Notebookcheck

Testrapport Nokia Lumia 820 Smartphone

Kleurrijke midrange.Nadat Nokia de leiding heeft genomen in het ontwikkelen van smartphones met het Microsoft Windows Phone 8 besturingssysteem voegt de Finse ontwikkelaar de daad bij het woord met het uitbrengen van de Nokia Lumia 820. De ontwikkelaar vraagt 499 euro (~$667, RRP) voor de Lumia 820 met een tijdloos ontwerp, degelijke camera en verschillende gepatenteerde apps.
Michael Moser, Sabine Kückemanns, 🇺🇸 🇩🇪 ...

Nokia's invloed als marktleider in de mobiele sector is de laatste jaren weggeëbt. Een van de redenen is de breuk met hun ouderwetse Symbian besturingssysteem voor een alternatief. Net als Samsung en HTC ontwikkelt Nokia nu smartphones met Windows Phone 8. Nokia probeert zijn oude superioriteit te herwinnen door zich alleen te richten op Microsofts nieuwe besturingssysteem.

De Nokia Lumia 820, opvolger van de Lumia 800 met Windows Phone 7.5, zit op een niveau tussen de Lumia 920 en de Lumia 620. Met andere woorden moet de midrange Lumia 820 het opnemen tegen de HTC 8X  Nokia heeft een aantal features toegevoegd om dit te verwezenlijken. Denk hierbij aan de Carl Zeiss camera (5 megapixel resolutie met een dual LED flitser), een aantal gepatenteerde apps, een PETA band LTE module en een high-def 4.3-inch AMOLED scherm (217 ppi). Verder heeft de Lumia 820 een flash memory van 8 GB, uitbreidbaar tot 64 GB via een micro SD kaart. Momenteel vraagt Nokia 499 euro (~$667, RRP) voor deze bundel. Of dit het waard is zullen we met ons uitgebreide testrapport zien.

Behuizing

De Lumia 820 is erg stevig maar ook erg zwaar
De Lumia 820 is erg stevig maar ook erg zwaar
De behuizing is gemaakt van matzwart plastic
De behuizing is gemaakt van matzwart plastic

De Lumia 820 is een stijlvol, doch basaal model. De non-slip, matzwarte behuizing is gemaakt van stevig plastic en kan vervangen worden met een wit, vlauw, rood, geel, paars en grijs opzetstuk. In tegenstelling tot de Lumia 920 is de behuizing van de 820 in tweeën gedeeld. Je kan bij de verwisselbare 1650 mAh batterij komen door de afgeronde achterkant te verwijderen. Hieronder bevinden zich de micro SIM en micro SD kaart poorten. De vorm van het toestel zorgt voor een fijne grip en doet ons denken aan de HTC Mango-based Titan (met Windows Phone 7.5) met eenzelfde bouw maar dan met een aluminium behuizing. Ondanks het plastic voelt de Lumia 820 erg stevig aan.

De behuizing geeft weinig mee, zelfs bij hoge druk. Het toestel is comfortabel vast te houden door ronde vorm en het gewicht (vrij hoog, iets minder dan 160 gram). Met een lengte van 123.8 mm, een breedte van 68.5 mm, een diepte van 9.9 mm en een 4.3-inches scherm ziet het toestel er vrij fors uit. De HTC 8X ziet er een stuk minder fors uit en is een stuk lichter (30 gram) hoewel de afmetingen ongeveer hetzelfde zijn (132.4 x 66.2 x 10.2). En dan zwijgen we nog over de veel slankere iPhone 5  Deze grote verschillen zijn waarschijnlijk te wijten aan een ontwikkelachterstand vergeleken met de ervaren ontwikkelaars. Het zou echter ook kunnen dat het een poging is om zich te profileren.

Aansluitmogelijkheden

De Nokia Lumia 820 heeft één vast model wat betreft flash geheugen, maar is uit te breiden tot 64 GB flash geheugen met een micro SD kaart (wat niet mogelijk was bij de Lumia 920 . Aangezien maar 5 GB van de oorspronkelijke 8 GB standaard flash geheugen daadwerkelijk beschikbaar is raden wij de koper aan om gelijk een micro SD kaartje erbij te bestellen. Verder biedt Microsoft nog 7 GB online geheugen aan via SkyDrive.

