Notebookcheck

Testrapport HP EliteBook 840 G1-H5G28ET Ultrabook

De gouden middenweg? De HP EliteBook 840 G1 wil zijn business rivalen van Lenovo en Dell verslaan. Dankzij zwaar dieet is de 14 inch ultrabook dunner dan ooit, maar een snelle Core i7 processor, genoeg werkgeheugen en uitgebreide features ontbreken niet.
Till Schönborn, Tanja Hinum,

Het originele Engelse testrapport vind je hier.

14 inch systemen zijn een erg populair compromis tussen de kleinere subnotebooks en grotere 15.6 inch notebooks, zeker in de zakenwereld. Gevolg is dat bijna elke fabrikant wel een aantal van zulke apparaten in zijn portfolio heeft. Uiteraard hoort Hewlett-Packard daar ook bij.

Laten we beginnen met de classificatie van de nieuwe EliteBook 840 G1. De naam geeft het eigenlijk al aan: de EliteBook wilt een premium product zijn, die zich zowel qua prijs als kwaliteit boven de ProBook 640 G1 plaatst. Het absolute speerpunt van HP is echter de gruwelijk dure EliteBook Folio 1040 G1, alhoewel daarop ten gunste van de mobiliteit enkele features ontbreken.

Maar de 840 G1 is ook zeker geen koopje: de basisconfiguratie kost je al €1000 en ons specifieke test model kost zelfs ongeveer €1650. Daarvoor krijg je een Core i7-4600u, 8 GB RAM, een 180 GB SSD, een geïntegreerde UMTS module en twee besturingssystemen. Meer details over de verschillende configuraties vind je in onderstaande tabel.

Concurrenten van de EliteBook zijn, bijvoorbeeld, de Lenovo ThinkPad T440s en Dell Latitude E7440. We zullen de EliteBook 840 G1 in dit testrapport dan ook telkens vergelijken met deze rivalen om zo een goed beeld te creëren.

Overzicht EliteBook 840 G1 configuraties:

EliteBook 840 G1 (H5G18ET) EliteBook 840 G1 (F1R86AW) EliteBook 840 G1 (H5G28ET)
Core i5-4200U Core i5-4300U Core i7-4600U
4 GB RAM 4 GB RAM 8 GB RAM
500 GB (HDD) 500 GB (HDD) 180 GB (SSD)
HD Graphics 4400 Radeon HD 8750M HD Graphics 4400
1366 x 768 pixels 1600 x 900 pixels 1600 x 900 pixels
geen WWAN module geen WWAN module UMTS/HSPA+
vanaf €1000 vanaf €1500 vanaf €1650

Behuizing

Zeer stevige metalen behuizing...
Zeer stevige metalen behuizing...
...van aluminium en magnesium.
...van aluminium en magnesium.

Op het eerste gezicht heeft EliteBook 840 G1 veel overeenkomsten met de 820 G1 en 850 G1. Niet echt een verrassing, want ronde vormen en een zwart-zilver kleurenpalet zijn de basiselementen van het nieuwe design voor de gehele serie. De individuele modellen verschillen dus voornamelijk qua afmeting en gewicht. We meten een gewicht van 1.78 kilogram, wat rond het gemiddelde van de concurrenten is. Toch mag de 2.1 cm dikke 840 G1 de begeerde ultrabook titel dragen en is hij ook zeker mobiel te noemen.

Maar niet alleen mobiliteit was belangrijk tijdens de ontwerpfase. De behuizing, die gemaakt is van aluminium en magnesium, heeft zijn stevigheid namelijk moeten bewijzen in militaire tests en voldoet dus aan de MIL-STD 810G standaard. HP's claim lijkt geloofwaardig, want de basis unit is ontzettend stevig en geeft bij uitgeoefende druk geen krimp.

Het schermcover, dat beschermt wordt door een omliggende rubberen strip, zet die mate van hoge kwaliteit voort. Ondanks de dunne constructie is het beeldscherm nauwelijks te torderen. De scharnieren de het schermcover en de basis unit met elkaar verbinden, houden het scherm uitstekend in een bepaalde hoek, maar zijn wel zo soepel dat de notebook met een hand kan worden opengeklapt.

Afgezien van enkele details hebben we ook geen kritiek op de bouwkwaliteit. De deels metalen oppervlakken, soms met een soft-touch coating, voelen tevens erg goed aan - de concurrentie doet het op dit vlak niet beter.

Connectiviteit

De EliteBook 840 G1 is een professioneel systeem en heeft daarom een groot aantal poorten. Een totaal van vier USB 3.0 poorten betekent dat je een hoop randapparatuur kunt aansluiten. Externe beeldschermen (maximaal twee) sluit je aan via VGA en DisplayPort. Een eSATA poort, ExpressCard slot en optische drive zijn zaken die ontbreken: dat is de prijs die je ten opzichte van het oude model betaalt voor de veel kleinere behuizing. Dat is ook de reden dat de Gigabit Ethernet poort een uitklapbaar model is.

HP heeft alle poorten aan twee zijden van de behuizing geplaatst en heeft zich gefocust op een praktische lay-out. Alleen ongebruikelijk brede stekkers of USB sticks kunnen aanliggende poorten blokkeren, maar in de meeste gevallen moet dit geen enkel probleem vormen. Extra poorten zijn via het optionele "HP UltraSlim Docking Station" (ongeveer €170) toe te voegen. Deze wordt, redelijk ongebruikelijk, aan de zijkant van de notebook aangesloten.

