichten ingekort.

Antwoorden zijn niet mogelijk, zelfs niet in de vorm van voorgeconfigureerde korte antwoorden. De meeste emoji's worden wel weergegeven, maar het horloge kan geen foto's tonen.

Spraakassistent - Alexa blijft stom

Xiaomi vertrouwt voor de Smart Band 7 Pro op de spraakassistent Alexa. Er moet een Amazon-account worden opgeslagen of gekoppeld in de Mi Fitness-app om de slimme assistent te laten werken. De spraakassistent moet op dit account worden opgeslagen. Toegang tot Alexa is heel eenvoudig; een veeg van de rechterrand van het display naar links is voldoende. Toegang via stem alleen is echter niet mogelijk.

De spraakcommando's worden in de meeste gevallen betrouwbaar herkend en beantwoord. De gesproken commando's worden echter niet weergegeven. Daarom blijft er een kort moment van onzekerheid of de invoer gewerkt heeft, voordat het resultaat op het display verschijnt. Door de ontbrekende luidspreker is spraakuitvoer van de resultaten niet mogelijk.

Gezondheid en fitness - Xiaomi geeft stress weer

Alle gezondheids- en fitnessfuncties worden ook gecontroleerd en geëvalueerd via de Mi Fitness-app. De smartwatch houdt polswaarden, zuurstofsaturatie in het bloed en stressniveaus onder controle. Indien gewenst kan het horloge ook een waarschuwing geven wanneer limieten worden overschreden.

Daarnaast biedt het horloge fietstracking. Het is niet mogelijk om de gegevens te synchroniseren met Google Fit zonder een app van derden.

Activiteitsdoelen - Smart Band 7 Pro geanimeerd

De Smart Band 7 Pro biedt de bekende cirkels of halve cirkels om de doelen voor de dag weer te geven. Xiaomi geeft waarden voor verbrande calorieën in activiteit, genomen stappen en uren staand doorgebracht.

Het overzicht van deze waarden wordt gegeven door zowel de smartwatch zelf als de Mi Fitness-app. Het horloge kan ook het totaal aantal verbrande calorieën aangeven en een classificatie van het stressniveau. Stress krijgt waarden tussen 1 en 100, die aan afzonderlijke fasen worden toegekend: Ontspannen, Mild, Matig en Ernstig. Desgewenst kan het horloge waarschuwen wanneer de stress te hoog is. De smartwatch biedt ademhalingsoefeningen om stress te verminderen.

Het is mogelijk om via de Mi Fitness-app een wedstrijd te starten met vrienden. Vervolgens worden de waarden gedeeld met de contacten, zo is het de bedoeling dat de deelnemers elkaar motiveren. Het horloge meldt wanneer alle dagelijkse doelen zijn bereikt en meldt ook wanneer de drager te lang heeft gezeten zonder op te staan, bijvoorbeeld aan het bureau.

Hartslag, hartritme en zuurstofverzadiging in het bloed

De Xiaomi Smart Band 7 Pro kan de polsslag en de zuurstofverzadiging in het bloed meten. Om de metingen beter te kunnen classificeren, vergelijken we ze met die van referentieapparaten.

We namen de Smart Band 7 Pro mee op een fietstocht samen met een Polar H10 borstband. Bij het meten van de hartslag in rust is het verschil 3,39 procent, en ligt de waarde van het testapparaat onder die van het referentieapparaat. Evenzo liggen de prestatiehartslagmetingen van de smartwatch onder die van het Polar-apparaat, met een afwijking van 6,86 procent.

De vastgestelde waarden voor de bloedzuurstof SpO2 zijn nauwkeuriger. Een Braun pulsoximeter 1 dient als referentie. De apparaten vertonen een gemiddeld verschil van 2,36 procent bij drie metingen. De metingen van de Xiaomi tracker zijn ook in deze discipline lager dan die van het referentieapparaat.

Slaap tracking - Xiaomi met betrouwbare tracking

De slaaptracking van de Smart Band 7 Pro is geslaagd. De gebruiker kan kiezen tussen basis en geavanceerde tracking. De geavanceerde monitoring omvat de nachtelijke hartslag, de detectie van de REM-slaap en de monitoring van de nachtelijke ademhaling.

In het algemeen detecteert de smartwatch betrouwbaar slaap- en waakfasen, zelfs dutjes worden gedetecteerd. Het horloge detecteert diepe slaap, lichte slaap en REM-slaap en splitst de totale slaaptijd op in de afzonderlijke fasen. De waarden worden ook grafisch weergegeven. Ze kunnen worden uitgevoerd voor één nacht, maar ook voor een week of een maand.

De software geeft alleen de volledige analyse in de smartphone app. Toch is de weergave ook uitgebreid op het horloge zelf, inclusief de gemiddelde hartslag en de zuurstofsaturatie in het bloed.

Helaas biedt de smartwatch geen slimme alarmfunctie die de drager in een diepe slaapfase zo mogelijk niet wekt.

