Notebookcheck

Testrapport Dell Precision M4800 Notebook

De nieuwe standaard. Dell's Precision M4700 behield zijn toppositie in onze workstation ranglijst voor meer dan een jaar. Nu zijn opvolger is uitgekomen zijn de verwachtingen uiteraard zeer hooggespannen. We hebben het nieuwe model grondig getest en komen erachter of hij onze verwachtingen waar kan maken.
Tobias Winkler, Tanja Hinum, 🇺🇸 🇩🇪 ...

Het originele Engelse artikel vind je hier.

Dell's draagbare Precision workstations hebben hebben hun kwaliteiten de afgelopen jaren al meerdere keren getoond. Naast hun hoogwaardige bouwkwaliteit, goede hardwareconfiguratie en upgrademogelijkheden is het vooral de combinatie van krachtige prestaties en een lage geluidsproductie die indrukwekkend is. Aan de behuizing is nauwelijks iets veranderd, maar de binnenkant heeft een update gekregen.

Afgezien van Intel's Core i7-4900MQ CPU en Nvidia's nieuwste Quadro K2100M pro graphics is het vooral het QHD+ scherm met zijn extreem hoge resolutie dat eruit springt. Het paneel heeft maar liefst 3200x1800 pixels. Door de flinke rekenkracht zouden we nog bijna de 16 GB werkgeheugen en grote 256 GB solid state drive vergeten te noemen. Met een huidige prijs van ongeveer €2850 is de Dell Precision M4800 echter geen koopje. Afgezien van de doelgroep, professionele gebruikers, zal hij dus alleen een optie zijn voor erg ambitieuze thuisgebruikers.

Behuizing

De behuizing van Dell's Precision M4800 is nagenoeg hetzelfde als die van de drie voorgaande generaties. Nog altijd maken de gebruikte materialen een goede indruk en zorgen ze ervoor dat de behuizing er kwalitatief goed uitziet. De rotsvaste 15 inch Precision vertoont nauwelijks zwakke plekken en heeft een onberispelijke bouwkwaliteit. De polssteun is stevig, het toetsenbord buigt niet door en de stijfheid van de basis-unit en het schermcover zijn bovengemiddeld. Alleen het gebied boven het ExpressCard slot kan licht worden ingedrukt. Deze stevigheid gaat wel gepaard met een flink gewicht van ongeveer 3.2 kg. Ter vergelijking: Lenovo's ThinkPad W530 is met 2.8 kilogram grofweg 400 gram lichter. Dell heeft voor later dit jaar een alternatief mobiel workstation met ultrabook afmetingen aangekondigd voor ontwerpers die hogere eisen aan mobiliteit stellen. Deze Dell Precision M3800 zal een stuk dunner en lichter zijn, maar hoogstwaarschijnlijk minder krachtig.

Connectiviteit

Op dit gebied zijn er weinig dingen veranderd. De FireWire 400 poort is achterwege gelaten, waardoor de poorten aan de linkerzijde van de behuizing iets verder van elkaar geplaatst konden worden. Verder beschikt ons test model over een ruimtebesparende Slim-Line optische drive met slot-in mechanisme, vier USB 3.0 poorten en een USB/eSATA combo aan de achterzijde. Zoals gebruikelijk zijn er drie mogelijkheden om een externe monitor aan te sluiten: VGA, DisplayPort en HDMI.

Voorzijde: geen poorten
Voorzijde: geen poorten
Linkerzijde: Kensington, 2x USB 3.0, audio, optische slot-in drive, kaartlezer, Smart Card Reader, ExpressCard 54/34
Linkerzijde: Kensington, 2x USB 3.0, audio, optische slot-in drive, kaartlezer, Smart Card Reader, ExpressCard 54/34
Acherzijde: LAN, VGA, eSATA/USB 2.0 combo, HDMI, AC jack
Acherzijde: LAN, VGA, eSATA/USB 2.0 combo, HDMI, AC jack
Rechterzijde: WLAN switch, EasyEject drive bay, 2x USB 3.0, DisplayPort
Rechterzijde: WLAN switch, EasyEject drive bay, 2x USB 3.0, DisplayPort

Communicatie

Dell's eigen Wireless 1601 802.11n adapter met Bluetooth 4.0 ondersteuning is geïnstalleerd om draadloze communicatie mogelijk te maken. Er zijn drie antennes op de module aangesloten, waarvan er specifiek voor Bluetooth is. De Wi-Fi adapter werkt in de 2.4 GHz band en kan in theorie maximaal 144 Mbit/s aan. Tijdens het testen zijn we tegen geen enkel verbindingsprobleem aangelopen. Bij momenten haalden we op 10 meter van een 802.11n router met een Ralink RT2860T chip aan boord een snelheid van 5 MB/s. Ondanks dat er geen WWAN module voor mobiel internet is ingebouwd zijn de vereiste antennekabels en lege slots wel aanwezig. Het is tevens mogelijk om in zo'n leeg slot een mSATA SSD te plaatsen. De HD webcam is goed genoeg voor videochats en werkt ook bij weinig licht redelijk goed. Zoals gebruikelijk is een Gigabit LAN poort geïnstalleerd om via draad verbinding te maken met een netwerk.

Beveiliging

In eerste instantie verrast het ons dat een business notebook van bijna €3000 geen vingerafdruklezer heeft. Zelfs veel instapmodel notebooks hebben deze feature en had dus eigenlijk niet weggelaten mogen worden, maar de andere, uitgebreide beveiligingsmogelijkheden maken een hoop goed. Naast de doorgaans standaard aanwezige BIOS, Admin HDD en systeemwachtwoorden beschikt ons test model van de Precision M4800 over een Smart Card Reader, Trusted Platform Module (TPM) en Computrace functie die ingeschakeld kan worden.

Accessoires

Aangezien Dell de docking station poort niet heeft aangepast kunnen ook docking stations van vorige modellen worden gebruikt. Heb je er nog geen of wil je de oude vervangen, dan kost Dell's Advanced E-Port II port replicator ongeveer €280 en het D5000 Wireless docking station ongeveer €270.

