Notebookcheck

Testrapport HP Pavilion g7-1353eg Notebook

Voor slimme bespaarders. HP heeft de Pavilion g7-1353eg ontworpen volgens het motto "ruimschootse hardware voor een kleine prijs". De betaalbare multimedia notebook, beschikbaar voor net onder €500, heeft niet alleen een quad core processor en twee grafische kaarten, hij bevat ook een 750 GB HDD en 6 GB DDR3 RAM. Wie kan zo'n koopje weerstaan?
HP Pavilion g7-1353eg

 

Prijsbewuste gebruikers die een veelzijdige notebook willen, zullen waarschijnlijk hun oren spitsen wanneer ze horen van de Pavilion g7-1353eg. Deze 17 inch notebook, momenteel beschikbaar voor ongeveer €540, beschikt over een verrassend arsenaal aan hardware.

Er is bijvoorbeeld een quad core processor van AMD aanwezig. De A6-3420M heeft een kloksnelheid van slechts 1,5 GHz, maar heeft een geïntegreerde grafische kaart (Radeon HD 6520G). Om de prestaties nog meer te verhogen, heeft HP gekozen voor een tweede grafische kaart. De Radeon HD 7450M is een gloednieuwe instapmodel grafische kaart dat in CrossFire modus loopt met de HD 6520G.

Ook onderdelen zoals een harde schijf van 750 GB en 6 GB DDR3 RAM zijn niet veel te vinden in de prijsklasse van €500. Een gebruikelijke DVD brander dient als optische drive. Het besturingssysteem, Windows 7 Home Premium 64 bit, is vooraf geïnstalleerd. Het hoogglanzende beeldscherm heeft een resolutie van 1600x900 pixels.

Behuizing

Hoogglanzende oppervlaktes
Hoogglanzende oppervlaktes

 

Hoewel de kwaliteit van de behuizing niet zo goed is als die van de Pavilion dv7 of de Envy 17, is de bouwkwaliteit zeker acceptabel voor deze prijsklasse. Net zoals de meeste concurrenten, heeft HP alleen maar plastic gebruikt. Dit is duidelijk zichtbaar bij een nadere beschouwing. Het materiaal maakt desondanks een robuuste indruk. Het vakmanschap geeft nauwelijks reden tot klagen met uitzondering van wat kleine details (de overgang tussen de beeldschermrand en de achterkant zou beter kunnen).

De gevoelige hoogglanzende afwerking is niet zo overtuigend. Stofdeeltjes en vingerafdrukken worden snel zichtbaar, vooral op de achterkant van het beeldscherm en rond het toetsenbord. Vlekken worden echter wel goed verborgen, omdat de oppervlaktes gemaakt zijn van een elegante grijze kleur. Afgezien van het nogal wiebelende beeldscherm, zouden we de stabiliteit beschrijven als acceptabel. De bovenkant buigt een beetje rond de optische drive en de batterij onder een sterke druk.

De scharnieren zijn erg stug, waardoor de basiseenheid mee omhoog komt wanneer de notebook geopend wordt met één hand. Trillende oppervlaktes laten het beeldscherm echter wel meetrillen. Afmetingen van 412x268x37 mm en een gewicht van 2,8 kg zijn geen bijzonderheden. De meeste 17 inch laptops vallen in dezelfde categorie.

Verbindingsmogelijkheden

 

Aansluitingen

HP heeft bezuinigd op de aansluitingen. Gebruikers die een ExpressCard gleuf, een FireWire aansluiting, een eSATA poort of een USB 3.0 aansluiting willen, zullen op zoek moeten gaan naar een alternatief.

De koper krijgt niet meer dan de standaardaansluitingen. We beginnen aan de rechterkant, die een Kensington Lock, stroomaansluiting, en een USB 2.0 poort bevat naast de verplichte optische drive. De meeste aansluitingen zitten aan de linkerkant. De RJ 45 Ethernet LAN poort (geen Gigabit LAN!) worden aangevuld door twee videopoorten (VGA & HDMI), twee audiopoorten, twee USB 2.0 poorten en een kaartlezer (SD & MMC). De voor- en achterkant bevatten geen aansluitingen.

De verdeling van de aansluitingen is over het algemeen goed. Het zou echter beter zijn geweest als de audiopoorten wat meer naar de achterkant geplaatst waren.

Draadloze communicatie

Natuurlijk is het mogelijk om verbinding te maken met het Internet. HP heeft een draadloze module van Realtek (RTL8188CE) ingebouwd die WLAN b/g/n ondersteunt. Bluetooth is helaas niet beschikbaar.

