Notebookcheck

Testrapport Acer Aspire V3-571G-73614G50Makk Notebook

Martina Osztovits, 08-09-2012

De ideale multimedia notebook? Een Ivy Bridge quad-core CPU en een GeForce GT 640M zorgen dat de Aspire V3-571G goed prestaties kan leveren. Ons uitgebreide testrapport biedt gedetailleerde informatie over de voor- en nadelen van deze notebook.

"Timeless elegance and fast computing power" belooft Acer met de V3 serie, bestaande uit 14, 15.6 en 17.3 inch modellen. Als deel van de Aspire familie zijn de V3 modellen niet gericht op professionele gebruikers, maar meer de normale consument. We hebben zijn grotere broer, de Aspire V3-771G, eerder dit jaar al getest en nu is het de beurt aan het 15.6 inch model.

De "G" in de naam suggereert al dat we redelijke grafische prestaties kunnen verwachten. Onze V3 richt zich op multimedia gebruikers en moet ook gamers aanspreken. Daarom is hij uitgerust met een Intel Core i7-3610QM instapmodel quad-core processor, NVIDIA GeForce GT 640M grafische kaart, 4 GB werkgeheugen en een conventionele 500 GB harde schijf (5400 rpm). De alternatieve modellen verschillen in termen van CPU, werkgeheugen en opslagcapaciteit.

Behuizing

De buitenkant van de behuizing doet ons sterk denken aan die van zijn grote broer, de Aspire V3-771G. De zwarte hoogglans afwerking van verschillende oppervlakken zorgt direct na het uitpakken voor sensatie. Deze afwerking van het schermcover, de rand rond het scherm en het gebied onder het toetsenbord is een echte eye-catcher, maar na de notebook kort gebruikt te hebben zitten de oppervlakken onder de vingerafdrukken en stofjes. Het plakkerige gevoel past bij het materiaal, maar is niet echt fijn. Gelukkig geldt deze kritiek niet voor het met een zilveren rand omringde toetsenbord, dat de V3 een elegante touch geeft, en ook niet voor de de matte, iets ruwere toetsen. Het gebruik van materialen van hogere kwaliteit zou wenselijk zijn, maar gezien de lage instapprijs is deze materiaalkeuze ook prima.

Op de stevigheid van de plastic behuizing hebben we afgezien van de gebruikelijke zwakke plek boven de optische drive geen aanmerkingen. Krakende geluiden, wiebelende of scheef geplaatste onderdelen hebben we niet waargenomen. Het schermcover is daarnaast redelijk bestand tegen verdraaiing. Wanneer we de notebook aan een hoek van het beeldscherm optillen, vervormt de behuizing nauwelijks en we nemen geen afwijkingen in het beeld waar.

De scharnieren vervullen hun taak goed en houden het scherm dus relatief stevig op zijn plaats. Wiebelen van het scherm na het openklappen of aanpassen van de openingshoek blijft redelijk beperkt. Daarnaast kan het scherm met een hand opengeklapt worden.

Connectiviteit

Het aantal poorten is oke, maar we kunnen niet zeggen dat Acer royaal is geweest. Aan boord zijn in totaal 3 USB poorten, inclusief een USB 3.0 poort aan de linkerzijde. Externe monitoren worden aangesloten via de analoge VGA, of digitale HDMI poort. Via die laatste kan ook geluid worden doorgevoerd. Hoofdtelefoon en microfoon sluit je aan via de 3.5 mm jacks. Een 5-in-1 kaartlezer, met ondersteuning voor MMC, SD, MS, MS Pro en xD kaartjes, rondt de lijst af.

Minder optimaal is, althans volgens ons, de positie van de poorten. Bijna alle poorten bevinden zich namelijk dichtbij de voorzijde van de notebook. Ze zijn daardoor wel gemakkelijk bereikbaar en zichtbaar, maar afhankelijk van de hoeveelheid aangesloten randapparatuur kunnen kabels de werkruimte links en rechts van de notebook beperken. Verder hoeven linkshandigen bij het gebruik van een externe muis niet bang te zijn voor een koude hand: aan de linkerzijde bevindt zich namelijk de fan die warme lucht uit de behuizing blaast.

