Notebookcheck

Testrapport Dell Precision M2400 Notebook

De kleinste van het stel

De Dell Precision M2400 is met zijn 14 inch beeldscherm de kleinste notebook uit de krachtige workstation serie van Dell. Omdat de behuizing een directe invloed heeft op de prestaties, aangezien de ingebouwde hardware uiteindelijk ook goed gekoeld moet worden, zijn de prestaties van de Precision M2400 het laagst van deze serie.

Dell Precision M2400

Op het moment van schrijven biedt Dell drie mobiele workstations van verschillende grootte aan. De Precision M6300 is een 17" desktopvervanger, die nog is gebaseerd op Intel's Santa Rosa platform, of de opvolger, Intel's Centrino 2 technologie.
De Dell Precision M4400 is een krachtige mobiele computer met een 15.4 inch beeldscherm. Voor mensen die veel reizen heeft Dell echter ook nog de Precision M2400 met 14 inch beeldscherm in de aanbieding.

Behuizing

Wat betreft de behuizing kunnen we eigenlijk verwijzen naar het testrapport van de Dell Latitude E6500 of de Precision M4400. De constructie en de gebruikte materialen zijn namelijk hetzelfde. De behuizing is gemaakt van een magnesiumlegering en biedt een zeer goede stabiliteit en is daarom ook geschikt voor intensief mobiel gebruik. Twee kleine zwakke plekken zijn de luidsprekers aan de linker- en rechterkant van het toetsenbord. Deze kunnen een beetje ingedrukt worden.

De 'gekrompen' M4400 ziet er ook hetzelfde uit als zijn grote broer en heeft ook een opvallend zilveren schermcover en is voor de rest zwart.

Door het gewicht van 2380 gram kan de Dell Precision M2400 ook gemakkelijk vervoerd worden. Ook de stroomadapter is voor dit doel aangepast. Deze is namelijk slechts 1.5cm breed en weegt slechts 370 gram.

Connectiviteit

Ook wat betreft de aanwezige poorten is de kleinste notebook uit de Precision serie nauwelijks minderwaardig aan zijn grotere collega's. De Precision M2400 beschikt onder andere over een totaal van 3 USB 2.0 poorten, een digitale Display port, VGA poort, FireWire en eSATA.
Ook al zijn sommige poorten op een iets andere plaats te vinden dan op de M4400, de meeste poorten bevinden zich toch nog aan de zijkanten richting de achterkant.

Door de plaatsing van de poorten richting de achterkant zijn beide kanten van de notebook vrij van storende kabels die anders het gebied naast de notebook in zouden nemen. Wanneer je vaak wisselt tussen mobiele en vaste werkplek, dan kan de dockingstation poort handig zijn. Deze maakt het mogelijk om de Precision M2400 snel en gemakkelijk uit een complexe werkomgeving met veel randapparatuur te halen.

Een andere verandering ten opzichte van de grotere modellen is ook het vermelden waard. De M2400 beschikt namelijk niet over een PC-Card slot, maar over een geïntegreerde SmartCard-lezer. Het 54mm ExpressCard slot bevindt zich wel nog steeds aan de rechterkant van de behuizing, terwijl de SD-kaartlezer nu aan de voorkant zit.

Voorkant: SD-kaartlezer
Voorkant: SD-kaartlezer
Linkerkant: Kensington slot, VGA-uitgang, 2x USB 2.0 / eSATA, SmartCard
Linkerkant: Kensington slot, VGA-uitgang, 2x USB 2.0 / eSATA, SmartCard
Achterkant: (Modem), LAN, Display port, Stroomaansluiting
Achterkant: (Modem), LAN, Display port, Stroomaansluiting
Rechterkant: ExpressCard, FireWire, DVD drive, Audiopoorten, 2x USB 2.0
Rechterkant: ExpressCard, FireWire, DVD drive, Audiopoorten, 2x USB 2.0

Ook in termen van communicatiemogelijkheden doet de Dell Precision M2400 nauwelijks onder voor zijn grotere broers. Een Gigabit LAN poort van Intel (Intel 82567LM Gigabit Network Connection) en een WLAN module, ook leverbaar met een van Dell (bijvoorbeeld de Dell Wireless 1397 WLAN mini-card in ons testexemplaar) of de Intel 5100 of 5300 WLAN modules, zijn leverbaar.
Voor de rest zijn er een Bluetooth V2.1 en Dell Wireless 5530 HSDPA voor breedband internet ingebouwd.

