Notebookcheck

Testrapport Asus Zenbook UX51VZ (U500VZ) notebook

Till Schönborn (vertaald door Luc Peters), 29-11-2012

Zen Master. Goede looks, dunne behuizing en extreem krachtig: tot nu toe was dit de beste beschrijving van alleen Apple's MacBook serie, maar met de UX51VZ (IPS beeldscherm, quad-core CPU, SSD RAID en nog veel meer high-end features) trekt Asus ten strijde om de koning van zijn troon te stoten.

Eigenlijk is de aanschaf van een notebook  altijd een zoektocht naar compromissen: gewicht, afmeting, mobiliteit, schermgrootte en prestaties - allemaal eigenschappen van een ideale notebook, maar lastig te combineren.

Als er een fabrikant is die er al meermaals in geslaagd is een dergelijke notebook te maken, dan is het Apple. De zeer dure, maar uit technisch oogpunt gezien zeer overtuigende MacBook Pro 15 Retina heeft recentelijk de lat voor de concurrentie weer hoger gelegd.

Enter Asus and their new Zenbook, which seeks to challenge the dominating notebooks from Cupertino. The Zenbook UX51VZ  - a combination of an Ultrabook and a powerful multimedia notebook - attempts to merge the attributes of each category together into one seamless unit. A quick look at the specs reveals some high-end components: quad core i7-3612QM CPUGeForce GT 650M GPUFullHD display with IPS panel, and SSD RAID. Mouthwatering specs - so what's not to like?

Maar Asus verschijnt ten tonele met een nieuwe Zenbook waarmee ze de strijd aan willen gaan met de dominerende notebooks uit Cupertino. De Zenbook UX51VZ - een combinatie van een ultrabook en krachtige multimedia notebook - probeert de features van beide klassen in een apparaat te verenigen. Een snelle blik op de specificaties onthult een aantal high-end componenten: quad-core i7-3612QM CPUGeForce GT 650M GPUfull HD beeldscherm met IPS paneel en een SSD RAID. Specs die je het water uit de mond laten lopen - maar wat is minder leuk?

De prijs: Asus rekent €1700 voor het 256 GB en €2000 voor het 512 GB model - dat komt al in de buurt van Apple's prijsklasse. De conceptueel vergelijkbare modellen van de concurrentie - de Dell XPS 15 en Sony Vaio SV-S1511 - zijn met dezelfde configuratie overigens niet echt goedkoper.

Behuizing

Hoogwaardige aluminium behuizing
Hoogwaardige aluminium behuizing
Zo dun als een ultrabook
Zo dun als een ultrabook

De UX51VZ mag officieel geen ultrabook genoemd worden, maar niet omdat hij niet aan de specificaties voor de afmetingen voldoet. Intel eist namelijk een maximum hoogte van 21 mm en de Zenbook is slechts 6 tot 20 mm dik. Het wigvormige design (dat ons aan de UX31A doet denken) laat de notebook er overigens nog slanker uitzien dan de huidige MacBook Pro 15 (het Retina model is nog een paar millimeter dunner) en het gewicht is ook erg vergelijkbaar: Apple's notebook weegt net iets meer dan 2 kg en de UX51VZ weegt exact 2.2 kilogram. Ondanks dat het verschil meetbaar is, merk je er in de praktijk weinig van.

Zoals we in deze prijsklasse mogen verwachten maakt Asus gebruik van een hoogwaardige metaallegering behuizing - in dit geval geen unibody design, maar meer twee helften die op elkaar geschroefd zijn. De licht glimmende, geborstelde aluminium oppervlakken benadrukken de premium status van de notebook. De behuizing is erg strak, maar Asus gebruikt een aantal visuele accenten om de looks op te frissen: de iets donkerdere rand rond het scherm contrasteert bijvoorbeeld mooi met de zilveren basis-unit, die op zijn beurt weer verfraaid wordt met een led verlichte aan/uit-knop.

Zeer dunne behuizingen kunnen leiden tot problemen met de stevigheid, maar de Zenbook neemt onze zorgen direct weg: niet alleen kan de behuizing nauwelijks verbogen worden, want hij kan ook prima tegen hoge drukkracht. Alleen het gebied boven het toetsenbord geeft onder zware druk licht mee. Wat de afwerking betreft hebben we absoluut geen klachten: alle randen zijn glad en materiaalovergangen zijn naadloos uitgevoerd.

Net als Apple gebruikt Asus een enkel scharnier om het beeldscherm met de basis-unit te verbinden. Het scharnier is redelijk stijf en voorkomt dat het scherm irritant gaat wiebelen, maar ondanks dat kun je het scherm toch met een hand open klappen, waarbij de basis-unit het contact met de ondergrond nooit verliest. 
We durven te zeggen dat de kwaliteit van de behuizing op een haar na het niveau van de bijna perfecte MacBooks of Dell XPS 15 behaald.

Connectiviteit

Gelukkig volgt Asus de ultrabook "standaard" niet als het aankomt op het (doorgaans redelijke beperkte) aantal poorten. Eigenlijk is de UX51VZ behoorlijk goed uitgerust: er zijn drie USB poorten - allemaal USB 3.0, waarvan er een "Sleep-and-charge" ondersteunt (USB apparaten opladen terwijl de notebook uitstaat).

Om externe monitoren aan te sluiten is er keuze uit HDMI en Mini-VGA (de adapter naar VGA wordt meegeleverd). Helaas ontbreken een DisplayPort en Thunderbolt poort, waarvan de laatste nodig is om schermen met een extreem hoge resolutie aan te sluiten. HDMI ondersteunt overigens resoluties hoger dan full HD, maar doorgaans vormen drivers de beperking om het theoretische limiet te halen.

