Notebookcheck Logo

Xiaomi Mi Air 2 Pro TWS in review: Premium true wireless oordopjes met ANC voor onder de 100 euro?

De Xiaomi Mi Air 2 Pro oordopjes bieden een zeer goed totaalconcept voor een importprijs van ongeveer 110 euro (~$132).
De Xiaomi Mi Air 2 Pro oordopjes bieden een zeer goed totaalconcept voor een importprijs van ongeveer 110 euro (~$132).
Als je echte draadloze in-ears met actieve ruisonderdrukking wilt kopen, hoef je niet meer meer meer dan 200 euro (~$241) uit te geven zoals bij de Apple AirPods Pro. De relatief goedkope Mi Air 2 Pro oordopjes van Xiaomi bieden niet alleen ANC en een zeer hoogwaardig gevoel, maar ze overtuigen ook met een zeer lange batterijduur en in wat waarschijnlijk de belangrijkste discipline is voor TWS.

Ondanks de lage prijs van het equivalent van 90 euro (~ $108) in China, hebben de MiAir 2 Pro oordopjes

actieve ruisonderdrukking en goede technische eigenschappen. Xiaomi gebruikt ook 12-millimeter drivers en een LCP liquid crystal composite membraan voor zijn echte draadloze in-ear hoofdtelefoon; dit klinkt veelbelovend, maar het spreekt niet per se voor een zeer goede geluidskwaliteit en ook de audio finetuning door de viervoudige Grammy-winnaar Luca Bignardi doet dat niet.

Wie in Duitsland geïnteresseerd is in de Xiaomi Mi Air 2 Pro-oordopjes kan momenteel niet om een import en een prijstoeslag van zo'n 20 euro (~$24) heen, aangezien de TWS (nog) niet op de Europese markt verkrijgbaar zijn. De Chinese fabrikant heeft echter nog niets gezegd over een mogelijke beschikbaarheid in Europa.

Hoofdtelefoon type In-ear
Connectiviteit Bluetooth 5.0
Luidsprekers 12 mm drivers, dynamisch, 20 - 20.000 Hz
Audio codecs: SBC, AAC, LHDC
Batterij capaciteit (oordopjes) 55 mAh
Batterij capaciteit (oplaad case) 500 mAh
Oplaad aansluiting USB-C
Draadloos opladen ondersteund
Gewicht (per oordopje)6,5 g
Gewicht (laadkoffer) 60 g
Microfoons 3 microfoons per oordopje
In de doos: Hoofdtelefoon, oplaadetui, siliconen oordopjes (S, M, L, XL), documentatie
Prijs (MSRP) 90 euro (~ $ 108) (Import: 110 euro (~$132))

Vakmanschap en ergonomie - Mi Air 2 Pro oordopjes met een hoogwaardig gevoel

De Mi Air 2 Pro-oordopjes bieden een aangename ergonomie.
De Mi Air 2 Pro-oordopjes bieden een aangename ergonomie.

De selectie van de Mi Air 2 Pro oordopjes is momenteel beperkt tot slechts één kleuroptie, namelijk zwart. Het ontwerp met de matzwarte afwerking en een glanzend, aanraakgevoelig keramisch oppervlak voor het regelen van de weergave aan de buitenkant is aantrekkelijk. De afwerking en kwaliteit van de Xiaomi koptelefoon, die gemaakt is van plastic, is erg goed

De Mi Air 2 Pro oordopjes wegen 6,5 gram per stuk en zijn dus aangenaam licht. De echte draadloze hoofdtelefoon is niet vervelend om te dragen bij dagelijks gebruik, zelfs niet voor langere periodes. We kunnen niet bevestigen of de constructie van de behuizing van de TWS waterdicht is, aangezien de fabrikant hier (volgens ons) geen informatie over verstrekt op zijn Chinese website. Maar aangezien de voorganger al gecertificeerd was volgens de IPX4 norm, gaan we ervan uit dat regen of zweet geen probleem zullen zijn voor het huidige vlaggenschip TWS van Xiaomi

