Notebookcheck

Testrapport Nokia Lumia 2520 Tablet

Nog helderder! De eerste en tegelijk laatste tablet van Nokia met Windows RT 8.1 heeft een ongelooflijk helder beeldscherm, een snelle processor en de mogelijkheid om te verbinden met het Internet via LTE - maar het heeft ook enige ongebruikelijke zwakke punten. De software en camera zijn middelmatig en de bouwkwaliteit voldoet niet aan de eisen die we bij Nokia gesteld hebben. We hadden meer verwacht van een bedrijf dat vroeger en pionier was op het gebied van mobiele communicatie.
Daniel Schmidt, Stefanie Voigt, 🇺🇸 🇩🇪 ...

Voor het originele Duitse testrapport, klik hier.

Duitsland heeft lang moeten wachten op de Nokia Lumia 2520. Eindelijk is de tablet van de Finse fabrikant verkrijgbaar in de winkels. Helaas zal dit gelijk de laatste tablet van deze categorie zijn, aangezien de mobiele divisie van Nokia verkocht is aan Microsoft op 25 april 2014. Toekomstige producten zullen on de naam Microsoft Mobile worden uitgebracht. Het bedrijf uit Redmond heeft de naam voor een bepaalde tijd gekocht, waardoor we het apparaat in dit testrapport bij z'n originele naam noemen.

De combinatie van de gebruikte componenten in de Lumia 2520 plaatst de tablet in het hogere segment: naast een snelle Qualcomm Snapdragon 800 processor, beschikt de tablet over 2 GB RAM, 32 GB flash geheugen en een uitzonderlijk helder IPS touchscreen. De LTE module verzorgt een snelle internetverbinding.

Naast de topper Apple iPad Air (vanaf €479), zijn de Samsung Galaxy Note 10.1 (vanaf €454), de Sony Xperia Z2 Tablet (vanaf €511), de Google Nexus 10(vanaf €399) en de Microsoft Surface 2 (vanaf €386) direct concurrenten van de Lumia 2520. De adviesprijs van €599 voor de Lumia is relatief hoog, maar het is het enige model met een LTE modem. Z'n concurrenten vragen een meerprijs voor deze functie. Dit neemt niet weg dat de tablet duur is, en het apparaat moet bewijzen het geld waard te zijn. De tablet is momenteel niet verkrijgbaar in Duitsland, aangezien de isolatielaag om het snoer van de AC-300 adapter los kan komen (we hebben hier een artikel over geschreven)

Behuizing

Het beeldscherm wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 2.
Het beeldscherm wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 2.
Onaantrekkelijk: de NFC chip is gemarkeerd door een sticker.
Onaantrekkelijk: de NFC chip is gemarkeerd door een sticker.

Voor een moderne tablet is de Nokia Lumia 2520 behoorlijk zwaar. Met afmetingen van 267 x 169 x 8,9 mm is de tablet ongeveer even groot als de Microsoft Surface 2 (275 x 168 x 8,9 mm, 643 gram), maar weegt de Lumia iets minder (620 gram). Vergeleken met de uitzonderlijk dunne Sony Xperia Z2 Tablet (266 x 172 x 6,4 mm, 425 gram), is de Lumia 2520 echter geen slank apparaat.

De afwerking met zacht polycarbonaat is een typische keuze voor de apparaten van het Finse bedrijf. Door de afgeronde hoeken en het materiaal ligt de relatief zware tablet comfortabel in de hand. Helaas is de bouwkwaliteit niet optimaal: het brede frame rondom het beeldscherm buigt snel. Alleen al het vasthouden van de tablet in één hand geeft voldoende druk om golven te doen ontstaan aan de zijkant van het beeldscherm. Als je meer kracht zet, worden deze golven heel duidelijk. Ook bij druk vanaf de achterkant ontstaan rimpelingen in het beeldscherm.

De stijfheid van het apparaat is gemiddeld: de tablet geeft een zacht gekraak als hij verbogen wordt. Ook een ... geluid komt naar voren, alsof iemand .... De gleuven tussen de verschillende onderdelen van de behuizing zijn overal gelijk; de enige uitzondering is dat de poorten aan de rechterkant van het apparaat iets uitsteken. Vooral de kaartlezer is slecht gemonteerd: deze module steekt een stuk uit. We zijn op dit gebied teleurgesteld: zulke tekortkomingen zijn normaal gesproken zeldzaam bij zowel topmodellen als modellen van Nokia.

Vergeleken met de Sony Xperia Z2 Tablet (rechts), is de Lumia 2520 een zwaargewicht.
Vergeleken met de Sony Xperia Z2 Tablet (rechts), is de Lumia 2520 een zwaargewicht.

Verbindingsmogelijkheden

De Nokia Lumia 2520 heeft veel mogelijkheden om te verbinden met andere apparaten. Naast de micro HDMI poort is er ook een Mini USB 3.0 poort aanwezig. In tegenstelling tot bij de Surface 2 is dit echter geen standaard poort; er is een adapter nodig om een USB stick aan te sluiten. Ook kan de tablet alleen opgeladen worden via de 2,5 mm poort aan de andere kant. Het vereist wat gewenning om deze stroomaansluiting te onderscheiden van de 3,5 mm audiopoort.

De Micro SIM en MicroSD slots bevinden zich aan de bovenkant van de tablet. Met behulp van gereedschap dat wordt meegeleverd, kan de bescherming verwijderd worden. Dit kan onhandig zijn als één van de kaarten verwisseld moet worden. De tablet kan MicroSD kaarten tot 64 GB aan.

