Notebookcheck

Testrapport Samsung Series 5 510R5E Notebook

Een veelzijdige performer. Samsung heeft haar populaire 5 Series uitgebreid met een nieuwe veelzijdige notebook. De 15 inch 510R5E moet gebruikers verleiden met een dunne behuizing en up-to-date middenklasse hardware. AMD's pas uitgekomen Radeon HD 8750M moet stevige prestaties leveren in combinatie met laag energieverbruik. De vraag is of dit lichtgewicht van twee kilogram aan onze verwachtingen kan voldoen.
Florian Glaser (vertaald door Luc Peters), 🇺🇸 🇩🇪 ...
Samsung Series 5 510R5E

Het originele Duitse testrapport vind je hier.

Als we Samsung moeten geloven zijn hun 5 Series notebooks veelzijdig, compact, licht en toch krachtig. Het model dat we hebben getest kost €800 en is de speciaal op de Duitse markt gerichte 510R5E S01DE, die zeker aan bovenstaande beloftes voldoet.

De 15 inch notebook huisvest een krachtige Intel Ivy Bridge dual-core processor (Core i5-3210M) en een efficiënte 28 nm GPU. De AMD Radeon HD 8750M met DirectX 11.1 ondersteuning probeert het perfecte compromis tussen rekenkracht, warmteontwikkeling en energieverbruik te bieden.

Om elk werkgeheugen gerelateerd probleem preventief uit de weg te ruimen bouwt Samsung twee DDR3 RAM modules van elk 4096 MB in. In de harde schijf bay zit een 1000 GB HDD en het matte beeldscherm heeft een resolutie van 1366x768 pixels. Het besturingssysteem is - weinig verrassend - Windows 8 (64-bit).

Op het eerste oog wijzen deze specificaties inderdaad op een veelzijdig systeem. Ons testrapport zal de sterke en zwakke punten van deze nieuwe Samsung Series 5 notebook belichten.

Behuizing

Een combinatie van metaal en plastic
Een combinatie van metaal en plastic

Wat de behuizing betreft heeft de fabrikant geen opvallende fouten gemaakt. Samsung heeft op vakkundige wijze plastic (rond het beeldscherm en toetsenbord, basis-unit) en metaal (gebied onder toetsenbord, schermcover) gecombineerd.

Met uitzondering van de gitzwarte onderkant is de rest van de behuizing voorzien van een frisse, zilvergrijze kleur. Ook de vorm en grootte van de behuizing zijn goed gekozen met het oog op gebruiksgemak. De multimedia notebook maakt dan ook een stijlvolle en tegelijk simplistische indruk. Dankzij de matte oppervlakken is de notebook bovendien geen stofmagneet, zoals bij notebooks met veel glimmend materiaal vaak het geval is (bijv. Toshiba Satellite L850).

De kwaliteit van de behuizing is van een goed niveau. Zeker voor gebruikers die niet al te veeleisend zijn moet dit niveau absoluut voldoende zijn. Over de stevigheid zijn we echter minder tevreden: afhankelijk van de hoeveel druk je uitoefent, deuken het toetsenbord en touchpad in sommige gevallen behoorlijk in; ook het schermcover zou steviger mogen zijn. Tijdens normaal dagelijks gebruik zul je hier echter geen hinder van ondervinden.
Tot slot is de notebook door de dunne behuizing (23 mm) en het lage gewicht (ongeveer twee kilogram) zeer mobiel

Een paar woorden met betrekking tot de scharnieren: Samsung heeft deze zo afgesteld dat je beide handen nodig hebt om het scherm open te klappen. Toch wiebelt het scherm alsnog wanneer de notebook een heel klein stukje wordt verplaatst.

Connectiviteit

De connectiviteit zal niemand echt van zijn sokken blazen. De 510R5E weet met een snelle USB 3.0 poort nog enige indruk te maken, maar de gecombineerd audio jack (3.5 mm mini-jack voor hoofdtelefoon/luidsprekers of een microfoon) en in totaal drie USB poorten zijn toch wel gewoon de norm voor deze klasse notebooks.

Ondanks dat de behuizing op geen enkele plek dikker is dan 2 centimeter heeft Samsung toch een volledige RJ-45 Gigabit Ethernet poort en normale VGA poort geïntegreerd. Andere dunne notebooks, zoals de Samsung 770Z7E en Asus U38DT, vereisen daarvoor speciale adapters (voor de VGA poort) of hebben bijvoorbeeld een Ethernet poort die opengeklapt moet worden. Uiteraard ontbreken ook een HDMI poort, Kensington Lock en een kaartlezer (SD, SDHC, SDXC) niet.

Omdat Samsung de poorten zover mogelijk naar achteren heeft geplaatst moet er zelfs met veel aangesloten randapparatuur en bijbehorende kabels voldoende ruimte zijn voor het gebruik van een externe muis. Boven het beeldscherm is een webcam ingebouwd, die volgende specificaties 720p opnames kan maken. Het is jammer dat een optische drive ontbreekt.

Draadloze communicatie

De wireless module is een Centrino Advanced-N 6235. Deze ondersteunt de WLAN standaarden 802.11 a/b/g/n (2.4 & 5.0 GHz, max. 300 Mbps) en Bluetooth 4.0. Voor gevorderde gebruikers zijn de Wireless Display, Smart Connect en VPro technologieën een stuk interessanter.
Het draadloze bereik van de Intel module is van gemiddeld niveau.

Linkerzijde: stroom, RJ-45 Gigabit Ethernet, VGA, HDMI, USB 3.0, audio
Linkerzijde: stroom, RJ-45 Gigabit Ethernet, VGA, HDMI, USB 3.0, audio
Rechterzijde: kaartlezer, 2x USB 2.0, Kensington Lock
Rechterzijde: kaartlezer, 2x USB 2.0, Kensington Lock

Onderhoud

Voor de gemiddelde gebruiker moeten de onderhoudsmogelijkheden voldoende zijn. Na het verwijderen van het onderhoudscover aan de onderkant (schuift naar voren eraf) heeft de gebruiker toegang tot de 2.5 inch harde schijf en de twee DDR3 RAM modules. De harde schijf zit achter een metalen cover en het RAM geheugen is direct bereikbaar.