Verder beschikt de notebook over alle standaard poorten die je zou verwachten: Gigabit LAN, kaartlezer (SD/SDHC/SDXC/MMC) en een hoofdtelefoon jack. De poorten bevinden zich aan de linker- en rechterzijde en er zit voldoende ruimte tussen. Vaak gebruikte poorten, zoals USB, bevinden zich dichterbij de voorzijde van de notebook, terwijl de minder belangrijke poorten verder naar achteren zijn geplaatst.

Voorzijde: geen poorten
Voorzijde: geen poorten
Linkerzijde: stroomaansluiting, Gigabit LAN, HDMI, 2x USB 3.0
Linkerzijde: stroomaansluiting, Gigabit LAN, HDMI, 2x USB 3.0
Achterzijde: geen poorten
Achterzijde: geen poorten
Rechterzijde: hoofdtelefoon jack, kaartlezer, USB 3.0, Mini-VGA, aansluiting voor de subwoofer
Rechterzijde: hoofdtelefoon jack, kaartlezer, USB 3.0, Mini-VGA, aansluiting voor de subwoofer

Communicatie

De componenten om verbinding te maken met netwerken zijn overgenomen van de kleinere UX31A. De  Mini PCIe module Centrino Advanced-N 6235 van Intel ondersteunt zowel Bluetooth 4.0 als de WLAN 802.11 a/b/g/n standaarden. Omdat dit een dual-band adapter is, kun je kiezen voor 2.4 of 5 GHz; de maximale snelheid is 300 MBit/s (2x2 Multi Stream). Intel WiDi (Wireless Display) maakt het mogelijk om content van de notebook draadloos met een externe apparaat (TV) te delen. Het enige dat mist is een geïntegreerde WWAN module (UMTS/LTE).

Asus voorziet de Zenbook van een 1.0 megapixel webcam met microfoon - net als de andere modellen in de serie. De camera functioneert goed voor videochats, maar de beeld- en geluidskwaliteit is van net gemiddeld niveau. Om foto's te maken kun je dus beter op je smartphone vertrouwen.

Accessoires

Gebruikers van MacBooks weten dat zelfs basis accessoires niet bij de prijs zijn inbegrepen en dus apart aangeschaft moeten worden - soms tegen behoorlijk hoge prijzen. Asus levert wel een aantal extra's mee: de eerder genoemde VGA adapter, een externe DVD-RW optische drive en een kleine subwoofer (Asus N56VZ). Verder zitten in de doos een zeer compacte adapter (90 Watt), allerlei folders, een CD met drivers, een schoonmaakdoekje en een kabelbinder.

Een kijkje aan de binnenkant
Een kijkje aan de binnenkant

Onderhoud

Ondanks dat de behuizing niet erg lastig is open te maken, zouden we dit onervaren gebruikers niet aanraden. De eerste horde: Asus gebruikt Torx schroeven, waarvoor je een speciale T5 schroevendraaier nodig hebt. Daarnaast zijn twee van de twaalf schroeven verborgen onder rubberen pootjes, die je dus eerst moet verwijderen. Maar dan ben je er nog niet, want als alle schroeven verwijderd zijn, heeft Asus de onderkant ook nog eens met tape vastgeplakt.

De binnenkant van de notebook ziet er goed georganiseerd uit, maar helaas zijn er weinig mogelijkheden voor upgrade: een van de RAM modules kan vervangen worden en 4 GB is op het moederbord gesoldeerd. Daarnaast hebben de SSD's een gepatenteerde connector waardoor ze niet zomaar door een 2.5 inch of mSATA schrijf vervangen kunnen worden. In ieder geval kunnen de twee fans schoongemaakt worden en kan de WLAN module gemakkelijk vervangen worden.

Garantie

Asus biedt op de notebook 24 maanden garantie met pickup & return service. Uiteraard zijn er genoeg opties om te upgraden en de garantietermijn te verlengen: verlenging naar 3 jaar heb je al voor zo'n €75 (afhankelijk van waar je het aanschaft). Aangezien deze notebook voor ongeveer €2000 wordt verkocht, lijkt ons dit een zeer acceptabele prijs en slimme investering. 

 

Invoerapparatuur

Toetsenbord

In tegenstelling tot Apple of Dell gebruikt Asus de gehele breedte van de 15 inch behuizing en integreert dus ook een afzonderlijk numpad. Het Chiclet design heeft toetsen van ongeveer 15 x 15 mm, wat voldoende groot is voor mensen met grotere handen. De kwaliteit van het plastic en de afwerking zijn van topniveau en behoren tot de beste die we hebben gezien. We zijn blij dat Asus niet teveel met de layout heeft geëxperimenteerd - zelfs desktop gebruikers moeten dus geen probleem hebben om aan dit toetsenbord gewend te raken.

De positieve eerste indruk verandert niet: we zijn erg te spreken over de medium-mate druk die nodig is om de toetsen in te drukken. Net als bij Apple's MacBooks hebben de toetsen geen oppervlak met een textuur of holling, wat overigens geen negatieve invloed op het typen heeft. Zelfs tijdens sneller typewerk blijft het toetsenbord stil en kunnen we het nergens duidelijk zien meegeven; hierdoor is het zeer geschikt voor gebruikers die veel moeten typen. Wanneer je in een donkere omgeving werkt kan ook de toetsenbord verlichting ingeschakeld worden (3 niveau's).

