Notebookcheck

Testrapport Toshiba Satellite L850-153 Notebook

Florian Glaser, 10-10-2012

Glimmende all-rounder. The Toshiba Satellite L850-153 is uitgerust met middenklasse hardware en richt zich op prijsbewuste multimedia gebruikers. Ondanks een krachtige Ivy Bridge CPU en DirectX 11-ready Radeon HD 7670M is de notebook verkrijgbaar vanaf €650. Klinkt als een goeie deal, maar dan hebben we het nog niet over de gevoelige behuizing gehad.

Toshiba Satellite L850

Toshiba maakt het potentiële kopers niet gemakkelijk. Op de homepage van de Japanse fabrikant vindt je namelijk allerlei modellen en series, waardoor onervaren notebook gebruikers snel het overzicht kwijtraken. We hebben de L850 serie getest en een uitgebreid testrapport gemaakt.

De standaard modellen zonder een "D" in de productnaam zijn sowieso uitgerust met een moderne Intel CPU. Met uitzondering van de Satellite L850-139 (Core i5-2450M) beschikken alle andere modellen in de serie over een dual- of quad-core processor van de Ivy Bridge generatie (Core i5-3210M en Core i7-3610QM). De hoeveelheid DDR3 werkgeheugen ligt tussen de 4 en 8 GB en de opslagcapaciteit tussen 5000 en 1000 GB. De kleuren van de modellen verschillen (afhankelijk van het model), wat betekent dat de notebook zwart, donker zilver, wit, rood of blauw kan zijn.

Het populaire Windows 7 Home Premium (64-bit) dient als besturingssysteem voor ons test model. De Radeon HD 7670M GPU die we al eerder noemden is gebaseerd op de oude Terascale 2 architectuur, terwijl de HD 7700 serie gebruik maakt van AMD's nieuwe GCN architectuur (zie Dell Inspiron 15R SE). Zoals de resultaten uit de benchmarks laten zien, liggen de prestaties van de HD 7670M dichtbij die van vergelijkbare Nvidia GPU's.

Terug naar waar we gebleven waren: de L850 serie wordt vergezeld door de L850D serie. Het grootste verschil tussen de twee series is de CPU: in plaats van een Intel CPU gebruiken de L850D modellen namelijk een tragere dual-core AMD A6-4400M. Voor het grafisch rekenwerk beschikken de L850D modellen over de geïntegreerde Radeon HD 7520G van de A6-4400M, of een combinatie van de HD 7520G en een dedicated Radeon HD 7610M GPU. Omdat de systemen met twee grafische chips last hebben van een aantal kinderziektes, zouden we de L850D serie ondanks de lage prijzen niet aanraden.

Daarnaast zijn er nog de Toshiba L855 en L855D series, die iets duurder zijn en een aluminium afwerking hebben. De L855 serie gebruikt Sandy Bridge of Ivy Bridge processors in combinatie met een HD 7670M, terwijl de L855D systemen over een A8-4500M en HD 7640G beschikken. Kopers die een kleinere of juist grotere notebook zoeken kunnen eens kijken naar de Toshiba Satellite L830 (13 inch) of L870/L875 (17 inch)

Behuizing

Niet aanraken
Niet aanraken

De beschrijving "mat zwart" lijkt ons nou niet helemaal de juiste, want met uitzondering van de onderkant en het toetsenbord glimt de 2.4 kg wegende notebook van boven tot onder, waarmee hij een van de meest gevoelige behuizingen op de markt heeft. Sommige oppervlakken zijn afgewerkt met een mooi lijnenpatroon, maar helaas is de behuizing een echte 'vingerafdrukken-magneet'. Door de glimmende, zwarte afwerking zal het bovendien niet lang duren voordat de eerste krasjes zichtbaar zijn.

De bouwkwaliteit is niet van topniveau. We zien verschillende uitstekende randjes op ons test model en daarnaast liet een afdekrubbertje van een schroef in de rand rond het beeldscherm al direct los. Zelfs de goedkoopste multimedia notebooks zouden niet zo'n gebreken moeten vertonen.

Verder is de behuizing van de 15 inch notebook niet bijzonder stevig. Vooral het toetsenbord en de gebieden rond de batterij en optische drive zijn erg gevoelig voor druk. Nog een minpunt: de USB poorten lijken slecht ontworpen, want bij de kleinste beweging van de USB connector gaat de verbinding verloren en herkent het systeem het apparaat niet meer.