Voorzijde: geen poorten
Voorzijde: geen poorten
Linkerzijde: Kensington Lock, luchtuitlaat, VGA, 2x USB 3.0, SmartCard lezer
Linkerzijde: Kensington Lock, luchtuitlaat, VGA, 2x USB 3.0, SmartCard lezer
Achterzijde: geen poorten
Achterzijde: geen poorten
Rechterzijde: headset jack, DisplayPort, 2x USB 3.0, Ethernet, docking station poort, AC jack
Rechterzijde: headset jack, DisplayPort, 2x USB 3.0, Ethernet, docking station poort, AC jack
Matige 0.9 MP webcam
Matige 0.9 MP webcam

Communicatie

De Intel Dual-Band Wireless-N 7260 module ondersteunt Bluetooth 4.0 en WLAN 802.11a/b/g/n in 2.4 en 5 GHz netwerken. Helaas niet de nieuwste 802.11ac standaard. Afhankelijk van de router ligt de maximum snelheid daarom op 300 Mbps (2x2 dual-stream). Onze praktijktest (O2 Box 4421, tot 150 Mbps) toont aan dat de signaalkwaliteit goed is en een stabiele verbindingen op een grotere afstand mogelijk zijn. De resultaten hangen uiteraard af van de specifieke combinatie van notebook en router - een optionele WLAN module van Broadcom zorgde voor problemen, zoals is te lezen in het testrapport van de EliteBook 850 G1.

Ons test model is uitgerust met een geïntegreerde UMTS/HSPA+ adapter van Huawei, die snelheden tot 21.6/5.76 Mbps ondersteunt (download/upload). De benodigde antennes en kabels zouden in alle configuraties standaard aanwezig moeten zijn, dus het moet geen probleem zijn om later een WWAN module te installeren.

De webcam en array microfoon in de 840 G1 kennen we al van de andere modellen uit de serie. Het gebruik van een headset is eigenlijk niet nodig, want spraakopnames klinken zeer duidelijk en uitgebalanceerd. Over de 0.9 MP camera zijn we minder te spreken: bij diffuse belichting is de beeldkwaliteit erg matig doordat het beeld niet scherp is en kleuren er dof uitzien. Voor gesprekken via Skype of vergelijkbare software is het goed genoeg, maar voor een zelfportret kun je beter een smartphone gebruiken.

Beveiliging

HP is zelfverzekerd en adverteert ermee dat de EliteBook voorzien is van verschillende belangrijke features voor een sterke beveiliging. De notebook is niet alleen voorzien van een speciaal beveiligde BIOS met ondersteuning voor Intel's Anti-Theft technologie, maar ook van TPM (TCG 1.2) encryptie voor de harde schijf en een SmartCard lezer. Een handige vingerafdrukscanner en Kensington Lock ontbreken uiteraard ook niet. Alle beveiligingsopties worden beheerd in HP's Client Security Suite software.

Accessoires

De standaard geïnstalleerde Windows 7 Professional kun je desgewenst upgraden naar Windows 8 Pro (beide 64-bit). In de doos vind je de benodigde DVD's, maar voor een externe optische drive moet je zelf zorgen. Verder zijn de accessoires beperkt tot een compacte 45 Watt oplader en een aantal brochures.

Afgezien van verschillende systeemtools als de HP Connection Manager en software voor backups lijkt de Windows installatie redelijk schoon. Tools als Power DVD en YouCam kunnen gemakkelijk worden verwijderd, waarmee je weer wat vrije ruimte op de SSD creëert (bij levering nog 115 GB vrij).

Onderhoud

Via de onderhoudsklep heb je gemakkelijk toegang tot de hardware
Via de onderhoudsklep heb je gemakkelijk toegang tot de hardware

Een gedetailleerde beschrijving van hoe de notebook open kan worden gemaakt staat beschreven in HP's service handleiding. Belangrijk componenten, zoals het geheugen (2 van de 2 slots bezet), de harde schijf (2.5 inch slot bezet, M.2 slot vrij) en de twee draadloze modules, zijn zonder gereedschap bereikbaar via de onderhoudsklep aan de onderzijde. Je hoeft slechts een schuif te verplaatsen om het cover te verwijderen - dit zou een voorbeeld moeten zijn voor andere fabrikanten. Aangezien de batterij niet zit vastgelijmd is het geen enkel probleem om hem te vervangen.

Garantie

HP biedt 3 jaar garantie op de EliteBook en dat is volgens de standaard voor business apparatuur. Tegen een meerprijs kan de garantietermijn worden verlengd en HP noemt de bijbehorende keuzes "Care Packs". Prijzen starten op €130 voor een extra jaar Pick-Up & Return service (U7868E), terwijl een upgrade naar 5 jaar inclusief extra services (UL786E, On-Site service op de volgende werkdag + ongevallendekking) je meer dan €500 kost.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

HP gebruikt voor de EliteBook 840 G1 exact hetzelfde chiclet toetsenbord als in de de grotere 15-inch versie. Alleen de brede randen aan de zijkant van het toetsenbord zijn natuurlijk smaller, maar verder zien we geen verschil.  Alle details over de overwegend aangename type-ervaring lees je in het testrapport van de 850 G1.

Touchpad en trackpoint

Het Synaptics touchpad lijkt ook enorm op dat van de modellen in eerder geteste EliteBooks uit de serie. De afmetingen zijn door de kleinere behuizing afgenomen tot 9.8 x 5.5 centimeter, maar aan de uitstekende glij-eigenschappen en precisie is niets veranderd. De twee muisknoppen hebben een stevig en duidelijk drukpunt en werken ook wanneer je aan de rand drukt.