Onderhoud

Gebruikers die de WLAN module, het RAM geheugen of de harde schijf willen vervangen, hebben een schroevendraaier en een behoorlijke hoeveelheid kracht nodig. Het onderhoudspaneel was bij ons testmodel erg strak bevestigd aan de onderkant. Het is niet mogelijk om direct toegang te krijgen tot de ventilator. Dit geldt ook voor de processor en de grafische kaart.

Links: VGA, RJ45 Fast Ethernet LAN, HDMI, 2x USB 2.0, microfoon, koptelefoon, kaartlezer
Links: VGA, RJ45 Fast Ethernet LAN, HDMI, 2x USB 2.0, microfoon, koptelefoon, kaartlezer
Rechts: optische drive, USB 2.0, voeding, Kensington Lock
Rechts: optische drive, USB 2.0, voeding, Kensington Lock
Geïnstalleerde software
Geïnstalleerde software

Software

Een schone Windows installatie zonder overbodige software hoeft niet verwacht te worden. HP heeft allerlei programma's geïnstalleerd die een negatieve invloed hebben op de prestaties van de notebook (inclusief pop up berichten).

Gebruikers zijn meteen voorzien voor alledaagse taken met Microsoft Office 2010 Starter, Skype 5.5 en Cyberlinks YouCam. Een beveiligingsprogramma van Norton is ook aanwezig (voor een gelimiteerde tijd).

Accessoires

HP heeft niet alleen bezuinigd op de aansluitingen, maar ook op de omvang van de levering. Alleen een snelstartgids is meegeleverd naast de acceptabele 90 Watt adapter en de 300 gram zware batterij. Gegevensdragers voor het herstellen van het systeem moeten door de gebruiker zelf worden aangemaakt. Er is een herstellingsprogramma aanwezig op de HDD.

Garantie

Een 12 maanden durende garantie is behoorlijk kort. HP biedt een ophaal- en terugbrengservice aan.


Invoerapparaten

 

Toetsenbord

Het toetsenbord was niet erg indrukwekkend. Hoewel de toetsen schuin aflopen naar de zijkanten, creëert dit niet een echt chiclet ontwerp. Wij zijn van mening dat de oppervlaktes van 15x15 mm voldoende groot zijn. Alleen de platte functietoetsen (hoogte van slechts 9 mm) en de kleine middelste pijltoetsen zullen sommige gebruikers teleurstellen. Hiernaast kan het typegevoel verbeterd worden. De toetsen maken een wat onduidelijke indruk. De tamelijk korte drukafstand is ook een kwestie van smaak.

Hier voor in de plaats vonden we de goede layout en het aparte numeriek toetsenblok voordelen. De FN-toets is niet nodig voor speciale functies (beeldscherm helderheid, ect.). Het is genoeg om ze gewoon in te drukken (hun functie kan worden gewijzigd in de BIOS).

Touchpad

HP heeft goed werk geleverd met het touchpad. Naast de goede grootte van 98x54 mm en de goede precisie, zijn de ondersteuning van multitouch en de betrouwbare bewegingen hiervan noemenswaardig. Gebruikers die graag scrollen: horizontale en verticale scrollbalken kunnen ingeschakeld worden.

Het gestippelde oppervlakte van het touchpad heeft bij ons gemengde gevoelens opgewekt. Aan de ene kant is het touchpad nu gemakkelijk te vinden, hoewel het niet verlaagd is. Aan de andere kant is eroverheen glijden moeilijker omdat de vingers onnodig worden afgeremd. Bovendien voelen de twee muisknoppen goedkoop aan. Opmerking: Om het touchpad uit te schakelen, moet de gebruiker dubbel klikken op de kleine inham in de bovenhoek (een beetje vreemd).

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

 

Zoals verwacht heeft HP de multimedia notebook voorzien van een hoogglanzend 17 inch HD+ beeldscherm. 1600x900 pixels overbelasten vaak de grafische combinatie (onderwerp: PC games), maar minder pixels zou geen goede optie zijn in verband met de schermgrootte. Het beeldscherm in het door ons geteste model is gemaakt door LG Philips en heet LP173WD1-TLC3.