Tot slot is het beeldscherm nogal wiebelig, alhoewel je wel beide handen nodig hebt om het open te klappen. Het grootste minpunt van de Satellite L850 vinden we toch ook wel de gevoelige, niet stevige behuizing. De meeste concurrenten zijn van betere kwaliteit, maar gelukkig heeft Toshiba op andere gebieden minder fouten gemaakt.

Connectiviteit

Poorten

De Japanse fabrikant voorziet de L850 van alle standaard poorten. Aan de linkerzijde bevinden zich een USB 2.0 poort (met Sleep-and-Charge functie), de aansluiting voor de adapter en de optische drive (Super Multi CD/DVD brander). Aan de rechterzijde, dichtbij de voorkant, zien we twee audio jacks (hoofdtelefoon en microfoon), twee USB 3.0 poorten, een HDMI poort en een Gigabit LAN poort. De fan bevindt zich ook hier met daarnaast nog een VGA poort en Kensington Lock. De inmiddels bijna verplichte kaartlezer is aan de voorzijde geplaatst.

De positie van de poorten is niet optimaal. Sluit je namelijk veel randapparatuur aan, dan zul je bij gebruik van een muis vaak last hebben van alle kabels. Het kleinere broertje van dit test model heef dezelfde indeling van poorten. 

Draadloze communicatie

De Satellite L850 is uitgerust met Bluetooth 4.0 en WLAN 802.11 b/g/n. Deze functionaliteit wordt verzorgd door een AR9485WB-EG netwerk adapter van Qualcomm Atheros (2.4 GHz).

Onderhoud

De upgrademogelijkheden zijn zeer beperkt. Na het verwijderen van het cover aan de onderkant heb je toegang tot de harde schijf en het werkgeheugen. Twee DDR3 RAM modules moeten voldoende zijn voor de meeste gebruikers (max. 16 GB).

Omdat de grafische kaart op het moederbord is gesoldeerd en de het test model een dual- of quad-core CPU heeft, kunnen we de beperkte mogelijkheden om te upgraden wel enigszins accepteren. Het feit de fan niet gemakkelijk bereikbaar is om schoon te maken is wel vervelend.

Linkerzijde: adapter aansluiting, USB 2.0, optische drive
Linkerzijde: adapter aansluiting, USB 2.0, optische drive
Rechterzijde: audiopoorten, 2x USB 3.0, HDMI, RJ-45 Gigabit LAN, VGA, Kensington Lock
Rechterzijde: audiopoorten, 2x USB 3.0, HDMI, RJ-45 Gigabit LAN, VGA, Kensington Lock
Standaard geïnstalleerde software
Standaard geïnstalleerde software

Software 

Toshiba staat er bekend om veel software standaard te installeren op haar notebooks en de Satellite L850 is geen uitzondering. Wanneer het systeem de eerste keer wordt opgestart vindt je zo'n 60 handige en minder handige programma's en tools op de harde schijf. Voorbeelden zijn de Starter editie van Microsoft Office 2010 en Nero 11 Essentials. Daarnaast zijn er nog verschillende bloatware programma's, waaronder zo'n 20 programma's van Toshiba zelf. De lijst loopt van de "A" van Toshiba Assist tot de "W" van Web Camera Application (zie screenshot).

In gebruik is het systeem iets trager en wordt de gebruiker soms getrakteerd op storende pop-ups. Wie een schoon systeem wilt kan de programma's uiteraard deïnstalleren.

Accessoires

In tegenstelling tot de hoeveelheid software is het aantal meegeleverde accessoires relatief mager. Het gaat om de Lithium Ion batterij (300 gram), een redelijk compacte 90 Watt adapter (330 gram), een kort introductie boekje en een kaart voor de garantie. Als alternatief voor een recovery DVD is er een System Recovery partitie gemaakt op de 500 GB harde schijf.

Garantie

Toshiba biedt 24 maanden garantie met internationale bring-in service op deze notebook. Wie voor een reparatie direct contact opneemt met de notebook servicelijn krijgt on-site service.

PC Health Monitor
PC Health Monitor
Service Station
Service Station
TEMPRO
TEMPRO
USB Sleep & Charge
USB Sleep & Charge
Disc Creator
Disc Creator
Assist
Assist
eco Utility
eco Utility
Web Camera Application
Web Camera Application

Invoerapparatuur

Toetsenbord

Het onverlichte chiclet toetsenbord (de Satellite L750/L755 had een klassieker model) is niet erg goed ontworpen. De lijst met minpunten bevat de platte cursortoetsen, vreemde layout (End en Print Screen op dezelfde toets) en de toetsen die sponzig aanvoelen. Het aanslaan van een toets voelt echt gewoon vreemd. Daarnaast zullen veel gebruikers niet blij zijn met het feit dat de secundaire functies van de F-toetsen gebruikt kunnen worden zonder tegelijk de Fn-toets in te drukken. Dit kan wel in de BIOS veranderd worden (druk op F2 tijdens het opstarten, Advanced, System Configuration, Function Keys mode).

