Notebookcheck

Testrapport Samsung RC730-S05DE notebook

Kevin Mast, 27-10-2011

Een wolf in schaapskleren Van Samsung bekijken we een potente 17-inch middenklasse entertainment notebook met simpele behuizing. Samsung komt entertainmentgebruikers tegemoet met een Intel quad-core CPU en NVIDIA's Optimus schakel-technologie. Deze belooft een langere batterijlevensduur gecombineerd met krachtige prestaties wanneer nodig. Maakt het concept deze beloftes waar?

Samsung's nieuwe RC730-S05DE wist zich in de strijd om de multimedia kroon te mengen. In de prijsvergelijkingen staat hij genoteerd met een startprijs van ongeveer €650 (op 13 september 2011). De notebook is zo nieuw dat hij op moment van testen nog niet eens op Samsung's website staat. Plezierig is dat de notebook in tegenstelling tot veel anderen niet onder de stickers zit. Welke hardware er precies in de behuizing is geplaatst, is dus nog een kleine verrassing. We kunnen echter al wel verklappen dat Samsung zich niet hoeft te schamen voor die hardware. Een testrapport van de vorige RC720 is te vinden bij onze Poolse collega's.

Het hart van het systeem is een Core i7-2630QM die loopt op 2 GHz (tot 2.9 GHz met Turbo Boost) en deze biedt voldoende kracht voor de meeste toepassingen. Aantrekkelijke grafische effecten worden verzorgd door de combinatie van een geïntegreerde Intel HD 3000 GPU en de krachtigere Nvidia GeForce GT 540M, die overigens in tegenstelling tot onze uitspraak in de video preview maar over 1 GB dedicated RAM geheugen beschikt. Toch zou dit voldoende moeten zijn voor games die niet enorm veel GPU kracht eisen. 
Het 17.3" beeldscherm heeft een gemiddelde helderheid en een nette resolutie van 1600x900 pixels (16:9), die voor deze schermgrootte eigenlijk nog wel iets hoger had mogen zijn. Standaard in deze notebook klasse zijn een DVD brander, 4 GB DDR3 RAM geheugen en een 500 GB harde schijf van Samsung. Daarnaast beloven de power-save functie van de processor en de Optimus GPU switching technologie ondanks de krachtige hardware een nette batterijduur. Tot slot maken het gewicht van 3 kg en nog eens 500 gram voor de adapter mobiel gebruik nou niet echt aantrekkelijk.

Naast het model dat wij hebben getest is de RC730 nog in een aantal andere configuraties verkrijgbaar. Zo zijn er versies met bijvoorbeeld een Core i5 CPU, Blu-Ray brander, SSD, grotere harde schijf en meer RAM geheugen. De prijzen lopen op tot ongeveer €1000. 

Behuizing

Het design van de RC730 is zeer sober. De vorm is bijna identiek aan die van zijn voorganger, de RC720, maar dan met iets andere kleuren en minder glossy oppervlakken. De blauw verlichte aan/uit-knop en het toetsenbord in een donker zilver frame zijn highlights. Dankzij de ronde hoeken ziet de basis unit er redelijk dun uit, ondanks dat hij aan de voorzijde zo'n 20 mm dik is. Met de matte oppervlakken op de basis unit zijn we blij, want het glossy schermcover en de rand rond het scherm zijn echte 'vingerafdruk-magneten'. Neem dus altijd een schoonmaakdoekje mee als je met een schone notebook voor de dag wilt komen. Overigens is de algehele afwerking van de behuizing zeer goed, zodat je het gevoel hebt echt een kwaliteitsproduct in handen te hebben.

Samsung adverteert specifiek met de stevigheid van de behuizing. In Samsung-taal heet dit "Duracase" en er lijkt inderdaad een groot verschil te zijn met 'normale' behuizingen. Niets kraakt, zelfs als je de notebook aan een hoek optilt. Geen enkel gebied kan ingedrukt worden, het toetsenbord buigt niet door en het gebied eronder is ook stevig. Het schermcover is ondanks zijn grootte zeer stevig en buigt ook nauwelijks. Alleen rond de scharnieren vonden we een zwakke plek. Om de notebook te openen heb je beide handen nodig, omdat de scharnieren extreem stroef zijn afgesteld. Samsung heeft dit gedaan omdat het scherm dichtgehouden moet worden zonder hulp van een sluitmechanisme. De scharnieren vervullen hun taak goed, maar op den duur kan het wel vervelend zijn dat je altijd twee handen nodig hebt om de notebook te openen.

Over het algemeen zijn we zeer tevreden over de 35 mm dikke behuizing. Een klein nadeel, afhankelijk van het beoogde gebruik, is het gewicht van 2.97 kg. Mobiel gebruik wordt hierdoor niet echt aantrekkelijk. In relatie tot de afmeting is hij echter lichter dan veel 17" concurrenten en vaak worden 17" notebooks sowieso aangeschaft voor gebruik op één plek. Gewicht speelt in dat geval geen grote rol.

