Notebookcheck

Xiaomi Mi Watch Lite review: Wat kan de betaalbare smartwatch en wat onderscheidt hem van de duurdere Redmi Watch

Met hoeken en kanten. De helft van de prijs, minder apparatuur, en een vierkant in plaats van een rond ontwerp: In onze test vertoont de Lite-versie van de twee huidige Xiaomi smartwatches veel goede eigenschappen, maar ook enkele tekortkomingen die te wijten zijn aan zijn betaalbare prijs. Wie wat hulp nodig heeft bij het beslissen, vindt in onze test ook informatie over de belangrijkste verschillen met de duurdere Redmi Watch.
Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
Xiaomi Mi Watch Lite
Processor
N/A
Beeldscherm
1.40 inch , 320 x 320 pixel 323 PPI, Full-touch, TFT, glimmend: ja
Opslag
N/A
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊖, Brightness Sensor, Sensoren: 6-axis sensor (3-axis accelerometer, 3-axis gyroscope), barometer (altimeter), compass, optical heart rate (PPG sensor)
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.1 BLE, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10.9 x 35 x 41
Batterij
230 mAh Lithium-Polymer
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊖, Toetsenbord: 1 button, Toetsenbordverlichting: ja, Xiaomi Mi Watch Lite, charging dock, user manual , Xiaomi Wear App, 24 Maanden Garantie, compatibility: Android 5+, iOS 10+; A-GPS, GPS, GLONASS; water resistance: 5 ATM, waterproof
Gewicht
21 g
Prijs
59.99 Euro (~$73) Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Behuizing en uitrusting - Een smartwatch met een TFT-scherm

De bijna gelijknamige wearables verschillen visueel al van elkaar door de vorm van hun behuizing. Terwijl de Mi Watch rond is, maakt de Mi Watch Light gebruik van het vierkante ontwerp van de Apple Watch. Beide smartwatches zijn waterdicht tot 5 ATM, zodat je ze niet hoeft af te doen als je gaat douchen of zwemmen.

Met 21 g (~0,7 oz; zonder de band) doet de Mi Watch Lite zijn naam eer aan, althans wat zijn gewicht betreft. De plastic behuizing met het bijpassende bandje is verkrijgbaar in de kleuren zwart, ivoor en marineblauw. Banden in roze en olijfgroene kleur zijn ook verkrijgbaar als een apart accessoire.

In plaats van het AMOLED-scherm van de Mi Watch gebruikt de Mi Watch Lite een TFT-scherm, dat ook een always-on modus mist. Als je je arm optilt, duurt het even tot het zwarte scherm een wijzerplaat toont. Xiaomi heeft de betaalbare wearable uitgerust met een helderheidssensor, waardoor je hem ook buiten kunt aflezen zonder dat je hem handmatig hoeft bij te stellen. Een nadeel van de TFT is dat de donkere achtergrond daarbij ook verlicht wordt, waardoor de grote bezel rond de wijzerplaat zichtbaar kan worden, wat de algehele visuele aantrekkingskracht vermindert. Bij beide horloges is het volledige gebied van het aanraakscherm gevoelig voor aanraking. De Mi Watch Lite heeft één knop, de Redmi Watch twee.

Hoewel Xiaomi beide horloges heeft uitgerust met GPS, communiceert dehoogwaardigere GPS-chip in het ronde horloge naast GPS en GLONASSook met Galileo en Beidou. Verder mist de Mi Watch Lite destemassistent en meet hij ook niet de bloedzuurstofsaturatie (SpO2 ).

Instelling en bediening - Een traag touchscreen

We hebben de Mi Watch Lite getest met zowel eeniPhone 12 Pro als eenHonor V20. Op deiPhone installeerje de Xiaomi Wear Lite app en onder Android, de Xiaomi Wear app. Wisselen tussen de twee lukte relatief probleemloos en zonder verlies van gegevens, door de Bluetooth-verbinding op de Mi Watch te resetten.