Dell is ook royaal wat betreft beveiligingsmogelijkheden. Zo is er onder andere een geïntegreerde SmartCard-lezer, optionele vingerafdruklezer en een TPM (Trusted Platform Module) 1.2 chip verkrijgbaar.
Ook moet de aangeboden software niet vergeten worden. Deze software heet Dell Control Point en dit programma maakt het werken met de notebook gemakkelijker. Of je nu dingen wilt configureren, verbindingen wilt opzetten, backups wilt maken of de energie-instellingen wilt veranderen, de software is altijd handig.

Dell biedt 3 jaar garantie op de Precision M2400 met service op de volgende werkdag. Optioneel kun je de garantie upgraden naar on-site service en de garantieperiode verlengen tot 5 jaar. Afhankelijk van het type service dat je kiest, kan de prijs oplopen tot 288.- Euro.

Invoerapparatuur

Ook al heeft de Precision M2400 dankzij zijn 14 inch beeldscherm iets kleiner dan het 15.4 inch model, het toetsenbord ziet er wel hetzelfde uit en zou ook fysiek identiek moeten zijn aan die in het grotere model. Er is dus ook achtergrondverlichting verkrijgbaar voor dit toetsenbord, waarover ook al te lezen was in het testrapport van de Dell Latitude E6500. Ons testexemplaar van de Precision M2400 beschikt echter niet over deze achtergrondverlichting waardoor er ongeveer 45.- Euro wordt bespaard.

De indeling van het toetsenbord bleek gebruiksvriendelijk in onze test. Het ondersteunt intuïtief typen waarbij nauwelijks typefouten worden gemaakt. Toch is het misschien even nodig om te wennen aan het toetsenbord, aangezien de spatiebalk iets naar links is verplaatst om een grotere Ctrl- en Alt-toets mogelijk te maken.
Typen voelt ook erg comfortabel, maar persoonlijke voorkeuren spelen hierin een belangrijke rol. Het toetsenbord geeft een duidelijke feedback, de toetsen hoeven niet heel diep ingedrukt te worden en het tikgeluid is bescheiden.

De trackpoint/touchpad combinatie, die ook gebruikt wordt in de grotere Precision modellen, is waarschijnlijk extra interessant in dit kleinste model uit de serie, aangezien hij op dit model waarschijnlijk het vaakst gebruikt wordt.
Het touchpad heeft een glad oppervlak en reageert goed. Het enige punt van kritiek zijn de twee muisknoppen, die moeilijk te gebruiken zijn met de duim van de hand waarmee je het touchpad bedient, door hun kleine afmetingen en de manier waarop ze in de behuizing geplaats zijn.
De trackpoint is veel gebruiksvriendelijker wanneer je met een hand wilt navigeren. Hij heeft niet alleen een ergonomische vorm, maar reageert ook erg goed.

Dell Latitude M2400 Touchpad
Touchpad/Trackpoint
Dell Latitude M2400 Toetsenbord
Toetsenbord

Beeldscherm

Op het moment van schrijven biedt Dell twee verschillende schermen aan voor de Precision M2400. De goedkoopste is een 1280x800 pixel WXGA mat beeldscherm met LED technologie. Voor 70.- Euro extra is er een niet-reflecterend anti-glare LED beeldscherm met een hogere resolutie van 1440x900 pixel verkrijgbaar.
Ons testexemplaar was uitgerust met een WXGA+ scherm, die waarschijnlijk absoluut een betere keuze is als je een beeldscherm met goed overzicht en groot werkoppervlak wenst.

In de test van de helderheid van het beeldscherm wordt het eerste voordeel van het LED scherm duidelijk. In het midden van het scherm konden we een maximale helderheid van 297 cd/m² meten, wat een zeer goed resultaat is. Ook wat betreft lichtopbrengst scoort het WXGA+ beeldscherm een behoorlijk goed resultaat van 86.2%.

