Notebookcheck

Testrapport Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S Notebook

Till Schönborn, 12-07-2012

Highest end. Geld is geen probleem en je bent bereid om €3000 te investeren in een 13.3 inch business notebook? Dan blijft het niet bij een enkel pluspunt: 512 GB SSD RAID, 12 GB RAM geheugen en geïntegreerde LTE zijn slechts een aantal highlights van de Vaio SV-S12A1Z9E.

"Alleen het beste is goed genoeg". Sony richt zich met haar Vaio S productlijn op zakelijke gebruikers die een mobiel werkpaard willen, dat van alle gemakken en snufjes is voorzien. De entreeprijs tot deze wereld begint bij iets meer dan €800 - stukken minder dan je normaal betaald voor de minstens twee keer zo dure modellen uit de Z serie. Die prijs wordt echter een paar keer vermenigvuldigd als je voor de extremere configuratie kiest.

Dat is het geval voor het model dat wij hebben getest: de Vaio SVS-13A1Z9E/S. Het is met een prijskaartje van bijna €3000 op dit moment de duurste notebook in Sony's productlijn. Een ding is zeker: met zo'n prijs verwacht je ook de crème de la crème van de state-of-the-art hardware componenten die op dit moment verkrijgbaar zijn. We kunnen al verklappen dat je waarschijnlijk niet zult worden teleurgesteld.

Intel's snelste i7-3520M dual core processor vormt het hart van de notebook. Hij wordt ondersteunt door maar liefst 12 GB RAM geheugen en een Nvidia GeForce GT 640M LE. De 512 GB SSD is al net zo indrukwekkend als de ingebouwde UMTS en LTE module. Om het helemaal af te maken beschikt het systeem ook over een Blu-ray brander en een mat 13.3 inch beeldscherm.

De Vaio hoeft zich in deze prijsklasse in ieder geval geen zorgen te maken over de concurrentie. Of het nou gaat om Lenovo's ThinkPad X1Dell's Latitude E6320/ E6330, of Toshiba's Tecra R840: ze kunnen stuk voor stuk niet op tegen Sony's vloedgolf aan high-end hardware.

Behuizing

Elegante behuizing vervaardigd uit magnesium en koolstofvezel
Elegante behuizing vervaardigd uit magnesium en koolstofvezel

Gekleed in een donkergrijze magnesium en koolstofvezel behuizing is de Vaio SV het evenbeeld van de vlotte manager in maatpak. Bijna niemand zal de exorbitante prijs van de notebook kunnen afleiden uit het uiterlijk. Dat is misschien ook maar beter als je hem overal mee naartoe neemt. Slechts een aantal details, zoals het glimmende Vaio logo op het schermcover en onder het toetsenbord, vallen echt op. Verder is het design sober en misschien zelfs een beetje saai, maar dat verandert niets aan de high-end indruk die de behuizing maakt.

In vergelijking met onze vorige test is de behuizing lichtelijk aangepast. De afmetingen zijn nu 22.8 x 331 x 225 millimeter en het gewicht komt op grofweg 1.7 kilogram. De Vaio is dus iets dikker en zwaarder in vergelijking met ultrabooks van hetzelfde formaat. Toch vinden we de notebook zeer mobiel als je nagaat dat de MacBook Pro 13 al meer dan 2 kilogram weegt.

Wat betreft Apple: helaas kan de Vaio niet concurreren met de kwaliteit van Apple's unibody behuizing. Sony heeft bijna perfect werk afgeleverd wat betreft randen en overgangen tussen materialen, maar er is nog ruimte voor verbetering als het aankomt op de stevigheid en stabiliteit van het beeldscherm. Wanneer we het scherm met een hand aan de rand openklappen, zien we het schermcover duidelijk buigen. De weerstand van de scharnieren is wel goed afgesteld om het scherm gemakkelijk open te kunnen klappen, maar op een onstabiele ondergrond kunnen ze niet voorkomen dat het scherm enkele millimeters heen en weer wiebelt.

Wat betreft de rest van de behuizing zijn er slechts een aantal kleine punten die reden geven tot kritiek. De behuizing weerstaat hoge druk zonder problemen, maar tegen buigen is hij minder goed opgewassen. Ondanks de over het algemeen zeer goede indruk, bepalen anderen, zoals Dell's XPS 13, toch de standaard.

Verbindingsmogelijkheden

Twee kaartlezers
Twee kaartlezers

Ondanks dat er geen bijzonderheden zijn wat betreft de connectiviteit, zijn de aanwezige poorten voldoende voor de meeste dagelijkse behoeften. Twee van de drie USB poorte ondersteunen de SuperSpeed standaard, oftewel USB 3.0, waarmee snelheden tot 4 GBit/s mogelijk zijn. Helaas was de maximale snelheid met de flash drive die wij hebben getest (Corsair Flash Voyager 32 GB) beperkt tot 80 MB/s. Een externe SSD is nodig om nog hogere snelheden te halen. Toch is 80 MB/s al een enorme verbetering ten opzichte van de 30 MB/s via USB 2.0.

Tot twee externe monitoren kunnen aangesloten worden via VGA en HDMI. Omdat er geen moderne DisplayPort aanwezig is, kunnen resoluties hoger dan 1920x1200 pixels problemen geven. De Vaio beschikt ook over een GBit LAN poort, twee kaartlezers (SD, SDHC, SDXC, MS Pro/Duo) en uiteraard de twee gebruikelijke audipoorten (gecombineerde microfoon/koptelefoon).

