Notebookcheck Logo

Zen-architectuurpionier Jim Keller vindt dat AMD dom was om de K12 Core ARM-processor te annuleren

CPU-legende Jim Keller vindt dat AMD het K12 Core ARM-project domweg heeft geannuleerd. (Afbeelding bron: AMD)
CPU-legende Jim Keller vindt dat AMD het K12 Core ARM-project domweg heeft geannuleerd. (Afbeelding bron: AMD)
CPU-architect legende Jim Keller heeft geoordeeld dat AMD dom was om de K12 Core CPU te annuleren. De K12 Core was ontworpen door Keller, die ook het brein was achter de Zen architectuur, als een 64-bit ARMv8 platform dat oorspronkelijk was gepland voor een 2017 lancering. AMD annuleerde K12 Core en richtte in plaats daarvan zijn middelen op het uitbreiden van Zen naar verschillende marktsegmenten.

Jim Keller is een bekende naam voor degenen die de halfgeleiderindustrie volgen, en hij was het brein achter verschillende belangrijke CPU-generaties, van de VAX 8800 tot Applede A4 en A5 SoC's en AMD's Zen-architecturen. Bij AMD was Keller ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de K12 Core, een op ARM gebaseerde processor die AMD moest annuleren na zijn vertrek bij het bedrijf.

In een gesprek met het Department of Computer Science and Automation van het Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru, zei Keller dat AMD "dom genoeg" de K12 heeft geannuleerd.

De AMD K12 Core was voor het eerst aangekondigd terug in 2016 en was gebaseerd op een 64-bit ARMv8 ontwerp. AMD schoof het project in de ijskast voor de geplande release in 2017, maar we hebben geruchten gehoord dat het bedrijf nog niet klaar is met ARM. A routekaart uitgelekt in 2020 dat wijst op een mogelijke heropleving van de K12-architectuur. Tegen die tijd had Intel alLakefieldhybride x86 ontwerpen gelanceerd en Apple was op het punt om volledig ARM te worden.

Apple kondigde uiteindelijk de M1 SoCen al snel kwamen er geruchten dat AMD een M1 concurrent in de maak begonnen op te duiken. AMD had tegen die tijd verschillende patenten gepubliceerd die te maken hadden met "Instructie subset implementatie voor laag vermogen gebruik". Hierna hebben we echter niet veel meer gehoord.

Volgens Jim had hij CPU plannen ontworpen tot aan de Zen 3 generatie, wat betekent dat Zen 4 en later werden ontworpen door een nieuw team bij AMD. Jim's plan met de K12 was om te werken aan een nieuwe decodeer unit, aangezien het cache en execution unit ontwerp voor ARM en x86 bijna gelijk waren, maar AMD had andere plannen na zijn vertrek. Deze omvatten het diversifiëren van Zen over desktop, HEDT, laptop, server, embedded, en semi-custom platforms zoals de Xbox Series X/S en de PlayStation 5.

Jim beschreef zijn ambtstermijn bij AMD als "leuk" en zei dat hij, in tegenstelling tot het management, niet bang was om veranderingen door te voeren omdat hij zelf de architect was.

Hoewel de ARM-plannen van AMD op dit moment nog niet helemaal duidelijk zijn, is het mogelijk dat we binnenkort een ARM CPU met AMD-logo zullen zien. AMD's CFO Devinder Kumar bevestigde vorig jaar dat het bedrijf niet terugdeinst voor de ontwikkeling van ARM-chips en dat het veel verzoeken van klanten voor op ARM-gebaseerde oplossingen heeft gezien

Het valt nog te bezien welk marktsegment AMD als eerste zal aanspreken als de ARM-plannen eenmaal vruchten afwerpen.

Koop de HP Pavilion (2022) met Ryzen 7 5700U op Amazon

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 06 > Zen-architectuurpionier Jim Keller vindt dat AMD dom was om de K12 Core ARM-processor te annuleren
Vaidyanathan Subramaniam, 2022-06-23 (Update: 2022-06-23)