Notebookcheck

Testrapport Lenovo ThinkPad T440 20B6005YGE Notebook

Evergreen. Er zijn maar weinig notebooks die zo'n lange geschiedenis hebben als de ThinkPad T-serie. Lenovo volgt de huidige trend met de nieuwste 14-inch-versie en richt zich in het bijzonder op mobiliteit. Ook de interne componenten en invoerapparatuur zijn vernieuwd. Lees ons testrapport om er achter te komen wat je kan verwachten van het werkpaard.
J. Simon Leitner, Tanja Hinum (vertaald door Siemon Boes), 🇺🇸 🇩🇪 ...
Lenovo Thinkpad T440
Lenovo Thinkpad T440
Onder de loep: Lenovo Thinkpad T440 (20B6005YGE), ter beschikking gesteld door: notebooksandmore.de
Onder de loep: Lenovo Thinkpad T440 (20B6005YGE), ter beschikking gesteld door: notebooksandmore.de

Voor het originele Engelse testrapport, zie hier.

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat we de directe voorganger, de Lenovo ThinkPad T430 getest hebben, maar er is intussen veel veranderd. Aangedreven door het Ultrabook-initiatief van Intel worden behuizingen smaller en bieden efficiënte processors hetzelfde prestatieniveau, terwijl het stroomverbruik en de vereisten op het vlak van koeling aanzienlijk verminderd zijn. Moderne zakelijke notebooks moeten mobiel genoeg zijn en tegelijk mooi om naar te kijken.

Lenovo heeft zijn klassieke T-serie herontworpen om tegemoet te komen aan deze veranderde eisen; zelfs het basismodel heeft een behuizing die aanspraak maakt op de titel van Ultrabook. Dit omvat een laag gewicht, goede batterijduur, ULV processor en optioneel aanraakscherm.

Zoals de klanten verwachten, biedt Lenovo verschillende configuraties van de T440 aan. We testen één van de duurdere versies (20B6005YGE) met een Intel Core i7-4600U CPU, HD+ beeldscherm en een harde schijf van 500 GB. Prijs: 1419 euro (~$1959). De goedkoopste configuratie start bij 900 euro (~$1242) en de maximumprijs ligt tussen de 1700 en 1800 euro (~$2346 en ~$2485) (256 GB SSD & UMTS).

+ Gedetailleerde specificaties: open hier

Behuizing

Na de Lenovo ThinkPad T440s grondig getest te hebben, kunnen we zeggen dat de T440 een zowat identieke behuizing heeft; op dit vlak dus niets nieuws. Volgens Lenovo is de T440 net iets groter dan de T440s (+9 mm breedte, +25 mm lengte, +0,2 mm dikte; respectievelijk ~0.35, 1.0 en 0.1 inch); onze testconfiguratie weegt 1720 gram (~3.8 pond), wat 160 gram (~0.4 pond) zwaarder is dan de T440s uitgerust met een vergelijkbare batterij. De T440p is echter nog aanzienlijk dikker en zwaarder.

Dit zou niet mogen gebeuren: problemen met bouwkwaliteit bij de T440.
Dit zou niet mogen gebeuren: problemen met bouwkwaliteit bij de T440.

De stabiliteit van de T440 is in orde, maar bij geconcentreerde druk kunnen we kraakgeluiden waarnemen aan de rechterkant van de polssteun. Het scherm kan geopend worden met één hand, de scharnieren zijn precies en er is geen sprake van wiebelen. De bouwkwaliteit is prima, afgezien van één klein probleem bij ons testtoestel: we kunnen een scherpe rand voelen aan de voorkant van de basis, meer bepaald de voorkant van het kunststoffen deel dat de basisunit sluit. Dit is te wijten aan het spuitgietproces van de kunststof en zou - volgens ons - weggewerkt moeten geweest zijn na het productieproces of ten laatste bij de assemblage. Zeker gezien het feit dat deze plek van groot belang is bij gebruik van het toestel. Afhankelijk van de positie van de handen, kunnen je polsen tegen het chassis wrijven, wat in ons geval een niet erg aangenaam gevoel geeft. Fijn schuurpapier zou deze situatie kunnen verbeteren, maar deze oplossing klinkt als een grap voor een vermeende business-notebook als de T440.

In vergelijking met de voorganger ThinkPad T430, is de T440 een aanzienlijk dunner en lichter toestel en is het ontwerp nu ook eenvoudiger en meer geometrisch geprononceerd (geen schelpvorm meer). De oppervlakken van het toestel hebben een fijnere structuur en geven een meer kwalitatieve indruk. Lenovo veranderde het kleurschema naar donkergrijs, maar dit is alleen merkbaar als je het met de zwarte toetsen vergelijkt.

Er is veel veranderd vergeleken met de voorganger ThinkPad T430:
Er is veel veranderd vergeleken met de voorganger ThinkPad T430:
Dunne behuizing, eenvoudig design, nieuwe kleur, maar niettemin een typische ThinkPad.
Dunne behuizing, eenvoudig design, nieuwe kleur, maar niettemin een typische ThinkPad.

Connectiviteit

Ter herinnering: dit was de ThinkPad "The Brick" T430...
Ter herinnering: dit was de ThinkPad "The Brick" T430...

Na de testrapporten van de verwante ThinkPad T440p en ThinkPad T440s, zou je kunnen vermoeden dat de ThinkPad T440 zich ergens tussen deze twee toestellen bevindt op het vlak van poorten. Dit is echter niet het geval. De T440 maakt gebruik van praktisch hetzelfde chassis als de T440s, die net iets groter is volgens Lenovo. De beschikbare poorten zijn vergelijkbaar met die van de T440s met betrekking tot variëteit, aantal en verdeling, met één uitzondering: een USB 3.0-poort aan de linkerkant is verwijderd, waardoor de T440p slechts twee van deze poorten te bieden heeft. Mini DisplayPort, VGA, LAN en de twee USB-poorten zouden moeten voldoen voor de meeste scenario's en de positionering is eveneens handig, maar de twee USB-poorten behoren wel tot de absolute basisuitrusting. We kunnen maar één verklaring bedenken voor deze beperking: Lenovo wilt differentiëren tussen de T440 en de T440s; de T440 heeft absoluut plaats voor een derde poort.