Met uitzondering van de Blu-ray brander bevinden alle poorten zich aan de rechterzijde van de behuizing en dat kan problemen geven bij het gebruik van kabels met brede connectors. Daarnaast maakt dit het moeilijk om kabels naar een externe monitor of de netwerkkabel netjes uit het zicht weg te werken. We hadden de VGA, HDMI en LAN poort dan ook liever aan de achterkant van de behuizing gezien.

Voorzijde: geen poorten
Voorzijde: geen poorten
Linkerzijde: koptelefoon/microfoon, slot-in Blu-ray brander
Linkerzijde: koptelefoon/microfoon, slot-in Blu-ray brander
Achterzijde: geen poorten
Achterzijde: geen poorten
Rechterzijde: Kensington Lock, twee kaartlezers, VGA, HDMI, 2x USB 3.0, USB 2.0, GBit LAN, stroomaansluiting
Rechterzijde: Kensington Lock, twee kaartlezers, VGA, HDMI, 2x USB 3.0, USB 2.0, GBit LAN, stroomaansluiting
1.3 megapixel met matige kwaliteit
1.3 megapixel met matige kwaliteit

Communicatie

De notebook maakt draadloze verbindingen met IEEE 802.11 a/b/g/n netwerken via Intel's Centrino Advanced-N 6235 WLAN adapter. Draadloze verbindingen op een frequentie van 5 GHz worden dus ook ondersteund, wat vaak niet het geval is met goedkopere modules. De maximale zend- en ontvangstsnelheid bedraagt 300 MBit/s (2x2).

De WLAN adapter, aangesloten via mini-PCIe, zorgt niet alleen voor WiFi verbindingen en andere features, zoals Wireless Display, maar biedt ook Bluetooth 4.0 functionaliteit. Sony heeft bovendien een WWAN module (Sierra MC7710) ingebouwd, die naast UMTS/HSPA+ ook de high-speed LTE verbindingen (tot 50/100 MBit/s up/down) ondersteunt.

Ondanks dat Sony zeer trots adverteert met een HD webcam featuring "Exmor for PC", vinden wij de beeldkwaliteit toch wat tegenvallen. Op foto's en video's zijn ondanks de 1.3 megapixel resolutie weinig details zichtbaar, ruis is duidelijk aanwezig en de webcam heeft moeite om te focussen. De ingebouwde microfoon doet zijn werk iets beter. Toch kunnen we beiden uitsluitend aanraden voor simpele videochats.

Beveiliging

Naast een vingerafdruklezer om in te loggen, beschikt de Vaio ook over een TPM chip (TCG 1.2) en wordt hij standaard geleverd met een 1-jarige licentie voor Intel's anti-diefstal service. Hiermee kan de gebruiker de notebook nadat hij gestolen is op afstand vergrendelen en dus voorkomen dat gevoelige data in verkeerde handen terecht komt.

Meegeleverde accessoires

Ondanks de hoge prijs worden er maar weinig accessoires meegeleverd. In de doos vinden we alleen een aantal folders, een stofdoek, 90 Watt adapter en uiteraard de notebook zelf met ingebouwde batterij.

Sony installeert standaard Windows 7 Professional 64-bit inclusief alle benodigde drivers en ook een aantal programma's. Daaronder vallen bijvoorbeeld Microsoft Office 2010 Starter Edition, een trial versie van McAfee's Internet Security en verschillende Sony service programma's.

Onderhoud en upgrades

Na het losdraaien van twee schroeven kun je het grote cover aan de onderzijde van de behuizing verwijderen. Hieronder tref je naast de ingebouwde batterij de WiFi module, het RAM geheugen en de SSD array aan. Ondanks dat de componenten gemakkelijk bereikbaar en snel te vervangen zijn, is upgraden lastig: de maximale capaciteit aan RAM geheugen is al geïnstalleerd en de SSD poorten zijn allemaal bezet.

Garantie

Omdat een defect je aardig wat geld kan kosten, zul je zeker moeten overwegen om de standaard garantie van 1 jaar uit te breiden. Sony vraagt in haar webshop €129 voor drie jaar pick-up and repair service. Uitbreiden naar 4 jaar inclusief garantie voor ongelukken kost je €349.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

Het chiclet toetsenbord dat we al kennen van andere modellen, zoals de  VPC-SA3X9E, beschikt over backlight en is naadloos is de behuizing geïntegreerd. Het zwarte plastic heeft een high-end rubberachtige afwerking, waardoor je vingers ondanks het gladde oppervlak goed grip hebben op de toetsen van 15 x 15 mm. Helaas is er door de beperkte ruimte geen dedicated numeriek gedeelte. Wel bevinden zich boven het toetsenbord drie handige sneltoetsen (Vaio Care diagnostische software, browser, opstarten van ingesteld programma).

Ten opzichte van het vorige testrapport is er niets veranderd aan de eigenschappen van het toetsenbord die typen zo fijn maken. De toetsen reageren accuraat op elke aanslag, ook als je ze aan de rand raakt, en hebben een goed gebalanceerd drukpunt, waardoor je als gebruiker duidelijke feedback krijgt. We storen ons wel aan het hoge, stille kletterende geluid dat het toetsenbord vooral maakt wanneer je energiek aan het typen bent. Het verpest toch een beetje de zeer goede indruk die we van het toetsenbord hebben. Dit is echter maar een klein punt van kritiek, dat verder niets verandert aan het feit dat dit toetsenbord van zeer hoge kwaliteit is.