Bovenkant: Volume knop, Aan- en uitknop, SIM en SD kaart bedekking
Bovenkant: Volume knop, Aan- en uitknop, SIM en SD kaart bedekking
Linkerkant: Audio, Stroomaansluiting
Linkerkant: Audio, Stroomaansluiting
Onderkant: Aansluiting voor het toetsenbord dock
Onderkant: Aansluiting voor het toetsenbord dock
Rechterkant: USB 3.0, HDMI
Rechterkant: USB 3.0, HDMI

Software

Nokia heeft gekozen voor Microsoft Windows RT 8.1 als besturingssysteem van de Lumia 2520. Zoals gebruikelijk is de voor touch-geoptimaliseerde versie van Microsoft Office geïnstalleerd. Ook zijn er enkele apps van Nokia zelf geïnstalleerd. We zijn al bekend met deze apps, aangezien ze ook op de smartphones van Nokia geïnstalleerd zijn. Onder andere Storyteller, MixRadio, Video Director, Nokia Camera en Here Maps zijn aanwezig. Deze laatste is aangepast aan het formaat van het beeldscherm van de tablet en MixRadio is volledig gratis bij de Lumia 2520. Alleen de modificatie van de app bleek niet goed te zijn uitgevoerd: alle functies die ook bij de smartphone versie beschikbaar zijn, werken ook op de tablet, maar de app liep regelmatig vast. Ook het herstarten van de tablet verhielp het probleem niet, waardoor we de app opnieuw hebben moeten installeren.

Here Maps
Here Maps
Nokia MixRadio
Nokia MixRadio
Nokia Video Director
Nokia Video Director

Communicatie & GPS 

De Nokia Lumia 2520 via z'n WLAN en WWAN modules verbinding maken met het Internet. De WLAN module ondersteunt de IEEE 802.11 standaards a/b/g/n en kan met zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequentie werken. De ontvangststerkte van de componenten is behoorlijk goed. Zelfs 15 meter van de router (Fritz!Box 6360) hadden we een middelmatige snelheid  en was de verbinding stabiel.

De WWAN modem van Qualcomm maakt het mogelijk om ook onderweg te internetten. Naast UMTS/HSPA+ (upload max 11,5 Mbit/s, download max 42,4 Mbit/s), wordt ook LTE Cat.4 ondersteund. Deze laatste werkt maar met drie frequenties, maar voldoet voor gebruik binnen Europa.

De Lumia 2520 beschikt over een GPS en Glonass ontvanger. Zelfs binnenhuis kon het apparaat onze locatie snel en met grote nauwkeurigheid vaststellen. Omdat de navigatie van Here Maps ook offline werkt, kan de tablet overal helpen bij het navigeren.

De tablet kan goed overweg met Skype gesprekken. De geïntegreerde microfoon is goed in staat om luid op te nemen en de luidspreker verzorgt een goede gesprekskwaliteit. Zowel NFC als Bluetooth 4.0 zijn ook geïntegreerd. Deze laatste kan data overbrengen naar een computer en maakt het streamen van audio mogelijk.

Webcam
Webcam

Camera's & Multimedia

De Nokia Lumia 2520 heeft twee camera modules. De webcam aan de voorkant heeft een resolutie van 0,9 Megapixel (1280 x 720 pixels). Dit is niet bepaald veel, maar voldoet voor videogesprekken. Deze camera is niet geschikt voor selfies omdat het beeld veel ruis bevat.

De resolutie van de grote camera is theoretisch 6,7 Megapixel. Snelle foto's in 4:3 verhouding hebben echter slechts een resolutie van 6 Megapixel (2848 x 2136 pixels). Het is mogelijk dat de missende 700.000 pixels gereserveerd zijn voor digitale zoom. Diegenen die graag foto's maken in een 16:9 beeldverhouding, zullen het moeten doen met een nog lagere resolutie, namelijk 5,3 Megapixel (3072 x 1728 pixels). De lens heeft een indrukwekkend diafragma met f/1,9, wat betekent dat de camera goede foto's zou moeten kunnen maken in het donker.

De tablet heeft zowel de Windows foto app als de Nokia Camera app. We zijn al bekend met de diverse mogelijkheden met Nokia's telefoons. Helaas werkt de versie voor Windows RT niet zonder problemen. Tijdens onze tests liep de app regelmatig vast en kon alleen weer gebruikt worden nadat we de app opnieuw hadden geïnstalleerd. Daarnaast duurde het lang voordat gemaakte foto's getoond werden, waardoor snelle kiekjes niet mogelijk zijn.

De beeldkwaliteit laat veel te wensen over. We hadden absoluut meer verwacht van een PureView camera met zes Zeiss lenzen. Het probleem betreft niet alleen de software, aangezien de beeldkwaliteit niet verbeterde wanneer we de Windows app gebruikten. De kleuren leken onnatuurlijk en foto's gemaakt bij daglicht hebben een rode tint. Op foto's van landschappen leken de details wazig. Foto's van dichtbij, die gemaakt worden bij daglicht, zijn van hogere kwaliteit, hoewel het beeld waziger wordt naar de randen toe. Bij weinig omgevingslicht lijken de foto's korrelig en hebben de beelden een groene tint. Samengevat: de kwaliteit van de foto's van de Lumia 2520 is niet hoger dan middelmatig en blijft zeker achter vergeleken met de concurrentie.