 

172
cd/m²
177
cd/m²
184
cd/m²
174
cd/m²
174
cd/m²
173
cd/m²
160
cd/m²
176
cd/m²
163
cd/m²
Helderheidsverdeling
LG Philips LP173WD1-TLC3
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 184 cd/m² Gemiddelde: 172.6 cd/m²
Helderheidsverdeling: 87 %
Helderheid in Batterij-modus: 174 cd/m²
Contrast: 179:1 (Zwart: 0.97 cd/m²)

 

Ondanks de LED achtergrondverlichting is de helderheid behoorlijk mager: 173 cd/m² is onder de maat. De meeste notebooks behalen hier ongeveer 190-220 cd/m². Hiervoor in de plaats is de zwartwaarde wel acceptabel laag: ongeveer 1.0 cd/m². Hoewel donkere beelden tamelijk verzadigd zijn tijdens daglicht, wordt er een duidelijke grijze laag zichtbaar 's nachts of in gedimde ruimtes.

Het contrast van 179:1 is ook schraal en is het bewijs van een instapmodel beeldscherm (goede beeldschermen behalen meer dan 500:1). Zoals onze screenshots laten zien moeten er geen wonderen worden verwacht op het gebied van het kleurenspectrum. De kleuren lijken behoorlijk bleek in vergelijking met een beter beeldscherm.

 

HP Pavilion g7-1353eg vs. sRGB (grid)
HP Pavilion g7-1353eg vs. sRGB (grid)
HP Pavilion g7-1353eg vs. AdobeRGB (grid)
HP Pavilion g7-1353eg vs. AdobeRGB (grid)
HP Pavilion g7-1353eg vs. Packard Bell LS11HR-167GE (grid)
HP Pavilion g7-1353eg vs. Packard Bell LS11HR-167GE (grid)

 

Het is dus mogelijk dat de Pavilion g7-1353eg niet geschikt is voor gebruik buitenshuis. De glanzende oppervlaktes en de middelmatige helderheid leiden tot extreme reflecties en donkere weergaves. Sommige onderdelen zijn nog net met moeite zichtbaar, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoge belasting van de ogen. Mobiele gebruikers zijn beter af met een mat, helder beeldscherm.

 

Buiten
Buiten
HP Pavilion g7-1353eg bij gebruik buiten

 

De kijkhoeken bevestigen de bovengenoemde eigenschappen. Hoewel bij een kleine horizontale beweging de vertekeningen behoorlijk acceptabel blijven, vervormt het beeld erg snel bij een verticale beweging. Dit hoeft geen probleem te zijn bij kantoorbezigheden, maar bij het kijken van een film om het spelen van games is dit erg hinderend.

 

Kijkhoeken: HP Pavilion g7-1353eg
Kijkhoeken: HP Pavilion g7-1353eg

Prestaties

 

Processor: AMD A6-3420M

HP heeft gekozen voor een laaggeprijsde, instapmodel quad core processor van AMD. De geïnstalleerde A6-3420M (genaamd Llano) is meer een APU (accelerated processing unit) dan een CPU, die meerdere processors, de grafische kaart, de geheugencontroller en andere functies combineert op één chip.

De geïntegreerde Radeon HD 6520G (320 shaders, 400 MHz kloksnelheid, geen toegewezen geheugen) maakt een goede indruk bij de vergelijking met de tegenhanger van de Intel Sandy Bridge serie, de HD Graphics 3000, maar de processor is aanzienlijk langzamer door de lage standaardkloksnelheid van 1,5 GHz. De concurrent van Intel is ook beter op het gebied van cache: Intel biedt 3 tot 8 MB L3 cache waar AMD slechts 4 MB L2 cache biedt. Hier tegenover staat de baanbrekende productie van 32 nm. Het TDP (thermal design power) komt overeen met de meeste i5 modellen.

Systeem info CPUZ CPU
Systeem info HDTune
Systeem info CrystalDiskMark
Systeem info CCC Software
Systeem info CCC Hardware (Radeon HD 7450M)
Systeem info CCC Hardware (Radeon HD 6520G)
Systeem info GPUZ (Radeon HD 7450M)
Systeem info GPUZ (Radeon HD 6520G)
Systeem info CPUZ RAM SPD
Systeem info CPUZ RAM SPD
Systeem info CPUZ RAM
Systeem info CPUZ Mainboard
Systeem info CPUZ Cache
Systeem info DPC Latency
Systeeminformatie: HP Pavilion g7-1353eg

Turbo

Dankzij de Turbo Core technologie, kan de A6-3420M zichzelf overklokken van 2,5 tot 2,4 GHz - theoretisch gezien ten minste. We hebben geen verhoogde kloksnelheid gemeten bij ons testmodel, zelfs niet tijdens volledige belasting. Ongeacht het aantal belaste cores blijft de kloksnelheid steken op 1500 MHz. Gelukkig had de processor geen last van beperkingen (ook niet tijdens de stresstest).