Voorzijde: 5-in-1 kaartlezer, status leds
Voorzijde: 5-in-1 kaartlezer, status leds
Linkerzijde: stroomaansluiting, LAN, fan, VGA, HDMI, USB 3.0, microfoon, hoofdtelefoon
Linkerzijde: stroomaansluiting, LAN, fan, VGA, HDMI, USB 3.0, microfoon, hoofdtelefoon
Achterzijde: -
Achterzijde: -
Rechterzijde: 2x USB 2.0, optische drive, Kensington Lock
Rechterzijde: 2x USB 2.0, optische drive, Kensington Lock

Communicatie

De Broadcom NetLink BCM57785 PCI-E Gigabit Ethernet controller (10/100/1000 MBit) maakt verbindingen met een Gigabit Ethernet netwerk mogelijk. Dankzij de Atheros AR5BWB222 Wireless Network Adapter kun je draadloos verbinding maken met IEEE 802.11 a/gn netwerken. Bluetooth 4.0 maakt het lijstje compleet. In ieder geval voldoen alle communicatie modules aan de huidige technische standaarden.

Accessoires

In de doos treffen we uitsluitend de broodnodige accessoires aan. Naast de batterij en adapter vinden we een quick start handleiding en informatie over de garantie. Je zult in elk geval zelf een recovery DVD moeten maken. Dat kan overigens gemakkelijk met Acer's eRecovery Management Tool. Naast deze tool heeft Acer nog andere eigen tools en software van verschillende third-party ontwikkelaars geïnstalleerd.

Onderhoud

De harde schijf, het werkgeheugen en de WLAN module zijn bereikbaar via een klep. Het schoonmaken van de fans blijkt echter moeilijker: hiervoor moet je de notebook echt uit elkaar halen.

Garantie

Acer biedt twee jaar (24 maanden) garantie, inclusief Pick-up-&-Return service, op de V3-571G modellen. Hiervan is het eerste jaar International Travellers Warranty.

De invoerapparatuur is qua design en mechanische eigenschappen erg vergelijkbaar met dat van de grotere V3 771G. Daarom bespreken we dit onderdeel kort.

Toetsenbord

Het toetsenbord is er van het type chiclet met grote toetsen van 15 x 15 mm. De cursor- en functietoetsen zijn zoals vaak het geval is een stuk kleiner. Gelukkig is er wel een apart numeriek gedeelte. Kleine afwijkingen van een standaard layout zijn de ontbrekende lege ruimtes rond de linker Shift en Enter toets. Hier raak je echter snel aan gewend, dus we voorzien geen problemen tijdens het typen.

Met de mechanische eigenschappen van het toetsenbord zijn we tevreden: het drukpunt is helder en de aanslag is van gemiddelde lengte. Daarnaast maken te toetsen geen te hard geluid.

Touchpad

Het Elan Smart Pad ondersteunt multi-touch gestures en is duidelijk gescheiden van de rest van het omringende oppervlak. Onze vingers glijden gemakkelijk over het licht ruwe oppervlak. We denken wel dat de gevoeligheid van de Tap-to-Click functie te hoog is. Verder voldoet het touchpad aan al onze eisen. De aanslag van de bijbehorende knoppen is kort en het drukpunt ligt redelijk laag. De twee knoppen werken dan ook relatief stil.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

De notebook beschikt over een HD paneel van LG Philips, om precies te zijn een LP156WH4-TLA1 model. Het paneel heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels in een 16:9 verhouding en led backlight. Deze resolutie zien we vaker bij 15 inch notebooks uit deze betaalbare prijsklasse, maar een hogere resolutie zou niet verkeerd zijn, omdat alles er dan net wat scherper uitziet. Helaas heeft het scherm ook geen anti-glare afwerking, waardoor je in de praktijk last zult hebben van storende reflecties.

Alternatieve modellen worden geleverd met maximaal een HD+ resolutie, maar net als bij veel andere consumenten notebooks ontbreekt de optie voor een mat scherm. Dit maakt een lagere prijs mogelijk, maar het heeft ook duidelijk invloed op de eigenschappen van het beeldscherm. Zo bedraagt het maximale helderheidsniveau 205 cd/m² en het gemiddelde slechts 198 cd/m². De relatief hoge zwartwaarde van 1.55 cd/m² leidt tot een contrast ratio van 132:1.

195
cd/m²
191
cd/m²
194
cd/m²
202
cd/m²
205
cd/m²
195
cd/m²
197
cd/m²
204
cd/m²
196
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 205 cd/m² Gemiddelde: 197.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 93 %
Contrast: 132:1 (Zwart: 1.55 cd/m²)

Een groot kleurenbereik is voor professionele beeldbewerkers belangrijker dan voor de doorsnee thuisgebruiker. Zoals verwacht heeft Acer op dit gebied dan ook zoveel mogelijk geld bespaard. Het is dan ook geen verrassing dat het paneel in de V3-571G niet alle kleuren van de sRGB standaard kan weergeven.

