Notebookcheck Logo

Vamvo L6200 projector in de praktijk: Voordelige projector met enkele tegenslagen

Teaser
De Vamvo L6200 is een solide, goedkope projector met basisfuncties. Hij valt echter niet op tussen andere budget-tier projectoren.

Inleiding

Er is geen tekort aan goedkope projectoren op sites als Amazon of AliExpress. Veel van deze budgetgeoriënteerde apparaten bieden vergelijkbare specificaties: een resolutie van 1920x1080, ingebouwde luidsprekers en heldere LED's. Welke moet je kiezen?

Vamvo is een projectorfabrikant die op dit marktsegment aast. Het bedrijf stuurde me de L6200, een van hun populairdere modellen, ter beoordeling. Ik heb de L6200 de afgelopen maand gebruikt. Hoe doet hij het in vergelijking met zijn vele concurrenten? Ik geef u hieronder mijn mening.

Ontwerp

Het ontwerp van de Vamvo L6200 is rudimentair. Hij is iets groter (31 x 24 x 11 cm, of 12,2 x 9,4 x 2,3 inch) dan de meeste projectoren van vergelijkbare prijsklasse, maar het grotere oppervlak biedt ruimte aan een gezonde hoeveelheid I/O (2x HDMI 1.4, 2x USB 2.0 [1 w/ 5V power], 1x VGA, 1x 3,5 mm audio, 1x composiet video, 1x microSD-kaartsleuf) en goede ventilatie

Er zijn capacitieve knoppen aan de voorkant van de bovenzijde voor het navigeren door menu's, maar mediaknoppen zijn opvallend afwezig. De meegeleverde afstandsbediening moet worden gebruikt om de video te pauzeren, het volume aan te passen, enz

Esthetisch gezien is de L6200 nogal eenvoudig en bescheiden. Zijn eenvoudige matgrijze plastic trekt niet veel aandacht. Hij past zowel in een thuisbioscoop als in een directiekamer

Er is een kleine uitklapbare voet die 4 cm (1,6 in) onder de lens uitsteekt om de projector in een hoek te zetten. Dit voetje is klein en enigszins onstabiel, maar het tilt de projector goed genoeg op (zolang het hoofdoppervlak stabiel is)

Over het algemeen is het ontwerp van de L6200 ingetogen, zij het onopvallend. Het is een eenvoudig ogende projector

De Vamvo L6200 is een eenvoudige, pretentieloze projector.
De Vamvo L6200 is een eenvoudige, pretentieloze projector.
Capacitieve toetsen voor navigatie door het menu
Capacitieve toetsen voor navigatie door het menu
De L6200 heeft nogal wat I/O en een knop voor keystone-correctie op de achterkant
De L6200 heeft nogal wat I/O en een knop voor keystone-correctie op de achterkant

Software, functies en media-ervaring

In tegenstelling tot de compacte smart projectoren De L6200, die ik onlangs heb beoordeeld, heeft zeer eenvoudige software. Er is een basismenu voor het wijzigen van ingangen, het afspelen van media op een aangesloten apparaat en het aanpassen van projectorinstellingen (zoals het omdraaien van het geprojecteerde beeld als het apparaat ondersteboven is gemonteerd). De L6200 kan zelf geen media afspelen en heeft een aangesloten apparaat nodig.

Het menu is echter eenvoudig te bedienen en de instellingen zijn intuïtief. Ingangen schakelen snel en zonder enige poespas. Gebruikers moeten de projector handmatig scherpstellen via een schuifknop op de lens. Keystone-correctie moet ook handmatig worden gedaan via een knop aan de achterkant. De L6200 kan beelden tot +/-50º verticaal keystone corrigeren. Horizontale keystone-correctie is niet mogelijk.

