Notebookcheck Logo

Huawei Watch GT 4 (46 mm) in review - Angular smartwatch met langere batterijduur

Sportieve mode. Huawei wil met de Watch GT-serie nieuwe modetrends neerzetten met behoud van een hoog niveau van sportfunctionaliteit, nauwkeurige sensoren en een lange batterijlevensduur. Duik in onze review voor meer informatie!

De diameter is voornamelijk ontworpen voor de mannelijke markt, terwijl de 41 millimeter misschien meer in de smaak valt bij het vrouwelijke publiek. Dit blijft natuurlijk een kwestie van individuele smaak.

Qua prijs begint de GT-serie bij ~ $265 USD, waardoor hij aanzienlijk betaalbaarder is dan de Horloge 4. De prijzen blijven gelijk aan die van de voorganger GT 3:

Model Prijs (adviesprijs)
41 mm met wit lederen band $265 USD
41 mm met Milanese band $319 USD
41 mm met pianolook $425 USD
46 mm met zwarte fluorelastomeer band $265 USD
46 mm met bruin lederen band $287 USD
46 mm met groene stoffen band $287 USD
46 mm in roestvrijstalen uitvoering $372 USD

De nieuwe achthoekige vorm van de Watch GT 4 onderscheidt hem van zijn voorganger, en hij integreert nu NFC met de nieuwste TruSeen 5.5-sensor, waardoor hij nog nauwkeuriger is. Ons testapparaat is het 46 mm model met roestvrijstalen band.

Huawei Watch GT 4 (46 mm)
Processor
unknown
Beeldscherm
1.43 inch 1:1, 466 x 466 pixel 326 PPI, capacitive, AMOLED, glimmend: ja, 60 Hz
Verbindingen
NFC, Helderheidssensor, Sensoren: TruSeen 5.5, Acceleromter, Gyroscope, optical Heart Rate, Temperature
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.2, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10.9 x 46 x 46
Batterij
524 mAh Lithium-Polymer
Opladen
draadloos opladen
Besturingssysteem
Huawei HarmonyOS
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Mono, Wireless Charger, Bracelet links, HarmonyOS 4.0.0.88, 24 Maanden Garantie, Dual-Band-GNSS: GPS, Glonass, Galileo, BeiDou, QZSS, 5 ATM, IP68, ventilatorloos, waterdicht
Gewicht
48 g, Voeding: 0 g
Prijs
349 Euro

 

Kast en functies - Watch GT 4 met titanium afgewerkt roestvrij staal

De premium editie van onze testgadget heeft een diameter van 46 millimeter (~1.8 in), roestvrij staal met titaniumcoating en een matte afwerking. De kwaliteit is geweldig en de smartwatch lijkt uit één stuk te zijn gegoten. Door de gladde contouren is de achthoekige vorm niet overdreven krap en geeft het een zeer aantrekkelijk haptisch gevoel. Het display loopt over in de bezel, maar de bezel is niet verstelbaar en bevat geen sensoren om de Watch GT 4 te bedienen.

In de behuizing zijn ook een luidspreker en microfoon geïntegreerd. Verder is hij stof- en waterdicht, met een IP68-classificatie. Huawei claimt ook een waterdrukbestendigheid van 5 ATM.

De polsband heeft een 22 mm snelsluiting die zonder gereedschap kan worden verwisseld. Individuele stukken op de roestvrijstalen band kunnen ook worden verwijderd of toegevoegd, waardoor het kan worden aangepast aan polsomtrekken variërend van 140 tot 210 millimeter (~5.5 tot 8.3 in)

Met de bijgewerkte algoritmes maken de meervoudige sensoren niet alleen een hogere precisie mogelijk, maar ook extra functies zoals slaapademhalingsmonitoring en verbrande calorieën.

