Notebookcheck

Testrapport Acer Aspire 5742G Notebook (GT 540M)

Sebastian Jentsch (vertaald door Luc Peters), 16-02-2011

Geforce koopje. Acer plaatst interessante hardware in een laaggeprijsde notebook die verkrijgbaar is vanaf €699. De nieuwste GeForce GT 540M treffen we nog steeds nauwelijks aan in notebooks en ook acht Gigabyte aan RAM geheugen kom je niet elke dag in een notebook tegen. Biedt deze notebook super prestaties voor weinig geld?

Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk: GeForce GT 540M met Optimus en Core i5-450M plus 8192 MB RAM geheugen
Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk: GeForce GT 540M met Optimus en Core i5-450M plus 8192 MB RAM geheugen

Een saaie notebook met interessante hardware. Dat is wat we dachten toen we de configuratie van de Aspire 5742G-458G64Mnkk bekeken. Een Core i5-450M met 8 GB RAM geheugen en een krachtige Nvidia GeForce GT 540M. Dankzij Nvidia's Optimus technologie is het mogelijk om te switchen tussen de GT 540M en de geïntegreerde Intel HD om zo energie te besparen. 

Deze notebook met prima hardware is verkrijgbaar vanaf €699. Een voor gaming geschikt koopje of een opgepepte budget notebook? Hoe zit het met warmteontwikkeling en geluidsproductie door de krachtige hardware? Als Acer investeert in de grafische kaart en RAM geheugen, waar is dan op bespaard? Zijn de gaming prestaties van de GeForce GT 540 vergelijkbaar met die van de nieuwe Radeon HD 6550M of de oudere HD 5650?
De antwoorden op al deze vragen lees je in dit gedetailleerde testrapport.

 

Behuizing

Stevige behuizing...
Stevige behuizing...
...gemaakt van plastic met een textuur.
...gemaakt van plastic met een textuur.
Een strak, basic design.
Een strak, basic design.

De behuizing van de Aspire 5740G is geschikt voor zowel mobiel gebruik als gebruik aan een bureau. Je handen worden getrakteerd op een plezierig mat en van textuur voorzien oppervlak. Vingerafdrukken hebben dus geen enkele kans. Je zult ze alleen aantreffen op de glimmende rand rond het scherm. 

De behuizing is stevig genoeg en maakt een duurzame indruk met goed afgewerkte openingen. Met beide handen kunnen we de behuizing wel buigen en het gebied rechtsonder het toetsenbord kan een beetje ingedrukt worden. Het toetsenbord zelf buigt duidelijk door onder lichte druk. De onderzijde kan op bepaalde plaatsen, met name rond de ventilatiegaten, met een vinger ingedrukt worden. Het grote cover aan de onderzijde biedt toegang tot de belangrijkste componenten. Wanneer je het verwijdert, kun je de harde schijf, het RAM geheugen en de WLAN (mini PCIe) module vervangen. 

Het schermcover verbuigt duidelijk wanneer we de notebook aan de hoeken van het scherm optillen. Toch maakt het schermcover door het harde materiaal met veel grip een stevige indruk. De anti-slip textuur maakt hem ook geschikt voor dagelijks gebruik.

De batterij kan worden verwijderd als je permanent aan een bureau  werkt. Daarbij blijft geen zichtbare opening over en de notebook blijft stabiel staan, omdat er geen pootjes op de batterij zitten. De batterij zit overigens zeer stevig vast, maar kan wel gemakkelijk uit de behuizing worden verwijderd. 

De scharnieren houden het scherm stevig in positie, waardoor het nauwelijks wiebelt. Ze zijn zo strak afgesteld dat we beide handen nodig hebben om het scherm te openen. De scharnieren zelf zijn ook erg stevig gemonteerd. De ruime, maximale openingshoek van 160 graden is meer dan voldoende voor gebruik op schoot. 

Connectiviteit

LAN, HDMI, USB 2.0, analoge audio
LAN, HDMI, USB 2.0, analoge audio

De Aspire 5742G beschikt over een beperkt aantal poorten om externe apparatuur aan te sluiten. eSATA, ExpressCard slot of FireWire ontbreken allemaal.

Een extern beeldscherm, of zelfs een TV, kan aangesloten worden via HDMI. Er zijn slechts drie USB poorten, maar de plaatsing van deze poorten aan zowel de linker- als rechterkant is niet echt logisch. Links- als rechtshandigen hebben dus een even groot nadeel bij het gebruik van een externe muis. USB kabels, maar ook HDMI of VGA kabels kunnen het gebruik van een muis lastig maken

Poorten aan de achterzijde, of in ieder geval meer naar achteren, zouden handiger zijn geweest. De verzonken scharnieren zorgen er echter voor dat er aan de achterzijde geen poorten geplaatst kunnen worden, zoals dat wel vaker bij notebooks voorkomt. Alle poorten, inclusief die voor stroom, bevinden zich dus aan de zichtbare zijkanten. 