Een alternatief is de zogenaamde trackpoint, die - na een tijdje - een precieze en zeer ergonomisch verantwoorde besturing van de cursor mogelijk maakt. HP negeert gelukkig de trend om alle knoppen in het touchpad te integreren en plaatst zelfs twee dedicated knoppen voor de trackpoint. Wat we nog graag hadden gezien is een scroll-functie als op de Dell Latitude E7440.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad en trackpoint
Touchpad en trackpoint

Beeldscherm

Gelijkmatigheid van helderheid
Gelijkmatigheid van helderheid

Potentiële kopers van de 840 G1 hebben keuze uit vier verschillende 14 inch schermen: het instapmodel met slechts 1366 x 768 pixels is alleen te kiezen in de goedkopere configuraties en is voor ons gevoel eigenlijk niet geschikt voor een high-end product uit de EliteBook serie. Een niveau hoger staat het WXGAA++ beeldscherm met 1600 x 900 pixels dat in ons test model zit en tevens leverbaar is met een touchscreen. De duurste, maar waarschijnlijk ook beste optie is een high-res full HD scherm - waarschijnlijk is dit hetzelfde IPS paneel als in de ZBook 14

Wat ons test model betreft: de medium optie levert een scherp beeld met een pixeldichtheid van 131 ppi. Eigenlijk is dit een redelijk compromis tussen lettergrootte, werkruimte en prijs; zeker gezien de beperkte schalingsmogelijkheden binnen het standaard geïnstalleerde Windows 7.

Met een gemiddeld helderheidsniveau van 280 cd/m² is het WXGA++ paneel bijna net zo helder als dat van de full HD versie (295 cd/m²). Dat betekent dat de helderheid binnenshuis niet op het hoogste niveau hoeft te staan en de backlight in 20 stappen tot 12 cd/m² verlaagd kan worden. Onafhankelijk van het helderheidsniveau hebben we geen backlight bleeding of andere problemen met gelijkmatige verlichting van het scherm waargenomen. Zelf vinden we dat de backlight perfect gelijkmatig verdeeld is.

296
cd/m²
267
cd/m²
271
cd/m²
281
cd/m²
280
cd/m²
263
cd/m²
303
cd/m²
285
cd/m²
276
cd/m²
Helderheidsverdeling
Chi Mei CMN14A3
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 303 cd/m² Gemiddelde: 280.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 87 %
Helderheid in Batterij-modus: 280 cd/m²
Contrast: 406:1 (Zwart: 0.69 cd/m²)
ΔE Color 9.41 | 0.6-29.43 Ø5.8
ΔE Greyscale 10.19 | 0.64-98 Ø6
40% AdobeRGB 1998 (Argyll 3D)
Gamma: 2.49

Helaas blinkt het scherm niet op alle gebieden uit. Door de matige zwartwaarde van 0.69 cd/m² op het hoogste helderheidsniveau bedraagt de contrast ratio slechts 406:1. Het is extra vervelend dat dit niveau alleen gehaald wordt bij een ideale kijkhoek, maar meer daarover later. Gevolg is dat de 840 G1 geen bijzonder levendige kleurenweergave biedt.

Andere nadelen komen naar voren door onze analyse van de kleurenweergave. Slechts 58% van de belangrijke sRGB standaard en 40% van de AdobeRGB kunnen worden weergegeven: dit is onvoldoende voor fotografen en grafici. Met de fabrieksinstellingen heeft het beeld bovendien een zichtbaar blauwe tintje, wat bevestigd wordt door de hoge DeltaE waarden. Een kalibratieproces verbetert de situatie enigszins, zodat de kleurtemperatuur van wit nu dichterbij de ideale waarde van 6500 K in de buurt komt. Toch blijft er nog veel ruimte voor verbetering over.

840 G1 vs. AdobeRGB (t)
840 G1 vs. AdobeRGB (t)
840 G1 vs. sRGB (t)
840 G1 vs. sRGB (t)
840 G1 vs. T440s FHD (t)
840 G1 vs. T440s FHD (t)
ColorChecker (voor kalibratie)
ColorChecker (voor kalibratie)
Saturation Sweeps (voor kalibratie)
Saturation Sweeps (voor kalibratie)
Grijswaarden (voor kalibratie)
Grijswaarden (voor kalibratie)
ColorChecker (gekalibreerd)
ColorChecker (gekalibreerd)
Saturation Sweeps (gekalibreerd)
Saturation Sweeps (gekalibreerd)
Grijswaarden (gekalibreerd)
Grijswaarden (gekalibreerd)

Dankzij het matte scherm en hoge helderheidsniveau (dat ook tijdens werken op de batterij beschikbaar is) is de notebook erg geschikt voor gebruik buitenshuis. Het scherm is altijd perfect afleesbaar, zelfs op zonnige dagen, en er zijn nauwelijks storende reflecties. We verwachten echter dat het minder dure WXGA model minder helder is, dus deze resultaten zijn alleen van toepassing op de door ons geteste configuratie.

Outdoor use (sunshine)
Kijkhoeken van de HP EliteBook 840 G1
Kijkhoeken van de HP EliteBook 840 G1

De matige contrast ratio verraadde het eigenlijk al: HP maakt gebruik van een simpel TN paneel van fabrikant Chi Mei (CMN14A3) - interessant is dat exact hetzelfde model ook in de ProBook 640 G1 zit. De kijkhoeken zijn niet echt een pluspunt van dit scherm, want zelfs kleine afwijkingen van de ideale verticale kijkhoek zorgen voor vervorming van de beeldweergave. De horizontale kijkhoeken zijn iets ruimer, maar het is allemaal niet vergelijkbaar met een IPS of PLS paneel.

Het is daarom een goede optie om de EliteBook op een extern beeldscherm aan te sluiten. Daarvoor kun je de analoge VGA poort gebruiken als het scherm geen digitale invoer ondersteunt. Zelfs het beeld via deze analoge poort is verrassend scherp en op 1920 x 1080 pixels zien we geen flikkering.

Prestaties

3.3 GHz maximum Turbo Boost
3.3 GHz maximum Turbo Boost

HP rust de gehele EliteBook serie uit met zuinige ULV processors van Intel's Haswell generatie. Het gaat voornamelijk om Core i5 en i7 modellen, maar in sommige landen zijn er ook configuraties met een goedkopere Core i3 CPU leverbaar.

