Notebookcheck

Testrapport MSI GT780DX-i71691BLW7H notebook

Gaming krachtpatser. MSI gooit nog een game notebook in de ring met zijn GT780DX. De 17-inch laptop heeft een anti-glare beeldscherm en een Full HD resolutie. De Intel quad-core processor i7-2670QM en GTX 570M grafische kaart van NVIDIA moeten de gebruiker de gewenste prestaties geven. Kan het game notebook de hartslag van gamers verhogen.
Konrad Schneid, 🇺🇸 🇩🇪

Sinds eind oktober heeft MSI een nieuwe game notebook op de markt. De GT780DX is beschikbaar in drie versies en is geprijsd tussen € 1500 en € 2000. De notebooks verschillen echter enkel qua RAM en geïnstalleerde harde schijven. Het model dat zijn weg naar ons kantoor heeft gevonden, de GT780DX-i71691BLW7H, is het vlaggeschip van de serie.

Het 17-inch notebook heeft een anti-glare beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. De quad-core processor, i7-2670QM van Intel, zorgt voor de nodige rekenkracht. Deze heeft een standaard kloksnelheid van 2,2 GHz en kan via Turbo Boost snelheden tot maximaal 3,1 GHz halen, als de koelcapaciteit voldoende is. MSI heeft gekozen voor een grafische kaart van NVIDIA zodat ook de huidige generatie games vloeiend draait. Het GTX 570M high-end model met 3 GB GDDR5 geheugen moet voor de grafische prestaties zorgen. Het is slechts logisch dat deze DirectX 11 ondersteund.

Verder beschikt het systeem over 16 GB DDR3 RAM (4x 4 GB). Upgraden is in de nabije toekomst dus niet meer nodig. Naast een snelle SSD met opslagcapaciteit van 128GB is er ook een 750 GB HDD beschikbaar. Het ingebouwde toetsenbord is zeker één van de hoogtepunten. Deze is ontwikkeld in samenwerking met de bekende fabrikant van randapparatuur, SteelSeries. De specificaties worden afgerond met een Blu-ray drive voor bij het Full HD beeldscherm.

We laten de ongeveer € 2000 dure game notebook behoorlijk zweten. Hoe de MSI GT780DX laptop het doet in ons test lab kun je lezen in het hierna volgende testrapport.

Behuizing

De klant kan niet uit verschillende ontwerpen kiezen. De MSI GT780DX is enkel beschikbaar in zwart. De gebruiker krijgt echter wel kwaliteit. De behuizing van het 17-inch model is gemaakt van geborsteld aluminium en plastic. Het matte oppervlak is niet erg gevoelig voor vingerafdrukken. Krassen zullen ook niet snel voor moeten komen of gezien moeten worden.

Al met al maakt de behuizing van de MSI GT780DX een redelijk stabiele indruk. Het oppervlak kan nauwelijks ingedrukt worden aan zowel de boven- als onderzijde. De beeldschermdeksel blijkt net zo stevig. Deze kan slechts met redelijke moeite wat verbogen worden. Het beeld verstoord niet wanneer de druk uitgeoefend wordt. De beeldschermscharnieren doen hun werk goed en hebben het beeldscherm stevig vast. Hoewel, het beeldscherm wiebelt iets wanneer deze aangepast word. De bodemplaat biedt toegang tot de belangrijkste componenten.

De MSI GT780DX kan niet exact gezien worden als erg draagbaar. Ten eerste is de 17-inch laptop niet erg klein met zijn afmetingen van 55 mm x 428 mm x 288 mm (hoogte x breedte x lengte) en ten tweede is het MSI game notebook ook nogal zwaar. De laptop weegt 3891 gram, waar de grote adapter nog ongeveer 874 gram aan toe voegt. Dit moet in de overweging meegenomen worden wanneer het notebook mee moet.

De afwerking is eigenlijk zeer goed. Op wat kleine foutjes na, is er niets belangrijks om over te klagen.