Connectiviteit

Het aantal aanwezige poorten is ok, maar er is verder niets speciaals. FireWire, ExpressCard-slot, eSATA of USB 3.0 ontbreken in ieder geval. Het wordt dus lastig om een snelle externe harde schijf aan te sluiten. De standaard selectie poorten is uiteraard wel aanwezig. Vier USB 2.0 poorten verspreid over drie kanten bieden de mogelijkheid om randapparatuur aan te sluiten, maar naar onze mening hadden het er wel meer mogen zijn. Externe beeldschermen sluit je aan via de 'ouderwetse' VGA poort of de moderne HDMI-poort. Toch is de kwaliteit van het VGA signaal goed en het beeld ziet er alleen een beetje wazig uit op de hoogste resolutie van 1900x1200 pixels. Tot slot ontbreken uiteraard ook de verplichte audiopoorten, LAN poort en Kensington slot niet. Een extraatje is de SD kaartlezer aan de voorzijde van de behuizing.

De plaatsing van de poorten is niet optimaal voor linkshandigen, omdat je dan last kunt hebben van een stugge beeldscherm draad. De stroomkabel, LAN kabel en audiokabels kunnen ook voor irritaties zorgen bij linkshandigen.

Aan de achterzijde, waar door het design van de scharnieren ruimte genoeg is, zou veel meer plaats zijn voor poorten. Hier bevinden zich echter uitsluitend een luchtinlaat en één USB poort. Dit is erg jammer, omdat het op een bureau een stuk makkelijker werken zou zijn als er meer poorten aan de achterzijde waren geplaatst.

Voorzijde: SD kaartlezer
Voorzijde: SD kaartlezer
Linkerzijde: stroom, VGA, LAN, HDMI, 2x USB 2.0, audiopoorten
Linkerzijde: stroom, VGA, LAN, HDMI, 2x USB 2.0, audiopoorten
Achterzijde: 1x USB 2.0, batterij
Achterzijde: 1x USB 2.0, batterij
Rechterzijde: DVD brander, 1x USB 2.0, Kensington Lock
Rechterzijde: DVD brander, 1x USB 2.0, Kensington Lock

Communicatie

Op dit punt gaat de RC730 toch lichtelijk de mist in. Een Realtek Gigabit LAN adapter en Intel Centrino N100 WiFi adapter met één 150 MBit/s antenne zijn standaard zaken, dus tot zover hebben we geen klachten. Het ontbreken van Bluetooth is echter moeilijk te begrijpen. Je zult dus geen Bluetooth randapparatuur aan de Samsung notebook kunnen koppelen, tenzij je een USB poort opoffert voor een Bluetooth dongle.

Software

Zoals helaas het gebruik is, wordt ook de RC730 geleverd met een heleboel onnodige voorgeïnstalleerde software, zoals Norton Internet Security, de Office 2010 starter versie, games (sommige demo's), Cyberlink, YouCam en aanvullende Samsung software. Met YouCam kun je effecten toevoegen aan het beeld van de webcam. Echter zelfs zonder effecten zit er redelijk wat ruis op het beeld van de 1.3 megapixel webcam. Van alle programma's is alleen Norton irritant, van de rest heb je niet veel last, maar deze nemen uiteraard wel ruimte in op de harde schijf. We zouden dan ook bijna een herinstallatie van Windows willen adviseren. Tot slot lijken eigenlijk alleen de backup software en het programma om de batterijduur te verlengen nog enigszins handig.

Accessoires

De doos is groot, maar het aantal meegeleverde accessoires is beperkt. Afgezien van de notebook zelf en de 57 Wh 6-cells batterij vinden we in de doos alleen de 90W adapter met kabel, een beknopte handleiding, veiligheidsinformatie, garantie informatie en een recovery DVD. Als laatste zit er nog een kaartje bij dat je feliciteert met de aankoop van een TCO gecertificeerde notebook...

Garantie

In Duitland heb je twee jaar garantie op de notebook en een jaar beperkte internationale garantie. Er is een optie om de garantie uit te breiden. Voor reparaties moet je de notebook opsturen, wat betekent dat je hem voor bepaalde tijd kwijt bent.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

Het toetsenbord is een duidelijk hoogtepunt van de RC730. Aan sommige delen van de lay-out moet je misschien wennen, maar wij zijn overtuigd door de toetsen met een korte, precieze aanslag, het aparte numerieke gedeelte en het feit dat het toetsenbord de gehele breedte van de behuizing benut. Je kunt comfortabel langere teksten typen en de numerieke invoer is gemakkelijk. Er zijn geen speciale functietoetsen, maar alleen de FN + F-toetsen of de pijltjes toetsen combinaties. Hiermee activeer je bijvoorbeeld Samsung's Silent Mode, die de notebook fluisterstil maakt. Ook kun je het touchpad, WiFi, de webcam of audio uitzetten met combinaties van toetsen. Veel andere functies zijn ook ondergebracht in zo'n toetsencombo. 
Tot slot kunnen we niet anders zeggen dan dat het chiclet toetsenbord er ook nog eens goed uitziet, maar dat het helaas niet over verlichting beschikt

Touchpad

Helaas is het touchpad van Elan zo slecht als het toetsenbord goed is. De afmetingen zijn ruim (9 cm x 5.5 cm), maar het is niet precies en het oppervlak voelt niet goed aan. Vingers hebben de neiging om er vaak "aan vast te plakken" en we klikten continu per ongeluk dingen aan. Theoretisch gezien ondersteunt het touchpad ook multitouch functies met maximaal drie vingers, maar vaak werkte dit helemaal niet. Scrollbalken worden wel terug te vinden in de software, maar zijn niet visueel aangegeven. De afmeting en snelheid van de scrollbalken is overigens ook in te stellen.