Het door ons geteste model heeft de huidige snelste CPU optie aan boord: de Core i7-4600U (TDP van 15 Watt). Deze dual-core processor loopt op 2.1 tot 3.3 GHz en ondersteunt recente instructiesets als AVX2 en Hyper-Threading, zodat tot maximaal threads tegelijk uitgevoerd kunnen worden. Meer informatie lees je in onze CPU database en in een achtergrond artikel over de Haswell architectuur.

Grafische berekeningen worden uitgevoerd door de geïntegreerde Intel HD Graphics 4400, een DirectX 11 instapmodel GPU. De 840 G1 is ook verkrijgbaar met een dedicated AMD Radeon HD 8750M (1 GB GDDR5 geheugen), maar deze configuraties zijn nog lastig te vinden.

In tegenstelling tot de ThinkPad T440s heeft de EliteBook twee geheugen slots, zodat er tot 16 GB RAM kan worden ingebouwd. Onze configuratie heeft slechts 8 GB (2x 4 GB DDR3L-1600) aan boord, maar ze werken in dual-channel modus en verbeteren daarom de (GPU) prestaties. Het besturingssysteem en programma's staan op een 180 GB SSD.

Systeeminformatie HP EliteBook 840 G1

Processor

CPU kloksnelheid wanneer aangesloten op lichtnet...
CPU kloksnelheid wanneer aangesloten op lichtnet...
...en op de batterij (standaard instellingen)
...en op de batterij (standaard instellingen)

De dagen dat ULV processors nauwelijks meer waren dan een trage optie voor zeer kleine notebooks zijn al lang voorbij: vooral de single-thread prestaties van de huidige modellen zijn indrukwekkend en komen aardig in de buurt bij die van sommige standaard voltage CPU's. De Cinebench R11.5 (64-bit, Single) eindigt met een score van 1.46 punten, wat iets hoger is dan de score van de T440s met een identieke processor. De Core i5-4200U/-4300U in de Latitude E7440 is iets trager, maar Dell levert hem ook met de snellere Core i7.

De lage TDP beperkt de Turbo Boost wanneer beide cores zwaar belast worden. De twee cores van de i7-4600U lopen in theorie op 2.9 GHz, maar in de praktijk daalt de kloksnelheid na zo'n 30 seconden (Cinebench R11.5 Multi) naar 2.6 GHz. Deze korte overschrijding van de 15 Watt limiet staat HP opzettelijk toe, zodat je korte tijd kunt profiteren van krachtigere prestaties. In vergelijking met zijn rivalen weet de EliteBook dan ook het meest uit zijn Turbo Boost potentieel te persen en daarmee heeft hij dus een kleine voorsprong.

Helaas zijn de genoemde benchmarkresultaten alleen mogelijk wanneer de oplader is aangesloten. De Turbo Boost functie wordt gedeactiveerd tijdens werken op batterijvermogen en de kloksnelheid is dan beperkt to 2.1 GHz. Afhankelijk van het programma kan dit tot 20 a 35% lagere prestaties zorgen - in dat geval is de i7-4600U nauwelijks sneller dan een Core i3-4158U. Gelukkig kan dit gedrag in de BIOS worden uitgezet. Zie hiervoor de instelling "Enable Turbo Boost on DC".

Cinebench R11.5
CPU Single 64Bit (sorteer op waarde)
HP EliteBook 840 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
1.46 Points ∼57%
Lenovo Thinkpad T440s 20AQ0069GE
HD Graphics 4400, 4600U, Samsung SSD 840 250GB MZ7TD2560/0L9
1.42 Points ∼55% -3%
Dell Latitude E7440
HD Graphics 4400, 4300U, Samsung SSD SM841 128GB
1.23 Points ∼48% -16%
Dell Latitude E7440
HD Graphics 4400, 4200U, Seagate Laptop Ultrathin ST500LT032
1.11 Points ∼43% -24%
CPU Multi 64Bit (sorteer op waarde)
HP EliteBook 840 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
2.92 Points ∼7%
Lenovo Thinkpad T440s 20AQ0069GE
HD Graphics 4400, 4600U, Samsung SSD 840 250GB MZ7TD2560/0L9
2.75 Points ∼6% -6%
Dell Latitude E7440
HD Graphics 4400, 4300U, Samsung SSD SM841 128GB
2.77 Points ∼6% -5%
Dell Latitude E7440
HD Graphics 4400, 4200U, Seagate Laptop Ultrathin ST500LT032
2.47 Points ∼6% -15%
HP EliteBook 8470p
Radeon HD 7570M, 3520M, Hitachi HTS727550A9E364
3.41 Points ∼8% +17%
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
6025 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
11664 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
7370 Points
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4632
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
8924
Cinebench R10 Shading 32Bit
6897
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
21.19 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.92 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.46 Points
Cinebench R15 CPU Single 64Bit
126 Points
Cinebench R15 CPU Multi 64Bit
272 Points
Cinebench R15 OpenGL 64Bit
19.26 fps
Cinebench R15 Ref. Match 64Bit
98 %
Help

Massaopslag

AS SSD Benchmark
AS SSD Benchmark

De 180 GB Intel SSD Pro 1500 is hetzelfde model als in de EliteBook 820 G1. Deze serie is speciaal ontwikkeld voor business notebooks en heeft een zeer laag energieverbruik tijdens inactiviteit en AES256 encryptie. We weten niet waarom HP juist een 2.5 inch drive en niet een nog zuinigere en kleinere M.2 versie heeft gekozen - dit maakt de ultrabook niet alleen zwaarder, maar het maakt het ook lastig een extra harde schijf in te bouwen.

Niettemin presteert de SSD goed. De SandForce controller SF-2281 haalt met de 20 nm MLC flash modules nette snelheden. 450 MB/s voor data lezen en ongeveer 220 MB/s voor sequentieel schrijven zijn resultaten die erg dicht in de buurt bij die van de Samsung SSD in de ThinkPad T440s. De resultaten voor de 4K en kopieer tests zijn ook prima, maar niet goed genoeg voor een toppositie (zoals bijv. de Samsung SSD 840 Pro). 