Ook voor een leek moet het vervangen van de componenten geen probleem zijn. Upgraden naar een solid state drive kan bijvoorbeeld een waardevolle investering zijn.
Wie toegang wilt tot de fan, CPU of GPU (waarschijnlijk op het moederbord gesoldeerd) moet echter de hele behuizing uit elkaar schroeven.

Pre-installed software
Pre-installed software

Zoals op het screenshot is te zien, heeft Samsung behoorlijk wat software standaard geïnstalleerd. Voor veel gebruikers zal het een aangename verrassing zijn dat ook "Adobe Photoshop Elements 11" en "Cyberlink PowerDVD 10" daarbij horen. Dankzij "Adobe Reader X" en de probeerversie van "Microsoft Office" kun je na de eerste keer opstarten de meeste documenten openen.

Met de "Settings" software van Samsung zijn we erg blij. Hiermee kun je de stille of eco-modus activeren, het touchpad aan- of uitzetten en instellingen van het beeldscherm en geluid aanpassen.

Accessoires

In de doos vinden we alleen de notebook, drie blaadjes met informatie en de 234 gram wegende adapter met een vermogen van 60 Wh. Met afmetingen van 105 x 40 x 30 millimeter past deze adapter bijna in een jaszak. Helaas is de 43 Wh lithium-ion batterij in de behuizing geïntegreerd.

Voor veel mensen is dit misschien erg vervelend, maar het is al lang geleden dat een fabrikant standaard een recovery DVD meeleverde. Het beste alternatief om zelf met de standaard geïnstalleerde "Recovery" tool een back-up van het besturignssysteem te maken. Het besturingssysteem in originele toestand terugzetten kan direct in Windows 8 of via de verboren recovery partitie.

Garantie

De garantie bedraagt 24 maanden. Binnen 90 dagen na aankoop kan de garantie verlengd worden tot drie of vier jaar.

Settings Allgemein
Settings Energieverwaltung
Settings Netzwerk
Settings Anzeige
Settings SoundAlive
Settings Eingabegerät
Settings software

Invoerapparatuur

 

Toetsenbord

Samsung heeft een chiclet toetsenbord met vierkante toetsen van 15 x 15 millimeter geïnstalleerd. Ondanks de eerder genoemde problemen met de stevigheid en relatief harde tikgeluid is er met het toetsenbord best goed te werken. Het drukpunt van de toetsen en de aanslagdiepte zijn naar onze mening, in vergelijking met de concurrentie, ook best goed.

Op de lay-out kunnen we weinig kritiek hebben. Alleen de negen millimeter hoge cursortoetsen en de gecombineerde Insert/PrintScr toets vinden we niet erg geslaagd. Sommige gebruikers zullen ook toetsenbord verlichting en multimedia knoppen (play/pause, stop, forward, back) missen. In elk geval is het met Fn-toets combinaties wel mogelijk om op zijn minst het volume en helderheidsniveau van het beeldscherm te regelen. Het dedicated numerieke keypad is een fijn extraatje.

Touchpad

Het touchpad (Elan Smart-Pad) meet 102x55 millimeter en maakt niet alleen indruk met zijn relatief gladde oppervlak: instellingen zijn met de bijbehorende software namelijk gemakkelijk aan te passen. Korte video's beschrijven de werking van verschillende gestures (multi-touch ondersteuning). Naast zoomen en scrollen is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in programma's te flippen en swipen. Tijdens onze test sessies werkten de gestures bijna altijd betrouwbaar.

De precisie van het touchpad is ook redelijk, alhoewel we een aantal probleempjes ondervonden. In vergelijking met de een stuk duurdere 770Z7E heeft het touchpad zijn eigen muisknoppen, die ook best prettig werken.

Keyboard
Keyboard
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

Zoals we in de inleiding al kort aanhaalden heeft Samsung de 510R5E voorzien van een mat HD beeldscherm met een resolutie van 1366x768 pixels (16:9). Door deze relatief magere resolutie kan het scherm niet zoveel content weergeven als high-res beeldschermen en dat kan negatieve invloed hebben op de productiviteit. Zelfs met een enkel geopend venster zul je regelmatig moeten scrollen (afhankelijk van de content). Betere beeldschermen met een resolutie van 1600x900 of 1920x1080 pixels zijn nog altijd redelijk zeldzaam in betaalbare 15 inch notebooks.

186
cd/m²
185
cd/m²
180
cd/m²
176
cd/m²
199
cd/m²
165
cd/m²
191
cd/m²
175
cd/m²
174
cd/m²
Helderheidsverdeling
AU Optronics B156XW04 V6 (AUO46EC)
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 199 cd/m² Gemiddelde: 181.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 83 %
Helderheid in Batterij-modus: 199 cd/m²
Contrast: 510:1 (Zwart: 0.39 cd/m²)45.76% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
64.06% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
44.12% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)

De resultaten van de metingen geven aan dat het TN paneel van AU Optronics (B156XW04 V6 AUO46EC) zich niet kan meten aan de besten. Een contrast ratio van 500:1 en zwartwaarde van ongeveer 0.4 cd/m² zijn misschien niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. Vooral in donkere film of game scènes is een grijze tint zichtbaar.

Over de helderheid van het scherm zijn we teleurgesteld: een gemiddelde van 180 cd/m² is net genoeg om binnenshuis comfortabel te werken, terwijl goede TN panelen als de Samsung 156HT01-201 (Asus N56VZ-S4044V) maar liefst 300 cd/m² halen. Een andere zwakke plek van het paneel is het kleurenbereik. De screenshots laten zien dat de 510R5E niet het gehele sRGB spectrum kan weergeven. Naar onze mening is het beeld bovendien relatief bleek met weinig contrast.

Samsung Series 5 510R5E vs. sRGB (grid)
Samsung Series 5 510R5E vs. sRGB (grid)
Samsung Series 5 510R5E vs. AdobeRGB (grid)
Samsung Series 5 510R5E vs. AdobeRGB (grid)
Samsung Series 5 510R5E vs. Samsung Serie 7 770Z7E (grid)
Samsung Series 5 510R5E vs. Samsung Serie 7 770Z7E (grid)
Calman 5.1 software: grijswaarden
Calman 5.1 software: grijswaarden
Calman 5.1 software: CMS kalibratie
Calman 5.1 software: CMS kalibratie
Calman 5.1 software: verzadiging sweeps
Calman 5.1 software: verzadiging sweeps

Ondanks dat het helderheidsniveau tijdens werken op de batterij niet wordt verlaagd, is het niet bepaald een pretje om buiten te werken. Zelfs op een "normale" dag (zie foto's ) ziet content er zeer donker uit. Comfortabel buitenshuis werken is alleen gegarandeerd met matte beeldschermen die een helderheidsniveau van meer dan 250 cd/m² hebben.

