Notebookcheck

Testrapport Medion Akoya P6630 (MD 89560) notebook

Multimedia in de aanbieding. Median verkoopt meer en meer van zijn producten via de prijsvechter keten Aldi/Hoger. De Akoya P6630 bijvoorbeeld, met aantrekkelijke Intel en NVIDIA hardware wordt aangeboden voor een ogenschijnlijke bodemprijs van € 599,-. We kijken waar deze notebook toe in staat is - inclusief problemen met te hoge temperaturen, en een relatief te zwakke adapter.
J. Simon Leitner (vertaald door J. Stellingwerf), 🇺🇸 🇩🇪 ...
Medion Akoya P6630

Een simpel zwart notebook staat voor ons. Slechts een serie stickers op zijn oppervlak bieden een hint van kleur. Onder hen een referentie naar de geïnstalleerde Intel Core i3 CPU en de NVIDIA GeForce GT 540M grafische kaart. Optimus heeft ook zijn eigen sticker gekregen. Tot nu toe kun je de Medion Akoya P6630, ook wel MD 89560, enkel vinden in de folders van Aldi's/Hofer's huidige speciale aanbieding. We moeten afwachten of Medion het apparaat op een later tijdstip in zijn eigen online webshop opneemt.

Naar onze mening zijn enkel de gebruikte componenten al een nadere blik waard gezien de prijs van € 599,-.  Wat heeft deze notebook te bieden behalve megahertz en gigabytes? Is er bezuinigt op het beeldscherm en de batterijlevensduur. Hoe zit het met het systeemgeluid en oppervlak temperatuur tijdens gebruik van de Medion Akoya P6630? Zoals gebruikelijk zullen de antwoorden op deze en andere vragen in dit testrapport beantwoord worden.

Behuizing

De Medion Akoya P6630 (MD 89560) presenteert zichzelf met een aantrekkelijke matte finish aan de binnenzijde. Dit volgt niet de huidige trend. Dit vermindert echter wel vettige vegen en vingerafdrukken. Een uitzondering is gemaakt voor de beeldschermrand zelf, net als de beeldschermdeksel. Beide hebben een glanzende finish en zijn dus snel bedekt met vele vingerafdrukken en stofdeeltjes (beeldschermrand).

We beoordelen de stabiliteit van de basiseenheid als goed. Het plastic geeft nauwelijks mee onder druk. De beeldschermdeksel, die het zwakke beeldscherm beschermt tegen toenemende druk, scoort ook goed in deze test. Het aanraakgevoel van de behuizing heeft voordeel van het matte, fluweelachtig oppervlak. Toch geeft het geheel een redelijk plastic indruk.

De scharnieren kunnen het beeldscherm enkel duidelijk wiebelend in positie houden. Een nauwkeurige aanpassing van de openingshoek, relatief vaak nodig door de limitaties van de kijkhoeken, blijkt moeilijk doordat de scharnieren redelijk veel bewegingsruimte hebben. Zoals vaker moet je het zonder sluitingsmechanisme voor de beeldschermdeksel doen met de Medion Akoya P6630. Wanneer het notebook omgekeerd wordt, komt het beeldscherm iets los van de basiseenheid. Het is dus aan te raden om een sleeve te gebruiken tijdens vervoer zodat er geen voorwerpen tussen het beeldscherm en het beeldscherm komen.

Aansluitingen

De Medion Akoya P6630 (MD 89560) heeft alle aansluitingen aan de linker- en rechterzijde van de behuizing. Op zowel de voor- als achterzijde bevinden zich geen poorten. Links vinden we twee USB 2.0 poorten, VGA, LAN, HDMI en één USB 3.0 poort. Dit wordt aan de rechterzijde aangevuld met een microfoonaansluiting, koptelefoonaansluiting (S/PDIF), een cardreader en nog een USB 2.0 poort. We meten een overdrachtssnelheid van ongeveer 32 MB/s op de USB 2.0 poort, wat aan de verwachtingen voldoet.