HP EliteBook 840 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
Lenovo Thinkpad T440s 20AQ0069GE
HD Graphics 4400, 4600U, Samsung SSD 840 250GB MZ7TD2560/0L9
Dell Latitude E7440 FHD SSD256
HD Graphics 4400, 4300U, Liteonit LMT-256M6M
HP EliteBook 820 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
AS SSD
-15%
20%
-2%
Copy Game MB/s
200.38
173.23
-14%
180.32
-10%
Copy Program MB/s
176.13
124.95
-29%
156.97
-11%
Copy ISO MB/s
331.68
190.56
-43%
326.88
-1%
4K Write
95.35
56.37
-41%
63.43
-33%
100.62
6%
4K Read
23.67
24.18
2%
29.81
26%
23.69
0%
Seq Write
223.95
247.9
11%
400.22
79%
232.64
4%
Seq Read
450.87
488.72
8%
479.15
6%
445.26
-1%
Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
Overdrachtssnelheid Minimum: 253.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 432.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 376 MB/s
Toegangstijd: 0.1 ms
Pieksnelheid: 153.9 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Systeemprestaties

Het duurt nog geen 20 seconden voor de EliteBook helemaal is opgestart - met Windows 8.1 zou dit nog korter moeten zijn. Met name de SSD zorgt voor verbeterte de prestaties, zodat installaties snel verlopen en laadtijden erg kort zijn. De vergelijkbaar uitgeruste concurrenten van Lenovo en Dell zijn niet veel langzamer en scoren in de PCMark 7 slechts 5 en 14% lager.

De processor is ook een belangrijk onderdeel van het overtuigende totaalplaatje: in de praktijk merk je echt niet dat het "slechts" om een zuinige ULV versie gaat. Zolang je geen ontzettend zware software draait (HD video bewerken, FEM simulaties) zul je een krachtigere quad-core CPU echt niet missen.

PCMark 7 - Score (sorteer op waarde)
HP EliteBook 840 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
5303 Points ∼58%
Lenovo Thinkpad T440s 20AQ0069GE
HD Graphics 4400, 4600U, Samsung SSD 840 250GB MZ7TD2560/0L9
5022 Points ∼55% -5%
Dell Latitude E7440
HD Graphics 4400, 4300U, Samsung SSD SM841 128GB
4535 Points ∼50% -14%
Dell Latitude E7440
HD Graphics 4400, 4200U, Seagate Laptop Ultrathin ST500LT032
2734 Points ∼30% -48%
PCMark 7 Score
5303 punten
PCMark 8 Home Score Accelerated v2
3610 punten
PCMark 8 Creative Score Accelerated v2
3114 punten
PCMark 8 Work Score Accelerated v2
5180 punten
Help

Grafische prestaties

Vloeiend afspelen van 4K video
Vloeiend afspelen van 4K video

De lancering van de Haswell architectuur was al bijna een jaar geleden. De eerder nog indrukwekkende prestaties van de geïntegreerde HD Graphics 4400 (GT2, 20 EUs) zijn inmiddels dan alweer redelijk mager te noemen. De relatief hoge kloksnelheid van 200 tot 1100 MHz in het geval van de i7-4600U verbetert de situatie ook niet echt, vooral omdat de maximale Turbo Boost nauwelijks wordt gebruikt. De dual-channel geheugen configuratie zorgt tenminste nog voor een 15 tot 40% hogere frame rate. We raden gebruikers met 4 GB configuratie met één module dan ook aan om een tweede RAM module te plaatsen.

De prestaties van de HD 4400 zijn qua niveau vergelijkbaar met die van de AMD Radeon HD 7570M in de EliteBook 8470p van vorig jaar, maar van de optionele Radeon HD 8750M met GDDR5 geheugen kun behoorlijk betere prestaties verwachten. Deze GPU moet iets sneller zijn dan de GeForce GT 740M en daarmee is hij grofweg twee keer sneller dan de Intel GPU.

De HD Graphics 4400 is dan misschien niet de snelste GPU, maar hij heeft wel een aantal zeer bruikbare features en is erg zuinig. Het afspelen van een 4K trailer (H.264) gaat vloeiend terwijl de CPU belasting minder dan 10% is. Net zo indrukwekkend is de verbeterde Quick Sync transcoder van de Haswell generatie: deze kan het converteren van video met een factor 5 tot 10 versnellen.

3DMark 11 - 1280x720 Performance GPU (sorteer op waarde)
HP EliteBook 840 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
868 Points ∼1%
Lenovo Thinkpad T440s 20AQ0069GE
HD Graphics 4400, 4600U, Samsung SSD 840 250GB MZ7TD2560/0L9
835 Points ∼1% -4%
Dell Latitude E7440
HD Graphics 4400, 4200U, Seagate Laptop Ultrathin ST500LT032
705 Points ∼1% -19%
HP EliteBook 8470p
Radeon HD 7570M, 3520M, Hitachi HTS727550A9E364
838 Points ∼1% -3%
3DMark 06 Standard
6262 punten
3DMark Vantage P Result
4211 punten
3DMark 11 Performance
988 punten
3DMark Ice Storm Standard Score
40658 punten
3DMark Cloud Gate Standard Score
4778 punten
3DMark Fire Strike Score
632 punten
Help

Gaming prestaties

Dota 2
Dota 2

Een EliteBook is ontworpen voor professionele gebruikers, dus gamen behoort niet direct tot de gebruiksscenario's. Wil je in de pauze even een spelletje spelen, houd er dan rekening mee dat de kwaliteitsinstellingen flink omlaag geschroefd moeten worden: resoluties boven 1024 x 768 met lage detail instellingen zijn in de meeste zwaardere games helaas te hoog gegrepen voor de HD 4400. Alleen oudere en minder zware games, zoals de FIFA serie, kunnen met hogere instellingen worden gespeeld.

