Notebookcheck Logo

De Xiaomi Mi Watch laat gemengde gevoelens achter in onze review

Niet iedereen is de lieveling. Voor de review van de Xiaomi Mi Watch hebben we wat ideeën van onze lezers gekregen. Dit leidde soms tot verschillende resultaten, afhankelijk van of de wearable is verbonden met een Android -apparaat of een iPhone. De verschillen zijn niet alleen gerelateerd aan Alexa. Vooral als het gaat om de gezondheidsparameters, is het niet allemaal goed nieuws.
Xiaomi Mi Watch
Processor
n.a.
Beeldscherm
1.39 inch, 454 x 454 pixel 326 PPI, full-touch, AMOLED, glimmend: ja
Opslag
n.a.
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊕, Helderheidssensor, Sensoren: accelerator, gyroscope, geomagnetic sensor, air pressure sensor, heart rate
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.0 BLE, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 11.8 x 45.9 x 53.35
Batterij
420 mAh
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊖, Toetsenbord: 2 buttons, Toetsenbordverlichting: ja, Mi Watch, magnetic charging dock, user manual, Xiaomi Wear/Wear Lite, 24 Maanden Garantie, Compatibility: Android 5 , iOS 10 ; GNSS: GPS, GLONASS, Galileo, BDS; water resistance: 5 ATM, waterdicht
Gewicht
32 g
Prijs
119 Euro
Opmerking: De fabrikant kan onderdelen van verschillende leveranciers gebruiken, waaronder beeldschermen, schijven of geheugensticks met vergelijkbare specificaties.

 

Koffer en connectiviteit - Ondersteunt vier satellietsystemen

Xiaomi biedt momenteel twee smartwatches aan: De goedkopereMi Watch Lite en de huidige Mi Watch, die een beetje groter is en een rond ontwerp heeft in vergelijking met de hoekige Mi Watch Lite.

De bandjes, elk in zwart, donkerblauw of beige, passend bij de kastkleur, hebben een snelsluitmechanisme en kunnen worden vervangen door een 22 mm universeel polsbandje. Xiaomi zelf biedt alternatieven in olijfgroen, geel en oranje.

De plastic behuizing weegt slechts 32 gram en is waterbestendig tot 5 ATM. De zwemgeschiktheid en de integratie van de GPS-, GLONASS-, Galileo- en BDS-navigatiesatellietsystemen versterken de geschiktheid van het horloge als sporthorloge. Dankzij de barometrische druksensor registreert het ook routes met hoogte-informatie.

De Mi Watch heeft een microfoon voor het gebruik van een spraakassistent, maar het ontbreekt aan een luidspreker. Verder geeft de smartwatch informatie van het internet weer via het AMOLED-scherm. Dat laatste heeft een diameter van 1,39 inch en een naar verhouding lage pixeldichtheid van 326 ppi. Dit is bijvoorbeeld merkbaar in gedetailleerde watch faces, die de Xiaomi wearable niet zo fijn weergeeft als Mobvoi's TicWatch Pro (459 ppi), bijvoorbeeld.

Naast de documenten wordt de smartwatch geleverd met een magnetisch oplaaddock voor de twee pin-connectoren aan de achterkant

Set-up en bediening - De Mi Watch praat met Alexa

De Mi Watch maakt verbinding met zowel de iPhone als smartphones met Google's Android systeem. De bijbehorende app heet "Xiaomi Wear" in de Play Store en "Xiaomi Wear Lite" in de Apple App Store, maar de structuur en functies zijn bijna hetzelfde.

Beide apps laden extra watch faces op het horloge en beheren enkele instellingen voor het horloge, evenals de gebruikersaccount. Bij het instellen van het account wijst Xiaomi ook een unieke gebruikers-ID toe aan de gebruiker in de vorm van een bijnaam. De bijnaam kan alleen worden gewijzigd in de gebruikersinstellingen op mi.com.

Verticale bewegingen openen de smartphone-meldingen, evenals een snel toegankelijk menu om de modus Niet storen te activeren of de wekker in te stellen.