Training opnemen - Smart Band 7 Pro neemt automatisch op

Workouts kunnen betrouwbaar worden bijgehouden met de Smart Band 7 Pro. Het toestel herkent workouts en kan desgewenst automatisch beginnen met tracken. De automatische workoutdetectie en ook de beëindiging van de gegevensverzameling functioneerden betrouwbaar in de test. Het horloge kan in totaal 110 verschillende sporten en workouts volgen.

Tijdens de training toont het horloge de signaalsterkte van de satellietverbinding, de tijd, de duur van de training, de afgelegde afstand, de huidige snelheid, de huidige hartslag inclusief indeling in een bereik, en de verbrande calorieën.

Bovendien leidt een zijwaartse veegbeweging tot toegang tot de mediabediening.

Na de training worden de belangrijkste gegevens direct op de smartwatch weergegeven, inclusief een weergave van de afgelegde route. Het horloge geeft ook een overzicht van het verloop van de polswaarden, de zuurstofsaturatie en de snelheid.

Afhankelijk van de gekozen sport zijn verdere instellingen mogelijk. Er kan bijvoorbeeld een doel voor de training worden gedefinieerd, of dat nu een tijd, een afstand of een aantal verbrande calorieën is. Het horloge biedt ook intervaltraining voor joggen. Indien gewenst kan de Smart Band 7 Pro na een bepaalde afstand voortgangsrapporten over de training geven.

Een indeling van de trainingsbelasting of een aanbeveling voor rusttijden ontbreekt. Wel biedt de smartwatch verschillende trainingsplannen voor joggen. De focus kan worden gelegd op de start van het hardlopen, vetverbranding, uithoudingsvermogen of intervaltraining in het algemeen.

GPS en navigatie - Xiaomi helaas zonder route export

De Smart Band 7 Pro heeft een geïntegreerde satellietverbinding. Alle gangbare systemen worden ondersteund: GPS, GLONASS, BeiDou, QZSS en Galileo. Zodra een satellietverbinding tot stand is gebracht, blijft deze stabiel in de test. De kwaliteit van de verbinding wordt tijdens de training gevisualiseerd met balkjes. Het duurt echter enkele seconden tot de verbinding tot stand is gebracht, zelfs buitenshuis. Andere smartwatches zijn sneller.

Helaas kunnen routes niet worden geëxporteerd of geïmporteerd. Daarom kunnen we de opgenomen route van de Smart Band 7 Pro niet over die van het Garmin Venu 2 referentietoestel leggen. Uit de gegevens blijkt echter dat de gemeten totale afstand van beide horloges zeer vergelijkbaar is.

Navigatie is niet mogelijk met de Smart Band 7 Pro.

Display - Pro band eindelijk met automatische aanpassing

Subpixelstructuur
Subpixelstructuur

Het display van de Xiaomi Smart Band 7 Pro maakt een zeer goede indruk en is een groot pluspunt ten opzichte van de Xiaomi Smart Band 7 zonder Pro. Het 1,64-inch AMOLED-scherm biedt gewoon wat meer oppervlakte dan zijn tegenhanger in de normale Smart Band en een andere vormfactor met meer breedte. De Pro heeft ook een automatische aanpassing van de schermhelderheid die in de test snel en nauwkeurig werkt.

De lift-up detectie voor een snelle activering van het display is ook overtuigend, tenzij je het always-on display gebruikt. Ook deze functie is zeer goed geïmplementeerd. De software scoort ook punten met het feit dat de AoD in de tijd kan worden beperkt zodat hij bijvoorbeeld 's nachts niet oplicht, en ook intelligent kan worden aangestuurd zodat dutjes worden gedetecteerd, het display wordt gedimd en stroom wordt bespaard.

Verder is het display voldoende helder met een gemeten maximale helderheid van 516 cd/m². Hoewel sommige smartwatches aanzienlijk meer helderheidsreserves bieden - de Pixel Watch is twee keer zo helder - is de Smart Band 7 Pro zelfs in zonlicht nog goed afleesbaar. De zwartwaarde is perfect dankzij de gebruikte displaytechnologie. We hebben in onze tests echter PWM gemeten met een frequentie van 118,9 Hz.

Xiaomi Smart Band 7 ProHuawei Band 7Huawei Watch Fit 2Google Pixel Watch LTE
Response Times
PWM Frequency
118.9
120.1
1%
Screen
-9%
7%
107%
Brightness middle
516
472
-9%
553
7%
1066
107%
Black Level *
Totaal Gemiddelde (Programma / Instellingen)
-4% / -4%
7% / 7%
107% / 107%

* ... kleiner is beter

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

Om de schermhelderheid te verlagen schakelen sommige laptops het backlight erg snel aan en uit. Dit gebeurt aan een dergelijk hoge frequentie dat het niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Als de frequentie te laag is kunnen personen met gevoelige ogen geïrriteerd geraken, hoofdpijn krijgen en zelfs flickering waarnemen.
Screen flickering / PWM waargenomen 118.9 Hz

Het backlight van het scherm flikkert aan 118.9 Hz (hoogstwaarschijnlijk met PWM - Pulse-Width Modulation) .