Rechterkant: gecombineerde stereo-aansluiting, 4-in-1 kaartlezer, USB 3.0, LAN, VGA, Kensington Lock
Rechterkant: gecombineerde stereo-aansluiting, 4-in-1 kaartlezer, USB 3.0, LAN, VGA, Kensington Lock
Linkerkant: aansluiting voeding, ventilator-uitlaat, USB 3.0 (met stroom), SmartCard (optioneel)
Linkerkant: aansluiting voeding, ventilator-uitlaat, USB 3.0 (met stroom), SmartCard (optioneel)
Access Connections
Access Connections

Communicatie

Lenovo's ThinkPad T440 kan uitgerust worden met alle soorten communicatie-features. Dit omvat een draadloze module - in dit geval van Intel (Intel Wireless AC 7260) - met ondersteuning voor de nieuwste WLAN-standaard 802.11ac. Je kan ook Intel Wireless Display, Bluetooth 4.0 en 2.4 en 5 GHz-netwerken gebruiken. Bovendien biedt Intel ook de I218-LM-module voor een snelle Gigabit-Ethernet verbinding. Afhankelijk van de configuratie kan je de ThinkPad T440 eveneens uitrusten met een UMTS-modem. Ons testtoestel gebruikt een Ericsson N5321 HSPA+ modem.

We testen de ontvangst van de T440 in een individuele opstelling en vergelijken het resultaat met de ThinkPad X220 (Intel Centrino Advanced-N 6205) in combinatie met een PRG AV402N router. Ons eerste meetpunt (een afstand van 5 meter (~16 voet) van de router doorheen een dunne muur) toont dat beide toestellen erg gelijkaardig presteren en de maximaal beschikbare bandbreedte kunnen gebruiken. Meetpunt nummer 2 (15 meter; ~49 voet, 2 dunne muren, glazen deur met drie lagen) resulteert in een afname tot 50% voor de X220, terwijl de T440 nog altijd 90% van de maximale bandbreedte kan gebruiken. Meetpunt 3 (15 meter, twee massieve plafonds, verschillende massieve muren) is een grotere uitdaging. De T440 haalt nog zo'n 25% van de maximale bandbreedte, de X220 slechts 15%.

Beveiliging

Goede uitrusting op het vlak van beveiliging is de norm voor business-notebooks. De T440 biedt hardware features zoals een vingerafdruklezer, een geïntegreerde TPM-chip en een SmartCard-lezer (niet beschikbaar in onze testconfiguratie). Een andere beveiligingsfunctie (vergelijkbaar met de voorgangers) is het drainagesysteem van de behuizing en het toetsenbord. Je kan drie kleine openingen zien aan de onderkant van de basisunit, waar vloeistoffen, die via het toetsenbord in de behuizing kunnen lekken, afgevoerd worden zonder schade aan te richten aan gevoelige onderdelen in de behuizing. De ThinkPad kan ook grotere hoeveelheden vloeistof aan.

Accessoires

Er bestaan veel optionele accessoires voor een klassieke ThinkPad als de T440. Dit omvat uiteenlopende docking stations die de variëteit aan poorten uitbreiden en een snelle verbinding tussen het toestel en externe apparaten mogelijk maken.

Voordelig op het vlak van software: de ThinkPad T440 heeft een licentie voor Windows 7 Pro én Windows 8 Pro (beide 64-bit).

Onderhoud

Oudere ThinkPads hebben meestal onderhoudskleppen, maar deze zijn achterwege gelaten ten voordele van de verminderde dikte van de nieuwe behuizing - de basisunit van de ThinkPad T440 meet slechts 15.5 millimeter (~0.6 inch) zonder de ondersteunende voetjes. Je hebt alleen rechtstreeks toegang tot het SIM-kaart-slot aan de rechterkant van de behuizing en de secundaire batterij aan de achterkant. We kunnen de Hardware Maintenance Manual van Lenovo of de User Guide van de T440 aanraden als je ook toegang wilt krijgen tot de hoofdcomponenten.

Na de acht Philips-schroeven te hebben losgemaakt, kan je de cover aan de onderkant voorzichtig optillen (vastgeklikt met haakjes) om aan de hardware te komen. Je hebt goede toegang tot de heatpipe en de ventilator, die ook verwijderd kan worden om schoon te maken. Eén geheugenslot is nog vrij voor een mogelijke upgrade; hetzelfde geldt voor de lege nis voor een 2.5-inch harde schijf. Ons testtoestel maakt gebruik van een erg dunne component voor de opslag, maar de adaptor ondersteunt schijven met een hoogte van maximaal 9,5 mm. Ook toegankelijk zijn de BIOS-batterij en de WLAN- en WWAN-modules, die zich bevinden in de M.2-slots. Het is eveneens mogelijk om de interne batterij te verwijderen, hoewel deze is vastgemaakt met schroeven. Configuraties zonder SmartCard-lezer hebben nog een bijkomend M.2-slot met een SSD-cache onder de batterij.

De ThinkPad T440 heeft geen onderhoudskleppen.
De ThinkPad T440 heeft geen onderhoudskleppen.
In het geval van een herstelling zal je de hele cover aan de onderkant moeten verwijderen.
In het geval van een herstelling zal je de hele cover aan de onderkant moeten verwijderen.
Daarna heb je toegang tot bijna alle onderdelen.
Daarna heb je toegang tot bijna alle onderdelen.
Bijvoorbeeld de koeling-unit met heatpipe, warmtewisselaar en ventilator.
Bijvoorbeeld de koeling-unit met heatpipe, warmtewisselaar en ventilator.
Draadloze module en WWAN-modem in M.2-slots.
Draadloze module en WWAN-modem in M.2-slots.
Eén geheugen-slot is nog vrij en 4 GB is vastgesoldeerd op het moederbord.
Eén geheugen-slot is nog vrij en 4 GB is vastgesoldeerd op het moederbord.
Je kan de 2.5-inch harde schijf ook vervangen.
Je kan de 2.5-inch harde schijf ook vervangen.
De geïntegreerde batterij is vastgemaakt met schroeven, maar niettemin vervangbaar.
De geïntegreerde batterij is vastgemaakt met schroeven, maar niettemin vervangbaar.
Je moet gewoon de schroeven losmaken...
Je moet gewoon de schroeven losmaken...
...en je kan de 24 Wh-batterij verwijderen.
...en je kan de 24 Wh-batterij verwijderen.
Onder de batterij zit nog een M.2-slot (alleen zonder SmartCard).
Onder de batterij zit nog een M.2-slot (alleen zonder SmartCard).
De twee luidsprekers hebben zelfs een best grote klankkast.
De twee luidsprekers hebben zelfs een best grote klankkast.