Onderhoud

Wat onderhouds- en upgrademogelijkheden betreft levert Dell altijd goed werk. Alleen de batterij en twee schroeven moeten verwijderd te worden om de onderkant van de behuizing los te halen. Alle componenten zijn bereikbaar en vervolgens gemakkelijk te vervangen. De precieze stappen staan uitgebreid beschreven in de gebruikershandleiding. Beide fans kunnen schoon worden gemaakt en, mocht het nodig zijn, zelfs vervangen worden. In het quad-core model zitten onder het toetsenbord nog twee extra RAM slots.

Garantie

Dell's Precision M4800 wordt standaard geleverd met 3 jaar basic on-site service op de volgende werkdag. Upgrades of uitbreidingen van de service zijn optioneel. Zo kost 5 jaar ProSupport met on-site service op de volgende werkdag ongeveer €480.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

Zoals met meer zaken het geval is heeft Dell de invoerapparatuur niet veranderd. Het toetsenbord heeft een stille toetsaanslag met een gemiddelde diepte en maakt een stevige indruk. De lay-out, toetsgrootte en speciale functies zijn goed. Voor de toetsenbord verlichting zijn er vier intensiteitsniveau's en het dedicated numpad is erg handig voor de invoer van veel getallen.

Touchpad

Het TrackPoint is nog altijd een accuraat alternatief voor het touchpad en heeft tevens eigen muisknoppen. Deze kunnen echter ook als extra touchpad knoppen worden ingesteld. Het touchpad zelf heeft een oppervlak waar onze vingers gemakkelijk overheen glijden en reageert goed op invoer. Door de afmetingen van 80 x 45 mm is het niet echt geschikt voor multi-touch gestures, dus het touchpad zou best wat groter mogen zijn.

Toetsenbord
Toetsenbord
Cursortoetsen
Cursortoetsen
Linkerkant
Linkerkant
Touchpad & TrackPoint
Touchpad & TrackPoint

Beeldscherm

Dell Precision M4800 met een QHD+ scherm
Dell Precision M4800 met een QHD+ scherm

De Precision M4800 is leverbaar met drie verschillende type schermen. De meeste gebruikers zullen hoogstwaarschijnlijk niet voor het instapmodel met een resolutie van 1366 x 768 pixels gaan, maar vooral professionele gebruikers zullen dit type scherm weinig aantrekkelijk vinden. Het eveneens niet reflecterende Full HD scherm, met ruimere kijkhoeken, is een stuk aantrekkelijker en biedt een stuk meer digitale werkruimte. Een van de belangrijkste features van ons test model is het QHD+ scherm. Naast de enorme werkruimte scoort dit scherm ook nog eens op bijna elk gebied erg hoog.

Standaard desktop
Standaard desktop
Desktop in Photoshop
Desktop in Photoshop
Desktop in Sony's Vegas Pro
Desktop in Sony's Vegas Pro
Voorbeeld van mogelijke weergaveproblemen
Voorbeeld van mogelijke weergaveproblemen

De hoge resolutie van 3200 x 1800 pixels zorgt voor een zeer scherp en gedetailleerd beeld. Met het blote oog kunnen we bijvoorbeeld geen individuele pixels onderscheiden. Daarnaast biedt het een hoop werkruimte en kun je gemakkelijk meerdere vensters en documenten tegelijk open hebben staan.

Een nadeel is dat de letters, iconen en menuknoppen veel kleiner zijn. Dat kan  in veel gevallen verholpen worden door de schermgrootte in de systeeminstellingen aan te passen. Soms werkt dat echter niet en afhankelijk van het programma en de venstergrootte kan het nodig zijn om het digitale vergrootglas in Windows te activeren. We willen dit een "kinderziekte" noemen, omdat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat high-definition schermen de nieuwe standaard worden en programma's dus hiervoor geoptimaliseerd worden.

Door de, naar onze mening, zeer goede interpolatie kwaliteit profiteren foto's video's en animaties (zelfs die van een lage resolutie) van de hoge pixeldichtheid en zien ze er een stuk beter uit dan op een standaard HD beeldscherm. Af en toe kan het echter noodzakelijk zijn om de resolutie handmatig te verlagen wanneer bijvoorbeeld knoppen niet reageren, of het automatisch omschakelen naar een andere resolutie niet functioneert. Alternatieve resoluties worden dan ook ruim ondersteund en kunnen geheel naar wens worden geselecteerd. Op dat gebied zijn er totaal geen beperkingen meer zoals we die eerder wel eens bij Dell notebooks zagen.

356
cd/m²
392
cd/m²
374
cd/m²
367
cd/m²
383
cd/m²
378
cd/m²
387
cd/m²
380
cd/m²
393
cd/m²
Helderheidsverdeling
SHP13F9, JJ74H_LQ156Z1
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 393 cd/m² Gemiddelde: 378.9 cd/m²
Helderheidsverdeling: 91 %
Helderheid in Batterij-modus: 383 cd/m²
Contrast: 946:1 (Zwart: 0.405 cd/m²)
ΔE Color 3.89 | 0.59-29.43 Ø5.6
ΔE Greyscale 5.73 | 0.64-98 Ø5.8
98.3% sRGB (Argyll 1.6.3 3D)
64% AdobeRGB 1998 (Argyll 1.6.3 3D)
69.66% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
97.79% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
68.09% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)
Gamma: 2.41

Het maximum helderheidsniveau varieert van 356 cd/m² in de linkerbovenhoek tot 393 cd/m² in de rechterbenedenhoek. Het verlichtingspercentage komt daarmee op een zeer goede 91%. Verschillen in helderheid zijn alleen zichtbaar op een achtergrond van effen donkere kleuren. Het helderheidsniveau kan zeer precies ingesteld worden: er zijn 15 niveau's tussen het minimum van 48 cd/m² en het maximum. Op helderheidsniveau 6 meten we 158 cd/m². Dit is in de meeste gevallen voldoende om binnenshuis mee te werken en gebruiken we dus ook tijdens onze Wi-Fi batterijduur test.