Buitenshuis
Buitenshuis
Gebruik van de Samsung 510R5E-S01DE buitenshuis

De kijkhoeken laten ook veel te wensen over; vooral wanneer je van boven of beneden naar het beeld kijkt kan een minimale afwijking in de kijkhoek resulteren in flinke veranderingen in de beeldweergave. Ook horizontaal zijn de kijkhoeken niet erg ruim. Daardoor is de notebook niet ideaal om bijvoorbeeld aan meer mensen tegelijk foto's te laten zien.

Viewing angles Samsung 510R5E-S01DE
Viewing angles of the Samsung 510R5E-S01DE

Prestaties

Ivy Bridge
Ivy Bridge

 

Processor

Om een uitgebreid koelsysteem te vermijden en de prijs laag te houden heeft Samsung niet voor een quad-core processor, maar voor 'slechts' een 2.5-3.1 GHz dual-core processor gekozen.

De Core i5-3210M van de Ivy Bridge generatie CPU's is al maanden een van de populairdere processors voor notebooks van Intel. Kijkend naar de prima prestaties die hij levert en het acceptabele energieverbruik (35 Watt TDP) is dat eigenlijk weinig verrassend.

Net als andere Ivy Bridge processor gaat het om een 22 nm model en de 3 MB L3 cachegeheugen is een eerste indicatie van goede prestaties. Dankzij Hyper-Threading technoglie kan de Core i5-3210M vier processen tegelijk behandelen.

Aangezien Samsung AMD's Enduro graphics switching technologie heeft omarmt kan ook de HD Graphics 4000, die in de processor is geïntegreerd, aan het werk worden gezet. Al met al lijkt ons de keuze voor de Core i5-3210M zeer weloverwogen.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Mainboard
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie HWiNFO
Systeeminformatie GPUZ (HD 4000)
Systeeminformatie GPUZ (HD 8750M)
Systeeminformatie HDTune
Systeeminformatie DPC latency
Systeeminformatie Samsung 510R5E-S01DE

Turbo Boost

We hebben geen CPU throttling gemeten (verlaging van de kloksnelheid) als gevolg van te hoge temperaturen of energiebesparende profielen. Wanneer in gebruik loopt de Core i5-3210M op ongeveer 2.9 tot 3.0 GHz. Alleen als Turbo Boost wordt uitgeschakeld daalt de kloksnelheid tot de standaard 2.5 GHz. 

Single-core rendering
Single-core rendering
Multi-core rendering
Multi-core rendering
CPU & GPU belasting
CPU & GPU belasting

CPU prestaties

De CPU prestaties zijn van hetzelfde niveau als die van andere notebooks met dezelfde processor. Tijdens single-core rendering in de Cinebench R11.5 benchmark scoort de dual-core processor 1.2 punten, wat net iets lager is dan de score van de quad-core 2.3-3.3 GHz Core i7-3610QM (1.33 punten @ Acer Aspire V3-571G).

In het geval van multi-core rendering (meerdere cores actief) wordt het verschil met de quad-core groter: 2.9 punten is ongeveer de helft van het aantal punten dat Intel's instapmodel quad-core Core i7-3610QM scoort (6.22 punten @ MSI CX70). Dat betekent echter niet dat de Core i5-3210M traag is, want voor de meeste programma's beschikt hij over meer dan voldoende rekenkracht.

Cinebench R10
Rendering Single CPUs 64Bit (sorteer op waarde)
Core i5-3210M
Samsung 510R5E
5376 Points ∼38%
Core i7-3610QM
Medion Akoya P6815
5588 Points ∼39% +4%
Rendering Multiple CPUs 64Bit (sorteer op waarde)
Core i5-3210M
Samsung 510R5E
11075 Points ∼11%
Core i7-3610QM
Medion Akoya P6815
21428 Points ∼20% +93%
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5376 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
11075 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
6727 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.2 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.9 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
33 fps
Help

Grafische kaart

Enduro graphics switching
Enduro graphics switching

Voor het zwaardere grafische rekenwerk is een grafische kaart van AMD ingebouwd. De Radeon HD 8750M is net als zijn voorganger, de HD 7750M, gebaseerd op de GCN architectuur (Graphics Core Next) en ook op 28 nm formaat geproduceerd. Met 384 unified shaders plaatst de DirectX 11.1 kaart zich midden tussen de andere middenklasse GPU's.

2048 Megabytes DDR3 VRAM is op het eerste gezicht behoorlijk veel, maar het geheugen wordt slechts via een 128-bit interface aangesproken. In vergelijking met GDDR5 versie, die een hogere throughput heeft, compenseert de DDR3 versie de prestatieverliezen met een hogere kloksnelheid. 825 MHz (core) en 900 MHz (geheugen) zijn redelijk hoge snelheden voor een middenklasse kaart als deze.

Dankzij de dynamische graphics switching is de Radeon HD 8750M alleen actief wanneer het echt noodzakelijk is. Voor minder zwaar werk, zoals office gebruik, video's kijken of internetten, wordt de geïntegreerde HD Graphics 4000 gebruikt.

Advies: als een 3D programma verdacht langzaam loopt, kijk dan eens in het Catalyst Control Center (rechtermuisklik op het bureaublad) en controleer welk profiel actief is. In het menu "Graphics options - User settings" staan alle geïnstalleerde en recent geopende programma's in een lijst. De "High Performance" optie staat voor het gebruik van Radeon HD 8750M, terwijl "Power saver" het gebruik van de HD Graphics 4000 chip representeert. Als het nodig is kunnen in het Catalyst Control Center ook de globale instellingen aangepast worden.

We hebben onze tests uitgevoerd met de standaard geïnstalleerde GPU driver (versie 9.1.1.0), die al een aantal maanden oud is.