V3 571G vs. sRGB
V3 571G vs. sRGB
V3 571G vs. AdobeRGB
V3 571G vs. AdobeRGB

Het glimmende beeldoppervlak en de matige helderheid verhinderen het gebruik van de notebook buitenshuis. Door de storende reflecties is serieus werken in direct zonlicht niet mogelijk. Als je toch buiten wilt werken, zoek dan een schaduwrijke plek - of kijk eens naar concurrerende notebooks.

In de schaduw
In de schaduw
In de zon
In de zon

De kijkhoeken zijn typisch voor een notebook beeldscherm. Horizontaal is het scherm best vergevingsgezind, maar ook nu ondervinden we last van het glimmende beeldoppervlak: al snel treden de storende reflecties op wanneer we van de ideale kijkhoek afwijken.

Verticaal zijn de kijkhoeken een stuk minder ruim. Afhankelijk van de precieze kijkhoek is het beeld of te helder, of te donker. Wanneer je van onderaf kijkt zien de kleuren er al snel geïnverteerd uit.

Kijkhoeken van de Acer Aspire V3-571G-73614G50Makk
Kijkhoeken van de Acer Aspire V3-571G-73614G50Makk

De Aspire V3-571G is verkrijgbaar met verschillende configuraties. Het topmodel biedt voor €1000 een Intel Core i7 3610QMnVidia GeForce GT 640M, 8 GB DDR3 SDRAM en 1 TB opslagcapaciteit. Het instapmodel moet het doen met een Core i5 3210M CPU, 4 GB werkgeheugen en een kleinere 500 GB harde schijf. De middenklasse grafische kaart van Nvidia vinden we in alle modellen terug.

Ons test model, de Aspire V3-571G-73614G50Makk, is voorzien van een Intel Core i7-3610 QMnVidia GeForce GT 640M, 4 GB werkgeheugen een een 500 GB harde schijf. Hiermee zit hij dus in het middengebied van de huidige Aspire V3-571G modellen. Deze configuratie is gericht op multimedia gebruikers en is ook geschikt voor casual games. Het is dus geen doorgewinterde gaming notebooks.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Mainboard
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie GPUZ - GT 640M
Systeeminformatie GPUZ - Graphics 3000
Systeeminformatie HDTune
DPC latency
Systeeminformatie Acer Aspire V3-571G-73614G50Makk

Processor

De Intel Core i7-3610QM in onze notebook is een instapmodel quad-core processor uit Intel's nieuwste Ivy Bridge serie. De ingebouwde Hyperthreading technologie stelt vier fysieke cores in staat om tot 8 threads tegelijk af te handelen. Dankzij Turbo Boost kan de basis kloksnelheid van 2.3 GHz verhoogt worden tot 3.3 GHz. Wanneer het systeem niet wordt gebruikt, daalt de kloksnelheid om energie te besparen tot 1200 MHz. Meer details over deze processor vind je in onze CPU database. Met onze benchmarklijst van mobiele processors en het testrapport van de huidige Ivy Bridge quad-core processors kun je de processors in termen van rekenkracht vergelijken.

Om erachter te komen hoe de CPU in ons test model in vergelijking met vergelijkbare systemen presteert, voeren we een aantal CPU benchmarks uit. In zowel de single- als multi-core tests vertoont het systeem geen opvallende afwijkingen. Zo scoort onze V3-571G 5548 punten in de Cinebench R10 64 Bit Single Rendering test en 20558 punten in de Multi Rendering variant. De nieuwere Cinebench R11 resulteert in een score van 6.1 punten voor Multi Rendering. De scores van vergelijkbare 15 inch notebooks, zoals de Asus G55VW-S1020V (GeForce GTX 660M) en Schenkers XMG A502 (GeForce GT 650M), wijken daar niet veel van af. De grotere broer is uitgerust met dezelfde CPU, maar is voornamelijk in de multi-core rendering test iets sneller.

