Notebookcheck

Xgimi Elfin miniatuur projector hands-on

De Xgimi Elfin mini projector. Afbeelding via Xgimi
De Xgimi Elfin mini projector. Afbeelding via Xgimi
De Xgimi Elfin miniatuur projector is een compacte maar functierijke projector. Met een LED van 800 ANSI lumen en luide Harman/Kardon luidsprekers is de Elfin een geweldige projector voor in de woonkamer. Het ontbreken van een batterij is een merkbaar minpunt.
Sam Medley (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇫🇷 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 

Inleiding

Miniatuur projectoren hebben in sommige regio's over de hele wereld een niche veroverd, en met goede reden. Miniprojectoren dienen vaak ter vervanging van relatief omvangrijke televisies die misschien niet in kleine appartementen passen. Xgimi is een van de leiders in de markt voor compacte projectoren, en de nieuwe Elfin is hun nieuwste product in dit segment

Met een lichtopbrengst van 800 ANSI lumen en een LED-lamp met lange levensduur is de Elfin een van de beste opties voor een kleine projector. Andere kenmerken, zoals een autofocussysteem en automatische keystone correctie, onderscheiden de Elfin van de concurrentie

Onlangs heb ik gekeken naar de Mogo Pro van Xgimi. Hoewel de draagbaarheid op batterijen een goed verkoopargument was, was het licht van 300 ANSI lumen zo zwak dat het geen goede aanbeveling was. De Elfin verbetert bijna elke eigenschap van de Mogo Pro, maar verliest de batterij als compromis. Het is echter een goede optie voor iedereen die op zoek is naar een kleine projector... op voorwaarde dat ze een stopcontact kunnen vinden. Dit zijn mijn gedachten

Ontwerp en behuizing

De Elfin heeft een eenvoudige en ingetogen esthetiek. Hij is wit, op de lensbehuizing, het I/O paneel aan de achterkant en een onopvallend Xgimi logo aan de bovenkant na. De matte plastic afwerking verbergt vingerafdrukken en vlekken goed. Het acryl plastic dat de projector lens en camera bedekt vlekt, maar kan gemakkelijk worden schoongemaakt.

De projector heeft een kleine voetafdruk (192,1 x 194,2 x 48,3 mm). Hierdoor is hij gemakkelijk op te bergen en staat hij niet in de weg wanneer hij in gebruik is. Terwijl het hoge profiel van de Mogo Pro voor sommige kijkers de projectie zou kunnen belemmeren, is de Elfin aanzienlijk korter en zou het beeld dus niet moeten blokkeren.

Aan de achterkant van het apparaat is de I/O een beetje karig. Gebruikers hebben toegang tot een enkele 3,5 mm audio-aansluiting, een HDMI 2.0-poort en een USB 2.0-poort. De Elfin heeft ingebouwde WiFi (Dual-band 802.11ac) en Bluetooth 5.0. Hij heeft ook een ingebouwde Chromecast (meer daarover hieronder), dus gebruikers hebben een paar opties om verbinding te maken met de projector. Interessant is dat er geen bedieningselementen op de behuizing zitten; alles moet via de meegeleverde afstandsbediening worden gedaan. Dit was een leuke toevoeging aan de Mogo Pro, en ik ben teleurgesteld dat de Elfin geen ingebouwde bediening heeft

De afstandsbediening van de Elfin is dezelfde als die van de Mogo Pro en heeft hetzelfde lichte gewicht, dunne ontwerp en klikkende knoppen. Het gat met schroefdraad aan de onderkant maakt het mogelijk de Elfin op een statief te monteren

De bovenkant van de Elfin is eenvoudig en schoon. (Alle foto's via Xgimi)
De bovenkant van de Elfin is eenvoudig en schoon. (Alle foto's via Xgimi)
Voorkant: Camera scherpstellen, projector, luidspreker, keystone-correctie camera
Voorkant: Camera scherpstellen, projector, luidspreker, keystone-correctie camera
Achterkant: Aan/uit-knop, ventilatie/luidspreker, HDMI 2.0, USB 2.0, 3.5 mm audio, DC in
Achterkant: Aan/uit-knop, ventilatie/luidspreker, HDMI 2.0, USB 2.0, 3.5 mm audio, DC in

Software en functies

Net als de andere projectoren van Xgimi, draait de Elfin op Android TV. Dit maakt het een op zichzelf staande mediamachine die volledig compatibel is met de duizenden apps die beschikbaar zijn op Android TV. De Elfin heeft ingebouwde WiFi (802.11ac) en Bluetooth, dus hij kan media streamen van YouTube, Amazon, Disney, Netflix, en meer.

Hij ondersteunt ook eenvoudige spelletjes zoals Crossy Road. Complexere games en emulators zijn wat lastiger op te zetten omdat de Elfin maar één USB-poort heeft. Bluetooth controllers kunnen verbinding maken met de projector. Ik heb er geen bij de hand, dus ik kan niet zeggen hoe effectief ze zijn.

De UI is snel en het gebruik van de bijgeleverde afstandsbediening is vloeiend en gemakkelijk. Ik had geen problemen met het opstarten van films op Disney+, YouTube-video's of media vanaf een USB-stick

De Elfin geeft een 1920x1080 beeld weer. Hij kan 4K-media ontvangen en verwerken, maar het uiteindelijke beeld is beperkt tot 1080p. Het geluid wordt voortgebracht door twee Harman/Kardan-luidsprekers van 3 Watt, en ze gaan erg hard. De bas is een beetje dun, maar nog steeds aanwezig. Het geluid vervormt of rammelt niet bij maximaal volume, en dat is prettig. Het is eerlijk gezegd verrassend dat zoiets kleins zo luid kan klinken.

