Notebookcheck Logo

Oppo Band Sport in review: De slimme dagelijkse metgezel ontpopt zich als een iffy fitnesstracker

Veranderlijk. Muziek bedienen, de camera activeren, het weer checken - de Oppo Band Sport biedt handige functies en is een slimme metgezel in het dagelijks leven. Als fitnesstracker schiet de wearable echter tekort, zelfs voor een eenvoudige sportpolsband
Oppo Band Sport
Processor
Apollo3 (ARM Cortex M4)
Geheugen
1 MB 
Beeldscherm
1.10 inch, 126 x 294 pixel 291 PPI, Full-Touchscreen, AMOLED, glimmend: ja
Opslag
16 MB NAND Flash, 0.016 GB 
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊖, Sensoren: 3-axis acceleration sensor, optical heart rate sensor, optical SpO2 sensor
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 11.95 x 17.6 x 40.4
Batterij
100 mAh Lithium-Ion
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊖, Oppo Band, Sport Strap, Charging Base, Quick Start Guide, Safety Guide, Hey Tap, 24 Maanden Garantie, Compatibility: Android 6+, iOS 12+; 5 ATM, waterdicht
Gewicht
23 g
Prijs
49 Euro
Opmerking: De fabrikant kan onderdelen van verschillende leveranciers gebruiken, waaronder beeldschermen, schijven of geheugensticks met vergelijkbare specificaties.

 

Koffer en uitrusting

Oppo fabriceert zijn eerste fitnessband in de stijl van recent geteste fitnesstrackers, deAmazfit Band 5 en Mi Smart Band 6. De Oppo tracker kan ook worden verwijderd uit de TPU band. Vergeleken met de andere twee, echter, het voegt niveau met de glanzende plastic frame in de polsband, die ziet er mooier. De tracker weegt 23 g (~0,8 oz) met de band, net als de andere twee.

De behuizing van polycarbonaat is waterbestendig tot 5 ATM. Een Apollo3 van Ambiq met 1 MB RAM werkt in de behuizing. Het besturingssysteem, de apps en de geïnstalleerde watch faces delen 16 MB

De resolutie van het AMOLED-display van 126 x 294 px is net zo hoog als die van de Amazfit Band 5. Met dezelfde displaydiagonaal van 1,1 inch is ook de pixeldichtheid van 291 ppi consistent. Ter vergelijking: De Mi Smart Band 6 heeft een resolutie van 152 x 486 px op een diagonaal van 1,56 inch en is in dit opzicht duidelijk de winnaar. Volgens Oppo dekt het scherm de DCI-P3 kleurruimte volledig. De kleurruimte die in de filmindustrie wordt gebruikt lijkt misschien niet echt nodig voor een wearable, maar het kan zeker geen kwaad als je je huisdier, vriendje of vriendinnetje als achtergrond vereeuwigt - wat mogelijk is via de instellingen voor de wijzerplaat.

De helderheid regelt zich niet automatisch, er zijn 5 niveaus om uit te kiezen voor aanpassing. Tot de sensoren behoren een 3-assige versnellingsmeter enoptische sensoren voor hartslag en bloedzuurstofverzadiging (SpO2)

Instelling en werking

Na het laden vraagt de band om de HeyTap-app te downloaden om verbinding te maken met de smartphone. De ColorOS-app is beschikbaar in zowel de Playstore als de Apple's App Store. De test werd uitgevoerd met een iPhone 12 Pro. Tijdens de setup stelt de gebruiker de parameters voor gezondheidsmonitoring in, bepaalt hij de volgorde van de apps op de band en selecteert hij maximaal vijf wijzerplaten uit de Oppo Watchface Store ofmaakt hij er een van een aangepaste foto. Oppo losthet probleem van het weergeven van een tweede tijdzone pragmatisch op: Terwijl hiervoor een app geopend moet worden in Huami's Band 5 en de Xiaomi Band 6, lost Oppo ook het probleem van dubbele tijd op via een watchface

Setup
Setup
Gezondheid en opleiding
Gezondheid en opleiding
Apps
Apps
Wijzerplaten
Wijzerplaten

Het is handig dat je snel tussen de wijzerplaten kunt wisselen door horizontaal te vegen. Oppo heeft niet de widgets die we kennen van andere wearables. Ongeacht de geselecteerde wijzerplaat, opent een snelle tik erop een paneel met informatie zoalsbatterijniveau, do-not-disturb modus en smartphone verbindingsstatus. Als demuziekspeler momenteelactiefisop de smartphone, toont Oppo automatisch een snelkoppeling voor de bediening van de speler, zoals te zien is op het scherm linksonder.