Zonlicht van opzij
Zonlicht van opzij
Zonlicht van voren
Zonlicht van voren
Scherm uit de zon gedraaid
Scherm uit de zon gedraaid
Tegen het zonlicht in
Tegen het zonlicht in
AdobeRGB: ongeveer 64%
AdobeRGB: ongeveer 64%
sRGB: ongeveer 89%
sRGB: ongeveer 89%

Buitenshuis profiteert het scherm enorm van het hoge maximum helderheidsniveau en de matte afwerking. Storende reflecties komen niet voor en zelfs in lichte omgevingen is content goed leesbaar. De notebook is dus met nauwelijks beperkingen buitenshuis te gebruiken.

De vastgestelde contrast ratio van 945:1 is duidelijk boven het gemiddelde van de notebook die we testen en is voor een notebook een zeer goed resultaat. Foto's video's, 3D modellen en zelfs games en geschreven tekst profiteren hiervan.

Het scherm kan meer dan 85000 kleuren weergeven, maar ze vallen niet geheel binnen de sRGB standaard. Hiervan kan ongeveer 89% worden weergegeven en voor veel toepassingen is dat voldoende. Bij notebooks is een volledige weergave van het sRGB kleurenbereik op dit moment alleen mogelijk met RGB LED schermen.

De standaard kalibratie is een stuk beter dan we van notebooks gewend zijn. De gamma-waarde volgt de ideale curve erg goed en de andere metingen leveren eveneens een zeer goed resultaat op: een gemiddelde DeltaE 2000 van 5.73 (grijswaarden) en 3.89 (gemixte kleuren). Toch zullen professionele gebruikers niet direct aan de slag kunnen met Dell's QHD scherm. De afwijkingen voor individuele kleuren zijn namelijk niveau dat met het blote oog zichtbaar is en wat correspondeert met DeltaE 2000 waarden van meer dan 10. Na kalibratie zijn deze afwijkingen verholpen en heb je een zeer bruikbaar scherm. Naast de uitstekende DeltaE 2000 waarden voor accuraatheid van de kleurenweergave en grijswaarden dragen ook de RGB balans en gamma curve hun steentje bij aan de uitstekende beeldweergave.

Grijswaarden
Grijswaarden
Kleurenbeheer
Kleurenbeheer
Saturation Sweeps
Saturation Sweeps
ColorChecker
ColorChecker
Grijswaarden (gekalibreerd)
Grijswaarden (gekalibreerd)
Color Management (gekalibreerd)
Color Management (gekalibreerd)
Saturation Sweeps (gekalibreerd)
Saturation Sweeps (gekalibreerd)
ColorChecker (gekalibreerd)
ColorChecker (gekalibreerd)


De ruime kijkhoeken passen zeer goed bij de tot zover uitstekende meetresultaten. Zowel horizontaal als verticaal profiteert de gebruiker van zeer ruime kijkhoeken. Zichtbare verliezen in helderheidsniveau en vervagende kleuren treden uitsluitend op wanneer je van vanaf de zijkant van onder of boven naar het scherm kijkt.

Kijkhoeken: Dell Precision M4800 with QHD+ scherm
Kijkhoeken: Dell Precision M4800 with QHD+ scherm

Prestaties

De primaire focus van een professioneel workstation ligt natuurlijk op prestaties. Op dit gebied heeft de gebruiker, zoals we gewend zijn van Dell, ontzettend veel keuze. De configuratiemogelijkheden voor losse klanten en consumenten is echter beperkter. Voor deze groep gebruikers heeft Dell op het moment drie standaard geconfigureerde modellen in het assortiment, die ook zo ongeveer drie prijsklassen vertegenwoordigen. Zakelijke gebruikers en groothandelaars kunnen de notebook echter volledig naar wens configureren en dus speciale features laten integreren wanneer ze een voldoende groot aantal systemen bestellen.

Ons test model is een van standaard geconfigureerde modellen en is het topmodel van de drie. Dell installeert een zeer krachtige processor, namelijk de Intel Core i7-4900MQ CPU. Met 16 GB RAM is het werkgeheugen behoorlijk groot en de snelle SSD van 256 GB zal in de meeste gevallen voldoende opslagruimte bieden. Nvidia's professionele Quadro K2100M zorgt voor de grafische berekeningen en, zoals eerder gezegd, kijkt de gebruiker naar een uitstekend QHD+ scherm. Dell's twee alternatieve modellen beschikken over andere professionele graphics chips en ook voor hen is er keuze uit verschillende opslagmedia, de hoeveelheid werkgeheugen, CPU's en andere kleine details. De basisprijs bedraagt op dit moment €1419.

CPU
Caches
Moederbord
RAM
SPD
GPUZ
HD Tune
DPC Latency Checker
Systeeminformatie: Dell Precision M4800

Processor

Audio converteren
Audio converteren

Intel's Core i7-4900MQ processor staat op het moment in onze top 10 van CPU's en kan alleen niet op tegen twee Extreme Editions en desktop CPU's. Meer rekenkracht in een notebook is bijna ondenkbaar, wat geheel in lijn is met de performance claim van het workstation. De belangrijkste features van deze professor zijn technologieën als Intel's Turbo Boost (2.8 - 3.6 GHz) en Hyper Threading (tot 8 threads simultaan).

De benchmark scores liggen in de topklasse en maken onze hoge verwachtingen dus waar. 7112 punten (single-thread) en 27537 punten (multi-thread) zijn de scores uit de Cinebench R10 64-bit. De wPrime 1024 berekening was na net 228 seconden klaar. Met een 59x snelheid bij het converteren van audio in iTunes plaatst de quad-core zich boven alle eerder geteste Windows systemen; bij het converteren van video in Cyberlink's MediaEspresso presteert de processor al net zo goed.

Tijdens zware belasting hebben we geen throttling waargenomen, maar tijdens werken op de batterij zagen we dat de rekenkracht ongeveer 20% werd verlaagd.

Cinebench R10 Shading 32Bit
6821
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
20617
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
5337
Cinebench R10 Shading 64Bit
6816 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
27537 Points
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
7112 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
56.75 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
7.39 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.66 Points
Help

Algemene prestaties

De prestaties van het gehele systeem zijn van een zeer hoog niveau en het vertoont geen zwaktes. Het werkgeheugen werkt in dual-channel modus en de snelle SSD maakt het systeem voor ons gevoel zeer responsief. Gevolg is dat geen enkele taak te zwaar is voor dit workstation en hij zijn werk ook nog eens snel uitvoert. In PCMark 7 scoorde het systeem dan ook 5645 punten; in PCMark Vantage is de score 18753 punten.

