Notebookcheck Logo

Apple kondigt nieuwe Macbook Pro-serie aan

The new MacBook Pro in Space Gray
The new MacBook Pro in Space Gray
Apple kondigde op 28 oktober zijn nieuwe MacBook Pro-serie aan. De nieuwe MacBooks zijn niet alleen dunner en lichter, maar zijn ook uitgerust met de zogenaamde Touch Bar, waar reeds voorafgaand aan de lancering geruchten over bestonden.

Apple kondigde op 28 oktober de nieuwe MacBook Pro-serie aan: de eerste volledige refresh van de serie in 7 jaar. Er deden al veel geruchten de ronde voorafgaand aan de lancering, waaronder de vervanging van de functietoetsen door een touchscreen, de zogenaamde Touch Bar. De fabrikant bevestigde nu de geruchten op het event met de titel "Hello Again".

Apple kondigde drie nieuwe MacBook Pro's aan. Het eerste is een 15-inch-model, dat ook uitgerust met de nieuwe Touch Bar. De andere twee zijn 13-inch-systemen; één met en één zonder Touch Bar. Het model zonder Touch Bar is bedoeld als vervanger voor de oude MacBook Air.

New MacBook Pro with 4x Thunderbolt 3
New MacBook Pro with 4x Thunderbolt 3

Volgens Apple is het nieuwe touchpad ongeveer twee keer zo groot als die van het model in de voorganger, wat mogelijk is gemaakt door de Force Touch-technologie. Een nieuw concept voor de koeling zou er voor moeten zorgen dat de nieuwe MacBooks veel stiller en koeler blijven dan de vorige versies. De nieuwe SSD's in de MacBook Pro's zouden eveneens twee keer sneller zijn dan voordien. Apple installeert alleen USB Type-C-poorten, uiteraard met ondersteuning voor Thunderbolt 3 en USB 3.1 Gen. 2. Het toetsenbord met het 'butterfly'-mechanisme van de tweede generatie zou comfortabeler zijn. Apple volgde gelukkig niet dezelfde trend als bij de iPhone 7 waardoor de Macbook Pro's nog altijd over een 3.5-mm-hoofdtelefoonaansluiting beschikken.

MacBook Pro 13-inch zonder Touch Bar MacBook Pro 13-inch met Touch Bar MacBook Pro 15-inch
Intel Core i5/i7 2.0/2.4 GHz Intel Core i5/i7 2.9/3.1/3.3 GHz Intel i7 Quad-Core 2.6 or 2.7 GHz
Intel Iris Graphics 540 Intel Iris Graphics 550 Radeon Pro 450 Graphics/Radeon Pro 455 Graphics/Radeon Pro 460 Graphics
min. 8 GB RAM, max. 16 GB RAM min. 8 GB RAM, max. 16 GB RAM min. 16 GB RAM
min. 256 GB SSD, max. 1 TB SSD min. 256 GB SSD, max. 1 TB SSD min. 256 GB SSD, max. 2 TB SSD
2x Thunderbolt-3-poorten 4x Thunderbolt-3-poorten 4x Thunderbolt-3-poorten
Gewicht: 1.3 kg/3.02 lbs 1.3 kg/3.02 lbs 1.8 kg/4.02 lbs
Dikte: 14.9 mm/0.59 inch 14.9 mm/0.59 inch 15.5 mm/0.61 inch
Prijs: vanaf €1699 vanaf €1999 vanaf €2699

De Touch Bar is een langwerpig stuk scherm boven het toetsenbord dat de traditionele functie-toetsen vervangt. Standaard toont de Touch Bar verschillende systeemfuncties als volume, helderheid, maar ook een bijkomende Siri-toets. De Touch Bar zou door de gebruiker gepersonaliseerd kunnen worden. Softwareontwikkelaars kunnen de Touch Bar ook implementeren in hun eigen applicaties, wat gedemonstreerd werd voor o.a. Photoshop en Final Cut Pro. De aan/uit-knop, die ook is inbegrepen in de Touch Bar, beschikt over een vingerafdrukscanner. Deze Touch ID-scanner wordt bediend door extra T1-Chip om het hoogste mogelijke beveiligingsniveau en de beste functionaliteit te garanderen.

De nieuwe MacBooks kunnen reeds besteld worden. Hoewel het 13-inch-model zonder Touch Bar direct leverbaar is, zullen de systemen met Touch Bar over een aantal weken verstuurd worden. Alle nieuwe MacBook zijn verkrijgbaar in de kleuren Silver en Space Gray. We hebben reeds testmodellen besteld en zullen onze gedetailleerde testrapporten zo snel mogelijk publiceren.

Bron(nen)

Apple.com

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Apple kondigt nieuwe Macbook Pro-serie aan
Cornelius Wolff, 2016-10-29 (Update: 2016-10-30)