Touchpad

Ongebruikelijk: zo'n breed touchpad als deze, met afmetingen van 11.8 x 6.2 centimeters, kom je niet vaak tegen. In de praktijk kom je er al snel achter dat dit best handig is. De cursor kan van de ene kant van het scherm naar de andere bewogen worden zonder je vinger ook maar een keer op te hoeven tillen. Het Synaptic touchpad is voorzien van een hele fijne textuur. Je vingers glijden er zeer gemakkelijk overheen en het touchpad is zeer accuraat. Uiteraard worden de meeste multitouch gestures, zoals pinch-to-zoom en two-finger scrolling, ondersteund.

Doorgaans zijn we geen fans van muisknoppen die in het touchpad zijn ingebouwd, maar in dit geval moeten we Sony complimenteren voor het duidelijk voelbare drukpunt en de hoogwaardige kwaliteit. Verder beweegt de cursor niet ongewenst als je klikt (zoals bijv. bij Lenovo's U300s).

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

In vergelijking met de modellen uit de Z serie is het scherm in de Vaio SV 0.2 inch groter (13.1 tegen 13.3 inch) en alleen leverbaar met een WXGA++ resolutie van 1600 x 900 pixels. Dat zorgt voor een hoge pixeldichtheid van 138 dpi, wat de leesbaarheid niet echt ten goede komt, maar waardoor je wel een ruime werkomgeving hebt op het compacte beeldscherm.

Ondanks dat matte beeldschermen in de meeste situaties geen uitermate hoge helderheid nodig hebben, zijn we toch een beetje teleurgesteld in het maximum van 225 cd/m2. Het vorige model had een scherm dat zo'n 10% helderder is en bovendien was de helderheid hier iets gelijkmatiger verdeeld.

225
cd/m²
235
cd/m²
235
cd/m²
211
cd/m²
228
cd/m²
233
cd/m²
202
cd/m²
229
cd/m²
229
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 235 cd/m² Gemiddelde: 225.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 86 %
Helderheid in Batterij-modus: 228 cd/m²
Contrast: 188:1 (Zwart: 1.21 cd/m²)

Dankzij de nu lagere zwartwaarde van 1.21 cd/m2 bedraagt de contrast ratio nu 188:1, wat iets beter is, maar nog altijd van een niveau dat je van een instapmodel notebook verwacht. In ieder geval vinden wij persoonlijk het TN paneel (Sony SNY06FA) dus ongeschikt voor een configuratie die net geen €3000 kost. Ter vergelijking: de iets minder dure Vaio VPC-Z21Q9E/B had een beeldscherm met een contrast ratio hoger dan 1000:1.

Helaas komt de mindere kwaliteit van het beeldscherm ook duidelijk naar voren als we het kleurenbereik testen. Het full HD scherm in modellen uit de Z serie kan bijna de gehele AdobeRGB standaard weergeven, maar ons testmodel heeft al moeite met de sRGB standaard. Gebruikers die vaak of op professioneel niveau aan beeldbewerking doen of grafische programma's gebruiken zullen doorgaans echter sowieso een externe monitor gebruiken. Het beperkte kleurenbereik heeft absoluut geen negatieve invloed op office en multimedia gebruik, of gaming.

Vaio SV-S vs. AdobeRGB (t)
Vaio SV-S vs. AdobeRGB (t)
Vaio SV-S vs. sRGB (t)
Vaio SV-S vs. sRGB (t)
Vaio SV-S vs. ThinkPad X1 (t)
Vaio SV-S vs. ThinkPad X1 (t)
Vaio SV-S vs. Z21Q9E/B (t)
Vaio SV-S vs. Z21Q9E/B (t)
Vaio SV-S vs. Z23N9E/B (t)
Vaio SV-S vs. Z23N9E/B (t)
Buitenshuis
Buitenshuis

Dankzij het matte beeldoppervlak is het beeld ook buitenshuis fatsoenlijk leesbaar en dat ondanks de slechts gemiddelde helderheid. Tegen direct zonlicht kan de Vaio helaas niet op. We zouden nog tevredener zijn geweest als er een krachtigere led backlight was ingebouwd, die tenminste 250 tot 300 cd/m2 zou produceren. De Samsung 900X3B met zijn extreem heldere beeldscherm is hier het ideale voorbeeld van.

Kijkhoeken: Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S
Kijkhoeken: Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S

Het scherm worstelt wat betreft de kijkhoeken met dezelfde problemen als ieder ander tweederangs TN paneel. Zoals gebruikelijk zijn de horizontale kijkhoeken nog redelijk ruim, maar verticaal is het scherm allesbehalve vergevingsgezind. De kleinste afwijking van de ideale kijkhoek zorgt voor zichtbare veranderingen in het contrast. De enige remedie is het constant aanpassen van de openingshoek van het scherm.

Tot slot willen we nog vermelden dat het gebruik van de analoge VGA poort een extreem flikkerend beeld oplevert. We raden dan ook aan om altijd, als het mogelijk is, de HDMI poort te gebruiken.

Prestaties

3.6 GHz maximum Turbo kloksnelheid
3.6 GHz maximum Turbo kloksnelheid

Terwijl andere fabrikanten steeds dunnere notebooks bouwen en ze met efficiënte ULV componenten uitrusten, maakt Sony voor de Vaio SV gebruik van een normale 35 Watt processor.