De frequentie van 118.9 Hz is erg laag en kan dus aanleiding geven tot geïrriteerde ogen en hoofdpijn bij langer gebruik.

Ter vergelijking: 54 % van alle geteste toestellen maakten geen gebruik van PWM om de schermhelderheid te verlagen. Als het wel werd gebruikt, werd een gemiddelde van 18993 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz waargenomen.

Prestaties en looptijd - Smart Band 7 Pro werkt stabiel

Xiaomi geeft geen informatie over welke SiP in de Smart Band 7 Pro is geïnstalleerd. Omdat er geen browser op het horloge is geïnstalleerd, kunnen er geen benchmarks worden gestart. De prestaties zijn echter overtuigend bij dagelijks gebruik. Zowel het scrollen door het app-overzicht als het swipen door de tegels gaat soepel. Programma's worden snel opgestart.

Wanneer het systeem wordt belast, bijvoorbeeld door het continu en snel openen en sluiten van programma's en menu's, wordt de gebruikersinterface wat traag en reageert iets vertraagd op invoer. Er zijn echter geen foutieve ingangen of systeemcrashes.

Er is ook geen informatie over het geïnstalleerde geheugen. Dat is echter nauwelijks nodig omdat er niets op de smartwatch kan worden opgeslagen, behalve horlogegezichten.

Batterijduur - Xiaomi belooft te veel

Xiaomi belooft een batterijduur van twaalf dagen bij gemiddeld gebruik. Deze waarden haalden we bij lange na niet in de test. Alle metingen zijn echter constant actief voor de test, de tracking van alle parameters is ingesteld op intensief, en workouts worden automatisch bijgehouden.

De smartwatch gaat 3,5 dag mee met een geactiveerd always-on display overdag. Als het always-on display wordt uitgeschakeld, verdubbelt de batterijduur tot ongeveer zeven dagen, terwijl alle andere instellingen ongewijzigd blijven.

Daar staat tegenover dat de Smart Band 7 Pro snel wordt opgeladen. Na 20 minuten is de batterij opgeladen van 0 tot 50 procent capaciteit. De Xiaomi band heeft een uur nodig voor een volledige lading van 0 tot 100 procent. Opladen gaat via een kabel met twee contacten die magnetisch aan de onderkant vasthoudt.

Pro

+ helder, groot display
+ helderheidssensor
+ GNSS-aansluiting

Contra

- geen luidspreker
- geen antwoordmogelijkheden

Verdict - De Pro-versie doet veel goed

In review: Xiaomi Smart Band 7 Pro. Testapparaat geleverd door Xiaomi Duitsland.
In review: Xiaomi Smart Band 7 Pro. Testapparaat geleverd door Xiaomi Duitsland.

Wat maakt de Smart Band 7 Pro tot een Pro in vergelijking met de gewone Xiaomi Smart Band? Het display is nauwelijks groter, maar heeft een andere vormfactor. Het is breder, waardoor bepaalde inhoud makkelijker te lezen is. Bovendien biedt de pro een helderheidssensor en past de helderheid van het display dienovereenkomstig aan - een duidelijke winst in comfort.

Een andere verbetering is de ingebouwde GNSS. Hierdoor kan de pro band zelfstandig een satellietverbinding tot stand brengen, waardoor de smartphone niet meegenomen hoeft te worden tijdens de training. Toch zul je hem waarschijnlijk het grootste deel van de tijd bij je hebben, omdat muziek niet lokaal op de smartwatch kan worden opgeslagen en het horloge niet kan koppelen met een Bluetooth-koptelefoon.

Nu we toch bezig zijn, NFC zou goed zijn geweest voor het horloge en we zouden ook blij zijn geweest met een speaker, die het aantal functies van de spraakassistent aanzienlijk zou hebben uitgebreid.

Aan de andere kant is de Smart Band 7 Pro goedkoop, lichtgewicht en goed gemaakt.

Het biedt een goede mix van vlotte prestaties, bruikbare batterijduur, een overtuigend display en veel trackingfuncties. Daarmee positioneert Xiaomi de Pro Band boven de zeer eenvoudige fitnesstrackers zoals de Smart Band 7 of de Huawei Band 7 maar duidelijk onder de duurdere smartwatches zoals de eigen Watch S1 of de Amazfit T-Rex 2.

Prijs en beschikbaarheid

De Smart Band 7 Pro heeft een MSRP van 100 euro (~$106). Xiaomi verkoopt hem in zijn eigen online winkel. Maar ook andere retailers hebben het Pro-model op de markt gebracht, bijvoorbeeld Amazon of Mediamarkt hebben de Pro band vermeld. De band is direct leverbaar.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Xiaomi Smart Band 7 Pro smartwatch review - De Pro Tracker
Benedikt Winkel, 2023-02-28 (Update: 2023-02-28)