6.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.7
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.7
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
6.9
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.9
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
7.9
PCMark Vantage Result
18753 punten
PCMark 7 Score
5646 punten
Help

Massaopslag

Een Samsung solid state drive met een capaciteit van 256 GB is geïnstalleerd voor opslag van data. Deze drive is 7 mm hoog en is aangesloten via SATA 6G zodat doorvoersnelheden tot 500 MB/s (lezen) mogelijk zijn. De opslagcapaciteit kan gemakkelijk worden uitgebreid door nog een mSATA SSD te plaatsen, maar ook de DVD brander kan met behulp van een optioneel leverbare 2.5 inch drive caddy worden vervangen door een ander opslagmedium. Daarna kunnen de geïnstalleerde drives, als dat gewenst is, worden ingesteld voor gebruik in verschillende type RAID arrays. Er is ontzettend veel mogelijk en dat is precies waar een workstation op uitblinkt: de upgrademogelijkheden.

Samsung SSD SM841 256GB MZ7PD256HAFV
Overdrachtssnelheid Minimum: 380.7 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 423.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 415.3 MB/s
Toegangstijd: 0.1 ms
Pieksnelheid: 173.2 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Grafische kaart

Nvidia's Quadro K2100M is de directe opvolger van de Quadro K2000M, die vaak werd geïnstalleerd in de oude modellen van vorig jaar. De nieuwe chip heeft 576 Shader Units, de core kloksnelheid is 666 MHz en het GDDR5 grafisch geheugen loopt op 752 MHz. Zoals gebruikelijk heeft de voor professionele software geoptimaliseerde Quadro kaart een speciale BIOS en dedicated drivers. Dit maakt het mogelijk om individuele OpenGL functies een stuk sneller te laten werken, wat vervolgens vaak voordeel oplevert bij het gebruik van professionele software.

SPECviewperf 11
1920x1080 Siemens NX (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
30.39 fps ∼22%
Dell Precision M4700
25.63 fps ∼18% -16%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
23.69 fps ∼17% -22%
HP EliteBook 8770w DreamColor
34.67 fps ∼25% +14%
Fujitsu Celsius H920
31.44 fps ∼22% +3%
1920x1080 Tcvis (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
33.86 fps ∼57%
Dell Precision M4700
28.1 fps ∼47% -17%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
18.62 fps ∼31% -45%
HP EliteBook 8770w DreamColor
40.33 fps ∼68% +19%
Fujitsu Celsius H920
35.47 fps ∼59% +5%
1920x1080 SolidWorks (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
45.41 fps ∼55%
Dell Precision M4700
33.01 fps ∼40% -27%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
45.85 fps ∼55% +1%
HP EliteBook 8770w DreamColor
39.66 fps ∼48% -13%
Fujitsu Celsius H920
40.03 fps ∼48% -12%
1920x1080 Pro/ENGINEER (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
18.97 fps ∼79%
Dell Precision M4700
13.13 fps ∼55% -31%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
6.27 fps ∼26% -67%
HP EliteBook 8770w DreamColor
12.23 fps ∼51% -36%
Fujitsu Celsius H920
15.32 fps ∼64% -19%
1920x1080 Maya (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
52.59 fps ∼40%
Dell Precision M4700
47.58 fps ∼36% -10%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
52.84 fps ∼40% 0%
HP EliteBook 8770w DreamColor
51.35 fps ∼39% -2%
Fujitsu Celsius H920
50.82 fps ∼38% -3%
1920x1080 Lightwave (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
50.89 fps ∼55%
Dell Precision M4700
44.38 fps ∼48% -13%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
61.01 fps ∼65% +20%
HP EliteBook 8770w DreamColor
42.84 fps ∼46% -16%
Fujitsu Celsius H920
48.11 fps ∼52% -5%
1920x1080 Ensight (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
27.43 fps ∼13%
Dell Precision M4700
20.8 fps ∼10% -24%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
18.8 fps ∼9% -31%
HP EliteBook 8770w DreamColor
40.54 fps ∼19% +48%
Fujitsu Celsius H920
24.33 fps ∼12% -11%
1920x1080 Catia (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
41.47 fps ∼50%
Dell Precision M4700
33.44 fps ∼41% -19%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
16.28 fps ∼20% -61%
HP EliteBook 8770w DreamColor
45.63 fps ∼55% +10%
Fujitsu Celsius H920
40.65 fps ∼49% -2%

Legende

 
Dell Precision M4800 Intel Core i7-4900MQ, NVIDIA Quadro K2100M, Samsung SSD SM841 256GB MZ7PD256HAFV
 
Dell Precision M4700 Intel Core i7-3720QM, NVIDIA Quadro K2000M, Samsung SSD 830 Series MZMPC256HBGJ-00000
 
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD Intel Core i5-3360M, AMD FirePro M4000, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
 
HP EliteBook 8770w DreamColor Intel Core i7-3610QM, NVIDIA Quadro K4000M, Seagate Momentus 7200.5 ST9750420AS
 
Fujitsu Celsius H920 Intel Core i7-3720QM, NVIDIA Quadro K3000M, Micron RealSSD C400-MTFDDAC256MAM

In vergelijking met het model van vorig jaar scoort Nvidia's Quadro K2100M in de SPECViewperf.11 benchmark op alle punten hoger. Toch weet hij in Lightwave de AMD's FirePro M4000 niet van zijn troon te stoten. Met 56 fps in de Cinebench R11.5 OpenGL Shading test is de K2100M vergelijkbaar met een Nvidia's GeForce GTX 760M. In dit geval slaagt hij er ook in om AMD's FirePro M4000 (55 fps) net te verslaan.

