Notebookcheck

Top 10 laptops met minimale schermranden voor einde 2017

Vaidyanathan Subramaniam, 👁 Douglas Black (vertaald door Siemon Boes), 29-12-2017

Meer inhoud, minder schermrand. 2017 is het jaar geweest van niet alleen verbeteringen in hardware, maar ook esthetiek. Laptops die boeiendere ervaringen bieden dankzij erg smalle schermranden werden plots verkozen boven conventionele ontwerpen. In dit artikel nemen we een aantal laptops onder de loep die kopers wisten aan te trekken met schermen met minimale randen.

Inleiding

Laptops worden niet langer beschouwd als louter draagbare computers. Net als smartphones zijn moderne laptops geëvolueerd tot toestellen die hun gebruiker definiëren. Om die reden krijgt het uiterlijk van een laptop tegenwoordig evenveel aandacht als zijn interne onderdelen. Een specifieke trend die we het afgelopen jaar hebben waargenomen is de neiging van fabrikanten om de randen rond het scherm smaller te maken. Smallere schermranden bieden een aantal voordelen: eerst en vooral verdwijnt er overtollige ruimte en wordt de laptop compacter; daarnaast krijgt de gebruiker meer schermruimte om mee te werken, terwijl de interne onderdelen onveranderd blijven. 2017 zag de introductie van enkele laptops met nauwelijks nog schermranden. In dit artikel gaan we dieper in op tien toestellen die onze aandacht wisten te trekken met hun bijna randloze scherm en onze aanbeveling verdienen. Laat ons de lijst overlopen (geen bepaalde volgorde).

Dell XPS 13 en XPS 15

De Dell XPS 13 en 15 beschikken over zowat de smalste schermranden die je kan vinden. (Bron: PC World)
De Dell XPS 13 en 15 beschikken over zowat de smalste schermranden die je kan vinden. (Bron: PC World)

De XPS-serie van Dell behoeft geen introductie. Zowel de XPS 13 als de XPS 15 presteren uitstekend en zijn verkrijgbaar in verschillende configuraties, zodat de meeste budgetten bediend worden. Het hoogtepunt van de XPS-serie is waar Dell naar verwijst met het 'InfinityEdge'-scherm. In feite heeft de XPS 13 de hele trend gestart van het reduceren van de schermranden in plaats van het scherm te vergroten, wat aanleiding gaf tot de succesvolle slogan "13-inch-notebook in een 11-inch-enveloppe". De XPS 13 beschikt in zijn topconfiguratie over een QHD+ scherm, terwijl de XPS 15 tot een UHD-paneel gaat. Beide schermen slagen prima in hun opzet om de gebruiker te doen opgaan in de inhoud op het scherm, dankzij hun uitstekende dekking van het sRGB- en Adobe-RGB-spectrum. Hoewel de schermen fenomenaal zijn, is het grootste nadeel de plaatsing van de webcam in de onderste schermrand, aangezien er nauwelijks ruimte is om deze bovenaan te plaatsen. Als je met dit minpunt kan leven, zijn de XPS-schermen zowat de beste opties voor content creators en andere gebruikers die een mobiele laptop wensen.

Koop de Dell XPS 15 hier:

Pricecompare

HP Spectre x360

De HP Spectre x360 is een krachtige convertible met dunne randen. (Bron: HP)
De HP Spectre x360 is een krachtige convertible met dunne randen. (Bron: HP)

Als de oncomfortabele positionering van de webcam in XPS-serie je afschrikt, kan je altijd de HP Spectre x360 overwegen. De nieuwste versie heeft een hardware-upgrade gekregen; de gebruiker krijgt de nieuwste Intel Core i7-8550U CPU met de Nvidia GeForce MX150 om de nodige GPU-rekenkracht te leveren. Schermopties zijn beschikbaar in FHD en 4K met schermranden van minder dan 5 mm links en rechts. HP noemt het een "praktisch randloos micro-edge-scherm". Ondanks de dunne randen is HP erin geslaagd de webcam op zijn originele plaats te houden, wat veel kopers op prijs zullen stellen. Een uitstekende bouwkwaliteit en de mogelijkheid om het toestel in verschillende modi te gebruiken, in combinatie met snelle componenten, zorgen ervoor dat de Spectre x360 een prima keuze is voor al wie op zoek is naar een geslaagde combinatie van esthetiek en prestaties.