Je kunt extra watch faces uit de app halen, als je dat wilt. Omdat niet alle fabrikanten ook de iPhone app verbinden met de web store, willen we hier ook opmerken, dat je de watch faces ook kunt krijgen van de Apple telefoon. Volgens Xiaomi zijn bij veel van de in totaal 120 wijzerplaten ook de detailschermen configureerbaar, waarbij naar keuze gezondheidsstatistieken, weerinfo of een afstandsbediening voor de smartphone-speler geopend kunnen worden. Ook hier sluit Xiaomi de iPhone niet uit, zoals wel het geval is bij de wearables van Honor en Huawei. We probeerden de afstandsbediening met Apple's native muziek app en Spotify. In beide gevallen is het mogelijk om de muziek te pauzeren, naar het volgende nummer te gaan en het volume te regelen.

Voor de afstandsbediening van de speler is er ook een widget, die verschijnt wanneer horizontaal over het touchscreen wordt geveegd. Extra widgets tonen informatie over het weer, de huidige activiteit, de slaapkwaliteit van de afgelopen nacht of de hartslag. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen zoals een zaklamp, kompas en barometer op de smartwatch geïnstalleerd. Het touchscreen reageert traag op veegbewegingen, wat ons eraan herinnert dat dit een low budget wearable is.

Oproepfuncties en meldingen

De Xiaomi Mi Watch Lite meldt inkomende oproepen inclusief de identificatie van de beller (optioneel voor Android) en biedt u ook de mogelijkheid om de oproep te weigeren. In de notificatie-instellingen maakt de iPhone-app alleen onderscheid tussen de oproepnotificatie en alle andere, terwijl je dit onder Android voor elke app apart kunt activeren.

De al genoemde trage reactie van het touchscreen is natuurlijk ook merkbaar bij het bladeren door de notificaties. Xiaomi geeft Emoji's weer op basis van de OpenMoji-bibliotheek. Tijdens de periode van onze tests waren er nog veel hiaten waar alleen het vraagteken icoontje werd weergegeven in plaats van de Emoji.

Gezondheid en fitness - GPS-routebepaling

De fitnesstracker registreert uw dagelijkse bewegingen en vergelijkt ze met het streefaantal stappen dat u voor uzelf hebt ingesteld. Daarnaast bepaalt hij het aantal verbruikte calorieën, en als u hem ook 's nachts draagt, een slaapindex. U kunt de statistieken bekijken op uw pols, maar ook op de app, die een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse vergelijking weergeeft

Slaap Protocol

De powernap in de namiddag blijft ongemeld door de Mi Watch Lite, omdat het alleen slaapfasen tussen de avond en de ochtend registreert, en dat alleen als ze langer zijn dan twee uur. De zuurstofsaturatie in het bloed, die door steeds meer wearables wordt gemeten om mogelijke slaapapneu te herkennen, reserveert Xiaomi voor de duurdere Mi Watch.

Hartslag, hartritme, en bloed zuurstof verzadiging

Tenzij u het meetinterval voor de hartslag verkort tot 10, 5 of 1 minuut, meet de Xiaomi Mi Watch Lite deze elk half uur. Bovendien kunt u de meting ook handmatig activeren op een geschikt moment om de hartslag in rust te krijgen die anders niet wordt gerapporteerd door de smartwatch. Als u een bovengrens opgeeft in de instelling, wordt er verondersteld een alarm af te gaan wanneer deze wordt overschreden.

Opname van opleidingen

De Training-app meet de hartslag met kortere intervallen en geeft deze weer in het Trainingsscherm. Alleen in de zin van het tonen van een stijgende trend, kwamen de metingen van de Mi Watch Light overeen met die van een borstriem die ter vergelijking parallel registreerde. Niet alleen hinkte de meting achterop, de metingen weken ook meerdere malen met 10 slagen per minuut af. Binnen het normale bereik weken de minimale, maximale en gemiddelde hartslag niet significant af van de dagelijkse waarden die parallel werden geregistreerd door een andere tracker.