Helaas is de volledige rekenkracht van de CPU, zelfs in het high performance profiel, niet beschikbaar tijdens werken op de batterij. De Cinebench R10 resultaten daalden naar 4107 en 16012 punten in, respectievelijk de Single- en Multi-Rendering tests. Dat betekent dat het systeem zo'n 35%, respectievelijk 28% sneller is wanneer hij de notebook aan het lichtnet hangt.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4378
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
17141
Cinebench R10 Shading 32Bit
5422
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5548 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
20558 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5045 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.33 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
6.1 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
38.86 fps
Help

Algemene prestaties

Om de algemene prestaties van het de Aspire V3-571G te testen maken we gebruik van de PCMark benchmarks. In de PCMark Vantage scoort het systeem 9418 punten en in de PCMark 7 2427 punten. De conventionele harde schijf is hier een beperkende factor, ondanks dat hij, zoals je verderop leest, voor een 5400 rpm model zeer goede prestaties levert.

De Asus G55VW-S1020V (3610QM, GeForce GTX 660M, 7200 rpm harde schijf) komt met 8948 punten nog iets slechter uit de PCMark Vantage benchmark. Notebooks met SSD's zijn geen partij voor ons test model. Zo scoort de Schenker XMG A502 (3610QM, GeForce GT 650M, Intel SSD 330 Series SSDSC2CT120A3K5) bijvoorbeeld 20151 punten. Het grotere broertje  behaalt 14757 punten.

In de PCMark 7 benchmark verslaat de Asus G55VW-S1020V onze V3-571G met een score van 2995 punten. De Schenker A502 doet daar nog een schepje bovenop en gaat er vandoor met een score van 3750 punten. De grotere Aspire V3-771G (4160 punten) doet het echter zelfs beter dan de concurrent van Schenker.

Het is duidelijk dat office programma's en internetten geen uitdaging vormen voor de notebook en dat hij prima geschikt is voor multimedia toepassingen. Gamen, al is het met gedeeltelijk beperktere graphics, is ook mogelijk.

4.8
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.6
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.8
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.9
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
9418 punten
PCMark 7 Score
2427 punten
Help

Massaopslag

Onze Aspire V3-571G is voorzien van een conventionele Toshiba harde schijf (5400 rpm) met modelnummer MK5059GSXP. Van de 500 GB opslagcapaciteit is 17 GB gereserveerd voor een recovery partitie. Effectief blijft er voor de gebruiker dan 448 GB over.

In termen van prestaties is deze harde schijf een van de snellere 5400 rpm modellen. De toegangstijd van 17.1 ms is vergelijkbaar met die van tragere 7200 rpm modellen. Die vergelijking gaat ook op als we naar de gemiddelde doorvoersnelheden kijken.

De optische drive in de notebook is een MATSHITA DVD-RAM UJ8B0AW. Op dit moment zijn er geen modellen met een Blu-ray drive verkrijgbaar.

Toshiba MK5059GSXP
Overdrachtssnelheid Minimum: 13.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 84.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 63.7 MB/s
Toegangstijd: 17.1 ms
Pieksnelheid: 104.7 MB/s

Grafische kaart

Op dit moment wordt de Aspire V3-571G geleverd met een Nvidia GeForce GT 640M, die over 2 GB DDR3 videogeheugen beschikt. Het is een grafische kaart uit de hogere middenklasse, die we vaak terugzien in multimedia notebooks. De kaar is gebaseerd op de GK107 chip uit de Kepler familie en biedt DirectX 11 ondersteuning. Meer informatie vind je in onze database. Om de prestaties van grafische kaarten te vergelijken bekijk je onze benchmarklijst van mobiele grafische kaarten en games database.

Om de prestaties van de GeForce GT 640M te meten hebben we een aantal 3D benchmarks uitgevoerd. Gelukkig gedraagt de grafische kaart zich precies zoals verwacht. Het systeem weet dan ook een score van 12843 punten te halen in de 3DMark 06 benchmark. In de 3DMark Vantage is het resultaat 7625 punten en in 3DMark 11 1926 punten.

In de 3DMark 06 is de grotere broer met GT 650M nauwelijks sneller en hetzelfde geldt voor de Schenker XMG A502 (GeForce GT 650M), die 13067 punten scoort. De Asus G55VW-S1020V met GeForce GTX 660M verslaat ons test model met een totaal van 16041 punten. In vergelijking met notebooks met een GT 640M gaat onze V3-571G aan kop met vlak daarachter de MSI CX70-i789BW7H (3610QM, GeForce GT 640M, 12545 punten).

In de 3DMark Vantage zijn de rollen omgedraaid en presteert de V3-571G iets minder goed dan de MSI CX70-i789BW7H. Toch bevindt hij zich in vergelijking met notebooks met dezelfde grafische kaart nog altijd aan de top. De hierboven genoemende notebooks met een betere grafische kaart zijn opnieuw een stuk sneller, maar de twee modellen met de GeForce GT 650M zijn slechts 10 tot 12% sneller.