Ondanks dat er een vergelijkbaar quad core model is in de vorm van de Core i7-3612QM beperkt Sony zich tot de dual core modellen van de laatste Ivy Bridge generatie. De huidige snelste dual core CPU die verkrijgbaar is, de Core i7 3520M, is in in ons testmodel ingebouwd. De 22 nm CPU heeft een hoge kloksnelheid van 2.9 GHz (Turbo tot 3.6 GHz) en ondersteunt Hyper Threading, waardoor vier threads tegelijk verwerkt kunnen worden. We kennen deze en andere features, zoals AES en AVX extensies, al van de vorige Sandy Bridge generatie.

De processor deelt zijn 4 MB L3 cache met de geïntegreerde grafische kaart: de HD Graphics 4000. Deze voert het grafische rekenwerk uit wanneer het systeem inactief is, of bij het gebruik van lichte grafische applicaties. Nvidia's GeForce GT 640M LE wordt door Optimus automatisch geactiveerd wanneer een applicatie meer grafische rekenkracht nodig heeft.

De notebook onderstreept zijn high-end status met een gigantische opslagcapaciteit van 512 GB in flash geheugen en maar liefst 12 GB RAM geheugen. Het werkgeheugen bestaat uit een ingebouwde 4 GB module en een tweede 8 GB DDR3L-1333 module, die in dual channel modus werken. DDR3L verschilt van conventioneel DDR3 geheugen door het lagere voltage van 1.28 Volt waar het op werkt. Dit zorgt voor een lager energieverbruik.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ cache
Systeeminformatie CPUZ moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie HDTune
DPC Latency
Systeeminformatie: Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S

Processor

Het niet gebruiken van ULV hardware zou de notebook al sneller moeten maken, maar dit geldt alleen met een aantal kleine beperkingen. De maximale Turbo Boost kloksnelheid van 3.4 GHz wordt na enkele seconden automatisch weer verlaagd tot de normale 2.9 GHz (CPU throttling). In de Cinebench R11.5 scoort de Core i7-3520M slechts 3.0 punten, wat betekent dat 15% van de potentiële rekenkracht van de CPU verloren gaat. Toch moet dit nog altijd voldoende zijn om het snelste ULV model, de Core i7-3667U, nog net te verslaan.

In de single core benchmarks zijn we geen problemen tegengekomen. De processor liep op een stabiele kloksnelheid van 3.5 tot 3.6 GHz en presteerde zeer goed. Met 6191 punten in de Cinebench R10 (allemaal 64-bit) scoort de Vaio net iets lager dan Intel's ontzettend dure Core i7-3920XM Extreme Edition. Tijdens werken op de batterij neemt de rekenkracht niet af.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4892
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
9151
Cinebench R10 Shading 32Bit
5857
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
6191 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
11581 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5804 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.46 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
3 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
32.02 fps
Help
CrystalDiskMark
CrystalDiskMark

Opslagmedia

De opslagcapaciteit van 512 GB is alleen al indrukwekkend. In vergelijking met het basis model, dat over een 320 GB harde schijf beschikt, rekent Sony €1070 extra voor de RAID 0 array bestaande uit twee Samsung SSD's (MZRPC512HAFU-000SO) met elk een capaciteit van 256 GB.

Beide solid state drives, die we kennen van de Vaio VPC-Z23N9E/B, hebben waarschijnlijk een controller uit Samsung's PM830 serie. Helaas konden we hier geen gedetailleerde informatie over vinden. Een ding is zeker: de SSD's, elk verbonden via SATA-III, leveren prestaties waarmee praktisch elke concurrent, zelfs krachtige dekstopvervangers, van tafel worden geveegd. We hebben met CrystalDiskMark een sequentiële leessnelheid van 844 MB/s gemeten en 712 MB/s voor schrijven. De SSD's presteren ook erg goed met gefragmenteerde data, ondanks dat een RAID array technisch gezien pas vanaf een bepaalde bestandsgrootte schaalbaar wordt (steekwoord: stripe size).

2x Samsung MZRPC512HAFU-000SO (RAID 0)
Overdrachtssnelheid Minimum: 779.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 910.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 884.7 MB/s
Toegangstijd: 0.1 ms
Pieksnelheid: 3144.8 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Algemene prestaties

Dat de Vaio met een score van 14496 punten een nieuw record voor dual core notebooks neerzet in de PCMark Vantage benchmark is voornamelijk te danken aan de snelle SSD's. In de nieuwere PCMark 7 haalt hij eveneens een zeer hoge score van 3745 punten. Zelfs sommige gaming notebooks kunnen hier nauwelijks aan tippen.

Gezien deze resultaten is het geen verrassing dat de notebook tijdens dagelijks gebruik heel snel en krachtig aanvoelt. Toch zouden sommige taken, zoals video transcoding, op een quad core processor nog sneller gaan, maar maak je geen zorgen, want de prestaties van de Core i7 3520M zijn echt meer dan hoog genoeg voor praktisch elke applicatie. Ook de korte opstarttijd is indrukwekkend: na slechts 13 seconden zie je het bureaublad en kun je aan de slag.