Met slechts 11 trainingsmodi verbleekt de hoeveelheid vergeleken met de meer dan 100 soorten sporten van de Mi Watch. Aan de andere kant heeft de Mi Watch Lite GPS, wat meer is dan veel andere betaalbare - en zelfs duurdere - sporttrackers bieden. Terwijl sommige gebruikers klagen over fouten in de route-opnames op het internet, kenmerkt onze testeenheid zich door een hoge nauwkeurigheid. Los van de smartphone registreerde de Mi Watch de afstand correct, en bepaalde dienovereenkomstig ook dezelfde snelheid als een tweede tracker die we meenamen. Met Apple kan de Mi Watch Lite optioneel ook worden gesynchroniseerd met Apple Health.

Levensduur batterij

De 230 mAh batterij gaat lang mee. Xiaomi specificeert ongeveer 9 dagen en in de sportmodus met continu GPS-gebruik, 10 uur. Xiaomi definieert het lange-termijn scenario als twee half uur durende trainingen met GPS, een permanent geactiveerde stappenteller en het meten van de hartslag met intervallen van een half uur. Per dag stuurt Xiaomi het aanzienlijke aantal van 100 meldingen door en activeert het display 50 keer om de tijd weer te geven.

In onze praktijktest ging het om zo'n 20 notificaties per dag, en werden ook de functies voor gezondheidsmonitoring inclusief slaap bijhouden geactiveerd. De smartwatch regelde het display automatisch, terwijl het licht binnenshuis in onze test werd beperkt in overeenstemming met het huidige seizoen. Na 3 dagen was de batterijcapaciteit gedaald tot 75%, en na 5 dagen tot 41%. Volgens de fabrikant duurt het 2 uur om de smartwatch volledig op te laden.

Tijdens het opladen verandert de tijdweergave in liggend formaat.
Tijdens het opladen verandert de tijdweergave in liggend formaat.

Uitspraak

Testunit geleverd door Xiaomi
Testunit geleverd door Xiaomi

Hoewel je op dit moment de aangeboden hoeveelheid functies en een lange batterijduur ook vaak in andere betaalbare wearables kunt vinden, zijn GPS en automatische helderheidsregeling nog niet ingeburgerd in de lagere prijsklasse.

In de betaalbare prijsklasse van de Xiaomi Mi Watch Lite is GPS momenteel nog zeldzaam.

De betaalbare smartwatch is slechts beperkt aan te bevelen als sporttracker, aangezien de 11 sportmodi nauwelijks meer omvatten dan hardlopen, fietsen of zwemmen, binnen of buiten, in respectievelijk een zwembad of meer.De Mi Watch Lite rapporteertalle andere trainingen, zoals roeien, HIIT, aerobic exercise of Yoga als Vrije Training.

In de praktijk scoort het horloge met details die afzonderlijk kunnen worden geconfigureerd. Maar hoewel je snel bij het weer kunt komen of de afstandsbediening van de speler kunt oproepen, reageert het touchscreen traag. Hier verwachten we meer van Xiaomi's goed afgeronde Mi Watch, die in verschillende opzichten voorloopt op de Mi Watch Lite, maar ook twee keer zo duur is, volgens de adviesprijs

Prijs en beschikbaarheid

Ten tijde van onze test kwam een betaalbare aanbieding voor de Xiaomi Mi Watch Lite in het zwart van Amazon (Duitsland) voor ongeveer 49 euro (~$59; beschikbaar voor de wereldmarkt vanaf ongeveer $50). De ivoorkleurige of marineblauwe versies zijn duurder

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Xiaomi Mi Watch Lite review: Wat kan de betaalbare smartwatch en wat onderscheidt hem van de duurdere Redmi Watch
Inge Schwabe, 2021-02-14 (Update: 2021-02-14)