Verder hebben we eigenlijk geen kritiek. De toetsen hebben een zeer acceptabele grootte van 14.5 x 14.5 mm en het dedicated numpad is een leuk extraatje. Iets dat bij ons test model opvalt is de niet netjes geplaatste Esc-toets.

Touchpad

Het touchpad is een stuk beter. Omdat het verzonken is en een ruwer oppervlak heeft, is goede feedback gegarandeerd. En ondanks die ruwe afwerking glijden je vingers helemaal niet zo slecht over het oppervlak. Zoals sinds 2012 praktisch de standaard is, heeft ook dit touchpad ondersteuning voor multitouch gestures. De ondersteunde gestures werken doorgaans zeer goed, maar af en toe wordt er een niet direct herkend. De precisie van het touchpad willen we toch wel zeer goed noemen.

Nog een zeer positief punt is de afmeting (96 x 56 mm) van het touchpad, waardoor het bereik van de cursor in een vingerbeweging erg groot is. Tot slot over de twee muisknoppen onder het touchpad: naar onze mening hadden ze een veel steviger drukpunt mogen hebben.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

Het 15.6 inch glare beeldscherm is uitgevoerd in het standaard 16:9 formaat. De resolutie van 1366x768 pixels is geen garantie voor voldoende werkruimte, maar zal de hardware tijdens het spelen van games niet overbelasten. Onze metingen bevestigen dat het AU Optronics B156XTN02.0 paneel een zeer standaard model is, geheel naar verwachting voor deze prijscategorie.

216
cd/m²
216
cd/m²
214
cd/m²
216
cd/m²
219
cd/m²
215
cd/m²
222
cd/m²
217
cd/m²
216
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 222 cd/m² Gemiddelde: 216.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 96 %
Helderheid in Batterij-modus: 219 cd/m²
Contrast: 168:1 (Zwart: 1.3 cd/m²)

Ondanks de belofte van een "high brightness display" ligt het gemiddelde helderheidsniveau op 220 cd/m² - een net resultaat, maar niet bijzonder. Het contrast is ook lager dan verwacht. Goede 15 inch panelen, zoals de LG Philips LP156WF1 (zie Schenker XMG A502), hebben een contrast ratio van meer dan 500:1, maar het paneel in de Satellite L850 komt niet hoger dan 200:1.

De teleurstellende zwartwaarde (~1.3 cd/m²) heeft invloed op de weergave van donkere scènes in video's en games. Voor een overtuigende weergave van zwart moet de zwartwaarde lager dan 0.5 cd/m² zijn. Daarnaast ligt het kleurenbereik onder het verwachte niveau. Het 15 inch paneel heeft namelijk al serieuze problemen met de sRGB standaard, wat betekent dat de kleuren in het AdobeRGB bereik bij lange na niet allemaal kunnen worden weergegeven. Om het toch nog enigszins positief af te sluiten kunnen we wel vermelden dat het kleurenbereik groter is dan dat van de Satellite L830.

Toshiba Satellite L850-153 vs. sRGB (Grid)
Toshiba Satellite L850-153 vs. sRGB (Grid)
Toshiba Satellite L850-153 vs. AdobeRGB (Grid)
Toshiba Satellite L850-153 vs. AdobeRGB (Grid)
Toshiba Satellite L830-10F vs. Satellite L850-153 (Grid)
Toshiba Satellite L830-10F vs. Satellite L850-153 (Grid)

Deze multimedia notebook is niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Het scherm heeft buiten namelijk last van zeer hevige reflecties en het matige helderheidsniveau is niet voldoende om het beeld leesbaar te houden. Op zeer zonnige dagen kan het echt onmogelijk zijn om ook maar iets op het beeldscherm te zien. Wie zijn of haar notebook graag mee naar buiten neemt zal dus echt op zoek moeten naar een model met een mat beeldscherm of een hogere helderheid (bijv. de Asus N56VM).

Buitenshuis
Buitenshuis
Outdoors with the Toshiba Satellite L850-153

De kijkhoeken zijn niet bepaald ruim. Zoals bekend is van goedkope TN panelen, beginnen de kleuren al snel te inverteren wanneer afgeweken wordt van de ideale verticale kijkhoek. Horizontale afwijkingen hebben ook invloed op de beeldweergave, maar een stuk minder dan in de verticale richting. Het beeldscherm in de Satellite L850 is dus verre van ideaal voor een entertainment of multimedia notebook.