5.9
Windows 8 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.1
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.5
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
6.6
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

GPU prestaties

In de synthetische benchmarks is de Radeon HD 8750M maar net iets langzamer dan zijn grootste concurrent van Nvidia: de GeForce GT 640M. We nemen 3DMark 11 als voorbeeld: met een GPU score van 1534 punten is de AMD GPU misschien een stuk sneller dan de GeForce GT 630M (Fermi architectuur, 1019 punten @ Samsung 550P5C-T02), maar kan hij de GT 640M niet bijhouden (Kepler architectuur, 1709 punten @ Gigabyte U2442N). In vergelijking met de concurrentie onder eigen gelederen presteert de HD 8750M ongeveer 10% beter dan de Radeon HD 8730M (ook GCN architectuur, 1368 punten @ Dell Inspiron 15R-5521).

Een vergelijkbare uitkomst zien we in de Unigine Heaven 2.1 benchmark. Op een resolutie van 1280 x 1024 pixels en hoge details met normale tesselation instellingen is de HD 8750M ongeveer 7% sneller dan de HD 8730M (22.6 tegen 21.1 fps). Aan de andere kant maakt de GeForce GT 630M met ongeveer 16 fps (16.4 fps @ Dell Vostro 3460) nauwelijks een kans, maar de GT 640M neemt opnieuw de leiding (23.5 fps @ Acer TravelMate P653).

3DMark - 1920x1080 Fire Strike Graphics (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E
1281 Points ∼3%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
706 Points ∼1% -45%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
1225 Points ∼2% -4%
GeForce GT 650M / Core i5-3360M
Schenker XMG A502
1572 Points ∼3% +23%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
1150 Points ∼2% -10%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E
2169 Points ∼4% +69%
Unigine Heaven 3.0 - 1920x1080 DX 11, Normal Tessellation, High Shaders AA:Off AF:Off (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E
16.9 fps ∼6%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
10 fps ∼3% -41%
GeForce GT 650M / Core i5-3360M
Schenker XMG A502
21.5 fps ∼7% +27%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
15.7 fps ∼5% -7%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E
26.7 fps ∼9% +58%
3DMark 06 Standard
9284 punten
3DMark Vantage P Result
6840 punten
3DMark 11 Performance
1689 punten
3DMark Ice Storm Standard Score
43281 punten
3DMark Cloud Gate Standard Score
5841 punten
3DMark Fire Strike Score
1207 punten
Help

Massaopslag

CrystalDiskMark
CrystalDiskMark

De harde schijf is een 9.5 mm hoog model met een capaciteit van 1000 GB. Deze Spinpoint M8 HN-M101MBB is van Samsung zelf en presteert prima. Een sequentiële leessnelheid van 90 MB/s en sequentiële schrijfsnelheid van 88 MB/s zijn geen resultaten die elke willekeurige 5400 rpm neerzet. De toegangstijd van 20 ms ligt wel rond het gemiddelde van deze klasse (HDTune).

In de 17 inch 770Z7E is dezelfde harde schijf ingebouwd. De Toshiba MQ01ABD100 in onder andere de HP Pavilion g6-2253sg is de snelste 1 TB concurrent van de Samsung Spinpoint.

Samsung SpinPoint M8 HN-M101MBB
Overdrachtssnelheid Minimum: 42 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 107.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 77.7 MB/s
Toegangstijd: 19.9 ms
Pieksnelheid: 115.6 MB/s
CPU-gebruik: 0.9 %

Algemene prestaties

Door het ontbreken van een supersnelle SSD is het systeem helaas niet in staat om de prestaties van andere notebooks in dezelfde prijsklasse te overtreffen. Met een score van 7283 punten in de PCMark Vantage benchmark voegt de 510R5E zich bij andere multimedia notebooks, zoals de Dell Vostro 3460 en de oudere HP Pavilion dv6-6008eg (7253 punten @ Core i7-2630QM, Radeon HD 6770M, 8 GB of RAM & 500 GB harde schijf).

PCMark Vantage Result
7283 punten
PCMark 7 Score
2416 punten
Help

Gaming prestaties

Medium of hoge details op de standaard resolutie
Medium of hoge details op de standaard resolutie

Onze uitgebreide gaming test (zie tabel onder de samenvatting) bevestigt onze indruk die we uit de synthetische benchmarks kregen: de Radeon HD 8750M komt qua prestaties behoorlijk dicht in de buurt van de GeForce GT 640M, maar Nvidia's Kepler GPU houdt toch de leiding.

Minder zware games als Diablo IIISkyrimFifa 13Dishonored en Call of Duty: Modern Warfare 3 kunnen met hoge details en actieve anti-aliasing worden gespeeld, maar in sommige gevallen zul je genoegen moeten nemen met medium instellingen (bijv. Far Cry 3Battlefield 3Guild Wars 2 or Need for Speed: Most Wanted).

In de meeste gevallen bedraagt het voordeel ten opzichte van de Radeon HD 8730M maximaal 10%. Gamers die niet per se elke game met alle toeters en bellen hoeven te spelen zullen zeker tevreden zijn met de Radeon HD 8750M.

lage gem. hoge ultra
Battlefield 3 (2011) 43.4 32.2 25.5 10.3 fps
CoD: Modern Warfare 3 (2011) 130.3 79.8 46.6 27.4 fps
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 70.7 46.5 32.4 18.1 fps
Anno 2070 (2011) 97 50.4 31.4 14.1 fps
Risen 2: Dark Waters (2012) 44.8 30.3 23 11.2 fps
Diablo III (2012) 81.2 57.4 49.3 30.3 fps
Dirt Showdown (2012) 71.3 44.3 35.1 15.9 fps
Max Payne 3 (2012) 42.7 26.8 25.6 16.5 fps
Darksiders II (2012) 51.2 29.5 fps
Guild Wars 2 (2012) 59.7 26.4 10.4 fps
Borderlands 2 (2012) 53 41 31.3 18.1 fps
Fifa 13 (2012) 258.6 174.5 143.2 84.5 fps
Dishonored (2012) 71.7 56.4 49.3 27.8 fps
Medal of Honor: Warfighter (2012) 54.7 33.8 25.6 9.7 fps
Need for Speed: Most Wanted (2012) 45 36.6 22.5 14.3 fps
Call of Duty: Black Ops 2 (2012) 74.6 54.3 26 18.3 fps
Assassin´s Creed III (2012) 20.9 19.4 7.3 fps
Far Cry 3 (2012) 57 40 18.5 6 fps
Dead Space 3 (2013) 119.8 54.9 42.8 25.5 fps
StarCraft II: Heart of the Swarm (2013) 181.2 71.7 42.8 15.3 fps
BioShock Infinite (2013) 59.8 34.8 30.6 10.6 fps