Alle versies

Installatie en bediening - Toegankelijk op alle platforms, met enkele beperkingen op iOS

De Huawei Watch GT 4 draait op Harmony OS 4.0. De verbinding met de smartphone wordt tot stand gebracht via Bluetooth en vereist de app Huawei Health, die rechtstreeks kan worden gedownload uit de AppGallery of de App Store. Als je een Google Android telefoon gebruikt, kun je de app downloaden door de QR-code op de verpakking te scannen. Het verdient echter de voorkeur om de AppGallery van Huawei te downloaden en de app Gezondheid daaruit te installeren. Anders kan het systeem de meldingsfunctie uitschakelen op specifieke apparaten, zoals de Pixel-modellen.

De Watch GT 4 heeft geen mobiele connectiviteit, maar NFC is nu wel aan boord. Vanwege handelsbeperkingen is er momenteel geen betalingsfunctionaliteit beschikbaar voor de smartwatch. Het is teleurstellend dat Huawei niet eens Chinese betaalsystemen zoals AliPay ondersteunt, ondanks het feit dat de Band 8 dat wel doet.

De gebruiker kan kiezen uit verschillende wijzerplaten. Dertien daarvan zijn al voorgeïnstalleerd en verschillende andere zijn gratis verkrijgbaar via de geïntegreerde winkel. De betaalde opties zijn ook heel betaalbaar, met prijzen variërend van $0,50 tot $5 USD.

Sommige wijzerplaten kunnen gepersonaliseerd worden door eigen afbeeldingen als achtergrond toe te voegen.

AppGallery

De Huawei Watch GT 4 wordt voornamelijk bediend via een touchscreen dat snel reageert op invoer. Huawei heeft ook twee fysieke knoppen geïntegreerd aan de rechterkant van het apparaat. De kroon bevindt zich daarboven en kan worden ingedrukt om te schakelen tussen de wijzerplaat en de apps. Een dubbelklik brengt de taakmanager naar boven, zodat je eenvoudig kunt schakelen tussen eerder geopende apps. De onderste knop is voorgeprogrammeerd voor de trainingmodus, maar kan aan elke andere software worden toegewezen. Qua apps heeft het horloge een AppGallery, maar er zijn slechts een paar apps inbegrepen

De veegbewegingen op het touchscreen werken. Een veegbeweging vanaf de bovenrand brengt het snelmenu naar beneden, terwijl een schuifbeweging vanaf links de gebruiker terugbrengt naar het vorige scherm. Vanaf de rechterkant kan de gebruiker eenvoudig navigeren tussen de widgets, die gesorteerd, verwijderd of toegevoegd kunnen worden aan de app. Meldingen worden weergegeven vanaf de onderkant en de Watch GT 4 stuurt ze zeer betrouwbaar en snel door. Het is echter de moeite waard om te weten dat de status van meldingen op de smartphone niet wordt gesynchroniseerd met die op de smartwatch, en andersom

De widgets geven informatie weer zoals fitnessdoelen, de maancyclus, geplande afspraken, gezondheidsgegevens en andere informatie (zie video). De goed afgestelde vibratiemotor geeft een bevredigende haptische feedback.

Telefonie en meldingen

Het horloge heeft zowel een microfoon als een luidspreker en kan de aangesloten smartphone gebruiken om te bellen. Oproepen kunnen niet alleen worden aangenomen, maar ook worden geïnitieerd via de smartwatch. Je kunt de bellijst gebruiken of een van je opgeslagen favoriete contacten. De GT 4 ondersteunt echter geen Wi-Fi, dus de verbonden telefoon moet binnen bereik zijn

De spraakkwaliteit is acceptabel in rustige gebieden en voldoet aan zijn doel. Onze gesprekspartners hadden ook geen klachten. Op drukke plaatsen stuit het horloge al snel op beperkingen, om nog maar te zwijgen van de aangetaste privacy.