De touchpad knoppen vallen op door een slecht voelbaar drukpunt en maken een hard klikgeluid. Bovendien voelt de chromen afwerking niet fijn aan en de knoppen zien er hierdoor snel vettig uit.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Display

Wie wir testen - Display

Samsung levert de RC730 met maar één type beeldscherm: een zeer glossy 17.3 inch 16:9 beeldscherm met een nette resolutie van 1600x900 pixels, alhoewel sommige mensen voor een scherm van deze grootte misschien liever een full hd resolutie hebben. De GPU zou echter niet krachtig genoeg zijn om games op hoge resoluties te spelen, dus de keuze van Samsung is begrijpelijk.

Het is moeilijk voor te stellen waarom zo'n slecht beeldscherm in een multimedia notebook wordt gebruikt. Het glossy oppervlak is een persoonlijke keuze. Zelf vinden we ook dat kleuren er levendiger door uitzien, maar gebruik buitenshuis is praktisch onmogelijk, omdat het scherm daar gewoon in een spiegel veranderd. Daarnaast is het contrast met 155:1 benedengemiddeld en de slechte zwartwaarde van 1.33 cd/m2 hangt daar direct mee samen.

Gelukkig wordt de helderheid van het scherm niet nog lager tijdens gebruik op de batterij, zodat je gewoon op de maximale helderheid kunt werken.

203
cd/m²
189
cd/m²
197
cd/m²
194
cd/m²
208
cd/m²
199
cd/m²
198
cd/m²
207
cd/m²
198
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 208 cd/m² Gemiddelde: 199.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 91 %
Helderheid in Batterij-modus: 171 cd/m²
Contrast: 156:1 (Zwart: 1.33 cd/m²)

Alleen qua lichtopbrengst kan dit scherm nog punten scoren en we moeten zeggen dat de verdeling van de helderheid behoorlijk gelijkmatig verdeeld is (90%). Dit positieve aspect wordt echter weer teniet gedaan door de redelijk lage gemiddelde helderheid. Met een gemiddelde van 199.2 cd/m2 zal het paneel namelijk niet in staat zijn om reflecties op het scherm te voorkomen.

Het kleurenbereik is beperkt, omdat het beeld een blauwe tint heeft die in alle metingen opvalt. Gebruikers die een normale representatie van kleuren willen moeten echt op zoek naar een andere notebook. 
Bovenstaande valt bijvoorbeeld op als we het kleurenbereik vergelijken met de sRGB standaard. Bij grofweg tweederde van het bereik ontbreken vooral de warme kleuren, zoals in onderstaande vergelijkende afbeeldingen te zien is. Zelfs in vergelijking met zijn voorganger, de RC720, is er een duidelijk kwaliteitsverlies te zien. Een vergelijking met het glossy scherm van de 17" MacBook Pro is onbegonnen werk.

RC730 vs. AdobeRGB
RC730 vs. AdobeRGB
RC730 vs sRGB
RC730 vs sRGB
RC730 vs. MBP 17 glossy (vroeg 2011)
RC730 vs. MBP 17 glossy (vroeg 2011)
RC730 vs. RC720
RC730 vs. RC720

Gebruik buitenshuis kunnen we in één zin samenvatten: het glossy beeldscherm met zijn beperkte helderheid maakt werken buitenshuis tot een echte uitdaging.

Buitenshuis
Buitenshuis

Kijkhoeken

Onze indruk verandert niet als we de kijkhoeken nader onderzoeken. Zelfs de kleinste afwijking van de optimale kijkhoek resulteert in verandering van kleuren en helderheid. Je zult de positie van het scherm dus constant aan moeten passen en af en toe voelt het zelfs als onmogelijk om de juiste positie te vinden, omdat een deel van het scherm dan constant vervormd beeld laat zien.

Tot slot kunnen we wel zeggen dat het scherm uit Samsung's eigen fabrieken (type SEC544B) niet aan onze verwachtingen kan voldoen.

 

Kijkhoeken Samsung RC730-S05DE
Kijkhoeken Samsung RC730-S05DE

Prestaties

Processor: Intel Core i7-2630QM

Intel's Core i7 CPU met 995 miljoen transistors vervult de meeste taken met gemak. Met prestaties nog beter dan die van de vorige Clarksfield generatie is hij goed voorbereid op de meest complexe taken. De geïntegreerde Intel HD 3000 GPU is geen rekenmonster, maar is voldoende voor normale taken.

Turbo Boost maakt het mogelijk om één CPU core van de standaard 2.0 GHz naar 2.9 GHz te overklokken, of twee cores tot 2.8 GHz. Hyperthreading doet Windows  geloven dat er 8 cores beschikbaar zijn, waarbij elk van de vier fysieke cores twee virtuele cores verzorgt. Programma's die multi-core CPU's ondersteunen lopen beter dankzij deze techniek.