Cinebench R11.5 - OpenGL 64Bit (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
56.75 fps ∼24%
Acer Aspire V3-772G-747A321
56.53 fps ∼24% 0%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
55.44 fps ∼24% -2%

Legende

 
Dell Precision M4800 Intel Core i7-4900MQ, NVIDIA Quadro K2100M, Samsung SSD SM841 256GB MZ7PD256HAFV
 
Acer Aspire V3-772G-747A321 Intel Core i7-4702MQ, NVIDIA GeForce GTX 760M, Toshiba HG5d THNSNH256GMCT
 
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD Intel Core i5-3360M, AMD FirePro M4000, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630

In vergelijking met krachtige consumenten grafische kaarten, die in plaats van OpenGL DirectX gebruiken, zijn de prestaties relatief iets minder goed. Door het ontbreken van optimalisatie komt het hier aan op pure rekenkracht. Dit geldt bij professionele software bijvoorbeeld voor Autodesk Inventor of de nieuwere versies van AutoCAD (vanaf 2013). In dit geval, net als bij gebruik van andere DirectX software, plaatst de Quadro K2100M zich onder de Nvidia GeForce GTX 760M en net boven Nvidia's GeForce GT 750M. In 3DMark Vantage bedraagt de score 10624 punten en in 3DMark 11 2601 punten.

Bij volledige belasting hebben we geen CPU throttling waargenomen. Een 30% daling in prestaties tijdens werken op de batterij is wel iets om rekening mee te houden. Zo bedroeg de frame rate in de Cinebench R11.5 OpenGL Shading test in dat geval geen 56 maar 33 fps.

3DMark 06 Standard
15586 punten
3DMark Vantage P Result
10624 punten
3DMark 11 Performance
2601 punten
3DMark Ice Storm Standard Score
58619 punten
3DMark Cloud Gate Standard Score
9647 punten
3DMark Fire Strike Score
1522 punten
Help

OpenCL & CUDA

Naast het feit dat de systeembelasting veel lager is worden resultaten een stuk sneller gepresenteerd wanneer taken niet door de CPU maar door de grafische kaart kunnen worden uitgevoerd (GPGPU). We hebben de prestaties van zowel het platform-onafhankelijke OpenCL als Nvidia's CUDA engine getest. Intel's QuickSync video niet worden gebruikt, omdat de geïntegreerde Intel HD Graphics 4600 niet geactiveerd is. Voor deze tests hebben we het systeem verschillende taken laten uitvoeren: video en beeldbewerking, financiële berekeningen, encryptie, ray-tracing en video conversie. Een aantal van deze taken hebben we net aan ons repertoire toegevoerd en voor deze is er dus nog geen vergelijkingsmateriaal beschikbaar. 

BasemarkCL foto & video filter
BasemarkCL foto & video filter
SiSoft Sandra OpenCL cryptografie
SiSoft Sandra OpenCL cryptografie
SiSoft Sandra OpenCL financiële analyse
SiSoft Sandra OpenCL financiële analyse
Cyberlink MediaEspresso CUDA video conversie
Cyberlink MediaEspresso CUDA video conversie
LuxMark v2.0 64Bit
Room GPUs-only (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
67 Samples/s ∼1%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
270 Samples/s ∼3% +303%
MSI GT60 0NG-405DE
49 Samples/s ∼1% -27%
Sala GPUs-only (sorteer op waarde)
Dell Precision M4800
145 Samples/s ∼0%
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD
470 Samples/s ∼1% +224%
MSI GT60 0NG-405DE
105 Samples/s ∼0% -28%

Legende

 
Dell Precision M4800 Intel Core i7-4900MQ, NVIDIA Quadro K2100M, Samsung SSD SM841 256GB MZ7PD256HAFV
 
HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD Intel Core i5-3360M, AMD FirePro M4000, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630
 
MSI GT60 0NG-405DE Intel Core i7-3630QM, NVIDIA Quadro K2000M, 2x Sandisk X100 SD5SF2128G1014E RAID 0

Gaming prestaties

In het verleden hebben we vaak gezien dat op Dell notebooks standaard resoluties als 1366 x 768 of 1600 x 900 pixels niet gekozen konden worden. Dat is anders bij de Precision M4800, want nu heeft de gebruiker ruime keuze uit mogelijke instellingen. We hebben de gaming tests voornamelijk met normale instellingen uitgevoerd, maar in een paar games konden we het niet laten de QHD+ resolutie even te testen. Veel titels zijn met gereduceerde grafische instellingen prima speelbaar, maar de meeste games ondersteunen zulke hoge resoluties nog niet.

Total War Shogun II Diablo III Anno 2070 World of Tanks Torchlight 2
QHD+ resolutie/ lage instellingen 61 fps 29 fps 29 fps 48 fps 63 fps

Het automatisch switchen van de standaard resolutie naar een lagere game resolutie werkte niet altijd vlekkeloos. Zo moesten we de resolutie in het configuratiescherm handmatig op 1920 x 1080 pixels instellen om Sleeping Dogs in Full HD te testen. Andere problemen kunnen zich voordoen met knoppen: in World of Warcraft konden we de startknop bijvoorbeeld pas gebruiken na het verlagen van de resolutie. Een groot probleem willen we dit echter niet noemen, want doorgaans is het snel opgelost. Wat de prestaties betreft is Nvidia's Quadro K2100M in de meeste gevallen krachtig genoeg voor onze hoge test instellingen. Het is dan geen probleem om af en toe een game te spelen.

lage gem. hoge ultra
World of Warcraft (2005) 321 248 66 31 fps
StarCraft 2 (2010) 342 95 58 31 fps
Total War: Shogun 2 (2011) 258 51 19 fps
Batman: Arkham City (2011) 157 112 81 29 fps
Anno 2070 (2011) 148 61 39 19 fps
Alan Wake (2012) 63 28 14 fps
Diablo III (2012) 163 124 102 57 fps
Sleeping Dogs (2012) 119 85 34 9 fps
Torchlight 2 (2012) 174 120 112 fps
F1 2012 (2012) 172 132 114 50 fps
World of Tanks v8 (2012) 124 70 54 23 fps
Hitman: Absolution (2012) 65 46 30 18 fps
Assassin´s Creed III (2012) 57 52 15 fps
Tomb Raider (2013) 133 73 47 10 fps
BioShock Infinite (2013) 106 60 51 14 fps
Metro: Last Light (2013) 48 37 22 11 fps
GRID 2 (2013) 192 107 76 25 fps