Meldingen worden tijdig en consistent naar het horloge doorgestuurd. Je kunt in de Gezondheid-app aangeven welke apps dat mogen doen. De leesstatus op het horloge wordt gesynchroniseerd, maar verwijderde meldingen op de smartphone niet. Android gebruikers kunnen op inkomende berichten reageren met een kort antwoord (maximaal 36 tekens). Op basis van de keuzes van de gebruiker kunnen deze ook worden gesorteerd, bijgewerkt, verwijderd of nieuw geschreven. Emoji's kunnen ook worden gebruikt om te reageren op berichten. Dit werkte vlekkeloos tijdens de WhatsApp-test. Ontvangen berichten, inclusief emoji's, kunnen direct op het horloge worden gelezen, terwijl foto's en video's alleen op de telefoon kunnen worden bekeken.

Spraakassistent

AI Voice is de primaire assistent van Huawei, maar is alleen compatibel met smartphones met EMUI 10.1 of hoger.

Helaas kunnen gebruikers geen extra spraakassistenten selecteren.

Gezondheid en fitness - Watch GT 4 slaapademhalingsmonitoring

De Huawei Watch GT 4 is uitgerust met geavanceerde sensoren die voortdurend lichaamsmetingen verzamelen. Naast de al vereiste stappen en hartslag meet het Huawei polshorloge stress en het zuurstofgehalte in het bloed (SpO2), evenals de huidtemperatuur. TrueSleep kan ook een grondige slaapanalyse uitvoeren en de VO2Maxkan worden bepaald voor bepaalde trainingstypes, zoals hardlopen. Een menstruatietracker, gevoed door gegevens van de temperatuursensor, is ook inbegrepen. Extra gezondheidsfuncties, waaronder het beoordelen van slagaderlijke stijfheid, het uitvoeren van ademtests en het opnemen van ECG's, zijn exclusief voor de Watch 4 Pro. Daarom ontbreekt ook de functie Health Glance, die zeven verschillende metingen achter elkaar verzamelt.

De geïntegreerde calorieënteller is een gloednieuwe functie. Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet echt baanbrekend, maar Huawei vertrouwt op machine learning. De eetgewoonten hoeven alleen gedurende de eerste twee weken te worden gedocumenteerd voor de AI om het voedingspatroon van de gebruiker te herkennen op basis van lichaamsmetingen. Met behulp van het opgegeven streefgewicht kan een maaltijdplan worden gegenereerd dat maaltijden of hun calorie-inhoud schetst en trainingssessies voorstelt. Helaas is er nog niet genoeg tijd geweest voor een grondige evaluatie van deze functionaliteit. De eerste indruk is dat deze functie nog vrij basaal is, omdat het invoeren van elke maaltijd een tijdrovend en vervelend proces is vanwege de uiterst beperkte voedseldatabase.

Gegevenssynchronisatie met Apple Health of Google Fit is slechts beperkt mogelijk. Je kunt echter verbinding maken met Strava of Komoot om fitnessstatistieken uit te wisselen.

Activiteit Doelstellingen

Huawei biedt slechts twee manieren om trainingsdoelen in te stellen: de standaard drie ringen, die calorieën, staan en beweging bijhouden, en het Klaverblad voor Gezondheid.

Het klaverblad analyseert verschillende gebieden afzonderlijk: slaap, stappen en stemming. Deze methode is al bekend van de Watch 4 Pro en kan worden aangepast aan de voorkeuren van de gebruiker.

Hartslag, hartritme en zuurstofverzadiging in het bloed

De nieuwe TruSeen-sensor is in de eerste plaats ontworpen om de nauwkeurigheid van opgenomen gegevens te verbeteren. We hebben vergelijkingen uitgevoerd tussen de Huawei Watch GT 4 en vergelijkbare apparaten op verschillende gebieden om de nauwkeurigheid te evalueren

De hartslaggegevens werden verzameld tijdens een fietstocht en vergeleken met de Polar H10 borstband. In het rustbereik zijn de geregistreerde hartslagwaarden identiek en de cijfers veranderen nauwelijks tijdens de rit. De Watch GT 4 zit er altijd maar één hartslag naast, wat neerkomt op een afwijking van 0,17% - uitstekend.

