Notebookcheck

Testrapport Asus N73SV Notebook

Downgrade. De Asus N73JQ liet in November 2010 een goede indruk achter met een goede afwerking, exclusieve materialen en een Full HD scherm. Zijn opvolger heeft geen quad core, dual HDD en Full HD. De prijs is daarentegen wel gereduceerd.
Sebastian Jentsch,
ASUS N73SV-V1G-TY282V: Goede multimedia gemaakt in Taiwan of zwakke hardware in een sterke behuizing?
ASUS N73SV-V1G-TY282V: Goede multimedia gemaakt in Taiwan of zwakke hardware in een sterke behuizing?

In November 2010 hebben we een echte multimedia desktop vervanger getest. De N73-JQ-TZ087V met een dikke quad core processor (Core i7-740QM) en een GeForce GT 425M. Prijs: 1270 euro. De grafische prestaties waren iets te zwak om te gamen maar het zogenaamde ICEpower & Sonic Master Audio Systeem liet zich van zijn beste kant zien. Ook het Full HD scherm met geweldige kijkhoeken was perfect voor het bekijken van high definition films via BluRay (ROM).

Waarschijnlijk was de prijs te hoog om goed te verkopen. Dit kun je zien aan het feit dat zijn opvolger nu al in de virtuele schappen staat. Zelfs de duurste versie (N73SV-V1G-TY279V) met een Core i7-2630QM kost minder dan 1000 euro (2x500GB, WXGA++). We kozen echter voor een goedkope versie en hebben de N73SV-V1G-TY282V aangeschaft met een Core i5-2410M (2x2.30 GHz) en een NVIDIA GeForce GT 540M.

Op welke punten is er flink ingeleverd ten opzichte van het vorige topmodel, de N73JQ-TZ087V? Is de afwerking ook veranderd? En hoe is de kwaliteit van het 17.3 inch WXGA++ scherm? Is de N73SV nog steeds een mijlpaal in laptop akoestiek? Alle antwoorden staan in dit testrapport.

Behuizing

N73SV op de technisch vergelijkbare K73SV (beide 17")
N73SV boven de technisch vergelijkbare K73SV (beide 17")
Elegante rondingen en kwaliteit materiaal
Elegante rondingen en kwaliteitsmateriaal
De basisplaat moet verwijderd worden onder het toetsenbord
De basisplaat kan pas verwijderd worden na losschroeven van het toetsenbord

De N73SV's zware en grote behuizing is op het eerste gezicht indrukwekkend. Uiteraard straalt de behuizing niet echt mobiliteit uit - de 3448 gram geeft een gevoel van robuustheid en hoge kwaliteit. Er is hierbij niets veranderd in vergelijking met de N73JQ, afgezien van een paar details. Het scherm zit niet langer achter een plexiglas plaat. Dit maakt echter niet zo veel uit, omdat het scherm toch hevig reflecteerd, met of zonder plaat.

Verder is alles hetzelfde. Het overgrote deel van de oppervlaktes zijn gemaakt van geborsteld aluminium (bovenkant, rond het toetsenbord, bij de luidsprekers). Het gebied onder het toetsenbord is gigantisch en kan nergens ingedrukt worden. De draaisterkte van het scherm is echter wel achteruit gegaan. Deze kan kan een bepaalde hoeveelheid draaien als je hem aan de hoeken oppakt. Het aluminium oppervlak kan geeft een beetje mee als je er met kracht op drukt in het midden.

De scharnieren zijn stevig en strak. Een flinke stop geeft de maximale openingshoek van 135 graden aan. Deze is goed genoeg voor gebruik op schoot.

De plastic onderkant kan niet ingedeukt worden, zelfs niet bij de ventilatie roosters. We vinden de twee HDD slots (1x500GB, 1x 2.5 inch SATA vrij), het geheugen (2 modules) en de WLAN module onder het grotere onderhoudsklepje. Deze kan echter alleen verwijderd worden als je alle schroeven in het toetsenbord los hebt gemaakt. Er is niet langer een derde RAM slot aanwezig, wat wel het geval was bij de N73JQ.

Verbindingsmogelijkheden

De 17.3 inch notebook heeft een hoop aansluitingen. Desondanks zijn er bepaalde behoeftes waarin niet wordt voorzien. Helaas is er maar een USB 3.0 poort. De andere drie zijn normale 2.0 poorten. eSATA, beschikbaar op de N73JQ, is verwijderd zonder vervanging. Vergelijkbare aansluitingen zoals iLINK zijn niet mogelijk omdat er geen ExpressCard slot aanwezig is.