In de 3DMark 11 zien we hetzelfde gebeuren: onze V3-571G behoort ook hier tot de snelste notebooks met een GT 640M.

Tot slot zijn is de volledige rekenkracht van de grafische kaart, in tegenstelling tot die van de CPU, wel beschikbaar tijdens werken op de batterij.

3DMark 06 Standard
12843 punten
3DMark Vantage P Result
7625 punten
3DMark 11 Performance
1926 punten
Help

Gaming prestaties

Volgens Acer's advertenties moet de Aspire V3 ook geschikt zijn voor games. De hardware configuratie en de 3D prestaties, gemeten met benchmarks, zijn in elk geval overtuigend. Voor gamers zijn de prestaties in de praktijk echter het meest interessant. Daarom hebben we de Aspire V3 aan een aantal praktische gaming tests onderworpen.

We beginnen met Anno 2070 (demo). Met hoge grafische instellingen (1366 x 768, high, AA, 2x AF) meten we met behulp van Fraps een gemiddelde frame rate van 30 fps. Daarmee plaatst het systeem zichzelf tussen notebooks met een AMD Radeon HD 7730M of Nvidia GeForce GT 650M (sneller) en de AMD Radeon HD 6770M of GT 555M (langzamer). Anno moet met deze instellingen in elk geval prima speelbaar zijn.

Anno 2070
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080Very High Preset, on AA, 4xAF15 fps
 1366x768High Preset, on AA, 2xAF30 fps
 1366x768Medium Preset, on AA50 fps
 1024x768Low Preset119 fps

We gaan verder met het grafische behoorlijk veeleisende Battlefield 3. Deze populaire shooter is alleen speelbaar met medium instellingen (1366 x 768, medium, AA, 4x AF). Als je van betere graphics wilt genieten (1366 x 768, high, 16x AF) heb je minimaal een GT 650M nodig, zoals die in de grotere Aspire V3-771G. De positionering tussen de hierboven genoemde grafische kaarten (zie Anno 2070) blijft voor deze game hetzelfde.

Battlefield 3
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080ultra, 4x MSAA, 16xAF11 fps
 1366x768high, -AA, 16xAF25 fps
 1366x768medium, -AA, 4xAF33 fps
 1024x768low, -AA, 2xAF48 fps

Fifa 12 en het al iets oudere CoD: Modern Warfare 3 vormen beiden geen probleem voor de V3-571G. The Elder Scrolls V: Skyrim loopt net zo goed als Anno 2070.

We kunnen concluderen dat de meeste, grafische veeleisende 3D games speelbaar zijn op de standaard resolutie met minimaal medium instellingen. Met zijn positie in de hogere middenklasse is de GT 640M een interessante optie voor casual gamers.

lage gem. hoge ultra
Fifa 12 (2011) 268178144102fps
Battlefield 3 (2011) 48332511fps
CoD: Modern Warfare 3 (2011) 165967555fps
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 57.642.331.317.2fps
Anno 2070 (2011) 119503015fps

Emissies

Geluidsproductie

Ondanks de krachtige hardware is de notebook tijdens normaal gebruik niet bijzonder luidruchtig. Zo nu en dan schakelt de fan zelfs helemaal uit. Wanneer het systeem inactief is, bedraagt de geluidsproductie zo'n 32.8 dB(A).

Wanneer het systeem wordt belast, stijgt de geluidsproductie tot een acceptabele 38.1 dB(A). Zelfs tijdens de stress test, waarin de processor en grafische kaart enkele uren lang 100% worden belast, wordt het 40 dB(A) niveau niet gehaald. Verschillen in snelheid waarop de fan draait, behalve door verandering van de belasting, hebben we niet gehoord. Het geluid is overigens door de lage frequentie niet storend.

Geluidsniveau

Onbelast
32.8 / 34.4 / 34.4 dB (A)
HDD
33.5 dB (A)
DVD
39.2 / dB (A)
Belasting
38.5 / 38.1 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Stress test
Stress test

Tijdens inactiviteit van het systeem zijn de temperaturen van de oppervlakken van de Acer Aspire V3-571G laag. In dit scenario en met een omgevingstemperatuur van 25°C meten we een maximale temperatuur van 36°C.