Nokia Lumia 2520
Nokia Lumia 2520
Nokia Lumia 2520
Nokia Lumia 2520
Nokia Lumia 2520
Nokia Lumia 2520
Sony Xperia Z2 Tablet
Sony Xperia Z2 Tablet
Sony Xperia Z2 Tablet
Sony Xperia Z2 Tablet
Sony Xperia Z2 Tablet
Sony Xperia Z2 Tablet
Canon EOS 70D (referentie)
Canon EOS 70D (referentie)
Canon EOS 70D (referentie)
Canon EOS 70D (referentie)
Canon EOS 70D (referentie)
Canon EOS 70D (referentie)

Accessoires

Naast een aantal snelstartgidsen, wordt er gereedschap meegeleverd waarmee de bescherming van de MicroSD en Micro SIM kaarten verwijderd kan worden. De AC-300 (20 volt, 1,5 Amp.) adapter heeft al ophef veroorzaakt, omdat bij sommige modellen de isolatie om de koperdraden eraf kwam en de gebruiker het risico liep een schok te krijgen. Vanwege dit probleem is het apparaat tijdelijk niet verkrijgbaar. Diegenen die al een tablet gekocht hebben kunnen een vervangend exemplaar bestellen. Microsoft Mobile biedt de nodige hulp op Nokia's website.

Voor €199 kun je een plug-in toetsenbord aanschaffen, die tegelijk dienst doet als beschermhoes. Het externe invoerapparaat heeft ook twee extra USB 3.0 poorten en een tweede batterij.

Garantie

Nokia only affords the Lumia 2520 a 12-month warranty. It is not possible to extend this short warranty period. Individual consumers in the EU, however, will also obtain the mandatory two-year manufacturer's warranty.

Nokia biedt een garantietermijn van slechts 12 maanden; het is niet mogelijk om deze korte dekking te verlengen. Gebruikers in de EU zullen echter de verplichte tweejarige fabrieksgarantie krijgen.


Invoerapparaten & Bediening

De Lumia 2520 is uitgerust met een 10,1 inch capacitief touchscreen die maximaal vijf aanrakingen tegelijk kan registreren. Het beeldscherm herkent nauwkeurig de invoer op het paneel en reageert snel. Ook aan de randen van het beeldscherm worden alle aanrakingen verwerkt. Theoretisch gezien zouden de gebruikt materialen van het beeldscherm het mogelijk moeten maken om soepel over het paneel te vegen. In de praktijk blijkt echter dat het glaspaneel van Gorilla Glass niet geheel vlak is, waardoor vingers soms iets blijven 'haken'.

De aan- en uitknop zijn op de tast eenvoudig te vinden en hebben een duidelijk drukpunt. Omdat de tablet meestal in landschapsformaat wordt gebruikt, is de positionering van de knoppen aan de bovenkant enigszins onhandig. De Windows sensorknop bevindt zich aan de onderkant van het beeldscherm frame. Helaas is deze toets niet verlicht en voelt deze niet anders dan de rest, waardoor de toets in het donker eenvoudig te missen is. Ook werden niet alle aanrakingen van ons op de Windows toets herkend.

Het vituele toetsenbord is identiek aan die van andere Windows tablets.
Het vituele toetsenbord is identiek aan die van andere Windows tablets.
Als het op het Internet surft, zal je weinig van de inhoud zien als je een webadres aan het invoeren bent.
Als het op het Internet surft, zal je weinig van de inhoud zien als je een webadres aan het invoeren bent.

Beeldscherm

Op sommige plaatsen is het duidelijk helderder dan op andere plekken.
Op sommige plaatsen is het duidelijk helderder dan op andere plekken.

Het IPS beeldscherm van de Lumia 2520 heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD). Dit komt overeen met een beeldverhouding van 16:9 en een pixeldichtheid van ongeveer 218 ppi. Beelden zijn scherp en de individuele pixels zijn niet zichtbaar. Toen Nokia de tablet introduceerde werd benadrukt dat het apparaat voor de mobiele gebruiker bestemd is. Daarom beloofde de fabrikant een ongelooflijke helderheid van 650 cd/m².

En dit klopt! Het beeldscherm van de tablet stijgt zelfs boven het beloofde getal uit met een helderheid van bijna 753 cd/m². De verdeling van deze helderheid is echter slechts 82%, waardoor aan de randen van het paneel opvallende stroken ontstaan. Vlekken zouden in deze prijsklasse niet mogen voorkomen, aangezien dit afleidend is bij donkere scènes. De Sony Xperia Z2 Tablet (maximaal 467 cd/m², 89%) heeft geen last van dit probleem, maar is ook lang niet zo helder. De helderheid van de iPad Air (maximaal 473 cd/m², 90%) is nog gelijkmatiger verdeeld.

De Lumia 2520 (links) is aanzienlijk helderder dan de Sony Xperia Z2 Tablet.
De Lumia 2520 (links) is aanzienlijk helderder dan de Sony Xperia Z2 Tablet.
683
cd/m²
654
cd/m²
620
cd/m²
734
cd/m²
753
cd/m²
686
cd/m²
726
cd/m²
738
cd/m²
695
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 753 cd/m² Gemiddelde: 698.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 82 %
Helderheid in Batterij-modus: 753 cd/m²
Contrast: 978:1 (Zwart: 0.77 cd/m²)
ΔE Color 5.12 | 0.59-29.43 Ø5.6
ΔE Greyscale 6.46 | 0.64-98 Ø5.8Gamma: 2.4

Het contrast van 978:1 is erg goed. De zwartwaarde is met 0,77 cd/m² echter aan de hoge kant en er is maar één concurrent waarbij de zwartwaarde hoger is. Alleen de Samsung Galaxy Note 10.1 (493:1, 0,84 cd/m²) doet het slechter. De iPad Air is overduidelijk superieur op dit gebied (1154:1, 0,41 cd/m²). Andere producten van Nokia zelf presteren ook beter. De zwartwaarde van de Surface 2 is 0,51 cd/m² (contrast 700:1). Omdat de helderheid van ons testmodel uitzonderlijk hoog is, verbaast het ons niets dat de zwartwaarde wat hoog uitvalt. Geen van de concurrerende apparaten hebben een hogere helderheid dan de Lumia 2520.

