Notebookcheck Logo

Xiaomi Watch S1 smartwatch review: Allrounder met tekortkomingen

Veelomvattend, maar onvolledig. De S1 is Xiaomi's top smartwatch. Zijn roestvrijstalen behuizing, OLED-display en lange batterijduur spreken voor zich. Zoals uit de volgende review blijkt, is de S1 op bepaalde gebieden echter nog voor verbetering vatbaar, waarvan sommige door toekomstige software-updates kunnen worden opgelost.
De Xiaomi Watch S1 is het huidige high-end model van het bedrijf dat helpt bij het sporten en het dagelijks leven.
De Xiaomi Watch S1 is het huidige high-end model van het bedrijf dat helpt bij het sporten en het dagelijks leven.

De Watch S1 is momenteel de top high-end smartwatch van Xiaomi. Ons recensie-exemplaar wordt geleverd met een zwarte roestvrijstalen behuizing en zwarte bandjes. Als alternatief is er een zilveren variant met bruine bandjes beschikbaar. Er zijn geen verschillende behuizingsformaten, noch is er een versie met een eigen simkaart. Er worden twee verschillende bandjes geleverd: leer voor een smart casual look in het dagelijks leven en rubber voor trainingsactiviteiten. Uit de review zal blijken of de Watch S1 beide aankan.

Xiaomi Watch S1
Beeldscherm
1.43 inch 1:1, 466 x 466 pixel 461 PPI, glimmend: ja, 60 Hz
Verbindingen
NFC, Helderheidssensor, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, GZSS, Gyroskop,
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4/), GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 11 x 46.5 x 46.5
Batterij
470 mAh Lithium-Ion
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: yes, MIUI Watch 1.0 1.2.98, ventilatorloos, waterdicht
Gewicht
65 g
Prijs
230 Euro

 

Behuizing en kenmerken: Xiaomi met roestvrij stalen behuizing

Xiaomi maakt voor de S1 gebruik van een roestvrijstalen behuizing. Dit was niet alleen bedoeld om hem bijzonder robuust te maken, maar ook om hem een hoogwaardige uitstraling te geven. Dit wordt geaccentueerd door een fijne textuur die, volgens Xiaomi, het resultaat is van hand-polijsten door traditionele horlogemakers. Het gebruik van staal is hier duidelijk: We wogen 65 gram met een leren bandje, waarmee de Xiaomi merkbaar zwaarder is dan bijvoorbeeld eenHuawei Watch GT Runner met zijn plastic behuizing. Saffierglas wordt gebruikt voor het 1,43-inch display. De materialen zijn haptisch zeer aangenaam en goed gemaakt. Tijdens het onderzoek en de tests zijn geen krassen ontdekt, maar het glas is wel gevoelig voor vingerafdrukken. Er zijn twee knoppen aan de rechterkant van het horloge die uitsteken: hun drukpunt is goed, maar ze blijken een beetje los te zitten als je ermee rommelt. De toetsen kunnen ook worden gedraaid, maar dit heeft geen functie bij gebruik.

Onder de toetsen bevindt zich een luidspreker en aan de andere kant van de behuizing bevinden zich de microfoonopeningen. Het horloge biedt dus de nodige hardware voor telefoongesprekken, een stemassistent en het afspelen van muziek - daarover later meer. Wiireless opladen (Qi-standaard) wordt ondersteund en werkt zonder contact met de behuizing. De bandjes komen overeen met de 22 millimeter standaard en kunnen goedkoop vervangen worden. De originele onderdelen hebben kleine hendeltjes op de veerstangen, zodat vervanging zonder gereedschap mogelijk is

De optische sensoren voor de uitgebreide bewakingsfuncties bevinden zich aan de kunststof onderzijde. Naast de polsslag wordt ook de bloedzuurstof gemeten. Bovendien biedt de Watch S1 Bluetooth, GNSS, een barometer en NFC voor contactloze betalingen. Er is echter alleen de Xiaomi Pay-dienst geïnstalleerd, die momenteel met geen enkele Duitse bank werkt (Opmerking voor internationale lezers

: de compatibiliteit met Xiaomi Pay kan van regio tot regio verschillen). Betalingen waren daarom niet mogelijk met het horloge tijdens de review. Het horloge is ook in staat om zelf Wi-Fi verbindingen tot stand te brengen.