Tijdens onze stress test van enkele uren doorbreken de temperaturen aan de onder- en bovenkant van de behuizing de 50°C grens. Delen van het toetsenbord en touchpad voelen zelfs oncomfortabel warm aan. We raden dan ook af om tijdens het gebruik van veeleisende 3D software, zoals games, de notebook op schoot te houden.

Terwijl we de hardware componenten met HWInfo in de gaten hielden, viel ons op dat de CPU kloksnelheid beneden de 2.2 GHz komt wanneer de temperatuur het 100°C niveau bereikt. Bij afname van de temperatuur steeg de kloksnelheid weer. Hetzelfde fenomeen namen we waar in de grotere Aspire V3-771G. De 3DMark 06 benchmark die we hierna direct uitvoerden liet daarentegen nauwelijks afwijkende resultaten zien ten opzichte van het resultaat na een 'koude start'.

Max. Belasting
 51.7 °C49.2 °C36 °C 
 49.2 °C54 °C37.9 °C 
 45.3 °C46.6 °C38 °C 
Maximum: 54 °C
Gemiddelde: 45.3 °C
34.6 °C45.7 °C55.1 °C
35.1 °C44.8 °C56.7 °C
33.9 °C36.5 °C36.6 °C
Maximum: 56.7 °C
Gemiddelde: 42.1 °C
Stroomadapter (max.)  67.3 °C | Kamertemperatuur 24.6 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

De stereo luidsprekers bevinden zich boven het toetsenbord en dragen het label "Dolby Home Theater" en "Professionally Tuned". Het geluid is goed, alhoewel een degelijke bass ontbreekt en het met de standaard instellingen een beetje blikkerig klinkt. Het maximale volume is voldoende voor gebruik binnenshuis. Als de Dolby Home Theater instellingen goed ingesteld worden verbetert de geluidskwaliteit significant.

We hebben geen klachten over de 3.5 mm audio jack. Geluid digitaal overbrengen is mogelijk dankzij de HDMI uitgang.

Batterijduur

Energieverbruik

Tijdens inactiviteit (geen belasting) ligt het energieverbruik van de Aspire V3-571G tussen de 8.3 en 14.3 Watt. Intel's Ivy Brdige CPU en Nvidia's Optimus zorgen ervoor dat ondanks de krachtige hardware het verbruik zo laag mogelijk is gedurende lage belasting van het systeem.

Wanneer het systeem wordt belast bereikt het energieverbruik een maximum van 90.7 Watt. De meegeleverde 90 Watt adapter heeft dus eigenlijk iets te weinig vermogen.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.5 Watt
Inactiefdarkmidlight 8.3 / 12.9 / 14.3 Watt
Belasting midlight 75.6 / 90.7 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

Maximale batterijduur (Reader's test)
Reader's test
Minimale batterijduur (Classic test)
Classic test
Belasting van het systeem
Belasting van het systeem
 

Ons test model beschikt over een 48 Wh Lithium-Ion batterij (10.8 Volt, 4400 mAh). De maximale batterijduur van bijna 7.5 uur hebben we gemeten met de Battery Eater Reader's test (energiebesparend profiel ingeschakeld, WLAN uit, minimale helderheidsniveau).

De minimum batterijduur testen we met behulp van de BatteryEater Classic test, met het high performance profiel ingeschakeld, maximaal helderheidsniveau ingesteld, de GT 640 geactiveerd en WLAN aan. Het resultaat is een batterijduur van 1.5 uur.

In de praktijk zal de batterijduur dus ergens tussen deze twee waardes liggen. Gedurende beide praktijk tests bleef de GeForce GT 640 uitgeschakeld, omdat de geïntegreerde HD 4000 krachtig genoeg is en minder energie verbruikt. We beginnen met onze WLAN test, die met behulp van een script het bezoeken van webpagina's simuleert. Met een helderheidsniveau van 150 cd/m², WLAN ingeschakeld (Bluetooth niet) en het energiebesparende profiel geactiveerd, houdt de notebook het op een batterijlading 3.25 uur vol. De DVD test, met maximaal helderheidsniveau, "balanced" profiel en WLAN en Bluetooth uitgeschakeld, eindigt na zo'n 3 uur.

Ondanks de relatief lage capaciteit van de batterij, heeft onze V3-571G het goed gedaan in vergelijking met notebooks met vergelijkbare hardware. Naast de Optimus technologie zijn hiervoor verantwoordelijk de lagere maximum helderheid van het scherm en de beperkte CPU rekenkracht tijdens werken op de batterij.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
7h 27min
Surfen met WLAN
3h 16min
DVD
2h 58min
Belast (maximale helderheid)
1h 30min

Samenvatting

De Acer Aspire V3-571G ziet er niet alleen elegant uit, maar biedt ook nog eens voldoende rekenkracht voor multimedia en casual games. Helaas zijn de hoogglans oppervlakken nogal gevoelig voor viezigheid, maar gezien de prijs is de over het algemeen stevige behuizing in orde.