Horizontale bewegingen schakelen tussen de tijdweergave en in totaal acht widgets, waaronder diverse informatieve widgets voor het bijhouden van de gezondheid en bedieningselementen voor de muziekspeler op de smartphone

De smartwatch activeerde ook de camera van de iPhone of Android smartphone in de test, maar toont geen preview; de afstandsbediening is te vinden in het app-overzicht dat kan worden geopend met de bovenste knop. De onderste knop activeert ofwel de workout app of direct een individueel toegewezen workout modus

In tegenstelling tot de Mi Watch Lite, waar het aanraakscherm vaak traag reageerde, reageert de Mi Watch onmiddellijk op aanraakinvoer

Snelle-toegang menu
Snelle-toegang menu
App overzicht (sectie)
App overzicht (sectie)
Weer widget
Weer widget
Barometerdruk (app)
Barometerdruk (app)

Telefoon en meldingen

Bij de introductie van de Mi Watch eind september vorig jaar noemde Xiaomi de visualisatie van emoji's als een van de hoogtepunten; Xiaomi gebruikt de OpenMoji-bibliotheek, die in onze tests veel gaten liet vallen en nogal wat emoji's niet weergaf. Bovendien knipte de iPhone namen van afzenders gedeeltelijk weg, zoals een lezer ook meldde, en toont het niet voor alle apps het bijbehorende app-pictogram.

We konden deze ontwerpfouten niet vaststellen in Android. Om de Android smartphone meldingen te laten versturen, moesten we de Xiaomi app eerst achtergrondrechten geven en voorkomen dat de resource manager van de telefoon de app zou beëindigen ten gunste van de levensduur van de batterij. Gebruikers die hier hulp bij nodig hebben, kunnen deze direct krijgen via de Xiaomi Wear-app. In onze review waren de instructies afgestemd op de aangesloten smartphone, die in ons geval een Honor V20 was.

De Mi Watch geeft een melding van inkomende oproepen, inclusief de nummerweergave van de beller. Je kunt de oproep niet accepteren, maar wel afwijzen of het zwijgen opleggen.

Inkomend gesprek
Inkomend gesprek
Kennisgeving
Kennisgeving
Android meldingen overzicht
Android meldingen overzicht
overzicht iOS-meldingen
overzicht iOS-meldingen

Spraakassistent

De spraakassistent die in september werd aangekondigd, werd begin dit jaar werkelijkheid: De update 1.2.52, die na de installatie automatisch wordt geïnstalleerd, brengt Alexa naar het toestel.

De verschillende indrukken gaan door bij het communiceren met Alexa: De Mi Watch gekoppeld aan een iPhone 12 Pro reageerde in de meeste gevallen met de melding dat Alexa niet verbonden was. De verbinding wordt blijkbaar op de achtergrond opnieuw geactiveerd, zodat een tweede gesprek dat onmiddellijk volgt meestal wel lukt, maar dat is in de praktijk volstrekt onaanvaardbaar, bijvoorbeeld wanneer je regelmatig lichtbronnen of stopcontacten via Alexa wil bedienen. De iPhone zou hier debet aan kunnen zijn. Het gedrag kon niet worden aangepast door de achtergrondactiviteiten aan te passen.

Daarentegen werkte Alexa zonder problemen in combinatie met een Android smartphone.

Gezondheid en fitness - Het synchroniseert alleen met Apple Health

Laten we overgaan naar de laatste ronde van Android vs iOS. Natuurlijk hebben we het niet over de besturingssystemen zelf, maar over de communicatie van de Mi Watch met de twee platforms. Hier ging het ons in eerste instantie om de vraag van een lezer of de Mi Watch verbinding maakt met Google Fit.

Voor zover we kunnen bepalen, doet het dat niet. Nadat de Xiaomi Wear-app op de Android -smartphone geen verbinding maakte met Google Fit, installeerden we aanvullend de Mi Fit-app, die deze taak voor de Mi Band 5 uitvoert. De Mi Fit app lijkt echter geen verbinding te maken met de Mi Watch.