De tablet van Nokia is goed gekalibreerd, hoewel het paneel volgens de experts van DisplayMate slechts 75% van het sRGB kleurenspectrum bedekt. De iPad Air kwam dicht in de buurt van 100%, terwijl de Surface 2 niet hoger dan 63% kwam. De reproductie van kleuren bij de Lumia 2520 is goed. Alleen wit en blauw wijken aanzienlijk af van het ideale DeltaE 2000 en blijven onder de kritieke waarde van 10. De grijsschaal resultaten zijn ook acceptabel en behaalden een gemiddelde DeltaE van 6,5. Hoe dichter je bij wit komt, hoe groter de afwijking wordt. In het sRGB kleurenspectrum worden gemengde kleuren (dE 5) enigszins accurater weergegeven. Ook hier wijkt wit en blauw af. Alles bij elkaar zorgen de afwijkingen voor een lichte groene afwijking, maar deze is nauwelijks zichtbaar.

Hoewel de resultaten van Nokia's tablet niet verkeerd zijn, blijven ze ver achter de score van de concurrentie. De andere apparaten behalen niet eens een dE van 3, wat betekent dat de afwijkingen over het algemeen niet eens zichtbaar zijn voor een getraind oog. Helaas geldt dit niet voor ons testmodel. De iPad Air blijft op dit gebied voorlopig nog de baas.

Grijsschaal (optimale kleurreproductie sRGB)
Grijsschaal (optimale kleurreproductie sRGB)
Kleurprecisie (optimale kleurreproductie sRGB)
Kleurprecisie (optimale kleurreproductie sRGB)
Kleurverzadiging (optimale kleurreproductie sRGB)
Kleurverzadiging (optimale kleurreproductie sRGB)
Gemengde kleuren (optimale kleurreproductie sRGB)
Gemengde kleuren (optimale kleurreproductie sRGB)
Gemengde kleuren (optimale kleurreproductie AdobeRGB 1998)
Gemengde kleuren (optimale kleurreproductie AdobeRGB 1998)

Bij buitenshuis gebruik resulteert de hoge helderheid en het goede contrast in aangenaam gebruik. Ook in fel verlichte omgevingen is het beeldscherm goed leesbaar. Ook direct zonlicht maakt het gebruik van de tablet niet onmogelijk, hoewel het weerspiegelende oppervlakte voor hinderlijke reflecties kan zorgen. Feit blijft dat de Lumia 2520 buitenshuis de kampioen is - op elk vlak. Het enige apparaat die hier beter presteert dan de Lumia 2520 is de Panasonic FZ-G1. Onze video laat een directe vergelijking tussen ons testapparaat en de Sony Xperia Z2 Tablet zien.


Zelfs in direct zonlicht is de inhoud goed leesbaar.
Zelfs in direct zonlicht is de inhoud goed leesbaar.
Buitenshuis is alleen de weerspiegelende oppervlakte hinderlijk.
Buitenshuis is alleen de weerspiegelende oppervlakte hinderlijk.
Als je een schaduwrijke plek kan vinden, kan je de tablet gebruiken zoals normaal.
Als je een schaduwrijke plek kan vinden, kan je de tablet zoals normaal gebruiken.

De kijkhoeken van de Lumia 2520 zijn zeer goed. Dit was te verwachten gezien het IPS paneel, maar we hebben niets te klagen. Alleen bij hoeken kleiner dan 45 graden neemt de helderheid af. We kunnen wel vertellen dat zelfs bij zeer kleine hoeken, het beeldscherm niet vertekent. Zelfs de topklasse Apple iPad Air kan hier nog een puntje aan zuigen.


Kijkhoeken: Nokia Lumia 2520
Kijkhoeken: Nokia Lumia 2520

Prestaties

De Nokia Lumia 2520 bevat een snelle Snapdragon 800 MSM8974 SoC. Deze chip loopt op een kloksnelheid van 2,15 GHz en heeft vier cores. Het vorige topmodel van de fabrikant is nog steeds één van de snelste processoren op de markt en schiet de tablet het hoge segment in. Het 2 GB RAM geheugen is voldoende voor de taken die de tablet zou moeten kunnen uitvoeren. De Qualcomm Adreno 330 is verantwoordelijk voor de grafische berekeningen.

Helaas is er geen groot aanbod van benchmark programma's onder Windows RT. Hierdoor hebben we onze tests moeten beperken tot een aantal cross-platform apps. Hoe dan ook, we kregen interessante resultaten. In GFXBench, presteerde de Lumia 2520 zoals verwacht: alleen de offscreen waarde was iets lager dan bij de concurrentie met gelijksoortige hardware. In 3DMark Ice Storm Unlimited behaalde de tablet een goede score van 16812 punten. Vergeleken met z'n concurrenten bleek alleen de Sony Xperia Z2 Tablet sneller te zijn met 18806 punten. Op het gebied van bewegingen presteerde de tablet aanzienlijk slechter dan de SoC zou moeten kunnen. De gereduceerde kloksnelheid van 2,2 GHz kan hiervoor verantwoordelijk zijn. Het pakket bevat echter voldoende rekenkracht om het systeem vloeiend te laten draaien.