4.8
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.2
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.1
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.8
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.2
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
7.9
PCMark Vantage Result
14496 punten
PCMark 7 Score
3745 punten
Help

Grafische kaart

De Nvidia GeForce GT 640M LE is helemaal nieuw voor ons, omdat we tot nu toe alleen de normale GT 640M hebben getest. De LE versie verschilt alleen door zijn iets lagere core kloksnelheid van 500 MHz (Turbo tot 570 MHz; GT 640M: 626 - 709 MHz). Alle andere specificaties zijn identiek. Beide kaarten zijn gebaseerd op de 28 nm Kepler GK107 chip, die over 384 shader units en DirectX 11 ondersteuning beschikt. De kaart heeft 2 GB DDR3 VRAM geheugen aan boord, dat aan wordt gesproken via een 128-bit geheugenbus. Dat moet in ieder geval meer dan voldoende zijn voor grafisch zware games en software.

In vergelijking met de GT 640M scoort de LE versie zo'n 25% lager. In de 3DMark 11 bedraagt de score 1365 punten (performance modus) en dat is zelfs lager dan die van de GeForce GT 635M in de Asus N55SL, die bovendien is gebaseerd op de oudere GF116 chip uit de Fermi generatie.  Ten opzichte van de Radeon HD 6630M in het vorige geteste Vaio model is de nieuwe kaart ongeveer 35% sneller. Net als de CPU neemt de rekenkracht van de GPU ook niet af tijdens werken op de batterij.

3DMark 03 Standard
22952 punten
3DMark 05 Standard
15077 punten
3DMark 06 Standard
8543 punten
3DMark Vantage P Result
5528 punten
3DMark 11 Performance
1365 punten
Help
Alan Wake
Alan Wake

Gaming prestaties

Zoals we met elke nieuwe grafische kaart doen, testen we ook nu uitgebreid de gaming prestaties. In dit dit geval komen de gaming prestaties echter niet op de eerste plaats, omdat de Vaio SV toch echt een business notebook is.

Afhankelijk van hoe oud de game is en wat de grafische eisen zijn, worden de meeste games vloeiend weergegeven op een resolutie van 1366 x 768 pixels met medium tot high instellingen. Games als Fifa 12 of Diablo 3 (geen anti-aliasing) lopen ook vloeiend op een resoutie van 1920 x 1080 pixels, wat een uitzondering is op wat voor andere nieuwere games geldt.

De situatie verandert totaal als we Battlefield 3, Alen Wake en Risen 2 uitproberen. Deze drie behoorlijk veeleisende shooters en role playing games zijn uitsluitend fatsoenlijk speelbaar met een stuk lagere instellingen (1024 x 768 pixels, lage details).

De verschillen in prestaties tussen de GeForce GT 640M en zijn LE versie bedragen in de synthetische 3D benchmarks grofweg 25% en dat wordt bevestigd door wat we waar hebben genomen in de geteste games. Een vergelijkbaar snel AMD model zou de Radeon HD 6770M (identiek aan de  7690M XT) zijn, die echter op 40 nm technologie is gebaseerd en dus een hoger energieverbruik heeft.

lage gem. hoge ultra
Metro 2033 (2010) 58.437.519.16.6fps
Dirt 3 (2011) 144.470.451.116.8fps
Deus Ex Human Revolution (2011) 89.34719.1fps
F1 2011 (2011) 91664817fps
Fifa 12 (2011) 308.1171126.282.7fps
Battlefield 3 (2011) 38.124.620.38.9fps
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 49.234.326.312.9fps
Anno 2070 (2011) 90.440.525.113.4fps
Alan Wake (2012) 4225.211.2fps
Mass Effect 3 (2012) 6039.126.4fps
Risen 2: Dark Waters (2012) 39.125.120.310.3fps
Diablo III (2012) 98.665.357.742.5fps
Dirt Showdown (2012) 73.855.136.113.4fps
Max Payne 3 (2012) 33.330.913.310.4fps

Emissies

Geluidsproductie

Ondanks zijn krachtige hardware werkt de Vaio praktisch geruisloos tijdens normaal gebruik. De fan is permanent actief, ook in de zogenaamde "Stamina Mode", maar hij draait zo langzaam dat het geluidsniveau nooit boven de 30.5 tot 32.1 dB (A) uitkomt. Daardoor is de notebook tijdens inactiviteit nauwelijks hoorbaar voor een gebruiker die op een normale afstand van 50 cm zit. Dankzij de SSD's ontbreken ook storende geluiden die normale harde schijven maken.

De geluidsproductie neemt toe wanneer zowel processor als grafische kaart zwaarder worden belast. We meten nu 41.8 dB (A) tijdens het uitvoeren van de 3DMark 06 benchmark en zelfs 47.6 dB(A) tijdens de stress test bestaande het simultaan draaien van de benchmarks Prime95 en Furmark. Ondanks dat de fan een stabiel en laagfrequent geluid maakt, is dit geluidsniveau gewoon te hoog om langdurig aan te horen. Overigens treedt deze situatie alleen op bij uitzonderlijk hoge belasting van het systeem en bovendien werd deze test uitgevoerd bij een zomerachtige temperatuur van 24 graden Celsius.

Geluidsniveau

Onbelast
30.5 / 30.8 / 32.1 dB (A)
HDD
30.5 dB (A)
DVD
36.4 / dB (A)
Belasting
41.8 / 47.6 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL 320 (15 cm afstand)
Stress test
Stress test

Temperatuur

Optimus en andere energiebesparende mechanismen houden de temperatuur tijdens inactiviteit lekker laag. De temperatuur aan de boven- en onderkant is slechts 4 tot 5 graden hoger dan de omgevingstemperatuur en wordt nauwelijks hoger tijdens het gebruik van niet al te zware software.

