Notebookcheck

realme Watch S Pro smartwatch in review: Great display, convincing runtime

De sportieve. Ondertussen meten meer wearables de zuurstofverzadiging in het bloed dan dat ze het display permanent aan laten staan. De realme Watch S Pro van de Oppo-dochter is tot nu toe ook de enige smartwatch met een always-on display. In onze review leggen we uit wat hij nog meer kan en wat hij heeft ten opzichte van zijn voorganger.
Inge Schwabe, 👁 Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
realme Watch S Pro
Beeldscherm
1.39 inch, 454 x 454 pixel 326 PPI
Verbindingen
Brightness Sensor, Sensoren: Accelerometer, Geomagnetic Sensor, Gyroscope, Optical heart rate sensor
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.0 BLE
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 13 x 46 x 46
Batterij
420 mAh Lithium-Polymer
Bijkomende functionaliteiten
realme Watch S Pro, Charging Cable, User Manual, realme Link, 12 Maanden Garantie, 5 ATM
Gewicht
44 g, Voeding: 0 g
Prijs
129 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Behuizing en kenmerken - Pro-model met always-on display

De realme Watch S Pro lijkt als twee druppels water op zijn voorganger. Maar de behuizing van de Watch S Pro is gemaakt van roestvrij staal en dus 14 g (~0,5 oz) zwaarder dan de aluminium behuizing van de realme Watch SRealme heeft de bescherming tegen binnendringen van water verhoogd van IP68 tot 5 ATM.

Met een minimaal kleinere diameter van de behuizing, is het display gegroeid van 1,3 naar 1,39 inch en wint het aan scherpte met 454 x 454 px (326 ppi) in vergelijking met 360 x 360 px (278 ppi) voorheen. Realme vervangt het TFT-scherm door een AMOLED-scherm en geeft de Watch S Pro een always-on modus. De Watch S daarentegen bepaalt de helderheid automatisch; als alternatief kan het scherm op beide handmatig in 5 stappen worden aangepast. Het siliconen bandje met snelsluiting kan worden vervangen door een standaard 22 mm (~0,9 in) bandje. Op de homepage adverteert realme met eigen vervangende bandjes van vegan leer (imitatieleer) en roestvrij staal.

Het scherm wordt nog steedsbeschermd door Corning Gorilla Glass. Het afgeschuinde oppervlak naar de rand toe omvat nu de bezel , zoals tezien is op de voorlaatste foto hieronder. Aan de achterkantvan de Watch S Pro houden 4 schroeven het deksel van de behuizing vast. De magnetische oplaadpinnen zitten verder naar buiten, waardoor de oplader van de realme Watch S niet op de Watch S Pro past. In beide registreert de PPG-sensor naast de hartslag ook de zuurstofverzadiging in het bloed (SpO2). Alleen de Watch S Pro heeft echter een kompas en GPS

Instelling en bediening - toetsen kunnen niet worden gepersonaliseerd

De app realme Link is nu niet alleen beschikbaar voor Android maar ook voor iOS. Het beheert IoT-apparaten zoals lampen, weegschalen, oordopjes en ook de smartwatches van realme. Na het koppelen stel je onder meer het interval in voor het monitoren van de hartslag, evenals een boven- en ondergrens waarboven het fitnesshorloge een alarm moet laten afgaan

Je kunt extra wijzerplaten downloaden via de Watch Face Store - volgens realme zijn er in totaal ongeveer 100 - of je eigen wijzerplaat maken van een foto. Er zijn 8 wijzerplaten voorgeïnstalleerd. De Watch S Pro slaat er niet meer dan één op, maar vervangt deze wanneer je een andere kiest in de app.

Net als voorheen wordt de Watch S Pro bediend via het touchscreen en twee knoppen. De onderste knop start de trainingsapp, de bovenste schakelt het display uit of zet het in de always-on modus als het actief is. Tot de geïnstalleerde tools behoren een wekker met maximaal 10 alarmen, een timer en stopwatch, een zaklamp, weersinformatie, een kompas en smartphone zoeken, evenals bedieningselementen voor de camera en muziek op de smartphone, die beide ook op de iPhone te bedienen zijn.