lage gem. hoge ultra
Anno 2070 (2011) 61.9 29.3 17.4 fps
Tomb Raider (2013) 52.4 26 15.6 fps
Dota 2 (2013) 66.4 33.8 fps
X-Plane 10.25 (2013) 30.2 18.4 8.8 fps

Emissies

Geluidsproductie

De 840 G1 is over het algemeen een stille notebook. Niet alleen tijdens inactiviteit, maar ook bij lichte belasting zoals office en multimedia gebruik. De enige fan in het systeem wordt bij lichte belasting meestal uitgeschakeld, of draait zo langzaam dat je hem in de meeste gevallen niet hoort. Als jouw EliteBook zich ander gedraagt, kijk dan eens in de BIOS naar de instelling "Fan always on while AC".

Het geluidsniveau gaat omhoog wanneer je complexere software, zoals de 3DMark 06, gebruikt. In dat geval wordt een geluidsniveau van maximaal 37.6 dB(A) bereikt. Daarmee plaatst de EliteBook zicht precies tussen de Dell Latitude E7440 (40.2 dB(A)) en Lenovo's ThinkPad T440s (32.9 dB(A)), waarvan de laatste op dit gebied nog altijd de referentie is. We willen het geluid karakteriseren als een ietwat hoogfrequente toon, maar wel zeer continu en over het algemeen niet erg storend.

Geluidsniveau

Onbelast
29.4 / 29.4 / 29.4 dB (A)
Belasting
37.4 / 38.6 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-451 (15 cm afstand)

Temperatuur

Stress test
Stress test
Prime95
Prime95

Dankzij het zuinige Haswell platform wordt de notebook zelfs onder maximale belasting niet erg warm. De meeste oppervlakken hebben een maximale temperatuur van 35 °C en alleen rond de CPU meten we hogere waarden. Zolang je de luchtuitlaat aan de onderkant niet afdekt kun je de notebook dan ook zonder problemen op schoot gebruiken.

De temperaturen in de behuizing zijn ook van ongevaarlijk niveau. Na een stress test van een uur met Prime95 en FurMark bereikt de Core i7 een maximale temperatuur van 80 °C: dat is ver van het toegestane maximum dat Intel opgeeft (100 °C). Toch zien we CPU throttling, want de kloksnelheid daalt naar 1.0 tot 1.1 GHz - anders zou door de simultane belasting van CPU en GPU de gespecificeerde TDP worden overschreden. De GPU heeft blijkbaar een hogere prioriteit, want deze loopt op 750 MHz in plaats van de 200 MHz basis kloksnelheid.

 26.2 °C29.2 °C28.1 °C 
 25.7 °C28.2 °C27.6 °C 
 24.9 °C24.7 °C26.2 °C 
Maximum: 29.2 °C
Gemiddelde: 26.8 °C
29.7 °C31 °C27.4 °C
28.4 °C27.9 °C26.3 °C
26 °C26 °C25.4 °C
Maximum: 31 °C
Gemiddelde: 27.6 °C
Stroomadapter (max.)  29.8 °C | Kamertemperatuur 21.8 °C | Fluke 62 Max
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 33.1 °C / 92 F, compared to the average of 29.4 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 36.3 °C / 97 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(±) The bottom heats up to a maximum of 41.1 °C / 106 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 26.8 °C / 80 F, compared to the device average of 29.4 °C / 85 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 30.5 °C / 86.9 F and are therefore cool to the touch.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28 °C / 82.4 F (-2.5 °C / -4.5 F).

Luidsprekers

De stereo luidsprekers in de EliteBook leveren een helder en hard genoeg geluid voor normale office toepassingen, maar voor het kijken van het film klinken ze ook best goed. Een krachtige bass ontbreekt helaas, dus in sommige gevallen kun je beter externe luidsprekers aansluiten. Via de stereo jack krijgen we een prima geluidssignaal zonder achtergrondruis, maar hij is niet ideaal voor hoofdtelefoon met een hoge impedantie.

Energieverbruik

Energieverbruik

Afhankelijk van het helderheidsniveau, energiebesparende instellingen en de actieve draadloze verbindingen fluctueert het energieverbruik tijdens inactiviteit tussen 4.3 en 9.3 Watt. Dat is min of meer wat we verwachten, alhoewel het iets hogere verbruik ten opzichte van sommige concurrenten veroorzaakt kan worden door de uitgebreide hardware uitrusting met twee RAM modules en een UMTS module. In elk geval is het in vergelijking met de (iets krachtigere) voorganger een indrukwekkend resultaat: de EliteBook 8470p verbruikt 15.6 tot 21.9 Watt.

Een ander indrukwekkend aspect is de hogere efficiëntie tijdens maximale belasting. De 840 G1 verbruikt slechts zo'n 30 Watt (8470p: 41.3 - 68.8 Watt). Dit betekent dat een compacte 45 Watt oplader voldoende is om aan maximale energieverbruik te voldoen.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 4.3 / 7.7 / 9.3 Watt
Belasting midlight 30.6 / 31.6 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft Energy Check 3000

Batterijduur

Naast de interne 50 Wh batterij kun je nog een extra 60 Wh batterij (HP C006XL) bestellen die aan de onderkant geklikt kan worden. Voor een bedrag van ongeveer €180 moet hiermee de batterijduur meer dan verdubbeld worden.

Het uithoudingsvermogen van de EliteBook is alleen met de interne batterij al erg overtuigend. De Battery Eater Reader’s Test (energiebesparende modus, minimaal helderheidsniveau, draadloze modules uitgeschakeld) loopt bijna 13 uur door voordat we de oplader weer aan moeten sluiten.