De hoeveelheid aansluitingen is zonder meer acceptabel. Zowel een digitale videouitgang voor topkwaliteit beeldoverdracht naar externe monitor en tv, als een snelle data interface waarmee externe harde schijven op het notebook aangesloten kunnen worden, zijn aanwezig.

De positionering van de poorten laat echter wel wat te wensen over. Aan het voorste gedeelte aan de linkerzijde bevinden zich bijvoorbeeld HDMI, LAN en VGA. Dit kan de elleboogruimte aan de linkerzijde hinderen wanneer alle poorten bezet zijn met stugge kabels en stekkers. Dit is met name een probleem voor linkshandige gebruikers die met een losse muis werken.

De "modulaire drive bay" is interessant, daar dit gewoonlijk aangeboden wordt in zakelijke notebooks. Deze is in ons testmodel uitgerust met een DVD brander (geen Blu-ray!). De drive kan door de gebruiker verwijdert en vervangen worden door bijvoorbeeld een subwoofer module (link) of een harde schijf module (link). De gebruiker heeft dus de mogelijkheid om het notebook aan zijn persoonlijke wensen aan te passen.

Links: voeding, 2x USB 2.0, VGA, LAN, HDMI, USB 3.0
Links: voeding, 2x USB 2.0, VGA, LAN, HDMI, USB 3.0
Rechts: audio poorten, cardreader, USB 2.0, Kensington Lock
Rechts: audio poorten, cardreader, USB 2.0, Kensington Lock

Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën, met een ingebouwde Gigabit Ethernet controller (Atheros AR8131) en 802.11n WLAN. De Medion Akoya P3360 heeft daarnaast een ingebouwde webcam (1.3 megapixel) voor videoconferenties en telefonie. Bluetooth is niet beschikbaar in onze Medion Akoya en moet toegevoegd worden via één van de USB poorten indien nodig. De geïnstalleerde 1.3 megapixel webcam heeft een acceptabel beeld in onze test en voldoet voor de nodige video conferenties. Het geluid van de webcam en de beeldkwaliteit voldoen beide aan de verwachtingen in de Skype test van de webcam en ingebouwde microfoon.

Accessoires

Het is geen vanzelfsprekendheid meer dat herstel-media meegeleverd worden. We zijn op dit gebied dan ook prettig verrast door de Akoya P6630. We vinden een Windows 7 Home Premium (64-bit) herstel DVD, net als een Medion driver/tools DVD. De uitgebreide, voorgeïnstalleerde software bundel is meerdere malen genoemd in de voorgenoemde productomschrijving. In de praktijk houdt dit in dat onder meer Microsoft Office Starter (beperkte Office versie), Corel Draw Essentials, Cyberlink Power DVD, PowerProducer, Power2Go, PowerDirector, MediaShow, YouCam en een probeer-versie van Bullgard Internet Security meegeleverd worden.

Voorgeïnstalleerde bloatware

In tegenstelling tot wat we vreesden, kun je prima werken met de meegeleverde software. Office Starter biedt alle noodzakelijke basisfuncties, van tekstverwerking tot spreadsheets (opmerking: geen PowerPoint, geen Outlook - deze moeten apart aangeschaft worden). Simpele videobewerking kan gedaan worden met Corel Draw en Photo Paint Essentials. Met PowerDVD bekijk je makkelijk DVD's en je kunt je eigen video's bewerken met PowerDirector V8. Daarnaast vind je nog meer of minder bruikbare software. Er is veel adware (reclame-gerichte software) die het bureaublad bedekt, met name na de eerste start, welke zonder problemen verwijdert kunnen worden.

De eerste keer opstarten zal wat meer tijd in beslag nemen doordat er één en ander geconfigureerd wordt. Tijdens deze eerste opstart worden de hiervoor genoemde programma's en tools (Google Chrome, Corel Draw Essentials, watchmi, etc.) geïnstalleerd.

