Notebookcheck

Xiaomi FlipBuds Pro TWS review - De beste True Wireless in-ears onder de 200 euro?

De FlipBuds Pro zijn premium TWS van Xiaomi met nieuwe ANC-technologie
De FlipBuds Pro zijn premium TWS van Xiaomi met nieuwe ANC-technologie
De FlipBuds Pro zijn Xiaomi's nieuwste aanval op de Apple AirPods Pro. Met een energiezuinige Qualcomm QCC515-chip en de nieuwste ANC-technologie is de relatief goedkope premium hoofdtelefoon een interessant alternatief voor de AirPods Pro of Samsung Galaxy Buds Pro.
Marcus Herbrich (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 

De nieuwste premium TWS van het huis van Xiaomi zal in de voetsporen treden van de Mi Airdots Pro en Mi Air 2 Proen worden nu verkocht onder een nieuwe naam.

De FlipBuds Pro zijn sinds eind mei officieel verkrijgbaar voor de Chinese markt. In tegenstelling tot de voorgangers zijn de Xiaomi in-ears waarschijnlijk ook hun weg naar Europa vinden. Dat blijkt uit de nieuwe naam en het feit dat de Xiaomi FlipBuds Pro al door de certificering van de Bluetooth SIG zijn gekomen - beide wijzen op een wereldwijde versie van de TWS, dus ook voor het Duitse taalgebied.

Met de energiebesparende Qualcomm QCC515 chip inclusief aptX ondersteuning en nieuwe Active Noise Cancelling technologie, die een maximale ruisonderdrukkingsdiepte van 40 dB(A) ondersteunt en verondersteld wordt achtergrondgeluiden tot 99 procent te verminderen, wil de Chinese fabrikant de gunst van kopers in de zeer competitieve TWS markt winnen.

Hier volgt een korte samenvatting van de technische specificaties van de FlipBuds Pro:

Draagstijl In-ear
Verbindingsmogelijkheden Bluetooth 5.2
Luidsprekers 11 mm driver, dynamisch, 20 - 20.000 Hz
Audio codecs SBC, AAC, aptX, aptX Adaptive Dynamic
Oplaadpoort USB-C
draadloos opladen ondersteund
Gewicht (per oortelefoon) 6.1 g
Gewicht (laadkoffer) 57,5 g
Microfoons 3 microfoons per oortelefoon
Inhoud van de verpakking: Hoofdtelefoon, etui, siliconen oorkussens (S, M, L), documentatie
Prijs (MSRP) ca. 100 Euro (130 Euro import)

Vakmanschap & ergonomie - FlipBuds Pro dragen comfortabel

Xiaomi FlipBuds Pro met gekleurde status-LED
Xiaomi FlipBuds Pro met gekleurde status-LED

Het ontwerp, maar ook de oplaadbehuizing van de FlipBuds Pro komen naar voren in een nieuwe vormfactor, aanzienlijk ronder dan de Mi Air 2 Pro. In tegenstelling tot de ovale, cilindrische vorm van de behuizing van de voorganger, is de behuizing van de FlipBuds Pro nu ronder en compacter geworden - zeer vergelijkbaar met de OnePlus Buds. Het comfort in de broekzak en de ergonomie zijn dus aanzienlijk verbeterd. De Chinese fabrikant heeft echter het matte oppervlak veranderd in een glanzende afwerking die gevoelig is voor vingerafdrukken.

De plastic oplaadbehuizing van de Xiaomi TWS weegt 57,4 g (~2 oz) samen met de hoofdtelefoon, die stevig aanvoelt in de handen. Hoewel er niet langer een bliksemsymbool op de achterkant staat, wordt draadloos opladen nog steeds ondersteund. De oplaadkoffer zelf kan ook worden gevoed via een USB-C-poort.

De keuze van de FlipBuds Pro is beperkt tot een grijze en zwarte kleuroptie. Hoewel Xiaomi opnieuw enkele designelementen heeft doorgevoerd, is de individuele vormfactor van de Mi Air 2 Pro is verlaten. Als gevolg daarvan doen de in-ears van dit jaar meer denken aan de Airpods Pro van Apple. De afwerking en kwaliteit van de plastic Xiaomi hoofdtelefoon zijn zeer goed.