 

1.5 GHz @ single core rendering Cinebench R10
1.5 GHz @ single core rendering Cinebench R10
1.5 GHz @ multi core rendering Cinebench R10
1.5 GHz @ multi core rendering Cinebench R10
1.5 GHz @ stresstest (Furmark & Prime)
1.5 GHz @ stresstest (Furmark & Prime)

 

CPU Prestaties

De A6-3420M heeft het moeilijk bij de strijd tegen de Intel dual core processors in de CPU benchmarks. Deze omstandigheden worden duidelijk zichtbaar in de single core rendering van Cinebench R10: met 2199 punten komt de processor nog niet eens in de buurt van het instapmodel Core i3-2310M (3446 punten @ Lenovo ThinkPad Edge E320).

Dit verschil neemt af bij programma’s ontworpen voor multi core rendering: waar de A6-3420M 6952 punten behaalt bij multi core rendering, behaalt de i3-2310M bijna 7400 punten. Subjectief gezien zijn de verschillen niet groot. De APU heeft geen problemen met alledaagse taken, zoals Internet of video.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
1695
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
5411
Cinebench R10 Shading 32Bit
3719
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
2199 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
6952 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
3846 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
20.51 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
1.95 Points
Help
Schakelbare grafische kaarten
Schakelbare grafische kaarten

 

Aparte grafische kaart: AMD Radeon HD 7450M

Ondanks de relatief lage prijs, heeft HP gekozen voor een tweede videokaart. De DirectX 11 ondersteunende Radeon HD 7450M (codenaam: Seymour) behoort tot de instapmodel sector en zit qua prestaties tussen de populaire HD 6470M en de HD 6490M.

Net zoals z’n oudere broers, is de grafische kaart gefabriceerd in een 40 nm proces en moet zich dus tevreden stellen met 160 shaders. Ter vergelijking: De nieuwe middenklasse GPU, de Radeon 7670M (Pacard Bell EasyNote LS11HR-167GE), heeft drie keer zo veel shaders. De kloksnelheid overtreft sommige duurdere modellen met 700 MHz (core) en 900 MHz (geheugen).

De Radeon HD 7450M kan slechts tot op zekere hoogte gebruik maken van z’n 1024 MB DDR3 toegewezen geheugen omdat het slechts een 64 bit aansluiting heeft. De gegevensoverdracht van het geheugen is daarom ook laag (14,4 GB/s). Middenklasse grafische kaarten hebben meestal een 128 bit aansluiting.

De video decodeerder (UVD3) en de geïntegreerde audio controller kunnen dit minpunt niet compenseren. We hebben de driver van de GPU niet veranderd; HP gebruikt de Catalyst 12.1 (8.900.7.1000).

CrossFire
CrossFire

 

Dual Grafische Kaarten

HP heeft gebruik gemaakt van AMD’s CrossFire technologie om zo veel mogelijk kracht uit de notebook te halen. Twee grafische kaarten berekenen om de beurt de imput (in dit geval: een geïntegreerde en een aparte GPU). Dit is vaak terug te vinden in krachtige, dure notebooks en is zeker niet gebruikelijk bij instapmodel notebooks.

Gebaseerd op onze ervaring, kunnen we vertellen dat dual GPU systemen veel beperkingen hebben. Naast het hogere energieverbruik, de grotere warmteontwikkeling en micro stuttering, is het erg belangrijk dat altijd de drivers up-to-date zijn. Het kan dus zijn dat een programma langzamer loopt dan met slechts één GPU.

Een ander nadeel: De CrossFire modus werkt momenteel alleen fatsoenlijk bij DirectX 10 en 11 applicaties. Omdat de meeste games nog steeds gebaseerd zijn op DirectX9, zullen gebruikers nog niet veel profijt hebben van deze technologie.

5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.7
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.4
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.9
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.5
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

 

GPU Prestaties

Zoals net vermeld, hangen de prestaties van de GPU erg af van de DirectX ondersteuning. Beide grafische kaarten deden het goed in 3DMark 11 (1280x720, hoge prestaties). Anders behalen alleen middenklasse GPU’s een score van 952 punten. De CrossFire configuratie is waarschijnlijk even krachtig als de Radeon HD 6550M (990 punten @ Acer Aspire 4820TG).