Emissies

 

Geluidsproductie

Gezien de krachtige hardware is het niveau van geluidsproductie erg acceptabel. Tijdens inactiviteit is de harde schijf de primaire geluidsbron, waarbij een geluidsniveau van 32 tot 33 dB wordt bereikt. Bij belasting van het systeem stijgt het geluidsniveau maar een klein beetje. Tijdens de eerste scène van de 3DMark 06 benchmark gaf onze meetapparatuur ongeveer 36 dB aan. Alleen gedurende de stress test (Furmark + Prime) wordt de 40 dB overschreden. Ondanks dat het geluidsniveau bij veel andere all-round notebooks lager is, kun je de 15 inch 510R5E zonder al teveel gestoord te worden prima gebruiken om te werken of gamen.

Geluidsniveau

Onbelast
31.6 / 32.1 / 33.3 dB (A)
Belasting
36.3 / 42.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Stress test fase II
Stress test fase II
Stress test fase I
Stress test fase I

De warmteontwikkeling blijft ook binnen acceptabele grenzen. Beginnend bij een inactief systeem warmt de behuizing op tot een gemiddelde van 28 °C; tijdens maximale belasting stijgt de temperatuur tot 37 °C (bovenkant) en 41 °C (onderkant), maar het warmste punt bevindt zich met 46 tot 52 °C aan de achterzijde van de notebook.

De hardware zelf wordt uiteraard nog een stuk warmer. Volgens de tool Hardware Monitor schakelt de Turbo Boost functie uit wanneer de processor een temperatuur van 95 °C bereikt. Zoals eerder vermeldt loopt de Core i5-3210M in dat geval op 2.5 GHz. De Radeon HD 8750M blijft in dat geval gewoon op zijn maximale snelheid van 825/900 MHz werken. Een GPU temperatuur van 82 °C is dan ook niets om je zorgen om te maken.

Max. Belasting
 44.1 °C45.4 °C44.9 °C 
 43.5 °C43.6 °C28.7 °C 
 30.9 °C29.1 °C24.4 °C 
Maximum: 45.4 °C
Gemiddelde: 37.2 °C
50.3 °C51.7 °C49.5 °C
28.8 °C49.9 °C48.2 °C
25.7 °C30.7 °C33.1 °C
Maximum: 51.7 °C
Gemiddelde: 40.9 °C
Stroomadapter (max.)  48.6 °C | Kamertemperatuur 22 °C | Voltcraft IR-550
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 37.2 °C / 99 F, compared to the average of 31 °C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(-) The maximum temperature on the upper side is 45.4 °C / 114 F, compared to the average of 36.7 °C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 °C for the class Multimedia.
(-) The bottom heats up to a maximum of 51.7 °C / 125 F, compared to the average of 39 °C / 102 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.5 °C / 82 F, compared to the device average of 31 °C / 88 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 30.9 °C / 87.6 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.9 °C / 84 F (-2 °C / -3.6 F).

Luidsprekers

De stereo luidsprekers (2x 1.5 Watt boven het toetsenbord) verdienen op zijn minst de classificatie "bruikbaar". Voor wie toevallig geen hoofdtelefoon of externe luidsprekers tot zijn beschikking heeft, zouden de luidsprekers goed genoeg moeten zijn om naar een paar muziekjes te luisteren of films te kijken.

In vergelijking met andere notebooks is de geluidskwaliteit op zijn minst goed gebalanceerd. Zo af en toe worden onze oren zelfs getrakteerd op een aardige bass. Ook is het maximale volume hoger dan normaal, alhoewel het nog steeds niet genoeg is om een feestje te bouwen. Afhankelijk van de audiobron kan het klankbeeld toch wat schel en vaag zijn. Luidsprekers van betere kwaliteit vind je bijvoorbeeld in de Asus N56VZ en Lenovo IdeaPad Y500.

Energiebeheer

 

Energieverbruik

AMD's Enduro technologie maakt het systeem relatief zuinig. 7 tot 14 Watt tijdens inactiviteit is in elk geval normaal voor een systeem met graphics switching. Andere multimedia notebooks met een GeForce GT 640M, zoals de Acer TravelMate P653 (9 tot 12 Watt) en Gigabyte U2442N (10 tot 15 Watt), verbruiken ongeveer hetzelfde.

Tijdens belasting van het systeem vraagt de 510R5E tussen de 41 (gemiddelde tijdens 3DMark 06) en 64 Watt (stress test). Met die resultaten is de Samsung vergelijkbaar met de recent geteste HD 7670M notebooks, de Toshiba Satellite L850-153 (38 tot 60 Watt) en Dell Vostro 3560 (42 tot 60 Watt).

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.3 Watt
Inactiefdarkmidlight 6.5 / 9.7 / 14.3 Watt
Belasting midlight 41.3 / 63.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

Maximale batterijduur (Readers test)
Readers test
Minimale batterijduur (Classic test)
Classic test

Ondanks de bescheiden batterijcapaciteit (43 Wh) is de batterijduur helemaal niet zo slechts in vergelijking met die van andere multimedia notebooks. Met zoveel mogelijk energiebesparende opties geactiveerd en het laagste helderheidsniveau houdt de 510R5E het maximaal 7 uur uit. Voor internetten via WLAN bedraagt de batterijduur 4.25 uur (medium energiebesparende opties, ~2/3 helderheid), wat ook niet slecht is.

Wanneer de CPU en GPU beiden belast worden, zoals in de Battery Eater Classis test, en het helderheidsniveau op maximaal is ingesteld, dan is de batterij na 80 minuten leeg. Een lithium-ion batterij met een grotere capaciteit zou de batterijduur een stuk kunnen verlengen.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
7h 00min
Surfen met WLAN
4h 16min
Belast (maximale helderheid)
1h 17min

Samenvatting

Samsung Series 5 510R5E
Samsung Series 5 510R5E

De Series 5 510R5E-S01DE presenteert zich als een succesvolle all-round notebook. Positieve punten zijn de slimme hardware samenstelling en de dunne, lichte behuizing.