Voorzijde: 2-in-1 kaartlezer (SD, MMC)
Voorzijde: 2-in-1 kaartlezer (SD, MMC)
Linkerzijde: stroomaansluiting, VGA, Ethernet, HDMI, USB 2.0, microfoon, hoofdtelefoon
Linkerzijde: stroomaansluiting, VGA, Ethernet, HDMI, USB 2.0, microfoon, hoofdtelefoon
Achterzijde: geen poorten
Achterzijde: geen poorten
Rechterzijde: 2x USB 2.0, DVD brander, Kensington slot
Rechterzijde: 2x USB 2.0, DVD brander, Kensington slot

Communicatie

De Atheros AR5B97 draadloze module ondersteunt de snelste standaard van WLAN, namelijk draft-n. Er is echter geen Bluetooth 3.0 module ingebouwd, zoals in veel andere notebooks wel. De ingebouwde Broadcom NetLink Gigabit Ethernet adapter maakt het mogelijk om de Aspire 5742G thuis aan de Gigabit switch te hangen.

Accessoires

De gebruiker zal zelf met Acer's Recovery Manager herstelschijven voor Windows moeten maken. Het bureaublad is niet bezaaid met voorgeïnstalleerde software en links (Acer GameZone, accessoires shop, registratie, updater). De telkens verschijnende herinneringen van Norton Internet Security en Acer registratie gaan na een tijdje wel vervelen.

Garantie

Acer biedt 24 maanden bring-in garantie. Je zult de notebook dus op eigen kosten op moeten sturen. Voor €90 kun je Acer's Advantage garantieuitbreiding aanschaffen, die de garantie naar 3 jaar uitbreid. Je krijgt dan wel on-site service gedurende de gehele garantie.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

De toetsen trakteren je vingers op een duidelijk drukpunt en een aanslag van gemiddelde lengte. Afhankelijk van de positie is de aanslag meer of minder sponzig (meest voelbaar aan linker- en rechterkant). Dit zorgt voor een gedempt gevoel.

Acer voorziet in een compleet numeriek gedeelte, wat een pluspunt is voor zakelijke gebruikers. De cursortoetsen zijn echter maar half zo groot als de andere toetsen en ze zijn gescheiden van de linker shift-toets door een lege ruimte. Hierdoor is blind typen geen enkel probleem.

Touchpad

Het touchpad is een Elan Smart Pad (v 5.2). Het oppervlak is glad en het touchpad is snel en accuraat in gebruik. Er is geen gemarkeerd horizontaal scroll gebied, maar de verticale scrollbalk is wel aangegeven. De mogelijkheid om horizontaal te scrollen scrollen is overigens wel standaard ingeschakeld. 

De muisknoppen maken een redelijk hard, maar gedempt geluid. Er is niet veel kracht nodig om de knoppen in te drukken en ze leveren een goede feedback. Over het algemeen maakt het touchpad, dat ook aan de randen gevoelig is, een goede indruk op ons. Wel vinden we de muisknoppen iets te stijf voor een perfect office touchpad (korte aanslag). 

Toetsenbord
Toetsenbord
Numeriek gedeelte
Numeriek gedeelte
Cursortoetsen
Cursortoetsen
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

Het reflecterende LG beeldscherm (type LP156WH2-TLEA) heeft een resolutie van 1366x768 pixels. Deze WXGA resolutie is aan de lage kant voor een 15.6 inch notebook, maar wel acceptabel. De GT 540M is sowieso niet in staat om recente games op hogere resoluties weer te geven. De resolutie komt daarnaast dichtbij een 16:9 verhouding. Office gebruikers zullen iets minder blij zijn met het scherm, omdat ze vaak vanwege reflecties voorkeur geven aan een mat beeldscherm.

Het LG scherm is op alle gebieden zeer gemiddeld, maar dat is normaal in de klasse van budget multimedia notebooks. Het begint al met een laag contrast van 178:1. Op het oog lijkt het glossy scherm de kleuren wel iets op te fleuren, maar het eindoordeel staat al vast: kleuren zien er niet echt contrastrijk en levendig uit en zwart wordt niet weergegeven als diep zwart. 

Bovendien is het scherm door het beperkte kleurbereik niet geschikt voor professioneel gebruik. We hebben het kleurbereik van dit scherm vergeleken met de AdobeRGB (t) en sRGB (t) standaard en met dat van het goede beeldscherm in de Sony Vaio EB3Z1E (t).

 

Aspire 5742G vs. AdobeRGB (t)
Aspire 5742G vs. AdobeRGB (t)
Aspire 5742G vs. sRGB (t)
Aspire 5742G vs. sRGB (t)
Aspire 5742G vs. Vaio EB3Z1E (t)
Aspire 5742G vs. Vaio EB3Z1E (t)
226
cd/m²
217
cd/m²
210
cd/m²
221
cd/m²
223
cd/m²
207
cd/m²
225
cd/m²
218
cd/m²
210
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 226 cd/m² Gemiddelde: 217.4 cd/m²
Helderheidsverdeling: 92 %
Helderheid in Batterij-modus: 223 cd/m²
Contrast: 178:1 (Zwart: 1.25 cd/m²)

De helderheid is zeer gelijkmatig over het gehele beeld verdeeld (92%). Met het blote oog zijn er dus ook geen helderdere plekken waar te nemen. De helderheid zelf is met een gemiddelde van 217 cd/m2 ook goed.