In theorie zou het tenminste zo moeten werken. De praktijk ziet er met de RC730 echter anders uit. Meer hierover onder het kopje 'temperatuur'.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ moederbord
Systeeminformatie CPUZ moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ Intel
Systeeminformatie GPUZ Intel
Systeeminformatie GPUZ Nvidia
Systeeminformatie GPUZ Nvidia
Systeeminformatie HDTune
Systeeminformatie HDTune
DPC Latency
DPC Latency
 
Systeeminformatie Samsung RC730-S05DE
Turbo Boost in de Cinebench 10 single core test
Turbo Boost in de Cinebench 10 single core test

CPU prestaties

In de CPU benchmarks maakt de processor een positieve indruk. De resultaten geven aan dat zelfs de meest complexe taken geen enkel probleem vormen voor de processor. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de Cinebench 10 en 11.5 benchmark scores, waarin de processor profiteert van de Turbo Boost technologie, die de kloksnelheid kan opvoeren tot 2.9 GHz. De score van 3661 punten is bovendien op hetzelfde niveau als die van andere notebooks met dezelfde processor. In de Cinebench 10 multi-core test scoort het systeem 5077 punten, waarmee de RC730 afglijdt naar de lagere middenklasse. De identiek uitgeruste Toshiba Satellite P770-10P scoort in deze benchmark 600 punten meer. Samsung's RAM geheugen dat in single channel modus werkt kan hier iets mee te maken hebben. De shader test eindigt met 15908 punten, wat weer op het niveau is van de score van vergelijkbare notebooks, zoals de MSI GE620-i748W7P.

De twee Cinebench 11.5 benchmarks waren niet echt verrassend. Met 4.6 punten in de CPU benchmark en 25.0 punten in de OpenGL benchmark presteert de RC730 op hetzelfde niveau als zijn concurrenten.

Meer vergelijkingsmateriaal is hier te vinden.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3661
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
12993
Cinebench R10 Shading 32Bit
5768
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4590 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
15908 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5077 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
24.99 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
4.59 Points
Help

Algemene prestaties

De algemene prestaties van het systeem zijn iets lager dan die van vergelijkbare systemen, zoals de Toshiba Satellite P770-10P. 6335 punten in de 3DMark Vantage en 2096 punten in de PCMark 7 benchmark zijn geen slechte resultaten, maar in vergelijking met de concurrentie hadden de scores wel iets hoger mogen zijn. Waarom de scores lager zijn bespreken we later in het testrapport (de notebook heeft CPU throttling problemen). De Toshiba Satellite P770-10P scoort bijvoorbeeld 2688 punten in de PCMark 7 en 6963 punten in de PCMark Vantage benchmark. Met 5830 3DMark Vantage punten is de Samsung RF711 de enige notebook met vergelijkbare hardware die  lager scoort.

4.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.4
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.9
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
6335 punten
PCMark 7 Score
2096 punten
Help

GPU: Nvidia GeForce 540M GT

De ingebouwde GPU is op dit moment een typische middenklasse grafische kaart, die geschikt is voor games met lage tot medium grafische eisen. Vergelijkingen zijn hier te vinden.

Uitgaande van de 3DMark resultaten zijn de prestaties gelijk aan die van andere notebooks met dezelfde GPU. Een score van 8244 punten in de 3DMark 06 benchmark is bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van de Sony Vaio F22S1E/B of de Toshiba Satellite P770-10P. De 3DMark Vantage GPU benchmark bevestigt met een score van 3612 punten dat de prestaties van hetzelfde niveau als van de concurrentie zijn. Het is dan ook geen verrassing dat de score van 918 punten in de 3DMark 11 GPU benchmark ook sterk overeenkomt met die van andere notebooks met dezelfde grafische kaart.

We bespreken de prestaties van de GPU verder bij de gaming prestaties.

3DMark 2001SE Standard
13773 punten
3DMark 06 Standard
8244 punten
3DMark Vantage P Result
4388 punten
3DMark 11 Performance
1008 punten
Help
Crystal Disk
Crystal Disk

RAM en harde schijf

Geen van beide bieden verassingen en behoren tot de huidige middenklasse. Samsung's harde schijf heeft een sequentiële leesnelheid van 98.37 MB/s en een schrijfsnelheid van 96.86 MB/s. Dat is best goed voor een harde schijf.

Het RAM geheugen is een standaard DDR3-1333 module. Het gaat hier om een enkele reep van 4 GB, dus de prestaties zouden nog iets beter kunnen worden als je een tweede, identieke RAM module in dual channel mode erbij zet. De hardware lijkt in de benchmarks voor geen enkel probleem te zorgen.

Samsung SpinPoint M8 HN-M500MBB
Overdrachtssnelheid Minimum: 49.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 104.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 82.9 MB/s
Toegangstijd: 19.3 ms
Pieksnelheid: 83.9 MB/s

Gaming prestaties

Hoe we testen

Aan de hand van de hardware durfde we al te voorspellen dat games met lage tot medium grafische eisen best wel eens prima op de RC730 zouden kunnen draaien en de benchmarks bevestigen dit.

Omdat er veel game benchmarks bestaan, geven we hier alleen een korte indruk van de games die we op deze notebook hebben getest.

Total War: Shogun 2

Voor deze vrij nieuwe game is er nog niet veel vergelijkingsmateriaal, dus het wordt tijd dat we daarvoor gaan zorgen. Door de veeleisende grafische engine kan de game alleen in DirectX 9 modus met lage details en een resolutie van 1024x768 pixels worden gespeeld. In dat geval is de frame rate van 141.9 prima, maar de graphics vallen dan wel een beetje tegen. De Packard Bell EasyNote NX69-HR-127GE, met identieke GPU maar minder krachtige Core i5-2410M, zit de RC730 met 135.8 frames per seconde op de hielen.