De meting van het zuurstofgehalte in het bloed is ook zeer betrouwbaar. De variatie blijft minimaal, op ongeveer 2 procent, waarbij de Huawei smartwatch consequent iets hogere waarden registreert dan de pulse oximeter 1 referentiewaarden van Braun.

Huawei Horloge GT 4
Huawei Horloge GT 4
Polar H10
Polar H10

Slaaptracking - Watch GT 4 heeft geïntegreerde ademhalingsmonitoring

De slaapmonitoring op de Watch GT 4 is aanzienlijk verbeterd. De smartwatch kan nu waakstadia detecteren en onderscheid maken tussen lichte, diepe en REM-slaap. De ademherkenningsfunctie is een nieuwe toevoeging die bedoeld is om verstoringen tijdens de slaap te identificeren. Het is ook mogelijk om snurken of chatten tijdens de slaap op te nemen, maar dan moet er wel een smartphone in de buurt zijn (ongeveer 50 cm)

De functie voor het bijhouden van de slaap geeft een gedetailleerd overzicht van de resultaten, geeft advies om de slaapkwaliteit te verbeteren en biedt ook soundscapes om je te helpen in slaap te vallen

De gegevens van de vorige nacht kunnen direct op het horloge worden afgelezen en de afgelopen dagen, weken, maanden of jaren kunnen via de app worden bekeken. De bevindingen lijken realistisch, maar de waakfases worden niet altijd precies geïdentificeerd. Er is geen slimme wekker, maar het horloge kan tot 10 door de gebruiker gedefinieerde alarmen opslaan.

Opname training

Huawei Watch GT 4 tijdens het fietsen.
Huawei Watch GT 4 tijdens het fietsen.

De Huawei Watch GT 4 kan meer dan 100 verschillende sporten volgen. Hardlopen is onderverdeeld in categorieën voor buiten, binnen en sportvelden. Roeien, golfen, crosstraining, langlaufen, snowboarden, bergwandelen en nog veel meer zijn nu beschikbaar. Afhankelijk van de activiteit worden verschillende soorten gegevens opgenomen en geëvalueerd. Wie buiten traint, moet wachten tot de GNSS-verbinding tot stand is gebracht voordat hij kan beginnen

Hardlopen is een van de meest gegevensverzamelende activiteiten. Dit omvat het voetafdrukpatroon, afgelegde afstand, verbrande calorieën, snelheid, trapfrequentie en duur, grondcontacttijden en vele andere factoren. Verder worden specifieke prestaties belicht, die kunnen worden gebruikt om je eigen beste trainingsritme te bepalen, en wordt de VO2Maxberekend. Zwemmers kunnen hun baandekking, treksnelheid, zwemtechniek en nog veel meer controleren. Er is ook een gratis training beschikbaar, die voornamelijk de hartslag en het aantal verbrande calorieën bijhoudt. Het horloge ondersteunt ook verschillende andere sporten.

Een tweede always-on functie kan exclusief voor trainingen worden geconfigureerd, zodat je op elk moment naar de gekleurde ringen kunt kijken om informatie over je huidige training te bekijken. Je kunt ook je herstelhartslag na de training bijhouden

Het programma biedt gebruikers ook trainingsschema's, zoals marathonvoorbereidingen, en oefeningen met videobegeleiding.

GPS en navigatie - Richtingssatellietvolgsysteem met de Watch GT 4

Voor locatiebepaling maakt de Huawei Watch GT 4 gebruik van alle vijf wereldwijde satellietnetwerken met dual-band technologie, wat zorgt voor een uitzonderlijke nauwkeurigheid. Daarnaast bevat het voor het eerst directionele positioneringstechnologie, die ervoor zorgt dat de antennes continu naar de hemel gericht zijn om de hoogst mogelijke ontvangstkwaliteit te bieden

Tijdens onze testrit met de fiets presteerde deze functie relatief slecht, omdat de opgenomen route aangaf dat de Watch GT 4 ruimte heeft voor verbetering op het gebied van nauwkeurigheid. Maar omdat we een vroege softwareversie gebruikten, zal Huawei dit waarschijnlijk verbeteren via een toekomstige update.