De positie van de achterste aansluitingen (2x USB, LAN) zijn logisch geplaatst. Kabels voor HDMI of VGA nemen slecht één kant van het bureau in beslag. De analoge output is gecombineerd met de optische S/PDIF.

Geheugen gigant:
Geheugen gigant:
naast het eerse HDD slot,
naast het eerse HDD slot,
een tweede slot
een tweede slot
Voor: Geen interfaces
Voor: Geen interfaces
Links: BluRay ROM/DVD brander
Links: BluRay ROM/DVD brander
Achter: 2 USB 2.0s, Ethernet
Achter: 2 USB 2.0s, Ethernet
Rechts: Koptelefoon/SPDIF, microfoon, kaartlezer, draadloos aan/uit, HDMI, USB 3.0, eSATA/USB, VGA, Kensington, AC
Rechts: Koptelefoon/SPDIF, microfoon, kaartlezer, draadloos aan/uit, HDMI, USB 3.0, eSATA/USB, VGA, Kensington, AC

Communicatie

WLAN met de laatste draft-n is net zo standaard als een geïntegreerde Bluetooth module (3.0 +HS) en Gigabit Ethernet. Als  je een tv hebt hebt die Intel Wireless Display ondersteunt dan leveren de Centrino Wireless N 1000 adapter en de processor een draadloze video verbinding naar de televisie. De "My Wifi" technologie (Intel MWT) en een draadloos scherm moeten geïnstalleerd zijn om dit te kunnen.

Extra's

Er wordt geen recovery DVD voor Windows 7 Home Premium (64-bit) meegeleverd. Je kunt deze wel zelf maken met de AI Recovery Burner. LiteFrame, een tool voor het maken van afbeeldingen of video met een webcam, kan afbeeldingen maken met een resolutie van 1600x1200 pixels. De webcam heeft echter een gebrek aan helderheid in de deze resolutie en heeft een lange sluitertijd nodig voor een scherpe afbeelding. Hetzelfde geldt voor video's. die alleen in een lage resolutie kunnen worden opgenomen. De resultaten bij middelmatige resoluties zijn erg goed in daglicht. Maar er ontstaat ruis en strepen bij slechte lichtomstandigheden.

De uitrusting met tools: PowerDVD10 (creator), PowerDirector V8 (editor), MediaShow Espresso (converter) en Asus Video Magic (creator en brander) behoren tot de meegeleverde software (volledige versies). De gebruiker kan dus gelijk starten met het monteren en bewerken van video zonder extra kosten.

Garantie

Asus biedt 24 maanden garantie, met pick up & return service. Een uitbreiding tot drie jaar is beschikbaar voor 80 euro. Deze moet geactiveerd worden binnen 90 dagen.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

Wat betreft het toetsenbord, Asus heeft hier helaas geen verbeteringen aangebracht. Het blijft een vervelend toetsenbord, net als in de N73JQ. De tik is sponzig en zacht, door het toetsoppervlak. Daardoor is de duidelijke tiklengte niet effectief. De pijltjes toetsen zitten erg dicht tegen elkaar aan, ondanks de overvloed aan ruimte.

Hot Keys

De multimedia toetsen links van het toetsenbord zorgen voor snelle bediening tijdens films. Naast de gebruikelijke play/stop/fast foward/rewind knoppen vind je hier ook de volume knoppen. De toetsen lichten op afhankelijk van de toestand. Er zit ook een knop boven de hotkeys waarmee je de energie modes in kunt stellen (silent, office, etc.).

Touchpad

De muisvervanger is gemaakt van hard plastic met een lichte textuur. Het oppervlak is gevoelig tot de randen. Het touchpad heeft geen verticale of horizontale scroll bar. Scrollen is wel mogelijk via multi-touch gestures. Geïntegreerde scroll balken zijn dus niet langer vereist.

De toetsen klikken zachtjes na een lastig te overbruggen drukpunt. Helaas is het geluid hard genoeg om na een tijdje vervelend te worden.