In de iOS-app kan de synchronisatie met Apple Health worden geactiveerd via het gebruikersprofiel. Gebruikers die eerder een Xiaomi wearable met de Health app hebben verbonden, moeten de optie wellicht even deactiveren en weer activeren. Ook hier zijn er echter beperkingen: In de test telden alleen bepaalde workouts, zoals hardlopen en fietsen, mee als training; een HIIT-workout had bijvoorbeeld wel invloed op de gelogde activiteitsenergie, maar telde niet mee voor de trainingsminuten.

Dag logboek 1/2
Dag logboek 1/2
Dag log 2/2
Dag log 2/2

Activiteitsdoelen

Het Mi Watch telt dagelijks stappen en helpt met herinneringen om regelmatig te bewegen, het liefst elk uur. De grafieken op het horloge laten te allen tijde zien hoe dicht je bij het bereiken van je stap- en standdoelen bent en vergelijken ook je doelcalorieverbranding met je werkelijke calorieverbranding. Bovendien geeft de app overzichten van de afgelopen dagen en weken

Activiteit widget
Activiteit widget
Activiteit app
Activiteit app
Stand doel
Stand doel
Stap doel
Calorie doel
Stand doeldag overzicht
Stand doel in wekelijkse terugblik
Stap doel dag overzicht
Stap doel in wekelijkse terugblik
Calorie doel dag overzicht
Calorie doel in wekelijkse terugblik

Gezondheidswaarden

De Mi Watch registreert geen ECG, maar meet naast de bloedzuurstofsaturatie ook de hartslag, maar die laatste wordt alleen handmatig gemeten: Als de handmatige meting meerdere keren per dag wordt getriggerd, levert het logboek 's avonds een geschiedenisgrafiek op - anders niet.

De hartslagmeting onthulde een grotere tekortkoming zoals al het geval was met de Mi Watch Lite. We stelden de sensor op de proef tijdens sportactiviteiten, die we parallel volgden met een borstband van Polar. De Mi Watch telde afwisselend meer en minder slagen dan de borstband, maar er was geen waarneembaar patroon. Bij alle trainingen bedroeg het verschil in gemiddelde hartslag tussen -5 en +6 slagen, en tussen -5 en +16 slagen voor de maximale hartslag. In één geval registreerde het horloge 183 slagen in vergelijking met 167 van de borstriem.

De vitale functies worden verwerkt in de Firstbeat-algoritmen, een erkende technologie voor het evalueren van het effect van de training of het fitnessniveau (VO2max) na de training, en ook voor een algemene analyse van het energieverbruik, stress en herstel. Een van de factoren bij deze berekeningen is de geringe betrouwbaarheid van de hartslagmetingen, die de geloofwaardigheid van deze waarden waarschijnlijk zal aantasten

Hartslag gedurende de dag
Hartslag gedurende de dag
Hartslag zones
Hartslag zones
Hartslag in rust gedurende de week
Hartslag in rust gedurende de week
Stress widget
Stress widget
Stress gedurende de dag
Stress-index
Wekelijkse gegevens
Huidige energie-index
Energie-index gedurende de dag
Energietoename en -afname gedurende de dag
Meting van de zuurstofverzadiging in het bloed
Hartslag gedurende de dag
Hartslag in wekelijkse terugblik
Stress gedurende de dag
Stress in wekelijkse terugblik
Energie gedurende de dag
Energie in wekelijkse terugblik
Zuurstofverzadiging van het bloed gedurende de dag
Bloed zuurstof saturatie in wekelijkse retrospect

Slaap traceren

S Nachts houdt de Mi Watch de slaapduur bij; hij bepaalt ook de verhouding van de verschillende slaapfasen en evalueert de kwaliteit van de slaap. De app controleert ook de gegevens over meerdere dagen.

Widget
Widget
App
App
Details
Details
Sleep phases
Sleep phases
Day overview
Week overview

Training volgen

De trainingsapp van de Mi Watch ondersteunt meer dan 100 sporten, waaronder een HIIT-workouttype waarbij de gebruiker zelf de interval- en pauzeduur kan bepalen, evenals het aantal sets. Buitenshuis zullen atleten profiteren van een 12 nm high-end GPS-chip die in totaal vier satellietsystemen ondersteunt: GPS, GLONASS, Galileo en BDS.