Het scherm van de Aspire 5742G is ongeschikt voor gebruik buitenshuis. Dat komt door de duidelijke reflecties op het glossy beeldoppervlak. De redelijk goede helderheid kan daar niets aan veranderen, al doet hij wel zijn best. Het beeld wordt eigenlijk ook niet echt donkerder in direct zonlicht, want het zijn voornamelijk de reflecties die het beeld belemmeren.

Frontaal aanzicht, zon in de rug
Frontaal aanzicht, zon in de rug
Frontaal aanzicht, zon in de rug, reflecties
Frontaal aanzicht, zon in de rug, reflecties
Frontaal aanzicht, zonlicht vanaf rechts
Frontaal aanzicht, zonlicht vanaf rechts

Horizontaal kunnen we tot 40 graden afwijken van de ideale kijkhoek. Vanaf dat punt wordt het beeld donkerder en veranderen de kleuren. Bij de verticale kijkhoek treden deze effecten al op vanaf de minimale afwijking van 15 graden. Ook dan wordt het beeld donker en zien kleuren er niet meer normaal uit. We hebben het meest last van deze effecten als we op het beeld neerkijken of vanaf de zijkant kijken. Als je met meer mensen een film of foto's wilt kijken, zullen er dus altijd personen zijn het beeld niet goed kunnen zien. 

Kijkhoeken: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk
Kijkhoeken: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk

Prestaties

Afhankelijk van het model is de Acer Aspire 5742G verkrijgbaar met een Intel Core i3-370M (2.4 GHz), een Core i5-460M (2.53 GHz) of i5-540M CPU, zoals in ons testmodel. Deze laatste heeft een standaard kloksnelheid van 2.4 GHz. De CPU wordt dankzij Turbo Boost automatisch overklokt tot 2.66 GHz wanneer dat nodig is. Beide cores van de i5-450M kunnen bovendien dankzij HT (Hyper Threading) in totaal vier processen simultaan verwerken. Tot slot heeft de i5-450M een TDP van 35 Watt en hij is van 32 nm formaat.

Een dedicated Nvidia GeForce GT 540M (1024 MB) levert grafische rekenkracht voor games en hardware acceleratie (CUDA, DirectCompute, OpenGL 4.0). De GPU is overigens nog niet zolang op de markt. Nvidia's grafische kaart switcher, Optimus, wordt naast de Intel HD gebruikt, die in de processor is geïntegreerd. In tegenstelling tot andere switchende grafische kaarten, zoals die van ATI (zie de TimelineX 4820TG, HD 6550M), biedt Optimus het voordeel dat switchen automatisch, vloeiend en zonder onderbrekingen gebeurt.

Om dit multimedia systeem compleet te maken is er maar liefst 8 Gigabyte DDR3 RAM geheugen aan boord, verdeeld over twee slots met elk 4 GB. Tot slot is er een 640 GB harde schijf ingebouwd voor opslag van data.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ Intel HD
Systeeminformatie GPUZ Nvidia GT 540M
DPC Latency Checker inactief, geen latencies
DPC Latency Checker WLAN aan/uit, korte latencies
 
Systeeminformatie: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk

De i5-540M scoort in vergelijken met andere processors uit deze prijsklasse als volgt: de processor test, Cinebench R11.5 (64-bit), schrijft 2.19 punten toe aan het testsysteem. 460M CPU's scoren ook rond de 2.2 punten. Een 430M haalt ongeveer 2.0 punten en een i3-330M blijft steken op 1.75 punten.

De 450M verslaat de lager geklokte 430M als het aankomt op single core berekeningen (standaard: 2.26 GHz, Turbo: 2.53 GHz). De 430M behaalt tot 3362 punten (Cinebench R10 Single Core 64-bit, Sony Vaio VPC-EB1S1E/BJ). De 450M in ons testsysteem behaalt een score van 3690 punten. De 450M kan echter geen stand houden tegen een i5-460M (3880 punten, Samsung QX310-S02DE). Het verschil van 4% is echter minimaal.

4.6
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.8
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
6.8
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.6
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
2914
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
6809
Cinebench R10 Shading 32Bit
4710
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
3690 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
8136 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
4679 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
23.81 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.19 Points
Help
PCMark Vantage Result
5269 punten
Help

PCMark Vantage schrijft 5269 punten toe aan het systeem. Deze score is een maat voor de algemene prestaties van het gehele systeem, dus CPU, GPU, RAM en harde schijf samen. De Aspire 5742G ligt direct achter de Sony Vaio VPC-EB3Z1E/BQ (5603 punten), MSI GE603 (5574 punten) en Acer Aspire 5820TG (5745 punten). Deze notebooks zijn allemaal uitgerust met een i5-460M processor.