GFXBench (DX / GLBenchmark) 2.7
T-Rex HD Onscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 2520
27 fps ∼1%
Google Nexus 10
7.9 fps ∼0% -71%
Microsoft Surface 2
24 fps ∼1% -11%
Samsung Galaxy Note 10.1, 2014 Edition
15 fps ∼0% -44%
Apple iPad Air
21 fps ∼1% -22%
Sony Xperia Z2 Tablet
27.5 fps ∼1% +2%
1920x1080 T-Rex HD Offscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 2520
19 fps ∼0%
Google Nexus 10
12.4 fps ∼0% -35%
Microsoft Surface 2
16 fps ∼0% -16%
Samsung Galaxy Note 10.1, 2014 Edition
24 fps ∼0% +26%
Apple iPad Air
27 fps ∼0% +42%
Sony Xperia Z2 Tablet
27.6 fps ∼0% +45%
3DMark
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Score (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 2520
16812 Points ∼6%
Microsoft Surface 2
14281 Points ∼5% -15%
Samsung Galaxy Note 10.1, 2014 Edition
15407 Points ∼5% -8%
Apple iPad Air
14858 Points ∼5% -12%
Sony Xperia Z2 Tablet
18806 Points ∼7% +12%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Graphics Score (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 2520
18048 Points ∼3%
Microsoft Surface 2
14812 Points ∼2% -18%
Samsung Galaxy Note 10.1, 2014 Edition
15111 Points ∼2% -16%
Apple iPad Air
18868 Points ∼3% +5%
Sony Xperia Z2 Tablet
19518 Points ∼3% +8%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Physics (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 2520
13562 Points ∼14%
Microsoft Surface 2
12692 Points ∼13% -6%
Samsung Galaxy Note 10.1, 2014 Edition
16539 Points ∼17% +22%
Apple iPad Air
8520 Points ∼9% -37%
Sony Xperia Z2 Tablet
16678 Points ∼17% +23%

Legende

 
Nokia Lumia 2520 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, Qualcomm Adreno 330, 32 GB eMMC Flash
 
Google Nexus 10 Samsung Exynos 5250 Dual, ARM Mali-T604 MP4, 32 GB SSD
 
Microsoft Surface 2 Nvidia Tegra 4, NVIDIA GeForce Tegra 4, 32 GB eMMC Flash
 
Samsung Galaxy Note 10.1, 2014 Edition Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, Qualcomm Adreno 330, 16 GB eMMC Flash
 
Apple iPad Air Apple A7, PowerVR G6430, 16 GB eMMC Flash
 
Sony Xperia Z2 Tablet Qualcomm Snapdragon 801 APQ8074AB, Qualcomm Adreno 330, 32 GB eMMC Flash

De Nokia Lumia 2520 levert een bevredigende Internet ervaring. Subjectief gezien navigeert Internet Explorer 11 snel door het web. De benchmarks komen echter niet overeen met deze waarneming: vergeleken met de concurrentie eindigt de Lumia 2520 bijna overal als laatste. Zoals gebruikelijk presteren de tablets met Windows RT goed in Sunspider. Hoe dan ook, de Lumia 2520 is iets trager dan de Surface 2, terwijl de tablet een snellere SoC bevat.


Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 2520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
542 Points ∼9%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
652 Points ∼11% +20%
Microsoft Surface 2
GeForce Tegra 4, 4, 32 GB eMMC Flash
791 Points ∼13% +46%
Sony Xperia Z2 Tablet
Adreno 330, 801 APQ8074AB, 32 GB eMMC Flash
873 Points ∼14% +61%
Samsung Galaxy Note 10.1, 2014 Edition
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB eMMC Flash
909 Points ∼15% +68%
Apple iPad Air
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
1855 Points ∼30% +242%
Mozilla Kraken 1.1 - Total Score (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 2520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
11212.7 ms * ∼19%
Microsoft Surface 2
GeForce Tegra 4, 4, 32 GB eMMC Flash
10107.1 ms * ∼17% +10%
Sony Xperia Z2 Tablet
Adreno 330, 801 APQ8074AB, 32 GB eMMC Flash
7427.2 ms * ∼12% +34%
Samsung Galaxy Note 10.1, 2014 Edition
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB eMMC Flash
8580.1 ms * ∼14% +23%
Apple iPad Air
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
5584.1 ms * ∼9% +50%
Octane V2 - Total Score (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 2520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
2714 Points ∼4%
Microsoft Surface 2
GeForce Tegra 4, 4, 32 GB eMMC Flash
3368 Points ∼5% +24%
Sony Xperia Z2 Tablet
Adreno 330, 801 APQ8074AB, 32 GB eMMC Flash
4127 Points ∼6% +52%
Apple iPad Air
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
5113 Points ∼7% +88%
Sunspider - 1.0 Total Score (sorteer op waarde)
Nokia Lumia 2520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
559.5 ms * ∼6%
Microsoft Surface 2
GeForce Tegra 4, 4, 32 GB eMMC Flash
384.5 ms * ∼4% +31%
Sony Xperia Z2 Tablet
Adreno 330, 801 APQ8074AB, 32 GB eMMC Flash
1047 ms * ∼11% -87%
Samsung Galaxy Note 10.1, 2014 Edition
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB eMMC Flash
632.6 ms * ∼7% -13%
Apple iPad Air
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
385.5 ms * ∼4% +31%

* ... kleiner is beter

De Lumia 2520 is uitgerust met 32 GB flash geheugen. Echter, na het opstarten bleek er slechts 16,6 GB beschikbaar te zijn voor de gebruiker. Windows RT 8.1, inclusief alle aanvullende software, neemt bijna de helft van het beschikbare geheugen in beslag. De hoeveelheid overgebleven ruimte is enigszins teleurstellend.

De New Benchmark en PC Benchmark programma's vertellen ons dat het geheugen relatief snel is. In de leestest behaalde de tablet snelheden van 143 MB/s. Het lezen van kleinere bestanden (4k) verliep ook vlot met 3,54 MB/s. De Sony Xperia Z2 Tablet heeft ook snel geheugen (512k: 63 MB/s, 4k: 12 MB/s) en haalt ons testmodel gemakkelijk in.