Garantie

Zoals gewoonlijk komt de ThinkPad T-serie met een driejarige garantie van de fabrikant, inclusief service aan huis (volgende werkdag). Lenovo biedt ook uiteenlopende upgrades voor de garantie en diensten. Bijvoorbeeld de "Priority Support Expansion" voor zo'n 100 euro (~$138), die ondermeer een priority service voor de Helpdesk, 24/7 technische ondersteuning en wereldwijde ondersteuning voor hardware en software omvat. Er zijn ook uitbreidingen van de garantieperiode (maximaal 5 jaar) mogelijk, met of zonder uitgebreide indekking voor accidenten (accidental protection - ADP). Zakelijke gebruikers doen er goed aan zorgvuldig te kiezen tussen deze opties. Meer informatie over de service status en mogelijke upgrades is hier te vinden.

Invoerapparatuur

Het toetsenbord van de T440 behoudt de vertrouwde kwaliteiten.
Het toetsenbord van de T440 behoudt de vertrouwde kwaliteiten.
Een probleem voor veel gebruikers: geen aparte knoppen meer voor de TrackPoint.
Een probleem voor veel gebruikers: geen aparte knoppen meer voor de TrackPoint.

Toetsenbord

Het is alweer een eind geleden dat ThinkPad-fans te maken kregen met het herontworpen toetsenbord - de overgang van het klassieke toetsenbord naar een chiclet-toetsenbord was destijds erg populair. Lenovo beloofde dat de nieuwe toetsen dezelfde techniek gebruiken als tevoren en daarom een vertrouwde en aangename typ-ervaring bieden, evenals rechtstreekse verlichting van de toetsen in plaats van de verouderde Thinklight.

Welnu, meer dan twee jaar na datum behoort het huidige toetsenbord nog altijd tot de beste invoerapparaten voor notebooks op de markt. Het toetsenbord van ons testtoestel is identiek aan dat van de reeds geteste T440s. We kunnen de talrijke beweringen bevestigen; je krijgt een erg aangename typ-ervaring (concave toetsen). We willen hier ook bij vermelden dat Lenovo een licht aangepaste toetsen-layout heeft toegepast.

Touchpad

Het vroeger ondenkbare, een nieuw toetsenbord voor ThinkPads, werd werkelijkheid en de markt leek dit best te kunnen smaken. De tijd was rijp voor een nieuwe revolutie - een nieuwe touchpad-TrackPoint-combinatie was noodzakelijk. Zo gezegd, zo gedaan: Lenovo introduceerde zijn 5-punt-trackpad in de T431s, de voorganger van de huidige T440s. Zoals verwacht maakt dit heel wat reacties los bij de gemeenschap.

De aparte knoppen van de TrackPoint werden nu geïntegreerd in de touchpad zelf, die op zijn beurt veel groter werd. Het touchpad werd zo de (door de fabrikant) geprefereerde muisvervanger. Hoewel deze "innovatie" slecht werd onthaald door de gemeenschap, voorzag Lenovo op de lange termijn geen alternatief, waardoor alle verzet zinloos was. Vandaag zijn alle modellen, tot en met de instapmodellen van de Edge-serie, uitgerust met de nieuwe touchpad.

"Wat is de volgende stap?" Dit is een legitieme vraag. Lenovo introduceerde reeds andere veranderingen in het ontwerp. Bijvoorbeeld het adaptive keyboard en gebaren-besturing van de nieuwste pionier ThinkPad X1 Carbon. We "kijken al uit" naar de volgende ThinkPad refresh...

Toch blijft het trackpad op zich één van de beste touchpads die je kan vinden bij een Windows-toestel. Het oppervlak is zijdezacht en geeft een goede indruk van afgelegde afstand met duidelijk gedefinieerde weerstand, goede invoer en precisie. De geliefde TrackPoint moet er echter aan geloven. Het ontbreken van de aparte knoppen kan niet gecompenseerd worden door de five-zone-ClickPad.

Is dit je nieuwe werkomgeving?
Is dit je nieuwe werkomgeving?

Beeldscherm

Lenovo vermeldt vier verschillende opties voor het scherm van de ThinkPad T440 in de specificaties van de VS-versie. De goedkoopste oplossing is een TN HD-paneel met een bescheiden resolutie van 1366x768 pixels, dat optioneel met touch-functionaliteit kan uitgerust worden. Lenovo rekent slechts $50 meer aan voor het HD+ paneel in de online shop (VS), maar een stevige $250 voor hetzelfde paneel met een aanraakscherm. Onst testtoestel heeft de HD+ versie met een mat oppervlak (zonder touch).

Gezien het feit dat dit al een redelijk kwalitatief scherm is, valt het beeld op het eerste zicht tegen. Het paneel mist contrast en heeft een blauwe waas.

We gebruiken onze standaard meetinstrumenten voor het beeldscherm en zien dat de resultaten onze eerste indruk bevestigen: een matige helderheid van 268 nits is voldoende voor goed verlichte binnenomgevingen en je kan de notebook ook redelijk succesvol gebruiken buitenshuis dankzij het matte oppervlak (aan maximale helderheid). De zwartwaarde valt tegen: zwart oogt met 0,9 cd/m² eerder grijs.

Het matte scherm blijft zichtbaar onder rechtstreeks zonlicht.
Het matte scherm blijft zichtbaar onder rechtstreeks zonlicht.