3DMark 05 Standard
14077 punten
3DMark 06 Standard
7458 punten
3DMark Vantage P Result
3785 punten
3DMark 11 Performance
958 punten
Help
Toshiba MK6465GSX
Overdrachtssnelheid Minimum: 34.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 87.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 61.8 MB/s
Toegangstijd: 17.2 ms
Pieksnelheid: 98.3 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

De 640 GB harde schijf is een Toshiba MK6465GSX met een rotatiesnelheid van 5400 rpm. De doorvoersnelheid bedraagt 61.8 MB/s. De CrystalDiskMark laat een snelheid van 80 MB/s zien, omdat hij op een andere manier test. Deze redelijk lage snelheid zorgt toch voor een goede harde schijf score in de PCMark Vantage (3701 punten). De reden hiervoor is misschien de hoge burst snelheid van 98.3 MB/s. Deze meting staat voor de snelheid waarop data uit de cache kan worden gelezen.

Toshiba MK6465GSX 640GB
Toshiba MK6465GSX 640GB
HD-Tune 61.8 MB/s lezen
HD-Tune 61.8 MB/s lezen
Crystal Disk Mark 80 MB/s lezen
Crystal Disk Mark 80 MB/s lezen

Gaming prestaties

Wie wir testen - Leistung

Unigine Heaven 2.1: met 13 fps (326 punten) een goede prestatie voor de GT 540M
Unigine Heaven 2.1: met 13 fps (326 punten) een goede prestatie voor de GT 540M

De GeFoce GT 540M (1024 MB DDR3) is een van Nvidia's nieuwste modellen in de 5xxM serie. Deze chip is gebaseerd op de GF108 core (Fermi) en ondersteunt DirectX 11 en GDDR5 geheugen. Dat laatste zal echter nauwelijks worden gebruikt door de prijs van dat type geheugen.

De geheugen bandbreedte is net als die van de concurrerende Radeon HD 6550 128 bit. Dit kan de prestaties enigszins beperken voor hoge resoluties, maar de Aspire 5742G heeft sowieso geen high-res beeldscherm. De core kloksnelheid ligt op 672 MHz en die van het geheugen op 800 MHz (zie GPUZ-Z tools). De specificaties laten zien dat een geheugen kloksnelheid van 900 MHz ook mogelijk is.
De GPU biedt ondersteuning voor Optimus en kan dus worden uitgeschakeld om verder te werken met de Intel HD (volledig automatisch). Eerdere problemen met games kwamen voornamelijk door het gebruik van de Intel HD (IGP) tijdens het opstarten van een game. Ons testsysteem werkte echter prima tijdens het testen van drie games.

Synthetische benchmarks

Als je op zoek bent naar een notebook die geschikt is voor gaming, dan vraag je jezelf af of je moet kiezen voor AMD's HD 6550M, HD 5650, of zelfs een GeForce GT 540M. De meerderheid van de benchmarks pakt positief uit voor de Fermi GPU. Bij echte games ligt dit echter anders.

De 3DMark2006 (1280x1024) eindigt met 7458 punten. De HD 6440M (7182) en HD 5650 (6903) hebben een krachtige i5-460M of sneller nodig om maar in de buurt van die score te komen (bijv. Acer Aspire 5820TG-5464G75Mnks). De 3DMark Vantage score (3785 punten) is hoger dan die van de HD 5650 (3494), maar ongeveer hetzelfde als die van de HD 6550M (3700).

Benchmarks zoals de Unigine Heaven of Futuremark 3DMark11 stellen voor het eerst de DirectX 11 prestaties van de GT 540M op de proef. Unigine Heaven 2.1 eindigt met 13 fps (326 punten). De HD 5650 (10 fps) en HD 6550 (11 fps) scoren beiden lager.
De eindscore van de 3DMark11 bedraagt 958 punten. De HD 6550M (1107 punten) en HD 5650 (1024 punten) lijken het hier beter te doen. In vergelijking haalt een GeFoce GTX 460M 1789 punten (Medion Erazer X6811-MD97624, i7-740QM).
Alle vergelijkingen hierboven zijn gedaan in combinatie met een krachtige Intel Core i5-460M, respectievelijk i7-640QM (Acer Aspire 5820TG, Acer Aspire 4820TG).

Risen: hoge instellingen alleen speelbaar met 24 fps
Risen: hoge instellingen alleen speelbaar met 24 fps

De benchmarks pakken dus positief uit voor de GT 540M, maar hoe zit het met echte games?

Risen

Niet de nieuwste game, maar deze fantasy role-game van eind 2009 is nog steeds een echte uitdaging voor mobiele systemen. De game draait met beide Radeon cores en een snelle i5 processor  niet echt vloeiend met hoge instellingen (32 fps, 1366x768). Het ziet er niet veel beter uit voor de GT 540M. We meten exact 24 fps. De nieuwe Fermi GPU is dus in  vergelijking in ieder geval niet nadelig.