Kijkhoeken van de Toshiba Satellite L850-153
Kijkhoeken van de Toshiba Satellite L850-153

Prestaties

Ivy Bridge
Ivy Bridge

Processor

De Core i5-3210M is een dual-core CPU van Intel's Ivy Bridge generatie, die dankzij Hyper-Threading technologie tot 4 threads tegelijk kan verwerken. Ondanks dat de 3 MB L3 cache kleiner is dan die van de quad-core Core i7-3610QM (6 MB), is hij voor deze processor voldoende groot. Door de Turbo Boost functie kan de dual-core processor van 2.5 tot maximaal 3.1 GHz overklokt worden.

Het energieverbruik van de 22 nm CPU is van gemiddeld niveau - volgens Intel's specificaties is de TDP 35 Watt. Omdat Toshiba geen mogelijkheid heeft ingebouwd om te switchen tussen grafische kaarten, blijft de HD Graphics 4000 IGP uit. AMD's Enduro technologie, die het automatisch switchen regelt, is blijkbaar nog niet voldoende ontwikkeld.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie HDTune
Systeeminformatie CrystalDiskMark
Systeeminformatie HWiNFO
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeminfo CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ Mainboard
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie DPC latency
Systeeminformatie: Toshiba Satellite L850-153

Turbo

De Turbo prestaties van de processor wijzen erop dat Toshiba een goed koelsysteem heeft ontworpen. Op dit gebied heeft de fabrikant dus geen steken laten vallen. Afhankelijk van de belasting varieert de kloksnelheid van 2.7 tot 3.1 GHz. In 3D programma's ligt de kloksnelheid tussen de 2.8 en 2.9 GHz.

Single-core belasting
Single-core belasting
Multi-core belasting
Multi-core belasting
CPU en GPU belasting
CPU en GPU belasting

CPU prestaties

De CPU benchmarks zorgen gelukkig niet voor nare verrassingen. In de Cinebench R10 64-bit benchmark presteert de Satellite L850 namelijk net zo goed als andere systemen met een Core i5-3210M: 5301 en 10921 punten (single-core en multi-core rendering). De duurdere i7-3610QM scoort iets hoger voor single-core rendering (5640 punten, Samsung 550P7C-S02DE), maar het verschil voor multi-core rendering is een stuk groter (21117 punten, Asus K55VM-SX064V).

Ter vergelijking: AMD's dual-core A6-4400M scoort 3165 en 4590 punten (HP g7-2053sg) in de Cinebench R10 64-bit benchmark. Een normale consument heeft met de Core i5-3210M voldoende rekenkracht tot zijn of haar beschikking.

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5301 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
10921 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.27 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.9 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
35.43 fps
Help

Grafische kaart

GPU informatie
GPU informatie

Toshiba heeft een AMD GPU uitgekozen voor de Satellite L850. De Radeon HD 7670M komt uit de oudere Terascale 2 generatie, waar ook de HD 5000 serie op was gebaseerd. Deze middenklasse DirectX 11 GPU heeft 480 Unified Shaders, 716 miljoen transistors en een kloksnelheid van 600 MHz.

2048 MB DDR3 VRAM (900 MHz) lijkt op het eerste gezicht veel, maar dit geheugen wordt aangesproken via een beperkte 128-bit geheugenbus. Steeds meer nieuwe modellen beschikken bovendien over GDDR5 VRAM. Daarnaast is de grafische kaart gemaakt op 40 nm formaat - ook niet het nieuwste van het nieuwste, want AMD's nieuwe GCN architectuur wordt op 28 nm formaat gemaakt. Het energieverbruik van de HD 7670M is van gemiddeld niveau.

Dankzij de ingebouwde audio controller kan surround geluid via HDMI naar externe apparatuur worden gestuurd. De UVD3 decoder helpt bij het decoderen van video's met een hoge resolutie.

5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.1
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.5
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
6.8
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.8
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

GPU prestaties

De GeForce GT 630M komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt bij de HD 7670M. Deze middenklasse grafische kaart heeft een goede prijs en wordt in veel nieuwe notebooks gebruikt. Niet vreemd, want Nvidia heeft veel betere technologie om te switchen tussen grafische kaarten en ontzettend veel features.

Als we het alleen over gaming prestaties zouden hebben, dan is de Radeon net zo goed als zijn Nvidia concurrent. In 3DMark 11 scoort AMD GPU 1056 punten (1280x720) en de GT 630M 850 tot 1150 punten (1051 punten, Dell XPS 14-L421X). In de Unigine Heaven benchmark wordt de Radeon HD 7670M verslagen: met 12.7 fps (1280x1024) komt hij niet in de buurt van de GT 630M. De Dell Vostro 3460 scoort 30% hoger: 16.4 fps. De benchmark loopt vloeiend met een GeForce GT 650M of beter.