Het tegelijk verhogen van de grafische details naar medium en de resolutie naar 1280x720 pixels leidt tot een dramatische afname in framerate. De game is in dit geval met 11.1 frames per seconde onspeelbaar. Hoge details en een resolutie van 1920x1080 pixels resulteert in een slideshow oftewel 6.9 frames per seconde.

Total War: Shogun 2
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080high, MLAA, 16xAF6.87 fps
 1280x720moderate, trilinear AF11.08 fps
 1024x768low141.91 fps

Dirt 3

Ook hier doet de RC730 het erg goed met "Ultra Low" instellingen en een resolutie van 800x600 pixels. 134.6 fps is drie keer zoveel als nodig om een game vloeiend te kunnen spelen. De prestaties van de Nexoc E643 met Core i5-2540M en Radeon HD 6730M zijn vergelijkbaar. In tegenstelling tot Shogun is deze game wel prima speelbaar met medium details en een resolutie van 1024x768 pixels. De frame rate van 62.5 is vergelijkbaar met de 61 frames per seconde die de Toshiba Satellite P770-10P met identieke hardware neerzet. Zelfs met hoge grafische details, 1366x768 resolutie en 2x anti-aliasing is de game met 38.9 fps nog aardig speelbaar. In drukke scenes nemen we echter duidelijk zichtbare haperingen waar. De net genoemde Toshiba notebook zet een vergelijkbare prestatie neer: 38 fps. De Nexoc E643 doet het nog net iets beter: 41.6 frames per seconde. Alleen bij 'ultra high' grafische details met 4x anti-aliasing en 1920x1080 full hd resolutie moet de Samsung RC730 de strijd opgeven: 12.7 frames per seconde.

Dirt 3
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080Ultra Preset, 4xAA, -AF12.66 fps
 1360x768High Preset, 2xAA, -AF38.85 fps
 1024x768Medium Preset, 0xAA, -AF62.47 fps
 800x600Ultra Low Preset, 0xAA, -AF134.55 fps

Grand Theft Auto IV 

Ondanks dat GTA IV al wat ouder is, is de game nog altijd uitermate populair. Deze top titel mag dan ook niet ontbreken in onze tests. 
Een benchmark met lage grafische details, alle sliders op minimum en een resolutie van 800x600 pixels levert een frame rate van 64.5 fps op. Een Acer Aspire 5750G-2634G64 met identieke hardware zet een vergelijkbaar resultaat neer. De oudere Asus W90VP met Intel Core 2 Quad Q9000 en Mobility Radeon HD 4870 X2 doet het met 48.6 fps een stuk slechter. Een duidelijk bewijs van constante technologische groei in de CPU en GPU sectors.

Met medium instellingen, 21/100 viewing distance, 10/100 detail en 50/100 instelling voor auto's zet de RC730 een prima speelbare gemiddelde frame rate van 47.6 fps neer (1024x768 pixels). Een Deviltech Fire DTX van de vorige generatie met Intel Core i7-720QM en Radeon HD 5650 heeft een 5 fps lagere frame rate.

Alleen bij maximale grafische details en een resolutie van 1280x1024 neemt de frame rate zichtbaar af. Met een gemiddelde frame rate van 28.8 fps kan het systeem dan geen constante vloeiende gameplay meer garanderen.

GTA IV - Grand Theft Auto
 ResolutieInstellingenWaarde
 1280x1024high28.84 fps
 1024x768medium47.55 fps
 800x600low64.49 fps

Gaming prestaties samenvatting

Zoals verwacht kan het systeem games met lage tot medium grafische eisen vloeiend weergeven. Het is verder persoonlijk of je per se met maximale grafische instellingen wilt spelen, of dat je genoegen neemt met iets minder grafische pracht en praal. De RC730 is zeker geen notebook voor echte gamers, maar om af en toe een game te spelen voldoet hij prima. Overigens zul je op de standaard resolutie van 1600x900 vaak genoegen moeten nemen met lage grafische details, want de meeste tests hebben we uitgevoerd met veel lagere resoluties.

lage gem. hoge ultra
GTA IV - Grand Theft Auto (2008) 64.4947.5528.84fps
Total War: Shogun 2 (2011) 141.9111.086.87fps
Dirt 3 (2011) 134.5562.4738.8512.66fps

Geluidsproductie

Over het algemeen is de RC730 een stille notebook. Met lage tot gematigde belasting zet het systeem de fan af en toe uit, zodat alleen de harde schijf hoorbaar met een geluidsniveau van 31.2 dB(A) op 15 cm afstand. In Samsung's speciale Silent Mode wordt de fan vaker uitgezet, of draait hij op lagere snelheden. Gevolg is dat de notebook dan wel iets warmer wordt. Toch is dit een handige optie als je wilt dat je werkomgeving stil is. Wel wordt het geduld van de gebruiker dan wat meer op de proef gesteld, want de lagere geluidsproductie wordt bereikt door het verlagen van de kloksnelheid tot 800 MHz. Voor simpel office werk is de processor dan nog snel genoeg, maar een game spelen zal niet lukken.

Tijdens zware belasting gaat de fan sneller draaien, maar zonder echt storend te worden. Zelfs op de hoogste snelheid is de geluidsproductie niet extreem hoog, waardoor de RC730 goed scoort op het punt geluidsproductie. Het maximale geluidsniveau ligt op 38.7 dB(A), wat voor de meeste gebruikers niet echt storend zou moeten zijn. Daarnaast is het positief dat de fan zich normaal gedraagt, dus geen constant fluctuerende snelheid, geen 'gehuil' en geen irritante, hoogfrequente geluiden.