Tijdens zware belasting van het systeem is de warmte gecentreerd rond de ventilatieopening, die zich in het midden aan de achterkant van de notebook bevindt. We zijn erg te spreken over deze oplossing, omdat overtollige warmte op deze manier zoveel mogelijk bij de gebruiker vandaan wordt gehouden. Het toetsenbord en gebied daar omheen blijven redelijk koel, ook tijdens de stress test. Gebruik op schoot zal dan ook geen enkel probleem zijn.

Niet alleen de behuizing blijf redelijk koel, want dankzij het efficiënte koelsysteem worden ook de interne hardware niet ontzettend heet. De temperatuur van de processor stabiliseerde zich na ongeveer een uur rond de 86 graden Celsius en we hebben geen throttling of stabiliteitsproblemen waargenomen. De grafische kaart bereikte een temperatuur van zo'n 71 graden Celsius, maar de kloksnelheid werd volgens de GPU-Z tool verlaagd tot 125 MHz (throttling). Dit lijkt echter een meetfout, want de frame rate zakte niet in tijdens dit gedeelte van de FurMark benchmark.

We hebben wel throttling waargenomen na langere zware belasting met 3D software, waar ook games onder vallen. Na een tijdje Metro 2033 te hebben gespeeld nam de frame rate namelijk met de helft af. De hoge omgevingstemperatuur (ongeveer 25 graden Celsius) zal hier ook aan bijgedragen hebben. Overigens konden we dit probleem oplossen door de notebook een beetje op te tillen, zodat er beter gekoeld kan worden.

Max. Belasting
 33.9 °C54.3 °C41.2 °C 
 27.6 °C36.8 °C35.8 °C 
 26.2 °C26.8 °C28.7 °C 
Maximum: 54.3 °C
Gemiddelde: 34.6 °C
42.3 °C45.5 °C31.8 °C
31.6 °C34 °C29.7 °C
28.5 °C28.2 °C26.2 °C
Maximum: 45.5 °C
Gemiddelde: 33.1 °C
Stroomadapter (max.)  53.3 °C | Kamertemperatuur 23.1 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

De kwaliteit van de luidsprekers in de meeste business notebooks wordt vaak als niet zo belangrijk beschouwd. Sony houdt vast aan dit principe en rust de Vaio SV-S13A1Z9E/S dus uit met twee zeer teleurstellende stereo luidsprekers. We kunnen hier eigenlijk niet eens van "geluid" spreken - sommige mobiele telefoons leveren een vergelijkbare geluidskwaliteit. Maar de notebook is ook helemaal niet voor dit soort doeleinden bedoeld. Een bass ontbreekt volledig en het maximale volume is nauwelijks hoger dan een normaal niveau, maar de luidsprekers zijn voldoende voor spraak of normale office doeleinden. Als je wat hogere geluidskwaliteit wilt, dan sluit je een koptelefoon of externe luidsprekers aan via de 3.5 mm jack of HDMI uitgang.

Batterijduur

Energieverbruik

Veel zaken in deze configuratie wijzen erop dat Sony's ontwerpers hebben zitten brainstormen over hoe ze een snelle, maar toch energie efficiënte notebook in elkaar konden zetten. De keuze voor een dual core processor, het speciale DDR3L geheugen en de energiebesparende versie van de GeForce GT 640M dragen allemaal bij aan een laag energieverbruik.

Zowel tijdens inactiviteit als belasting van het systeem voldoet de notebook aan deze verwachting. We meten een verbruik van 6.4 to 11.3 Watt tijdens inactiviteit, wat toeneemt tot 47.8 Watt tijdens de 3DMark 06 bechmark. Deze waardes zijn al een stuk lager dan die van het vorige Vaio SV model dat we hebben getest, en dat ondanks de krachtigere prestaties van dit testmodel. Onze meetapparatuur geeft een maximaal verbruik van 56.7 Watt aan. De 90 Watt adapter zal dus geen problemen hebben om de notebook te voeden en tegelijkertijd de batterij op te laden.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.5 Watt
Inactiefdarkmidlight 6.4 / 9.7 / 11.3 Watt
Belasting midlight 47.8 / 56.7 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

Sony heeft een 49 Wh batterij in de behuizing van de Vaio ingebouwd en belooft een batterijduur van 6 uur, die tot 12 uur kan worden uitgebreid met een optionele extra batterij. Helaas hadden we zo'n extra batterij niet tot onze beschikking tijdens de test.

Bovenstaande is uiteraard de theorie. In de praktijk hield de notebook het zelfs langer dan 8 uur uit in de "Stamina Mode". Deze speciale modus voorkomt onder andere dat de dedicated grafische kaart wordt ingeschakeld. De BatteryEater Reader test is echter geen goede maatstaf voor de batterijduur tijdens praktisch, dagelijks gebruik (energiebesparende modus, minimale helderheid, WLAN module uit). 

Onze WLAN test geeft beter inzicht in een realistische batterijduur. De batterij kan het systeem tijdens internetten via WLAN een dikke 4 uur en 27 minuten van stroom voorzien. Dat is met de energiebesparende modus ingeschakeld en de helderheid van het scherm op ongeveer 150 cd/m2. Een DVDtje kijken komt ongeveer een uur eerder tot zijn einde.