Daarnaast verrast Acer ons, gezien de hardware configuratie en batterij capaciteit, met een bovengemiddelde batterijduur. Daar betaal je echter ook de prijs voor: het scherm heeft een lagere helderheid, relatief laag contrast en de CPU rekenkracht is beperkt tijdens werken op de batterij. De mobiliteit wordt verder beperkt door het glimmende beeldscherm. Daar komt bij dat de temperaturen die de behuizing bereikt tijdens zware belasting, zoals het spelen van zware games, erg hoog zijn.

De aanwezige poorten zijn typisch voor een notebook gericht op multimedia, maar de positionering aan de zijkanten, dichtbij de voorzijde, is niet optimaal. Aan de andere kant zijn we echter wel erg tevreden over het comfortabele toetsenbord, maar de drivers van het touchpad nog wel geoptimaliseerd mogen worden.

De Acer Aspire V3-571G is uitgerust met de juiste hardware voor multimedia gebruik en het op zijn tijd spelen van een game. Hij is gericht op thuisgebruikers die net wat meer grafische rekenkracht willen, maar een geboren gaming of desktop systeem is het niet.

Getest: Acer Aspire V3-571G-73614G50Makk
Getest: Acer Aspire V3-571G-73614G50Makk

Specificaties

Acer Aspire V3-571G-73614G50Makk (Aspire V3 Serie)
Processor
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 640M - 2048 MB, Core: 708 MHz, Geheugen: 900 MHz, DDR3, 80.07.14.00.09, Optimus
Geheugen
4096 MB 
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1366x768 pixel, LG Philips LP156WH4-TLA1, TFT LED, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM77 (Panther Point)
Opslag
Toshiba MK5059GSXP , 500 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC269 @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
2 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: microfoon, hoofdtelefoon, Card Reader: 5-in-1
Netwerkmogelijkheden
Broadcom NetLink BCM57785 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (10/100/1000MBit), Atheros AR5BWB222 Wireless Network Adapter (b/g/n), Bluetooth 4.0
Optische drive
MATSHITA DVD-RAM UJ8B0AW
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 33.2 x 381 x 253
Batterij
48 Wh Lithium-Ion, 10.8 V; 4400 mAh
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 1.3 MP
Bijkomende functionaliteiten
Toetsenbord: Chiclet toetsenbord met numeriek gedeelte, Toetsenbordverlichting: nee, 24 Maanden Garantie
Gewicht
3.2 kg, Voeding: 300 g
Prijs
799 Euro

 