Het enige storende is de DVD drive, die met een bovengemiddelde geluidsproductie de (negatieve) aandacht trekt. Zodra een film eenmaal draait wordt hij wel stiller, maar tijdens het opspinnen van een DVD/CD, of zoeken naar data is hij erg luidruchtig.

Geluidsniveau

Onbelast
31.2 / 31.5 / 32.2 dB (A)
HDD
31.2 dB (A)
DVD
34.4 / dB (A)
Belasting
38.7 / 38.6 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperaturen

De temperaturen lijken net als de geluidsproductie aanvankelijk heel normaal. Tijdens lage belasting wordt de behuizing nauwelijks warmer. Niemand maakt zich druk om een maximale temperatuur van 29.6°C aan de onderzijde, 26.3°C onder het toetsenbord en de rest is met 21.5°C eigenlijk bijna koel. Tijdens gematigde belasting, zoals het kijken van een DVD, neemt de temperatuur ook nauwelijks verder toe.

Tijdens zware belasting wordt de situatie anders. De temperatuur aan bovenzijde en met name het linkerdeel, boven de fan, stijgt tot 37.7°C. Het gebied onder het toetsenbord blijft wel relatief koel. Te warm voor op schoot is het gebied rond de fan: een maximum van 49°C is zelfs wat te extreem voor de meest geharde benen. De rest van de onderkant behoudt wel een acceptabele temperatuur, zoals in onderstaande afbeelding is te zien.

Samenvattend zou je eigenlijk wel kunnen zeggen dat de RC730 best goed koelt, alhoewel je voor langere gaming sessies wel beter aan tafel kunt gaan zitten. Een eerder genoemd zwak punt blijft echter bestaan, want de extreem hete luchtuitlaat heeft een zorgwekkende reden...

Max. Belasting
 37.1 °C34 °C24.5 °C 
 37.7 °C36.6 °C25.2 °C 
 25.2 °C29.4 °C23.6 °C 
Maximum: 37.7 °C
Gemiddelde: 30.4 °C
22.9 °C29.2 °C49 °C
22.1 °C33.5 °C41.1 °C
22.3 °C26 °C26.2 °C
Maximum: 49 °C
Gemiddelde: 30.3 °C
Stroomadapter (max.)  55 °C | Kamertemperatuur 19.8 °C | Voltcraft IR-360
Alleen met de hulp van een grote ventilator...
Alleen met de hulp van een grote ventilator...
...en het aannemen van een iets andere zithouding...
...en het aannemen van een iets andere zithouding...
...kunnen de temperaturen laag gehouden worden.
...kunnen de temperaturen laag gehouden worden.

Het CPU throttling probleem

Na enkele minuten zware belasting van de CPU (Prime95) en de GPU (Furmark) zul je een behoorlijke vermindering van prestaties waarnemen. In deze tijd stijgt de temperatuur van de GPU namelijk tot boven de 90°C en die van de CPU tot boven de 80°C. Op dat moment wordt de CPU kloksnelheid van 2.0 GHz naar slechts 1.4 GHz verlaagd, wat de reden is voor de vermindering van rekenkracht. Het kan een probleem zijn met ons testmodel, of, wat aannemelijker is, het koelsysteem heeft niet genoeg koelend vermogen om de warmteontwikkeling van de relatief krachtige hardware aan te kunnen. Daardoor treden in Intel's CPU beveiligingsmechanismes in werking om oververhitting te voorkomen. In de praktijk heeft dit probleem niet zo'n grote impact, maar je moet er wel voor zorgen dat de koelvinnen niet vol stof en viezigheid komen te zitten. Tijdens een langer potje Battlefield Bad Company 2 kon alleen Turbo Boost niet geactiveerd worden, waardoor de vier cores gewoon op 2.0 GHz moesten lopen. De enige oplossing is om het systeem af te laten koelen, of je moet  kiezen voor een zeer experimentele koelopstelling (zie afbeeldingen). De grote ventilator voorkomt oververhitting en dus de CPU throttling, al moeten we toegeven dat het niet de de meest praktische oplossing is...

Voor dagelijks gebruik zijn er tegenwoordig genoeg notebook standaarden met ingebouwde fans, die het systeem kunnen helpen bij het koelen.

Temperaturen en kloksnelheden bij volle belasting in Furmark en Prime95 zonder...
Temperaturen en kloksnelheden bij volle belasting in Furmark en Prime95 zonder...
...en met ventilatorkoeling aan de onderzijde
...en met ventilatorkoeling aan de onderzijde

Luidsprekers

Het geluid uit de twee luidsprekers boven het toetsenbord klinkt dof en blikkerig. Het is dan ook niet echt een plezier om ernaar te luisteren, maar in het configuratie paneel is er een instelling genaamd "Sound Alive". Dit is simpelweg een equalizer, die de hogere bass tonen versterkt. Met deze instellingen klinkt het geluid al iets beter, maar een bass, niet verrassend, is nog steeds nauwelijks aanwezig is, waardoor het geluid helaas alsnog niet echt dynamisch klinkt. Het maximale volume is bovendien niet erg hoog en op de hogere niveau's lijkt het geluid zelfs te vervormen. De speakers zijn dus meer geschikt voor een stille omgeving. De ingebouwde audiopoort levert wel een goede geluidskwaliteit met zeer weinig ruis.