Verbindingen

Zoals hoort voor dit soort notebooks, bevinden de aansluitingen zicht links, rechts en achter. De klant zal waarschijnlijk een ExpressCard-slot en FireWire-poort missen. Het game notebook is verder goed toegerust. Er zijn in totaal vijf USB-poorten beschikbaar. Twee van de vijf beschikken zelfs over de nieuwe USB 3.0 standaard. Zou de huidige, grote opslagcapaciteit niet voldoende zijn, dan is het mogelijk om een extra harde schijf via de eSATA-poort aan te sluiten. Externe monitoren kunnen aangesloten worden via zowel de moderne HDMI-aansluiting als de oude VGA-poort. MSI heeft vier audio aansluitingen geïnstalleerd voor externe geluidssystemen. Wanneer er echter een extern luidsprekersysteem en USB-muis aangesloten worden kan er nogal een kabelkluwen ontstaan naast het notebook. De aansluitingen bevinden zich vlak naast elkaar vooraan de linkerzijde.

Achter: Kensington Lock, adapter, LAN, VGA, eSATA, HDMI
Achter: Kensington Lock, adapter, LAN, VGA, eSATA, HDMI
Rechts: 2x USB 2.0, Blu-ray drive
Rechts: 2x USB 2.0, Blu-ray drive
Links: 2x USB 3.0, kaartlezer, 1x USB 2.0, 4x audio
Links: 2x USB 3.0, kaartlezer, 1x USB 2.0, 4x audio

Communicatie

Er is niets meer te wensen wat betreft communicatie opties. De LAN-module (PCIe GBE) komt van Realtek en de WLAN-module komt van Intel. De Intel Centrino Wireless N 130 ondersteund b/g/n. Bluetooth is beschikbaar in de nieuwste 3.0 +HS versie. Enkel een UMTS-module zal misschien gemist worden, hoewel dat wat ongebruikelijk is voor een game notebook.

Accessoires

De leveringsomvang is erg klein gezien de hoge prijs. Behalve het notebook en de adapter, bevat de doos slechts handleidingen en garantiekaarten. Een kleine muis zou verwacht mogen worden voor een prijs van ongeveer € 2000.

Garantie

MSI rust zijn game notebook uit met een garantieperiode van 24 maanden. Dit is inclusief een onsite pick-up & return service. Verder beidt MSI een garantieuitbreiding aan, € 139 voor een extra 12 maanden.

Invoerapparaten

Toetsenbord

Het geïnstalleerde toetsenbord is ontwikkeld in samenwerking met SteelSeries, de fabrikant van gaming randapparatuur. Dit is inclusief een volledig numeriek keypad. De toetsen hebben met 15 mm x 15 mm voldoende oppervlak. Omdat het notebook voornamelijk gericht is op gamers zijn de "CTRL"- en "ALT"-toetsen een beetje groter dan gebruikelijk. MSI noemt de "W"-, "A"-, "S"- en "D"-toetsen de "Gouden Driehoek". In vergelijking is de "Enter"-toets maar één rij hoog en vereist een zekere gewenning voor nieuwe gebruikers. Typen op de MSI GT780DX is ook plezierig, maar het type-geluid is een beetje te luid.

De verlichting van het toetsenbord is zeker één van de hoogtepunten. Deze kan beheert worden met de voorgeïnstalleerde software. De software is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Het toetsenbord kan verdeelt worden in drie secties, die individueel verlicht kunnen worden (kleuren en helderheid). Speciale functies zoals Wave of Breathing zijn ook beschikbaar. Een handige functie op LAN parties in donkere kamers en een echte blikvanger

Touchpad

Het ingebouwde touchpad heeft een comfortabel formaat van 91 mm x 46 mm. De vingers bewegen makkelijk over het ruwe oppervlak. De muisvervanger ondersteund multi-touch. Er is ook een knop tussen het toetsenbord en het touchpad voor het uitschakelen van het touchpad. De twee touchpad knoppen doen hun werk goed.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

MSI gebruikt een Full HD beeldscherm in zijn GT780DX. Het 17-inch beeldscherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het beeldscherm heeft een beeldschermverhouding van 16:9. Het is uitzonderlijk dat het 17-inch beeldscherm anti-reflectief is. Een HD webcam is in de beeldschermrand geïnstalleerd. Een externe monitor kan makkelijk aangesloten worden via de VGA- of HDMI-poort.