Toetsenbord
Toetsenbord
Numeriek keypad
Numeriek keypad
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

Het 17.3 inch scherm kan de hoge verwachtingen alleen waarmaken met een goede helderheid. Het scherm heeft een resolutie van 1600x900 pixels (WXGA++; 16:9). Als je een duidelijk geordende desktop nodig hebt, werkt deze resolutie prima. Het scherm heeft een zwakke plek met een contrast van slechts 163:1.

Het glare type maakt het zwakke contrast optisch wat minder erg. Daardoor wordt er ook een acceptabele kleurindruk gecreëerd. Het scherm is niet bruikbaar voor professionele afbeelding bewerkers aangezien het kleurspectrum niet eens sRGB (t) aankan.

ICC Asus N73SV vs AdobeRGB(t)
ICC Asus N73SV vs AdobeRGB(t)
ICC Asus N73SV vs sRGB(t)
ICC Asus N73SV vs sRGB(t)
ICC Asus N73SV vs Vaio EB4X FHD(t)
ICC Asus N73SV vs Vaio EB4X FHD(t)
228
cd/m²
223
cd/m²
221
cd/m²
224
cd/m²
232
cd/m²
230
cd/m²
225
cd/m²
238
cd/m²
227
cd/m²
Helderheidsverdeling
SAMSUNG LTN173KT01000
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 238 cd/m² Gemiddelde: 227.6 cd/m²
Helderheidsverdeling: 93 %
Helderheid in Batterij-modus: 232 cd/m²
Contrast: 163:1 (Zwart: 1.42 cd/m²)

De helderheid van het 17.3 inch scherm is adequaat. De gemiddelde helderheid is 228 cd/m2. Gossen's Mavo Monitor meet zelfs 232 cd/m2. Hierdoor komt de verlichting uit op een evenwijdige 94 procent. Gebruikers hebben binnenshuis een helderheid van maximaal 150 cd/m2.

Als je de Asus N73SV in de zon zet dan moet je een plekje vinden waar je de reflecties ontwijkt. Onze foto's zijn genomen bij bewolking en maximale helderheid. Het resultaat is goed te doen aangezien het scherm niet gedimd wordt in batterij modus. De reflecties kunnen echter erg irritant zijn afhankelijk van de omstandigheden.

Vanaf de zijkant, zon
Vanaf de zijkant, zon
Vanaf de zijkant, zon
Vanaf de zijkant, zon
Vanaf de zijkant, zon
Vanaf de zijkant, zon

We kunnen horizontaal tot 60 graden van de voorkant afwijken. De kleuren beginnen dan te inverteren. De helderheid blijft constant en letters blijven leesbaar tot 70 graden. Het negatieve effect begint verticaal vanaf 15 graden. De ergste restricties waren als je van boven of beneden vanaf de zijkant kijkt. Het is dus niet zo'n goed idee om meerdere mensen voor het scherm te zetten. We hebben de kijkhoeken weergegeven in een video.

Kijkhoeken: Asus N73SV-V1G-TY282V
Kijkhoeken: Asus N73SV-V1G-TY282V

Prestaties

De Intel Core i5-2410M (2x2.3 GHz) heeft een turbo snelheid van 2.9 GHz. De 2011 Intel Cores kunnen hun kloksnelheid verhogen tot boven de standaardsnelheid met "Dynamic Range @ Turbo Frequency Limits" als de koeling dat aankan en de temperatuur niet te hoog wordt.

De Nvidia GeForce GT 540M (1024 MB) is niet alleen verantwoordelijk voor de 3D berekeningen. De grafische chip, HD Graphics 3000, in de i5 processor neemt de grafische berekeningen over als Nvidia Optimus de grafische kaart uitzet. Er is 4GB RAM aanwezig, in de vorm van één 4096 MB module.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Moderbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie GPUZ Geforce GT 540M
Systeeminformatie GPUZ Intel HD 3000
DPC Latency Checker: Idle, geen latencies
DPC Latency Checker: WLAN aan/uit, korte latencies
 
Systeeminformatie: Asus N73SV-V1G-TY282V

Waar is de 2410M (2x2.3 GHz) toe in staat in vergelijking met de 2010 i5 generatie? De 2410M haalt een goede score van 4607 punten in de single core test (Cinebench R10 single 64-bit). Een hoger geklokte i5-460M (2x2.53 GHz, Turbo 2.8 GHz) met 3939 wordt dan ook verslagen (bijv. Acer Aspire 3820TG, 13.3 inch)

Als je video decodeert met Video Magic heb je baat van de multi-threading technologie met een hogere kloksnelheid. De 2410M haalt 9791 punten in de test. De i5-460M (4 threads) uit 2010 wordt duidelijk verslagen: 8060 tot 8342 punten (Acer Aspire 5820TG). Ter vergelijking, het nieuwe zustermodel, de i5-2520M (4 threads) haalt slechts een marginaal betere score met 10128 punten (Cinebench R10 Multi 64bit).