Een meer realistisch gebruiksscenario resulteert in een batterijduur van 5 à 6 uur, zoals blijkt uit onze WLAN en Video tests met aangepast helderheidsniveau (ongeveer 150 cd/m²). Gezien de batterijcapaciteit is dit een gebruikelijk resultaat voor deze klasse notebooks en het toont nogmaals de voordelen van een ULV systeem aan.

We gebruiken de Battery Eater Classic Test (maximale prestaties, hoogste helderheidsniveau, draadloze modules ingeschakeld) om zware belasting te simuleren. Dit resulteert in een batterijduur van minder dan twee uur. Het volledig opladen van de batterij duurt ongeveer 2.5 uur.

Reader's Test
Reader's Test
WLAN Test
WLAN Test
H.264 Test
H.264 Test
Classic Test
Classic Test
Opladen
Opladen
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
12h 58min
Surfen met WLAN
6h 04min
Big Buck Bunny H.264 1080p
4h 56min
Belast (maximale helderheid)
1h 52min

Samenvatting

HP EliteBook 840 G1-H5G28ET
HP EliteBook 840 G1-H5G28ET

Het is niet altijd gemakkelijk om de perfecte compromis tussen traditie en modernisering te vinden - toch is HP daar met de EliteBook 840 G1 in geslaagd. Zijn voorganger was een log, zwaar werkpaard, maar de nieuwe versie gaat er qua mobiliteit enorm op vooruit. Dat heeft gelukkig geen invloed op de kwaliteit: de behuizing is nog altijd van hoge kwaliteit en erg stevig; hetzelfde geldt voor de uitstekende invoerapparatuur.

Het ontbreken van een optische drive en een aantal oudere poorten zal voor een kleine groep gebruikers een probleem zijn, net als de iets minder krachtige processor. Het is voor fabrikanten echter alleen met een ULV processor mogelijk om een dun design te combineren met lage emissies en een lange batterijduur.

Je zult goed moeten zoeken om serieuze nadelen te vinden. Een minpunt is zeker het TN paneel met zijn zeer beperkte kijkhoeken, maar tegen meerprijs kan deze vervangen worden door een IPS paneel met full HD resolutie. Hetzelfde geldt voor de geïntegreerde HD 4400 GPU: als deze voor het beoogde gebruik niet krachtig genoeg is, dan kun je gewoon een configuratie kiezen met de krachtigere, dedicated Radeon HD 8750M.

HP biedt met de 840 G1 een aantrekkelijk totaalpakket aan dat niet onderdoet voor zijn directe concurrenten, de Lenovo ThinkPad T440s en Dell Latitude E7440. Alle drie de notebooks hebben hun eigen voordelen, dus uiteindelijk ligt de keuze helemaal bij jezelf.

Getest: HP EliteBook 840 G1-H5G28ET, met dank aan HP Duitsland.
Getest: HP EliteBook 840 G1-H5G28ET, met dank aan HP Duitsland.

Specificaties

HP EliteBook 840 G1 (EliteBook 840 Serie)
Processor
Intel Core i7-4600U 2 x 2.1 - 3.3 GHz, Haswell
Grafische kaart
Intel HD Graphics 4400, Core: 200 - 1100 MHz, 9.18.10.3272
Geheugen
8192 MB 
, 2x 4 GB DDR3L-1600, 2 slots
Beeldscherm
14 inch 16:9, 1600 x 900 pixel, Chi Mei CMN14A3, TN paneel, LED backlight, glimmend: nee
Moederbord
Intel Lynx Point-LP
Opslag
Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H, 180 GB 
, 115 GB beschikbaar
Geluidskaart
Intel Lynx Point-LP - High Definition Audio Controller
Verbindingen
4 USB 3.0, 1 VGA, 1 DisplayPort, 1 Kensington Lock, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: Headset jack, Card Reader: SD, 1 SmartCard, 1 Vingerafdruklezer
Netwerkmogelijkheden
Intel I218-LM (Clarkville ULT) Network Adapter (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0, HP hs3110 HSPA+
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 21 x 339 x 237
Batterij
50 Wh Lithium-Ion, 3-cells
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional (64 Bit) + Windows 8 Pro (64 Bit)
Camera
Webcam: 1280x720 (HD 720p)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Stereo, Toetsenbord: Chiclet, Toetsenbordverlichting: ja, 45 Watt oplader, Windows 7/8 DVD's, driver DVD, Quick Start handleiding, HP Client Security, Drive Encryption, Recovery Manager, Absolute Data Protect, Theft Recovery (Computrace), 36 Maanden Garantie
Gewicht
1.78 kg, Voeding: 150 g
Prijs
1650 Euro

 