257
cd/m²
269
cd/m²
257
cd/m²
256
cd/m²
297
cd/m²
264
cd/m²
266
cd/m²
296
cd/m²
268
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 297 cd/m² Gemiddelde: 270 cd/m²
Helderheidsverdeling: 86 %
Contrast: 133:1 (Zwart: 2.24 cd/m²)

Uit de resultaten van onze test komt ook een zwak punt van deze schermen naar boven, namelijk het maximale contrast. De gemeten zwartwaarde, oftewel de minimale helderheid, van 2.24 cd/m² is redelijk hoog. Samen met de maximale helderheid leidt dit toch een maximum contrast van slechts 132:1. Ook ziet een zwarte achtergrond, afgebeeld op het beeldscherm, er zelfs met het blote oog redelijk helder uit.
De weergave van kleuren door het WXGA+ LED scherm hebben we gemeten met het meetprogramma Spyder3 van het bedrijf Datacolor. Uit deze test bleek dat kleuren van de niet-gekalibreerde afbeelding te 'koud' waren en blauw overheerste.

Dell Precision M2400 Buiten
Dell Precision M2400 Buiten

Er kan prima buiten worden gewerkt met de Precision M2400. Allereerst voorkomt het matte beeldscherm storende reflecties in de meest lichte omgevingen en als tweede is het beeldscherm met bijna 300 cd/m² zeer helder.

Kijkhoeken M2400
Kijkhoeken M2400

Wat betreft de stabiliteit van de kijkhoeken van dit LED scherm is de horizontale kijkhoek behoorlijk ruim. Pas als de kijkhoek echt kritiek wordt, is er duidelijk een verlies van contrast te zien.
De verticale kijkhoeken zijn echter een stuk minder ruim, maar nog steeds voldoende. Ook in dit geval daalt het contrast wanneer de kijkhoek kritiek wordt.Video van de kijkhoeken

Prestaties

Wat betreft de prestaties ligt de lat voor de Precision M2400 extra hoog, aangezien het toch om een model uit Dell's workstation serie gaat, die daarom toch ook in staat moet zijn om behoorlijke prestaties neer te zetten. Met de rekenkracht zit het wel goed en de M2400 is nauwelijks minderwaardig aan andere modellen. Hij onderstunt de krachtige Intel processors rijkend tot de T9600 CPU met 2.8 GHz en 6MB L2-cache, waardoor de Precision nauwelijks iets te wensen overlaat in dit aspect. Core 2 Extreme CPU's in 14" notebooks plaatsen, is echter niet haalbaar, omdat deze zeer veel koeling nodig hebben en door hun grotere energieverbruik ook niet geschikt zijn voor deze mobiele notebooks.

Alle modellen beschikken over dezelfde grafische kaart, namelijk een Quadro FX 370M van nVidia. Dit is een instapmodel grafische chip, die gebaseerd is op de nVidia NVS 160M of de Geforce 9200/9300. Echter door optimalisatie voor CAD heeft de grafische kaart duidelijk meer reserve capaciteiten voor applicaties met OpenGL dan de consumentenversies, die in feite identiek zijn.

De nVidia Quadro FX 370M in deze Dell Precision beschikte over 256MB GDDR2 geheugen. In de 3D Mark 2006 benchmark behaalde de Dell Precision M2400 met de eerder genoemde configuratie 1595 punten, wat een lage score is, die ook duidelijk lager is dan die van vergelijkbare mobiele business notebooks met Radeon HD3450, Geforce 9300M GT of Quadro NVS 160M grafische kaarten.

Cinebench R10
Cinebench R10

Het resultaat van de Cinebench R10 benchmark, die vooral de OpenGL shading test, was duidelijk beter. In deze test behaalde de Precision M2400 ten minste 3031 punten en is daarmee iets beter dan de Dell Latitude E6500 met een Quadro NVS 160M grafische kaart. Zoals verwacht waren ook de prestaties van de T9400 CPU in de multi-CPU rendering test goed.

Cinebench R10
Cinebench R10

Interessant en ook behoorlijk positief zijn de resultaten uit de SPEC Viewperf benchmark. In deze benchmark worden de prestaties van het systeem op het gebied van visualisaties in verschillende CAD en grafische programma's getest.
Het resultaat van de Precision M2400 is zeker het vermelden waard. Bijna op alle gebieden, afgezien van de Ensight software, verslaat de nVidia Quadro FX 370M de ATI Radeon 3650HD grafische kaart, die in de lijsten als krachtiger vermeld staat. Echter is het resultaat ten opzichte van professionele grafische kaarten, zoals een FX 770M of FireGL V5700, gemiddeld.