De Elfin zal automatisch een beeld scherpstellen. De afstandsbediening kan worden gebruikt om handmatig scherp te stellen, indien nodig.
De Elfin zal automatisch een beeld scherpstellen. De afstandsbediening kan worden gebruikt om handmatig scherp te stellen, indien nodig.
De Elfin beschikt over automatische keystone-correctie om een scheef beeld recht te trekken, en deze functie werkt opmerkelijk goed.
De Elfin beschikt over automatische keystone-correctie om een scheef beeld recht te trekken, en deze functie werkt opmerkelijk goed.
De Elfin kan ook proberen een beeld binnen een fysiek kader te passen, maar het resultaat is niet erg nauwkeurig. (Alle afbeeldingen via Xgimi)
De Elfin kan ook proberen een beeld binnen een fysiek kader te passen, maar het resultaat is niet erg nauwkeurig. (Alle afbeeldingen via Xgimi)

De Elfin heeft een aantal zeer fraaie functies voor het automatisch afstellen van de projectie. Net als de Mogo Pro heeft de Elfin een ingebouwde camera voor autofocus correctie. De camera detecteert vrij goed wanneer het geprojecteerde beeld te wazig is en zal het automatisch scherpstellen. De autofocus duurt ongeveer 2-4 seconden

Naast de autofocus-functie beschikt de Elfin ook over automatische keystone-correctie (+/- 45 graden, horizontaal en verticaal). Keystone-correctie houdt in dat de hoeken van een beeld worden rechtgezet om een krom of schuin beeld te corrigeren. Terwijl dit bij veel projectoren handmatig moet worden gecorrigeerd, doet de Elfin dit automatisch. Bij mijn tests duurde dit proces minder dan 3 seconden en het is uiterst nauwkeurig. Het is een erg leuke functie, vooral omdat veel short-throw projectoren last hebben van scheve beelden.

Tenslotte beschikt de Elfin over een intelligente functie voor schermuitlijning die probeert het beeld binnen de grenzen van een muur te houden, zodat deze het beeld niet onderbreken (bijv. een raam of fotolijst). In mijn ervaring is deze functie hit-and-miss. De Elfin slaagt er in ongeveer 70% van de tijd in de grenzen te vinden, maar het is niet geweldig in het aanpassen van het beeld. Vaak vindt hij een of twee hoeken binnen het kader, maar het beeld overlapt vaak de andere zijden van het kader.

Nadelen

De Elfin bewijst zichzelf als een van de beste miniprojectoren op de markt, maar er zijn een paar dingen waarvan ik zou willen dat Xgimi ze had meegeleverd. Het belangrijkste daarvan is een batterij. De Elfin is niet ontworpen als een draagbare projector, maar door zijn kleine formaat is hij gemakkelijk mee te nemen. Ik heb hem zelf gebruikt voor een astronomieles die ik één keer per week geef in een buurthuis, en het is vervelend om een stopcontact te vinden en het netsnoer van de Elfin door de kamer te laten lopen. Er zijn momenten geweest dat ik de projector niet goed kon positioneren omdat het snoer niet bij de muur kon, wat tot enige frustratie leidde. Een batterij (zoals die in de Mogo Pro) zou dit oplossen, maar Xgimi biedt draagbare projectoren met batterijen en even heldere schermen.

Het andere pijnpunt is het gebrek aan fysieke bediening. Hoewel de afstandsbediening voldoende is om de Elfin te bedienen, kun je de projector helemaal niet gebruiken als je hem kwijtraakt. De Mogo Pro (en sommige andere projectoren van Xgimi) hadden een eenvoudige bediening ingebouwd in de behuizing; zelfs zonder de afstandsbediening kon de projector basisfuncties uitvoeren, zoals het afspelen van media. Dat is geen optie bij de Elfin

Er is geen bediening ingebouwd in de koffer.
Er is geen bediening ingebouwd in de koffer.

Conclusie

In review: Xgimi Elfin mini projector. Review unit ter beschikking gesteld door Xgimi.
In review: Xgimi Elfin mini projector. Review unit ter beschikking gesteld door Xgimi.

De Xgimi Elfin is een wonder van een projector, zeker gezien het compacte ontwerp. Het is zeker niet de helderste short-throw (1.2:1) projector op de markt, maar het is misschien wel de kleinste met deze eigenschappen. De LED-lamp is helder genoeg voor de meeste omgevingen (600-800 ANSI lumen), en de lamp wordt geschat op 30.000 uur, of ongeveer 3,5 jaar continu gebruik. Bovendien maken de aanwezigheid van Android TV en de solide auto-focus en auto-keystone correctie functies de Elfin tot een eenvoudige, zelfstandige projector die niet in de weg zit

Dit alles is niet goedkoop: de Elfin projector wordt verkocht voor US$649 op Amazon. Er zit echter veel verpakt in deze kleine projector. Het kan een goede optie zijn als je een slimme media-ervaring wilt zonder de bulk van een TV, maar de Elfin is zeker een luxe aankoop.

Disclaimer: De auteur van deze review heeft de XGIMI Elfin miniatuur projector gratis ontvangen om te testen.

Sam Medley
Editor of the original article: Sam Medley - Senior Tech Writer - 1132 articles published on Notebookcheck since 2016
contact me via: @samuel_medley
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 202097 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Xgimi Elfin miniatuur projector hands-on
Sam Medley, 2021-09-20 (Update: 2021-09-20)