3DMark 03 Standard
24023 punten
3DMark 05 Standard
15490 punten
3DMark 06 Standard
7830 punten
3DMark Vantage P Result
4962 punten
3DMark 11 Performance
1189 punten
Help

Massaopslag

HDTune vertelt ons dat de 500 GB harde schijf een Hitachi HTS547550A9E is. De resultaten zijn niet fantastisch. In CrystalDiskMark laat de harde schijf snelheden tot 70 MB/s zien. Dit magere resultaat is wel te verklaren door de rotatiesnelheid: Toshiba heeft namelijk een 5400 rpm model gekozen. Modellen die op 7200 rpm werken halen snelheden van meer dan 100 MB/s. 

Het zal een conventionele harde schijf niet lukken om een Solid State Drive te verslaan. Een moderne SSD kan de prestaties van de 15 inch L850 dan ook merkbaar verbeteren (kortere opstarttijd, sneller laden, snellere installaties, soepeler multitasken, etc.).

Hitachi Travelstar 5K750 HTS547550A9E384
Overdrachtssnelheid Minimum: 30.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 84 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 63.1 MB/s
Toegangstijd: 18.8 ms
Pieksnelheid: 104.5 MB/s

Algemene prestaties

De prestaties van gehele systeem zijn van middenklasse niveau. In de PCMark Vantage scoort de Satellite L850 7316 punten, waarmee hij dichtbij in de buurt van de HP Envy 6-1000sg (Core i5-3317U & Radeon HD 7670M) komt. 2126 punten in de PCMark 7 benchmark is ook een nette score.

PCMark Vantage Result
7361 punten
PCMark 7 Score
2126 punten
Help

Gaming prestaties

De hoogste grafische instellingen zijn niet altijd mogelijk
De hoogste grafische instellingen zijn niet altijd mogelijk

De lage resolutie van het beeldscherm heeft zijn voordelen: de meeste games zouden met de HD 7670M op een resolutie van 1600x900 of 1920x1080 pixels niet vloeiend lopen met medium of lage grafische instellingen. Echter op een resolutie van 1366x768 pixels kun je vaak zelfs hoge grafische instellingen kiezen.

Populaire games, zoals Counter-Strike: GOModern Warfare 3 of FIFA 13, worden vloeiend weergegeven, zelfs met anti-aliasing. Zwaardere games, zoals Guild Wars 2Sleeping Dogs of Max Payne 3, hebben last van haperingen wanneer de instellingen worden verhoogd. Met normale grafische instellingen zul je echter bijna nooit problemen tegenkomen.

In vergelijking met de GeForce GT 630M zijn de prestaties van de Radeon HD 7670M van vergelijkbaar niveau, waarbij beide kaarten hun eigen pluspunten hebben. Daarom kunnen we eigenlijk geen van beiden kaarten aanwijzen als de betere van de twee.

lage gem. hoge ultra
CoD: Modern Warfare 3 (2011) 183.38443.823.7fps
Mass Effect 3 (2012) 42.430.320.9fps
Risen 2: Dark Waters (2012) 36.524188.3fps
Max Payne 3 (2012) 40.237.410.27.9fps
Ghost Recon: Future Soldier (2012) 30.616.17.4fps
Darksiders II (2012) 42.524.3fps
Sleeping Dogs (2012) 68.951.617.85.7fps
Counter-Strike: GO (2012) 181.1114.585.446.6fps
Guild Wars 2 (2012) 5421.67.8fps
Torchlight 2 (2012) 81.868.252.6fps
F1 2012 (2012) 86674716fps
Borderlands 2 (2012) 52.940.428.515.8fps
Fifa 13 (2012) 275.4157.2115.664.9fps

Emissies

Geluidsproductie

De emissies zijn niet erg hoog. Bij lage belasting van het systeem is de notebook nauwelijks hoorbaar, net als veel andere multimedia notebooks. We meten 32 à 33 dB op een afstand van 15 centimeter. Dat is absoluut acceptabel.

Wanneer het systeem wordt belast gaat de fan hoorbaar harder draaien. Toch wordt de notebook nooit echt op een vervelende manier luidruchtig. Een geluidsniveau van 37 tot 42 dB(A) (3DMark 06/stress test) zal niemand echt storen. Op de optische drive hebben we meer kritiek: tijdens het lezen van een schijf een flink zoemend geluid. Maak je echter geen zorgen, want tijdens het kijken van een DVDtje is het niet erg storend.