Koop de HP Spectre x360 hier:

Pricecompare

Lenovo Yoga 920

De Lenovo Yoga 920 beschikt over dunne schermranden en vernieuwde interne componenten.
De Lenovo Yoga 920 beschikt over dunne schermranden en vernieuwde interne componenten.

In vergelijking met de Dell XPS 13 2-in-1 en de HP Spectre x360 maakt de Lenovo Yoga 920 een iets omvangrijkere indruk. Maar wie op zoek is naar een prima gebouwde convertible met dunne randen, is aan het juiste adres bij Lenovo's vernieuwde toestel. Het scherm van de notebook is verkrijgbaar in FHD en 4K en biedt nu ondersteuning voor Lenovo's Active Stylus, wat het gebruik van Windows Ink een stuk aangenamer maakt. Het glanzende scherm is echter lastig te gebruiken buitenshuis, zeker in combinatie met de gemiddelde schermhelderheid van slechts 280 nits. Toch zorgen de geüpgradede componenten, dunne schermranden en de verbeterde connectiviteit ervoor dat de Yoga een prima alternatief is.

Koop de Lenovo Yoga 920 hier:

Pricecompare

Huawei MateBook X

De Huawei MateBook X heeft dunne schermranden en een 3:2-scherm.
De Huawei MateBook X heeft dunne schermranden en een 3:2-scherm.

Huawei legde critici het zwijgen op toen het bedrijf de MateBook X lanceerde. Het toestel was zo indrukwekkend dat men vaak naar de MateBook X verwijst als de MacBook van de Windows-wereld. Het is duidelijk dat er veel designprincipes van de MacBook terugkomen in het ontwerp. De notebook beschikt over een 3:2-scherm met een resolutie van 2160 x 1440 met een uitstekende helderheid van 395 nits, wat perfect is voor gebruik buitenshuis. Het glanzende scherm kan echter erg reflecterend zijn in helder licht. Huawei heeft ook een nieuwe koeling, genaamd MEPCM, ontworpen om de Intel Core i5-7200U CPU te koelen zonder gebruik te moeten maken van een ventilator. Terwijl de notebook prima presteert voor alledaags kantoorwerk en lichte fotobewerking, is de passieve koeling ongeschikt voor aanhoudende belasting, wat tot thermische throttling leidt. Als een slank design de belangrijkste overweging is, is er echter weinig aan te merken op de MateBook X.

Koop de Huawei MateBook X hier:

Pricecompare

Asus VivoBook S15 S510UA

De Asus VivoBook S15 S510UA is een goedkope ZenBook met dunne schermranden.
De Asus VivoBook S15 S510UA is een goedkope ZenBook met dunne schermranden.

The Asus VivoBook S15 S510UA seeks to offer a compelling ZenBook or XPS alternative without cutting too many corners. The notebook features a NanoEdge FHD display (Asus-speak for narrow bezels) and weighs just 1.6 kg. The notebook looks premium even though it leans more towards the budget-mainstream category. Despite the slim profile, there was no perceived throttling issues with the Core i5-7200U CPU and the notebook managed to stay cool even under load. The only criticism we had in our review was the mediocre build quality and shorter battery life compared to some of its more expensive counterparts. However, the VivoBook S15 remains an excellent value proposition for those looking to go bezel-less on a budget. We will soon be reviewing the successor to the S510UA, the S510UN, which features 8th gen Intel processors and an NVIDIA GeForce MX150 GPU. 