Garantie

Medion wil ook op dit punt de concurrentie een stap voor zijn. Ongewoon voor deze productcategorie, is de fabrieksgarantie van 36 maanden. Dit is 12 - 24 maanden méér dan gebruikelijk voor consumenten notebooks. Er zijn geen details gegeven wat betreft de dekking van de garantie. De garantie is van het zogenaamde carry-in type, ofwel moet het notebook naar de retailer retour gezonden worden voor garantie doeleinden.

Invoerapparaten

Toetsenbord

Medion vertrouwt op een standaard "chiclet"-layout voor het toetsenbord. Dit heeft geen enkel effect op het gebruik. We vinden het formaat van het merendeel van de toetsen voldoende en er wordt weinig mis getypt. Je zult wat dit aangaat wat kleine beperkingen ondervinden met de FN-toetsen, daar deze iets kleiner zijn. Hetzelfde geld ook voor de pijltjestoetsen, die iets verwijdert liggen en zo niet verwart worden met de omliggende toetsen. Verder heeft, zeer plezierig bij het werken met Excel spreadsheets, Medion de Akoya P6630 met een los numeriek keypad uitgerust voor snelle invoer van cijfers.

Het type-gevoel wordt gekenmerkt door een relatief diepe toetsaanslag met een duidelijk drukpunt en ietwat wiebelige aanslag. Wij ervaren het typen met dit toetsenbord als plezierig. Ook het geluid heeft geen eigenaardigheden, zelfs bij een wat hardere aanslag.

Touchpad

Het touchpad heeft hetzelfde oppervlak als de omliggende behuizing, maar is iets verhoogt waardoor navigeren over het touchpad vergemakkelijkt wordt. De glijeigenschappen van het oppervlak zijn in orde, hoewel een speciale touchpad coating meestal voor een plezieriger gebruik zorgt. Beide touchpad knoppen zijn in één kanteltoets verwerkt, waardoor er in het midden niet gedrukt kan worden. Naar de zijkanten toe kunnen de knoppen prima gebruikt worden en laten een plezierige klik horen. 

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

Medion wil zich duidelijk ook onderscheiden van het gros met het beeldscherm van de Akoya P6630. Deze beschikt over de huidige standaardresolutie van 1366 x 768 pixels, en legt meer nadruk op gebruik dan op design met een mat beeldscherm oppervlak. Als het volledig donkere scherm je bij de eerste keer booten verward, dan heb je waarschijnlijk niet de aan/uit knop op de adapter opgemerkt, die omgezet moet worden om het notebook van stroom te voorzien.

Het beeldscherm is aanzienlijk helderder wanneer er gewerkt wordt op de adapter, maar toch zou dit wat meer kunnen zijn naar onze mening. Onze metingen bevestigen deze indruk. De maximale beeldscherm helderheid is 183,2 cd/m2 in het midden van het beeldscherm. Dit vermindert zelfs nog naar 131,6 cd/m2 in de onderste hoeken. Het beeldscherm heeft hierdoor dus slechts een beneden-gemiddelde verlichting van 71,8%.

153.9
cd/m²
147.4
cd/m²
169.5
cd/m²
161
cd/m²
183.2
cd/m²
169
cd/m²
131.6
cd/m²
134.6
cd/m²
148.3
cd/m²
Helderheidsverdeling
AUO32EC
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 183.2 cd/m² Gemiddelde: 155.4 cd/m²
Helderheidsverdeling: 72 %
Helderheid in Batterij-modus: 170.6 cd/m²
Contrast: 150:1 (Zwart: 1.22 cd/m²)

Het geïnstalleerde beeldscherm kan ook niet echt overtuigen bij de beeldweergave. De Akoya P6630 blijft aanzienlijk achter bij het niveau van de huidige multimedia notebooks met een contrast van slechts 150:1. Samen met het matte beeldscherm, wat toch een gewaardeerde eigenschap is, overtuigd dit wat betreft de kleurweergave niet echt.

De Medion Akoya P6630 is zelfs voorbestemd voor gebruik buiten door zijn matte beeldscherm. Helaas draagt de gemiddelde beeldscherm helderheid hier niet aan bij. Het weergegeven beeld heeft bijvoorbeeld gewoonlijk niet genoeg contrast om redelijkerwijs buiten te spelen in het zonlicht, afhankelijk van het omgevingslicht. Dit is jammer, omdat hinderlijke reflecties op het beeldscherm succesvol voorkomen worden.