Risen
 ResolutieInstellingenWaarde
 1366x768all on/high, 4xAF24.1 fps
 1024x768all on/med, 2xAF35.5 fps
 800x600all off/low, 0xAF73.2 fps
Battlefield: Bad Company 2: nog net vloeiend speelbaar (29.6 fps) met hoge instellingen
Battlefield: Bad Company 2: nog net vloeiend speelbaar (29.6 fps) met hoge instellingen

Battlefield: Bad Company 2

Deze first-person shooter van begin 2010 heeft tot nu toe altijd goed gedraagt op AMD's grafische kaarten. Met hoge instellingen (1366x768) draait de game met 32 fps vloeiend (HD 5650 en HD 6550). Met een frame rate van exact 29.6 fps vormt de GT 540M dus geen bedreiging voor AMD's grafische kaarten.

Metro 2033
 ResolutieInstellingenWaarde
 1600x900High DX10, AAA, 4xAF18.4 fps
 1360x768Normal DX10, AAA, 4xAF28.6 fps
 800x600Low DX9, AAA, 4xAF51.7 fps

Metro 2033

Tot slot een sessie met Metro 2033, die het tij volledig keert. De GT 540M zet een frame rate neer van 28.6 fps met medium instellingen. De HD 5650 (25 fps) en HD 6550M (26 fps) zitten hier ruim onder.

Metro 2033: voordeel voor de GT 540M
Metro 2033: voordeel voor de GT 540M
Metro 2033: speelbaar met medium instellignen – 28.6 fps
Metro 2033: speelbaar met medium instellignen – 28.6 fps
Metro 2033: Radeon HD 5650 & 6550 houden het niet bij
Metro 2033: Radeon HD 5650 & 6550 houden het niet bij
Metro 2033
 ResolutieInstellingenWaarde
 1600x900High DX10, AAA, 4xAF18.4 fps
 1360x768Normal DX10, AAA, 4xAF28.6 fps
 800x600Low DX9, AAA, 4xAF51.7 fps

Samenvatting gaming prestaties

Als het aankomt tot de aanschaf van een notebook, koop er dan een met de GT 540M EN HD 6550/5650; als we tenminste uitgaan van de benchmarks en games. Geen van deze GPU's is daadwerkelijk krachtiger. Sommigen geven de voorkeur aan Nvdia (3DMark2006, Unigine Heaven 2.1, Metro 2033), terwijl anderen kiezen voor de Radeons (3DMark11, Battlefield: BC2). Gelijkspel lijkt bijna een uitzondering (Risen, 3DMark Vantage). Maar een paar extra frames per seconde zou ook geen reden moeten zijn om je aankoop op te baseren. Tot slot vinden we dan toch de slimme GPU switcher, Optimus, in het voordeel van Nvidia spreken.

lage gem. hoge ultra
Risen (2009) 73.235.524.1fps
Battlefield: Bad Company 2 (2010) 39.429.6fps
Metro 2033 (2010) 51.728.618.4fps

Emissies

Luchtuitlaat
Luchtuitlaat

Geluidsproductie

Acer's 15.6 inch 5742G doet het redelijk wat betreft geluidsproductie. De fan draait op lage snelheid als je internet, naar muziek luistert of typt. Na lange tijd inactiviteit gaat hij zelfs helemaal uit. In deze staat (inactief) meten we een minimum van 31.4 dB(A). De harde schijf is in deze situatie hoorbaar aan een zacht, ratelend geluid (32.1 dB(A)). De harde schijf wordt echter al snel overstemt zodra de processor en/of grafische kaart worden belast.

De drie door ons geteste games waren geen probleem voor het koelsysteem. Het geluidsniveau lag tijdens het gamen rond de 34.7 dB(A). De fan wordt luidruchtiger wanneer de CPU volledig wordt belast in de stress test (Furmark & Prime95) en bereikt in dit geval een maximum van 40.3 dB(A). De fan draait wel op constante snelheid.
Over het algemeen maakt de aansturing van de fan een goede indruk. De Aspire wordt alleen luidruchtig als CPU en GPU tegelijk worden belast. Een licht geruis blijft over tijdens licht gebruik.

Geluidsniveau

Onbelast
31.4 / 32.3 / 32.7 dB (A)
HDD
32.1 dB (A)
DVD
35.4 / dB (A)
Belasting
34.7 / 40.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)
Stress test: CPU maximaal 90 graden, de GPU temperatuur kan niet worden uitgelezen
Stress test: CPU maximaal 90 graden, de GPU temperatuur kan niet worden uitgelezen

Temperatuur

De temperatuur aan de onderzijde van de notebook is slechts 24 graden tijdens tekstverwerken en internetten. Het gebied onder het toetsenbord bereikt in deze situatie ook een maximale temperatuur van 24 graden. De temperaturen blijven laag tijdens het uitvoeren van de benchmarks en bereiken alleen op bepaalde plaatsen 40 graden tijdens de stress test. Vooral de linkerkant en het midden van het toetsenbord worden warm, maar zo heb je in ieder geval warme vingers.
Binnenin de notebook wordt het een tikje warmer. De sensor rapporteert temperaturen tot 90 graden op de CPU. Helaas kan de temperatuur van de GPU niet worden uitgelezen.