Op het gebied van interfaces is Nokia vrij minimalistisch. Bovenaan het toestel zit een 3.5 mm jack waar je de bijgevoegde in-ear Dolby hoofdtelefoon kunt aansluiten. Data sharing is mogelijk via de micro USB poort aan de onderkant waar je ook het toestel mee kunt opladen. Nokia biedt ook een vervangend hoesje aan waarmee draadloos opladen mogelijk wordt.

Bovenkant: 3.5 mm jack
Bovenkant: 3.5 mm jack
Rechterkant: camera knop, power knop, volume knop
Rechterkant: camera knop, power knop, volume knop
Onderkant: micro USB, luidsprekers & microfoon
Onderkant: micro USB, luidsprekers & microfoon
Batterij vak: micro SIM, micro SD
Batterij vak: micro SIM, micro SD
Windows Phone 8
Windows Phone 8
Door Nokia ontwikkelde apps zijn gratis
Door Nokia ontwikkelde apps zijn gratis
Nokia's erg goede Drive+ Beta navigatie app
Nokia's erg goede Drive+ Beta navigatie app
Nokia Maps is ook vooraf geïnstalleerd
Nokia Maps is ook vooraf geïnstalleerd

Software

De drijvende kracht achter de Lumia 820 is Microsofts Phone 8 besturingssysteem. We hebben dit besturingssysteem al eerder getest in de HTC 8X. De gebruikersinterface is op elk apparaat hetzelfde en de fabrikant kan dit niet aanpassen. Het geanimeerde startscherm is een kwestie van smaak, maar wij vinden het aantrekkelijk. Het gebruik is intuitief en duidelijk geordend. De enige optie voor fabrikanten qua individualisatie is om zelfgemaakt apps te installeren.

De Lumia 820 heeft de gebruikelijke bloatware (sport app, nieuws app, hotel-zoeken app, etc.), maar gelukkig blijft het binnen de perken. Natuurlijk heeft Nokia de kans gegrepen om veel zelf ontwikkelde apps te installeren, waaronder Nokia Drive Beta+ gratis navigatie app (kaarten van Navteq) en Nokia Maps. Met uitzondering van Google Maps zijn gelijksoortige apps voor iOS of Android meestal erg duur. Uitgebreide help software genaamd Nokia Care is ook aanwezig. Al deze apps blijken goed ontwikkeld te zijn.

Communicatie & GPS

Qua communicatie-opties doet deze telefoon niet onder voor de Lumia 920. De snelle 802.11 a/b/g/n Wi-Fi standaard zit ook in de Lumia 820 en biedt overdrachten op de frequenties 2,4 en 5 GHz. De verbinding is erg betrouwbaar zelfs als er een aantal ruimtes tussen het apparaat en de router zit. De GSM functies zijn: de vier belangrijkste frequenties (850, 900, 1800 en 1900 MHz), Edge, HSPA+ (UMTS/3G) en PETA band LTE. In tegenstelling tot de iPhone 5, ondersteunt de Nokia Lumia 820 geen LTE via bepaalde providers (zoals de Duitse providers). De SIM kaart slot onder de batterij kan ook micro SIM kaarten lezen. Er is ook een Bluetooth module geïnstalleerd, maar dit is de gedateerde 3.0 + EDR versie. Daarnaast heeft Nokia een NFC chip ingebouwd (Near Field Communication), wat in sommige landen nog niet gebruikelijk is. De Lumia 820 communiceert via A-GPS en GLonass met satellieten. Het testapparaat liet een betrouwbare verbinding zien, zelfs binnenshuis. De precisie bleek ook erg goed te zijn.

Telefonie

De telefoon-tegel is zit gewoonlijk aan de linker bovenkant van het startscherm. Net zoals alle andere tegels, kan z'n grootte worden aangepast of kan hij worden verwijderd als dit gewenst is. Een alfabetisch geordende lijst met alle apps verschijnt wanneer naar links wordt geveegd. De besturing is prettig en de aanwezige functies doen ons soms denken aan die van andere besturingssystemen. Naast het gebruiken van het numeriek toetsenblok kan de gebruiker ook persoonlijke contacten zien en zoeken naar contacten of in de mailbox. Handig: nummers die in een bericht of browervenster staan kunnen direct gebeld worden zonder ze eerst te moeten kopiëren.