Zowel het design als de algemene kwaliteit van de behuizing laten weinig te wensen over. De matte afwerking zorgt er bovendien voor dat de behuizing minder gevoelig is voor stof en vingerafdrukken. Zelfs het design van toetsenbord en touchpad lijken goed doordacht.

Aan de andere kant had de connectiviteit beter gekund (slechts een audio jack) en het ontbreken van toetsenbord verlichting en een optische drive zijn tevens reden voor een lagere score.

De meeste kritiek hebben we op het beeldscherm, dat van lage kwaliteit is. De kijkhoeken, het kleurenbereik en de helderheid voldoen geen van allen aan onze verwachtingen. Veeleisende gebruikers kunnen daarom beter kiezen voor een notebook met een veel beter beeldscherm (zoals de Acer Aspire V3-571G-53238G1TMaii of Dell Vostro 3560).

In termen van geluidsproductie, warmteontwikkeling, audiokwaliteit en mobiliteit scoort de 15 inch notebook acceptabel tot goed. Voor wie op zoek is naar een mobiele multimedia notebook is de 510R5E een prima keuze.

Notebook ter beschikking gesteld door...

Gaming prestaties vergelijking

BioShock Infinite
1366x768 High Preset (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
30.6 fps ∼7%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
27.3 fps ∼7% -11%
1366x768 Medium Preset (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
34.8 fps ∼8%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
31.2 fps ∼7% -10%
StarCraft II: Heart of the Swarm
1366x768 High AA:on (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
42.8 fps ∼14%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
34.4 fps ∼12% -20%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
50 fps ∼17% +17%
1366x768 Medium (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
71.7 fps ∼21%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
60.4 fps ∼17% -16%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
75 fps ∼22% +5%
Dead Space 3
1366x768 High Preset (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
42.8 fps ∼11%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
36.1 fps ∼9% -16%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
54.8 fps ∼14% +28%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
75.2 fps ∼20% +76%
1366x768 Medium Preset (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
54.9 fps ∼13%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
50.6 fps ∼12% -8%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
72 fps ∼18% +31%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
97.3 fps ∼24% +77%
Far Cry 3
1366x768 DX11 High Preset (SSAO, Standard Alpha To Coverage) AA:2x MS (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
18.5 fps ∼16%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
15.7 fps ∼13% -15%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
28 fps ∼24% +51%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
18 fps ∼15% -3%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
26.8 fps ∼23% +45%
1366x768 DX9 Medium Preset (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
40 fps ∼29%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
28.3 fps ∼21% -29%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
35.7 fps ∼26% -11%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
37.2 fps ∼27% -7%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
48.4 fps ∼35% +21%
Assassin´s Creed III
1366x768 High (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
19.4 fps ∼24%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
28 fps ∼34% +44%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
36 fps ∼44% +86%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
16.8 fps ∼21% -13%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
21.2 fps ∼26% +9%
1366x768 Normal (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
20.9 fps ∼25%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
33.4 fps ∼40% +60%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
38.7 fps ∼47% +85%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
18.1 fps ∼22% -13%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
22.4 fps ∼27% +7%
Call of Duty: Black Ops 2
1366x768 High / On, FXAA AA:2xMS (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
26 fps ∼12%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
23.2 fps ∼11% -11%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
40.2 fps ∼18% +55%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
25 fps ∼11% -4%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
53.9 fps ∼25% +107%
1366x768 Medium / Off (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
54.3 fps ∼21%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
38.7 fps ∼15% -29%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
69.8 fps ∼27% +29%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
47.8 fps ∼19% -12%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
86.9 fps ∼34% +60%
Need for Speed: Most Wanted
1366x768 High / On (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
22.5 fps ∼38%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
16.6 fps ∼28% -26%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
27.9 fps ∼47% +24%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
21.8 fps ∼36% -3%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
31.9 fps ∼53% +42%
1366x768 Medium / Off (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
36.6 fps ∼61%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
27.7 fps ∼46% -24%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
43.8 fps ∼73% +20%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
34.4 fps ∼57% -6%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
42.1 fps ∼70% +15%
Medal of Honor: Warfighter
1366x768 High Preset AF:16x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
25.6 fps ∼16%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
19.4 fps ∼12% -24%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
30.2 fps ∼19% +18%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
26 fps ∼16% +2%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
47.4 fps ∼29% +85%
1366x768 Medium Preset AF:4x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
33.8 fps ∼19%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
24.7 fps ∼14% -27%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
37 fps ∼21% +9%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
33 fps ∼18% -2%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
55.4 fps ∼31% +64%
Dishonored
1366x768 High / On, FOV: 75 AA:FX (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
49.3 fps ∼38%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
49.5 fps ∼38% 0%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
63.8 fps ∼49% +29%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
49.6 fps ∼38% +1%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
79.1 fps ∼61% +60%
1366x768 Medium / Off, FOV: 75 (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
56.4 fps ∼43%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
54.5 fps ∼42% -3%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
69 fps ∼53% +22%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
55.1 fps ∼42% -2%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
81.1 fps ∼62% +44%
Fifa 13
1366x768 High AA:2xMS (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
143.2 fps ∼34%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
116.9 fps ∼28% -18%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
160 fps ∼38% +12%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
128 fps ∼30% -11%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
169.8 fps ∼40% +19%
1366x768 Medium (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
174.5 fps ∼37%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
135.9 fps ∼29% -22%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
176 fps ∼38% +1%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
154 fps ∼33% -12%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
191.7 fps ∼41% +10%
Borderlands 2
1366x768 High / On (PhysX low) AA:FX AF:4x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
31.3 fps ∼23%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
27.7 fps ∼21% -12%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
40.6 fps ∼30% +30%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
30.5 fps ∼23% -3%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
48.4 fps ∼36% +55%
1366x768 Medium / Off (PhysX low) (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
41 fps ∼29%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
40.3 fps ∼28% -2%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
55 fps ∼39% +34%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
40.4 fps ∼28% -1%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
61.1 fps ∼43% +49%
Guild Wars 2 - 1366x768 Best Appearance Preset AA:FX (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
26.4 fps ∼29%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
18.3 fps ∼20% -31%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
22.1 fps ∼24% -16%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
22.3 fps ∼24% -16%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
28.5 fps ∼31% +8%
Darksiders II - 1366x768 2/4 Shadows, No Ambient Occlusion, AA:Low (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
51.2 fps ∼18%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
38.4 fps ∼14% -25%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
58 fps ∼21% +13%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
48.9 fps ∼17% -4%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
92.1 fps ∼33% +80%
Max Payne 3
1366x768 High, DX11 AA:High FX AF:4x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
25.6 fps ∼30%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
10.1 fps ∼12% -61%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
18 fps ∼21% -30%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
28.5 fps ∼33% +11%
1366x768 Normal, DX10 (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
26.8 fps ∼30%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
29.3 fps ∼32% +9%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
34 fps ∼38% +27%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
35 fps ∼39% +31%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
31.2 fps ∼35% +16%
Dirt Showdown
1366x768 High Preset AA:2xMS (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
35.1 fps ∼38%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
28.6 fps ∼31% -19%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
39 fps ∼43% +11%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
33 fps ∼36% -6%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
39.1 fps ∼43% +11%
1366x768 Medium Preset (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
44.3 fps ∼44%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
46.7 fps ∼46% +5%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
43 fps ∼42% -3%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
37.5 fps ∼37% -15%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
45.8 fps ∼45% +3%
Diablo III
1366x768 High AA:on (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
49.3 fps ∼17%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
28.6 fps ∼10% -42%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
76 fps ∼27% +54%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
48 fps ∼17% -3%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
51 fps ∼18% +3%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
85.4 fps ∼30% +73%
1366x768 Medium / low (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
57.4 fps ∼20%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
45.4 fps ∼16% -21%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
85 fps ∼30% +48%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
74 fps ∼26% +29%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
56 fps ∼20% -2%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
96.2 fps ∼34% +68%
Risen 2: Dark Waters
1366x768 High / on AA:on AF:4x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
23 fps ∼25%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
17.2 fps ∼19% -25%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
25.7 fps ∼28% +12%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
22 fps ∼24% -4%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
40.6 fps ∼44% +77%
1366x768 Medium / off (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
30.3 fps ∼27%
GeForce GT 630M / Core i7-2630QM
Schenker Xesia M501
21.7 fps ∼19% -28%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
31.7 fps ∼28% +5%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
38 fps ∼33% +25%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
55.7 fps ∼49% +84%
Anno 2070
1366x768 High Preset AA:on AF:2x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
31.4 fps ∼18%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
31 fps ∼18% -1%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
29 fps ∼17% -8%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
47.5 fps ∼27% +51%
1366x768 Medium Preset AA:on (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
50.4 fps ∼21%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
51 fps ∼21% +1%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
46 fps ∼19% -9%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
67.6 fps ∼28% +34%
The Elder Scrolls V: Skyrim
1366x768 High Preset AA:8x AF:8x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
32.4 fps ∼25%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
31 fps ∼24% -4%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
30 fps ∼23% -7%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
49.8 fps ∼39% +54%
1366x768 Medium Preset AA:4x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
46.5 fps ∼28%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
42 fps ∼25% -10%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
44 fps ∼27% -5%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
61.2 fps ∼37% +32%
CoD: Modern Warfare 3
1366x768 High, all on, Image Quality: Native AA:2x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
46.6 fps ∼25%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
51 fps ∼27% +9%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
45.7 fps ∼24% -2%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
78.1 fps ∼42% +68%
1366x768 Normal, all on, SSAO: Low (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
79.8 fps ∼42%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
71 fps ∼38% -11%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 15R-5521
74.4 fps ∼40% -7%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
95.7 fps ∼51% +20%
Battlefield 3
1366x768 high AA:- AF:16x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
25.5 fps ∼18%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
26 fps ∼18% +2%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
27 fps ∼19% +6%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
36.2 fps ∼25% +42%
1366x768 medium AA:- AF:4x (sorteer op waarde)
Radeon HD 8750M / Core i5-3210M
Samsung 510R5E-S01DE
32.2 fps ∼21%
GeForce GT 640M / Core i7-2637M
Acer Aspire M3-581TG
34 fps ∼23% +6%
Radeon HD 8730M / Core i5-3317U
Dell Inspiron 17R-5721
32 fps ∼21% -1%
Radeon HD 8870M / Core i7-3635QM
Samsung 770Z7E-S01DE
40 fps ∼26% +24%
Please share our article, every link counts!
Getest: Samsung 510R5E-S01DE, provided by:
Getest: Samsung 510R5E-S01DE, ter beschikking gesteld door:

Specificaties

Samsung 510R5E-S01DE (Series 5 Serie)
Processor
Intel Core i5-3210M 2 x 2.5 - 3.1 GHz, Ivy Bridge
Grafische kaart
AMD Radeon HD 8750M - 2048 MB, Core: 825 MHz, Geheugen: 900 MHz, DDR3, 9.1.1.0, Enduro
Geheugen
8192 MB 
, 2x 4096 MB SO-DIMM DDR3-RAM PC3-12800 (1600 MHz), 2 slots
Beeldscherm
15.60 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, AU Optronics B156XW04 V6 (AUO46EC), TN LED, Diagonaal: 39.62 cm, glimmend: nee
Moederbord
Intel HM76 (Panther Point)
Opslag
Samsung SpinPoint M8 HN-M101MBB, 1000 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC269 @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
2 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: 3.5 mm mini-jack poort (hoofdtelefoon + microfoon), Card Reader: SD, SDHC, SDXC
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 23 x 376 x 248
Batterij
43 Wh Lithium-Ion, 3-cells
Besturingssysteem
Microsoft Windows 8 64 Bit
Camera
Webcam: 720p
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: 2.0, Toetsenbord: Chiclet, Toetsenbordverlichting: nee, AC adapter: 60 Watt, veiligheidsinstructie, Quick Start handleiding, Adobe Photoshop Elements 11, CyberLink PowerDVD 10, Microsoft Office Trial, Windows Essentials 2012 en meer, 24 Maanden Garantie
Gewicht
2.03 kg, Voeding: 234 g
Prijs
800 Euro

 