De kijkhoeken van het geïnstalleerde beeldscherm overstijgen niet het niveau van de voorgaande metingen. Het beeldscherm blijft horizontaal wat langer zichtbaar, waarbij je met name bij grote kijkhoeken kleurafwijkingen waarneemt. Verticaal is een kleine beweging al voldoende om enorme hinderlijke beeldstoringen te krijgen.

Kijkhoeken: Medion Akoya P6630
Kijkhoeken: Medion Akoya P6630

Prestaties

De superlatieven over de geïnstalleerde componenten proberen elkaar te overstemmen in de folder. Zo wordt er gesproken over een "droomkoppel" met betrekking tot de geïntegreerde CPU, Intel's Core i3-390M. Dit refereert naar de GMA HD grafische kaart in de processor. Gebruikers kunnen enkel voordeel uit deze combinatie halen als het systeem de CPU en GMA HD direct, of middels een hybride oplossing die schakelt tussen de grafische core en een extra dedicated grafische kaart. Het tweede is het geval in de Medion Akoya P6630 (MD 89560). Een NVIDIA GeForce GT 540M is verbonden aan de geïntegreerde GMA HD GPU via NVIDIA Optimus. Welk voordeel biedt dit de gebruiker?

De geïntegreerde grafische kaart biedt voldoende prestaties om vloeiend gebruik bij kantoor gebruik te bieden, ofwel surfen, tekstverwerken of simpele beeldbewerking. Daarnaast is het energieverbruik in deze modus erg laag en heeft daardoor ook een lage warmte afgifte. Aan de andere kant laat de dedicated grafische kaart zich van zijn sterke kant zien in grafisch intensieve toepassingen, zoals computer games. Dit betekent dat de gebruiker altijd de benodigde prestatie reserves tot zijn beschikking heeft en tegelijkertijd ook altijd de hoogste energie efficiëntie bereiken indien nodig. Schakelen tussen de grafische kaarten via NVIDIA Optimus is volledig automatisch en leid niet tot enige beperkingen voor de gebruiker (beeldflikkeringen, herstart, etc.).

Systeem info
System info CPUZ
System info CPUZ
System info CPUZ RAM
System info GPUZ Intel
System info GPUZ NVIDIA
Systeem informatie: Medion Akoya P6630

De geïnstalleerde Intel Core i3-390M CPU heeft een kloksnelheid van 2,67 GHz, waarbij de automatische overklokfunctie van de Core i5 en Core i7 processoren uitgeschakeld is in Core i3 processoren. De Hyper-Threading functionaliteit is echter wel aanwezig, waarbij de twee standaard cores aangevuld worden met twee virtuele cores. Zo kan de CPU met name in multi-core geoptimaliseerde toepassingen scoren.

Details over de CPU kunnen gevonden worden op de 390M CPU pagina.

De GeForce GT 540M grafische kaart van NVIDIA behoort momenteel tot de sterkste middenklasse mobiele grafische kaarten. Naast DirectX 11 ondersteuning, wordt de gebruiker extra waarde geboden in de vorm van bijvoorbeeld CUDA en PhysX. Gedetailleerde informatie over deze grafische kaart kan hier gevonden worden.

We bepalen de applicatie prestaties van de Medion Akoya P6630 met PCMark Vantage van Futuremark. Hij plaatst zich iets voor de Aspire 5742G, welke dezelfde grafische kaart heeft en een Core i5-540M, door de goede grafische kaart en een relatief snelle harde schijf. Ook de U33JC, met zwakkere videokaart en i5-430M, en de Dell Vostro 3300, met i5-450M, scoren vergelijkbaar met de Medion. Het Medion model moet echter duidelijk zijn meerdere erkennen in high-end apparaten die met SSD zijn uitgerust. De Dell M17x R3 met Core i7-2630QM behaalt een meer dan twee keer zo hoge score.