De individuele pasvorm van de hoofdtelefoon kan worden geoptimaliseerd met de vier verschillende tips die in de doos worden meegeleverd. Wij kozen voor de maat M, waardoor de oortelefoons zeer goed passen. Naar onze mening zorgt het ergonomische ontwerp er ook voor dat de Mi Air 2 Pro oordopjes comfortabel in de oorschelp en het externe oorkanaal passen

Het oplaadetui van de Xiaomi TWS is ook gemaakt van mat plastic en weegt samen met de hoofdtelefoon ongeveer 60 g, en het voelt hoogwaardig aan in de hand. Op de achterkant staat een bliksemsymbool dat de gebruiker eraan herinnert dat draadloos opladen wordt ondersteund. De oplaadcase zelf kan ook worden gevoed via de USB-C-poort

De kwaliteit van de behuizing is ook goed, en een magneet houdt het deksel goed gesloten. Ook de TWS zelf zijn magnetisch vergrendeld op de oplaadcontacten, zo stevig zelfs dat het verwijderen van de hoofdtelefoon met droge handen enigszins moeilijk is.

Xiaomi Mi Air 2 Pro
Xiaomi Mi Air 2 Pro
Xiaomi Mi Air 2 Pro
Xiaomi Mi Air 2 Pro
Xiaomi Mi Air 2 Pro

Connectiviteit en bediening - Xiaomi Mi Air 2 Pro met ANC

De Mi Air 2 Pro-oordopjes kunnen worden bediend met aanraakgevoelige sensoroppervlakken
De Mi Air 2 Pro-oordopjes kunnen worden bediend met aanraakgevoelige sensoroppervlakken
De Mi Air 2 Pro oordopjes begrijpen drie gebaren
De Mi Air 2 Pro oordopjes begrijpen drie gebaren

De Mi Air 2 Pro-oordopjes bieden actieve ruisonderdrukking en een transparantiemodus die het omgevingsgeluid op verzoek versterkt. Er is geen app nodig om tussen de verschillende modi te schakelen; in plaats daarvan kan het glanzende keramische oppervlak aan de buitenkant worden aangeraakt. Schakelen via de hoofdtelefoon is echter een beetje vervelend - om bijvoorbeeld ANC te activeren tijdens de transparantiemodus, moet je je vingers minimaal 10 seconden op de Mi Air 2 Pro oordopjes houden

De XiaoAi applicatie maakt het sneller, maar het ondersteunt alleen de Chinese taal - zeker allesbehalve optimaal, maar in tijden van Google Translate & Co, kan de app zeker gebruikt worden zonder een goede kennis van het Chinees. Het ontvangen van feedback van de in-ears is ook alleen mogelijk in het Chinees en dus niet echt handig zonder talenkennis. Naast enkele instelmogelijkheden worden de Mi Air 2 Pro oordopjes ook voorzien van de nieuwste drivers via de Xiaomi app. Wat de XiaoAi app echter niet biedt, is een equalizer

Slijtagedetectie die het afspelen van muziek of films automatisch stopt wanneer de Xiaomi TWS uit het oor worden gehaald, is aanwezig op de Mi Air 2 Pro hoofdtelefoon. Dankzij de ingebouwde infraroodsensor detecteren de oordopjes snel wanneer ze bij dagelijks gebruik worden verwijderd. Onze review van deNokia TWStoont aan dat niet elke echte draadloze in-ear hoofdtelefoon in de prijsklasse van ongeveer 100 euro (~$120) deze functie goed implementeert in het dagelijks gebruik. De bediening via de aanraakgevoelige sensoroppervlakken van de Mi Air 2 Pro oordopjes werkt ook erg goed in de test

Wanneer de Mi Air 2 Pro koptelefoon uit het doosje wordt gehaald, gaat hij automatisch aan. Koppelen met een extern apparaat, zoals een smartphone, gaat via Bluetooth 5.0. Naast SBC en AAC wordt ook de hoge-resolutie LHDC Bluetooth codec ondersteund (theoretisch). De oplaadstatus van de behuizing wordt aangegeven door een enkelkleurige status-LED.