Touchpad

Het touchpad meet 10.5 x 7 centimeter en is hetzelfde exemplaar dat ook in andere Zenbook modellen wordt gebruikt. Je vingers glijden zeer goed over het gladde, satijnachtige oppervlak, zodat je precieze controle over de cursor hebt. Het touchpad ondersteunt multi-touch gestures, zoals zoomen en scrollen (tegenwoordig praktisch een standaard feature). We zijn tevreden over hoe goed het touchpad reageert.

Omdat het een clickpad betreft zijn de muisknoppen geïntegreerd in de onderste helft van het touchpad. Niet iedereen stelt dit op prijs, omdat je tijdens het klikken per ongeluk de cursor kunt verplaatsen. Wij zijn in elk geval blij met de hoge kwaliteit van de uitvoering: de feedback van de knoppen is zeer goed, de lengte van de aanslag is redelijk kort en het klikgeluid is niet storend.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

In vergelijking met de 13.3 inch UX31A heeft de UX51VZ een groter 15.6 inch beeldscherm. De resolutie is echter hetzelfde, namelijk 1920x1080 pixels (full HD), zodat de pixeldichtheid daalt tot 141 dpi. Hiermee is het beeld overigens nog steeds helder en scherp, maar de waarde is een stuk lager dan die van de MacBook Pro 15 met Retina-display (2880x1800 pixels, 221 dpi). Het verschil heeft verder geen consequenties, tenzij je onrealistisch dicht met je neus op het scherm zit. Het Retina-display biedt overigens een werkruimte van 1440x900 pixels, waardoor je op de UX51 dus in feite meer ruimte hebt om je vensters te organiseren.

Het beeldscherm heeft een omgevingslichtsensor, die desgewenst ook uitgeschakeld kan worden. We hebben een gemiddeld helderheidsniveau van 265.3 cd/m² gemeten: geen opvallend resultaat, maar van hetzelfde niveau als de MacBook (273 cd/m²). De iets lagere helderheid in de benedenhoeken valt tijdens gebruik niet erg op, maar wat 'bleeding' aan de randen wel. Op dit moment weten we niet of alle modellen hier last van hebben, of dat het alleen ons test model betreft.

256
cd/m²
290
cd/m²
293
cd/m²
251
cd/m²
289
cd/m²
276
cd/m²
230
cd/m²
262
cd/m²
241
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 293 cd/m² Gemiddelde: 265.3 cd/m²
Helderheidsverdeling: 78 %
Helderheid in Batterij-modus: 289 cd/m²
Contrast: 498:1 (Zwart: 0.58 cd/m²)

Asus maakt gebruik van een premium IPS paneel van LG (LP156WF4), dat ten opzichte van TN panelen grote voordelen biedt. De zwartwaarde is met 0.58 cd/m² best goed en resulteert in een zeer acceptabele contrast ratio van 498:1. De MacBook biedt een hogere contrast ratio van 913:1, zodat foto's en video's er iets levendiger uitzien.

Wie vaak professionele programma's als Photoshop gebruikt heeft een beeldscherm nodig dat kleuren natuurgetrouw weergeeft. Op dit gebied kan Asus de concurrentie met Cupertino's notebook niet aan: de UX51VZ kan delen van de sRGB en AdobeRGB standaarden niet weergeven.

UX51VZ vs. AdobeRGB (t)
UX51VZ vs. AdobeRGB (t)
UX51VZ vs. sRGB (t)
UX51VZ vs. sRGB (t)
UX51VZ vs. MacBook Pro 15 Retina (t)
UX51VZ vs. MacBook Pro 15 Retina (t)
UX51VZ vs. XPS 15 (t)
UX51VZ vs. XPS 15 (t)
Gebruik buitenshuis
Gebruik buitenshuis

Omdat de UX51 toch een soort ultrabook is, zal hij niet de hele dag thuis op het bureau staan, maar zal hij ook regelmatig onderweg als mobiel systeem worden gebruikt. Een van de meest belangrijke eisen is daarvoor een helder en non-glare beeldscherm, dat irritante reflecties voorkomt. De UX51VZ voldoet aan deze eisen en kan dus in direct zonlicht gebruikt worden. De concurrentie van Apple en Dell heeft daar meer moeite mee, omdat deze over glossy beeldschermen beschikken.

Kijkhoeken Asus UX51VZ
Kijkhoeken Asus UX51VZ

Het maakt niet uit of je van onder-, bovenaf, of vanaf de zijkant naar het scherm kijkt: afwijkingen tot 180 graden van de ideale kijkhoek hebben geen grote invloed op het contrast en de kleurweergave. Zelfs zeer goede TN panelen (zoals in de Dell XPS 15) kunnen niet aan deze resultaten tippen, omdat de beeldweergave al snel hinder ondervindt van afwijkende kijkhoeken. Het voordeel van ruimte kijkhoeken is dat je de openingshoek van het beeldscherm niet elke keer als je anders gaat zitten hoeft aan te passen.

Prestaties

3.1 GHz  - de maximum Turbo frequentie
3.1 GHz - de maximum Turbo frequentie

Energiezuinige ULV hardware? Matige on-board GPU? Nee hoor: de Zenbook UX51VZ beschikt over een rits aan high-end hardware componenten.

Ten eerste een snelle quad-core processor. Om het energieverbruik onder controle te houden heeft Asus voor een 35 Watt model gekozen: Intel's Core i7-3612QM. Deze CPU ondersteunt kloksnelheden van 2.1 tot 3.1 GHz (Turbo), waarmee hij iets trager is dan 45 Watt modellen, maar toch voldoende krachtig voor bijna alle toepassingen. De Core i7 CPU ondersteunt niet alleen Turobo Boost, maar ook Hyper-Threading, waardoor elke core twee threads simultaan kan verwerken. Voor meer details verwijzen we naar onze CPU database en ons artikel over Intel's Ivy Bridge architectuur.