PCMark Vantage Result
5358 punten
Help
4.5
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.8
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.5
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

De Core i3, op 2,67 GHz geklokt, is in december 2010 geïntroduceerd en is nog gebaseerd op de Arrandale architectuur. Als een instapmodel uit de Core serie, ontbreekt Turbo Boost in deze processor, en worden enkele eigenschappen zoals AES, VT-d en Trusted Execution niet ondersteund. De prestaties zijn niettemin erg goed door de relatief hoge kloksnelheid en Hyper-Threading ondersteuning (gelijktijdig verwerken van 4 threads).

De i3-390M in de Medion notebook behaalt een met de Core i5-450M in Acer's Aspire 5742G vergelijkbare score in Cinebench R11.5 waarin 4 threads volledig ingezet worden. De lager geklokte Core i3-370M, bijvoorbeeld in de IdeaPad V560, is ongeveer 9% langzamer. Sandy Bridge processoren, zoals de Core i7-2630QM in Acer's Aspire 5750G-2634G64, kunnen niettemin een meer dan twee keer zo hoog resultaat behalen (223%).

De i3-390M positioneert zich ook als verwacht in de 3DMark06 benchmark. Je kunt de Phenom II X4 N930 quad-core, een i5-520M en een oudere Core 2 Duo T9900 (snelste Core 2 Duo) op hetzelfde niveau vinden. Het verschil met moderne quad-cores zoals de 2630QM is niet langer twee keer zo groot, met een 180% prestatieverschil.

De processor benchmarks die uitgevoerd worden op de Akoya P6630 plaatst deze in de lagere regionen van de middenklasse processoren. De CPU prestaties zouden dan ook voldoende moeten zijn voor de meeste toepassingen.

De GeForce GT 540M laat zijn sterke punten zien in de synthetische 3DMark06 benchmark en plaatst zich iets voor de GeForce GT 435M in de XPS 17. Een Radeon HD 5850 met DDR3 videogeheugen, in de 7745G, is in deze benchmark 3% sneller.

Courante games zoals StarCraft 2, Mafia 2 of Call of Duty: Black Ops zouden op de standaard resolutie van het beeldscherm (1366 x 768) en gemiddelde tot hoge detailinstellingen vloeiend moeten draaien. Dirt 2's benchmark draait op een speelbare 30,8 fps in onze tests. Een gedetailleerde lijst van alle benchmark resultaten van andere notebooks met een GeForce 540M kan gevonden worden op de detailpagina van de grafische kaart.

lage gem. hoge ultra
Colin McRae: DIRT 2 (2009) 30.8 fps
CoD Modern Warfare 2 (2009) 36.1 fps
Battlefield: Bad Company 2 (2010) 27.3 fps
Mafia 2 (2010) 31.6 fps
Call of Duty: Black Ops (2010) 35.6 fps
3DMark 06 Standard
7627 punten
Help
Samsung SpinPoint M7 HM641JI
Overdrachtssnelheid Minimum: 37.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 93.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 71.8 MB/s
Toegangstijd: 17.5 ms
Pieksnelheid: 107.4 MB/s

De geïnstalleerde Samsung HM641JI biedt met 640GB voldoende capaciteit voor alle denkbare toepassingen. De rotatiesnelheid is een redelijk langzame 5400 toeren per minuut. Toch bevinden de prestaties zich in de top van de middenklasse en komt dicht bij langzame 7200 rpm harde schijven.

HDTune
HDTune
CrystalDiskMark
CrystalDiskMark

Emissies

Systeemgeluid

De Medion Akoya P6630 (MD 89560) houdt zich discreet op de achtergrond tijdens gebruik zonder belasting, zoals traditionele kantoor toepassingen, zoals tekstverwerken of surfen op minder veeleisende websites. De systeem ventilator is inactief en slechts de geïnstalleerde harde schijf is hoorbaar. We meten 32,5 dB(A) in deze status. Het geluidsniveau stijgt naar 34,2 dB(A) wanneer de ventilator op de laagste snelheid draait. Hoewel het notebook hoorbaar is, is dit ook gedurende langere tijd niet hinderlijk.