Het display van de Xiaomi Watch S1 wordt beschermd door saffierglas.
Het display van de Xiaomi Watch S1 wordt beschermd door saffierglas.
Links: microfoon
Rechts: knoppen en luidspreker
De onderkant van de smartwatch is gemaakt van plastic en biedt ruimte voor de sensoren.

Instelling en bediening: Veeg en druk op

De apps worden weergegeven als een raster of als een scrollbare lijst.
De apps worden weergegeven als een raster of als een scrollbare lijst.

De Mi Fitness-app, die beschikbaar is voor zowel Andriod als iOS, is nodig om de Xiaomi Watch S1 in te stellen. Het gaat hier niet om de Mi Fit-app die onlangs werd omgedoopt tot Zepp Life, maar om een op zichzelf staand programma. Eenmaal geïnstalleerd zoekt de app automatisch naar geschikte apparaten in de buurt, die tijdens het testen snel werden gevonden. De rest van de installatie verloopt snel. Nadat de app toegang heeft tot notificaties, begint een korte tutorial over het gebruik van het horloge. Bij het voor de eerste keer opstarten van het horloge worden echter niet alle instellingen opgevraagd: Veel functies zijn af fabriek gedeactiveerd en worden pas ontdekt en geactiveerd (indien gewenst) bij het doorbladeren van menu's en submenu's. Af en toe leidt activering van bepaalde functies en instellingen in de Mi Fitness-app tot meer opties. Een voorbeeld hiervan is de functie voor het bijhouden van de slaap, waarvan de activering de optie voor "Geavanceerde bewaking" oproept, waarmee meer gegevens worden verzameld. Als je deze optie selecteert, waarschuwt de app je ook voor een hoger batterijverbruik. De andere menu-items zijn op een vergelijkbare manier opgebouwd.

Verdere aanpassingen op het horloge zelf zijn mogelijk via de instellingen, zoals het veranderen van de wijzerplaat. Op het apparaat zijn zeven klokgezichten af fabriek opgeslagen, en in sommige gevallen zijn verdere aanpassingen van de weergegeven inhoud mogelijk. Over het algemeen kunnen de wijzerplaten niet worden aangeklikt. Klikken op de batterij-indicator leidt bijvoorbeeld niet tot het bijbehorende menu. Extra wijzerplaten kunnen gratis worden gedownload via de smartphone app. We hadden echter in verschillende gevallen problemen met het downloaden van achtergronden bij gebruik van mobiele data.

Koptelefoons kunnen rechtstreeks op het horloge worden aangesloten, hoewel muziek niet offline kan worden opgeslagen. Er zijn ook instellingen voor geluiden, helderheid van het display, always-on display, nachtmodus of de displayvergrendeling. De instellingen op het horloge zijn dus zeer uitgebreid. Als er langere ingangen nodig zijn, zoals het invoeren van het WiFi-wachtwoord, verwijst het horloge naar de smartphone-app en opent het direct het bijbehorende menu

De widgets kunnen qua uiterlijk en inhoud worden aangepast.
De widgets kunnen qua uiterlijk en inhoud worden aangepast.
Tijdens de evaluatieperiode bood de app store slechts vier apps aan.
Tijdens de evaluatieperiode bood de app store slechts vier apps aan.
Xiaomi Pay ondersteunt momenteel geen banken in Duitsland.
Xiaomi Pay ondersteunt momenteel geen banken in Duitsland.
Trainingsgegevens kunnen alleen met Strava worden gesynchroniseerd.
Klokgezichten worden op het horloge geladen via de smartphone app.
Een veeg naar boven brengt u naar de snelle instellingen van Watch S1.
Een veeg naar boven brengt u naar de snelle instellingen van Watch S1.

Het display wordt geactiveerd via een van de toetsen of een draai van de pols. Aanraken van het display activeert het niet. Een veeg van boven naar beneden leidt naar het berichtenoverzicht, waar afzonderlijke chats kunnen worden geopend. Vegen van onder naar boven opent de snelle instellingen met toegang tot de nachtmodus, activering van liftdetectie, geluiden, zaklamp, permanente activering van het display, alarmklok en andere instellingen. Zijwaarts vegen leidt door verschillende pagina's met widgets. Standaard zijn er drie pagina's, maar met de app kun je het aantal, de selectie en de rangschikking van de widgets aanpassen. De meeste widgets kunnen worden aangeklikt en leiden naar het betreffende gebied of menu. De mediawidget kan worden gebruikt om de muziek op de smartphone te bedienen of op apparaten die op de smartphone zijn aangesloten, zoals speakers in de smarthome. Zijwaarts vegen in de tegenovergestelde richting leidt u terug door de pagina's.