Geluidsniveau

Onbelast
32.2 / 32.2 / 33.1 dB (A)
HDD
33.7 dB (A)
DVD
36.5 / dB (A)
Belasting
37 / 41.6 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Stress test (Furmark & Prime)
Stress test

Wij zijn van mening dat de plaats van de fan niet slechts gekozen is, ondanks het feit dat rechtshandigen die een externe muis gebruiken direct met hun hand voor de luchtuitlaat zitten. De linkerkant van de notebook blijft namelijk zelfs tijdens belasting van het systeem zeer koel. Tijdens zware belasting kwam de temperatuur aan het meest linkse 1/3 deel van de behuizing niet boven de 31 °C. Het meest rechtse 1/3 deel bereikte temperaturen tot  45 °C. De onderkant werd zelfs bij lage belasting al behoorlijk warm. Aan de voorzijde hebben we temperaturen tot 42 °C gemeten (stress test: max. 43 °C).

Toshiba heeft een goed koelsysteem ontwikkeld, dat de hardware voldoende koel houdt. Bij 100% belasting bereikt de GPU een temperatuur van zo'n 68 °C en de CPU maximaal 89 °C (gemeten met CPUID HWMonitor). Beide temperaturen zouden we niet kritiek noemen. Van CPU throttling heeft de Satellite L850 dan ook geen last.

Max. Belasting
 30.7 °C36.3 °C41 °C 
 29.7 °C39 °C44.9 °C 
 30.3 °C31 °C38.2 °C 
Maximum: 44.9 °C
Gemiddelde: 35.7 °C
42.7 °C35 °C30.5 °C
37.1 °C34.8 °C30 °C
39.1 °C33.6 °C29.5 °C
Maximum: 42.7 °C
Gemiddelde: 34.7 °C
Stroomadapter (max.)  48.1 °C | Kamertemperatuur 24.7 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

SRS Premium Sound HD
SRS Premium Sound HD

Ondanks SRS ondersteuning is de geluidskwaliteit van de luidsprekers beperkt. Het geluid klinkt blikkerig en dof. Een bass is nauwelijks hoorbaar, zoals gebruikelijk voor notebooks. Het maximale volume is daarentegen wel van bovengemiddeld niveau. Helaas is het kijken van films, of luisteren naar muziek, zonder externe luidsprekers dus niet echt plezierig. De Asus N56V, bijvoorbeeld, biedt een veel betere geluidskwaliteit.

Batterijduur

Energieverbruik

De resultaten van onze energieverbruik metingen zijn goed. Tijdens inactiviteit verbruikt de Satellite L850 evenveel als de IdeaPad Z580-M81EAGE van €700. Deze 15 inch all-round Lenovo notebook, die over een Nvidia GeForce GT 630M en behoorlijk helder scherm beschikt, verbruikt zo'n 11 à 15 Watt. Tijdens belasting van het systeem zijn er wel verschillen. Het Toshiba test model verbruikt dan 38 tot 60 Watt, wat ongeveer 10 Watt minder is dan de Lenovo (58 tot 70 Watt). Verklaring: de Radeon HD 7670M werkt een stuk efficiënter.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 10.8 / 14.1 / 15.1 Watt
Belasting midlight 38.4 / 59.5 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

Maximale batterijduur (Readers test)
Readers test
Minimale batterijduur (Classic test)
Classic test

Door de combinatie van geen mogelijkheid om te switchen tussen grafische kaarten en een zwakke batterij (48 Wh, 4200 mAh) biedt de Satellite L850 slechts een batterijduur van gemiddeld niveau - ondanks het redelijk lage energieverbruik. Onder ideale omstandigheden houdt de notebook het bijna 5 uur uit (inactief, minimaal helderheidsniveau), maar tijdens zware belasting en met het beeldscherm op het maximale helderheidsniveau daalt de batterijduur tot 1.5 uur. Een DVD kijken met het scherm op maximale helderheid eindigt na ongeveer 2.5 uur en internetten via WLAN (met iets lagere helderheid) kan 3.5 uur.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 55min
Surfen met WLAN
3h 10min
DVD
2h 38min
Belast (maximale helderheid)
1h 29min

Samenvatting

Toshiba Satellite L850-153 (foto van de fabrikant)
Toshiba Satellite L850-153

De adviesprijs van €799 voor de Toshiba Satellite L850-153 vinden we niet helemaal redelijk. De goedkope, plastic behuizing maakt door een aantal niet netjes afgewerkte onderdelen namelijk een slechte indruk op ons (wiebelende Esc-toets, scherpe randen, losse afdekrubbertje, slechte USB poorten).