Emissies

Geluidsproductie

Afhankelijk van de belasting produceert ons test model nauwelijks tot behoorlijk veel lawaai. Tijdens lichte belasting blijft de fan vaak lang uit en schakelt hij sporadisch in om vervolgens snel weer te stoppen. Verhogen we de belasting tot een medium, gemiddeld niveau, dan is het koelsysteem duidelijk hoorbaar en meten we een geluidsniveau van 37.7 dB(A). Door de specifieke karakteristiek van dit geluid is het echter niet irritant. Bij zware belasting wordt de behuizing door de "Maximum Fan Levels" instelling optimaal gekoeld en wordt een geluidsniveau van 51.2 dB(A) bereikt; na lange tijd wordt dit toch wel storend. Het aanpassen van de instellingen en genoegen nemen met een hogere temperatuur van de behuizing behoort tot de mogelijkheden.

Geluidsniveau

Onbelast
28.2 / 28.2 / 28.2 dB (A)
DVD
36.1 / 38 dB (A)
Belasting
37.3 / 51.2 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   PCE-322A (15 cm afstand)

Temperatuur

Dankzij de twee fans die tijdens belasting van het systeem flinke toeren maken blijft behuizing van de Precision M4800 erg koel. We hebben tijdens zware belasting op sommige plekken zelfs lagere temperaturen gemeten dan tijdens lichte belasting. Alleen aan de achterkant, dichtbij de luchtuitlaten, en in het centrum van de onderkant hebben we hogere temperaturen van respectievelijk 44.9 °C en 37.8 °C gemeten. Dit heeft geen beperkingen tot gevolg en zelfs gebruik op schoot bij zware belasting is mogelijk. In vergelijking met het voorgaande model zijn de temperaturen in elk geval een stuk lager. Bij Dell's Precision M4700 bereikte de temperatuur aan de onderkant namelijk een maximum van 55 °C.

Max. Belasting
 32.9 °C30.7 °C24.9 °C 
 26.1 °C31.7 °C25.6 °C 
 24.4 °C27.7 °C24.9 °C 
Maximum: 32.9 °C
Gemiddelde: 27.7 °C
27.2 °C28.3 °C26.3 °C
36.4 °C37.8 °C30.4 °C
26.2 °C30.9 °C25.4 °C
Maximum: 37.8 °C
Gemiddelde: 29.9 °C
Stroomadapter (max.)  45.8 °C | Kamertemperatuur 20 °C | Fennel Firt 550
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 27.7 °C / 82 F, compared to the average of 31.6 °C / 89 F for the devices in the class Workstation.
(+) The maximum temperature on the upper side is 32.9 °C / 91 F, compared to the average of 37.7 °C / 100 F, ranging from 22.2 to 69.8 °C for the class Workstation.
(+) The bottom heats up to a maximum of 37.8 °C / 100 F, compared to the average of 41.2 °C / 106 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.7 °C / 82 F, compared to the device average of 31.6 °C / 89 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 28.3 °C / 82.9 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 27.8 °C / 82 F (-0.5 °C / -0.9 F).

Luidsprekers

De twee luidsprekers zijn ingebouwd boven het toetsenbord en leveren een relatief acceptabel geluid waarin we zelfs middentonen en een bass kunnen onderscheiden. Er zijn verder instellingen om de nadruk op de hoge tonen te verminderen. Het volumebereik is in kleine stappen verdeeld, zodat je het volume erg precies kunt instellen; op het maximum volume horen we geen vervorming. Ondanks dat de luidsprekers niet op kunnen tegen de kwaliteit van externe luidsprekers of een koptelefoon leveren ze voor een notebook uit deze klasse een acceptabele geluidskwaliteit. Externe audio apparatuur kan worden aangesloten via de 3.5 mm jack, USB, Bluetooth of HDMI.

Energiebeheer

Energieverbruik

De Precisions beschikken doorgaans over AMD's Enduro or Nvidia's Optimus technologie om afhankelijk van de belasting te switchen tussen de energiezuinige geïntegreerde graphics chip en de professionele dedicated grafische kaart. Door het QHD+ scherm in ons test model is de Intel HD Graphics 4600 echter gedeactiveerd. Dit heeft uiteraard invloed op het energieverbruik, dat met een minimum van 19.6 Watt een stuk hoger is dan dat van een systeem met geïntegreerde graphics chip. Maar ook het scherm eist zijn tol en verbruikt bijna 8 Watt meer van het laagste tot hoogste helderheidsniveau. Dit bij elkaar optellend komen we uit op net geen 35 Watt, zelfs als het systeem niet hard aan het werk is; dit is duidelijk een te hoog verbruik voor simpel office werk. Wanneer de hardware aan het werk wordt gezet stijgt het verbruik bij medium belasting tot 80 Watt en bij maximale belasting tot 107 Watt. De AC adapter heeft een vermogen van 180 Watt en heeft dus meer dan voldoende reserves.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.3 / 0.5 Watt
Inactiefdarkmidlight 19.6 / 27.5 / 34.8 Watt
Belasting midlight 80.2 / 107.6 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

Battery Eater Reader's test
Battery Eater Reader's test
Battery Eater Classic test
Battery Eater Classic test

De hoge capaciteit weet de 97 Wh batterij succesvol een batterijduur-debacle te voorkomen waar we in eerste instantie voor vreesden. Na 318 minuten houdt de notebook het in de Battery Eater Reader test voor gezien (minimum helderheidsnivau, draadloze modules uitgeschakeld, maximale energiebesparende instellingen). De Wi-Fi test geeft ons een meer realistische kijk op de batterijduur. Deze test levert een batterijduur van bijna exact 3 uur op (helderheidsniveau 6, energiebesparende modus actief, WLAN ingeschakeld), zodat je toch een tijdje kunt werken zonder stopcontact in de buurt. Bij het kijken van een DVD met WLAN uitgeschakeld en het helderheidsniveau op 8 bedraagt de batterijduur ook zo'n 3 uur. Ondanks de 20 tot 30% lagere prestaties maakt de batterijduur bij maximale belasting een duikvlucht naar zo'n anderhalf uur.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
5h 18min
Surfen met WLAN
3h 30min
DVD
2h 45min
Big Buck Bunny H.264 1080p
3h 39min
Belast (maximale helderheid)
1h 25min

Samenvatting

Dell Precision M4800 Workstation
Dell Precision M4800 Workstation

Dell heeft met succes het 15 inch mobiele Precision M4800 workstation geüpdatet. Veel dingen die voor verbetering vatbaar waren zijn ook daadwerkelijk aangepakt. De interne componenten zijn bijna allemaal gemoderniseerd, maar aan de behuizing is praktisch niets veranderd.