Ter vergelijking: de Dell Latitude E6440 had een HD+ beeldscherm met een gemiddelde helderheid van 314 cd/m² en een maximaal contrast van 389:1; de dunne Latitude E7440 kan eveneens uitgerust worden met een optioneel Full HD IPS-paneel (mat, zonder touch) als aanvulling op de basisconfiguratie met een HD-paneel. Ons testrapport achterhaalde een gemiddelde helderheid van ongeveer 300 cd/m² en een contrast van 869:1 voor de versie met Full HD. Onze recent geteste HP EliteBook 840 G1 (HD-scherm) presteert ook iets beter met een gemiddelde helderheid van 280 cd/m² en een contrast van 405:1.

We namen eerst een helderheid van slechts 130 cd/m² waar in batterij-modus. Zelfs na de instellingen in Lenovo's Power Manager te hebben aangepast, werd de luminantie niet beter. Enkel het energieprofiel "Maximum Performance" van Lenovo verkreeg de volle helderheid in batterij-modus.

De helderheidsverdeling is met 86% prima en we konden met het blote oog geen afwijkingen waarnemen, zelfs niet met een volledig zwarte achtergrond.

Lenovo maakt gebruik van "pulse width modulation" (PWM) voor de helderheidsbesturing van het geteste scherm. We konden zelfs bij de laagste helderheid echter geen flikkeren opmerken.

258
cd/m²
256
cd/m²
252
cd/m²
275
cd/m²
294
cd/m²
264
cd/m²
271
cd/m²
274
cd/m²
269
cd/m²
Helderheidsverdeling
Lenovo B140R102 V1
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 294 cd/m² Gemiddelde: 268.1 cd/m²
Helderheidsverdeling: 86 %
Contrast: 320:1 (Zwart: 0.918 cd/m²)
ΔE Color 10.9 | 0.59-29.43 Ø5.6
ΔE Greyscale 11.88 | 0.64-98 Ø5.9
40% AdobeRGB 1998 (Argyll 3D)
Gamma: 2.37

Het scherm is niet echt geschikt voor professionele grafische artiesten. Een reden hiervoor is de beperkte dekking van het sRGB (56,8%) en het AdobeRGB-kleurenspectrum (39,8%).

 

Kleurendekking vergeleken met sRGB (rood) en AdobeRGB (grijs).
(sleep om te roteren, gebruik muiswiel om in- en uit- te zoomen)

We onderzoeken het scherm op het vlak van kleurenweergave. Onze schermanalyse met CalMAN toont geen goede resultaten voor het geïntegreerde paneel (Lenovo B140R102V1), in tegendeel. We kunnen duidelijke afwijkingen zien voor de grijswaarden (gemiddelde DeltaE 11.88) en kleuren (ColorChecker, gemiddelde DeltaE 10.9). De kleurtemperatuur is te laag; het resultaat is een zichtbaar blauwe waas.

Calibratie van het scherm (XRite i1 Pro 2) kon de situatie echter aanzienlijk verbeteren: de afwijking van de grijswaarden zakte tot een bijna ideale 1.83 (gemiddelde DeltaE), en een goede 3.26 voor de kleuren (ColorChecker, DeltaE). Subjectief zag het beeld er al bij al veel beter en accurater uit na de calibratie.

Grijswaarden (afleveringstoestand)
Grijswaarden (afleveringstoestand)
Kleurenweergave (afleveringstoestand)
Kleurenweergave (afleveringstoestand)
Saturatie (afleveringstoestand)
Saturatie (afleveringstoestand)
Grijswaarden (gecalibreerd)
Grijswaarden (gecalibreerd)
Kleurenweergave (gecalibreerd)
Kleurenweergave (gecalibreerd)
Saturatie (gecalibreerd)
Saturatie (gecalibreerd)
Kijkhoeken T440 HD+ non-touch
Kijkhoeken T440 HD+ non-touch

Het scherm brengt het er ook niet bijzonder goed vanaf met betrekking tot de kijkhoekstabiliteit. Zelfs standaard office-taken vereisten vaak dat we onze kijkpositie of de openingshoek van het scherm bijstelden omdat de inhoud op het scherm niet accuraat werd weergegeven. Zeker grafieken en foto's hebben onder dit probleem te lijden; grijswaarden zijn erg gevoelig. Verticale kijkhoeken in het bijzonder zijn zeer beperkt, wat vaak het geval is bij TN-panelen.

De verwante ThinkPad T440s heeft een betrekkelijk genereus IPS-scherm met een hogere resolutie van 1920x1080. Het scherm is op elk vlak duidelijk superieur aan dat van ons testtoestel.

Prestaties

Systeeminformatie Lenovo ThinkPad T440 20B6005YGE
Systeeminformatie Lenovo ThinkPad T440 20B6005YGE

Lenovo maakte een gedurfde beslissing voor de huidige generatie ThinkPads: de dikke, maar erg krachtige office-toestellen behoren tot het verleden; nu krijg je dunne en mobiele laptops met de nieuwste ULV-componenten van Intel. De voorganger ThinkPad T430 was nog uitgerust met performante chips als de i7-3520M (2.9 tot 3.6 GHz, TDP van 35 Watt), maar de huidige T440 is enkel verkrijgbaar met zuinige ULV CPU's van Intel's Haswell U-serie. De snelste chip is de i7-4600U, die ook in ons testtoestel werd geïntegreerd. Deze loopt aan 2.1 tot 3.3 GHz met een TDP van slechts 15 Watt, wat de specificaties dus wat zwakker maakt dan die van de voorganger. Men kan zich echter afvragen hoe groot het nadeel op het vlak van CPU-performance nu werkelijk is. Welke voordelen kan je verwachten?

Lenovo berust op grafisch gebied enkel op de geïntegreerde HD Graphics 4400 van de Haswell-processors. Betere prestaties zijn enkel beschikbaar bij de T440p-serie, die aangedreven worden door de iets snellere Intel HD Graphics 4600 (Haswell M) of de GT 730M GPU van Nvidia. Gezien de standard voltage-CPU's in dit systeem, leunt de p-serie dichter aan bij de voorganger T430 dan bij de huidige T440.

Voor de rest biedt Lenovo configuraties aan met conventionele HDD's of SSD's en kan het geheugen uitgebreid worden tot maximaal 12 GB. Merk op dat 4 GB rechtstreeks vastgesoldeerd is op het moederbord.