Als je op de bovenste knop drukt, ga je terug naar het beginscherm. Als u vanuit het startscherm nogmaals op deze knop drukt, komt u in het app-overzicht. Met de smartphone-app kunt u kiezen of de programma's op het horloge als een raster of als een scrollbare lijst moeten worden weergegeven. De onderste knop leidt naar het menu voor training en training, waar ondersteunde sporten worden opgesomd. De knop kan ook worden ingesteld voor een specifieke sport, wat betekent dat de opname en monitoring direct beginnen als u erop drukt.

Telefonie en meldingen: Alleen lezen is mogelijk op de Watch S1, niet beantwoorden

Het horloge heeft een microfoon en een luidspreker en maakt dus telefonie mogelijk zolang een smartphone via Bluetooth is gekoppeld. Een stand-alone dataverbinding is niet mogelijk door het ontbreken van een SIM-kaart. De verbinding is goed genoeg voor beide partijen (beller en beantwoorder), maar de luidspreker op het horloge is niet erg luid. Gesprekken kunnen ook via het horloge worden gevoerd. Er is echter geen toegang tot het volledige telefoonboek, maar alleen tot de oproeplijst. Is het gewenste contact daar niet te vinden, dan moet de smartphone tevoorschijn worden gehaald. Gesprekken via de spraakassistent worden niet ondersteund.

Meldingen van messenger-apps, mailprogramma's en andere app-notificaties worden als pop-upberichten in alle menu's weergegeven en desgewenst ook tijdens sportsessies. De berichten kunnen nog steeds worden weergegeven in het berichtenmenu nadat ze zijn opgedoken. Maar als een bericht wordt geopend en gesloten, verdwijnt het uit dit menu. De smartphone moet er dan later weer uit worden gehaald voor een tweede blik. Emoji's worden door het horloge weergegeven, maar geen afbeeldingen. Gesproken berichten kunnen ook niet worden afgespeeld. Antwoorden is helemaal niet mogelijk met het horloge, zelfs voorgeconfigureerde snelle antwoorden ontbreken. Het lezen van berichten op het horloge heeft geen invloed op de "gelezen"-status op de smartphone.

Stem Assistent: Amazon's Alexa komt in het spel

Xiaomi gebruikt Amazon's Alexa als spraakassistent op de Watch S1. De digitale assistent moet echter specifiek via het menu worden geactiveerd; een directe spraakopdracht zonder voorafgaande invoer op het horloge is niet mogelijk. Alexa werkt ook alleen als de bijbehorende Alexa-app op de smartphone is geïnstalleerd. De assistent werkt snel, maar de resultaten worden alleen op het scherm weergegeven; er is geen spraakuitvoer ondanks de speaker. Alexa was tijdens het testen af en toe een beetje onbetrouwbaar; spraakinvoer werd niet altijd herkend of uitgevoerd.

Amazons Alexa pikt niet elk woord op en er is geen spraakuitvoer.
Amazons Alexa pikt niet elk woord op en er is geen spraakuitvoer.

Gezondheid en fitness: Veel sporten, bijna geen netwerken

De Watch S1 biedt 117 verschillende trainingsmodi. We hebben ze niet allemaal getest, maar we zijn met het horloge gaan joggen, fietsen en zwemmen. Indien gewenst kan het horloge zo worden ingesteld dat het automatisch detecteert (en begint op te nemen) wanneer de gebruiker loopt of wandelt. Voor alle andere sportieve activiteiten is activering via het sportmenu nodig. De afgelegde afstand wordt geregistreerd via GNSS, en er is een barometer voor het meten van de hoogte. Voor hardlopen geeft de smartwatch informatie over tempo, hartslag, stappen en pasfrequentie. De totale gegevens worden ook uitgesplitst in meer specifieke gegevens voor de afzonderlijke kilometers. Bovendien trilt het horloge bij elke voltooide kilometer en geeft het een statusupdate. Schattingen van trainingsperioden en aanbevelingen voor rustperioden ontbreken echter. Positief is dat de Watch S1 automatisch korte pauzes tijdens het hardlopen detecteert en de workout pauzeert, die vervolgens automatisch wordt voortgezet wanneer je weer begint met hardlopen. Vervelend is dat de smartwatch de geselecteerde weergave in het trainingsmenu niet onthoudt, zodat de gebruiker telkens opnieuw naar de gewenste weergave moet vegen als de diashow uitgaat.