Camera's & Multimedia

Nokia heeft een 8 megapixel (3264 x 2448 pixels) camera geïnstalleerd, naast een dubbele LED flitslamp. De Lumia 820 heeft ook autofocus. De camera kan gemakkelijk worden geactiveerd door speciale knop aan de rechterkant. In standy modus moet de knop een paar tellen ingedrukt worden, anders is een korte aanraking al genoeg. Nokia heeft een Tessar objectief gebruikt van de bekende fabrikant Carl Zeiss. De vaste diafragmawaarde is f2,2 en de brandpuntsafstand is 26 mm. Een x4 zoom kan objecten in de verte iets dichterbij halen, maar hierdoor neemt ook de beeldruis toe. Dit gebeurt ook wanneer het object dichterbij is dan 10 cm. Video's kunnen in Full HD resolutie (1080p) worden opgenomen met 30 beelden per seconde. De flitser kan eventueel worden aangezet. De uitgebreide instellingen zijn direct overgenomen van de Lumia 920

De camera aan de voorkant heeft slechts een VGA resolutie, terwijl de Lumia 920 een veel hogere resolutie biedt. De beeldkwaliteit was niet acceptabel. Scherpe foto's waren erg moeilijk te nemen en de beeldruis is goed zichtbaar. De camera aan de voorkant is alleen geschikt voor videobellen bij goed omgevingslicht.

Front-facing VGA camera
Front-facing VGA camera
Primary 8 MP camera with LED flash
Primary 8 MP camera with LED flash
8 MP primary camera
8 MP primary camera
Reference camera: Nikon D3100
Reference camera: Nikon D3100


Accessoires

De klant krijgt de gebruikelijke accessoires bij de Lumia 820. Naast de smartphone zelf zit er een gebruikershandleiding, een USB kabel met bijbehorende lader en stereo in-ear koptelefoon met drie verschillende passtukken. Andere accessoires worden aanbevolen op Nokia's productpagina. Zo worden bijvoorbeeld alternatieve achterkanten aanbevolen, waarbij er één in staat is om draadloos op te laden. De Lumia 820 kan zelfs opladen met het oplaadkussen van de fabrikant Fatboy. Nokia heeft ook een handelsrelatie met de bekende accessoiresfabrikant Monster en biedt een Bluetooth headset die past bij de smartphone.

Garantie

In tegenstelling tot andere fabrikanten biedt Nokia een standaard garantietermijn van 24 maanden bij de Lumia 820. De batterij en de accessoires vallen onder een 12 maanden durende garantieperiode. Gek genoeg valt de oplader slechts voor 6 maanden onder de garantietermijn.

Invoerapparaten

Het typen van tekst met het virtuele QWERTY toetsenbord heeft wat oefening nodig aangezien de toetsen redelijk klein zijn. Na een kleine gewenningstijd is het typen echter fijn. De enigszins grotere toetsen bij een gekanteld beeldscherm benadrukken deze eigenschap nog meer. Helaas heeft Nokia geen gebruik gemaakt van de volledige grootte van het scherm aangezien de lay-out ongewijzigd is. Het bleek dat ongeveer twee-derde deel van het gekantelde beeldscherm in beslag werd genomen door het toetsenbord, dus er was weinig ruimte om nog beelden weer te geven. De adresbalk zit direct boven het toetsenbord en maakt daarom eenhandig gebruik mogelijk. De automatische draaiing van het beeldscherm treedt snel in werking. Het touchscreen is glad en precies: vingers kunnen gemakkelijk over het glazen oppervlakte vegen.