Naast een smartphone-zoekfunctie, stopwatch en timer, bevatten de tools informatie over het weer met een tweedaagse voorspelling. De afstandsbedieningen voor de camera en muziekspeler van de smartphone werkten in de test met eenHonor V20 en eeniPhone 12 Pro. Alarmen worden ingesteld op de smartphone en in- of uitgeschakeld op de pols

Telefonie en meldingen

De smartphone stuurt inkomende telefoongesprekken, inclusief de nummerweergave, door naar de band. De oproepen kunnen worden geweigerd of de trilling van de band kan worden gestopt, waarna de telefoon blijft rinkelen

De band toont ook iets langere berichten, maar vervangt emoji's door bloksymbolen. Het bandje toonde het bijbehorende app-icoontje voor WhatsApp-berichten, maar niet voor berichten van de messenger-dienst Telegram

Gezondheid en fitness

Op Androidmaaktde HeyTap-appverbinding met Google Fit.Op deiPhone maakt de app verbinding met Apple Health, maar geeft daar alleen de stappen door en leest in ruil daarvoor het calorieverbruik af, dat andere apps kunnen doorgeven aan Apple Health.

De term "trainingseenheden" in het dagelijkse logboek is misleidend: Het verwijst naar uren waarin de gebruiker in beweging was en niet alleen zat of lag. Minuten met een verhoogde hartslag, zoals hardlopen of snelwandelen, worden opgeteld tot trainingsminuten en de stappen en verbrande calorieën worden ook geteld. De fitnesstracker was echter niet erg nauwkeurig als het ging om het tellen van stappen in de test: De Oppo Band Sport telde slechts 3602 stappen van de 4000. Tegelijkertijd telde de Huawei Watch 3 iets meer bewegingen met 4005 stappen, wat niet ongebruikelijk is.

Band: Activiteit
Band: Activiteit
App: Dagelijks logboek
App: Dagelijks logboek
Details van de activiteit
Details van de activiteit
Toelichtingen
Toelichtingen

Slaap traceren

Oppo maakt alleen onderscheid tussen de lichte en diepe slaapfasen. Dit is minder gedetailleerd dan fabrikanten die ook de rapid eye movement (REM) fase registreren. Deze laatste maakt normaal gesproken ruim 25% van de totale slaap uit en wordt ook wel de droomfase genoemd.

Als u in de instellingen de opname van de zuurstofsaturatie tijdens de slaap activeert, kunt u ook kiezen of de band de saturatie in real time meet of met regelmatige tussenpozen zoals in de volgende opname. Opname in real time belast de batterij veel zwaarder. De zuurstofsaturatiegrafiek licht in kleur op wanneer de saturatie daalt tot 90% of minder.

Band: Slaapgegevens
Band: Slaapgegevens
App: Slaap Log
App: Slaap Log
Rating
Rating
Slaap fases
Slaap fases

Hartslag, hartritme en zuurstofverzadiging van het bloed

De Oppo Band Sport registreert de hartslag gedurende de dag en de zuurstofsaturatie in het bloed automatisch 's nachts. Als u deze overdag ook handmatig meet, verschijnen de handmatige waarden ook in het logboek.

Hartslag
Hartslag
Zuurstofverzadiging
Zuurstofverzadiging

We vergelijken de zuurstofverzadiging in het bloed met het meetresultaat van een pulsoximeter in verschillende runs. De Oppo Band Sport meet een hogere saturatie dan het medisch gecertificeerde toestel in alle 10 metingen. In het grensgebied rond 90% kan een vals hogere waarde het waarschuwingseffect tenietdoen dat normaal gesproken uitgaat van een resultaat onder de 90%

Je kunt twee hartslagwaarschuwingen activeren in de instellingen voor training en gezondheid van de app: Oppo onderscheidt een hartslagalarm in rust bij dagelijks gebruik en een hogere limiet tijdens training. De precisie van de optische hartslagmeter is echter op een zwak niveau, vooral tijdens het sporten: We namen parallel een korte intervaltraining op met een hartslagmeter om het reactievermogen van de optische sensor te onderzoeken. Tussen de warming-up en de cooling-down wisselen drie intense trainingsminuten zich af met langere pauzes waarin de hartslag weer daalt. De Oppo-sensor houdt nauwelijks gelijke tred met de toenemende frequentie en vlakt pas weer af in de herstelfasen wanneer de hartslag stabiliseert.