Optioneel detecteert de Mi Watch automatisch hardlopen en wandelen. Gebruikers die geïnteresseerd zijn in hun tempo na hardloop- en fietstrainingen zullen misschien niet tevreden zijn met het logboek, omdat Xiaomi de snelheid (km/s) op de voorgrond plaatst. Het gemiddelde tempo (min/km) wordt alleen apart weergegeven voor elke afzonderlijke ronde op de smartphone. Het horloge toont in ieder geval wel het totale gemiddelde, maar doet dat verwarrend genoeg op het datascherm voor de stapfrequentie.

Batterijlevensduur - Sterk beïnvloed door het altijd-aan-scherm

Volgens de laboratoriumtests van de fabrikant leiden de standaardinstellingen met permanente hartslagbewaking en gezondheidsanalyse, inclusief slaapregistratie, tot een batterijlevensduur van 16 dagen. Als u de bewaking van vitale functies en andere functies, zoals stress- en slaapanalyse, uitschakelt, zou u volgens de fabrikant tot 22 dagen moeten kunnen komen.

De 420 mAh van de batterij zou nog steeds 50 uur mee moeten gaan onder extreme belasting, zoals wanneer de GPS en hartslagmeter continu worden ingeschakeld tijdens buitenactiviteiten. Volgens Xiaomi is dit deels te danken aan het lage stroomverbruik van de high-end GPS-chip.

Onze tests in de echte wereld lijken op het eerste scenario, maar ze zijn niet in lijn met de genoemde 16 dagen. Met de standaardinstellingen, waarbij ook bewegingsdetectie actief is, haalden we ongeveer 10 dagen. Het uitschakelen van de automatische detectiefunctie zou dan een mogelijke maatregel zijn om de batterijduur te verlengen.

Als je ook de always-on display activeert, verkort de runtime tot 4-5 dagen, afhankelijk van of je de GPS meerdere keren of voor een langere periode gebruikt.

Uitspraak

Testapparaat geleverd door Xiaomi
Testapparaat geleverd door Xiaomi

Xiaomi heeft veel geïnvesteerd in hardware en software om de Mi Watch te onderscheiden als sporthorloge en om hem te onderscheiden van de goedkopere Mi Watch Lite. Dit omvat de hoogwaardige GPS-chip en meer dan 100 sporttypes in de trainingsapp, evenals de Firstbeat-trainingsanalyses, die ook worden gebruikt door Honor, Huawei, Huami, en Samsung. Xiaomi gaat echter zo ver dat het de onderste knop reserveert voor de trainingsapp of voor een specifieke trainingsmodus; de gebruiker had hier rustig een andere functie kunnen kiezen.

Duursporters zullen profiteren van de precisie van de hoogwaardige GPS-chip en het relatief lage energieverbruik.

We beschrijven de verschillen tussen Xiaomi's twee slimme horloges in meer detail in de review van de Mi Watch LiteTot de unique selling points van de Mi Watch behoren de stemassistent, de meting van de bloedzuurstofsaturatie en het AMOLED-scherm. Het TFT-scherm van de Mi Watch Lite mist een always-on modus; bovendien reageerde het touchscreen traag op input.

We koppelen in onze reviews al geruime tijd fitnesstrackers en smartwatches aan zowel Android als iOS-telefoons, en we blijven verschillen opmerken. Het belangrijkste verschil hier is de synchronisatie met Apple Health in vergelijking met het gebrek aan communicatie met Google Fit. Xiaomi heeft echter de mogelijkheid om dit achteraf aan te passen, net zoals het in het verleden heeft gedaan met de Mi Fit-app. Als dat zou gebeuren, zou de hartslagsensor echter nog steeds een negatief aspect blijven, aangezien deze in beide wearables schommelingen vertoont.

Prijs en beschikbaarheid

De Xiaomi Mi Watch is nog niet officieel verkrijgbaar in de Verenigde Staten, maar u kunt hem al wel vinden op ebay voor ongeveer $127. U kunt ook Amazon in de gaten houden om te zien wanneer hij daar opduikt.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > De Xiaomi Mi Watch laat gemengde gevoelens achter in onze review
Inge Schwabe, 2021-03-22 (Update: 2021-03-22)