Het AMOLED beeldscherm heeft een resolutie van 480x800 pixels
Het AMOLED beeldscherm heeft een resolutie van 480x800 pixels

Het beeldscherm van de Lumia 820 heet "ClearBack AMOLED" en is gemaakt door Nokia. Het heefte en beeldverhouding van 15:9, bevat 480 x 800 pixels en heeft een diagonale grootte van 4,3 inch (10,9 cm). Nokia heeft een contrast verhogend filter ingebouwd, naast de omgevingslichtsensor die automatisch de helderheid aanpast. Het beeldscherm ligt niet in de behuizing, waardoor het niet beschermd wordt. De pixeldichtheid van 217 pixels per inch (ppi) was subjectief gezien overtuigend. De concurrentie (HTC Windows Phone 8 en de Nokia Lumia 920) hebben echter aanzienlijk hogere waarden (respectievelijk 342 ppi en 332 ppi). Zelfs de Apple iPhone 5 (326 ppi) en de Google Nexus 4 (320 ppi) presteren beter.

Het beeldscherm plaatst zichzelf in het lagere segment met een gemiddelde helderheid van 297 cd/m² en een maximum van 318 cd/m². Het apparaat presteert wel beter dan de 283 cd/m² van de Google Nexus 4 en ook iets beter dan de HTC Windows Phone 8X (293,8 cd/m²). De hoogste helderheid is nog steeds in handen van de Apple iPhone 5 met 486,8 cd/m². Zelfs Nokia's Lumia 920 scoort een veel hogere 321,9 cd/m². Hoewel de helderheid lager is dan de Lumia 920, behaalt de Lumia 820 dezelfde goede scores op het gebied van helderheid (89%).

284
cd/m²
286
cd/m²
314
cd/m²
285
cd/m²
288
cd/m²
312
cd/m²
287
cd/m²
299
cd/m²
318
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 318 cd/m² Gemiddelde: 297 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 288 cd/m²
Contrast: 28800:1 (Zwart: 0.01 cd/m²)

De theoretisch haalbare zwartwaarde van 0,01 cd/m² en een contrast van 28800:1 is erg goed. De OLED technologie zet pixels uit die zwart blijven, wat resulteert in een erg lage zwartwaarde. We vonden de scherpheid, de heldere kleuren en het contrast allemaal erg overtuigend. Een hogere helderheid had dit goede beeld nog verbeterd. Alles bij elkaar presteert het beeldscherm erg goed.

Buitenshuis
Buitenshuis

Theoretisch gezien zou de Lumia 820 ook buitenshuis bruikbaar moeten zijn met een helderheid van 318 cd/m². De helderheid had echter een stuk hoger moeten liggen gezien het reflecterende glazen oppervlakte. Wanneer de telefoon niet in direct zonlicht wordt gehouden, is het beeldscherm nog wel leesbaar.

Kijkhoeken: Nokia Lumia 820
Kijkhoeken: Nokia Lumia 820

Door de AMOLED technologie zijn de kijkhoeken vanaf elke kant stabiel. Eventuele vervormingen kunnen alleen voorkomen door verkeerd licht. Anders blijven zelfs bij extreme kijkhoeken het contrast en de helderheid gelijk. De categorie van kijkhoeken zal zeker geen problemen geven.

Prestaties

De Nokia Lumia 820 heeft dezelfde processor als de Lumia 920. Qualcomm's Snapdragon S4 Plus MSM8960 dual core processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz en 1 GB werkgeheugen maakt hoge werksnelheden mogelijk. Apps worden snel gestart en het gebruik is altijd vloeiend. Het testapparaat loopt gelijk met de andere Windows Phone 8 topmodellen, zoals de HTC Windows Phone 8X en de Nokia Lumia 920.

De benchmarks van de brower onderbouwen deze theorie. Google's V8 benchmark registreerde een score van 783 punten en plaatste hiermee de Lumia 820 direct onder de HTC Windows Phone 8X en de Lumia 920 (allebei 785 punten). Een score van 1758 punten plaatst de Lumia 820 voor de Lumia 920 (1194 punten) in Browsermark 2.0. De Lumia telefoons worden echter ingehaald door de Nexus 4 (1839 punten). Het testapparaat heeft Sunspider 0.9.1 na 923,2 milliseconden voltooid. De Lumia 920 had hier 915,3 milliseconden voor nodig en de iPhone 5 deed het in 935,4 milliseconden. Het testresultaat van 333 punten in Peacekeeper's benchmark is hetzelfde als die van de Lumia 920 (334 punten).