We meten een minimale batterijduur van 1 uur en 49 minuten met de BatteryEater Classic test (speed modus, high-performance profiel, maximale helderheid, WLAN modules aan). Nvidia's dedicated GPU was in dit geval ook ingeschakeld, maar liep op een kloksnelheid van slechts 135 MHz. Met een volle batterij blijft de notebook nu zo'n anderhalf uur aan.

Maximale batterijduur (Reader's test)
Reader's test
Minimale batterijduur (Classic test)
Classic test
Opladen
Opladen
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
8h 19min
Surfen met WLAN
4h 27min
DVD
3h 17min
Belast (maximale helderheid)
1h 49min

Samenvatting

Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S
Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S

We hadden hoge verwachtingen. We zouden op geen enkel gebied genoegen nemen met minder dan absolute perfectie, want alleen dan zou de flinke prijs van €3000 gerechtvaardigd zijn.

En we moeten toegeven: met de Vaio SV-S13A1Z9E/S heeft Sony een notebook gecreëerd, die op veel punten erg indrukwekkend is. Het begint al met een high-end behuizing, vervaardigd uit metaal en koolstofvezel, het gaat verder met de luxueuze configuratie inclusief Blu-ray brander en LTE module en het eindigt met indrukwekkende prestaties van het systeem. Wat ons het meest fascineert is toch wel de snelle SSD array die een flinke opslagcapaciteit biedt. Als je onderweg grote hoeveelheden data tot je beschikking wilt hebben en krachtige prestaties wilt, dan zit je met de Vaio dus gebakken.

Nu we het toch hebben over werken onderweg: een goede batterijduur en een mat, helder genoeg, scherm zorgen ervoor dat je ook zomers prima buitenshuis kunt werken. Helaas heeft het scherm een aantal minpunten, zoals een beperkt contrast, wat wij eigenlijk niet goed begrijpen. Want waarom moet op het scherm bespaard worden in zo'n dure notebook?

Dit minpunt zal er misschien toch voor zorgen dat potentiële kopers geneigd zijn een minder duur alternatief aan te schaffen. Andere business notebooks, zoals Lenovo’s ThinkPad X1Dell’s Latitude serie, of veel andere modellen van fabrikanten als HP en Toshiba kosten misschien half zo veel, maar hebben dan ook wel iets minder goede hardware. Tsja, aan het beste van het beste hangt nu eenmaal een fiks prijskaartje.

Getest: Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S
Getest: Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S

Specificaties

Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S (Vaio SV-S Serie)
Processor
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 640M LE - 2048 MB, Core: 500 - 570 MHz, Geheugen: 900 MHz, DDR3-VRAM, ForceWare 296.18
Geheugen
12288 MB 
, 4 GB ingebouwd + 8 GB Samsung DDR3L-1333 CL9, 1 slot
Beeldscherm
13.3 inch 16:9, 1600x900 pixel, Sony SNY06FA, LED backlight, glimmend: nee
Moederbord
Intel HM77 (Panther Point)
Opslag
2x Samsung MZRPC512HAFU-000SO (RAID 0), 256 GB 
Geluidskaart
Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
1 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: koptelefoon/microfoon (3.5 millimeter jack), Card Reader: 4-in-1 kaartlezer (SD, SDHC, SDXC, MS/Pro/Duo), 1 Vingerafdruklezer
Netwerkmogelijkheden
Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN (10/100/1000MBit), Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n), Bluetooth 4.0, Sierra Wireless WWAN modem
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 22.8 x 331 x 225
Batterij
49 Wh Lithium-Polymer, 4400 mAh, 11,1 V
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: 1.3 Megapixel
Bijkomende functionaliteiten
Folders, quick start handleiding, stofdoek, Vaio Gate, Office Starter 2010, CyberLink PowerDVD
Gewicht
1.7 kg, Voeding: 250 g
Prijs
3000 Euro

 