Koop de Asus VivoBook S15 S510UA hier:

Pricecompare

Samsung Notebook 9

De Samsung Notebook 9 13-inch is een van de lichtste verkrijgbare ultrabooks.
De Samsung Notebook 9 13-inch is een van de lichtste verkrijgbare ultrabooks.

De Samsung Notebook 9 krijgt de dubieuze eer van een van meest underrated ultrabooks van 2017 te zijn en wordt overschaduwt door de XPS'en, Spectres en Yoga's. De Notebook 9 is verkrijgbaar in 13- en 15-inch-varianten. De 13-inch-Notebook 9 heeft opties voor een Intel Core i5-7200U met 8 GB RAM of de Intel Core i7-7500U met 16 GB RAM. De 13-inch-variant is met slechts 820 g uitzonderlijk licht en het scherm heeft erg dunne randen. Hoewel het scherm op zich degelijk is, bestaat er geen optie voor een touchscreen. Er is evenmin Thunderbolt 3 en de batterijduur is wat aan de korte kant. Deze minpunten doen echter geen afbreuk aan de uitstekende gebruikservaring die de Notebook 9 biedt. Voor wie nog wat langer kan wachten: Samsung zal binnenkort de geüpdatete Notebook 9-serie lanceren in een brede waaier aan configuraties, die een aantal zwaktes van de vorige generatie omzeilen en de dunne behuizing met smalle schermranden behouden.

Koop de Samsung Notebook 9 hier:

Pricecompare

Gigabyte Aero 15

De Gigabyte Aero 15 is sneller dan hij eruit ziet.
De Gigabyte Aero 15 is sneller dan hij eruit ziet.

De Gigabyte Aero 15 werd verkozen tot de beste multimedia-notebook in onze 2017 top 10 multimedia-notebook vergelijking. Los van zijn fenomenale prestaties, beschikken de Aero 15 en zijn krachtigere broertje, de Aero 15X, over een erg dunne behuizing met een zogenaamd randloos scherm. Het FHD-scherm is levendig en vooraf gekalibreerd volgens Pantone-standaarden voor accurate kleuren. Het enige minpunt van het scherm was de trage responstijd. De notebook is snel, meestal geruisloos in gebruik en biedt degelijke batterijduur rekening houdend met de krachtige componenten. Als je op zoek bent naar een snelle multimedia-notebook die er ook mooi uitziet, kan je nauwelijks omheen de Gigabyte Aero 15-serie.

Koop de Gigabyte Aero 15 hier:

Pricecompare

Lenovo ThinkPad X1 Carbon

De Lenovo ThinkPad X1 Carbon doet zaken met stijl.
De Lenovo ThinkPad X1 Carbon doet zaken met stijl.

Zakelijke notebooks zijn meestal aan de dikke kant en minder stijlvol dan hun tegenhangers voor consumenten, maar de Lenovo ThinkPad X1 Carbon tracht hier tegenin te gaan. De ThinkPad X1 Carbon is verkrijgbaar met een WQHD- en FHD-scherm en maakt een stevige, zakelijke indruk, zonder dat dit ten koste gaat van esthetiek. De schermranden zijn aan de smalle kant voor een ThinkPad en het gehele systeem is met slechts 1.1 kg erg licht. De prestaties stellen niet teleur in het beoogde gebruiksscenario en het toestel is uitgerust met poorten van alle soorten om het gebruik van extra dongles te minimaliseren. Het vertrouwde ThinkPad-toetsenbord is eveneens present, wat gebruikers die het merk al een eind volgen zeker zullen waarderen. Het enige minpunt van de ThinkPad X1 Carbon is dat de WWAN geconfigureerd dient te worden vóór de aankoop en niet later toegevoegd kan worden - dit betekent dat je geen LTE krijgt, tenzij je er expliciet om vraagt. Voor de rest verzoent de ThinkPad X1 Carbon zakelijk gebruik perfect met een evenwichtige esthetiek en vooral erg dunne schermranden.