Browsermark - --- (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 820
Adreno 225, S4 Plus MSM8960, 8 GB SSD
1758 points ∼24%
Nokia Lumia 920
Adreno 225, S4 Plus MSM8960, 32 GB SSD
1194 points ∼17% -32%
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
2383 points ∼33% +36%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1839 points ∼26% +5%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 820
Adreno 225, S4 Plus MSM8960, 8 GB SSD
783 Points ∼4%
Nokia Lumia 920
Adreno 225, S4 Plus MSM8960, 32 GB SSD
785 Points ∼4% 0%
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
1457 Points ∼7% +86%
HTC Windows Phone 8X
Adreno 225, S4 Plus MSM8260A, 16 GB SSD
785 Points ∼4% 0%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1381 Points ∼7% +76%
Sunspider
1.0 Total Score (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 920
Adreno 225, S4 Plus MSM8960, 32 GB SSD
891 ms * ∼10%
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
714 ms * ∼8%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1580.6 ms * ∼17%
0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 820
Adreno 225, S4 Plus MSM8960, 8 GB SSD
923.2 ms * ∼9%
Nokia Lumia 920
Adreno 225, S4 Plus MSM8960, 32 GB SSD
915.3 ms * ∼9% +1%
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
935.4 ms * ∼9% -1%
HTC Windows Phone 8X
Adreno 225, S4 Plus MSM8260A, 16 GB SSD
896 ms * ∼8% +3%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1894.7 ms * ∼18% -105%
Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 820
Adreno 225, S4 Plus MSM8960, 8 GB SSD
333 Points ∼5%
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
863 Points ∼14% +159%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
236 Points ∼4% -29%

* ... kleiner is beter

De Lumia 820 scoorde goed in de synthetische benchmarks. Onze standaard AnTuTu Benchmark v2 is momenteel niet beschikbaar voor Windows Phone 8. De AnTuTu Benchmark v0.8.0 beta is volgens de ontwikkelaar echter niet veel verschillend. De Lumia 820 behaalde hier een score van 11644 punten en plaatst zichzelf hiermee achter HTC Windows Phone 8X (12281 punten). De andere scores zaten in de buurt van de Lumia 920 en waren erg indrukwekkend.

AnTuTu Benchmark v0.8.0 beta
AnTuTu Benchmark v0.8.0 beta
De AnTuTu Benchmark v0.8.0 beta is vergelijkbaar met de Android v2 versie.
De AnTuTu Benchmark v0.8.0 beta is vergelijkbaar met de Android v2 versie.

Games

Xbox 360 games menu interface
Xbox 360 games menu interface

Qualcomm's SoC (system-on-a-chip) heeft een Adreno 225 GPU voor de grafische weergaven. Er zijn echter nog niet veel spellen beschikbaar in de Windows Phone 8 winkel en vooral veeleisende 3D games zijn nog erg zeldzaam. We hebben Angry Birds Star Wars, Flight Control, Plants vs. Zombies, Shoot1UP en Need for Speed: Hot Pursuit getest op de Lumia 820. Bij al deze spellen waren de laadtijden kort en liep het spel soepel. Het spelen van de spellen was leuk door het precieze touchscreen en gyroscoop. Het enige wat we kunnen zeggen is dat we hopen op veeleisende 3D games voor de Windows Phone 8.

Angry Birds Star Wars
Angry Birds Star Wars
Flight Control
Flight Control
Need for Speed: Hot Pursuit
Need for Speed: Hot Pursuit
Plants vs. Zombies
Plants vs. Zombies

Gesprekskwaliteit

De telefoonfunctie van de Lumia 820 werkt goed. Diverse tests lieten foutloze audiokwaliteit zien. Achtergrondgeluid werd tot een minimum beperkt en valt misschien nog eerder toe te schrijven aan het netwerk dan aan het apparaat zelf. Het volume is voldoende om te bellen in luide omgevingen. De kwaliteit van de handsfree functie is ook acceptabel. De geluidskwaliteit van de mono luidspreker klinkt bij hogere volumes echter blikkerig. De geluidskwaliteit is gevoelig voor hoge tonen en biedt geen ruimte voor lage tonen. Verder had de microfoon wat gevoeliger kunnen zijn in luidere omgevingen.