De koptelefoon weegt 6,1 gram per stuk en is dus aangenaam licht. De Xiaomi hoofdtelefoon valt in het dagelijks leven niet negatief op, zelfs niet bij langer gebruik. Dankzij het ergonomische ontwerp sluiten de in-ears naar onze mening ook comfortabel aan op de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. We kunnen niet met zekerheid zeggen of de constructie van de behuizing van de FlipBuds Pro waterdicht is, aangezien de Chinese fabrikant hierover geen informatie verstrekt op zijn website. Aangezien de Mi Air Pro al gecertificeerd was volgens de IPX4-beschermingsklasse, gaan we ervan uit dat regen of zweet geen problemen zullen veroorzaken voor Xiaomi's huidige premium TWS

Test Xiaomi FlipBuds Pro TWS
Test Xiaomi FlipBuds Pro TWS
Test Xiaomi FlipBuds Pro TWS
Test Xiaomi FlipBuds Pro TWS

Kenmerken & bediening - FlipBuds Pro met nieuwe gebaren

Xiaomi FlipBuds Pro met leuke functies, zoals een pasvormtest
Xiaomi FlipBuds Pro met leuke functies, zoals een pasvormtest
Xiao AI App alleen in het Chinees
Xiao AI App alleen in het Chinees

De FlipBuds Pro zijn voorzien van een low-power Bluetooth audio SoC van Qualcomm, ontwikkeld voor gebruik in draadloze oortjes. De QCC5151 is een single-chip oplossing die onder andere de Qualcomm aptX adaptive audio codec ondersteunt. De nieuwste Qualcomm-chipset belooft ook een energiezuinige (Low Energy Audio) en vertragingsvrije (Low Latency Audio)werking, evenals Bluetooth 5.2-compatibiliteit. Hierdoor kan de FlipBuds Pro met twee Bluetooth-apparaten tegelijk koppelen en automatisch overschakelen naar de speler die de audio afspeelt.

Volgens Xiaomi filtert de ANC-functie, die voor veel gebruikers erg belangrijk is, ruis uit het geluidsbeeld met maximaal 40 dB(A). In tegenstelling tot de Mi Air 2 Pro zijn er drie ruisonderdrukkingsmodi om uit te kiezen. Ook is er weer een transparantiemodus aan boord.

In principe is er geen app nodig om tussen de drie modi te schakelen; in plaats daarvan kunnen door de gebruiker gedefinieerde gebaren worden gebruikt. In tegenstelling tot de Mi Air 2 Proondersteunen de FlipBuds Pro geen tikgebaren, maar worden ze tegen elkaar gedrukt op de twee buitenoppervlakken van de onderste behuizing, wat heel goed werkt en minder vatbaar is voor verkeerde invoer. Schakelen via de hoofdtelefoon is ook minder vervelend, en de feedback van de in-ears wordt nu onderbroken door verschillende tonen in plaats van in het Chinees.

Het gaat echter nog sneller met de XiaoAi-applicatie, die echter alleen de Chinese taal beheerst, of de native software-oplossing van Xiaomi smartphones. De laatste wordt gebruikt in onze Chinese versie van de Xiaomi Mi 11 Ultra wordt ook ondersteund in de Engelse taal, en deze koppelingsmethode is ook visueel veel aantrekkelijker via pop-up animatie. Naast enkele instellingen worden de in-ears ook voorzien van de nieuwste drivers via de Xiaomi applicatie of software. Een equalizer is echter nog steeds niet beschikbaar.