Xiaomi specificeert dat de Watch S1 bestand is tegen een waterdruk van 5 ATM en dus korte tijd tot 50 meter waterdiepte kan overleven zonder schade. In real-world tests slaagde de smartwatch zonder problemen in een uitstapje naar het zwembad. Het horloge detecteert automatisch de zwemstijl en geeft waarden voor het aantal banen en de slagfrequentie per baan. De SWOLF-waarde wordt ook gegeven, dat is de tijd in seconden die nodig is om een baan af te leggen, naast het aantal slagen

Momenteel kan de Mi-Fittness app alleen worden gekoppeld aan een app van derden voor gegevensuitwisseling (Strava). Andere aanbieders ontbreken. Ook een koppeling met Google Fit is niet mogelijk.

Tijdens de training worden de maximale en gemiddelde waarden gemeten en wordt de hartslag in zones ingedeeld.
Tijdens de training worden de maximale en gemiddelde waarden gemeten en wordt de hartslag in zones ingedeeld.
De hoogte wordt onafhankelijk van het GNSS bepaald door de barometer.
De hoogte wordt onafhankelijk van het GNSS bepaald door de barometer.
De Xiaomi Watch S1 detecteert automatisch de zwemstijl.
De Xiaomi Watch S1 detecteert automatisch de zwemstijl.
De smartwatch geeft zowel de slagfrequentie als de SWOLF-waarde weer.
De smartwatch geeft zowel de slagfrequentie als de SWOLF-waarde weer.
De polsslag wordt tijdens de training in kleur op de buitenrand aangegeven.
De polsslag wordt tijdens de training in kleur op de buitenrand aangegeven.
 
 
 

Activiteitsdoelen

Het horloge S1 geeft uitgebreide informatie over dagelijkse activiteitsdoelen, die worden weergegeven in kleurrijke halve cirkels. Verbrande calorieën, genomen stappen en minuten in beweging worden aangegeven. De respectieve streefwaarden kunnen individueel worden aangepast. Bovendien toont de smartwatch ook de zuurstofverzadiging in het bloed en het stressniveau. Het stressniveau wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 100 en is gebaseerd op de variabiliteit van de hartslag. Bloeddrukmetingen worden niet aangeboden, terwijl VO2max-waarden tijdens de training wel worden verstrekt

De activiteitsmonitor toont verbrande calorieën, stappen en bewegingstijd.
Activiteitenmonitor
De streefwaarden kunnen worden aangepast in de Mi Fitness-app.
Mi Fitness app

Hartslagmeting - het horloge S1 is betrouwbaar

De Xiaomi Watch S1 doet wat hij moet doen op het gebied van hartslagmeting. Een Polar H 10 borstband werd gebruikt als het vergelijkingsapparaat tijdens het testen. Beide apparaten maten de hartslag in rust op identieke wijze. Ook bij de training was dit vrijwel hetzelfde: Zowel de gemiddelde hartslag als de piekwaarden weken slechts 0,6 procent af.

Een Polar H10 borstband dient als vergelijkingsapparaat voor de hartslagmeting.
Een Polar H10 borstband dient als vergelijkingsapparaat voor de hartslagmeting.
De hartslagmeting van de Xiaomi Watch S1 werkt zoals bedoeld; de hartslag in rust is identiek.
De hartslagmeting van de Xiaomi Watch S1 werkt zoals bedoeld; de hartslag in rust is identiek.

Slaap tracking - betrouwbare opname maar zonder slimme wekker

De slaap tracking van de Watch S1 bleek ook zeer betrouwbaar tijdens het testen; wakkere fasen werden altijd gedetecteerd. Als het bijbehorende menu-item wordt geactiveerd, maakt de smartwatch niet alleen onderscheid tussen lichte en diepe slaap, maar worden ook fasen van de REM-slaap bijgehouden. De kwaliteit van de slaap wordt geëvalueerd door de app, en er is ook extra informatie over het belang van de slaapfasen en tips voor een betere slaap. De resultaten kunnen worden weergegeven in de vorm van dagen, weken of zelfs maanden. De waarden voor de polsslag en de zuurstofverzadiging van het bloed tijdens de nacht worden ook weergegeven.

Het horloge zelf geeft ook de slaapgegevens weer, maar daarvoor moet het menuonderdeel speciaal worden aangeklikt. Een nadeel is het ontbreken van een automatische melding bij het ontwaken. Ook ontbreekt de mogelijkheid om de slaapgegevens te gebruiken voor de wekker; de Watch S1 biedt geen slimme alarmfunctie. Tijdens het testen was er één nacht waarop het horloge per ongeluk werd uitgezet door beweging.