235
cd/m²
239
cd/m²
235
cd/m²
247
cd/m²
252
cd/m²
235
cd/m²
264
cd/m²
279
cd/m²
251
cd/m²
Helderheidsverdeling
N173HGE-L11
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 279 cd/m² Gemiddelde: 248.6 cd/m²
Helderheidsverdeling: 84 %
Helderheid in Batterij-modus: 252 cd/m²
Contrast: 869:1 (Zwart: 0.29 cd/m²)

Oudere MSI notebooks konden niet overtuigen met hun beeldscherm. Dit is echter totaal veranderd met de MSI GT780DX. We meten eerst de beeldscherm helderheid met Gossen Mavo Monitor. Het Full HD beeldscherm, model N173HGE-L11, haalt een goede gemiddelde helderheid van 248,6 cd/m2. We meten zelfs een maximale helderheid van 279 cd/m2. De helderheid daalt  in elk geval niet naar het midden van het beeldscherm toe in AC-modus. De belichting van ongeveer 84% stelt ook tevreden. We meten ook de zwartwaarde van het beeldscherm. Dit is met 0,29 cd/m2 een goede waarde. Dit resulteert in een uitstekende contrastverhouding van 869:1. Al met al zijn dit verrassend goede resultaten. De MSI GT780DX kan het sRGB kleurbereik slechts gedeeltelijk dekken, zoals te zien in de 3D-weergave.

Een combinatie van hoge helderheid en een anti-glare beeldscherm maakt zelfs gebruik buiten van de MSI GT780DX mogelijk. De helderheid moet een waarde boven de 230 cd/m2 hebben om gebruik buiten mogelijk te maken. De MSI GT780DX maakt deze eis met 248,6 cd/m2 meer dan waar.

MSI GT780DX vs. sRGB (grid)
MSI GT780DX vs. sRGB (grid)
MSI GT780DX vs. AdobeRGB (grid)
MSI GT780DX vs. AdobeRGB (grid)
Gebruik buiten is zeer goed mogelijk
Gebruik buiten is zeer goed mogelijk

Tot slot bekijken we de kijkhoek stabiliteit van het beeldscherm. De volgende fotocollage demonstreert dit. Hierin bekijken we het notebook vanuit verschillende gezichtspunten (45° stappen) met dezelfde sluitertijd en diafragma. Het beeld verstoort nauwelijks bij horizontale afwijkingen. Afwijkingen worden verticaal sneller zichtbaar, waar andere laptops een stuk slechter presteren.

Kijkhoeken: MSI GT780DX-i71691BLW7H
Kijkhoeken: MSI GT780DX-i71691BLW7H

Prestaties

MSI heeft gekozen voor een Intel quad-core processor voor de GT780DX. De Intel i7-2670QM processor is gebaseerd op de bekende Sandy Bridge architectuur. Deze heeft een standaard kloksnelheid van 2,2 GHz, wat middels Turbo Boost verhoogt kan worden. Een kloksnelheid van 3,1 GHz (1 core) is zelfs mogelijk wanneer er voldoende koelcapaciteit is. De quad-core processor met 995 miljoen transistoren heeft een L3 cache van 6144 KB. De fabrikant specificeert het TDP van de 64-bit op 45 watt. Intel's i7-2670QM kan 8 threads tegelijkertijd verwerken dankzij Hyper-Threading.

MSI heeft NVIDIA gekozen voor de grafische kaart voor zijn game notebook. Het high-end modelGTX 570M met 3 GB GDDR5 videogeheugen, is geïnstalleerd. De grafische kaart, gebaseerd op de GF114 core, heeft een core kloksnelheid van 575 MHz. Naast DirectX 11, ondersteund de GPU OpenGL 4.0, CUDA, DirectCompute 2.1 en OpenCL. In tegenstelling tot de GTX 580M zijn er slechts 336 van de 384 cores actief in de GTX 570M.

De MSI laptop heeft 16 GB DDR3 geheugen (4x 4GB) beschikbaar. Verder is er een snelle 128GB SSD, ook van Intel, geïnstalleerd. Voor klanten met grotere opslageisen, heeft MSI een extra HDD ingebouwd in de GT780DX. Deze heeft een opslagcapaciteit van 750 GB, maar deze heeft een rotatiesnelheid van slechts 5400 toeren per minuut.

De technische specificaties van het notebook lezen zeer overtuigend. Maar het game notebook moet toch meerdere benchmarks doorlopen.