De extreem gevoelige hoogglans afwerking is een ander probleem. Na een uur zit de behuizing namelijk onder het stof en vingerafdrukken. Verder heeft de notebook een glare beeldscherm, dat niet geschikt is voor gebruik buitenshuis, een sponzig toetsenbord en niet optimale plaatsing van poorten. Het goede touchpad verdient daarentegen wel alle lof.

Over wat er onder de motorkap zit hebben we minder te klagen. De goed op elkaar afgestemde middenklasse hardware bieden nette all-round prestaties. Casual gamers zullen ook tevreden zijn met de Radeon HD 7670M.

Dankzij het goede koelsysteem (de fan is niet bereikbaar) hoeft de gebruiker zich geen zorgen te maken over de temperatuur en geluidsproductie tijdens het gebruik van 3D software. De Satellite L850-153 wordt tijdens belasting niet te warm of te luidruchtig. De redelijke prijs van zo'n €650 maakt deze 15 inch notebook daarom het bekijken waard.

Getest: Toshiba Satellite L850-153
Getest: Toshiba Satellite L850-153

Specificaties

Toshiba Satellite L850-153 (Satellite L850 Serie)
Processor
Grafische kaart
AMD Radeon HD 7670M - 2048 MB, Core: 600 MHz, Geheugen: 900 MHz, DDR3, 8.932.5.3000
Geheugen
8192 MB 
, 2x 4096 MB PC3-12800 SO-DIMM DDR3-RAM (1600 MHz), 2 Slots, max. 16 GB
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1366x768 pixel, AU Optronics B156XTN02.0 (AUO20EC), TN LED, Diagonaal: 39.6 cm, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM76 (Panther Point)
Opslag
Hitachi Travelstar 5K750 HTS547550A9E384, 500 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC269 @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
1 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: hoofdtelefoon, microfoon, Card Reader: SD, SDHC,SDXC,MMC,miniSD/microSD met adapter
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000MBit), Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter (b/g/n), Bluetooth 4.0
Optische drive
TSSTcorp CDDVDW SN-208AB
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 34 x 380 x 242
Batterij
48 Wh Lithium-Ion, 4200 mAh, 10.8V, 0.30 kg
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 1.0 Megapixel (1280 x 800)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: 2 (SRS Premium Sound HD), Toetsenbord: Chiclet, Toetsenbordverlichting: nee, Adapter: 90 Watt, korte introductie, handleiding, Microsoft Office 2010 Starter, Nero 11 Essentials, Windows Live Essentials 2011, 24 Maanden Garantie
Gewicht
2.38 kg, Voeding: 330 g
Prijs
Adviesprijs: €799 Euro

 