Al met al overtuigt het geteste model ons met krachtige prestaties, die alleen voor het zwaardere 3D rekenwerk net wat tekort schiet. De fans werken hard tijdens maximale belasting van het systeem en slagen erin de behuizing zeer koel te houden. Wel maakt de koeling in deze situatie aardig wat lawaai, wat na een tijdje toch storend kan worden.

De gedeactiveerde Intel HD Graphics 4600 heeft behoorlijke consequenties. Het energieverbruik tijdens lichte belasting is namelijk hoog en dus is de batterijduur ondanks de hoge capaciteit van de batterijduur een stuk korter dan gehoopt. Intel's QuickSync Video kan hierdoor ook niet gebruikt worden.

Dat zijn de nadelen die kleven aan het verder uitstekende QHD+ scherm. Naast de extreem hoge resolutie scoort het scherm in ons test model ook op alle andere gebieden bovengemiddeld goed.

Tot slot zijn het toetsenbord, dat geschikt is voor fervente typisten, de bouwkwaliteit, de poorten en hun positie, de upgrademogelijkheden en de garantieperiode van 36 maanden met on-site service op de volgende werkdag nog allemaal van hetzelfde hoge niveau.

Net zo onveranderd is de ambitieuze prijs van ongeveer €2850 voor het standaard geconfigureerde model dat wij hebben getest. Dell weet gewoon dat ze een fantastisch workstation hebben ontwikkeld.

Please share our article, every link counts!
Getest: Dell Precision M4800
Getest: Dell Precision M4800, met dank aan Dell Duitsland

Specificaties

Dell Precision M4800
Processor
Intel Core i7-4900MQ 4 x 2.8 - 3.8 GHz, Haswell
Grafische kaart
NVIDIA Quadro K2100M - 2048 MB, Core: 667 MHz, Geheugen: 752 MHz, GDDR5, Forceware 311.66 Win7 64
Geheugen
16384 MB 
, 2x 8 GB PC3-12800 Samsung, 2 slots vrij, max. 32 GB
Beeldscherm
15.60 inch 16:9, 3200 x 1800 pixel, SHP13F9, JJ74H_LQ156Z1, glimmend: nee
Moederbord
Intel QM87 (Lynx Point)
Opslag
Samsung SSD SM841 256GB MZ7PD256HAFV, 256 GB 
, Samsung SSD SM841 256 GB
Geluidskaart
Intel Lynx Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 1 USB 2.0, 4 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 DisplayPort, 1 Kensington Lock, 1 eSata, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: aparte audio in/uit, Card Reader: 9-in-1 , 1 SmartCard
Netwerkmogelijkheden
Intel I217-LM Gigabit Network Connection (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Dell Wireless 1601 (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 40 x 376 x 256
Batterij
97 Wh Lithium-Ion, 11.1 V, 8.25 Ah
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: HD
Bijkomende functionaliteiten
Toetsenbordverlichting: ja, 36 Maanden Garantie
Gewicht
3.18 kg, Voeding: 790 g
Prijs
2850 Euro

 