The 510R5E is een krachtige multimedia notebook...
The 510R5E is een krachtige multimedia notebook...
...uitgevoerd in een mooi kleurenpalet...
...uitgevoerd in een mooi kleurenpalet...
...en een stijlvolle design.
...en een stijlvolle design.
Dankzij de matte oppervlakken wordt de behuizing niet snel vies.
Dankzij de matte oppervlakken wordt de behuizing niet snel vies.
De 15 inch notebook is niet alleen lekker licht (2 kilogram)...
De 15 inch notebook is niet alleen lekker licht (2 kilogram)...
...maar is ook verrassend dun (23 mm).
...maar is ook verrassend dun (23 mm).
De maximale openingshoek is gemiddeld.
De maximale openingshoek is gemiddeld.
Het schermcover en gebied onder het toetsenbord zijn gemaakt van metaal.
Het schermcover en gebied onder het toetsenbord zijn gemaakt van metaal.
De all-round notebook maakt een luxueuze indruk.
De all-round notebook maakt een luxueuze indruk.
Onder de motorkap zit middenklasse hardware.
Onder de motorkap zit middenklasse hardware.
Op de invoerapparatuur kunnen we nauwelijks kritiek hebben.
Op de invoerapparatuur kunnen we nauwelijks kritiek hebben.
Zelfs een leek moet het onderhoudscover kunnen verwijderen.
Zelfs een leek moet het onderhoudscover kunnen verwijderen.
De metalen panelen zijn afgewerkt met een textuur.
De metalen panelen zijn afgewerkt met een textuur.
De adviesprijs ligt rond de €800.
De adviesprijs ligt rond de €800.
Een optische drive ontbreekt.
Een optische drive ontbreekt.
De onderkant van de behuizing is in vergelijking met de andere oppervlakken donker.
De onderkant van de behuizing is in vergelijking met de andere oppervlakken donker.
De harde schijf en het RAM geheugen kunnen gemakkelijk vervangen worden.
De harde schijf en het RAM geheugen kunnen gemakkelijk vervangen worden.
Beide DDR3 RAM slots zijn voorzien van een 4 GB module.
Beide DDR3 RAM slots zijn voorzien van een 4 GB module.
De 1 TB harde schijf is een 5400 rpm model.
De 1 TB harde schijf is een 5400 rpm model.
Naast de webcam is een microfoon ingebouwd.
Naast de webcam is een microfoon ingebouwd.
Niet elke 15 inch notebook heeft een dedicated keypad.
Niet elke 15 inch notebook heeft een dedicated keypad.
The Series 5 staat bekend om zijn hoge kwaliteit.
The Series 5 staat bekend om zijn hoge kwaliteit.
Verlichte elementen heeft Samsung grotendeels achterwege gelaten.
Verlichte elementen heeft Samsung grotendeels achterwege gelaten.
Een Chiclet toetsenbord met matzwarte toetsen.
Een Chiclet toetsenbord met matzwarte toetsen.
Alleen de erg kleine cursortoetsen zijn reden voor kritiek.
Alleen de erg kleine cursortoetsen zijn reden voor kritiek.
Dual-core CPU + 28 nm GPU.
Dual-core CPU + 28 nm GPU.
Het touchpad heeft ruime afmetingen.
Het touchpad heeft ruime afmetingen.
Er is een Ethernet poort aanwezig, maar uiteraard ook ondersteuning voor WLAN.
Er is een Ethernet poort aanwezig, maar uiteraard ook ondersteuning voor WLAN.
De connectiviteit is misschien wat beperkt.
De connectiviteit is misschien wat beperkt.
In totaal zijn er drie USB poorten (1x USB 3.0).
In totaal zijn er drie USB poorten (1x USB 3.0).
De kleine AC adapter weegt slechts 324 gram.
De kleine AC adapter weegt slechts 324 gram.

Vergelijkbare notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport HP ProBook 470 G0 (H6P56EA) Notebook
Radeon HD 8750M, Core i7 3632QM, 17.30", 2.87 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Samsung Notebook 9 NP900X5T (i7-8550U, GeForce MX150) Laptop
GeForce MX150, Kaby Lake Refresh i5-8550U, 15.00", 1.28 kg
Kort testrapport Samsung ATIV Book 8 870Z5G Notebook
GeForce GT 750M, Core i7 4700HQ, 15.60", 2.4 kg
Kort testrapport Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01 Notebook
Radeon HD 8870M, Core i7 3635QM, 15.60", 2.5 kg
Kort testrapport Samsung ATIV Book 6 Touch 680Z5E-X01US Notebook
Radeon HD 8770M, Core i7 3635QM, 15.60", 2.426 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Dunne, lichte behuizing
+Uitstekende invoerapparatuur
+Goede prestaties
+Compacte AC adapter
+Goede bouwkwaliteit
+Matte afwerking
+Stijlvol design
 

Contra

-Ietwat beperkte connectiviteit
-Geen toetsenbord verlichting
-Geen optische drive
-Ingebouwde batterij
-08/15 beeldscherm

In het kort

Wat we goed vonden

De luxe, matte, zeer dunne behuizing.

Wat we misten

Een helderder beeldscherm met een beter kleurenbereik en ruimere kijkhoeken.

Wat verraste ons

Dat Samsung geen optische drive heeft ingebouwd.

De concurrentie

Andere 15 inch all-round notebooks met een Ivy Bridge processor en krachtige middenklasse GPU voor minder dan €1000: de Acer Aspire V3-571G (GT 730M), Acer TimelineUltra M5-581TG (GT 640M), Acer TravelMate P653 (GT 640M), Dell Vostro 3560 (HD 7670M), Dell Inspiron 15R-5521 (HD 8730M), HP Envy m6-1101sg (HD 7670M), Fujitsu Lifebook AH532 (GT 640M LE), Medion Akoya P6815 (GT 650M), MSI GE60 (GT 650M) en de Toshiba Satellite L850-153 (HD 7670M).

Beoordeling

Samsung 510R5E-S01DE - 25-03-2013 v3(old)
Florian Glaser

Behuizing
86%
Toetsenbord
84%
Aanwijsapparaat
85%
Aansluitmogelijkheden
70%
Gewicht
88%
Batterij
83%
Beeldscherm
72%
Gaming-performance
86%
Applicatie-performance
90%
Temperatuur
83%
Luidheid
84%
Extra punten
84%
Gemiddelde
83%
83%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Samsung Series 5 510R5E Notebook
Florian Glaser, 2013-04-19 (Update: 2013-06- 6)