SPEC Viewperf 10.0
SPEC Viewperf 10.0

Er bestaat geen twijfel over het feit dat de grafische prestaties niet het  enige belangrijke zijn van een workstation als de Precision M2400. Een krachtig, compleet systeem is namelijk ook een eis, die ook andere hardware componenten, zoals RAM geheugen en een harde schijf nodig heeft. In de PC Mark 2005 benchmark behaalt de M2400 met 5411 punten een behoorlijk goed resultaat en komt daarmee net achter de Office experts, zoals de Latitude E6500 of Thinkpad W500 van Lenovo, te liggen.

PC Mark 2005 Vergelijking
PC Mark 2005 Vergelijking

Het testexemplaar beschikte over een totaal van 2 Gigabyte RAM geheugen, waarbij twee 1024 MB DDR2 PC2-6400 (800MHz) modules waren ingebouwd. Op het moment van schrijven biedt Dell een maximum van 4 GB DDR2 RAM geheugen aan. Echter zou door het gebruik van Intel's Montevina platform het mogelijk moeten zijn om maximaal 8 GB DDR3 RAM aan werkgeheugen te plaatsen, waar dan wel een 64 bit besturingssysteem voor nodig zou zijn.

De harde schijf van het testexemplaar was een snelle 7200 rpm harde schijf van Seagate (ST9200420ASG) met een opslagcapaciteit van 200 Gigabyte. Deze schijf behaalde goede resultaten in de HDTune benchmark. Zo is de gemiddelde doorvoersnelheid van 52 MB/sec goed ten opzichte van andere up-to-date harde schijven en hetzelfde geldt voor de toegangstijd van 15.1 millisecondes.
Typisch voor Dell is dat de Precision M2400 besteld kan worden met een groot aantal verschillende harde schijven, variërend van goedkopere exemplaren tot iets langzamere 5400 rpm schijven of SSD's (Solid State Drives), die tegen een stootje kunnen.

Systeeminformatie CPU
Systeeminformatie CPU
Systeeminformatie Chipset
Systeeminformatie RAM
Systeeminformatie RAM
Systeeminformatie GPU
Systeeminformatie HDD
Systeeminformatie: Dell Precision M2400
3DMark 2001SE Standard
13622 punten
3DMark 03 Standard
5532 punten
3DMark 05 Standard
3290 punten
3DMark 06 Standard
1595 punten
Help
PCMark 05 Standard
5411 punten
Help
Cinebench R10
 InstellingenWaarde
 Shading 32Bit3031 Points
 Rendering Multiple CPUs 32Bit5255 Points
 Rendering Single 32Bit2816 Points
200 GB - 7200 rpm
Overdrachtssnelheid Minimum: 34.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 64.7 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 52 MB/s
Toegangstijd: 15.7 ms
Pieksnelheid: 104.9 MB/s
CPU-gebruik: 3.5 %

Gaming Prestaties

Het is nogal onwaarschijnlijk dat iemand de Precision M2400 koopt om te gamen. Echter zijn sommigen misschien toch wel geïnteresseerd in de prestaties van deze notebook bij verschillende games. Zoals al eerder was te lezen en in het resultaat van benchmark was te zien, is de grafische kaart van de Precision M2400 een instapmodel. Deze notebook heeft het dus behoorlijk moeilijk met de huidige, grafisch veeleisende games.

We hebben de prestaties getest in Unreal Tournament 3, een snelle first person shooter. Om maar meteen veilig te beginnen, hebben we zeer lage instellingen gebruikt, zoals een resolutie van 800x600 pixels en minimale grafische instellingen (level 1/5). Met deze instellingen werd er een gemiddelde frame rate van 35 tot 60 frames per seconde behaald. Het is dus in principe mogelijk om deze shooter te spelen, maar aangezien er soms korte terugval is van de frame rate zul je niet altijd kunnen laten zien hoe goed je echt bent. Toen we de grafische instellingen verhogen naar level 3 van de 5 daalde de frame rate naar een nauwelijks speelbare 15 tot 41 frames per seconde.