4.7
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.7
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.8
Cinebench R10 Shading 64Bit
5429 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
9791 Points
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4607 Points
Cinebench R10 Shading 32Bit
5447
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
8006
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3700
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
25.02 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.6 Points
Help
PCMark Vantage Result
5775 punten
Help

PCMark Vantage noteert 5775 punten. Dat is ongeveer evenveel als de i5-460M systemen uit 2010 (tot 6000 punten, zoals de Acer Aspire). De systeem-score hangt maar een klein beetje af van de grafische kaart. Dus, de sterke GeForce GT 540M heeft nauwelijks effect met zijn 7902 3DMark06 score. Het is vaak de harde schijf die de bottleneck vormt. PCMark Vantage scores van 10000 tot 14000 punten zijn onmogelijk zonder SSD (flash geheugen voor de harde schijf). Zoals bijvoorbeeld de Schenker XMG A701 met 14285 punten.

3DMark 03 Standard
20802 punten
3DMark 05 Standard
15690 punten
3DMark 06 Standard
7902 punten
3DMark Vantage P Result
4179 punten
3DMark 11 Performance
979 punten
Help
Seagate Momentus 5400.6 ST9500325AS
Overdrachtssnelheid Minimum: 6.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 76.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 58.1 MB/s
Toegangstijd: 20 ms
Pieksnelheid: 67.3 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Zoals al gezegd kun je geen daverende prestaties verwachten door de conventionele harde schijf. PCMark Vantage's HDD sub score is slechts 3350 punten. Snelle 7200 rpm harde schijven halen tot 4000 punten. SSD's zitten in een compleet andere regio (20000 tot 36000(!) punten). Zo haalt de XMG A701 met een Intel 510 Series X-25M Elm Crest 36720 punten (HDD sub score). De harde schijf (500GB) van Seagate leest met slechts 58 MB/s in sequential read (HD Tune). Nogmaals ter vergelijking met de Elm Crest SSD: deze heeft een leessnelheid van 302 MB/s.

HD-Tune 58 MB/s leessnelheid
HD-Tune 58 MB/s leessnelheid
Crystal Disk Mark 75 MB/s leessnelheid
Crystal Disk Mark 75 MB/s leessnelheid

Game prestaties

Wie wir testen - Leistung

De GeForce GT 540M (1024 MB DDR3) behoort tot de betere GPU's. De chip is gebaseerd op de GF108 core (Fermi) en ondersteund DirectX11 en GDDR5 geheugen. Zoals gewoonlijk is echter het goedkopere DDR3 geïnstalleerd. Deze is geklokt op 900/900 Mhz (core/geheugen) wat in de hogere regionen valt. Acer gebruikt bijvoorbeeld 800 Mhz (Aspire 5742G). De GPU ondersteunt Optimus en kan uitgeschakeld worden ten gunste van de Intel HD 3000.

Synthetische Benchmarks

3DMark2006 (1280x1024) registreert een sterke 7902 punten. Een Radeon HD 6850M (~9700) met hetzelfde geheugen, kan dit verslaan. De HD 6550 en 6650 (~7515), de naaste concurrentie, worden nipt verslagen. De score van de 3DMark Vantage (4179p) is ook beter dan de HD 6550M (3700p). 3DMark11 noteert 979 punten. De HD 6550M (1107p) en zelfs de oudere HD 5650 (1024p) doen het hier beter.

Risen (2009)

De 900 MHz kloksnelheid doet de GT540M veel goed. Niet lang geleden stond er een maximum van 24 fps genoteerd in de database met een i5-450M met hoge details. Nu is dat ten minste 27 fps. Dit grafische avontuur is goed speelbaar met een mix van hoge en medium details.

Risen
 ResolutieInstellingenWaarde
 1366x768all on/high, 4xAF26.8 fps
 1024x768all on/med, 2xAF38.7 fps
  Your browser does not support the canvas element!