Indien gewenst, analyseert het horloge S1 de fasen voor lichte, diepe en REM-slaap.
Indien gewenst, analyseert het horloge S1 de fasen voor lichte, diepe en REM-slaap.
De smartwatch meet ook de polsslag en zuurstofverzadiging 's nachts.
De smartwatch meet ook de polsslag en zuurstofverzadiging 's nachts.

GNSS en navigatie - het horloge van Xiaomi is onnauwkeurig

Tijdens het testen liet de Xiaomi Watch S1 onrealistische topsnelheden zien.
Tijdens het testen liet de Xiaomi Watch S1 onrealistische topsnelheden zien.

Xiaomi maakt gebruik van dual-band satellietcommunicatie, variërend van GPS, Glonass, BeiDou, Galileo tot QZSS. Verbindingen worden zeer snel tot stand gebracht; er waren geen vertragingen of storingen tijdens het testen. De Watch S1 meet ook de hoogte onafhankelijk van satellieten via luchtdruk.

Een test naast het Garmin Venu 2 vergelijkingstoestel toont echter duidelijk aan dat de gemeten afstand merkbaar verschilt. Terwijl de Garmin aan het einde van de testloop een totale afstand van 9,89 kilometer aangeeft, heeft de Xiaomi slechts 9,41 kilometer gemeten, een afwijking van bijna vijf procent.

Bovendien zijn in de snelheidsmeting van de Xiaomi afzonderlijke pieken waarneembaar. Naast een aantal plausibele waarden, waren er individuele pieken met onmogelijke waarden in bijna alle trainingen, zoals een pieksnelheid van 58,9 km/u tijdens het wandelen. De GPS laat dus een gemengde indruk achter. Helaas biedt de Xiaomi Watch S1 geen navigatie-app, noch is het mogelijk om GPS-gegevens te exporteren of importeren.

GNSS test run: omzeiling van het meer met de Garmin Venu 2.
GNSS test run: omzeiling van het meer met de Garmin Venu 2.
GNSS test run: loop met de Garmin Venu 2.
GNSS test run: loop met de Garmin Venu 2.
GNSS test run: Garmin Venu 2 samenvatting.
GNSS test run: Garmin Venu 2 samenvatting.
GNSS test run: omzeiling van het meer met de Xiaomi Watch S1.
GNSS test run: omzeiling van het meer met de Xiaomi Watch S1.
GNSS test run: loop met de Xiaomi Watch S1.
GNSS test run: loop met de Xiaomi Watch S1.
GNSS test run: Xiaomi Watch S1 samenvatting.
GNSS test run: Xiaomi Watch S1 samenvatting.

Beeldscherm: Heel mooi, maar een beetje donker

Het display is een hoogtepunt van de Xiaomi Watch S1. Dankzij de gebruikte OLED-technologie zijn de kleuren van het 1,43-inch scherm helder en de zwartwaarden uitstekend. De kijkhoeken zijn ook aangenaam en alle beelden zijn mooi scherp. Alleen de maximale helderheid zou wat hoger mogen zijn. We hebben een maximale helderheid gemeten van 444 cd/m². Dit betekent dat de klok altijd te zien is. In fel zonlicht is het lezen echter soms wat inspannend. Het glas van het scherm voelt dof aan wanneer het wordt afgeveegd, en is ook vrij gevoelig voor vingerafdrukken. De verversingssnelheid is 60 Hz, en de resolutie 466x466.

Het display van de Xiaomi Watch S1 overtuigt met heldere kleuren, maar het zou iets helderder mogen zijn.
Het display van de Xiaomi Watch S1 overtuigt met heldere kleuren, maar het zou iets helderder mogen zijn.
Af en toe is de Xiaomi software niet goed afgesteld
Af en toe is de Xiaomi software niet goed afgesteld

Prestaties en runtime: Snel en duurzaam

Xiaomi geeft geen informatie over de geïnstalleerde SoC of het geheugen. We konden in de praktijk geen systeemstotteringen vaststellen. Geanimeerde klokgezichten vormen ook geen probleem voor het horloge. Het schakelen tussen de afzonderlijke pagina's met widgets gaat net zo soepel als het scrollen door de menu's en apps. Zelfs meerdere snelle inputs achter elkaar leiden niet tot stotteren of zelfs crashen van het systeem.