New Benchmark
New Benchmark
PC Benchmark
PC Benchmark

Games

Met z'n Qualcomm Adreno 330 GPU is de Nokia Lumia 2520 goed uitgerust om elke game in de Windows Store te spelen, waaronder veeleisende games zoals Zombie Tsunami of Asphalt 8: Airborne.

De sensoren zijn gevoelig en het touchscreen functioneert goed, wat bijdraagt aan de goede game-ervaring. Het enige probleem is het relatief grote gewicht, waardoor je armen snel vermoeid raken.

Asphalt 8: Airborne
Asphalt 8: Airborne
Zombie Tsunami
Zombie Tsunami

Emissies

Temperatuur

De oppervlaktes van de Lumia 2520 worden bij geen belasting al snel 33,6°C. Dit is een relatief hoge temperatuur, maar zal geen problemen veroorzaken. Alleen de Galaxy Note 10.1 warmt zo op als ons testmodel. De koelste concurrenten zijn de Surface 2 (max 28,2°C) en de Xperia Z2 (28,8°C).

We hebben de Relative benchmark gebruikt om het systeem maximaal te belasten en hebben deze test een uur laten lopen. Tijdens de test klom de temperatuur tot 41.1°C. Ook hier is de Lumia 2520 één van de warmste apparaten: alleen de iPad Air (max 42,1°C) werd warmer. De Surface 2 (max 35,3°C) en de Note 10.1 (max. 35,6°C) blijven ruim onder de 40°C lijn. Houd wel in gedachten dat deze temperaturen bij normaal gebruiken zelden zullen voorkomen.

 25.2 °C28 °C28.2 °C 
 27.4 °C28.8 °C28.6 °C 
 31.9 °C33.6 °C32.2 °C 
Maximum: 33.6 °C
Gemiddelde: 29.3 °C
28.5 °C28.2 °C24.4 °C
28.5 °C27.8 °C26.7 °C
29.5 °C30.2 °C29.3 °C
Maximum: 30.2 °C
Gemiddelde: 28.1 °C
Stroomadapter (max.)  30.4 °C | Kamertemperatuur 21 °C | Voltcraft IR-350
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 32.9 °C / 91 F, compared to the average of 30.5 °C / 87 F for the devices in the class Tablet.
(+) The maximum temperature on the upper side is 37.3 °C / 99 F, compared to the average of 34.5 °C / 94 F, ranging from 22.2 to 53.2 °C for the class Tablet.
(±) The bottom heats up to a maximum of 41.1 °C / 106 F, compared to the average of 33.9 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 29.3 °C / 85 F, compared to the device average of 30.5 °C / 87 F.

Luidsprekers

RightMark Audio Analyzer
RightMark Audio Analyzer

De Nokia Lumia 2520 heeft twee stereo luidsprekers aan de voorkant van het apparaat. De fabrikant heeft een uitstekende positie uitgekozen. Ze zitten in het onderste gedeelte van de lange zijkant, waardoor ze nooit door je handen bedekt zullen zijn. Het maximale volume is behoorlijk goed, hoewel bij een hoog volume de hogere tonen onaangenaam worden. Middelhoge tonen klinken goed, terwijl de bastonen grotendeels ontbreken. Vergeleken met de Xperia Z2 Tablet zijn de luidsprekers goed, maar ze kunnen de kwaliteit van de iPad Air niet bijbenen.

De stereopoort heeft ook een goede indruk op ons achtergelaten. In RightMark Audio Analyzer, bleek de audio output alleen slecht te presteren op het gebied van harmonische afwijking (THD); anderszijds zijn we erg tevreden over de audiopoort.

Energiebeheer

Energieverbruik

Zonder belasting ligt het verbruik van de Lumia 2520 tussen de 2,2 en 6,4 Watt. Zelfs met het ongelooflijk heldere beeldscherm heeft de tablet minder energie nodig dan de iPad Air (maximaal 7,1 Watt) en de Note 10.1 (maximaal 6,5 Watt).

Onder volledige belasting, die we gesimuleerd hebben met de Relative benchmark, verbruikte de Lumia 2520 maximaal 14,5 Watt. De Surface 2 (maximaal 15,8 Watt) verbruikt in dit scenario meer energie. De rest van de concurrentie heeft aanzienlijk minder energie nodig: alle apparaten verbruiken minder dan 11 Watt. De Sony Xperia Z2 Tablet had zelfs niet meer dan 7,4 Watt nodig.

Met een vermogen van 30 Watt heeft de stroomadapter van de Lumia 2520 een ongebruikelijk hoog vermogen. De notebook batterij in het apparaat is ook niet gebruikelijk. De Nokia BC-3S is een Lithium-polymeer batterij. Nokia geeft aan dat de batterij een capaciteit heeft van 8120 mAh, hoewel recensies op het Internet andere gegevens verstrekken. Deze bronnen zeggen dat de batterij een capaciteit heeft van slechts 2030 mAh, maar met een hoger voltage van 14,3 Volt. Deze getallen komen overeen met de capaciteit van 30 Wh. Als je deze 30 Wh beschouwt met het standaard voltage van een lithium-polymeer batterij (3,6 Volt) kom je wel op een capaciteit van 8120 mAh. Hoe dan ook, de batterij verklaart de ongebruikelijke stroomadapter.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 2.2 / 5.8 / 6.4 Watt
Belasting midlight 7.8 / 14.5 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijlevensduur

Het heldere beeldscherm verbruikt veel energie, waardoor de tablet is uitgerust met een krachtige batterij. Hierdoor heeft de Lumia 2520 een erg goede batterijlevensduur. We hebben de maximale looptijd bepaald door te simuleren dat een boek wordt gelezen. Alle modules werden uitgeschakeld en de helderheid stond op minimaal. Met deze instellingen hield de tablet het 16 uur vol. Dit is geen record, maar stelt ons wel tevreden. Om het tegenovergestelde scenario te creëren, hebben we alle modules ingeschakeld en de helderheid op maximaal gezet. Ook werd de tablet met behulp van de Relative benchmark volledig belast. Na drie uur was de batterij leeg - gelijkwaardig aan de Surface 2 (03:15).