Koop de Lenovo ThinkPad X1 Carbon hier:

Pricecompare

LG Gram 15

De LG Gram 15 combineert ultra-compact met weinig opofferingen. (Bron: Amazon)
De LG Gram 15 combineert ultra-compact met weinig opofferingen. (Bron: Amazon)

Terwijl sommige bedrijven hun laptops zo compact mogelijk trachtten te maken, wist de LG Gram 15 zich te onderscheiden met zijn ongelofelijk lage gewicht en een praktisch randloos scherm. De Gram is verkrijgbaar in 13.3-, 14-, en 15.6-varianten en weegt net iets meer dan 1 kg (voor de 15.6-inch-versie). De Gram 15 verdient lof omwille van zijn redelijke krachtige componenten in een extreem compacte behuizing, al laat de bouwkwaliteit hier en daar wat te wensen over. Ondanks de slanke behuizing, zijn de meeste connectiviteitsopties inbegrepen en krijg je genoeg batterijduur om een doorsnee werkdag door te komen. LG heeft ook een upgrade aangekondigd voor zijn Gram-serie van Ultrabooks met de nieuwste generatie van Intel Core-processors en een meer duurzame magnesium behuizing.

HP EliteBook x360 1020 G2

De HP EliteBook x360 1020 G2 is een krachtige business-convertible met dunne schermranden.
De HP EliteBook x360 1020 G2 is een krachtige business-convertible met dunne schermranden.

HP's EliteBook-serie omvat het zakelijke aanbod van de fabrikant en de nieuwste EliteBook x360 1020 G2 is een topper in dit segment. De notebook laat zich inspireren door de Spectre x360-convertible en hoewel hij veel juist doet, laat vooral het scherm te wensen over. Het scherm met minimale randen is verkrijgbaar in FHD en UHD, terwijl er ook een optie bestaat voor FHD, 700 nits en 120 Hz. De Intel Core i7-7600U CPU kwijt zich prima van de meeste taken en de notebook is MIL-STD-gecertificeerd, waardoor hij tegen een stootje kan. De CPU-prestaties bleken redelijk consistent en we zijn tevreden met de evenwichtige audio-output, die voor een prima multimedia-ervaring zorgt, zeker in tablet-modus. De HP EliteBook x360 1020 G2 is een uitstekende optie voor de meeste zakelijke klanten die op zoek zijn naar een performante business-laptop die er bovendien prima uitziet.

Koop de HP EliteBook x360 1020 G2 hier:

Pricecompare

Conclusie

Designtrends voor notebooks zijn het afgelopen decennium min of meer gestagneerd. Hoewel de convertible op het vlak van vormfactor als radicale ommekeer gezien kan worden, werden er de laatste jaren voor het eerst quasi-randloze of 'bezel-less' schermen geïmplementeerd in notebooks, vergelijkbaar met smartphones. Een scherm met minimale randen slaagt er veel beter in om de gebruiker te doen opgaan in de ervaring, zonder vervelende afleidingen, en laat fabrikanten toe om een groter scherm in een compactere behuizing te passen. 2017 is een jaar waarin erg veel fabrikanten een bezel-less laptop hebben gelanceerd; de bovenstaande lijst is slechts een kleine greep uit het totale aanbod van dit jaar. We zijn ervan overtuigd dat de trend nog dip in 2018 en verder zal aanhouden, waarbij fabrikanten elkaar de loef trachten af te steken met hogere 'screen-to-body'-verhoudingen. Een notebook is niet langer de som van zijn onderdelen; esthetiek speelt eveneens een belangrijke rol. De laptops in deze lijst trachten deze visie te belichamen.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Top 10 laptops met minimale schermranden voor einde 2017
Vaidyanathan Subramaniam, 2017-12-29 (Update: 2017-12-29)