Het beschikbare geheugen is nodig voor extra watchfaces, trainingsgegevens en apps. De app-selectie is echter uiterst beperkt; er zijn er momenteel slechts vier beschikbaar in de winkel. Ook het direct opslaan van muziek op het horloge is niet mogelijk.

Batterijduur - Xiaomi belooft te veel

De levensduur van de batterij van de Watch S1 is erg afhankelijk van de gekozen instellingen. Als alle metingen op het hoogste niveau zijn geactiveerd, evenals het always-on display, zal de S1 na twee tot drie dagen trainen met GPS zonder stroom komen te zitten. Wanneer sporten en het always-on display niet worden gebruikt, is een week batterijduur realistisch, uitgaande van voortdurend gebruik van alle sensoren en 24 uur dagelijks dragen. Xiaomi stelt dat de 470 mAh batterij 12 tot 24 dagen mee zou moeten gaan. Deze waarden - in ieder geval de 12 - zijn haalbaar, maar alleen als een aantal functies van het horloge zijn uitgeschakeld.

De smartwatch wordt draadloos opgeladen via de Qi-standaard. Omgekeerd draadloos opladen is ook mogelijk. De oplaadtijden varieerden tijdens het testen: Voor de snelste lading ging de Xiaomi Watch in een uur van 10 naar 90 procent. Een oplaadbeurt van 10 naar 100 procent kostte nog eens 10 minuten extra. Het always-on display gaat na een paar minuten uit tijdens het opladen. De USB-oplaadkabel is met 40 centimeter helaas nogal kort, maar deze kan worden vervangen. Een netadapter is niet bij de levering inbegrepen.

De Xiaomi Watch S1 laadt draadloos op via de Qi-standaard.
De Xiaomi Watch S1 laadt draadloos op via de Qi-standaard.
Omgekeerd draadloos opladen is ook mogelijk met de Xiaomi smartwatch.
Omgekeerd draadloos opladen is ook mogelijk met de Xiaomi smartwatch.

Pro

+ helder OLED-scherm
+ uitgebreide sensoren
+ veelzijdig
+ lange levensduur van de batterij

Contra

- GNSS onnauwkeurig
- betaalfunctie niet bruikbaar
- nauwelijks apps
- software potentieel niet volledig benut

Verdict: De Watch S1 is goed uitgerust, maar onvolledig

In review: Xiaomi Watch S1. Review apparaat geleverd door Xiaomi Duitsland.
In review: Xiaomi Watch S1. Review apparaat geleverd door Xiaomi Duitsland.

De Xiaomi Watch S1 moet een manusje-van-alles zijn: een slimme partner bij het sporten en een gestroomlijnde metgezel in het dagelijks leven. Qua uitrustingskenmerken is de smartwatch indrukwekkend. De roestvrijstalen behuizing maakt een solide indruk, er worden twee bandjes voor verschillende doeleinden meegeleverd en Qi-opladen wordt ondersteund. Hij scoort ook goed op het gebied van een helder display en een fatsoenlijke batterijduur.

De Xiaomi Watch S1 is goed uitgerust, maar helaas nog niet compleet.

De smartwatch heeft echter wel een aantal tekortkomingen. Software ontbreekt op sommige gebieden: Interfaces voor third-party providers zoals Google Fit ontbreken, en de NFC interface kan momenteel niet gebruikt worden in Duitsland omdat er geen banken ondersteund worden. Bovendien schiet de Watch S1 tekort op het gebied van notificaties omdat er geen antwoorden mogelijk zijn. Ook is het onbegrijpelijk waarom de slaapgegevens niet gebruikt kunnen worden voor een slimme wekker. Maar Xiaomi kan deze problemen verhelpen met een software-update, evenals het gebrek aan apps in de eigen app store.


De Huawei Watch GT 3 is van dezelfde klasse als de Xiaomi Watch S1. Zijn batterij gaat zelfs langer mee en hij biedt ook way-back navigatie. Samsung's Galaxy Watch 4 biedt een nog grotere set functies met een LTE-modem en ECG-meting, maar een kortere batterijduur.

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment van publicatie was de Xiaomi Watch S1 beschikbaar op Amazon US voor US$ 270. Wie het zonder Qi-opladen kan stellen, kan de verder gelijk geconfigureerde Xiaomi Watch S1 Active voor US$ 221.

Price comparison

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Xiaomi Watch S1 smartwatch review: Allrounder met tekortkomingen
Benedikt Winkel, 2022-06- 5 (Update: 2022-06- 5)