De tests die we met een helderheid van 150 cd/m² hebben gedraaid geven een realistischer beeld. Het spelen van Big Buck Bunny in Full HD hield de Lumia 2520 11 uur en 19 minuten vol. Dit is een goede tijd, hoewel sommige concurrenten hier overheen gaan. De Surface 2 behaalde 12 uur, terwijl de Xperia Z2 Tablet zelfs 14 uur bleef draaien. In onze 'WLAN surf test', wordt een script gedraaid die elke 40 seconden een webpagina laadt. Ook hier hield ons testapparaat het lang vol met 13 uur en 23 minuten. Van de concurrenten bleek dat alleen de Samsung Galaxy Note 10.1 (18:25 uur) het langer volhield.

Met deze looptijden hoeft de gebruiker de tablet gedurende de dag niet op te laden. Als de Lumia 2520 wel opgeladen moet worden, zit de batterij dankzij de sterke stroomadapter na 1,5 uur al weer op 100%.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
16h 17min
Surfen met WLAN
13h 23min
Big Buck Bunny H.264 1080p
11h 19min
Belast (maximale helderheid)
3h 06min

Samenvatting

Getest: Nokia Lumia 2520.
Getest: Nokia Lumia 2520.

Alles bij elkaar heeft de Finse fabrikant een goede eerste tablet geproduceerd, hoewel er ruimte is voor verbetering. Het typische Lumia ontwerp toont veel overeenkomsten met de smartphone serie. Het kroonjuweel van de Lumia 2520 is overduidelijk het ontzettend heldere beeldscherm, die nog helderder is dan de beloofde 650 cd/m². Diegenen die vaak onderweg zijn of zich buitenshuis bevinden zullen deze tablet op prijs stellen. De batterij is ook erg goed en het LTE modem maakt het mogelijk om overal in Europa snel internet tot je beschikking te hebben. Vanwege de uitstekende microfoon is de gesprekskwaliteit bevredigend.

De tablet blijkt echter wel last te hebben van ongebruikelijke productiefouten. Het apparaat buigt gemakkelijk en toont al snel rimpelingen op het beeldscherm als er op wordt gedrukt. Het duidelijke verschil in helderheid over het beeldscherm past niet bij een topmodel, hoewel het paneel mooie kleuren kan reproduceren. Wat betreft batterijlevensduur en oplaadtijden, werkt de combinatie van de ongebruikelijke batterij en stroomadapter goed, hoewel de tablet alleen via de 2,5 mm poort kan worden opgeladen. We hebben iets van de totale score afgehaald omdat de camera app regelmatig vastliep.


De grootste beperkende factor is het beperkte aanbod van apps op de Windows Store. Zodra deze winkel samenvoegt met z'n smartphone afdeling, zal er veel verbeteren. Echter, vergeleken met de concurrentie zal het aanbod dan nog gering zijn. Hoe dan ook, de Nokia Lumia 2520 is een goede tablet die onze aanbeveling verdient.

Please share our article, every link counts!
Getest: Nokia Lumia 2520. Testapparaat eigendom van Cyberport
Getest: Nokia Lumia 2520. Testapparaat eigendom van Cyberport

Specificaties

Nokia Lumia 2520 (Lumia Serie)
Processor
Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 4 x 2.15 GHz, Krait 400
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 330, Core: 450 MHz
Geheugen
2048 MB 
Beeldscherm
10.10 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, 5-punts multitouch, IPS, ClearBlack, 60 Hz, Corning Gorilla Glass 2, glimmend: ja
Opslag
32 GB eMMC Flash, 32 GB 
, 16.6 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 3.0, 1 HDMI, Audio Verbindingen: Gecombineerde koptelefoon/microfoon poort, Card Reader: MicroSD tot 64 GB (SDXC), Sensoren: Omgevingslichtsensor, Versnellingsmeter, Nabijheidssensor, 3D positiesensor, Kompas, GPS, NFC, Miracast, DLNA, Body SAR: 1.77 W/kg
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0, GSM (850, 900, 1800 en 1900 MHz), UMTS/HSPA+ (850, 900, 1800, 1900 en 2100 MHz), LTE Cat. 4 (bands 3, 7 en 20)
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 8.9 x 267 x 168
Batterij
30 Wh Lithium-Polymer, 8120 mAh (specificaties van de fabrikant), 3.6 V, Nokia BC-3S, Standby 2G (volgens fabrikant): 25 h
Besturingssysteem
Microsoft Windows RT
Camera
Webcam: 1.2 MP groothoek, f/2.4; Grote camera: 6.7 MP, f/1.9, 4x digitale zoom
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Twee stereo luidsprekers, Toetsenbord: Virtueel toetsenbord, Stroomadapter AC-300 (20 V, 1.5 A, 30 W), SIM gereedschap, Snelstartgids, Microsoft Office 2013 RT, HERE Maps, Nokia MixRadio, Nokia Camera, Storyteller, Video Director, My Nokia, 12 Maanden Garantie
Gewicht
620 g, Voeding: 149 g
Prijs
599 Euro

 