Max. Belasting
 39.7 °C40.3 °C27.2 °C 
 41.1 °C42.1 °C28.1 °C 
 30.8 °C36.1 °C27 °C 
Maximum: 42.1 °C
Gemiddelde: 34.7 °C
24.1 °C30.7 °C40 °C
24.6 °C33.3 °C39.5 °C
26.2 °C26.6 °C32.2 °C
Maximum: 40 °C
Gemiddelde: 30.8 °C
Stroomadapter (max.)  43.7 °C | Kamertemperatuur 19.8 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 34.7 °C / 94 F, compared to the average of 30.9 °C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(±) The maximum temperature on the upper side is 42.1 °C / 108 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 °C for the class Multimedia.
(±) The bottom heats up to a maximum of 40 °C / 104 F, compared to the average of 38.8 °C / 102 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 22.4 °C / 72 F, compared to the device average of 30.9 °C / 88 F.
(±) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 36.1 °C / 97 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 29.1 °C / 84.4 F (-7 °C / -12.6 F).

Luidsprekers

Nu komen we in een gebied waar de fabrikant op heeft bespaard. In plaats van de gebruikelijke stereo luidsprekers, is er alleen een mono luidspreker onder een fijn geperforeerde balk boven het toetsenbord. We waren al verbaasd over het missende Dolby Home Theater logo die doorgaans op de behuizing te vinden is. Deze ene luidspreker kan de verwachtingen van een multimedia notebook uiteraard niet waarmaken. Het geluid wordt overheerst door middentonen en klinkt dof. De meeste geluidsverbeterende opties (bijv. virtual sound) hebben bovendien geen effect op de mono luidspreker.

Het volume is redelijk hoog, maar toch kun je het volume beter niet vol open zetten, omdat het geluid dan krakerig klinkt. Een hoofdtelefoon is door het slechte geluid dus eigenlijk verplicht. We hebben een hoofdtelefoon en externe luidsprekers (YST-M20SDP) aangesloten via de 3.5 mm audiopoort. Het geluid via deze poort was bijna ruisvrij (op het gehoor, geen meting).

Batterijduur

De Aspire 5742G verdient geen kudos met een batterijduur van 2.5 uur. De nadelen van de zwakke 48 Wh batterij komen hier dus duidelijk naar voren. Bovendien komt het niet door het energieverbruik, want dat is, zoals we zo meteen zullen zien, redelijk laag.

De batterijduur tijdens internetten via WLAN bedraagt 2:36 uur (156 minuten). We bezochten tijdens deze test nieuwssites en voerden een aantal downloads uit. De maximale batterijduur, bepaald met de BatteryEater Reader's test, ligt op 3:35 uur. Deze 215 minuten is echter niet representatief voor normaal gebruik, omdat de test wordt uitgevoerd tijdens inactiviteit, bij de laagste helderheid en met uitgeschakelde draadloze modules.

Het afspelen van een DVD houdt de batterij 160 minuten vol (2:40 uur). Na 1:41 uur (96 minuten opladen) is de 4400 mAh batterij klaar voor de volgende sessie.

Opladen: 96 min.
Opladen: 96 min.
Internetten via WLAN: 156 min.
Internetten via WLAN: 156 min.
Inactief: 215 min.
Inactief: 215 min.
DVD afspelen: 160 min.
DVD afspelen: 160 min.
Belasting: 68 min.
Belasting: 68 min.
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
3h 35min
Surfen met WLAN
2h 36min
DVD
2h 40min
Belast (maximale helderheid)
1h 08min

Als alle energiebesparende opties ingeschakeld zijn en de helderheid minimaal is, dan bedraagt het inactieve energieverbruik 10.7 Watt. Optimus heeft in dit geval de GT 540M uitgeschakeld. Een gemiddeld verbruik van 20 Watt is realistisch tijdens office gebruik met veel periodes van inactiviteit.
De Aspire 5742G hoeft met dit inactieve verbruik niet bang te zijn voor een vergelijking. Een Aspire 5741F-334G50Mn (i3-330M, HD 5470) heeft 10.5 Watt nodig; een Lenovo Thinkpad L512 (i3-330M, Intel HD) heeft genoeg aan 9.2 Watt. Deze twee notebooks hebben echter een stuk minder krachtige CPU's en grafische kaarten. Nvidia's Optimus biedt op dit gebied dus echt een voordeel en laat zien dat zelfs een krachtige notebook zeer energiezuinig kan zijn.