Batterijduur

Energieverbruik

Het energieverbruik is eigenlijk heel normaal voor een notebook uit deze klasse. Afhankelijk van de instellingen verbruikt het systeem tijdens inactiviteit tussen de 9.9 en 14.6 Watt. Tijdens volle belasting stijgt het verbruik tot 86.2 Watt. De 90W adapter zit in dat geval bijna aan zijn bovengrens, waarschijnlijk omdat hij niet dan niet in zijn meest efficiënte gebied werkt. Overigens schommelt het maximale energieverbruik wel door het CPU throttling probleem. Tot slot verstookt de RC730 in stand-by zo'n 0.4W.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 9.9 / 14.8 / 15.6 Watt
Belasting midlight 63.1 / 86.2 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

Wanneer de notebook inactief is, getest met de BatteryEater Reader test bij minimale helderheid, alle draadloze verbindingen uit en het Windows energiebesparende profiel geactiveerd, houdt de 57 Wh batterij het maximaal 451 minuten uit. Dit is echter geen echte praktijktest, want op de laagste helderheid, met WiFi uit en ook nog in het energiebesparende profiel zullen weinig mensen hun werk kunnen doen.

Een test die dichterbij de realiteit komt, is onze WLAN test, waarin we verschillende dingen op internet doen, zoals YouTube filmpjes kijken, online spelletjes spelen en normale websites (met animaties e.d.) bezoeken. In deze test zet de RC730 een prima tijd neer van 4 uur en 18 minuten. Voor een 17 inch notebook is dat een goede batterijduur, die voldoende is om lekker in bed te internetten zonder de notebook aan het stopcontact te moeten hangen. We hebben tijdens deze test wel de helderheid van het scherm op medium ingesteld.

In de volgende praktijktest spelen we een DVD af. Het resultaat van maximaal 197 minuten is goed en genoeg voor een langere film of een aantal afleveringen van je favoriete serie. Deze test is uitgevoerd met de maximale scherm helderheid, WLAN aan en het energiebesparende profiel geactiveerd.

Tijdens zware belasting in de BatteryEater Classic test, met maximale helderheid, WLAN aan en high performance profiel geactiveerd, kun je maximaal 74 minuten werken op een batterijlading.

BatteryEater Reader Test
BatteryEater Reader Test
BatteryEater Classic Test
BatteryEater Classic Test
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
7h 31min
Surfen met WLAN
4h 18min
DVD
3h 17min
Belast (maximale helderheid)
1h 14min

Samenvatting

Samsung doet met de RC730 een hoop dingen goed, maar ook genoeg dingen fout. De stevige behuizing en het fijne toetsenbord zijn absoluut een succes. Ook de batterijduur is erg goed, zeker voor een 17" notebook. De prestaties zijn hoog en gezien de relatief lage prijs zeker het vermelden waard. Op dit punt faalt de notebook echter ook met een koelsysteem dat onvoldoende koelend vermogen biedt om de hoge warmteontwikkeling van de krachtige hardware aan te kunnen.

Werken met het scherm van deze notebook is niet echt plezierig, omdat je constant de openingshoek aan het aanpassen bent, om maar die ene perfecte kijkhoek te vinden. Ook de weergave van kleuren is slecht

Daarbij komt het extreem slechte touchpad waar veel touchpad gebruikers zich aan zullen ergeren. Tijdens onze tests zijn we in ieder geval overgeschakeld op een USB muis.

Tot slot kunnen we zeggen dat de prijs van deze notebook gerechtvaardigd is: de RC730 biedt behoorlijk wat mogelijkheden, maar ontneemt je er ook een boel. In ieder geval verdient hij zijn score van 80%, maar ook niets meer.

We willen allereerst Comtech bedanken. Zij hebben een boel geduld gehad met dit testmodel van de RC730. Ook bedanken we Maximilian Moll voor de assistentie bij het maken van de foto's.

Met dank aan...
Getest: Samsung RC730-S05DE, met dank aan:
Getest: Samsung RC730-S05DE, met dank aan:

Specificaties

Samsung RC730-S05DE
Processor
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 540M - 1024 MB, Core: 672 MHz, Geheugen: 900 MHz, Shadertakt: 1344 MHz, NVIDIA Optimus, ForceWare 266.72
Geheugen
4096 MB 
, DDR3-1333 (1x4 GByte, max. 8GByte, 2 Bänke)
Beeldscherm
17.3 inch 16:9, 1600x900 pixel, Samsung SEC544B, LED-Backlight, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM65
Opslag
Samsung SpinPoint M8 HN-M500MBB, 500 GB 
, 5400 rpm, 5400 rpm, 8 MByte Cache, Sata II 300
Geluidskaart
Realtek High Definition Audio
Verbindingen
4 USB 2.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: Kopfhörer, Mikrofon, Card Reader: SD, SDHC, SDXC, MMC
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000MBit), Intel Centrino Wireless-N 100 (b/g/n)
Optische drive
Optiarc DVD RW AD-7717H
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 35 x 413 x 276
Batterij
57 Wh Lithium-Ion, 5200mAh, 11.1V, 6 Zellen, Samsung Power Plus
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: SCB-1100N, 1.3 MP
Bijkomende functionaliteiten
90W-Netzteil, Kurzanleitung, Sicherheitshinweise, Garantieinformationen, Cyberlink Media Suite, Cyberlink YouCam, Office 2010 Starter, Norton Internet Security, div. Samsung-Software, Spiele, 24 Maanden Garantie
Gewicht
2.97 kg, Voeding: 458 g