De flap onthult de kleur van het apparaat. De Lumia 2520 is ook verkrijgbaar in rood en wit.
De flap onthult de kleur van het apparaat. De Lumia 2520 is ook verkrijgbaar in rood en wit.
De tablet heeft een 10,1 inch IPS beeldscherm met een maximale helderheid van 650 cd/m².
De tablet heeft een 10,1 inch IPS beeldscherm met een maximale helderheid van 650 cd/m².
Het Full HD beeldscherm wordt beschermd door Gorilla Glass 2.
Het Full HD beeldscherm wordt beschermd door Gorilla Glass 2.
De webcam heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels.
De webcam heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels.
Verlichting zou veel toevoegen aan de Windows toets.
Verlichting zou veel toevoegen aan de Windows toets.
De positionering van de luidsprekers is uitstekend.
De positionering van de luidsprekers is uitstekend.
Enigszins onhandig: de SIM en SD kaarten moeten tegelijkertijd verwijderd worden.
Enigszins onhandig: de SIM en SD kaarten moeten tegelijkertijd verwijderd worden.
De behuizing is volledig van polycarbonaat gemaakt.
De behuizing is volledig van polycarbonaat gemaakt.
De NFC chip is gemarkeerd met een sticker.
De NFC chip is gemarkeerd met een sticker.
De webcam LED licht ook op als de grote camera actief is.
De webcam LED licht ook op als de grote camera actief is.
Vergeleken met de dunne Sony Xperia Z2 Tablet, is de Lumia 2520 een zwaargewicht.
Vergeleken met de dunne Sony Xperia Z2 Tablet, is de Lumia 2520 een zwaargewicht.
De status LED op de stroomadapter brandt altijd groen als de adapter in het stopcontact zit.
De status LED op de stroomadapter brandt altijd groen als de adapter in het stopcontact zit.
De AC-300 stroomadapter heeft een vermogen van 30 Watt.
De AC-300 stroomadapter heeft een vermogen van 30 Watt.
De tablet maakt gebruik van Windows RT 8.1.
De tablet maakt gebruik van Windows RT 8.1.
Nokia heeft een aantal eigen apps geïnstalleerd.
Nokia heeft een aantal eigen apps geïnstalleerd.
Van de originele 32 GB is slechts 16,6 GB beschikbaar voor de gebruiker na de eerste keer opstarten.
Van de originele 32 GB is slechts 16,6 GB beschikbaar voor de gebruiker na de eerste keer opstarten.
Met een kloksnelheid van 2,15 GHz wordt niet de volledige potentie van de Snapdragon 800 benut.
Met een kloksnelheid van 2,15 GHz wordt niet de volledige potentie van de Snapdragon 800 benut.
3DMark
3DMark
Google V8 Vers. 7
Google V8 Vers. 7
Sunspider 1.0.2
Sunspider 1.0.2
Peacekeeper
Peacekeeper
Mozilla Kraken 1.1
Mozilla Kraken 1.1
Google Octane V1
Google Octane V1

Gelijksoortige apparaten

Vergelijkbare notebooks van een andere fabrikant

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Sony Xperia Z2 Tablet
Adreno 330, Snapdragon 801 APQ8074AB

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Adreno 330, Snapdragon 801 MSM8974AC, 8.00", 0.271 kg
Kort testrapport Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 Wi-Fi Tablet
Adreno 330, Snapdragon 800 MSM8974, 8.40", 0.331 kg
Kort testrapport Amazon Kindle Fire HDX 7 Tablet
Adreno 330, Snapdragon 800 MSM8974, 7.00", 0.303 kg

Laptops van zelfde fabrikant

Links

Prijsvergelijking

Pro

+Goede prestaties
+Micro HDMI
+USB 3.0
+MicroSD slot
+LTE modem
+Goede batterijlevensduur en korte oplaadtijd
+Goede gesprekskwaliteit
+Slimme positionering van de luidsprekers met respectabele geluidskwaliteit
+Helder, contrastrijk beeldscherm...
 

Contra

-... met vlekken
-Hoge zwartwaarde
-Drukgevoelige behuizing
-Middelmatige camera
-Camera app loop regelmatig vast
-Geen ac-WLAN
-Relatief zwaar

In het kort

Wat we goed vonden 

Het heldere en contrastrijke beeldscherm werkt goed buitenshuis. Zelfs in direct zonlicht is de inhoud goed leesbaar.

Wat we graag zouden zien

We hadden meer stabiliteit op elk gebied op prijs gesteld. Het frame van het beeldscherm is te zwak. Zelfs als de tablet met één hand wordt vastgehouden zijn rimpelingen te zien.

Wat ons verrast heeft

De PureView Nokia camera's zijn hoge kwaliteit modules. Helaas is het de Finse fabrikant niet gelukt om deze kwaliteit over te brengen naar het tablet segment. Kopers verwachten hier meer van.

De concurrentie

De concurrerende apparaten zijn de Sony Xperia Z2 Tablet, Apple iPad Air, Samsung Galaxy Note 10.1, Google Nexus 10 en de Microsoft Surface 2.

Beoordeling

Nokia Lumia 2520 - 05-05-2014 v4(old)
Daniel Schmidt

Behuizing
79%
Toetsenbord
77 / 80 → 96%
Aanwijsapparaat
86%
Aansluitmogelijkheden
58 / 65 → 89%
Gewicht
81 / 40-88 → 85%
Batterij
93%
Beeldscherm
83%
Gaming-performance
61 / 68 → 90%
Applicatie-performance
42 / 76 → 55%
Temperatuur
89%
Luidheid
100%
Audio
73 / 91 → 80%
Camera
50 / 85 → 59%
Extra punten
-1%
Gemiddelde
69%
84%
Tablet - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Nokia Lumia 2520 Tablet
Daniel Schmidt, 2014-06- 4 (Update: 2018-05-15)