De beeldkwaliteit is redelijk goed, zeker gezien de prijs. Vamvo claimt dat de L6200 5000 lumen kan halen op het hoogtepunt. Mijn ervaring is dat het beeld zeer helder is. In direct zonlicht (bijvoorbeeld buiten op het middaguur) is het niet te zien, maar het LED-licht schijnt fel genoeg om binnenshuis een duidelijk beeld te projecteren. Beelden zouden volledig zichtbaar moeten zijn op een speciaal projectiescherm in een kantoor of thuisbioscoop, maar grote ramen kunnen overdag wat leesbaarheidsproblemen veroorzaken.

De afstandsbediening van de Vamvo L6200 is eenvoudig en ongecompliceerd.
De afstandsbediening van de Vamvo L6200 is eenvoudig en ongecompliceerd.
Het OSD heeft een eenvoudig menu.
Het OSD heeft een eenvoudig menu.

Vamvo zegt dat de contrastverhouding van de L6200 8000:1 is, maar dat kan ik moeilijk geloven. Het contrast is laag en zorgt voor wazige beelden. Ik zie geen blokkerige artefacten in donkere filmscènes, maar de zwarttinten lijken meer op donkergrijs en het beeld ziet er enigszins uitgewassen uit. Anekdotisch zou ik zeggen dat het contrast vergelijkbaar is met lcd-monitoren uit het lagere segment. Het is zeker bruikbaar, maar degenen die een uitstekende beeldkwaliteit willen, zullen zwaar teleurgesteld zijn.

Over teleurstelling gesproken, de meegeleverde 5 Watt stereo luidsprekers zijn verschrikkelijk. Het geluidsprofiel is erg dun; lage tonen zijn afwezig, en de algehele curve leunt zwaar op hoge tonen terwijl de middentonen worden afgekapt. De luidsprekers zijn vergelijkbaar met die van mijn smartphone (iPhone 8), wat je een idee geeft van hoe zwak het ingebouwde geluid van de projector is. Gelukkig is er een 3,5 mm audio-aansluiting voor het aansluiten van externe luidsprekers, wat zeer aan te bevelen is. Helaas is dit de enige speciale audio-uitgang; er zijn geen optische aansluitingen of speciale luidsprekeraansluitingen.

De ingebouwde ventilator is redelijk stil, maar draait constant. Hij valt onder de ingebouwde luidsprekers, maar wie naast de projector zit, zal hem horen. Er is geen batterij, dus de L6200 moet op een stopcontact worden aangesloten om aan te gaan.

De algemene beeldkwaliteit is acceptabel voor de meeste inhoud...
De algemene beeldkwaliteit is acceptabel voor de meeste inhoud...
...maar het beeld kan zacht zijn met weinig contrast. (Beelden van The Dark Knight door Warner Bros.)
...maar het beeld kan zacht zijn met weinig contrast. (Beelden van The Dark Knight door Warner Bros.)

Conclusie

De Vamvo L6200 is een basis projector aangeboden tegen een basisprijs. Als je bedenkt dat de L6200 op Amazon wordt verkocht voor US$120, doet hij zijn werk redelijk goed. Het is een projector zonder franje, ontworpen voor eenvoudige thuisbioscopen of zakelijke instellingen. Hoewel de projector een aantal leuke functies heeft (zoals de ingebouwde luidsprekers), vallen ze in de uitvoering nogal eens tegen.

Dat gezegd hebbende, de L6200 is een goede optie als je op zoek bent naar een goedkope Full-HD projector. Hij is het meest geschikt voor niet-media-omgevingen (bijv. bedrijfspresentaties, kerken, enz.). De projector blinkt uit met stilstaande beelden en eenvoudige presentaties, en voor $120 biedt hij een goede prijs-kwaliteitverhouding. Helaas onderscheidt hij zich niet veel van andere goedkope projectoren op de markt

De Vamvo L6200 projector is verkrijgbaar op bij Vamvo voor US $259.99 of van Amazon voor $120.00

Disclaimer: De auteur van deze review heeft de Vamvo L6200 projector gratis ontvangen voor testdoeleinden.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Vamvo L6200 projector in de praktijk: Voordelige projector met enkele tegenslagen
Sam Medley, 2022-01- 2 (Update: 2022-01- 2)