Intel's HD Graphics 4000 handelt de simpele taken af, terwijl de dedicated Nvidia GeForce GT 650M wordt aangesproken voor het zware werk (3D games). Nvidia's Optimus technologie maakt het mogelijk om tussen beide grafische kaarten te schakelen, zodat het energieverbruik en dus de batterijduur altijd optimaal is.

Afhankelijk van het model wordt de UX51 geleverd met een 256 of 512 GB SSD - een van de hoofdredenen voor de behoorlijk hoge prijs. De 8 GB aan DDR3 RAM (van Hyundai) is van het type 800 MHz DDR3-1600 en werkt in dual channel mode.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Mainboard
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie HWInfo
DPC latency
Systeeminformatie Asus UX51VZ

Processor

Ondanks dat de Core i7-3612QM Intel's meest energiezuinige quad-core processor is, kan de warmteontwikkeling toch teveel zijn voor de koelsystemen in dunne en kleine notebooks. De meeste fabrikanten schakelen schroeven daarom de Turbo frequentie omlaag, wat uiteraard ook tot iets minder krachtige prestaties leidt. 

Maar geen zorgen, want de Core i7 in de UX51VZ behaalt de maximum frequenties van 2.8 GHz (multi-threading) en 3.1 GHz (single-threading) en loopt daar ook stabiel op. Het resultaat van 5.64 punten in de Cinebench R11.5 betekent dat de 3612QM bijna twee keer zo snel is als het krachtigste ULV model (Core i7-3667U). Zelfs in vergelijking met andere quad-core processors doet deze CPU het erg goed. Tijdens werken op batterij vermogen veranderde er niets aan het prestatieniveau.

Cinebench R11.5 - CPU Multi 64Bit (sorteer op waarde)
Asus UX51VZ
GeForce GT 650M, 3612QM, 2x ADATA XM11 256 GByte
5.64 Points ∼24%
Dell XPS 15 (L521X)
GeForce GT 640M, 3612QM, WDC Scorpio Blue WD10JPVT + SSD-Cache
5.59 Points ∼23% -1%
Asus UX31A Presample
HD Graphics 4000, 3517U
2.8 Points ∼12% -50%
Apple MacBook Pro Retina 15 inch 2012-06
GeForce GT 650M, 3615QM, Apple SSD SM256E (Samsung)
5.52 Points ∼23% -2%
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
19172 Points
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5115 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
6271 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
15534
Cinebench R10 Shading 32Bit
6435
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4077
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
5.64 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.22 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
39.51 fps
Help

Massaopslag

De doorvoersnelheid van de RAID 0 array is behoorlijk hoog
De doorvoersnelheid van de RAID 0 array is behoorlijk hoog

Dus wat kan een fabrikant doen als een SSD niet snel genoeg is? Juist, ze voegen er een twee aan toe. In de UX51VZ gebruikt de Asus twee flash drives van elk 256 GB, wat deze RAID 0 opstelling een totale capaciteit van 512 GB geeft. Door de wijze waarop de opslagcapaciteit wordt berekend en door de aanwezigheid van de recovery partitie is de daadwerkelijk beschikbare capaciteit 440 GB.

Ons test model beschikt over twee Adata XM11 SSD's, die we ook al in de UX31A aantroffen (die had uiteraard maar één SSD). De controller van Sandforce (SF2281) levert zeer goede prestaties en wordt ook door veel andere fabrikanten gebruikt. Omdat de twee SSD's in RAID 0 modus werken wordt de al zeer hoge doorvoersnelheid nog eens verdubbeld. De AS-SSD benchmark gaf een sequentiële leessnelheid van maar liefst 999 MB/s aan: een nieuw record in onze database. Uiteraard biedt de opstelling geen voordeel bij het lezen van kleine 4K blocks, omdat alleen grotere bestanden worden verdeeld over de twee SSD's (afhankelijk van de 'stripe size').

Let op: volgens verschillende gebruikers maakt Asus niet alleen gebruik van Adata SSD's, maar ook van SanDisk modellen. Het model in kwestie - waarschijnlijk de U100 - is een stuk langzamer, vooral bij het lezen van 4K blocks.

2x ADATA XM11 256 GByte
Overdrachtssnelheid Minimum: 772.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 1008.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 970.6 MB/s
Toegangstijd: 0.2 ms
Pieksnelheid: 1589.7 MB/s
CPU-gebruik: 8.5 %

Algemene prestaties

Met een quad-core CPU en snelle SSD's zullen de prestaties van het systeem zelfs veeleisende gebruikers blij maken. De UX51 scoort 5454 punten in de PCMark 7 benchmark (nagenoeg hetzelfde als de vergelijkbaar uitgeruste MacBook Pro 15 Retina) en verovert daarmee een plekje aan de top van onze lijst. De UX31A is slechts zo'n 5% langzamer - ondanks de ULV processor. Dit laat zien dat de PCMark benchmark maar tot op zekere hoogte betekenis heeft.

Er zullen niet veel programma's zijn die de Zenbook echt tot het uiterste kunnen drijven. Of het nou gaat om grote video's editen, of werken met grote hoeveelheden data: de notebook lijkt altijd voldoende rekenkracht te hebben om de zaken af te handelen. De prestaties zijn in principe goed genoeg om een desktop PC te vervangen. We zijn overigens ook onder de indruk van de korte opstarttijd van 13 seconden, alhoewel Windows 8 daar misschien ook aan bijdraagt.