Dit is geen minpunt voor een goedkope fitnessband, maar aangezien Oppo een alarm aanbiedt voor de trainingshartslag, is het belangrijk of je daarop kunt vertrouwen.

Opnemen van hartslag tijdens intervaltrainingen
Opnemen van hartslag tijdens intervaltrainingen

Opname van de opleiding

Er zijn 12 sportmodi geïnstalleerd op de Oppo Band Sport. Naast hardlopen en fietsen (binnen en buiten) zijn dat onder andere een fat-burn run, yoga, roeien en de elliptische trainer

Als je je tempo belangrijk vindt, zul je je smartphone mee moeten nemen als je gaat hardlopen. Fitnesstrackers die geen eigen GPS hebben, zoals de Oppo Band, schatten de staplengte op basis van lengte, leeftijd en gewicht, en bepalen een afstand, zelfs als je je smartphone thuislaat. Trackers zoals de Band 6 van Honor of Huawei doen dit vrij goed en zijn soms voldoende voor recreatieve sporters. De Oppo Band Sport kon in de test echter slechts 2,62 km (~1,6 mi)zonder smartphone over eenafstand van 5,2 km (~3,2 mi) afleggen. Bij de 2e run, in combinatie met de smartphone en zijn GPS, toont het logboek ook de route, vs Xiaomi's Mi Smart Band 6maar nog steeds relatief weinig details. Positief is dat Oppo het log automatisch pauzeert wanneer je stopt tijdens het lopen of rennen

De automatische pauzedetectie werkt niet tijdens het fietsen. Bovendien werd de verbinding met de smartphone tijdens de fietstocht in de test onderbroken, waardoor de routeopname voortijdig wordt beëindigd.

Logboek hardlopen buiten
Logboek hardlopen buiten
Logboek buiten fietsen
Logboek buiten fietsen

Levensduur batterij

Volgens Oppo gaat de 100 mAhbatterij van de Band Sport tot 12 dagen mee. In een test met verschillende sportsessies en veelvuldige activering van het display ging de batterij bijna 8 dagen mee.

De 100 mAh batterij heeft 1,5 uur nodig om op te laden. Om hem in het meegeleverde oplaadstation te plaatsen, moet je hem met een beetje druk losmaken van de band.

Uitspraak

Testapparaat geleverd door Oppo
Testapparaat geleverd door Oppo

Wie op zoek is naar een dagelijkse metgezel met leuke functies zonder hoge eisen, krijgt met de Oppo Band Sport een mooie wearable in handen waarmee je de muziek en camera van de smartphone kunt bedienen, weerinformatie kunt bekijken en nog veel meer. Het slaaplogboekonderscheidt minder slaapfasen dan gebruikelijk, maar geeft wel aan wanneer de saturatie gedurende de nacht onder de drempel van 90% is gezakt.

Het feit dat widgets ontbreken en in plaats daarvan met horizontale gebaren de wijzerplaat wordt veranderd, zorgde aanvankelijk voor scepsis tijdens de test. In de praktijk veranderde de wijzerplaat echter verrassend vaak, afhankelijk van de outfit en stemming

De app en interface van de Oppo Band Sport zien er duidelijk en overzichtelijk uit.

Als hardloop- en fietstracker kan de Oppo Band echter niet uitblinken. De stappenteller vertoont een relatief grote afwijking van ongeveer 10%. De PPG-sensor volgt de intervaltraining niet zoals een Sporthorloge van Polar. Dit is niet verwonderlijk en wordt ook niet verwacht van een eenvoudige tracker. We ervaren af en toe disconnecties bij andere fitnesstrackers zonder eigen GPS en die zijn niet per se de schuld van de tracker. Oppo's gebruik van de gegevens is echter mager. Xiaomi laat zien dat zelfs een eenvoudige fitnessband meer kan opleveren in combinatie met de software met zijn Mi Smart Band 6. Xiaomi stelt de prijs iets lager in op 44,99 euro (~$54,50). Online retailers zoals Amazonbieden het een beetje goedkoper aan

Prijs en beschikbaarheid

Bij de marktintroductie was de Oppo Band Sport alleen verkrijgbaar in het zwart en exclusief bij Amazon voor49 euro(~$59,35). De prijs bleef ongewijzigd tot het einde van de test.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Oppo Band Sport in review: De slimme dagelijkse metgezel ontpopt zich als een iffy fitnesstracker
Inge Schwabe, 2021-06-17 (Update: 2021-06-17)