 

System info CPUZ CPU
System info CPUZ Cache
System info CPUZ Mainboard
System info CPUZ RAM
Systeeminformatie: MSI GT780DX-i71691BLW7H
Cinebench R10 (64 Bit)
Cinebench R10 (64 Bit)

CPU prestaties

We analyseren de prestaties van de processor met behulp van Cinebench R10 en R11.5. Het game notebook haalt een goede 17625 punten in de Cinebench R10.5 (64-bit) multi-rendering test en behaalt hiermee de derde plek in onze benchmark database. De kloksnelheid stijgt naar een (stabiele) 2793 MHz dankzij Turbo Boost. De Medion Erazer X7813-MD97895, met dezelfde processor, blijft echter ons testmodel voor (18275). Met 5,3 punten neemt het notebook wel de leiding over van de Medion, die slechts 4,9 punten haalt, in de Cinebench R11 CPU test. De notebook en zijn processor behoren tot de top, zoals te verwachten, en zijn niet inferieur aan andere laptops met dezelfde CPU.

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4791 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
17625 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5331 Points
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3825
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
14754
Cinebench R10 Shading 32Bit
5359
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
40.64 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
5.25 Points
Help

Applicatie prestaties

We kijken naar de applicatie prestaties met behulp van de benchmarks, PCMark Vantage en PCMark 7. De game notebook haalt een goede 14338 punten en valt dus wederom in de top van onze benchmark database. Toch scoort de Medion Erazer X7813-MD97895 iets beter met 16086 punten. De MSI GT780DX moet ook de nieuwere PCMark 7 benchmark doorlopen. Het 17-inch notebook laat zich van zijn beste kant zien en haalt 4130 punten. Al met al zullen gebruikers erg tevreden zijn met de applicatie prestaties. De geïnstalleerde SSD biedt hier erg goede resultaten.

7.3
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.5
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.3
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
7.6
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
7.3
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
7.3
PCMark Vantage Result
14338 punten
PCMark 7 Score
4130 punten
Help

Massaopslag

MSI heeft goed gekeken naar de opslag. Er wordt een snelle SSD met een opslagcapaciteit van 120 GB en een HDD met een opslagcapaciteit van 750GB gebruikt. De Intel SSD heeft het modelnummer SSDSA2CW120G3. Hoewel de geïnstalleerde SSD een stuk sneller is dan een HDD, is deze voor een SSD slechts middelmatig. De SSD haalt slechts 29,5 MB/s in de CrystalDiskMark 3.0 4K Read test, terwijl het topmodel in onze benchmark database in dezelfde test 83,0 MB/s haalt (OCZ Vertex 3). De ingebouwde HDD heeft een nog grotere opslagcapaciteit, maar deze is nogal langzaam met zijn 5400 toeren per minuut. De combinatie van een snelle SSD en een grote HDD is de doorslaggevende factor in de MSI notebook. Beide harde schijven zijn aangesloten via RAID 0.

Intel SSD 320 Series SSDSA2CW120G3
Sequential Read: 267.3 MB/s
Sequential Write: 135.7 MB/s
512K Read: 173.5 MB/s
512K Write: 127.3 MB/s
4K Read: 16.13 MB/s
4K Write: 29.47 MB/s
4K QD32 Read: 141.3 MB/s
4K QD32 Write: 61.35 MB/s

Grafische oplossing

We testen de geïnstalleerde grafische kaart met de 3DMark-lijn van Futuremark. Ons testmodel laat geen onregelmatigheden zien in vergelijking met andere notebooks met een NVIDIA GeForce GTX 570M. De MSI GT780DX haalt 17277 punten in 3DMark 06 en behoort dus tot de bovenste 33% in onze benchmark database. Het game notebook haalt 2661 punten in de nieuwste 3DMark 11 en scoort hier zelfs beter dan andere notebooks met een NVIDIA GeForce GTX 570M. We zullen verderop gaan bekijken hoe het notebook het doet in games.

3DMark 03 Standard
44144 punten
3DMark 06 Standard
17277 punten
3DMark Vantage P Result
11848 punten
3DMark 11 Performance
2661 punten
Help

Game prestaties

Na de benchmarks met de 3DMark-serie van Futuremark, testen we de game prestaties van het notebook met vijf recente game.

Mafia 2 is de oudste game in onze test. Ons testmodel heeft geen enkel probleem hiermee. Mafia 2 draait vloeiend op zelfs de hoogste detailinstellingen en resolutie met een gemiddelde van 50 fps.

Daarna moet het game notebook zijn prestaties demonstreren in de nieuwste race games, Dirt 3 en F1 2011. Het 17-inch notebook heeft het iets moeilijker hiermee. Toch is ook hier een resolutie van 1920 x1080 pixels en hoogste detailinstellingen mogelijk.