PCMark 7 - Score (sorteer op waarde)
Asus UX51VZ
GeForce GT 650M, 3612QM, 2x ADATA XM11 256 GByte
5454 Points ∼68%
Dell XPS 15 (L521X)
GeForce GT 640M, 3612QM, WDC Scorpio Blue WD10JPVT + SSD-Cache
4009 Points ∼50% -26%
Apple MacBook Pro Retina 15 inch 2012-06
GeForce GT 650M, 3615QM, Apple SSD SM256E (Samsung)
5545 Points ∼69% +2%
Asus UX31A Presample
HD Graphics 4000, 3517U
5195 Points ∼65% -5%
5.8
Windows 8 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.6
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.7
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.8
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.8
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
8.3
PCMark 7 Score
5454 punten
Help

GPU prestaties

Schakelen tussen de grafische kaarten via Optimus
Schakelen tussen de grafische kaarten via Optimus

De GeForce GT 650M een hogere middenklasse grafische kaart, die gebaseerd is op Nvidia's Kepler architectuur en begin 2012 werd geïntroduceerd. De chip wordt geproduceerd op 28 nm formaat en de core bestaat uit 384 GK107 shader processors die de beschikking hebben over 2 GB VRAM. Asus heeft gekozen voor de GDDR5 variant van de 650M, die een bredere geheugenbus, maar iets lagere core kloksnelheid heeft. De core kloksnelheid ligt tussen de 735 en 850 MHz (Turbo) en het geheugen loopt op 1000 MHz.

Het is geen verrassing dat de UX51VZ dezelfde score haalt als andere notebooks met dezelfde GPU. We hebben 3DMark 11 gebruikt om de grafische prestaties te meten: met 2286 punten komt de UX51 dichtbij Apple's MacBook (2384 punten) en de Dell XPS 15 (met een iets langzamere GT 640M) verslaat hij met ongeveer 17%. Ultrabooks zonder dedicated grafische kaart scoren doorgaans tussen de 600 en 650 punten, waardoor hun prestaties van een heel andere klasse zijn.

3DMark 06 Standard
13201 punten
3DMark Vantage P Result
10090 punten
3DMark 11 Performance
2286 punten
Help

Gaming prestaties

Dishonored
Dishonored

De GeForce GT 650M maakt het mogelijk om recente games op een aardige frame rate en met redelijke details te spelen. Afhankelijk van de titel is de full HD resolutie soms teveel voor de GPU - een resolutie van 1600x900 of 1366x768 pixels is dan een uitweg. Grafisch zware games die tot deze categorie behoren zijn Battlefield 3, Anno 2070 en Dirt Showdown. De twee andere games die we testten (Diablo 3 en Dishonored) liepen goed, ook op de maximale resolutie, met hoge kwaliteit en met anti-aliasing geactiveerd.

Voor een grote sprong naar een hoge prestatieniveau is een echte high-end grafische kaart nodig, bijvoorbeeld de GeForce GTX 675MX. Doorgaans vindt je een GPU als deze (of vergelijkbaar) alleen in massieve notebooks die ontworpen zijn als desktop vervanger: dus niet geschikt voor de dunne Zenbook. Net als de CPU presteert ook de grafische kaart op maximaal niveau tijdens werken op de batterij (geen throttling).

Asus UX51VZ
GeForce GT 650M, 3612QM, 2x ADATA XM11 256 GByte
Apple MacBook Pro Retina 15 inch 2012-06
GeForce GT 650M, 3615QM, Apple SSD SM256E (Samsung)
Dell XPS 15 (L521X)
GeForce GT 640M, 3612QM, WDC Scorpio Blue WD10JPVT + SSD-Cache
Asus Zenbook Prime UX31A
HD Graphics 4000, 3317U, ADATA XM11
Diablo III
3%
-37%
-75%
1920x1080 High AA:on
58.6
58.1
-1%
51.4
-12%
14.95
-74%
1366x768 High AA:on
95.6
106.4
11%
59.2
-38%
23.09
-76%
1366x768 Medium / low
108
110.3
2%
63.5
-41%
26.42
-76%
1024x768 Low / off
161.9
164.3
1%

164.3
1%

71.1
-56%
44.02
-73%
lage gem. hoge ultra
Battlefield 3 (2011) 65.744.435.415.8fps
Anno 2070 (2011) 145.661.239.319.3fps
Diablo III (2012) 161.910895.658.6fps
Dirt Showdown (2012) 96.358.854.320.5fps
Dishonored (2012) 94.479.576.451.1fps

Emissies

Het maakt niet uit of je in Office werkt, aan het internetten bent, of helemaal niets doet: de twee fans zijn altijd aan. Helaas hebben we hier niet te maken met de stilste jongens. Zelfs tijdens lage belasting meten we een goed hoorbaar (door een hoogfrequent gezoem) geluidsniveau van 34 dB(A). Veel ultrabooks en ook de MacBook Pro 15 zijn volledig stil - een groot voordeel ten opzichte van de UX51VZ.

Om zware belasting te simuleren gebruiken we 3DMark 06 en het geluidsniveau steeg in dit scenario tot zo'n 42 dB(A). Voor een notebook van dit formaat en deze prestaties is dat een redelijk resultaat. Over het algemeen is de geluidsproductie dus best acceptabel, maar tijdens het gamen zul je gewoon het volume net een standje hoger moeten zetten (of nog beter, een hoofdtelefoon gebruiken). Tijdens onze onrealistische stress test steeg het geluidsniveau tot een maximum van 47.4 dB(A).