Gewoon een Vaio?
Gewoon een Vaio?
Helaas zijn de stereo luidsprekers erg teleurstellend...
Helaas zijn de stereo luidsprekers erg teleurstellend...
...net als de 1.3 megapixel webcam.
...net als de 1.3 megapixel webcam.
Sony heeft gekozen voor de Core i7-3520M processor.
Sony heeft gekozen voor de Core i7-3520M processor.
De behuizing blijft redelijk koel,...
De behuizing blijft redelijk koel,...
...maar de grafische kaart heeft tijdens zware belasting last van throttling.
...maar de grafische kaart heeft tijdens zware belasting last van throttling.
Een kijkje aan de onderkant van de behuizing:
Een kijkje aan de onderkant van de behuizing:
Het simkaart slot voor de UMTS/LTE module zit achter dit klepje verborgen.
Het simkaart slot voor de UMTS/LTE module zit achter dit klepje verborgen.
Onder het grote cover:
Onder het grote cover:
De ingebouwde 49 Wh batterij.
De ingebouwde 49 Wh batterij.
Het wordt lastig om de SSD te upgraden.
Het wordt lastig om de SSD te upgraden.
De maximale hoeveelheid RAM geheugen à 12 GB is geïnstalleerd.
De maximale hoeveelheid RAM geheugen à 12 GB is geïnstalleerd.
De WLAN module beschikt ook over Bluetooth ondersteuning.
De WLAN module beschikt ook over Bluetooth ondersteuning.
De Vaio verbruikt maximaal 60 Watt,...
De Vaio verbruikt maximaal 60 Watt,...
De notebook werkt in de high-performance, of efficiënte "Stamina" modus, die onder andere zorgt dat de dedicated GPU niet wordt geactiveerd.
De notebook werkt in de high-performance, of efficiënte "Stamina" modus, die onder andere zorgt dat de dedicated GPU niet wordt geactiveerd.
Erboven bevinden zich een aantal sneltoetsen en een vingerafdruklezer.
Erboven bevinden zich een aantal sneltoetsen en een vingerafdruklezer.
Echt niet!
Echt niet!
Dit is hardware met een waarde van maar liefst €3000...
Dit is hardware met een waarde van maar liefst €3000...
...verkocht onder de naam Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S.
...verkocht onder de naam Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S.
Het topmodel uit de S serie beschikt niet alleen over de duurste hardware,...
Het topmodel uit de S serie beschikt niet alleen over de duurste hardware,...
...maar is ook voorzien van een elegante, composiet behuizing.
...maar is ook voorzien van een elegante, composiet behuizing.
Deze is vervaardigd uit magnesium en koolstofvezel...
Deze is vervaardigd uit magnesium en koolstofvezel...
...en is van hoogwaardige kwaliteit.
...en is van hoogwaardige kwaliteit.
Aan de zijkant bevinden zich onder andere twee USB 3.0 poorten...
Aan de zijkant bevinden zich onder andere twee USB 3.0 poorten...
...en een Blu-ray brander.
...en een Blu-ray brander.
Sony heeft gekozen voor een slot-in model, dus zonder schuiflade.
Sony heeft gekozen voor een slot-in model, dus zonder schuiflade.
We zijn erg te spreken over de invoerapparatuur:
We zijn erg te spreken over de invoerapparatuur:
Het ruime touchpad reageert zeer accuraat...
Het ruime touchpad reageert zeer accuraat...
...en het toetsenbord heeft een heldere aanslag.
...en het toetsenbord heeft een heldere aanslag.
...wat de meegeleverde adapter (90 Watt) zonder problemen kan leveren.
...wat de meegeleverde adapter (90 Watt) zonder problemen kan leveren.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Testrapport Sony Vaio SV-Z1311Z9EX Notebook
HD Graphics 4000, Core i7 3612QM, 13.1", 1.18 kg
Testrapport Sony Vaio VPC-SB4X9EB Notebook
Radeon HD 6470M, Core i5 2450M, 13.3", 1.75 kg

Laptops van zelfde fabrikant

Kort testrapport Sony Xperia L1 Smartphone
Mali-T720 MP2, Mediatek MT6737T, 5.5", 0.18 kg
Kort testrapport Sony Xperia XZ Premium Smartphone
Adreno 540, Snapdragon 835, 5.5", 0.191 kg
Kort testrapport Sony Xperia XA1 Smartphone
Mali-T880 MP2, Mediatek Helio P20 MT6757, 5", 0.143 kg
Kort testrapport Sony Xperia X Compact Smartphone
Adreno 510, Snapdragon 650 MSM8956, 4.6", 0.135 kg
Kort testrapport Sony Xperia XZ Smartphone
Adreno 530, Snapdragon 820 MSM8996, 5.2", 0.161 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Stevige behuizing
+Hoge bouwkwaliteit
+Ingebouwde UMTS/LTE
+Uitgebreide uitrusting
+Extreem snelle SSD RAID
+Hoogwaardige invoerapparatuur
 

Contra

-Scherm met zwak contrast
-GPU throttling bij hoge omgevingstemperatuur
-Redelijk luidruchtig tijdens belasting van systeem
-Exorbitant hoge prijs

In het kort

Wat we goed vonden

Ondanks de compacte afmetingen is de Vaio rijkelijk uitgerust en komt hij tegemoet aan bijna alle eisen van een zakelijke gebruiker. Kwaliteit en prestaties zijn (nagenoeg) perfect.

Wat we misten

Het scherm is helaas een uitzondering op de hoge kwaliteit. Het is wel helder genoeg, het heeft een mat beeldoppervlak en en een hoge resolutie, maar het contrast en de kijkhoeken zijn niet van het niveau dat we verwachten. We vinden dat een goedkoop TN paneel gewoon niet in een notebook uit deze prijsklasse hoort.

Wat verraste ons

Als een ding opvalt is het wel de ultra snelle SSD array. Data lezen en schrijven met meer dan 800 MB/s, respectievelijk 700 MB/s, is niet alleen een nieuw record voor de categorie 13 inch notebooks.

De concurrentie

Ondanks dat de Vaio in deze configuratie praktisch geen concurrentie kent, zijn er toch een aantal vergelijkbare business notebooks met ook een nette uitrusting: dat zijn onder andere Lenovo’s ThinkPad X1Dell’s Latitude E6320 (nieuw: E6330), of  HP’s EliteBook 8460p. Ultrabooks, zoals Dell's XPS 13, zijn eerder gericht op de normale consument.

Beoordeling

Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S - 02-07-2012 v3(old)
Till Schönborn

Behuizing
90%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
92%
Aansluitmogelijkheden
80%
Gewicht
90%
Batterij
87%
Beeldscherm
75%
Gaming-performance
81%
Applicatie-performance
94%
Temperatuur
80%
Luidheid
82%
Extra punten
88%
Gemiddelde
86%
87%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Sony Vaio SV-S13A1Z9E/S Notebook
Till Schönborn, 2012-07-12 (Update: 2013-06- 6)