Desgewenst kun je het horloge ook gebruiken voor navigatie. Dit werkt echter alleen als het is verbonden met een smartphone die de kaartgegevens levert. De Watch GT 4 maakt gebruik van Petal Maps, dat compatibel is met zowel

Android als iOS.

GNSS, rond het meer
GNSS, rond het meer
GNSS, keerpunt
GNSS, keerpunt
GNSS, samenvatting
GNSS, samenvatting

Beeldscherm - Huawei Watch GT 4 straalt met meer dan 600 nits

Subpixel
Subpixel
Huawei Watch GT 4 buiten
Huawei Watch GT 4 buiten

Het 1,43-inch ronde AMOLED display van de Huawei Watch GT 4 biedt een indrukwekkende resolutie en blijft goed leesbaar in de meeste lichtomstandigheden. Het bereikt tot 605 cd/m2 met de omgevingslichtsensor ingeschakeld en tot 553 cd/m2 zelfs met handmatige bediening. De minimale helderheid van het scherm van 11,43 cd/m2 is echter relatief hoog, wat hinderlijk kan zijn in donkere omgevingen. In de slaapstand kan het scherm alleen worden geactiveerd door op een knop te drukken.

Het scherm presteert buitenshuis goed en blijft zelfs op zonnige dagen goed leesbaar, hoewel we een iets hogere helderheid op prijs zouden stellen. Bovendien kan een always-on display optioneel worden ingeschakeld in de instellingen

Net als alle OLED-schermen, flikkert ook het AMOLED-scherm van de GT 4. De frequentie is niet bijzonder hoog, maar het scherm flikkert wel. De frequentie is niet bijzonder hoog, maar de amplitudecurve is erg vlak en de tijd dat je je op een horloge concentreert is niet erg lang, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Huawei Watch GT 4Huawei Watch GT 3Samsung Galaxy Watch5Apple Watch Series 8Mobvoi TicWatch Pro 5
Response Times
PWM Frequency
60
60
0%
60
0%
108
80%
Screen
4%
52%
68%
-22%
Brightness middle
605
630
4%
920
52%
1017
68%
472
-22%
Black Level *
Totaal Gemiddelde (Programma / Instellingen)
4% / 4%
26% / 26%
34% / 34%
29% / 29%

* ... kleiner is beter

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

Om de schermhelderheid te verlagen schakelen sommige laptops het backlight erg snel aan en uit. Dit gebeurt aan een dergelijk hoge frequentie dat het niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Als de frequentie te laag is kunnen personen met gevoelige ogen geïrriteerd geraken, hoofdpijn krijgen en zelfs flickering waarnemen.
Screen flickering / PWM waargenomen 60 Hz

Het backlight van het scherm flikkert aan 60 Hz (hoogstwaarschijnlijk met PWM - Pulse-Width Modulation) .

De frequentie van 60 Hz is erg laag en kan dus aanleiding geven tot geïrriteerde ogen en hoofdpijn bij langer gebruik.

Ter vergelijking: 54 % van alle geteste toestellen maakten geen gebruik van PWM om de schermhelderheid te verlagen. Als het wel werd gebruikt, werd een gemiddelde van 18982 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz waargenomen.

Prestaties en levensduur van de batterij - Langere levensduur van de batterij zonder Always-on Display (AoD)

Huawei weigert informatie vrij te geven over de RAM- of opslagcapaciteit van de Watch GT 4. Het is veilig om aan te nemen dat dit niet minder zal zijn dan dat van de vorige GT 3die 4 GB interne flashopslag had. Daardoor zal er waarschijnlijk ongeveer 2 GB beschikbaar zijn voor muziek die op het horloge is opgeslagen.