Geluidsniveau

Onbelast
33.6 / 33.8 / 34 dB (A)
Belasting
42.4 / 47.4 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL 320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Tijdelijke throttling tijdens de stress test
Tijdelijke throttling tijdens de stress test

Omdat de fans altijd draaien blijft de UX51 redelijk koel tijdens normale belasting. De behuizing worden maar net iets warmer dan de omgeving, zodat de notebook ook geschikt is voor langdurig gebruik op schoot.

Tijdens maximale belasting veranderen de zaken: aan de ene kant stijgt de temperatuur aan de onderkant, rond de luchtuitlaat, tot alarmerende hoogte (maximaal 59 °C), terwijl het gebied onder het toetsenbord (waar je handpalm op rust) juist koel blijft. De notebook is in dit geval dus ook gewoon te gebruiken, maar niet op schoot.

Net als voor de XPS 15 of de MacBook Pro 15 Retina is CPU throttling geen onbekende term voor de UX51VZ. Toen we de notebook onderworpen aan een stress test bestaande uit Prima 95 en FurMark werd de kloksnelheid van de vier cores verlaagd tot 1.2 GHz. Echter direct daarna hervatten ze hun werk op de standaard kloksnelheid van 2.1 GHz. De reden: zodra de core temperatuur de 80 °C bereikt wordt de kloksnelheid verlaagd om de CPU te beschermen. De grafische kaart heeft nergens last van en loopt gewoon op maximale kloksnelheid bij een temperatuur van 70 °C. Tijdens het uitvoeren van normale taken (normale programma's gebruiken of games spelen) is throttling overigens nooit echt een probleem. We beschouwen het koelsysteem dan ook als adequaat, alhoewel het wel dichtbij zijn limiet werkt.

Max. Belasting
 35.2 °C46.6 °C34.5 °C 
 32.3 °C45.8 °C33.7 °C 
 30.7 °C33.4 °C32.1 °C 
Maximum: 46.6 °C
Gemiddelde: 36 °C
39.2 °C59 °C50 °C
45.1 °C45.2 °C38.5 °C
32.3 °C36 °C34.5 °C
Maximum: 59 °C
Gemiddelde: 42.2 °C
Stroomadapter (max.)  62.7 °C | Kamertemperatuur 21.8 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

Geluidsinstellingen en opties
Geluidsinstellingen en opties

Asus rust de notebook uit met een geluidssysteem van de bekende Hi-Fi specialist Bang & Olufsen. Het hoogtepunt is de externe subwoofer, die moet voorzien in de bass waar veel notebooks een gebrek aan hebben. De kleine cilinder (ongeveer 9 centimeter) wordt via een speciale 2.5 mm connector aangesloten en verbetert het geluidsniveau behoorlijk. Zonder externe luidsprekers kun je dus genieten van muziek, films en games - en op het maximale volume bijna de buurt op stelten zetten.

Batterijduur

Energieverbruik

De UX51VZ kan het lage energieverbruik van sommige ultrabooks niet evenaren, omdat de quad-core processor en SSD array ook tijdens inactiviteit hongerig naar energie zijn. Het verbruik ligt in dit geval tussen de 9.5 en 12.7 Watt. De concurrentie van Dell en Apple hebben een vergelijkbaar verbruik.

Tijdens belasting wordt de UX51VZ een stuk hongeriger naar energie: we meten 74.1 Watt tijdens het uitvoeren van de 3DMark 06 benchmark en 90.8 Watt tijdens de stress test. Dat is een stuk meer dan de MacBook Pro 15 (68 tot 77 Watt) en XPS 15 (49 tot 80 Watt). We moeten in de beoordeling wel meenemen dat de UX51VZ in vergelijking met deze twee concurrenten het minst gevoelig is voor throttling.
De meegeleverde adapter levert maximaal slechts 90 Watt wat maar net voldoende is (de stress test niet meegenomen). De adapter bereikte een temperatuur van maximaal 63 °C.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.25 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 9.5 / 11.7 / 12.7 Watt
Belasting midlight 74.1 / 90.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

De lithium polymeer batterij is geïntegreerd in de behuizing en heeft een capaciteit van 70 Wh. Gecombineerd met het acceptabele energieverbruik zorgt dat voor een nette batterijduur.

In de BatteryEater Readers test (alle draadloze modules uitgeschakeld, helderheidsnievau minimaal, energiebesparend profiel ingeschakeld) houdt de notebook het ongeveer 8 uur uit. In vergelijking met de MacBook (95 Wh batterij, geoptimaliseerd OS X besturingssysteem en extreem laag helderheidsniveau), die het 18 uur uithield, lijkt dit nogal beperkt, maar deze test is geen realistische simulatie van dagelijks gebruik.

De meer realistische WLAN test (helderheidsniveau van 150 cd/m², energiebesparend profiel) slurpt de batterij van de Zenbook in 5 uur en 17 minuten leeg. De twee notebooks brengen het er vergelijkbaar van af in deze test: Apple's MacBook hield het  ongeveer 6 uur uit.

Tot slot hebben we de BatteryEater Classic test (alle draadloze modules ingeschakeld, maximaal helderheidsniveau, performance profiel) uitgevoerd. Deze keer was de batterij na 1 uur en 15 minuten leeg. Het volledig herladen van de batterij duurt circa 3 uur.

Readers test
Readers test
Classic test
Classic test
Opladen
Opladen
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
7h 55min
Surfen met WLAN
5h 17min
Belast (maximale helderheid)
1h 15min

Samenvatting

Asus Zenbook UX51VZ / U500VZ
Asus Zenbook UX51VZ / U500VZ

We hebben bijna een week met de Asus Zenbook UX51VZ doorgebracht om de volgende vraag te kunnen beantwoorden: heeft de MacBook Pro 15 Retina eindelijk een waardige concurrent? Op dit punt in het testrapport willen we graag onze bevindingen samenvatten.