Als de GT 540M wordt geactiveerd tijdens de 3DMark2006, dan stijgt het gebruik naar 74.3 Watt. Tijdens de stress test met Prime 95 en Furmark hebben we het maximum verbruik gemeten. De multimeter gaf in dit geval een flink gebruik van 91.7 Watt aan. De 90 Watt adapter is dus precies goed, alhoewel de batterij in deze (in de praktijk onrealistische) situatie niet tegelijk kan worden opgeladen.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.3 / 0.8 Watt
Inactiefdarkmidlight 10.7 / 14.3 / 18.3 Watt
Belasting midlight 74.3 / 91.7 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 960

Samenvatting

Acer neemt een goedkope behuizing en vult deze met op dit moment populaire hardware. De Aspire 5742G-458G64Mnkk werkt met een Core i5-450M en 8 GB RAM geheugen (2x 4GB). Nvidia's GeForce GT 540M is daaraan toegevoegd. Deze zorgt voor een hoge 3DMark2006 score (7458) en is vergelijkbaar met  AMD's HD 5650 en HD 6550M. Daarnaast is Optimus technologie aan boord. Deze maakt automatisch switchen tussen de Intel HD en dedicated GT 540M mogelijk.

Het koelsysteem voor de 35 Watt processor werkt voldoende stil tijdens normaal gebruik, maar ook in games. De temperaturen komen alleen op bepaalde plaatsen boven de 40 graden. De batterijduur is ook redelijk door het lage energieverbruik (inactief: 10.7 Watt, Optimus). Helaas levert de 48 Wh batterij niet genoeg prik voor een lange treinrit. De batterij hield het 2:30 uur vol tijdens de WLAN test.

De nadelen van de 5742G hebben betrekking tot gebruik buitenshuis, de connectiviteit en de invoerapparatuur. Het HD+ scherm is redelijk helder, maar kan niet op tegen de intense reflecties op het glossy scherm. Wat betreft de connectiviteit zullen vooral gamers eSATA, USB 3.0 en een ExpressCard slot missen. Ook het toetsenbord komt niet in de buurt van een goed office exemplaar. De toetsen voelen gewoon te sponzig aan.
Over de behuizing zelf valt ook nog wel iets te zeggen. Deze is namelijk onder begeleiding van een krakend geluid met een beetje kracht enigszins te buigen. Ook kunnen we niet om het slechte geluid van de mono luidspreker heen.

Als je zoekt naar krachtige 3D prestaties voor €700 en niet te hoge eisen stelt aan invoerapparatuur en poorten, dan is de Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk absoluut een mogelijkheid.

Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk: stevige gaming prestaties maar afwerking en connectiviteit vallen tegen
Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk: stevige gaming prestaties maar afwerking en connectiviteit vallen tegen
Ter beschikking gesteld door...
Getest: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk
Getest: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk, met dank aan:

Specificaties

Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk (Aspire 5742G Serie)
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 540M - 1024 MB, Core: 672 MHz, Geheugen: 800 MHz, DDR3, ForceWare 259.97
Geheugen
8192 MB 
, 2x4096MB PC3-8500
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, LG Display LP156WH2-TLEA, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM55
Opslag
Toshiba MK6465GSX, 640 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC272 @ Intel Ibex Peak PCH - High Definition Audio Controller [B-2]
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: line-out, microfoon, Card Reader: MMC/SD
Netwerkmogelijkheden
Broadcom NetLink Gigabit Ethernet (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter (b/g/n = Wi-Fi 4)
Optische drive
Pioneer DVD-RW DVRTD10RS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 34 x 381 x 253
Batterij
48 Wh Lithium-Ion, 4400mAh, 10.8V
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 1.3MP
Bijkomende functionaliteiten
12 Maanden Garantie
Gewicht
2.473 kg, Voeding: 358 g
Prijs
799 Euro

 