Het geluidsniveau stijgt naar 39,7 dB(A) onder belasting, zoals in een computer game, en de Akoya P6630 is duidelijk hoorbaar en aanwezig. Dit niveau is zeer acceptabel in game situaties. Het apparaat wordt nog iets luider in de stress test, maar blijft binnen acceptabele grenzen met een maximaal gemeten geluidsniveau van 41,3 dB(A).

Geluidsniveau

Onbelast
32.5 / 34.2 / 34.2 dB (A)
HDD
33.6 dB (A)
DVD
37.3 / dB (A)
Belasting
39.7 / 41.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-300 (15 cm afstand)

Temperatuur

Dankzij NVIDIA Optimus gebruikt de Medion Akoya P6630 (MD 89560) meestal de geïntegreerde Intel GMA HD grafische kaart in weinig veeleisende kantoor modus. Zo wordt niet alleen het energieverbruik verlaagt, maar ook de warmte afgifte van de geïnstalleerde hardware. De behuizing behoud een plezierige temperatuur bij weinig belasting en heeft een maximum temperatuur van slechts 31,5°C aan de bovenzijde en 34,6°C aan de onderzijde.

Stress test

De gemeten temperaturen verhogen naar 43,9°C boven het toetsenbord in onze stress test (100% CPU en GPU belasting) waarin een "worst case scenario" gesimuleerd wordt. Deze temperatuur is bij het typen goed te merken. We meten een hoge maximum temperatuur van 52,2°C aan de onderzijde.

Het gedrag van de componenten in de stress test is interessant. De CPU klokt nogal snel omlaag naar slechts 930 MHz, waarbij de core temperatuur van ongeveer 70°C nog steeds ver onder de maximale temperatuur ligt. Daar staat tegenover dat we bij de grafische kaart geen beperkingen meten. De GPU's core temperatuur klimt naar 95°C in de stress test, de CPU wordt maximaal 83°C.

Wanneer Furmark gestopt is, klimt de CPU kloksnelheid terug naar zijn maximum van 2,67 GHz in zeer korte tijd (Prime95 stress test). Grafische belasting zorgt er onmiddellijk voor dat de CPU zich weer omlaag klokt. Dit is een indicatie van een te kleine adapter (90 Watt) die niet het maximaal vereiste verbruik van de geïnstalleerde CPU en GPU in de stress test kan leveren. De metingen van het stroomverbruik bevestigen dit verderop.

Een 3DMark test die direct na de stress test uitgevoerd wordt geeft ongeveer dezelfde score als bij een koude start. Dat throttling in de praktijk plaatsvindt is onwaarschijnlijk.

Max. Belasting
 42.7 °C39.8 °C36.6 °C 
 43.9 °C43.2 °C38.4 °C 
 39.8 °C40.4 °C37.3 °C 
Maximum: 43.9 °C
Gemiddelde: 40.2 °C
31.2 °C39.5 °C47.3 °C
32.4 °C52.1 °C52.2 °C
30.5 °C41.4 °C43.7 °C
Maximum: 52.2 °C
Gemiddelde: 41.1 °C
Stroomadapter (max.)  49.5 °C | Kamertemperatuur 20.5 °C | Raytek Raynger ST
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 40.2 °C / 104 F, compared to the average of 31 °C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(±) The maximum temperature on the upper side is 43.9 °C / 111 F, compared to the average of 36.6 °C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 °C for the class Multimedia.
(-) The bottom heats up to a maximum of 52.2 °C / 126 F, compared to the average of 39 °C / 102 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 30 °C / 86 F, compared to the device average of 31 °C / 88 F.
(-) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 40.4 °C / 104.7 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.9 °C / 84 F (-11.5 °C / -20.7 F).