Als we de hele T-serie beschouwen, kunnen we zien dat de T440 de basisversie is voor de mobiele, professionele gebruiker. Sterkere prestaties zijn mogelijk met de T440p, een iets betere mobiliteit en een aantal exclusieve, bijkomende functies, bijvoorbeeld het Full HD IPS-scherm, maken de ThinkPad T440s vooral interessant voor verkopers. Meer prestaties EN meer pixels anderzijds, worden geboden door de ThinkPad T540p, die de opvolger is van de 15-inch basisversie T530.

Processor

We testen de prestaties van de i7-4600U CPU met Cinebench R11.5 en R15. De Single-thread test van Cinbench R11.5 toont dat de T440 zich iets achter vergelijkbaar uitgeruste toestellen positioneert. HWInfo stelt een kloksnelheid van 3.0 GHz vast en de tool neemt voor een kort moment zelfs een maximale kloksnelheid van 3.3 GHz waar. De Multi-thread test resulteert in 2..4 tot 2.5 GHz voor de geteste T440.

De voorganger T430, getest met de snelste standard voltage dual-core CPU op dat moment, de i7-3520M, presteert bijna identiek als slechts één core gebruikt wordt. Enkel multi-threaded scenario's resulteren in een voorsprong van zo'n 26%.

Cinebench Single thread: 3.0 Ghz
Cinebench Single thread: 3.0 Ghz
Cinebench Multi-thread: 2.4 up to 2,5 Ghz
Cinebench Multi-thread: 2.4 up to 2,5 Ghz
Cinebench OpenGL: 750 up to 1050 Mhz
Cinebench OpenGL: 750 up to 1050 Mhz

Alternatieve processors voor de T440 omvatten een i5-4300U, i5-4200U en de i3-4010U als instapmodel. Onze vergelijking van de benchmarks toont aan dat onze i7-versie duidelijk de leiding neemt met +13%, +33% en +46% (vergeleken met 4300U, 4200U en 4010U) in de Single-thread test. De voorsprong ten opzichte van de i5-chips is echter klein in de Multi-thread test; enkel de i3-4010 is aanzienlijk trager door de ontbrekende Turbo Boost.

Hoe zit het met de prestaties in batterij-modus? We kozen Lenovo's energieprofiel "Maximum Performance" en herhaalden de Cinebench tests. De resultaten liggen maar iets lager dan de resultaten met netstroom (Shading en Rendering). Dit wilt zeggen dat je ook onderweg praktisch over de volle performance kan beschikken.

Cinebench R11.5
CPU Single 64Bit (sorteer op waarde)
Lenovo ThinkPad T440 20B6005YGE
HD Graphics 4400, 4600U, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
1.41 Points ∼45%
Lenovo Thinkpad T440s 20AQ0069GE
HD Graphics 4400, 4600U, Samsung SSD 840 250GB MZ7TD2560/0L9
1.42 Points ∼45% +1%
Lenovo ThinkPad T430
NVS 5400M, 3520M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
1.43 Points ∼46% +1%
HP EliteBook 840 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
1.46 Points ∼46% +4%
Dell Latitude E6440
Radeon HD 8690M, 4300M, Seagate ST500LM000 Solid State Hybrid Drive
1.39 Points ∼44% -1%
Acer Aspire E1-572-34014G50Dnkk
HD Graphics 4400, 4010U, Seagate Momentus Thin ST500LT0 12-9WS142
0.76 Points ∼24% -46%
HP EliteBook Folio 1040 G1 (H5F62ET)
HD Graphics 4400, 4200U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
0.95 Points ∼30% -33%
Dell Latitude E7440
HD Graphics 4400, 4300U, Samsung SSD SM841 128GB
1.23 Points ∼39% -13%
CPU Multi 64Bit (sorteer op waarde)
Lenovo ThinkPad T440 20B6005YGE
HD Graphics 4400, 4600U, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
2.64 Points ∼5%
Lenovo Thinkpad T440s 20AQ0069GE
HD Graphics 4400, 4600U, Samsung SSD 840 250GB MZ7TD2560/0L9
2.75 Points ∼6% +4%
Lenovo ThinkPad T430
NVS 5400M, 3520M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
3.33 Points ∼7% +26%
HP EliteBook 840 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
2.92 Points ∼6% +11%
Dell Latitude E6440
Radeon HD 8690M, 4300M, Seagate ST500LM000 Solid State Hybrid Drive
3.37 Points ∼7% +28%
Acer Aspire E1-572-34014G50Dnkk
HD Graphics 4400, 4010U, Seagate Momentus Thin ST500LT0 12-9WS142
1.87 Points ∼4% -29%
HP EliteBook Folio 1040 G1 (H5F62ET)
HD Graphics 4400, 4200U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
2.48 Points ∼5% -6%
Dell Latitude E7440
HD Graphics 4400, 4300U, Samsung SSD SM841 128GB
2.77 Points ∼6% +5%
Cinebench R10 Shading 32Bit
7470
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
8159
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4598
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.41 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
18.25 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.64 Points
Cinebench R15 CPU Multi 64Bit
249 Points
Cinebench R15 CPU Single 64Bit
124 Points
Cinebench R15 Ref. Match 64Bit
98 %
Cinebench R15 OpenGL 64Bit
17.28 fps
Help

Globale Prestaties

Hoewel ons systeem relatief vlot werkte bij de tests, is het ontbreken van een snellere opslag in sommige gevallen toch merkbaar. Dit blijkt ook duidelijk als je naar de score van PCMark 7, evenals de huidige PCMark 8 kijkt. Vergelijkbare toestellen met een Solid-State Drive presteren aanzienlijk beter.

Zeker dagelijkse taken in kantooromgevingen met veel aan/uit-cycli, talrijke bestanden en applicaties en eventueel bijzondere omstandigheden als trillingen en het risico dat het toestel kan vallen, zijn perfecte omstandigheden voor een SSD. We zouden altijd een SSD verkiezen boven een krachtigere CPU die enkel een positief effect heeft in scenario's waar het toestel voor langere periodes belast wordt.