StarCraft 2

Dit real time strategy spel kan soepel gespeeld worden op hoge details als je de resolutie niet op 1600x900 zet. Anders daalt de framerate tot 22 fps. 33 fps is ongeveer 20% beter dan de Radeon HD 6650M en 6550M konden bieden (echter wel met een oudere i5-480M of een vergelijkbare processor)

StarCraft 2
 ResolutieInstellingenWaarde
 1360x768high32.7 fps
 1360x768medium46 fps
  Your browser does not support the canvas element!

Gaming Oordeel

Onze snelle trip in de wereld van de games toont de GeForce GT 540M (@900 MHz) als een sterke metgezel. Als je de resolutie niet instelt op de maximale 1600x900 en antialiasing laag houdt dan kun je de laatste games spelen met medium en high details (1366x786). De N73SV is desondanks niet echt een sterke gamer. Je zult ten minste een GeForce GT 445M/GT 555M of een Radeon HD 5850/HD 6850 nodig hebben als je altijd de nieuwste games wilt kunnen spelen.

lage gem. hoge ultra
Risen (2009) 38.7 26.8 fps
StarCraft 2 (2010) 46 32.7 fps

Emissies

Ventilatierooster
Ventilatierooster

Systeem Geluid

Niemand wil gestoord worden door een lawaaierige ventilator. Asus lost het hitte probleem voorbeeldig op. Het systeem geluid komt niet boven de 35.2 dB(A) tijdens normale belasting zoals het spelen van een computer game. Als je alleen op het internet zit of Word gebruikt dan zul je de ventilator helemaal niet horen met 31.7 dB(A). De ventilator is nooit helemaal inactief maar het geluid is extreem zacht.

Zelfs een stress test kan het geluidsniveau niet over de 35.6 dB(A) tillen. De ventilator draait constant, maar is nooit irritant. De lees- en schrijfkoppen van de harde schijf zijn niet hoorbaar omdat deze zachter zijn dan het normale geluidsniveau van de ventilator (32 dB(A), zonder belasting).

Geluidsniveau

Onbelast
31.2 / 31.4 / 31.4 dB (A)
HDD
31.7 dB (A)
DVD
39.6 / dB (A)
Belasting
35.2 / 35.6 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)
Stress test: Temperatuur data van HWinfo zijn schattingen.
Stress test: Temperatuur data van HWinfo zijn schattingen.

Temperatuur

De grote behuizing heeft een hoop ruimte voor het verdelen van de warmte. De gemiddelde temperatuur van de onderkant is 25 graden Celsius als je kantoor taken uitvoert. Het gebied onder het toetsenbord blijft koel met een temperatuur van 24 graden.

De overtollige hitte in de stress test veranderd de temperaturen slechts minimaal. De infrarood thermometer meet slechts 31 graden aan de bovenkant tijdens maximale CPU/GPU belasting. Het gebied onder het toetsenbord wordt ook hier niet warmer dan 24 graden. Aan de onderkant is de temperatuur alleen bij de ventilator iets warmer: 38 graden.

Max. Belasting
 31.2 °C28.8 °C25.3 °C 
 24.2 °C27 °C26.1 °C 
 20.6 °C21 °C23.5 °C 
Maximum: 31.2 °C
Gemiddelde: 25.3 °C
24.9 °C30.5 °C37.5 °C
24.3 °C26.6 °C24.7 °C
24.6 °C21.6 °C21.9 °C
Maximum: 37.5 °C
Gemiddelde: 26.3 °C
Stroomadapter (max.)  48.9 °C | Kamertemperatuur 18.1 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 25.3 °C / 78 F, compared to the average of 31 °C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(+) The maximum temperature on the upper side is 31.2 °C / 88 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 °C for the class Multimedia.
(+) The bottom heats up to a maximum of 37.5 °C / 100 F, compared to the average of 38.9 °C / 102 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 25.4 °C / 78 F, compared to the device average of 31 °C / 88 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 25.7 °C / 78.3 F and are therefore cool to the touch.
(+) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 29 °C / 84.2 F (+3.3 °C / 5.9 F).

Luidsprekers

Asus heeft zijn eigen audio standaard, "Sonic Master' in samenwerking met Bang & Olufsen. Alle apparaten van de N serie zouden hiermee erg goed laptopgeluid voort moeten brengen. Volgens Asus heeft de N73SV een 11 watt versterker (3 watt is standaard). Onze N73SV heeft geen subwoofer. Er zitten twee stereo luidsprekers met grote membranen onder de zilveren strip boven het toetsenbord.