De Xiaomi TWS beschikt ook over een draagdetectiefunctie die het afspelen van muziek of films automatisch stopt wanneer de FlipBuds Pro uit het oor wordt gehaald. Dankzij de ingebouwde infraroodsensor detecteert de hoofdtelefoon snel wanneer hij tijdens het dagelijkse gebruik wordt verwijderd. Verder zijn er interessante functies geïmplementeerd, onder andere kunnen verloren in-ears tonaal worden getriggerd, zodat ze gemakkelijker terug te vinden zijn. Een andere handige functie is de herinneringsboodschap zodra de ongebruikte oordopjes niet binnen drie minuten in het etui worden gestopt.

Test Xiaomi FlipBuds Pro TWS
Test Xiaomi FlipBuds Pro TWS
Test Xiaomi FlipBuds Pro TWS
Test Xiaomi FlipBuds Pro TWS
Test Xiaomi FlipBuds Pro TWS
Test Xiaomi FlipBuds Pro TWS

Stemkwaliteit - Xiaomi FlipBuds Pro overtuigend

Xiaomi FlipBuds Pro ook goed als headset om te bellen
Xiaomi FlipBuds Pro ook goed als headset om te bellen

Naast het afspelen van muziek of video-inhoud, gebruikten we de True Wireless-hoofdtelefoon als headset en voerden we gesprekken met de FlipBuds Pro. In onze testgesprekken zorgen de drie microfoons van elk oortje voor een zeer goede spraakuitvoer, en onze gesprekspartners beamen de heldere weergave van de Xiaomi TWS. Naast de stemoverdracht verminderen de microfoons ook het omgevingsgeluid. In combinatie met een ANC-chipset, die geluidsgolven omkeert, en een luidspreker in de oorschelp, wordt monotoon geluid goed gereduceerd door geluidsgolven te neutraliseren.

Over het algemeen overtuigt de Xiaomi TWS met een aantrekkelijke en neutrale stemweergave. Ook het maximale volume vinden we voldoende

Geluidskwaliteit - Xiaomi FlipBuds Pro met aptX Adaptive

Codec-selectie van de Xiaomi FlipBuds Pro
Codec-selectie van de Xiaomi FlipBuds Pro

De LHDC Bluetooth codec van de Xiaomi Mi Air 2 Pro wordt vervangen door aptX (Adaptive) in de huidige TWS-generatie, die ook lage latency en hoge geluidskwaliteit mogelijk moet maken. Xiaomi specificeert op zijn website onder meer de Mi 11 Ultra als een mobiele telefoon met een zeer lage latency. In tegenstelling tot andere berichten over de FlipBuds Pro, kunnen we geen ernstige verschillen in latency vaststellen tussen een Xiaomi smartphone en een andere telefoon bij gebruik van de nieuwste firmware 7.6.1.13. Als een ander afspeelapparaat, gebruiken we een OnePlus 9 Pro, die ook een zeer lage offset tussen geluid en beeld heeft. De audioweergave met aptX Adaptive loopt altijd een beetje achter op de visuele uitvoer, maar de asynchronie van beeld en geluid is ook erg laag met de AAC codec.

Naast het afspelen van video content, gebruikten we de True Wireless In-Ears natuurlijk ook voor het luisteren naar muziek. Dankzij de 11 mm dynamische drivers bieden de TWS van Xiaomi een aanwezige en duidelijk waarneembare bas zonder bass-heavy te zijn. In vergelijking met de voorgangers lijkt het geluid iets voller en komen de hoge tonen beter naar voren. We ervaren de geluidsweergave als helder en goed gedifferentieerd. Het maximale volume is ook voldoende, hoewel de Mi Air 2 Pro een beetje krachtiger is.

We gebruiken de AAC-standaard in de test. Muziek van streamingdiensten gaat gepaard met een duidelijk waarneembaar gekraak bij gebruik van aptX Adaptive - althans bij onze FlipBuds Pro - wat behoorlijk irritant is. Deze problemen doen zich echter niet voor met aptX of AAC.