Toshiba heeft dit model in een leuke design uitgevoerd.
Toshiba heeft dit model in een leuke design uitgevoerd.
Er zijn twee RAM geheugen slots aanwezig.
Er zijn twee RAM geheugen slots aanwezig.
De batterij weegt bijna 300 gram...
De batterij weegt bijna 300 gram...
...en biedt een batterijduur van gemiddelde lengte.
...en biedt een batterijduur van gemiddelde lengte.
De webcam heeft een resolutie van 1280x800 pixels.
De webcam heeft een resolutie van 1280x800 pixels.
Een afdekrubbertje op ons test model liet al direct los.
Een afdekrubbertje op ons test model liet al direct los.
Het systeem is voorzien van middenklasse hardware.
Het systeem is voorzien van middenklasse hardware.
De L850 heeft een compleet numpad.
De L850 heeft een compleet numpad.
Een luidspreker bevindt zich aan de rechterkant naast de aan/uit-knop
Een luidspreker bevindt zich aan de rechterkant naast de aan/uit-knop
De cursortoetsen hadden groter mogen zijn.
De cursortoetsen hadden groter mogen zijn.
De notebook heeft een verzonken touchpad met een ruw oppervlak.
De notebook heeft een verzonken touchpad met een ruw oppervlak.
De twee USB 3.0 poorten zijn sinds 2012 toch wel een vereiste.
De twee USB 3.0 poorten zijn sinds 2012 toch wel een vereiste.
Externe monitoren kunnen via VGA of HDMI worden aangesloten.
Externe monitoren kunnen via VGA of HDMI worden aangesloten.
Een Kensington Lock is ook aan boord.
Een Kensington Lock is ook aan boord.
De USB 2.0 poort heeft ook een Sleep & Charge functie.
De USB 2.0 poort heeft ook een Sleep & Charge functie.
De geïnstalleerde harde schijf is niet erg snel.
De geïnstalleerde harde schijf is niet erg snel.
Alleen het werkgeheugen en de harde schijf zijn bereikbaar.
Alleen het werkgeheugen en de harde schijf zijn bereikbaar.
De batterij bevindt zich op de gebruikelijke plaats.
De batterij bevindt zich op de gebruikelijke plaats.
Overal waar je kijkt glimt de notebook.
Overal waar je kijkt glimt de notebook.
Al snel zit de notebook onder vol met vingerafdrukken.
Al snel zit de notebook onder vol met vingerafdrukken.
Alleen de onderkant is mat afgewerkt.
Alleen de onderkant is mat afgewerkt.
Als je niet voorzichtig bent zijn krassen bijna onvermijdelijk.
Als je niet voorzichtig bent zijn krassen bijna onvermijdelijk.
De naam van de fabrikant is in het schermcover gegraveerd.
De naam van de fabrikant is in het schermcover gegraveerd.
Het toetsenbord voelt zeer sponzig aan.
Het toetsenbord voelt zeer sponzig aan.
Er zijn weinig verlichte elementen.
Er zijn weinig verlichte elementen.
Beperkte upgrademogelijkheden.
Beperkte upgrademogelijkheden.
Afhankelijk van de omgeving zijn reflecties op het scherm redelijk hevig.
Afhankelijk van de omgeving zijn reflecties op het scherm redelijk hevig.
Je hebt beide handen nodig om het beeldscherm open te klappen.
Je hebt beide handen nodig om het beeldscherm open te klappen.
Wanneer de notebook wordt verplaatst, wiebelt het beeldscherm.
Wanneer de notebook wordt verplaatst, wiebelt het beeldscherm.
Een optische drive bevindt zich aan de linkerkant.
Een optische drive bevindt zich aan de linkerkant.
De meeste poorten bevinden zich aan de rechterkant.
De meeste poorten bevinden zich aan de rechterkant.
De adapter is van gemiddelde grootte.
De adapter is van gemiddelde grootte.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Toshiba Satellite P50-C-10G Notebook
GeForce 930M, Core i7 5500U, 15.6", 2.185 kg
Kort testrapport Toshiba Qosmio X70 Notebook
Radeon R9 M265X, Core i7 4710HQ, 17.3", 2.925 kg
Kort testrapport Toshiba Satellite L50-B-1TD Notebook Update
Radeon R7 M260, Core i7 4510U, 15.6", 2.2 kg
Kort testrapport Toshiba Satellite S50-B-12U Notebook
Radeon R7 M260, Core i5 4210U, 15.6", 2.004 kg
Kort testrapport Toshiba Satellite P50t-B-10T Notebook
Radeon R9 M265X, Core i7 4710HQ, 15.6", 2.379 kg
Kort testrapport Toshiba Satellite L70-B-130 Notebook
Radeon R9 M265X, Core i7 4710HQ, 17.3", 2.87 kg
Kort testrapport Toshiba Satellite L50-B-182 Notebook
Radeon R7 M260, Core i7 4500U, 15.6", 2.2 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Gematigd energieverbruik
+Goed koelsysteem
+Fijn touchpad
+Goede prestaties
 

Contra

-Zeer gevoelige behuizing
-Beeldscherm heeft laag contrast en reflecterend oppervlak
-Niet net afgewerkt
-Sponzig toetsenbord
-Gammele en ongunstig geplaatste poorten
-Lage geluidskwaliteit

In het kort

Wat we goed vonden

De goed op elkaar afgestemde hardware en goede prijs-prestatieverhouding.

Wat we misten

Een goed beeldscherm met hoge helderheid en lage zwartwaarde. En uiteraard een matte behuizing.

Wat verraste ons

Vooral de verschillende niet netjes afgewerkte onderdelen.

De concurrentie

Andere 15 inch modellen met een Ivy Bridge CPU en een Radeon HD 7670M GPU, zoals: de HP Envy 6-1000sg of Dell Vostro 3560.

Beoordeling

Toshiba Satellite L850-153 - 29-09-2012 v3(old)
Florian Glaser

Behuizing
70%
Toetsenbord
74%
Aanwijsapparaat
82%
Aansluitmogelijkheden
68%
Gewicht
83%
Batterij
80%
Beeldscherm
66%
Gaming-performance
78%
Applicatie-performance
86%
Temperatuur
76%
Luidheid
82%
Extra punten
72%
Gemiddelde
76%
76%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Toshiba Satellite L850-153 Notebook
Florian Glaser, 2012-10-10 (Update: 2013-06- 6)