De midden- en hoge tonen zijn uitstekend vanwege de balans. Muziek en spraak zijn kristalhelder hoorbaar, ongeacht of we voor, naast of achter de laptop staan. Het enige minpunt: de bastonen zijn gefingeerd, maar niet zo krachtig als een notebook met een subwoofer heeft bewezen dat mogelijk is (bijv. de Asus N71JV, Asus G73JH). De geluidskwaliteit van de N73JQ is behouden.

Bang & Olufsen ICEpower
Bang & Olufsen ICEpower
Luidsprekers onder het massieve geperforeerde aluminium
Luidsprekers onder het massieve geperforeerde aluminium
Media & volume knoppen
Media & volume knoppen

Batterijduur

17 inch laptop hebben normaal gesproken niet zo'n geweldige batterijduur. De N73SV doet het op dit vlak iets beter dan gemiddeld. De 56 watt batterij helpt hierbij mee (5200 mAh). Daarnaast is het verbruik van 17 tot 24 watt erg goed voor de 17 inch categorie.

Zonder belasting houdt de batterij het vijf uur (281 minuten) uit. De 17 incher haalt een goede vier uur (244 minuten) als je surft via WLAN. Je kunt met 207 minuten (3:27 uur) makkelijk onderweg een lange film afspelen. De voorganger, Asus N73JQ, kon hier niet eens bij in de buurt komen. De reden is de quad core CPU, 47 Wh en een verbruik van 19-29 watt zonder belasting. De WLAN batterijduur was 2 uur.

56 Wh lithium ion, 5200 mAh, 6 cellen
56 Wh lithium ion, 5200 mAh, 6 cellen
WLAN internetten: 244 min.
WLAN internetten: 244 min.
Zonder belasting: 281 min.
Zonder belasting: 281 min.
DVD : 207 min.
DVD : 207 min.
Onder belasting: 81 min.
Onder belasting: 81 min.
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 41min
Surfen met WLAN
4h 04min
DVD
3h 27min
Belast (maximale helderheid)
1h 21min

Het (voor een quad-core) lage verbruik van 17,4 watt zonder belasting (zonder belasting, minimum) bevestigt de goede batterijduur voor kantoorwerk. Het verbruik klimt echter al snel naar 24,5 watt in de 'high performance' modus (wireless aan, maximale helderheid, zonder belasting). Dit is nog steeds minder dan de Asus N73JQ-TZ087V (740QM, 19,3 tot 29,5 watt) aan stroom vraagt.

Aan de andere kant heb je het verbruik onder belasting. De N73SV is gulzig met een verbruik van 93 watt in de CPU en GPU stress test (Prime93, Furmark). Hij vraagt slechts 67 watt (@3DMark2006: 64 watt) als alleen de GT 540M aan het rekenen is (Furmark). Het kan dus voorkomen dat de 90 watt adapter overbelast raakt in extreme gevallen. Gelukkig blijft de temperatuur van de adapter met 49 graden binnen de limiet tijdens praktisch gebruik. De speelruimte van de stroomvoorziening blijkt genoeg te zijn. Zoals al vernoemd komt het verbruik tijdens het gamen niet boven de 70 watt.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.6 / 0.3 Watt
Inactiefdarkmidlight 17.4 / 22.5 / 24.5 Watt
Belasting midlight 64.1 / 93 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 960

Samenvatting

Asus heeft met de N73SV V1G-TY282V een multimedia machine in zijn arsenaal die net als zijn voorganger, de N73JQ, getuigd van geweldig vakmanschap. Dat geldt echter niet voor het toetsenbord, die nog steeds erg meeveert en daarmee een groot nadeel is voor een verder fabuleuze 17 incher.

De laptop scoort punten met zijn akoestiek (Bang & Olufsen), de ergonomie en de goede batterijduur van vier tot vier en een half uur. Het is zoals gebruikelijk niet makkelijk om de laptop buiten te gebruiken vanwege het extreem reflecterende scherm.

Het contrast-zwakke WXGA++ scherm (1600x900) past niet bij een dure 17 inch multimedia laptop. Het contrastrijke Full HD scherm (1920x1080) van zijn voorganger, de N73JQ, was beter geschikt voor films, foto's en games met zijn stabiele horizontale kijkhoeken.