Stemkwaliteit - Mi Air 2 Pro oordopjes overtuigen met heldere stemoverdracht

Naast het afspelen van muziek of video-inhoud, kan de echte draadloze hoofdtelefoon ook worden gebruikt als headset voor het voeren van gesprekken of skypen. In onze testgesprekken zorgen de drie microfoons van elk oordopje voor een goede spraakuitvoer. In de Mi Air 2 Pro oordopjes worden deze gebruikt om omgevingsgeluid te verminderen, naast het overbrengen van stemgeluid. Samen met een ANC-chipset, die geluidsgolven omkeert, en een luidspreker in de oorschelp wordt het geluid van buitenaf verminderd door geluidsgolven te neutraliseren. Het resultaat is dat gebruikers tijdens een gesprek met de Mi Air 2 Pro oordopjes goed verstaanbaar zijn, zelfs in de aanwezigheid van monotoon achtergrondgeluid of vreemde stemmen in de omgeving.

Over het geheel genomen overtuigen de Xiaomi TWS met een aansprekende en neutrale stemweergave. Het maximale volume is ook voldoende. Degenen met wie we spraken vonden de stemweergave duidelijk en zeer verstaanbaar.

Geluid - Xiaomi Mi Air 2 Pro met goed geluid

De microfoons van de Mi Air 2 Pro maken ANC en transparantie mogelijk
De microfoons van de Mi Air 2 Pro maken ANC en transparantie mogelijk

We gebruiken een OnePlus8 Pro als afspeelapparaat

in onze test, die helaas de LHDC codec niet ondersteunt. Daarom gebruiken we in de test de AAC-standaard, die echter aanzienlijk minder bandbreedte biedt voor de overdracht van audiogegevens met een hogere latency, wat vooral belangrijk is voor films en games. Gebruikers die naar muziek luisteren via streamingdiensten zullen echter nauwelijks verschillen merken tussen AAC en de hoogwaardigere LHDC codec. We installeerden de nieuwste 3.1.0.6 firmware op onze Mi Air 2 Pro oordopjes, maar deze versie heeft naar verluidt het LHDC protocol nog niet ingeschakeld.

Dankzij de 12 mm dynamische drivers bieden de premium TWS van Xiaomi een aanwezige en duidelijk waarneembare bas zonder dat deze zwaar is. De geluidsweergave is helder en hoge en middentonen worden op een goed gedifferentieerde manier weergegeven. We hebben het maximale volume ook nooit volledig benut en hadden daardoor nog wat speelruimte.

Dankzij de noise-canceling technologie wordt monotoon geluid dat niet te hard is goed geblokkeerd - Xiaomi zelf geeft een volume tot 35 decibel aan dat weggefilterd kan worden. De Mi Air 2 Pro oordopjes kunnen echter niet al te veel wind aan, want windruis is duidelijk waarneembaar ondanks ANC, evenals het ANC-typische geluid tijdens een rustige weergave. De transparantiemodus bevalt ons beter. Deze versterkt achtergrondgeluiden, zoals verkeer tijdens het fietsen, erg goed.

Naast het afspelen van muziek hebben we de true wireless in-ears ook gebruikt voor het afspelen van video content. De AAC codec heeft hier echter een wat negatief effect. De geluidsweergave loopt altijd een beetje voor op de visuele output, maar de Mi Air 2 Pro oordopjes zouden geen asynchroon geluid of beeld mogen vertonen met LHDC. Deze laatste wordt verondersteld een zeer lage latency van slechts 100 milliseconden te bereiken dankzij het V3-protocol. Wij hebben dit echter niet kunnen testen. De synchronisatie tijdens de overdracht is echter in orde met de hoofdtelefoon van Xiaomi, zelfs met AAC.