In de RPG The Elder Scrolls V: Skyrim kiezen we een erg veel prestatie-eisende scene voor onze test. Hier komen voor het eerst de Full HD resolutie en hoogste detailinstellingen in het geding. Er wordt een gemiddelde van 26 fps gehaald. Om schokken te voorkomen moet de gebruiker de resolutie of detailinstellingen verlagen.

Hetzelfde lijkt het geval in de nieuwste shooter, Battlefield 3, waar stotteringen nog prominenter aanwezig zijn op maximale detailinstellingen. We meten een gemiddelde van slechts 18 fps bij een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Game samenvatting

De game prestaties van de MSI GT780DX stellen zeer tevreden. De recente games die we getest hebben kunnen gespeeld worden op een hoge resolutie en detailinstellingen. De gebruiker kan zelfs de hoogste resolutie van 1920 x 1080 selecteren zonder stotters in een paar games. Dit is geen verrassing, gezien de GTX 570M grafische kaart momenteel één van de sterkste GPU's in notebooks is. Meer grafische prestaties kunnen enkel worden geboden door de GTX 580M of de nieuwste AMD Radeon HD 6990M.

lage gem. hoge ultra
Mafia 2 (2010) 107 90 79 50 fps
Dirt 3 (2011) 208 104 84 34 fps
F1 2011 (2011) 140 102 85 36 fps
Battlefield 3 (2011) 80 51 41 18 fps
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 63 58 47 26 fps

Emissies

Systeemgeluid

Het systeemgeluid varieert enorm afhankelijk van de belasting. Het game notebook is nog redelijk stil met waardes tussen 34,3 dB(A) en 36,8 dB(A) in idle- of office-modus. Vergeleken met de ventilator is de harde schijf minder hoorbaar met 34,4 dB(A). We meten 35,9 dB(A) wanneer de Blu-ray gebruikt wordt. Het geluidsniveau van de ventilator stijgt significant tijdens belasting. We meten tot 46,2 dB(A) in de stress test. Met actieve turbo cooling wordt er zelfs 49,6 dB(A) gehaald. Al met al is het systeemgeluid een beetje te hoog en is zonder meer als hinderlijk aan te merken onder belasting, behalve wanneer de gebruiker afgeleid wordt door de soundtrack van een game. Zo'n geluidsemissie hort echter bij een game notebook.

Geluidsniveau

Onbelast
34.3 / 36.7 / 36.8 dB (A)
HDD
34.4 dB (A)
DVD
35.9 / dB (A)
Belasting
42.6 / 46.2 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)
Stress test met Furmark en Prime95
Stress test met Furmark en Prime95

Temperatuur

De temperatuur in office-modus is in elk geval goed. Het 17-inch model van MSI blijft koel wanneer er geen zware berekening uitgevoerd hoeven te worden. We meten een maximum van 28,7°C aan de bovenzijde en aan de onderzijde is de maximale temperatuur 28,8°C. Deze temperaturen zullen de gebruiker nauwelijks opvallen.

We belasten het notebook meer dan een uur met onze stress test. Hierna meten we de temperatuur nogmaals. We meten hier andere waarden dan we verwacht hadden. De temperatuur op de polssteun blijft op hetzelfde aangename niveau. De piektemperatuur is echter 44,7°C rond de linker luidspreker. Het notebook wordt in hetzelfde gebied erg heet aan de onderzijde. De maximale waarde die we hier meten is 44,1°C. De temperatuur van het notebook blijft echter een gemiddelde 30,6°C. Al met al een goed resultaat voor een game notebook. Met uitzondering van een paar gebieden, blijft het systeem zelfs onder belasting redelijk koel.

We voeren de stress test, bestaand uit Furmark en Prime95, meerdere uren uit. Veel notebooks kunnen niet overweg met deze druk en beginnen te throttlen door oververhitting. De kloksnelheid wordt dan verlaagd tot onder de standaard kloksnelheid om oververhitting te voorkomen. De MSI GT780DX toont hier het goede voorbeeld. De notebook blijft soepel draaien, zelfs tijdens een stress test van meerdere uren. De kloksnelheid blijft stabiel op 2,4 GHz. Blijkbaar is er veel verbeterd sinds de GT780R.