Ondanks dat de Zenbook niet de superieure bouwkwaliteit van de MacBook weet te evenaren, maakt de aluminium behuizing toch indruk op ons. De afmeting, afwerking en materiaalkeuze zijn top en de notebook is een stuk steviger dan de dunne behuizing doet vermoden. We zijn ook tevreden met de precieze invoerapparatuur en de hoge mate van mobiliteit.

Van het beeldscherm hadden we hoge verwachtingen. Helaas zijn zowel de contrast ratio als het maximale helderheidsniveau niet zo goed als we hadden gehoopt. We kunnen niet ontkennen dat het IPS paneel van hoge kwaliteit is, maar het kan gewoon niet op tegen het perfecte Retina-display in de MacBook en zelfs niet tegen het kleinere paneel in de UX31A.

Wat de algemene prestaties betreft heeft de UX51VZ niets te verbergen: processor, grafische kaart en een SSD RAID array maken het systeem erg snel met nog voldoende reserve rekenkracht. Zelfs veeleisende software zal de notebook niet op zijn knieën dwingen. In vergelijking met sommige concurrenten is het koelsysteem in staat zijn taak goed te volbrengen, zodat throttling eigenlijk nooit een probleem is. We hopen dat Asus de controller van de fan in een toekomstige versie aanpast om de geluidsproductie tijdens inactiviteit te reduceren.

De Zenbook doet het op een heleboel punten erg goed, maar toch denken we dat de MacBook op nog net wat meer punten een streepje voor heeft op de UX51VZ. Of de (vergelijkbaar uitgeruste) Apple notebook zijn hogere prijs waard is hangt van jezelf af. We vinden dat de UX51VZ zich absoluut heeft bewezen en we kunnen deze notebook dan ook zonder meer aanraden.

Getest: Asus Zenbook UX51VZ
Getest: Asus Zenbook UX51VZ

Specificaties

Asus UX51VZ (UX Serie)
Processor
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 650M - 2048 MB, Core: 745 - 835 MHz, Geheugen: 1000 MHz, GDDR5-VRAM, ForceWare 306.97, Optimus
Geheugen
8192 MB 
, 4 GB ingebouwd, 1x 4 GByte Hyundai DDR3-1600, 1 slot
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1920x1080 pixel, LG LP156WF4 (LGD0323), IPS paneel, Led backlight, glimmend: nee
Moederbord
Intel HM77 (Panther Point)
Opslag
2x ADATA XM11 256 GByte, 512 GB 
, Totale capaciteit, gepatenteerde aansluiting
Geluidskaart
Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
3 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, Audio Verbindingen: Hoofdtelefoon jack (3.5 millimeter), Card Reader: 4-in-1 (SD/SDHC/SDXC/MMC)
Netwerkmogelijkheden
Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (10/100/1000MBit), Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 20 x 380 x 254
Batterij
70 Wh Lithium-Polymer, 4750 mAh, 8-cells
Besturingssysteem
Microsoft Windows 8 64 Bit
Camera
Webcam: 1.0 Megapixel
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Bang & Olufsen ICEpower, externe subwoofer, Toetsenbord: Chiclet, Toetsenbordverlichting: ja, Subwoofer, VGA adapter, externe DVD-RW drive, 90 Watt adapter, Microsoft Office 2010 Starter, Asus InstantOn, Asus Live Update, McAfee Internet Security trial versie, 24 Maanden Garantie
Gewicht
2.2 kg, Voeding: 200 g
Prijs
2000 Euro

 