Dankzij de noise-canceling technologie wordt monotoon geluid dat niet te hard is goed afgeschermd - Xiaomi geeft zelf een volume aan van maximaal 40 decibel. De FlipBuds Pro worden dus geacht iets meer weg te filteren dan de Mi Air 2 Pro, we kunnen echter geen significante verschillen vaststellen. Vooral vreemde stemmen in de supermarkt of trein worden goed gereduceerd met de huidige Xiaomi TWS. De FlipBuds Pro vertonen echter ook de typische ANC ruis tijdens rustige weergave.

We houden van de transparantie modus die achtergrondgeluiden versterkt, zoals verkeer tijdens het fietsen. Dit is zeer aantrekkelijk

Levensduur van de batterij - FlipBuds Pro gaat lang mee

Vergelijkbaar met de Mi Air 2 Pro worden de technische vereisten van de FlipBuds Pro niet bekendgemaakt door de Chinese fabrikant. Xiaomi claimt echter een muziekafspeeltijd tot 7 uur zonder actieve ruisonderdrukking voor zijn premium TWS. We krijgen echter slechts een runtime van ongeveer 6 tot 6,5 uur op gemiddeld volume met behulp van het aptX adaptive codec protocol. Het stroomverbruik stijgt een beetje wanneer ANC is ingeschakeld, zodat de FlipBuds Pro na slechts 4,5 uur volledig ontladen is.

Bij dagelijks gebruik vraagt één keer opladen van de in-ears ongeveer 30 procent van de energieopslag van de behuizing, dus komen we op ongeveer drie oplaadcycli. Zo bereiken we een zeer bevredigende maximale runtime van ongeveer 18 tot 25 uur met de volledig opgeladen oplaadbox - afhankelijk van de modi. Een oplaadproces duurt ongeveer 45 minuten

Conclusie over de Xiaomi FlipBuds Pro

In review: Xiaomi FlipBuds Pro. Testmonster geleverd door Trading Shenzhen.
In review: Xiaomi FlipBuds Pro. Testmonster geleverd door Trading Shenzhen.

De FlipBuds Pro zijn een zeer goede doorontwikkeling van de Mi Air 2 Pro. Xiaomi stapt af van de vrij hoekige, maar onafhankelijke ontwerptaal met de huidige TWS generatie naar een afgerond ontwerp - zowel voor de behuizing als de in-ears zelf. Helaas zijn de Flipbuds Pro alleen verkrijgbaar in het zwart en met een glanzend, zeer reflecterend oppervlak dat vingerafdrukken over de hele behuizing benadrukt.

Dankzij de tonale feedback bij het wijzigen van de verschillende modi zijn de FlipBuds Pro nu veel "Europeser" en gebruiksvriendelijker voor lokaal gebruik. De instellingen-app voor niet-Xiaomi-telefoons is echter nog steeds alleen beschikbaar in het Chinees, en de XiaoAI-app wordt ook alleen ondersteund door Android en is dus niet beschikbaar voor Apple -apparaten.

Xiaomi's AirPods Pro-killers bieden een zeer goed pakket voor naar verhouding weinig geld.

Over het algemeen zijn de FlipBuds Pro zeer goed klinkende TWS met goede runtimes, fatsoenlijke ANC in combinatie met een goede bouwkwaliteit en ergonomisch ontwerp. Ook de veelkleurige status-LED van de behuizing en de nieuwe gebarenbediening in de stijl van de Apple iPods Pro zijn erg aantrekkelijk voor ons.

Prijzen en beschikbaarheid van de Xiaomi FlipBuds Pro

De Garantie van de Xiaomi TWS is 12 maanden. In aanvulling op de fabrieksgarantie, biedt onze leenhandelaar TradingShenzhen de mogelijkheid om de FlipBuds Pro naar een Duits verzendadres te sturen in het geval van een garantieclaim. Een tijdrovende verzending naar China is dan niet nodig. De prijzen op TradingShenzhen beginnen bij ongeveer 166 dollar op het moment van testen

Ninh Duy
Editor of the original article: Ninh Duy - Editorial Assistant - 186207 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Xiaomi FlipBuds Pro TWS review - De beste True Wireless in-ears onder de 200 euro?
Marcus Herbrich, 2021-06-29 (Update: 2021-06-29)