De meegeleverde Wh-208 headset wordt ook bij de Lumia 920 geleverd en laat ons met gemengde gevoelens. Hoewel de headset geschikt is voor telefoongesprekken, zou hij niet gebruikt moeten worden voor muziek, games en films.

De luidspreker zit aan de achterkant
De luidspreker zit aan de achterkant
Het geluid wordt uitgebracht aan de onderkant van de behuizing.
Het geluid wordt uitgebracht aan de onderkant van de behuizing.

Emissies

Temperatuur

De smartphone wordt meestal in de hand gehouden tijdens gebruik. Daarom is het erg belangrijk dat het apparaat niet te heet wordt. Hoewel het testapparaat in idle modus koel bleef met een gemiddelde van 29,7°C (voorkant 28,5°C; achterkant 31,2 °C), wordt de Lumia 820 toch echt te heet onder zware belasting. Het apparaat behaalde tijdens onze één uur durende stresstest een maximale temperatuur van 43,4°C aan de achterkant. Het touchscreen werd maar liefst 48°C. De Lumia 920 scoort slechter hoewel het dezelfde componenten bevat. De HTC Windows Phone 8X liet zien dat het ook anders kan (maximaal 43,4°C). We kwamen echter geen scenario tegen waarbij de Lumia 820 te heet werd om in de hand te houden tijdens normaal gebruik.

Max. Belasting
 41.1 °C40 °C38.3 °C 
 43 °C45.1 °C41.2 °C 
 47.8 °C48 °C42 °C 
Maximum: 48 °C
Gemiddelde: 42.9 °C
41 °C43.3 °C38.3 °C
38.2 °C40.6 °C38.5 °C
38.2 °C40.1 °C37.6 °C
Maximum: 43.3 °C
Gemiddelde: 39.5 °C
Stroomadapter (max.)  34.4 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-350
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 42.9 °C / 109 F, compared to the average of 32.9 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(-) The maximum temperature on the upper side is 48 °C / 118 F, compared to the average of 35.2 °C / 95 F, ranging from 22.4 to 52.9 °C for the class Smartphone.
(±) The bottom heats up to a maximum of 43.3 °C / 110 F, compared to the average of 33.8 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 29.7 °C / 85 F, compared to the device average of 32.9 °C / 91 F.

Energiebeheer

Energieverbruik

Het beeldscherm en de CPU vormen het overgrote deel van het totale verbruik. In idle modus verbruikt de Lumia 820 tussen 1,5 en 3,2 Watt, terwijl de Lumia 920 tussen 2,1 en 3,9 Watt verbruikt. De HTC Windows Phone 8X is efficiënter met 2 tot 2,6 Watt, hoewel de configuratie ongeveer hetzelfde is. Onze Voltcraft VC 920 heeft een maximum van 4,4 - 5,7 Watt onder zware belasting gemeten. De Lumia 820 verbruikt hier meer dan de Lumia 920, want die heeft een maximaal vermogen van 5,4 Watt. HTC's 8X zit tussen 3,6 en 5,6 Watt onder belasting. Ter vergelijking: Apple's iPhone 5 bleek de terechte winnaar te zijn op het gebied van energieverbruik: een maximum van 2,9 Watt is gemeten onder belasting. De meegeleverde 6,5 Watt stroomadapter kan voldoende vermogen leveren om de telefoon op te laden.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.7 Watt
Inactiefdarkmidlight 1.5 / 2 / 3.2 Watt
Belasting midlight 4.4 / 5.7 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Looptijden

Nokia adverteert met een maximale standby tijd van 360 uur voor de Lumia 820's lithium-ion batterij met een capaciteit van 1650 mAh. We hebben de batterij in diverse scenario's getest. De maximale looptijd van het apparaat was 18,5 uur (minimale helderheid; energiebesparingsopties). Hiervoor wordt een tekstbestand gesimuleerd in de benchmark. HTC's Windows Phone 8X behaalde een score van 15 uur ondanks de grotere 1800 mAh batterij. Met z'n nog kleinere 1440 mAh batterij presteerde de iPhone 5 duidelijk beter dan z'n concurrenten (22 uur). De 6,1 Wh batterij van de Lumia 820 heeft de WP Bench load test met maximale helderheid voltooid na 2 uur, wat standaard is voor deze categorie. Onze praktische Wi-Fi test is uitgevoerd met gemiddelde helderheid, dus 168 cd/m² in dit geval. Bij deze test wordt elke 40 seconden een andere webpagina geopend. De Lumia 820 hield het een indrukwekkende 12 uur vol, wat maar liefst 3 uur meer is dan de HTC 8X. De Apple iPhone 5 en de Lumia 920 behaalden hier ook aanzienlijk langere looptijden. We hebben een gesprekstijd van 6 uur vastgesteld via het UMTS netwerk. De lichte, 54 gram wegende PSU kan de batterij in iets meer dan 3 uur herladen.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
18h 30min
Surfen met WLAN
12h 00min
Belast (maximale helderheid)
1h 54min