Ook SPORE, de nieuwe simulatie game van Electronic Arts, hebben we getest. Zoals bij het zeer bekende Sims kun je in deze game ook zelf wezens creëren en ze van een simpele cel naar complex, sociaal wezen laten evolueren. Daarbij zijn de graphics belangrijk, hoewel er niet zo'n hoge grafische prestaties nodig zijn als bij bijvoorbeeld 3D multiplayer games. De notebook haalde in de game SPORE een goed speelbare 27 tot 30 fps bij een resolutie van 1024x768 pixels en alle instellingen op medium.

Voor diegenen die van oudere games houden, hebben we ook Civilisation 4 getest, naar aanleiding van een verzoek van een trouwe lezer. Deze strategie game, gebaseerd op rondes, is niet echt een uitdaging voor de Precision M2400. Zelfs op de maximale resolutie van 1440x900 pixels en met grafisch hoge details, konden we in de demo van de game met Fraps een permanente frame rate van 30 fps meten. Dus ook de weinige animaties liepen behoorlijk soepel.

Emissies

Geluidsproductie

Ook als de notebook onbelast of onder lichte belasting was, draaide de fan permanent. Echter is het geluidsniveau van deze notebook zeer bescheiden. We konden een geluidsniveau van 32.3 dB(A) meten. Onder belasting ging de fan al snel harder draaien en het geluidsniveau steeg naar een gemiddelde van 39.5 dB(A). Ook in dit geval is de geluidsproductie nog steeds acceptabel. In onze test konden we een maximaal geluidsniveau van 44.8 dB(A) meten.

Geluidsniveau

Onbelast
32.3 / 32.3 / 32.3 dB (A)
HDD
33.7 dB (A)
DVD
37 / dB (A)
Belasting
39.5 / 44.8 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)

Temperatuur

Ondanks het compacte design kan de fan klaarblijkelijk toch voor voldoende air flow zorgen in de behuizing. De oppervlakken van de notebook worden dan ook helemaal niet heet.
We konden een maximum van ongeveer 34.7 °C aan de bovenkant van de notebook. De onderkant werd iets warmer en bereikte een maximum temperatuur van 41.2 °C, wat nog steeds acceptabel is.

Max. Belasting
 34.3 °C34.6 °C32.1 °C 
 34.4 °C34.7 °C34.4 °C 
 32.1 °C32.5 °C30.5 °C 
Maximum: 34.7 °C
Gemiddelde: 33.3 °C
37.6 °C41.2 °C36.8 °C
35.3 °C37.4 °C35.7 °C
33.8 °C36.5 °C34.3 °C
Maximum: 41.2 °C
Gemiddelde: 36.5 °C
Kamertemperatuur 21 °C
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 33.3 °C / 92 F, compared to the average of 31 °C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(+) The maximum temperature on the upper side is 34.7 °C / 94 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 °C for the class Multimedia.
(±) The bottom heats up to a maximum of 41.2 °C / 106 F, compared to the average of 38.9 °C / 102 F
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (32.5 °C / 90.5 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 29 °C / 84.2 F (-3.5 °C / -6.3 F).

Luidsprekers

De twee luidsprekers, links en rechts van het toetsenbord, brengen een duidelijk, maar relatief schel geluid zonder bass voort. Het maximale volume is voldoende, maar absoluut niet fantastisch. De twee speakers zijn echter prima om lekker een achtergrond muziekje op af te spelen.
De 3.5mm hoofdtelefoonaansluiting kwam ook goed uit onze test en levert een helder signaal aan de hoofdtelefoon.

Batterijduur

Maximale Batterijduur (BatteryEater Readers Test)
Readers Test
Minimale Batteryduur (BatteryEater Classic Test)
Classic Test

De Dell Precision M2400 wordt standaard geleverd met een 56Wh lithium-ion batterij (6-cells). De met deze batterij behaalde looptijd was acceptabel in onze test. Een 9-cells batterij is verkrijgbaar als alternatief. Wanneer je eisen wat betreft mobiliteit extra hoog zijn, dan kan de Precision M2400 ook worden uitgerust met een aanvullende batterij (48Wh) in plaats van een optische drive in de multi-bay. Wanneer je een goede en dus ook duurdere uitrusting selecteert, kan de looptijd absoluut goed zijn.