Het Asus logo in geborsteld aluminium:
Het Asus logo in geborsteld aluminium:
Hardware: we betwijfelen of gebruikers zullen klagen over te weinig rekenkracht.
Hardware: we betwijfelen of gebruikers zullen klagen over te weinig rekenkracht.
Het is redelijk zeldzaam om zoveel accessoires in de doos aan te treffen.
Het is redelijk zeldzaam om zoveel accessoires in de doos aan te treffen.
Ook deel van het pakket: een kleine subwoofer...
Ook deel van het pakket: een kleine subwoofer...
...die de geïntegreerde luidsprekers ondersteunt met het produceren van lage frequenties.
...die de geïntegreerde luidsprekers ondersteunt met het produceren van lage frequenties.
De audio componenten komen van Bang & Olufsen.
De audio componenten komen van Bang & Olufsen.
Aan de onderzijde bevindt zich een groot cover.
Aan de onderzijde bevindt zich een groot cover.
Zodra dit verwijderd is...
Zodra dit verwijderd is...
...heb je toegang tot de hardware.
...heb je toegang tot de hardware.
Twee fans voeren via heatpipes...
Twee fans voeren via heatpipes...
...warmte van de CPU en GPU af.
...warmte van de CPU en GPU af.
Het enige RAM slot is bezet....
Het enige RAM slot is bezet....
...en de module wordt beschermd door een anti-statisch cover.
...en de module wordt beschermd door een anti-statisch cover.
Twee SSD's vormen een RAID 0 array.
Twee SSD's vormen een RAID 0 array.
De gepatenteerde drives upgraden is niet mogelijk.
De gepatenteerde drives upgraden is niet mogelijk.
De mini-PCIe WLAN adapter is van Intel.
De mini-PCIe WLAN adapter is van Intel.
De adapter ziet er uit alsof hij zomaar van Apple zou kunnen zijn.
De adapter ziet er uit alsof hij zomaar van Apple zou kunnen zijn.
Blindtypers zullen de uitstekende feedback op prijs stellen.
Blindtypers zullen de uitstekende feedback op prijs stellen.
...met separaat numpad.
...met separaat numpad.
De invoerapparatuur: een chiclet toetsenbord...
De invoerapparatuur: een chiclet toetsenbord...
Wie weet wat dit is?
Wie weet wat dit is?
Het is de nieuwe Zenbook UX51VZ.
Het is de nieuwe Zenbook UX51VZ.
Deze slanke 15 inch notebook probeert...
Deze slanke 15 inch notebook probeert...
...de strijd aan te gaan met Apple's MacBook Pro.
...de strijd aan te gaan met Apple's MacBook Pro.
De UX51 ziet er zeer goed uit:
De UX51 ziet er zeer goed uit:
Goedkoop plastic? Niet hier...
Goedkoop plastic? Niet hier...
Bouwkwaliteit en materiaalkeuze zijn uitstekend...
Bouwkwaliteit en materiaalkeuze zijn uitstekend...
...tot op het kleinste detail.
...tot op het kleinste detail.
Qua afmetingen en gewicht behoort hij tot de ultrabook klasse.
Qua afmetingen en gewicht behoort hij tot de ultrabook klasse.
Wanneer de notebook aan is, is de aan/uit-knop mooi wit verlicht...
Wanneer de notebook aan is, is de aan/uit-knop mooi wit verlicht...
...net als de status leds.
...net als de status leds.
Een sensor beheert de backlight intensiteit...
Een sensor beheert de backlight intensiteit...
... van het non-glare beeldscherm.
... van het non-glare beeldscherm.
De poorten: 3x USB 3.0...
De poorten: 3x USB 3.0...
...en een Mini-VGA, maar helaas geen DisplayPort.
...en een Mini-VGA, maar helaas geen DisplayPort.
Gbit LAN is ook aan boord.
Gbit LAN is ook aan boord.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Asus ZenBook Pro UX550VD (i7, GTX 1050, Full-HD) Laptop
GeForce GTX 1050 (Notebook), Core i7 7700HQ, 15.6", 1.853 kg
Kort testrapport Asus VivoBook S15 S510UA (i5-7200U, FHD) Laptop
HD Graphics 620, Core i5 7200U, 15.6", 1.62 kg
Kort testrapport Asus X555DA (A10-8700P, FHD) Laptop
Radeon R6 (Carrizo), Carrizo A10-8700P, 15.6", 2.132 kg
Kort testrapport Asus FX553VD (7700HQ, GTX 1050) Laptop
GeForce GTX 1050 (Notebook), Core i7 7700HQ, 15.6", 2.378 kg
Kort testrapport Asus Zenbook UX510UW-CN044T Notebook
GeForce GTX 960M, Core i7 6500U, 15.6", 2 kg
Kort testrapport Asus VivoBook X556UQ-XO076T Notebook
GeForce 940MX, Core i5 6200U, 15.6", 2.3 kg
Kort testrapport Asus F756UX-T7013T Notebook
GeForce GTX 950M, Core i5 6200U, 17.3", 2.7 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Premium aluminium behuizing
+Non-glare IPS beeldscherm
+Zeer krachtige prestaties
+Goede gaming prestaties
+Uitstekende invoerapparatuur
+Krachtig 2.1 geluidssysteem
+Ruim scala aan poorten
 

Contra

-Hoge prijs
-Te luidruchtig tijdens inactiviteit
-Beperkte upgrademogelijkheden
-Matige 1.0 megapixel webcam
-Geen DisplayPort

In het kort

Wat we goed vonden

Ondanks dat de Zenbook zo dun en licht is als een ultrabook, heeft hij wel de rekenkracht van een multimedia systeem. De kwaliteit is ook uitstekend: de goed uitgevoerde aluminium behuizing en perfecte invoerapparatuur rechtvaardigen de redelijk hoge prijs.

Wat we misten

We hebben maar weinig gevonden om over te klagen - misschien met uitzondernig van twee punten: het koelsysteem is te luidruchtig tijdens inactiviteit. Asus moet hiet iets aan kunnen doen, want de temperatuur stijgt weinig, tenzij het systeem behoorlijk wordt belast. Een DisplayPort zou daarnaast welkom zijn voor het aansturen van externe monitoren met een zeer hoge resolutie.

Wat ons verraste

Ondanks dat de notebook bij extreem zware belasting toch last heeft van throttling, vinden we het indrukwekkend hoe goed het koelsysteem omgaat met de warmteontwikkeling van CPU en GPU (de Dell XPS 15 had op dit punt meer problemen, ondanks dat zijn behuizing veel dikker is).

De concurrentie

De belangrijkste concurrent is zonder twijfel de van nog hogere kwaliteit, maar ook iets duurdere Apple MacBook Pro 15 Retina. Afhankelijk van het gebruik dat je voor ogen hebt, zijn de volgende notebooks ook kandidaten: de Dell XPS 15Sony Vaio SV-S1511, of de extreem dunne Samsung 900X4C (ULV CPU).

Beoordeling

Asus UX51VZ - 14-11-2012 v3(old)
Till Schönborn

Behuizing
95%
Toetsenbord
88%
Aanwijsapparaat
87%
Aansluitmogelijkheden
74%
Gewicht
85%
Batterij
83%
Beeldscherm
87%
Gaming-performance
89%
Applicatie-performance
98%
Temperatuur
74%
Luidheid
74%
Extra punten
89%
Gemiddelde
85%
86%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Asus Zenbook UX51VZ (U500VZ) notebook
Till Schönborn, 2012-11-29 (Update: 2013-06- 6)