Max. Belasting
 44.7 °C39.3 °C26.7 °C 
 35.9 °C36.1 °C28.6 °C 
 25.2 °C25.4 °C24.7 °C 
Maximum: 44.7 °C
Gemiddelde: 31.8 °C
24.1 °C34 °C47.1 °C
23.8 °C38.7 °C32.7 °C
22.7 °C24.9 °C27.8 °C
Maximum: 47.1 °C
Gemiddelde: 30.6 °C
Stroomadapter (max.)  56.6 °C | Kamertemperatuur 21 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 31.8 °C / 89 F, compared to the average of 33.5 °C / 92 F for the devices in the class Gaming.
(±) The maximum temperature on the upper side is 44.7 °C / 112 F, compared to the average of 39.9 °C / 104 F, ranging from 21.6 to 68.8 °C for the class Gaming.
(-) The bottom heats up to a maximum of 47.1 °C / 117 F, compared to the average of 42.7 °C / 109 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 26.3 °C / 79 F, compared to the device average of 33.5 °C / 92 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 25.4 °C / 77.7 F and are therefore cool to the touch.
(+) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.9 °C / 84 F (+3.5 °C / 6.3 F).

Luidsprekers

MSI heeft gekozen voor een 2.1 geluidssysteem voor de GT780DX. Deze is in samenwerking met Dynaudio gemaakt. De stereo luidsprekers zijn links- en rechtsboven het toetsenbord geplaatst. De subwoofer bevind zich in de onderzijde van het notebook. Het geluidssysteem maakt een goede indruk op ons. Hoewel de hoge tonen iets duidelijker kunnen, is het geluid best aangenaam. Ook de bas van de subwoofer is voor een notebook redelijk aanwezig. Het maximale volume zal in de meeste gevallen voldoende zijn.

Verder kan de MSI GT780DX game notebook extra punten scoren met de ondersteuning voor THX TruStudio PRO. Dit om het geluid nog verder te verbeteren. Ook zijn er vier audio-aansluitingen aanwezig voor het gebruik van externe luidsprekers.

Batterijlevensduur

Stroomverbruik

Het stroomverbruik is in de meeste game notebooks relatief hoog. Ons testmodel is hier geen uitzondering op. Het 17-inch model verbruikt tussen de 25,4 en 38,5 watt in idle-modus. Deze waarde verveelvoudigd tijdens belasting. Onze apparatuur meet een piekwaarde van 167,3 watt in de stress test. Het wordt nu al duidelijk dat de batterijlevensduur niet erg hoog zal zijn. De grote 180 watt voeding kan echter prima overweg met deze piekwaarden.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.5 / 1.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 25.4 / 32.8 / 38.5 Watt
Belasting midlight 124.7 / 167.3 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.
Maximale batterijlevensduur (Reader's Test)
Reader's Test

Batterijlevensduur

De gemeten waarden bij het stroomverbruik hinten al naar een korte batterijlevensduur. Een andere factor is dat MSI niet gebruik maakt van NVIDIA Optimus-technologie in zijn game notebook. De geïntegreerde grafische chip in de CPU blijft dus ongebruikt. Of in andere woorden, de GTX 570M grafische kaart is altijd actief en het stroomverbruik is dan ook consequent hoog.

We testen de batterijlevensduur met in totaal vier scenario's. In de eerste moet de 87 Wh batterij zichzelf bewijzen in de Battery Eater Reader's Test. Het energiebesparende profiel is actief, WiFi inactief en de helderheid is op het laagste niveau ingesteld. Het notebook gaat helaas maar 4 uur en 4 minuten mee in deze test. Onze volgende test wat realistischer. Hier blijft het energiebesparende profiel actief, maar activeren we ook WiFi en zetten de helderheid op een acceptabel niveau. Dit om surfen over het internet te simuleren. De GT780DX game notebook houdt er nu na 2 uur en 57 minuten mee op. We selecteren de hoogste helderheid voor het afspelen van een DVD. Het is mogelijk om gedurende 2 uur en 16 minuten naar een film te kijken zonder de voeding op het stopcontact aan te sluiten. Het is dus niet mogelijk wat langere speelfilms te bekijken zonder stopcontact in de buurt.