Samenvatting

Nokia Lumia 820 Smartphone
Nokia Lumia 820 Smartphone

Nokia biedt een fatsoenlijk, middenklasse smartphone met z'n Lumia 820. De goede bouwkwaliteit is overtuigend. Het apparaat scoort met z'n hoge contrast, relatief heldere 4,3 inch touchscreen (480 x 800 pixels). De helderheid had echter wat hoger mogen zijn voor gebruik buitenshuis. Andere pluspunten zijn de inventieve, vloeiend lopende Nokia apps. De onderdelen bieden aantrekkelijke prestaties naast een acceptabele looptijd. De uiteindelijke batterijlevensduren waren goed. De uitgebreide configuratie, met een goede camera, NFC en LTE voor alle netwerken, heeft een goede indruk op ons gemaakt. Het lage opslaggeheugen van 5 GB wordt gecompenseerd door een micro SD kaartlezer. Een nadeel van de Lumia 820 is dat het niet de lichtste is van z'n soort. Ook is de hoge temperatuur ontwikkeling een nadeel. Daarnaast waren de prestaties van de meegeleverde headset teleurstellend.

Uiteindelijk kan de Nokia Lumia 820 aangeraden worden door ons. Kopers die kunnen leven met de kleine lijst van tekortkomingen zullen een goede smartphone krijgen voor €400 (~535). De Lumia 820 zal pas een echte concurrent worden wanneer de Microsoft Windows 8 Phone winkel is uitgebreid.

Courtesy of ...
Please share our article, every link counts!
In Review: Nokia Lumia 820 Smartphone
In Review: Nokia Lumia 820 Smartphone, courtesy of:

Specificaties

Nokia Lumia 820 (Lumia Serie)
Processor
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 225
Geheugen
1024 MB 
, onboard
Beeldscherm
4.30 inch 15:9, 800 x 480 pixel, capacitief multi-touchscreen (multi-touch), ClearBlack AMOLED, glimmend: ja
Opslag
8 GB SSD, 8 GB 
, (net: ca. 5 GB), plus 7 GB online opslag (SkyDrive)
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5 mm jack, Card Reader: microSDXC (max. 64 GB), Sensoren: A-GPS, kompas, accelerometer, proximity sensor, ambient light sensor, digitaal kompas
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 3.0+EDR, HSPA+, GSM quad-band, WCDMA (850, 900, 1700, 1900, 2100 MHz) & LTE (700, 800, 850, 900, 1700, 1800, 1900, 2100, 2600 MHz)
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 9.9 x 123.8 x 68.5
Batterij
6 Wh Lithium-Ion, Nokia BP-5T w/ 1650 mAh, 3.7 V, Gesprekstijd 2G (volgens fabrikant): 15.4 h, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 8.1 h, Standby 2G (volgens fabrikant): 360 h, Standby 3G (volgens fabrikant): 360 h
Besturingssysteem
Microsoft Windows Phone 8
Camera
Webcam: Hauptkamera: 8.0 Megapixel, 3.264 x 2.448 Pixel, Dual-LED, Carl Zeiss Tessar-Objektiv, Autofokus, Blende 2.2, 4x Digitalzoom, Geotagging, 1080p Video (30 fps) - Frontkamera: 0.3 Megapixel, 640 x 480 Pixel
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: mono luidspreker, Toetsenbord: Virtueel, Nokia Care, City Compass, Maps, music, navigation, Microsoft Office, OneNote, Internet Explorer 10, 24 Maanden Garantie
Gewicht
159 g, Voeding: 54 g
Prijs
499 Euro