Asus N73SV-V1G-TY282V: Goede afwerking en het beste geluid ontmoeten goede mid-range technologie
Asus N73SV-V1G-TY282V: Goede afwerking en het beste geluid ontmoeten goede mid-range technologie
Onder de loep: Asus N73SV-V1G-TY282V
Onder de loep: Asus N73SV-V1G-TY282V

Specificaties

Asus N73SV-V1G-TY282V (N73SV Serie)
Processor
Intel Core i5-2410M 2 x 2.3 - 2.9 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 540M - 1024 MB, Core: 900 MHz, Geheugen: 900 MHz, DDR3, ForceWare 265.96
Geheugen
4096 MB 
, 1x4096MB PC3-10600S
Beeldscherm
17.3 inch 16:9, 1600 x 900 pixel, SAMSUNG LTN173KT01000, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM65
Opslag
Seagate Momentus 5400.6 ST9500325AS, 500 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC269 @ Intel Cougar Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: line out, microfoon, Card Reader: SD/MMC/MS/MS Pro
Netwerkmogelijkheden
Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel WiFi Link 1000 BGN (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 3.0+HS
Optische drive
Slimtype BD E DS4E1S
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 40 x 391 x 266
Batterij
56 Wh Lithium-Ion, 5200mAh 6 cells
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 2.0MP
Bijkomende functionaliteiten
24 Maanden Garantie, WLAN aan/uit knop, 90W AC adapter, Bang & Olufsen ICEpower
Gewicht
3.448 kg, Voeding: 360 g
Prijs
899 Euro

 

Als je op zoek bent naar een high-end woonkamer notebook,
Als je op zoek bent naar een high-end woonkamer notebook,
De sponzige toetsen zijn bruikbaar voor een aantal mailtjes.
De sponzige toetsen zijn bruikbaar voor een aantal mailtjes.
De webcam brengt Skype telefonie tot leven.
De webcam brengt Skype telefonie tot leven.
De capaciteit van 56 watt zorgt voor een lange batterijduur.
De capaciteit van 56 watt zorgt voor een lange batterijduur.
De onderkant heeft een grote onderhoudsklep.
De onderkant heeft een grote onderhoudsklep.
Het toetsenbord moet eerst verwijderd worden om bij de binnenkant te kunnen.
Het toetsenbord moet eerst verwijderd worden om bij de binnenkant te kunnen.
Hier zat bij de N73JQ (voorganger) een RAM slot, dat nu ontbreekt.
Hier zat bij de N73JQ (voorganger) een RAM slot, dat nu ontbreekt.
De Asus N74JQ had drie RAM slots.
De Asus N74JQ had drie RAM slots.
Bij de laptop wordt alleen een driver DVD geleverd. Je zult dus zelf een recovery DVD moeten branden.
Bij de laptop wordt alleen een driver DVD geleverd. Je zult dus zelf een recovery DVD moeten branden.
De zware 90 watt adapter (360 gram) voorziet...
De zware 90 watt adapter (360 gram) voorziet...
...de laptop adequaat van een maximaal verbruik van 93 watt (stress test).
...de laptop adequaat van een maximaal verbruik van 93 watt (stress test).
ASUS N73SV-V1G-TY282V: Goede afwerking.
ASUS N73SV-V1G-TY282V: Goede afwerking.
ASUS N73SV-V1G-TY282V: Goede stabiliteit.
ASUS N73SV-V1G-TY282V: Goede stabiliteit.
Films kunnen afgespeeld worden via de media balk.
Films kunnen afgespeeld worden via de media balk.
Uitbreidingen zijn niet mogelijk door het gebrek aan ExpressCard 34/54.
Uitbreidingen zijn niet mogelijk door het gebrek aan ExpressCard 34/54.
De N73 heeft passende interfaces voor een woonkamer of bureau (USB 3.0, HDMI).
De N73 heeft passende interfaces voor een woonkamer of bureau (USB 3.0, HDMI).
dan wordt je misschien wel fan van de N serie van Asus.
dan wordt je misschien wel fan van de N serie van Asus.
De superieure prestaties worden helaas niet geleverd door de grafische kaart en de processor.
De superieure prestaties worden helaas niet geleverd door de grafische kaart en de processor.
De 17 incher heeft een midrange Core i5-2410M CPU en een GeForce GT 540M grafische kaart.
De 17 incher heeft een midrange Core i5-2410M CPU en een GeForce GT 540M grafische kaart.
De 17 incher is taboe voor mobiele gebruikers met zijn zware 3,45 kilogram behuizing.
De 17 incher is taboe voor mobiele gebruikers met zijn zware 3,45 kilogram behuizing.
De reflectieve glare zorgt ook voor veel irritaties buitenshuis.
De reflectieve glare zorgt ook voor veel irritaties buitenshuis.
De N73SV kan soms wel buiten gebruikt worden dankzij zijn redelijk goede helderheid.
De N73SV kan soms wel buiten gebruikt worden dankzij zijn redelijk goede helderheid.
De bezitter van een N73SV kan opscheppen met zijn echte kracht.
De bezitter van een N73SV kan opscheppen met zijn echte kracht.
Asus heeft een audio concept  ontwikkeld met Bang & Olufsen (Denemarken).
Asus heeft een audio concept ontwikkeld met Bang & Olufsen (Denemarken).
Beide luidsprekers hebben een vol geluid (zonder subwoofer), iets wat nauwelijks voorkomt bij notebooks.
Beide luidsprekers hebben een vol geluid (zonder subwoofer), iets wat nauwelijks voorkomt bij notebooks.
Zeer solide afwerking
Zeer solide afwerking
en de haptisch prettige materialen zorgen ervoor dat de N serie
en de haptisch prettige materialen zorgen ervoor dat de N serie
zich onderscheidt van de goedkopere K serie (ook 17 inch, CPU, GPU identiek)
zich onderscheidt van de goedkopere K serie (ook 17 inch, CPU, GPU identiek)
ASUS N73SV-V1G-TY282V:Maar helaas een sponzig toetsenbord.
ASUS N73SV-V1G-TY282V:Maar helaas een sponzig toetsenbord.