PCMark 7 - Score (sorteer op waarde)
Lenovo ThinkPad T440 20B6005YGE
HD Graphics 4400, 4600U, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
3349 Points ∼37%
Lenovo ThinkPad T430
NVS 5400M, 3520M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
2430 Points ∼27% -27%
Lenovo Thinkpad T440s 20AQ0069GE
HD Graphics 4400, 4600U, Samsung SSD 840 250GB MZ7TD2560/0L9
5022 Points ∼55% +50%
Dell Latitude E6440
Radeon HD 8690M, 4300M, Seagate ST500LM000 Solid State Hybrid Drive
4149 Points ∼45% +24%
HP EliteBook 840 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
5303 Points ∼58% +58%
PCMark 8 - Work Score Accelerated v2 (sorteer op waarde)
Lenovo ThinkPad T440 20B6005YGE
HD Graphics 4400, 4600U, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
3816 Points ∼56%
HP EliteBook 840 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
5180 Points ∼76% +36%
PCMark 7 Score
3349 punten
PCMark 8 Home Score Accelerated
3439 punten
PCMark 8 Home Score Accelerated v2
2623 punten
PCMark 8 Creative Score Accelerated v2
2503 punten
PCMark 8 Work Score Accelerated v2
3816 punten
Help

Opslag

Lenovo vermeldt conventionele HDD's, een versnelde SSHD en SSD-cache of een SSD in de specificaties van het toestel, maar alle vooraf geconfigureerde versies in Duitse winkels beschikken alleen over de trage, conventionele harde schijf of een SSHD op het moment van dit schrijven. Toch bieden veel winkels een SSD-upgrade, wat zonder twijfel de meer aantrekkelijke optie is, zeker als je meer opslagcapaciteit zou wensen.

Onze test-unit maakt ook gebruik van een HDD/SSD-cache-configuratie. Meer bepaald een Hitachi Travelstar Z7K500 harde schijf met een capaciteit van 500 GB en 7200 rpm in combinatie met een 16 GB SSD-cache (SanDisk U110) kunnen aangetroffen worden in het M.2-slot. Je kan de invloed van de cache met overdrachtsnelheden van bijna 200 MB/s duidelijk merken in HDTune. Een toegangstijd van 16.5 ms is dan weer typisch voor dit soort HDD.

Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
Overdrachtssnelheid Minimum: 36.7 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 195.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 106.5 MB/s
Toegangstijd: 16.5 ms
Pieksnelheid: 294.1 MB/s

Grafisch

De geïntegreerde HD Graphics 4400 van Intel in de T440 is een typische grafische kaart voor kantooromgevingen zonder de noodzaak voor een krachtigere, dedicated GPU. Vergeleken met de voorganger T430 met een Nvidia NVS 5400M GPU, is dit een duidelijke stap terug op vlak van prestaties. Deze laatste neemt de leiding met zo'n 40% in 3DMark 11. Lenovo probeert de performance-kloof te dichten met de ThinkPad T440p, die met zijn huidige Nvidia GT 730M GPU merkbaar superieur is aan de NVS GPU van de voorganger. Dell's Latitudie E6440 speelt in dezelfde klasse met de dedicated AMD Radeon 8690M GPU van onze testconfiguratie.

3DMark 11 - 1280x720 Performance (sorteer op waarde)
Lenovo ThinkPad T440 20B6005YGE
HD Graphics 4400, 4600U, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
901 Points ∼2%
Lenovo ThinkPad T430
NVS 5400M, 3520M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
1263 Points ∼3% +40%
Lenovo Thinkpad T440s 20AQ0069GE
HD Graphics 4400, 4600U, Samsung SSD 840 250GB MZ7TD2560/0L9
951 Points ∼2% +6%
Lenovo ThinkPad T440p 20AN-006VGE
GeForce GT 730M, 4700MQ, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
1886 Points ∼4% +109%
HP EliteBook 840 G1
HD Graphics 4400, 4600U, Intel SSD Pro 1500 Series SSDSC2BF180A4H
988 Points ∼2% +10%
Dell Latitude E6440
Radeon HD 8690M, 4300M, Seagate ST500LM000 Solid State Hybrid Drive
1790 Points ∼4% +99%
3DMark 11 Performance
901 punten
3DMark Ice Storm Standard Score
39078 punten
3DMark Cloud Gate Standard Score
4485 punten
Help
lage gem. hoge ultra
Fifa 14 (2013) 139.8 75.3 60.9 fps
F1 2013 (2013) 51 33 26 fps
Thief (2014) 14.3 8.5 7.1 fps

De doorsnee office-gebruiker kan het gewoonlijk probleemloos stellen zonder dedicated grafische kaart; de geïntegreerde oplossing van Intel is krachtig genoeg voor dagelijkse taken in zakelijke omgevingen. De situatie kan er anders uitzien als je moet werken met CAD/CAM-software, hoewel dit niet alleen afhangt van ruwe rekenkracht maar ook van de overeenkomstige drivers, zoals je kan zien in de SPECviewperf 11-benchmark. De voorganger T430 met de NVS 5400M wordt in enkele gevallen verslagen door de geïntegreerde GPU en zelfs de T540p met de GT 730M valt soms achter de T440, al neemt de Nvidia GPU ook de leiding bij enkele applicaties. HP's ZBook 14 kan daarentegen zijn classificatie als workstation duidelijk verantwoorden door een aanzienlijke voorsprong in prestaties in alle scenario's van deze benchmark.

Lenovo ThinkPad T440 20B6005YGE
HD Graphics 4400, 4600U, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
HP ZBook 14
FirePro M4100, 4600U, Samsung SSD 840 Pro 256GB MZ7PD256HAFV-0Z000
Lenovo ThinkPad T430
NVS 5400M, 3520M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
Lenovo ThinkPad T540p-20BE005YGE
GeForce GT 730M, 4700MQ, Samsung SSD 840 250GB MZ7TD256HAFV
SPECviewperf 11
457%
43%
118%
1920x1080 Siemens NX
1.72
21.28
1137%
2.32
35%
3.12
81%
1920x1080 Tcvis
2.28
13.56
495%
0.88
-61%
1.2
-47%
1920x1080 SolidWorks
8.71
37.88
335%
7.86
-10%
8.06
-7%
1920x1080 Pro/ENGINEER
2.04
8.87
335%
1.15
-44%
1.51
-26%
1920x1080 Maya
12.99
37.65
190%
7.9
-39%
9.79
-25%
1920x1080 Lightwave
12.48
48.54
289%
12.58
1%
16.76
34%
1920x1080 Ensight
2.17
11.29
420%
11.31
421%
19.95
819%
1920x1080 Catia
25.05
4.53
8.83

Emissies

Systeemgeluid

Over het algemeen is de ThinkPad T440 een stil toestel bij standaard office-taken. De ventilator is gewoonlijk gedeactiveerd bij lichte werklasten, bijvoorbeeld tekstverwerking of browsen op het web. Enkel een licht geruis van de harde schijf (31.5 dB(A) of 1.6 sone) is in dit geval hoorbaar. Configuraties met een SSD zouden dan volledig geruisloos zijn.