 

Deze kandidaat beschikt over niet erg veel poorten.
Deze kandidaat beschikt over niet erg veel poorten.
Het scherm is te donker om op te vallen.
Het scherm is te donker om op te vallen.
De 90W adapter is lekker compact...
De 90W adapter is lekker compact...
...en past dus prima in je tas.
...en past dus prima in je tas.
De 57 Wh batterij staat garant voor een prima batterijduur.
De 57 Wh batterij staat garant voor een prima batterijduur.
Understatement.
Understatement.
Een aantal stickers kan natuurlijk niet ontbreken...
Een aantal stickers kan natuurlijk niet ontbreken...
De behuizing is behoorlijk stevig.
De behuizing is behoorlijk stevig.
Buitenshuis doet de RC730 het niet zo goed.
Buitenshuis doet de RC730 het niet zo goed.
Afgezien van de aan/uit-knop zijn er niet veel opvallende zaken.
Afgezien van de aan/uit-knop zijn er niet veel opvallende zaken.
...inclusief numeriek gedeelte.
...inclusief numeriek gedeelte.
We zijn onder de indruk van het chiclet toetsenbord...
We zijn onder de indruk van het chiclet toetsenbord...
HDMI en VGA poorten zijn wel aanwezig.
HDMI en VGA poorten zijn wel aanwezig.
Ook een bijna verplichte SD kaartlezer ontbreekt niet.
Ook een bijna verplichte SD kaartlezer ontbreekt niet.
De notebook scoort punten met verschillende features, zoals een lange batterijduur.
De notebook scoort punten met verschillende features, zoals een lange batterijduur.
Er worden weinig accessoires meegeleverd.
Er worden weinig accessoires meegeleverd.
Als je de notebook schoon wilt houden, in het speciaal het schermcover,...
Als je de notebook schoon wilt houden, in het speciaal het schermcover,...
...dan zul je constant aan het poetsen blijven, omdat de oppervlakken er anders al snel vettig uitzien.
...dan zul je constant aan het poetsen blijven, omdat de oppervlakken er anders al snel vettig uitzien.
Als we het scherm omhoog klappen zien we bijna alleen nog matte oppervlakken...
Als we het scherm omhoog klappen zien we bijna alleen nog matte oppervlakken...
...net als aan de onderzijde, waar een aantal klepjes toegang bieden tot de hardware.
...net als aan de onderzijde, waar een aantal klepjes toegang bieden tot de hardware.

Vergelijkbare notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Asus N73SV Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M
Testrapport Asus K73SV-TY032V Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Packard Bell EasyNote NX69-HR-127GE Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M, 14", 2.089 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Samsung ATIV Book 8 870Z5G Notebook
GeForce GT 750M, Core i7 4700HQ, 15.6", 2.4 kg
Kort testrapport Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01 Notebook
Radeon HD 8870M, Core i7 3635QM, 15.6", 2.5 kg
Kort testrapport Samsung ATIV Book 6 Touch 680Z5E-X01US Notebook
Radeon HD 8770M, Core i7 3635QM, 15.6", 2.426 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Solides Gehäuse
+Angenehm leise
+Preis-Leistungs-Verhältnis
+Ausgezeichnete Tastatur
+Schlichtes, schlankes Design
+Leistungsstarke CPU
+Gute Einsteigergrafikkarte
+Lange Akkulaufzeit
+Gute Gehäusetemperaturen
+Geringes Gewicht (für 17")
+Recoverymedium
 

Contra

-Throttling-Problem
-Mangelhaftes Display
-Schlechtes Touchpad
-Mäßige Lautsprecher
-Lauter DVD-Brenner
-Fehlendes Bluetooth
-WLAN mit nur einer Antenne
-Putzarbeit

In het kort

Wat we goed vonden

Stevig, stil en sober. Meer kunnen we er niet over zeggen.

Wat we misten

Een beter beeldscherm.

Wat verraste ons

Hoe iemand zo'n slecht touchpad kan plaatsen!

De concurrentie

Toshiba Satellite P770-10P: hybride systeem met potentie; Lenovo G770: 750GB (M533AGE); Dell Inspiron 17RSamsung RF711-S02DEASUS X7BSV-V1GASUS N73SV-V1GAcer Aspire 7750G: HD 6850M; Fujitsu Lifebook NH751: full hd met hoog contrast; Alienware M17x R3: GTX 460M i7-2630; Alienware M18x: alle games op full hd resolutie; Apple MacBook Pro 17 inch 2011-02 MC725D/A: serieuze werker; Sony Vaio VPC-F21Z1E/BI: zeer goed beeldscherm; Dell XPS 17 (GT 555M): gaming power

Beoordeling

Samsung RC730-S05DE - 05-10-2011 v2(old)
Kevin Mast

Behuizing
85%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
66%
Aansluitmogelijkheden
64%
Gewicht
74%
Batterij
83%
Beeldscherm
69%
Gaming-performance
78%
Applicatie-performance
89%
Temperatuur
88%
Luidheid
90%
Extra punten
80%
Gemiddelde
80%
80%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Samsung RC730-S05DE notebook
Kevin Mast, 2011-10-27 (Update: 2017-04-20)