Acer's Aspire 5742G (type: 458G64Mnkk)...
Acer's Aspire 5742G (type: 458G64Mnkk)...
...en het DDR3 RAM geheugen (twee slots) worden vervangen. Ons testsysteem beschikt over 2x 4 GB.
...en het DDR3 RAM geheugen (twee slots) worden vervangen. Ons testsysteem beschikt over 2x 4 GB.
Het niet zeer heldere en intens reflecterende scherm is niet geschikt voor zonaanbidders, of in ieder geval mensen die graag in de zon willen werken.
Het niet zeer heldere en intens reflecterende scherm is niet geschikt voor zonaanbidders, of in ieder geval mensen die graag in de zon willen werken.
De batterij wordt uit de behuizing gekanteld en zit stevig vast.
De batterij wordt uit de behuizing gekanteld en zit stevig vast.
De batterij maakt de 15.6 inch notebook 2:30 uur onafhankelijk van het lichtnet.
De batterij maakt de 15.6 inch notebook 2:30 uur onafhankelijk van het lichtnet.
De batterij heeft een capaciteit van 48 Wh (4400 mAh).
De batterij heeft een capaciteit van 48 Wh (4400 mAh).
De 90 Watt adapter ziet er behoorlijk groot uit (358 gram).
De 90 Watt adapter ziet er behoorlijk groot uit (358 gram).
Hij is echter nodig om aan het maximum verbruik van 91.7 Watt te voldoen.
Hij is echter nodig om aan het maximum verbruik van 91.7 Watt te voldoen.
Helaas is hij erg massief en groot.
Helaas is hij erg massief en groot.
Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk: de sponzige toetsen zijn niet heel plezierig.
Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk: de sponzige toetsen zijn niet heel plezierig.
Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk: het strakke, anti-slip plastic zal office gebruikers aan staan.
Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk: het strakke, anti-slip plastic zal office gebruikers aan staan.
Naast de 2.5 inch harde schijf kunnen ook de mini PCIe WLAN module...
Naast de 2.5 inch harde schijf kunnen ook de mini PCIe WLAN module...
Dit kleine compartiment aan de onderzijde heeft geen aansluiting, maar de afmetingen komen overeen met een full-sized mini PCIe.
Dit kleine compartiment aan de onderzijde heeft geen aansluiting, maar de afmetingen komen overeen met een full-sized mini PCIe.
De connectiviteit is matig. Er is geen USB 3.0, eSATA of ExpressCard slot (foto: USB 2.0).
De connectiviteit is matig. Er is geen USB 3.0, eSATA of ExpressCard slot (foto: USB 2.0).
...is een anti-hoogglans all-rounder voor een prijs vanaf 699.
...is een anti-hoogglans all-rounder voor een prijs vanaf 699.
Afgezien van de Core i5-450M en 2x 4 GB RAM beschikt het systeem over een speciale feature:
Afgezien van de Core i5-450M en 2x 4 GB RAM beschikt het systeem over een speciale feature:
De 5742G is een van de eerste notebooks met de Nvidia GeForce GT 540M en Optimus (switchen tussen grafische kaarten).
De 5742G is een van de eerste notebooks met de Nvidia GeForce GT 540M en Optimus (switchen tussen grafische kaarten).
Het beeldscherm en de rand er omheen zijn de enige hoogglans oppervlakken.
Het beeldscherm en de rand er omheen zijn de enige hoogglans oppervlakken.
Stof en krassen verschijnen hierop snel (webcam).
Stof en krassen verschijnen hierop snel (webcam).
De matte oppervlakken hebben een voelbare textuur en...
De matte oppervlakken hebben een voelbare textuur en...
...zijn ongevoelig voor krassen en vingerafdrukken.
...zijn ongevoelig voor krassen en vingerafdrukken.
De behuizing is niet heel stijf en kraakte tijdens het testen.
De behuizing is niet heel stijf en kraakte tijdens het testen.
De monochrome kleuren en de simpele details (aan/uit knop)...
De monochrome kleuren en de simpele details (aan/uit knop)...
...leiden niet af tijdens het spelen van games (scharnieren/luidspreker).
...leiden niet af tijdens het spelen van games (scharnieren/luidspreker).
Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk: een Nvidia GT 540M en 8 GB RAM geheugen moeten de koopjesjager zeker tevreden stellen.
Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk: een Nvidia GT 540M en 8 GB RAM geheugen moeten de koopjesjager zeker tevreden stellen.

Vergelijkbare notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Acer Aspire 5830TG Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Samsung RC730-S05DE notebook
GeForce GT 540M, Core i7 2630QM, 17.3", 2.97 kg
Testrapport Packard Bell EasyNote NX69-HR-127GE Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M, 14", 2.089 kg
Testrapport Asus N73SV Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M, 17.3", 3.448 kg
Testrapport Asus K73SV-TY032V Notebook
GeForce GT 540M, Core i5 2410M, 17.3", 3.385 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Goede 3D prestaties met GT 540M
+Goede algemene prestaties
+Nvidia Optimus voor lager energieverbruik
+Lage geluidsproductie
+Beperkte warmteontwikkeling
+Numeriek gedeelte en cursortoetsen
+Acceptabele batterijduur
 

Contra

-Beeldscherm met laag contrast
-Scherm niet geschikt voor gebruik buitenshuis
-Weinig poorten
-Ongunstige plaatsing van poorten
-Toetsenbord buigt door
-Krakende behuizing

In het kort

Wat we goed vonden

Een Nvidia GPU voor goedkopere notebooks, die mee kan met Radeon kaarten. De matte oppervlakken voorkomen vettige plekken.

Wat we misten

Ook een multimedia notebook moet een toetsenbord hebben dat fijn typt.

Wat verraste ons

Acht Gigabyte RAM geheugen in een notebook van €700. Je zou bijna denken dat de modules van een vrachtwagen zijn gevallen.

De concurrentie

Met een HD 6550: Acer Aspire TimelineX 4820TG (€850), HP Pavilion dv-3299eg Rossignol Edition (€800), Acer Aspire 5942G (€750), Acer Aspire TimelineX 5820TG (€780), HP Pavilion dv6-3110eg (€750), Sony Vaio VPC-EB1ME/T (€760), Toshiba Satellite L650-1GT (€600).

Beoordeling

Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk - 21-01-2011 v2(old)
Sebastian Jentsch

Behuizing
78%
Toetsenbord
82%
Aanwijsapparaat
84%
Aansluitmogelijkheden
60%
Gewicht
81%
Batterij
73%
Beeldscherm
64%
Gaming-performance
84%
Applicatie-performance
88%
Temperatuur
86%
Luidheid
88%
Extra punten
86%
Gemiddelde
80%
79%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Acer Aspire 5742G Notebook (GT 540M)
Sebastian Jentsch, 2011-02-16 (Update: 2013-06- 6)