In de Readers BatteryEater test, om de maximale looptijd te meten, behaalde de M2400 een batterijduur van ten minste 305 minuten (minimale helderheid, energiebesparend profiel, WLAN uit), wat iets meer dan 5 uur is.
Onder belasting in de Classic test (maximale helderheid, WLAN aan, profiel: Top prestaties), was de batterijduur nog steeds 94 minuten.

Ook de gemeten batterijduur in de praktijk is het vermelden waard. Bij het afspelen van een DVD houdt de batterij het bijvoorbeeld 146 minuten uit. In WLAN modus wordt er een looptijd van 215 minuten behaald.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0 Watt
Inactiefdarkmidlight 12.2 / 15.4 / 16.9 Watt
Belasting midlight 40.6 / 55.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
5h 05min
Surfen met WLAN
2h 26min
DVD
3h 35min
Belast (maximale helderheid)
1h 34min

Samenvatting

Nu hebben we ook het kleinste model uit de krachtige workstation serie van Dell aan tests kunnen onderwerpen: de Dell Precision M2400. Net als de vergelijkbare Precision en Latitude modellen is ook deze notebook overtuigend wat betreft behuizing en afwerking. Daarnaast is de Precision M2400 met een gewicht van ongeveer 2.4 kilogram erg handig voor op reis.

De acceptabele batterijduur van de standaard meegeleverde batterij heeft een positief effect op de mobiliteit van deze notebook. Door de mogelijkheid om te upgraden naar een 9-cells batterij of zelfs te kiezen voor een optionele aanvullende batterij, kan de M2400 om worden getoverd in de perfecte reispartner.

Een ander belangrijk aspect is dat de M2400 ook heel goed buiten gebruikt kan worden, aangezien hij is uitgerust met een zeer helder en mat beeldscherm. Door een optionele UMTS module is het daarnaast ook nog mogelijk om zelfs buiten het internet op te gaan.

Wat betreft prestaties moeten we niet vergeten dat de 3D prestaties van de Dell Precision M2400 redelijk beperkt zijn. Ook al is het resultaat van de OpenGL prestatie test acceptabel, het is nog steeds veel minder dan die van krachtigere 15.4 of zelfs 17 inch desktopvervanger-notebooks.

Een sterk punt van de Dell Precision zijn de emissies, die behoorlijk meevallen. Dit geldt wanneer de notebook onder lage of hoge belasting is. We konden echter soms wel wat pieken meten wat betreft de geluidsproductie van de fan.

De Dell Precision is toch vooral gericht op mobiel gebruik, waarbij de notebook goed buitenshuis is te gebruiken, behoorlijk onafhankelijk is van het stopcontact en ook nog over een ruim aantal communicatiemogelijkheden beschikt. Echter moet er op het gebied van de grafische prestaties wel wat ingeleverd worden. Het grootste voordeel in vergelijking met zijn grotere collega's blijft echter toch wel de compactere behuizing, waardoor de Dell Precision M2400 gemakkelijk mee kan worden genomen.

Dell Precision M2400
Dell Precision M2400

 

Rest ons alleen nog Planet Notebook te bedanken, die ons vriendelijk voorzag van een testexemplaar. Hier kan je deze laptop configuren en kopen.

Dell Precision M2400
Getest: Dell Precision M2400, ter beschikking gesteld door:

Specificaties

Dell Precision M2400
Processor
Intel Core 2 Duo T9400 2 x 2.5 GHz, Penryn
Grafische kaart
NVIDIA Quadro FX 370M - 256 MB, Core: 580 MHz, Geheugen: 400 MHz, GDDR2, 6.14.11.7607
Geheugen
2048 MB 
, PC2-6400 800MHz, 2x1024MB, max. 8 GB
Beeldscherm
14.1 inch 16:10, 1440 x 900 pixel, WXGA+ LED TFT, glimmend: nee
Moederbord
Intel PM45
Opslag
200 GB - 7200 rpm, 200 GB 
, 7200 rpm, Seagate ST9200420ASG
Geluidskaart
Intel IDT 92HD71B7 HD Audio (ICH9)
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 3 USB 2.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 DisplayPort, 1 Kensington Lock, 1 eSata, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: hoofdtelefoon, microfoon, Card Reader: SD-kaartlezer
Netwerkmogelijkheden
Intel(R) 82567LM Gigabit Network Connection (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Dell Wireless 1397 WLAN Mini-Card ), Bluetooth 2.1
Optische drive
PLDS DVD+-RW DU-8A2S
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 32 x 244 x 335
Batterij
56 Wh Lithium-Ion, 11.1V
Besturingssysteem
Microsoft Windows XP Professional 32 Bit
Bijkomende functionaliteiten
36 Maanden Garantie, SmartCard-lezer
Gewicht
2.38 kg, Voeding: 370 g
Prijs
1500 Euro

 

De Dell Precision M2400 is het compactste model uit de krachtige Dell Precision workstation serie.
De Dell Precision M2400 is het compactste model uit de krachtige Dell Precision workstation serie.
Dell biedt twee verschillende beeldschermen aan voor deze notebook: een WXGA en een WXGA+ scherm.
Dell biedt twee verschillende beeldschermen aan voor deze notebook: een WXGA en een WXGA+ scherm.
Het geteste LED WXGA+ beeldscherm met een resolutie van 1440x900 pixels was vooral overtuigend wat betreft de helderheid.
Het geteste LED WXGA+ beeldscherm met een resolutie van 1440x900 pixels was vooral overtuigend wat betreft de helderheid.
Echter is hij wat betreft contrast en de stabiliteit van de kijkhoeken slechts gemiddeld.
Echter is hij wat betreft contrast en de stabiliteit van de kijkhoeken slechts gemiddeld.
De Precision M2400 is uitgerust met krachtige Intel Core 2 Duo CPU's.
De Precision M2400 is uitgerust met krachtige Intel Core 2 Duo CPU's.
De gebruikte grafische kaart is een nVidia Quadro FX 370M.
De gebruikte grafische kaart is een nVidia Quadro FX 370M.
Door deze combinatie behaalt de notebook redelijke prestaties voor professionele 3D programma's, die echter duidelijk minder zijn dan die van zijn grotere broers.
Door deze combinatie behaalt de notebook redelijke prestaties voor professionele 3D programma's, die echter duidelijk minder zijn dan die van zijn grotere broers.
Door het Intel Montevina platform biedt de notebook ondersteuning voor maximaal 8 Gigabyte RAM geheugen.
Door het Intel Montevina platform biedt de notebook ondersteuning voor maximaal 8 Gigabyte RAM geheugen.
De fan is bescheiden hoorbaar op de achtergrond, wanneer er standaard Office programma's worden gebruikt. De notebook kan echter rumoeriger worden onder zwaardere belasting.
De fan is bescheiden hoorbaar op de achtergrond, wanneer er standaard Office programma's worden gebruikt. De notebook kan echter rumoeriger worden onder zwaardere belasting.
De uitstoot van warmte is daarentegen zeer beperkt.
De uitstoot van warmte is daarentegen zeer beperkt.
De ingebouwde luidsprekers brengen een helder, maar schel geluid voort. Dat is best goed voor een business notebook.
De ingebouwde luidsprekers brengen een helder, maar schel geluid voort. Dat is best goed voor een business notebook.
De batterijduur van de 5-cells batterij is al zeer goed. Door een optionele 9-cells batterij als alternatief...
De batterijduur van de 5-cells batterij is al zeer goed. Door een optionele 9-cells batterij als alternatief...
Door de touchpad/trackpoint combinatie kan er ook zonder externe muis fijn gewerkt worden met de M2400.
Door de touchpad/trackpoint combinatie kan er ook zonder externe muis fijn gewerkt worden met de M2400.
Er kan op gebruiksvriendelijk wijze met het toetsenbord gewerkt worden en het heeft een duidelijke indeling.