Als laatste bekijken we de batterijlevensduur bij belasting. We activeren het hoge prestaties-profiel en de hoogste helderheid. De WiFi-module is hier ook actief. Hier wordt nogmaals Battery Eater gebruikt, maar deze keer de Classic Test. Het vermogen van de batterij zakt binnen een uur tot 0% (57 minuten). Hier is zeker nog ruimte voor verbetering. De voorgaande MSI GT780R had een betere batterijlevensduur, al had deze ook zwakkere componenten.

De MSI GT780DX haalt niet hetzelfde prestatieniveau op de batterij als in AC-modus. Het game notebook scoort slechts 3278 (in plaats van 17277) punten in 3DMark06. De prestaties zakken ook in games merkbaar in. Terwijl bij gebruik van de voedingsadapter in Dirt 3 een gemiddelde van 87 fps mogelijk is, haalt het notebook in batterij-modus slechts 18 fps. Enkel de grafische kaart heeft last van prestatiedalingen, de processor blijft op een hoog niveau zijn werk doen.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 04min
Surfen met WLAN
2h 57min
DVD
2h 16min
Belast (maximale helderheid)
0h 57min

Samenvatting

We geven de MSI GT780DX een positieve algehele beoordeling. We hebben slechts een paar negatieve puntjes gevonden.

MSI verdient complimenten voor het Full HD beeldscherm. De helderheid en het contrast zijn erg goed. Daarnaast is het beeldscherm zelfs anti-glans. Dat is zeldzaam voor dit type notebooks. Verder doen de quad-core processor, Intel Core i7-2670QM, en grafische kaart, NVIDIA GeForce GTX 570M, hun werk goed. Er zijn slechts een paar games die niet vloeiend lopen op maximale detailinstellingen en resoluties. Het ingebouwde 2.1 geluidssysteem geeft goed geluid en niets staat in de weg van filmplezier in Full HD dankzij de geïnstalleerde Blu-ray drive. De combinatie van een snelle SSD en grote HDD is fantastisch. Tot slot is de toetsenbord verlichting een echte blikvanger en kan door de gebruiker aangepast worden.

Het systeemgeluid van de MSI GT780DX is een nadeel. Een iets stillere ventilator is wenselijk. Het game notebook maakt het ook niet mogelijk om lang gebruikt te kunnen worden zonder stopcontact in de buurt.

Consumenten die gaming power zoeken en met hun notebook willen opvallen, zullen veel plezier hebben van de MSI GT780DX. Enkel de prijs van ongeveer € 2000 is een grote hindernis die genomen moet worden...

Getest: MSI GT780DX-i71691BLW7H
Getest: MSI GT780DX-i71691BLW7H

Specificaties

MSI GT780DX-i71691BLW7H (GT780 Serie)
Processor
Intel Core i7-2670QM 4 x 2.2 - 3.1 GHz, Sandy Bridge
Geheugen
16384 MB 
, DDR3
Beeldscherm
17.30 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, N173HGE-L11 , glimmend: nee
Moederbord
Intel HM67
Opslag
Intel SSD 320 Series SSDSA2CW120G3, 120 GB 
Geluidskaart
Intel Cougar Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
3 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 eSata, Audio Verbindingen: 7.1 audio aansluiting, Card Reader: 7in1
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Centrino Wireless-N 130 (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 3.0 + HS
Optische drive
TSSTcorp DVDWBD TS-LB23A
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 55 x 428 x 288
Batterij
87 Wh Lithium-Ion, 9 cel
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: HD-Webcam
Bijkomende functionaliteiten
24 Maanden Garantie
Gewicht
3.891 kg, Voeding: 874 g
Prijs
2000 Euro

 