De T440 is zelfs aangenaam stil onder belasting. We nemen maar 33.0 dB(A) waar tijdens 3DMark 06. Onze stress test met een gelijktijdige belasting van zowel de CPU als GPU resulteert slechts in een tijdelijke en minimale verhoging van het geluid: 33.5 dB(A) of 1.9 sone zijn de maximale waarde die we konden optekenen.

Het volgende frequentiediagram illustreert de subjectieve gluidseigenschappen: het geruis van de HDD (roze) neemt plaats in de lage frequentie van rond 1 kHz. Belast het toestel en je kan een tijdelijke piek bij 2 kHz zien waar de CPU Turbo volledig gebruikt wordt (paars). De snelheid van de ventilator neemt af vanaf het moment dat de kloksnelheid zakt en blijft dan op hetzelfde niveau (groen, oranje). Je kan onder belasting zowel een geruis met een lage frequentie als een gedeelte met hogere frequentie horen. De witte curve toont ter referentie de toestand als het toestel af staat. De notebook produceert volgens onze metingen geen frequenties onder 250 Hz. Daarom is opgenomen audio onder deze frequentiegrens te wijten aan achtergrondgeluiden in onze bijna-geruisloze testomgeving.

Frequentiediagram, geluidseigenschappen ThinkPad T440
Frequentiediagram, geluidseigenschappen ThinkPad T440

Geluidsniveau

Onbelast
31.5 / 31.5 / 31.5 dB (A)
HDD
31.5 dB (A)
Belasting
33 / 33.5 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Behringer ECM8000 (15 cm afstand)

Temperatuur

We kunnen elke bezorgdheid over hoge temperaturen in de behuizing als gevolg van de beperkte activiteit van de ventilator elimineren. Bij afwezigheid van of bij lichte werklasten stijgen de oppervlaktetemperaturen niet boven 30 °C (86 °F). Bovendien resulteert een extreem scenario (stress test) slechts in niet-kritieke temperaturen onder 40 °C (104 °F).

Onze stress test (Prime95 & FurMark) heeft geen kans tegen de ThinkPad T440. De kloksnelheid van de CPU verlaagt tot 800-900 MHz en de GPU behoudt een kloksnelheid van zo'n 650 MHz. Het is dan ook geen verrassing dat de ventilator zo stil blijft bij een CPU-temperatuur onder 60 °C (140 °F).

Max. Belasting
 32.4 °C30.8 °C30.1 °C 
 32.3 °C32.3 °C31.2 °C 
 30.3 °C31.3 °C30.9 °C 
Maximum: 32.4 °C
Gemiddelde: 31.3 °C
33.2 °C35.7 °C36.1 °C
34.8 °C37.5 °C38.7 °C
31.8 °C31.1 °C30.6 °C
Maximum: 38.7 °C
Gemiddelde: 34.4 °C
Stroomadapter (max.)  40.1 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Raytek Raynger ST
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 31.3 °C / 88 F, compared to the average of 29.4 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 32.4 °C / 90 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(+) The bottom heats up to a maximum of 38.7 °C / 102 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.5 °C / 82 F, compared to the device average of 29.4 °C / 85 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 31.3 °C / 88.3 F and are therefore cool to the touch.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28 °C / 82.4 F (-3.3 °C / -5.9 F).

Luidsprekers

Vergelijkbaar met de behuizing van de ThinkPad T440s, zitten de openingen van de luidsprekers aan de linker- en rechterkant van de onderzijde. Optimale resultaten worden verkregen als je de notebook op een bureau of andere harde ondergrond gebruikt, zodat de geluidsgolven gereflecteerd kunnen worden naar de gebruiker. Het toestel op je schoot gebruiken kan een probleem vormen aangezien de mogelijkheid bestaat dat je beide luidsprekers afdekt, wat het geluid uiteraard nadelig beïnvloedt.

De vooraf geïnstalleerde Dolby software kan de geluidskwaliteit licht verbeteren en het verschil is duidelijk merkbaar als de software gedeactiveerd wordt. Het geluid is volgens ons nogal dun en gefocust op de hogere tonen. Het maximale volume (witte ruis: 84 dB(A), 53 sone) is dan weer erg degelijk en voldoende voor kamers van 20 - 30 m² (~215 - 323 sq ft). De geluidskwaliteit is in orde voor een notebook van dit formaat, zeker als je de typische omgeving van de T440 in overweging neemt.

Een blik op het frequentiediagram bevestigt onze subjectieve impressie: in de hoge frequenties vanaf ongeveer 1 kHz is het geluid van de luidsprekers degelijk (witte ruis - geel, roze ruis - lichtgeel), maar de kwaliteit zakt snel bij lagere frequenties. Een vergelijking toont dat een doorsnee desktop-geluidsinstallatie (Hercules XPS 2.100, 2x 12.5-Watt satellites + 35-Watt subwoofer) resulteert in een betere geluidservaring, zeker wat bass betreft.