Er kan op gebruiksvriendelijk wijze met het toetsenbord gewerkt worden en het heeft een duidelijke indeling.
Het ingebouwde toetsenbord is identiek aan dat van de grotere modellen.
Het ingebouwde toetsenbord is identiek aan dat van de grotere modellen.
Deze 14 inch notebook ziet er bijna hetzelfde uit als zijn grotere collega's.
Deze 14 inch notebook ziet er bijna hetzelfde uit als zijn grotere collega's.
Daarbij is het zilveren schermcover met golvende structuur het meest opvallende onderdeel van deze nieuwe Dell Precision notebooks.
Daarbij is het zilveren schermcover met golvende structuur het meest opvallende onderdeel van deze nieuwe Dell Precision notebooks.
De M2400 heeft weten te bewijzen dat hij wat betreft behuizing, afwerking en stabiliteit van de behuizing niet onderdoet aan eerder geteste business notebooks van Dell.
De M2400 heeft weten te bewijzen dat hij wat betreft behuizing, afwerking en stabiliteit van de behuizing niet onderdoet aan eerder geteste business notebooks van Dell.
Met zijn gewicht van net 2.4 kilogram en de aanwezigheid van een speciale compacte stroomdadapter is de Precision zeer mobiel.
Met zijn gewicht van net 2.4 kilogram en de aanwezigheid van een speciale compacte stroomdadapter is de Precision zeer mobiel.
Ook met de connectiviteit van de compacte Dell M2400 zit het wel goed.
Ook met de connectiviteit van de compacte Dell M2400 zit het wel goed.
Zo zijn er onder andere 3 USB poorten, een digitale Display port en eSATA poort aanwezig.
Zo zijn er onder andere 3 USB poorten, een digitale Display port en eSATA poort aanwezig.
Daarbij is de gebruiksvriendelijke plaatsing van de poorten aan de zijkanten een zeer groot voordeel.
Daarbij is de gebruiksvriendelijke plaatsing van de poorten aan de zijkanten een zeer groot voordeel.
De massieve, metalen scharnieren houden het beeldscherm stevig vast.
De massieve, metalen scharnieren houden het beeldscherm stevig vast.
Door de dockingstation poort aan de onderkant van de notebook kan de M2400 gemakkelijk in een bestaande werkomgeving geïntegreerd worden.
Door de dockingstation poort aan de onderkant van de notebook kan de M2400 gemakkelijk in een bestaande werkomgeving geïntegreerd worden.
Een zeer belangrijke feature is de optionele UMTS breedband module.
Een zeer belangrijke feature is de optionele UMTS breedband module.
Het is dus gemakkelijk om op reis contact te maken met het wereldwijde web.
Het is dus gemakkelijk om op reis contact te maken met het wereldwijde web.
... en de optionele aanvullende batterij die in de multi-bay past, is er nog een veel langere looptijd mogelijk.
... en de optionele aanvullende batterij die in de multi-bay past, is er nog een veel langere looptijd mogelijk.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Dell XPS 15 9500 Core i5: nu nog meer zoals een MacBook Pro
UHD Graphics 630, Comet Lake i5-10300H, 15.6", 1.83 kg
Kort testrapport Dell Inspiron 15 5000 5584 (i7-8565U) Laptop
UHD Graphics 620, Core i7 i7-8565U, 15.6", 1.947 kg

Prijsvergelijking

Dell Precision M2400 at Ciao

Pricerunner.de

Pro

+Compacte, robuuste behuizing
+Goede afwerking en hoogwaardige materialen
+Veel aansluitinge
+Verschillende beveiligings- en communicatiemogelijkheden
+Helder LED beeldscherm, ook geschikt voor buiten
+Redelijke emissies van temperatuur en geluid bij inactiviteit en onder lichte belasting
+Goede batterijduur, kan optioneel worden uitgebreid
 

Contra

-Men zal tot op zekere hoogte moeten wennen aan de muisknoppen
-Matig contrast en matige stabiliteit van kijkhoeken van het beeldscherm

Waardering

Dell Precision M2400 - 06-11-2008
J. Simon Leitner

Behuizing
88%
Toetsenbord
88%
Aanwijsapparaat
86%
Aansluitmogelijkheden
88%
Gewicht
83%
Batterij
82%
Beeldscherm
86%
Gaming-performance
76%
Applicatie-performance
88%
Temperatuur
86%
Luidheid
86%
Extra punten
90%
Gemiddelde
86%
86%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Dell Precision M2400 Notebook
J. Simon Leitner, 2008-11-18 (Update: 2009-09- 6)