Dell Precision M4800: 15-inch workstation.
Dell Precision M4800: 15-inch workstation.
Dell heeft opnieuw alleen de interne hardware opgefrist,...
Dell heeft opnieuw alleen de interne hardware opgefrist,...
...omdat de behuizing na drie jaar nog altijd indrukwekkend is...
...omdat de behuizing na drie jaar nog altijd indrukwekkend is...
...door zijn grote aantal kwaliteiten.
...door zijn grote aantal kwaliteiten.
Nog altijd het vermelden waard zijn de stevigheid, onderhoudsvriendelijkheid en de flexibele upgrademogelijkheden.
Nog altijd het vermelden waard zijn de stevigheid, onderhoudsvriendelijkheid en de flexibele upgrademogelijkheden.
We zul je een iets loggere en zwaardere behuizing moeten accepteren...
We zul je een iets loggere en zwaardere behuizing moeten accepteren...
...maar gezien de vele voordelen, zeker voor een workstation, hebben we daar weinig moeite mee.
...maar gezien de vele voordelen, zeker voor een workstation, hebben we daar weinig moeite mee.
Het scherm kan ver worden opgeklapt, heeft een matte afwerking en een resolutie van 3200 x 1800 pixels.
Het scherm kan ver worden opgeklapt, heeft een matte afwerking en een resolutie van 3200 x 1800 pixels.
De andere eigenschappen van het scherm zijn indrukwekkend, zeker voor een laptopscherm.
De andere eigenschappen van het scherm zijn indrukwekkend, zeker voor een laptopscherm.
De rekenkracht van het professionele workstation is, zoals verwacht, erg groot.
De rekenkracht van het professionele workstation is, zoals verwacht, erg groot.
Qua prestaties vertoont het systeem geen zwaktes.
Qua prestaties vertoont het systeem geen zwaktes.
De krachtige prestaties hebben alleen invloed op de geluidsproductie tijdens maximale belasting.
De krachtige prestaties hebben alleen invloed op de geluidsproductie tijdens maximale belasting.
Na enige tijd wordt dit toch storend, maar de behuizing blijft wel zeer koel.
Na enige tijd wordt dit toch storend, maar de behuizing blijft wel zeer koel.
De poorten bevinden zich niet alleen aan de zijkanten,...
De poorten bevinden zich niet alleen aan de zijkanten,...
...maar zijn ook nog eens ver naar achteren geplaatst.
...maar zijn ook nog eens ver naar achteren geplaatst.
Op die manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat kabels je handen in de weg zitten.
Op die manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat kabels je handen in de weg zitten.
Naast de standaard poorten als Gigabit LAN...
Naast de standaard poorten als Gigabit LAN...
...heeft Dell's Precision M4800 drie monitor poorten.
...heeft Dell's Precision M4800 drie monitor poorten.
De analoge VGA poort levert een signaal dat op een externe Full HD monitor een scherp beeld oplevert.
De analoge VGA poort levert een signaal dat op een externe Full HD monitor een scherp beeld oplevert.
De ruimte tussen sommige slots in poorten is niet overal groot genoeg...
De ruimte tussen sommige slots in poorten is niet overal groot genoeg...
...want in sommige gevallen blokkeren ingestoken kabels of apparatuur naburige poorten.
...want in sommige gevallen blokkeren ingestoken kabels of apparatuur naburige poorten.
De 720p webcam wordt vergezeld door een dual-array microfoon en is erg geschikt voor videochats.
De 720p webcam wordt vergezeld door een dual-array microfoon en is erg geschikt voor videochats.
De vitale componenten bevinden zich onder een groot cover.
De vitale componenten bevinden zich onder een groot cover.
De docking station poort is overgenomen en kan dus met oudere docking stations worden gebruikt.
De docking station poort is overgenomen en kan dus met oudere docking stations worden gebruikt.
Om het cover aan de onderkant los te maken moeten de batterij en twee schroeven worden verwijderd.
Om het cover aan de onderkant los te maken moeten de batterij en twee schroeven worden verwijderd.
De CPU en GPU worden gekoeld door hun eigen fan.
De CPU en GPU worden gekoeld door hun eigen fan.
Twee RAM slots aan de onderkant zijn bezet; in het quad-core model zijn er nog twee slots onder het toetsenbord.
Twee RAM slots aan de onderkant zijn bezet; in het quad-core model zijn er nog twee slots onder het toetsenbord.
Het WWAN slot kan ook worden gebruikt voor een mSATA SSD.
Het WWAN slot kan ook worden gebruikt voor een mSATA SSD.
De benodigde kabels voor de WWAN module zijn geïnstalleerd.
De benodigde kabels voor de WWAN module zijn geïnstalleerd.
Een ander mPCIe slot van halve grootte is ook nog leeg.
Een ander mPCIe slot van halve grootte is ook nog leeg.
mSATA SSD's, zoals Crucial's M4 hier, kunnen SATA 6G snelheden halen.
mSATA SSD's, zoals Crucial's M4 hier, kunnen SATA 6G snelheden halen.
De optische drive zit met een schroef vast en kan vervangen worden door een 2.5 inch drive.
De optische drive zit met een schroef vast en kan vervangen worden door een 2.5 inch drive.
Het simkaart slot zit nog steeds in het batterij compartiment.
Het simkaart slot zit nog steeds in het batterij compartiment.
De batterij heeft een capaciteit van 97 Wh.
De batterij heeft een capaciteit van 97 Wh.

Vergelijkbare notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Notebooks met dezelfde grafische kaart en schermgrootte

Kort testrapport MSI WS60 Workstation
Quadro K2100M, Core i7 4710HQ, 1.98 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Dell Precision 5750 Workstation: de XPS 17 voor Professionals
Quadro RTX 3000 Max-Q, Comet Lake W-10885M, 17.00", 2.516 kg
Kort testrapport Dell Precision 5550 Workstation: De XPS 15 voor professionals
Quadro T2000 Max-Q, Comet Lake i7-10875H, 15.60", 1.996 kg
Kort testrapport Dell Precision 5540: Werkstation doet ook dienst als handwarmer
Quadro T2000 Max-Q, Coffee Lake i9-9980HK, 15.60", 2 kg
Kort testrapport Dell Precision 7530 (i9-8950HK, Quadro P3200) Workstation
Quadro P3200, Coffee Lake i9-8950HK, 15.60", 2.6 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Behuizing
+Koelsysteem
+Onderhoud/upgrademogelijkheden
+Poorten en locatie daarvan
+Toetsenbord
+QHD+ beeldscherm
+Emissies
+Snel systeem
+CAD prestaties
 

Contra

-Gewicht
-Batterijduur
-Configuratiemogelijkheden voor losse bestellingen/privégebruikers
-Prijs

In het kort

Wat we goed vonden

Het QHD+ scherm is erg indrukwekkend, maar de combinatie van krachtige prestaties en een beperkte geluidsproductie tijdens lichte belasting is dat ook.

Wat we misten

De geïntegreerde Intel HD Graphics zou een lager energieverbruik mogelijk maken en dus ook een langere batterijduur. Deze kan de aansturing van het QHD+ scherm niet aan en daarom is hij gedeactiveerd.

Wat verraste ons

Dat Dell met de Precision M4600 zo'n goede behuizing uitbracht dat deze nog steeds dienst doet als basis voor een workstation in 2013.

De concurrentie

De concurrerende modellen van de M4800 worden net uitgebracht. We hebben Lenovo's ThinkPad W540, HP's ZBook 15 en Toshiba's Tecra W50 ten tijde van schrijven nog niet getest. Een alternatief vind je misschien ook bij de modellen van vorig jaar, die nu in de uitverkoop gaan: Dell's Precision M4700HP's EliteBook 8570wLenovo's ThinkPad W530, Fujitsu's Celsius H720 of MSI's GT60WSPH.

Beoordeling

Dell Precision M4800 - 21-03-2014 v4(old)
Tobias Winkler

Behuizing
83 / 98 → 85%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
72%
Aansluitmogelijkheden
82 / 81 → 100%
Gewicht
55 / 10-66 → 80%
Batterij
79%
Beeldscherm
89%
Gaming-performance
85%
Applicatie-performance
90%
Temperatuur
92 / 95 → 97%
Luidheid
86 / 90 → 96%
Audio
55%
Camera
42 / 85 → 49%
Gemiddelde
77%
85%
Workstation - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Dell Precision M4800 Notebook
Tobias Winkler, 2013-11- 5 (Update: 2018-05-15)