Kleine details wijzen op...
Kleine details wijzen op...
...de roots van ons test model:
...de roots van ons test model:
De HP EliteBook 840 G1 ziet er aan de buitenkant zeer simpel uit...
De HP EliteBook 840 G1 ziet er aan de buitenkant zeer simpel uit...
...en doet een prijs van meer dan €1600 niet echt vermoeden.
...en doet een prijs van meer dan €1600 niet echt vermoeden.
Ten opzichte van zijn voorganger heeft de 14 inch notebook een flink dieet ondergaan...
Ten opzichte van zijn voorganger heeft de 14 inch notebook een flink dieet ondergaan...
...en weegt hij nu minder dan 1.8 kilogram.
...en weegt hij nu minder dan 1.8 kilogram.
De behuizing is verlaagd tot 2.1 centimeter...
De behuizing is verlaagd tot 2.1 centimeter...
...zodat de 840 G1 zich kwalificeert voor de titel ultrabook.
...and the 840 G1 qualifies as an Ultrabook....zodat de 840 G1 zich kwalificeert voor de titel ultrabook.
HP gebruikt lichte legeringen van aluminium en magnesium...
HP gebruikt lichte legeringen van aluminium en magnesium...
...om de stevigheid te waarborgen.
...om de stevigheid te waarborgen.
Sommige oppervlakken...
Sommige oppervlakken...
...zijn afgewerkt met een soft-touch materiaal.
...zijn afgewerkt met een soft-touch materiaal.
We kunnen de scharnieren alleen maar prijzen...
We kunnen de scharnieren alleen maar prijzen...
...maar de maximale openingshoek zou groter mogen zijn.
...maar de maximale openingshoek zou groter mogen zijn.
Er zijn veel poorten beschikbaar...
Er zijn veel poorten beschikbaar...
...alhoewel HP wat oudere poorten heeft geschrapt.
...alhoewel HP wat oudere poorten heeft geschrapt.
Zowel Gigabit Ethernet...
Zowel Gigabit Ethernet...
...als VGA zijn aanwezig.
...als VGA zijn aanwezig.
Je kunt ook een docking station aansluiten.
Je kunt ook een docking station aansluiten.
De locatie van de kaartlezer is niet bepaald handig.
De locatie van de kaartlezer is niet bepaald handig.
Alhoewel het toetsenbord in het centrum licht meegeeft...
Alhoewel het toetsenbord in het centrum licht meegeeft...
...is de algehele type-ervaring een van de voordelen die een EliteBook biedt.
...is de algehele type-ervaring een van de voordelen die een EliteBook biedt.
Draadloze verbindingen en geluid kunnen met dedicated knoppen worden bediend.
Draadloze verbindingen en geluid kunnen met dedicated knoppen worden bediend.
Leds verlichten het toetsenbord.
Leds verlichten het toetsenbord.
Een alternatief voor het touchpad...
Een alternatief voor het touchpad...
...is de Pointstick.
...is de Pointstick.
Dedicated muisknoppen maken drag & drop commando's gemakkelijker.
Dedicated muisknoppen maken drag & drop commando's gemakkelijker.
Een kijkje aan de onderkant:
Een kijkje aan de onderkant:
De onderzijde is ook gemaakt van lichte legeringen.
De onderzijde is ook gemaakt van lichte legeringen.
Windows 8 Pro wordt meegeleverd, maar Windows 7 is standaard geïnstalleerd.
Windows 8 Pro wordt meegeleverd, maar Windows 7 is standaard geïnstalleerd.
Een handige schuifknop...
Een handige schuifknop...
...houdt de onderhoudsklep gesloten.
...houdt de onderhoudsklep gesloten.
Onder de klep zit de 50 Wh batterij...
Onder de klep zit de 50 Wh batterij...
...en je kunt aan de onderkant een extra batterij vastklikken.
...en je kunt aan de onderkant een extra batterij vastklikken.
Twee 4 GB modules bezetten de RAM slots...
Twee 4 GB modules bezetten de RAM slots...
...en het 2.5 inch slot wordt bezet door een SSD van Intel.
...en het 2.5 inch slot wordt bezet door een SSD van Intel.
Er is ook een slot voor een (extra) M.2 SSD.
Er is ook een slot voor een (extra) M.2 SSD.
WLAN, Bluetooth, UMTS/HSPA+ – alleen LTE is is niet beschikbaar.
WLAN, Bluetooth, UMTS/HSPA+ – alleen LTE is is niet beschikbaar.
Een stille fan voert warme lucht af.
Een stille fan voert warme lucht af.
HP levert een compacte 45 Watt oplader mee.
HP levert een compacte 45 Watt oplader mee.

Vergelijkbare notebooks

Vergelijkbare notebooks van een andere fabrikant

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Prijsvergelijking

Pro

+Stevige behuizing
+Goede bouwkwaliteit
+Uitstekende invoerapparatuur
+Helder beeldscherm
+Krachtige systeemprestaties
+Gemakkelijk te onderhouden
+Geïntegreerde UMTS/HSPA+ module
 

Contra

-TN paneel met beperkte kijkhoeken
-Matige 0.9 MP webcam
-Kaartlezer lastig bereikbaar
-Hoge prijs

In het kort

Wat we goed vonden

De logge EliteBook van vroeger zijn verleden tijd - de zeer mobiele 840 G1 past perfect in dit moderne ultrabook tijdperk.

Wat we misten

HP kan voornamelijk nog kleine details verbeteren: een betere webcam en een Thunderbolt poort zouden welkom zijn voor de opvolger. Een high-quality IPS paneel is al beschikbaar, maar wel tegen meerprijs.

Wat verraste ons

Vier en een half jaar na de lancering van Windows 7 - en ongeveer 18 maanden na uitbrengen van de opvolger - worden er nog steeds notebooks met dit besturingssysteem geleverd. Het moet Microsoft toch zorgen baren dat zakelijke gebruikers Windows 8 nog altijd vermijden.

De concurrentie

Directe concurrenten zijn onder andere de Dell Latitude E7440 en de Lenovo ThinkPad T440s. Krachtigere CPU en GPU prestaties vind je bij de ThinkPad T440p of HP's workstation versie, de ZBook 14.

Beoordeling

HP EliteBook 840 G1 - 05-04-2014 v4(old)
Till Schönborn

Behuizing
92 / 98 → 94%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
89%
Aansluitmogelijkheden
80 / 80 → 100%
Gewicht
66 / 20-67 → 98%
Batterij
87%
Beeldscherm
78%
Gaming-performance
66 / 68 → 97%
Applicatie-performance
85 / 92 → 92%
Temperatuur
91%
Luidheid
94%
Audio
63%
Camera
45 / 85 → 53%
Gemiddelde
79%
87%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP EliteBook 840 G1-H5G28ET Ultrabook
Till Schönborn, 2014-04-22 (Update: 2014-05- 4)
Andreas Osthoff
Editor of the original article: Andreas Osthoff - Managing Editor Business Notebooks