 

De meegeleverde accessoires zijn niets bijzonders voor deze categorie.
De meegeleverde accessoires zijn niets bijzonders voor deze categorie.
De Windows Phone App Store wordt langzamerhand gevuld.
De Windows Phone App Store wordt langzamerhand gevuld.
Nokia City Compass gebruikt 'augmented reality'.
Nokia City Compass gebruikt 'augmented reality'.
De batterij heeft een capaciteit van 1650 mAh.
De batterij heeft een capaciteit van 1650 mAh.
... de SIM kaart en een micro SD slot.
... de SIM kaart en een micro SD slot.
De verwijderbare batterij herbergt...
De verwijderbare batterij herbergt...
De kwaliteit van de foto's van de 0,3 MP camera aan de voorkant is echter teleurstellend.
De kwaliteit van de foto's van de 0,3 MP camera aan de voorkant is echter teleurstellend.
De 8 MP primaire camera maakt fatsoenlijke foto's.
De 8 MP primaire camera maakt fatsoenlijke foto's.
De leesbaarheid is erg goed.
De leesbaarheid is erg goed.
... door gehard glas.
... door gehard glas.
Het beeldscherm wordt beschermd...
Het beeldscherm wordt beschermd...
De minimale batterijlevensduur is iets minder dan 2 uur.
De minimale batterijlevensduur is iets minder dan 2 uur.

Similar Laptops

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport BlackBerry Q5 Smartphone
Adreno 225, Snapdragon S4 Plus MSM8960, 3.10", 0.12 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Nokia 5.3 Smartphone: slanke Android-One-telefoon
Adreno 610, Snapdragon SD 665, 6.55", 0.185 kg
Nokia 8.3 5G smartphone-review - Een goed uiterlijk is niet genoeg
Adreno 620, Snapdragon SD 765G, 6.81", 0.227 kg

Links

Compare Prices

Pro

+Goed vakmanschap
+High-def, 4.3 inch AMOLED scherm
+Windows Phone 8 intuitief gebruik
+Connectiviteit bevat LTE, NFC, dual-band Wi-Fi
+Snelle hardware
+Fijne applicatie snelheid
+Degelijke camera incl. LED
+Batterijduur
+2 jaar garantie
 

Contra

-Te zwaar en onhandig in vergelijking met andere modellen uit de categorie
-Middelmatige hoofdtelefoon
-Slechte front camera
-Temperatuurstijging tijdens het laden

In het kort

Wat we goed vonden

De beschikbare prestaties, het snelle besturingssysteem en de zelf ontwikkelde apps die gratis zijn geïnstalleerd.

Wat we graag zouden zien

Het aantal apps in de Microsoft Store zal flink moeten groeien voordat de telefoon kan concurreren met Android en iOS. Ook zou de temperatuurontwikkeling lager kunnen zijn.

Wat ons verrast heeft

Het intuitieve en snelle gebruik van Windows Phone 8 met het stijlvolle ontwerp.

De concurrentie

Nokia's Lumia 820 heeft nog niet veel concurrenten met Windows Phone 8. De momenteel aanwezige concurrenten zijn de eigen Lumia 920, de HTC Windows Phone 8X en Samsung's Ativ S. Koper die kunnen leven met het oudere besturingssysteem Windows Phone 7.5 hebben meer keuze, zoals de Lumia 800 en Lumia 900 van de vorige generatie. De opties worden veel ruimer wanneer ook Android en iOS in acht genomen moeten worden. Google's Nexus 4 en zelfs de Apple iPhone 5 zouden alternatieven kunnen zijn.

Rating

Nokia Lumia 820 - 05-08-2013 v3(old)
Michael Moser

Behuizing
86%
Toetsenbord
48%
Aanwijsapparaat
92%
Aansluitmogelijkheden
40%
Gewicht
100%
Batterij
95%
Beeldscherm
87%
Gaming-performance
27%
Applicatie-performance
50%
Temperatuur
82%
Luidheid
100%
Extra punten
75%
Gemiddelde
74%
86%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Nokia Lumia 820 Smartphone
Michael Moser, 2013-01-30 (Update: 2018-05-15)