In het dagelijks gebruik werkt het systeem van de smartwatch soepel en zonder hinderlijke stotteringen. Omdat de GT 4 geen browser heeft, kunnen we op dit moment geen benchmarks geven.

Levensduur batterij

Zonder het always-on display (AoD) claimt Huawei een batterijlevensduur tot twee weken, wat heel haalbaar lijkt, ervan uitgaande dat sommige continue metingen zijn uitgeschakeld. Tijdens het testen ging de GT 4 in totaal negen dagen en nachten mee, zelfs met volledige gezondheidstracking ingeschakeld en een wekelijkse fietstocht. Het inschakelen van de optionele AoD kan de levensduur van de batterij echter aanzienlijk verkorten

Met het meegeleverde oplaadstation kan de batterij van 524 mAh in iets meer dan een uur volledig worden opgeladen. De Watch GT 4 kan draadloos worden opgeladen en wordt magnetisch verbonden met het oplaadstation.

Pro

+ gestroomlijnd en stijlvol ontwerp
+ verlengde levensduur van de batterij
+ nauwkeurige sensoren
+ Bluetooth bellen
+ veel sportfuncties

Contra

- geen WLAN
- beperkte app-winkel
- geen betaalfunctionaliteit

Conclusie - Watch GT 4 is een stijlvolle atleet

Huawei Watch GT 4 in review. Testapparaat geleverd door Huawei Duitsland.
Huawei Watch GT 4 in review. Testapparaat geleverd door Huawei Duitsland.

De Huawei Watch GT 4 is opnieuw een zeer stijlvolle smartwatch, die er nog geavanceerder uitziet dan zijn voorganger. Qua functionaliteit biedt hij tal van essentiële functies, waaronder een effectief meldingssysteem, Bluetooth bellen, een aantrekkelijk display, betrouwbare sensoren en vooral een indrukwekkende batterijlevensduur.

De Huawei Watch GT 4 is een bescheiden upgrade ten opzichte van zijn voorganger, maar maakt toch indruk met zijn aantrekkelijke design en lange batterijduur.

De nauwkeurige sensoren zijn bijzonder overtuigend tijdens de tests en bieden nauwkeurige metingen voor sportactiviteiten. Qua software heeft Huawei de menstruatietracker verbeterd, die dankzij AI en de verzamelde gegevens van het horloge naar verwachting nauwkeurigere voorspellingen zal doen. Daarnaast zijn er nieuwe functies zoals een calorietracker en slaapademhalingsmonitoring.

LTE-, ECG- en arteriële stijfheidsbeoordelingsfuncties op de Watch 4 Pro zijn niet inbegrepen. Bovendien vertoonde de GNSS-locatie, hoewel nominaal nauwkeurig, aanzienlijke instabiliteit tijdens het testen. Hoewel het scherm helder genoeg is, bieden Samsung en Apple betere helderheidsmogelijkheden, maar met een aanzienlijk kortere batterijlevensduur. De Amazfit GTR 4 is een andere haalbare optie, maar de sensoren zijn mogelijk minder nauwkeurig.

Prijs en beschikbaarheid

In Duitsland is de Huawei Watch GT 4 nu verkrijgbaar via de Huawei Store. Klanten die tussen 14 september en 15 oktober 2023 een voorbestelling plaatsen, ontvangen de FreeBuds SE 2 hoofdtelefoon en een verlengde garantie van een jaar gratis.

Het horloge lijkt vanaf 16 september niet verkrijgbaar te zijn in de VS. Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk en India. De Watch 4 Pro is echter verkrijgbaar voor 474 pond op Amazon UK.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Huawei Watch GT 4 (46 mm) in review - Angular smartwatch met langere batterijduur
Daniel Schmidt, 2023-09-17 (Update: 2023-09-17)