Luidspreker eigenschappen ThinkPad T440 100% volume (witte ruis - geel, roze ruis - lichtgeel)
Luidspreker eigenschappen ThinkPad T440 100% volume (witte ruis - geel, roze ruis - lichtgeel)
Vergelijking: Mainstream 2.1 geluidsinstallatie (geel: 2.1, groen: 2.0, lichtgeel: T440 80 % volume)
Vergelijking: Mainstream 2.1 geluidsinstallatie (geel: 2.1, groen: 2.0, lichtgeel: T440 80 % volume)

Energiebeheer

Stroomgebruik

Ons gemeten stroomverbruik is, zoals verwacht, erg vergelijkbaar met dat van de reeds geteste ThinkPad T440s met dezelfde CPU. Terwijl het toestel slechts 4.1 Watt verbruikt in inactieve toestand, konden we voor een korte periode maximaal 43 Watt opmeten tijdens onze stress test. De stroomadapter is ingesteld op 45 Watt, wat bijgevolg voldoende is. Lenovo's T440p, uitgerust met een dedicated GT 730M GPU, levert gelijkaardige resultaten op in inactieve toestand (Nvidia Optimus), maar verbruikt tot en met 84 Watt onder belasting.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 4.1 / 7.1 / 9.7 Watt
Belasting midlight 36.2 / 43 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

Het toestel bevat twee batterijen van 24 Wh. Eén daarvan kan vervangen worden terwijl het toestel aan blijft (hot swap).
Het toestel bevat twee batterijen van 24 Wh. Eén daarvan kan vervangen worden terwijl het toestel aan blijft (hot swap).
De optionele extra batterij kan de looptijd van de T440 verdubbelen (foto: T440s).
De optionele extra batterij kan de looptijd van de T440 verdubbelen (foto: T440s).

De meeste configuraties van de T440 zijn uitgerust met twee batterijen van 24 Wh. Eén daarvan is niet erg toegankelijk door zijn positie vooraan in de behuizing; de tweede zit op de gebruikelijke plaats achteraan de basisunit. Deze batterij is eenvoudig te verwijderen. Een alternatief is een 6-cellen-batterij met een capaciteit van 72 Wh. Deze is verkrijgbaar voor zo'n 70 euro (~$97), steekt duidelijk uit aan de achterkant en weegt ongeveer 180 gram (~6.3 oz) meer. We testten deze batterij reeds in het testrapport van de ThinkPad T440s.

Twee afzonderlijke batterijen betekent dat je één batterij kan vervangen terwijl het toestel aan blijft staan (hot swap). Het is echter bijna noodzakelijk om het scherm dicht te klappen bij het verwijderen. Deze (verwijderbare) batterij wordt ook als eerste gebruikt als de netstroom wegvalt. Als je de bijna lege batterijen herlaadt, zal je zien dat de verwijderbare batterij opnieuw eerst aan beurt komt en tot 80% herladen wordt, waarna de interne batterij volledig tot 100% herladen wordt en ten slotte de rest van de verwijderbare batterij. De T440 heeft slechts ongeveer 45 minuten nodig voor de eerste 80% van de verwijderbare batterij en nog eens 45 minuten voor 80% van de interne module. Daarna duurt het 128 minuten voordat beide batterijen volledig herladen zijn.

Hoe zit het nu met de batterijduur? De Battery Eater Reader's Test, meer bepaald optimale condities en minimale belasting, levert een looptijd van meer dan 14 uur op. Meer realistische omstandigheden, gesimuleert door onze WLAN-Test (helderheid van ongeveer 150 cd/m², een nieuwe website om de 40 seconden), reduceren de batterijduur tot zo'n 4,5 uur. Dit is iets minder dan dat van onze T440s met een i5 CPU. HP's EliteBook 840, die een rechtstreekse concurrent van de T440 is, haalt een goede looptijd van 6 uur, niet in het minst dankzij zijn grotere batterij van 50 Wh. Dell's Latitude E7440 houdt het ook 5 uur vol met zijn kleine batterij van 43 Wh. De T440s met de optionele extra batterij en i7-4600U CPU ging 12 uur door in ons praktische WLAN-scenario. De T440 zou ook in staat moeten zijn batterijduur te verdubbelen door de grotere batterij.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
14h 18min
Surfen met WLAN
4h 20min
Belast (maximale helderheid)
1h 36min

Conclusie

T440 Score
T440 Score

Waartoe is de ThinkPad T440, het nieuwste toestel van de T440-serie, in onze testomgeving in staat? Vergeleken met de voorganger, de respectabele ThinkPad T430, denken we dat de behuizing in het bijzonder is verbeterd. Het chassis is nu aanzienlijk dunner, het gewicht is verminderd en het design is nu ook up-to-date, ten minste volgens ThinkPad-normen.

Wat invoerapparatuur betreft, blijft het uitstekende toetsenbord aanwezig. Toch werden sommige functies achterwege gelaten en zijn de aparte toetsen voor de bediening van het volume geïntegreerd in de F-rij. Het comfort van de touchpad werd verder verbeterd, wat vooral het resultaat is van de grotere afmetingen en het nieuwe oppervlakmateriaal. Helaas moest de TrackPoint er door deze ontwikkeling aan geloven, aangezien de vroeger aparte knoppen nu geïntegreerd zijn in het gevoelige oppervlak van de touchpad. De nieuwe TrackPoint kan het comfort van de voorganger niet evenaren.

De prestaties van de T440 liggen, afhankelijk van de configuratie, ongeveer op hetzelfde niveau als die van de voorganger, maar het aanzienlijk verminderde stroomverbruik verbetert de mobiliteit (gewicht, batterijduur). Het beeldscherm (HD+ versie) werd ook verbeterd in vergelijking met de voorganger op het vlak van helderheid en contrast. We waren echter niet tevreden met de ongecalibreerde kleurweergave in de geleverde toestand, waardoor het scherm niet opgewassen is tegen dat van de ThinkPad T440s. Het lijkt erop dat Lenovo intentioneel de T440 terughoudt, ten voordele van het duurdere model.

Hoe verhoudt de T440 zich met de concurrentie? We hebben recent de HP EliteBook 840 G1 met een vergelijkbare configuratie getest. Dankzij de geïntegreerde SSD biedt de notebook betere prestaties dan de T440. Beide schermen zijn aan elkaar gewaagd, hoewel de HP 840 G1 uitgerust kan worden met een Full HD-scherm. Het toestel van HP heeft een iets langere batterijduur, maar beschikt dan ook over een grotere batterij en een ietwat verminderd stroomverbruik door de SSD.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Lenovo ThinkPad T440 20B6005YGE Notebook
J. Simon Leitner, 2014-04-25 (Update: 2014-04-30)
Andreas Osthoff
Editor of the original article: Andreas Osthoff - Managing Editor Business Notebooks - 1235 articles published on Notebookcheck since 2013