De MSI GT780DX heeft een aluminium behuizing.
De MSI GT780DX heeft een aluminium behuizing.
De Enter-toets is een beetje te klein.
De Enter-toets is een beetje te klein.
Het geïnstalleerd 16 GB RAM zou voorlopig voldoende moeten zijn.
Het geïnstalleerd 16 GB RAM zou voorlopig voldoende moeten zijn.
MSI vertrouwt op NVIDIA voor de grafische kaart en Intel voor de processor.
MSI vertrouwt op NVIDIA voor de grafische kaart en Intel voor de processor.
Het toetsenbord is ontwikkeld in samenwerking met SteelSeries.
Het toetsenbord is ontwikkeld in samenwerking met SteelSeries.
Dankzij de hoge helderheid en het anti-glans beeldscherm kan de MSI GT780DX ook buiten gebruikt worden.
Dankzij de hoge helderheid en het anti-glans beeldscherm kan de MSI GT780DX ook buiten gebruikt worden.
De batterijlevensduur is ondanks de 87 Wh batterij niet duizelingwekkend.
De batterijlevensduur is ondanks de 87 Wh batterij niet duizelingwekkend.
Anders zijn er ook nog vier audiopoorten beschikbaar voor de gebruiker.
Anders zijn er ook nog vier audiopoorten beschikbaar voor de gebruiker.
Het ingebouwde 2.1 luidsprekerset is indrukwekkend.
Het ingebouwde 2.1 luidsprekerset is indrukwekkend.
De onderzijde heeft een open design en geeft toegang tot de binnenkant.
De onderzijde heeft een open design en geeft toegang tot de binnenkant.
Het notebook is met 4 kg niet het lichtste 17-inch notebook.
Het notebook is met 4 kg niet het lichtste 17-inch notebook.
Vingerafdrukken blijven nauwelijks achter op het matte oppervlak.
Vingerafdrukken blijven nauwelijks achter op het matte oppervlak.
MSI rust zijn game notebook uit met een mat Full HD beeldscherm.
MSI rust zijn game notebook uit met een mat Full HD beeldscherm.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Schenker XMG P511 Notebook
GeForce GTX 570M, Core i7 2760QM, 15.60", 3.36 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

MSI GP76 Leopard 10UG laptop review: RTX 3070 draait op 140 watt
GeForce RTX 3070 Laptop GPU, Comet Lake i7-10750H, 17.30", 2.9 kg
MSI GE76 Raider 10UH Laptop Review: Een GeForce RTX 3080 PC die je daadwerkelijk kunt kopen
GeForce RTX 3080 Laptop GPU, Comet Lake i7-10870H, 17.30", 3.027 kg
MSI GS66 Stealth 10UG Laptop Review: Hoe snel is een 95 W GeForce RTX 3070?
GeForce RTX 3070 Laptop GPU, Comet Lake i7-10870H, 15.60", 2.1 kg
MSI GF65 Thin 10UE Laptop Review: GeForce RTX 3060 voor een budget
GeForce RTX 3060 Laptop GPU, Comet Lake i7-10750H, 15.60", 1.938 kg
MSI Alpha 17 gaming laptop in review: Met een Ryzen 7 en Radeon RX 5600M
Radeon RX 5600M, Renoir (Ryzen 4000 APU) R7 4800H, 17.30", 2.6 kg
Kort testrapport MSI GT76 Titan DT 10SGS Laptop: Late Game Exotic Gear
GeForce RTX 2080 Super Mobile, Comet Lake i9-10900K, 17.30", 4.188 kg

Links

Vergelijk prijzen

Pro

+Mat beeldscherm
+Full HD resolutie
+Hoge helderheid en goed contrast
+Uitstekende systeem prestaties
+Verlicht toetsenbord
+Voldoende koel
+Goed 2.1 geluidssysteem
 

Contra

-Hoog geluidsvolume
-Geen FireWire-poort of ExpressCard-slot

In het kort

Wat we goed vonden

De hoge prestaties, het matte en high-end Full HD beeldscherm en geïnstalleerde toetsenbord overtuigen.

Wat we misten

Het game notebook zou een wat stillere ventilator kunnen gebruiken.

Wat ons verraste

Dat MSI een echt high-end beeldscherm gebruikt in de GT780DX. Voorbeeldig.

De concurrentie

Alienware M17x R3 (GTX 580Mi7-2820QM), Alienware M18x notebookAsus G74SX notebookSamsung Series 7 Gamer 700G7A notebookSchenker XMG P501 PRO notebookMSI GT780R notebook,  Schenker XMG P511 notebookAsus N75SF notebook

Beoordeling

MSI GT780DX-i71691BLW7H - 28-11-2011 v2(old)
Konrad Schneid

Behuizing
78%
Toetsenbord
80%
Aanwijsapparaat
80%
Aansluitmogelijkheden
80%
Gewicht
58%
Batterij
73%
Beeldscherm
88%
Gaming-performance
94%
Applicatie-performance
95%
Temperatuur
82%
Luidheid
68%
Extra punten
86%
Gemiddelde
80%
84%
Gaming - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport MSI GT780DX-i71691BLW7H notebook
Konrad Schneid, 2011-12-17 (Update: 2013-06- 6)