De zwarte hoogglans oppervlakken...
De zwarte hoogglans oppervlakken...
Alleen de stroomaansluiting en LAN poort zijn goed gepositioneerd.
Alleen de stroomaansluiting en LAN poort zijn goed gepositioneerd.
Krachtige hardware: 3610QM quad-core en GeForce GT 640M.
Krachtige hardware: 3610QM quad-core en GeForce GT 640M.
Optimus garandeert een langere batterijduur tijdens lage belasting.
Optimus garandeert een langere batterijduur tijdens lage belasting.
De fan is niet zo gemakkelijk te bereiken als de harde schijf of het werkgeheugen.
De fan is niet zo gemakkelijk te bereiken als de harde schijf of het werkgeheugen.
De harde schijf...
De harde schijf...
...heeft een recovery partitie.
...heeft een recovery partitie.
WLAN module.
WLAN module.
Werkgeheugen: een slot is nog vrij.
Werkgeheugen: een slot is nog vrij.
De onderzijde kan tijdens zware belasting erg heet worden.
De onderzijde kan tijdens zware belasting erg heet worden.
De "Dolby Home Theater" en...
De "Dolby Home Theater" en...
..."Professionally Tuned" gelabelde luidsprekers zijn bruikbaar.
..."Professionally Tuned" gelabelde luidsprekers zijn bruikbaar.
De adapter biedt eigenlijk onvoldoende vermogen om in het energieverbruik van de notebook te voorzien.
De adapter biedt eigenlijk onvoldoende vermogen om in het energieverbruik van de notebook te voorzien.
Batterij slot.
Batterij slot.
Optimus, beperkte CPU rekenkracht en een lager helderheidsniveau: lange batterijduur, ondanks de 48 Wh batterij.
Optimus, beperkte CPU rekenkracht en een lager helderheidsniveau: lange batterijduur, ondanks de 48 Wh batterij.
De VGA poort en fan in het midden aan de linkerkant.
De VGA poort en fan in het midden aan de linkerkant.
De 3.5 mm audio jack, USB 3.0 poort en HDMI ook dichtbij de voorzijde aan de linkerkant.
De 3.5 mm audio jack, USB 3.0 poort en HDMI ook dichtbij de voorzijde aan de linkerkant.
Kensington Lock
Kensington Lock
...zien er elegant uit, maar...
...zien er elegant uit, maar...
...zijn erg gevoelig voor vingerafdrukken en stof.
...zijn erg gevoelig voor vingerafdrukken en stof.
Het beeldscherm wordt...
Het beeldscherm wordt...
...door de scharnieren stevig op zijn plaats gehouden.
...door de scharnieren stevig op zijn plaats gehouden.
Het glimmende scherm...
Het glimmende scherm...
...met een laag helderheidsniveau en contrat...
...met een laag helderheidsniveau en contrat...
...is niet erg geschikt voor gebruik buitenshuis.
...is niet erg geschikt voor gebruik buitenshuis.
1.3 MP webcam.
1.3 MP webcam.
Typen op het toetsenbord is comfortabel.
Typen op het toetsenbord is comfortabel.
Gemakkelijk getallen invoeren kan dankzij het numerieke gedeelte.
Gemakkelijk getallen invoeren kan dankzij het numerieke gedeelte.
Het touchpad moet als eerst naar eigen wens worden ingesteld.
Het touchpad moet als eerst naar eigen wens worden ingesteld.
Kleine status leds...
Kleine status leds...
...en een 5-in-1 kaartlezer aan de voorzijde.
...en een 5-in-1 kaartlezer aan de voorzijde.
2x USB 2.0 dichtbij de voorzijde aan de rechterkant.
2x USB 2.0 dichtbij de voorzijde aan de rechterkant.

Vergelijkbare notebooks

Notebooks met dezelfde grafische kaart en schermgrootte

Testrapport Samsung Series 7 700Z5C Notebook
GeForce GT 640M, Core i7 3615QM, 2.3 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Acer Aspire 7 (Core i7, GTX 1060) Laptop
GeForce GTX 1060 (Laptop), Core i7 7700HQ, 17.3", 2.9 kg
Kort testrapport Acer Aspire F17 F5-771G (i5, GTX 950M) Laptop
GeForce GTX 950M, Core i5 7200U, 17.3", 2.876 kg
Kort testrapport Acer Aspire V17 Nitro BE VN7-793G (7300HQ, GTX 1050 Ti, FHD) Laptop
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), Core i5 7300HQ, 17.3", 3.1 kg
Kort testrapport Acer Aspire VX5-591G (7700HQ, FHD, GTX 1050 Ti) Laptop
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), Core i7 7700HQ, 15.6", 2.5 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Goed toetsenbord
+Goede algemene prestaties
+Goede grafische prestaties
+Acceptabele geluidsproductie
 

Contra

-Glimmend beeldscherm met een lage contrast ratio
-Positie van de poorten
-Behuizing met reflecterende oppervlakken
-Warmteontwikkeling tijdens belasting van het systeem
-Bijna alle poorten aan de voorzijde

In het kort

Wat we goed vonden

Goede 3D prestaties.

Wat we misten

Een helderder beeldscherm met een hogere contrast ratio en de poorten op een meer ideale positie.

Wat verraste ons

De bovengemiddelde batterijduur, gezien de hardware configuratie en capaciteit van de batterij.

De concurrentie

15 inch notebooks met vergelijkbare hardware: Asus G55Schenkers XMG A502MSIs CX70-i789BW7H

Beoordeling

Acer Aspire V3-571G-73614G50Makk - 30-08-2012 v3(old)
Martina Osztovits

Behuizing
84%
Toetsenbord
86%
Aanwijsapparaat
82%
Aansluitmogelijkheden
74%
Gewicht
69%
Batterij
81%
Beeldscherm
69%
Gaming-performance
89%
Applicatie-performance
91%
Temperatuur
60%
Luidheid
83%
Extra punten
84%
Gemiddelde
79%
80%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Acer Aspire V3-571G-73614G50Makk Notebook
Martina Osztovits, 2012-09- 8 (Update: 2013-06- 6)