Batterijduur - Mi Air 2 Pro-oordopjes gaan lang mee

De XiaoAi app toont de oplaadstatus van het hoesje en de in-ears.
De XiaoAi app toont de oplaadstatus van het hoesje en de in-ears.

De technische specificaties zijn niet duidelijk omschreven door Xiaomi. Volgens berichten hebben de Mi Air 2 Pro elk een 55 mAh batterij. De oplaadbehuizing van de TWS-koptelefoon heeft naar verluidt een capaciteit van 500 mAh en signaleert de oplaadstatus van de batterij met een enkelkleurige LED. Bij dagelijks gebruik vereist een volledige lading van de Mi Air 2 Pro oordopjes ongeveer 40% van de batterij van de case, dus dat zou zich vertalen naar ongeveer 2,5 laadcycli.

Dit zou ook consistent zijn met de door de Chinese fabrikant opgegeven runtimes. Volgens Xiaomi gaan de TWS oordopjes ongeveer 28 uur mee met behulp van de geïntegreerde batterij van de case. Bij dagelijks gebruik halen we een zeer goede runtime van 9 tot 9,5 uur zonder ANC en ongeveer 7 tot 7,5 uur met behulp van actieve ruisonderdrukking in de Mi Air 2 Pro oordopjes. Gebruikers krijgen een tonale feedback wanneer het batterijniveau onder de 20% zakt.

De Mi Air 2 Pro-hoofdtelefoon wordt opgeladen nadat hij ongeveer 40 minuten in het etui heeft gelegen als hij volledig is ontladen. Het opladen van de case zelf duurt iets langer met iets minder dan 60 minuten.

Xiaomi Mi Air 2 Pro oordopjes oordeel - Ook aan te raden zonder lokale beschikbaarheid

In review: Xiaomi Mi Air 2 Pro oordopjes. Testmonster geleverd door Trading Shenzhen.
In review: Xiaomi Mi Air 2 Pro oordopjes. Testmonster geleverd door Trading Shenzhen.

De premium TWS oordopjes van Xiaomi blijken zeer goede echte draadloze in-ear koptelefoons met actieve ruisonderdrukking te zijn voor een huidige importprijs van ongeveer 110 euro (~$132). Aangezien de Mi Air 2 Pro oordopjes in China verkrijgbaar zijn voor het equivalent van 90 euro (~$108), zou de prijs ook nog steeds onder de 100 euro (~$120) grens moeten vallen via importeurs als de TWS beschikbaar zijn.

Kopers zullen zeker "een beetje moeten wennen" aan de Mi Air 2 Pro oordopjes, aangezien noch de output van de in-ears, noch de speciale app een andere taal dan Chinees bieden. De taalproblemen zijn echter niet echt een probleem in het dagelijks gebruik na een beetje oefening, maar de TWS beschikbaar in Duitslandzijn zeker gebruiksvriendelijker.

Als je besluit om de Mi Air 2 Pro oordopjes te importeren, krijg je zeer goed klinkende TWS met een lange levensduur van de batterij, solide ANC, goede bouwkwaliteit, en een aantrekkelijk design. We misten enigszins een gekleurde status LED in de behuizing, en de feilloos werkende bediening via tap-bewegingen had uitgebreid kunnen worden met swipe-commando's.

Prijs en beschikbaarheid van de Mi Air 2 Pro oordopjes

De garantie van de Xiaomi TWS is 12 maanden. In aanvulling op de fabrieksgarantie garantiebiedt onze leenTradingShenzhen de mogelijkheid om de Mi Air 2 Pro naar een Duits verzendadres te sturen in geval van een garantieclaim. Een tijdrovende verzending naar China is dan niet meer nodig. De prijzen bijTradingShenzhen beginnen bij117 euro (~$141) op het moment van testen

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Xiaomi Mi Air 2 Pro TWS in review: Premium true wireless oordopjes met ANC voor onder de 100 euro?
Marcus Herbrich, 2021-02- 3 (Update: 2021-02- 3)