Telefonie en meldingen

De Watch S Pro meldt inkomende oproepen en meldingen via trillingen. Het is niet mogelijk om te reageren op berichten van sociale netwerken. Er worden geen emoji's weergegeven en het pictogram van de app waarvan het bericht afkomstig is, wordt alleen weergegeven in sommige apps, zoals WhatsApp.

Gezondheid en fitness - realme link maakt verbinding met Google Fit en Apple Health

De app realme Link maakt verbinding met Google Fit op Android en met Apple Health op de iPhone. Indien gewenst herinnert het fitnesshorloge de gebruiker er regelmatig aan om iets te drinken en te bewegen. Hettelt de uren op die nietalleen zittend, maar ook minstens een beetje bewegend zijn doorgebracht, telt de stappen en schat de verbrande calorieën.

Het controleert de hartslag elke 5, 10, 20 of 30 minuten, afhankelijk van de instelling, terwijl de zuurstofsaturatie alleen handmatig kan worden gecontroleerd. De app toont zowel over de dag, week en maand, als de stappen, verbrande calorieën en actieve trainingsminuten.

Meting van de zuurstofverzadiging in het bloed

Wij hebben de zuurstofverzadiging gemeten met de Watch S Pro vergeleken met de gelijktijdig gemeten resultaten van een medisch gecertificeerde pulsoximeter. In de meeste gevallen bereikte de Watch S Pro een iets hogere saturatie dan de pulsoximeter. De afwijking ten opzichte van de p ulsoximeter bleef binnen de gebruikelijke tolerantie met een gemiddelde van 2 procentpunten en een maximum van 3 procentpunten.

Slaap traceren

Als je de realme Watch S Pro 's nachts draagt, toont de app de duur van de slaapfasen en wanneer je in slaap viel en wakker werd. De app visualiseert ook het verloop van de hartslag.

Opname van de opleiding

De trainingsapp heeft een aanbod van 15 sporten, waaronder zwemmen. De sporttracker isbeschermd tegen het binnendringen van water tot 5ATM en vergrendelt hetscherm wanneer de zwemtraining begint. Bij het zwemmen bepaalt realme onder andere de zwemconditie (SWOLF-waarde).

Bij andere sporten kun je tijdens de training de muziek op je smartphone bedienen. Het trainingslogboek wordt door realme zowel op het horloge als in de app opgeslagen. Terwijl het horloge zelf tal van trainingsresultaten weergeeft voor sporten als hardlopen en fietsen, blijkt het log in de app rudimentair te zijn. Met uitzondering van een cirkeldiagram van de betrokken hartslagzones, biedt het geen grafische evaluaties.

De volgende schermen tonen de trainingsschermen voor hardlopen, fietsen en zwemmen, en een trainingslog na het hardlopen als voorbeeld.

Trainingsweergave tijdens het hardlopen
Trainingsweergave tijdens het hardlopen
Trainingsweergave tijdens het fietsen
Trainingsweergave tijdens het fietsen
Trainingsscherm tijdens het zwemmen
Trainingsscherm tijdens het zwemmen

Opnemen van de hartslag tijdens het sporten

Om een indicatie te krijgen van de nauwkeurigheid van de optische hartslagmonitor, keken we tijdens het hardlopen regelmatig afwisselend naar de Watch S Pro en de doorgegeven hartslag van een Polar borstband. De afwijkingen waren zelden meer dan 3 slagen per minuut, wat uiterst nauwkeurig zou zijn

Hoewel de waarneming samenvalt met het vastgestelde gemiddelde in de twee logboeken, dat realme aangeeft met 155 slagen, Polar met 154, verliest de waarneming zijn betekenis door het grote verschil in de maximale hartslag: realme bepaalde die met 178 slagen per minuut tegenover slechts 163 bij de Polar H10. De minder gedetailleerde voortgangsgrafiek van de smartwatch suggereert dat de realme tracker kort na de start te kampen had met schommelingen; een geldige vergelijking is echter niet mogelijk zonder een voldoende gedetailleerde grafiek.