Luidsprekers

De Akoya P6630 heeft twee luidsprekers geïnstalleerd in de voorzijde van het notebook. We nemen een matig, hoewel voldoende, maximaal volume en de gebruikelijk zwakke bas  in verscheidene muziek nummers waar. Als je naar muziek luistert terwijl je typt, bevinden je handen zich tussen de geluidsbron en je oren, waardoor de geluidskwaliteit verder gehinderd kan worden. Het geluid is acceptabel voor weinig veeleisende muziekweergave, maar de akoestische ervaring kan aanzienlijk verbetert worden door externe luidsprekers aan te sluiten.

Batterijlevensduur

Met de specifieke benoeming van de geïnstalleerde 8-cel batterij wordt er waarschijnlijk naar de gebruiker toe een lange batterijlevensduur geïmpliceerd. De maximaal mogelijke looptijden zullen tussen één en meer dan vier uur zijn gezien de batterij capaciteit van 61,92 Wh en het gemeten stroomverbruik, afhankelijk van de vereiste prestaties.

De resultaten van onze batterij test blijft binnen deze waardes. De BatteryEater's Reader's Test vertegenwoordigt de maximaal mogelijke batterijlevensduur (energiebesparend profiel, minimale beeldscherm helderheid), de Akoya P6630 behaalt hier een goede 250 minuten. De batterij was in slechts 90 minuten leeg in de Classic Test, ofwel onder volle belasting. De batterij gaat een goede 225 minuten mee in praktische WLAN surf modus met aangepast helderheid in Windows' energiebesparende modus. De looptijd van maximaal 180 minuten in DVD weergave is ook indrukwekkend.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 10min
Surfen met WLAN
3h 45min
DVD
3h 00min
Belast (maximale helderheid)
1h 30min

De Medion Akoya P6630 blijft binnen de verwachte waardes met een stroomverbruik van 12-19 Watt in gebruik zonder belasting - hoewel er notebooks bestaan die onder de 10 Watt blijven. Wanneer het systeem belast wordt, stijgt het energieverbruik naar ongeveer 77,5 Watt (3DMark 2006). Dit komt ook ongeveer overeen met het verwachte stroomverbruik tijdens gamen.

Het gedrag van ons testmodel in de stress test is interessant. Onze multimeter meet een piekwaarde van 94 Watt gedurende korte tijd. In een fractie van een seconde stabiliseert dit zich rond de 76 Watt, dus minder dan eerder gemeten in de 3DMark benchmark test. Dit kan duiden op bewuste prestatie throttling doordat de meegeleverde adapter een maximaal vermogen heeft van slechts 90 Watt.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.3 / 0.5 Watt
Inactiefdarkmidlight 12 / 15.6 / 18.9 Watt
Belasting midlight 77.5 / 94 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Samenvatting

Ja, de Medion Akoya P6630 vertegenwoordigt een aanbieding met een aantrekkelijke prijs/prestatie verhouding wat betreft de geleverde hardware. En ja, je zult dit af kunnen zien aan het notebook bij nadere inspectie. De behuizing doet het nogal goed, op de plaatsing van de poorten na. Deze zijn helaas te ver naar voren geplaatst aan de zijkanten en kunnen de elleboogruimte van de gebruiker hinderen.

We zijn tevreden met de goede configuratie van het apparaat. Medion levert veel programma's mee (voorgeïnstalleerd). Hieronder vind je zelfs bruikbare producten zoals PowerDVD, Office Starter, Corel Draw Essential en Cyberlink PowerDirector. De in net zovele getale aanwezige adware kan beter verwijdert worden. Medion loopt voor op andere leveranciers in deze prijsklasse met zijn modulaire drive bay voor alternatieve uitbreidingen en 3 jaar garantie.

Het beeldscherm verrast met een mat en dus oog-vriendelijk oppervlak, waardoor langer op het apparaat gewerkt kan worden. De metingen van contrast en de slechts matige kijkhoeken zijn minder plezierig. De prestaties van de Medion Akoya P6630 zijn indrukwekkend. Kantoortoepassingen, en courante games, zijn prima te behappen met dit notebook.

Het notebook blijft plezierig stil en koel bij kantoorgebruik. Het wordt een beetje luider bij belasting en de temperaturen kunnen ook onplezierig hoog worden.