Vergelijkbare Notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Samsung RC730-S05DE notebook
GeForce GT 540M, Core i7 2630QM

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Packard Bell EasyNote NX69-HR-127GE Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M, 14", 2.089 kg
Testrapport Acer Aspire 5830TG Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M, 15.6", 2.45 kg
Testrapport Dell XPS 15 notebook (i5-2410M & GT 540M)
GeForce GT 540M, Core i5 2410M, 15.6", 2.96 kg
Testrapport Medion Akoya P6630 (MD 89560) notebook
GeForce GT 540M, Core i3 390M, 15.6", 2.7 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Links

Vergelijk prijzen

Pro

+Zeer goed geluid
+Goede processor prestaties
+Goede 3D prestaties
+Altijd koel
+Hoge kwaliteit
+Erg stil
+BluRay drive
+Twee slots voor harde schijven
+USB 3.0
+LAN+USB aan de achterkant
 

Contra

-Erg zwaar
-Sponsachtige toetsen
-Laag contrast
-TFT niet geschikt voor buiten
-Geen ExpressCard54/34

In het kort

Wat we goed vinden

Een aluminium afwerking van hoge kwaliteit en goede stabiliteit op alle gebieden. Tweede HDD slot voor opslagcapaciteit- of SSD-uitbreidingen.

Wat we jammer vinden

Dat het slechte toetsenbord en het zwakke scherm een anders goed ontworpen laptop verpesten.

Wat ons verrast

Hoe lang tegenwoordig de batterijduur van een 17 inch notebook kan zijn.

De concurrentie

Notebooks met goed geluid (normaal gesproken Full HD). Asus N73JQ: de voorganger, FHD; MSI GT660R-i7488BLW7P: subwoofer; Asus G73JH: subwoofer; Acer Aspire 8943G: quad core krachtige machine met vier luidsprekers plus subwoofer; Toshiba Qosmio X500-121: 2.1 Systeem; Dell XPS 15-L502x: 2.1 systeem; Apple Macbook Pro 15 inch 2011-02 MC723LL/A: 2.1 systeem.

Eindoordeel

Asus N73SV-V1G-TY282V - 20-05-2011 v2(old)
Sebastian Jentsch

Behuizing
94%
Toetsenbord
72%
Aanwijsapparaat
80%
Aansluitmogelijkheden
76%
Gewicht
64%
Batterij
78%
Beeldscherm
68%
Gaming-performance
84%
Applicatie-performance
89%
Temperatuur
95%
Luidheid
92%
Extra punten
85%
Gemiddelde
81%
82%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Asus N73SV Notebook
Sebastian Jentsch, 2011-06-16 (Update: 2013-06- 6)