GPS en navigatie

De realme Watch S Pro heeft een kompas-app en ondersteunt dual-band GPS. Een navigatie-oplossing is niet geïnstalleerd.

De route die tijdens het hardlopen wordt geregistreerd, ligt vaak naast het eigenlijke spoor, zoals te zien is in een woonwijk en bij het oversteken van een spoorbaan. In de buurt van een rivierbocht, waar andere wearables af en toe uitbreken, houdt het fitnesshorloge het echter bij. Aan het einde van de testloop ontbreekt ongeveer 100 meter (~109 yards) van de werkelijk afgelegde afstand over 5000 meter (3,1 mijl).

Levensduur batterij

realme geeft de gebruiksduur van de 420 mAh batterij op met maximaal 14 dagen. Daar twijfelen we niet aan, vooral omdat de Watch S (zonder always-on display) zelfs langer liep dan aangekondigd door realme in de test. Bovendien wilden we weten hoe lang de batterij meegaat als je zuinig bent met de middelen. Daarom combineerden we de helderste wijzerplaat met de langst mogelijke belichtingstijd van 20 s, stelden we de helderheid in op 100% hoog en activeerden we de Always-on modus. In dit scenario hangt het uithoudingsvermogen nog meer af van hoe vaak het scherm oplicht als gevolg van binnenkomende meldingen of app-gebruik. In de test overleefde de batterij bovendien twee GPS-ondersteunde workouts van elk een half uur en haalde uiteindelijk toch nog een goede 5 dagen. Daar mag je niet over klagen. Bovendien ontlast realme de batterij wanneer de Watch S Pro niet wordt gedragen. Het scherm wordt dan volledig gedimd, ongeacht de andere instellingen.

De realme Watch S Pro had 1 uur en 38 minuten nodig om op te laden met een resterende capaciteit van 7%.

Pro

+ helder display
+ automatische verlichting
+ SpO2 meting
+ GPS met dubbele band
+ goed uithoudingsvermogen
+ Roestvrijstalen behuizing

Contra

- weinig personalisatie
- weinig sportprofielen
- Sport analyse zwak
- geen hoogtemeter

Uitspraak

Test apparaat geleverd door realme
Test apparaat geleverd door realme

De Watch S Pro liet een goede indruk achter in de test, maar de realme Link-app heeft dringend een facelift nodig

De smartwatch zelf is goed uitgerust, hoewel een extra hoogtemeter het mogelijk zou maken om routes met een hoogteprofiel op te nemen. realme koos in plaats daarvan voor een kompas

Het AMOLED-scherm is helder en was in de test altijd goed afleesbaar.

Dankzij de schermgrootte van 3,9 inch is het scherm ook heel geschikt voor het bekijken van de trainingsanalyse na het sporten. Wie geïnteresseerd is in zijn trainingssucces heeft met realme op dit moment geen andere optie; het logboek in de app is zwak, en verbinding maken met andere diensten dan Google Fit of Apple Health werd in de testperiode niet aangeboden door de app.

Meer sporten en een extra VO2max-test worden door realme aangeboden op de Watch 2 Pro. We hebben de minder dure realme smartwatch bijna gelijktijdig getest, en de resultaten volgen over een paar dagen. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare smartwatch, raden we ook aan om eens te kijken naar Xiaomi's Mi Watch.

Prijs en beschikbaarheid

De normale prijs voor de Realme Watch S Pro is 129 euro (~$152). Op Amazon was hij aan het eind van de test goedkoper, ongeveer 117 euro (~$138).

Pricecompare

Ninh Duy
Editor of the original article: Ninh Duy - Editorial Assistant - 195784 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > realme smartwatch Watch S Pro in review: Geweldig display, overtuigende runtime
Inge Schwabe, 2021-08-15 (Update: 2021-08-15)