Het omlaag klokken van de processor onder extreme belasting laat een nare smaak achter. De meegeleverde 90 Watt adapter kan niet voldoende vermogen leveren en de CPU wordt dus automatisch gethrottled. De benchmark resultaten laten echter geen beperkingen zien.

De Medion Akoya P6630 kan heel goed het overwegen waar zijn voor slimme kopers, als zij kunnen leven met de hiervoor genoemde beperkingen. Een mogelijk alternatief zou de Acer Aspire 5742G zijn, die een vergelijkbare prijs met gelijkwaardige hardware combineert.

Getest: Medion Akoya P6630
Getest: Medion Akoya P6630

Specificaties

Medion Akoya P6630
Processor
Intel Core i3-390M 2 x 2.7 GHz, Arrandale
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 540M - 1024 MB, Core: 672 MHz, Geheugen: 900 MHz, ForceWare 259.95
Geheugen
4096 MB 
, PC3/10700, 2x2048MB
Beeldscherm
15.60 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, AUO32EC, LED TFT, glimmend: nee
Moederbord
Intel HM55
Opslag
Samsung SpinPoint M7 HM641JI, 640 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC269 @ Intel Ibex Peak PCH
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: koptelefoon (S/PDIF), microfoon, Card Reader: 5in1 (SD-, SDHC-, MMC-, MS- & MS-Pro)
Netwerkmogelijkheden
Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (10MBit/s), Realtek RTL8191SE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC (b/g/n = Wi-Fi 4)
Optische drive
HL-DT-ST DVDRAM GT40N
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 33 x 380 x 260
Batterij
62 Wh Lithium-Ion, 8 cel, 14.4V 4300mAh
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 1.3 Megapixel
Bijkomende functionaliteiten
herstel & driver DVD, Office Starter, Corel Essentials, PowerDVD, PowerDirector,..., 36 Maanden Garantie
Gewicht
2.7 kg, Voeding: 520 g
Prijs
599 Euro
Verkocht in
EMEA

 

Vergelijkbare notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Acer Aspire 5830TG Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Samsung RC730-S05DE notebook
GeForce GT 540M, Core i7 2630QM, 17.30", 2.97 kg
Testrapport Packard Bell EasyNote NX69-HR-127GE Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M, 14.00", 2.089 kg
Testrapport Asus N73SV Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M, 17.30", 3.448 kg
Testrapport Asus K73SV-TY032V Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M, 17.30", 3.385 kg

Links

Vergelijk prijzen

Pro

+Stabiele behuizing
+USB 3.0, HDMI en S/PDIF
+Modulaire drive bay
+Mat, niet-reflecterend beeldscherm
+Stil zakelijk gebruik mogelijk
+3 jaar garantie
+3 year warranty
 

Contra

-Processor klokt omlaag bij extreem zware belasting
-Ongunstige poort positionering
-Matig contrast, kijkhoekstabiliteit
-Potentieel hoge temperaturen bij belasting

In het kort

Wat we goed vonden

Up to date hardware voor een concurrerende prijs met 3 jaar garantie.

Wat we misten

Meer beeldscherm contrast en grotere kijkhoekstabiliteit van het beeldscherm en, uiteraard, een forsere adapter.

Wat ons verraste

Een mat beeldscherm in een goedkoop multimedia notebook aantreffen.

De concurrentie

Gezien de configuratie komt de Acer Aspire 5742G het dichtst in de buurt, met een iets sterkere i5-450M CPU en iets hogere prijs dan de Akoya P6630.

Beoordeling

Medion Akoya P6630 - 17-02-2011 v2(old)
J. Simon Leitner

Behuizing
84%
Toetsenbord
86%
Aanwijsapparaat
84%
Aansluitmogelijkheden
64%
Gewicht
78%
Batterij
73%
Beeldscherm
66%
Gaming-performance
81%
Applicatie-performance
88%
Temperatuur
82%
Luidheid
81%
Extra punten
84%
Gemiddelde
79%
79%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Medion Akoya P6630 (MD 89560) notebook
J. Simon Leitner, 2011-03-26 (Update: 2013-06- 6)