De Unique Heaven 2.1 benchmarks liep op 10,2 fps met 1280x1024 pixels, hoge details en standaard tessellation. Een Radeon HD 6630M berekent dit ongeveer even snel (10,5 fps @ Dell Vostro 3350). Hier voor in de plaats duikt de 17 inch notebook naar de instapmodel DirectX 9 benchmarks - andere instapmodel grafische kaarten, zoals de GeForce GT 520M, zijn nauwelijks sneller.

3DMark 03 Standard
14258 punten
3DMark 05 Standard
8374 punten
3DMark 06 Standard
4786 punten
3DMark Vantage P Result
3384 punten
3DMark 11 Performance
1008 punten
Help

Opslaggeheugen

De 9,5 millimeter hoge harde schijf van Toshiba (MK7575GSX) heeft een capaciteit van 750 GB komt niet met verassingen. Het heeft een toegangstijd van 17,6  ms, dat typisch is voor HDD’s. Een overdrachtssnelheid van 79 MB/s (HDTune) is ook niet indrukwekkend. CrystalDiskMark registreerde zelfs 90 MB/s. De snelheid van het systeem kon ons niet opwinden, aangezien enkele parallele applicaties de notebook aanzienlijk vertragen.

 

Toshiba MK7575GSX
Overdrachtssnelheid Minimum: 44.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 105.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 79.1 MB/s
Toegangstijd: 17.6 ms
Pieksnelheid: 90.5 MB/s

 

Systeemprestaties

In de strijd tegen andere multimedia notebooks, zou HP vaak het veld moeten ruimen voor andere fabrikanten. De behoorlijk armzalige quad core CPU en de relatief zwakke grafische kaarten leiden tot tamelijk schamele benchmark resultaten. 4656 punten in PCMark Vantage zijn op geen enkele manier indrukwekkend. Enig ander kantoornotebook behaalt een hogere score (4832 punten @ Dell Latitude E5420). Maar vergeet niet: deze 17 inch laptop kost slechts €500!

PCMark Vantage Result
4656 punten
PCMark 7 Score
1479 punten
Help

Gaming Prestaties

 

Gaming Prestaties

Zoals te zien is in onze gaming lijst, heeft Pavilion g7-1353eg het erg moeilijk om de nieuwste games te kunnen spelen. Maximale grafische instellingen zijn alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk. De 17 inch laptop heeft het in middelmatige instellingen vaak als moeilijk. Een aantal spellen worden slechts in de laagste grafische instellingen niet vloeiend gespeeld.

Hoge resoluties, zoals de aanwezige 1600x900 pixels, zijn meestal te veel gevraagd voor deze notebook. Dit maakt het twee keer zo ergerlijk dat de notebook geen 1366x768 pixels ondersteunt (1280x720 pixels resulteert in een extreem troebel beeld). De CrossFire configuratie is bovendien soms trager dan de losse Radeon HD 7450M. Gebruikers die zo nu en dan een kleine game willen spelen zullen dan ook op moeten letten bij het kopen van deze notebook. Aanzienlijk snellere apparaten zijn beschikbaar voor ongeveer €100 meer (bijv. de Acer Aspire 7560G).

lage gem. hoge ultra
Metro 2033 (2010) 35.2 25.9 fps
StarCraft 2 (2010) 94.9 28.2 19.5 fps
Mafia 2 (2010) 31 25.8 22.5 fps
Call of Duty: Black Ops (2010) 50.6 36.3 30.2 fps
Crysis 2 (2011) 30 20.2 14.9 fps
Dirt 3 (2011) 74.9 45.4 36.9 fps
Deus Ex Human Revolution (2011) 60.9 30.4 fps
F1 2011 (2011) 49 30 23 fps
Fifa 12 (2011) 126.1 67.7 51 fps
Battlefield 3 (2011) 22 23.4 17.1 fps
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 29.1 20 13.1 fps
Anno 2070 (2011) 76.9 17.6 11.5 fps
Star Wars: The Old Republic (2011) 28.2 12.3 fps

Micro stuttering

Een groot nadeel van de twee grafische kaarten is het vervelende micro stuttering. De tijd waarin een beeld wordt gemaakt kan verschillen omdat beide grafische kaarten anders werken. Dit zogenoemde micro stuttering is vooral merkbaar onder de 30 fps en ondermijnt soms een vloeiende gameplay. Ondanks een mindere ververssnelheid, kan een enkele grafische kaart een vloeiender beeld voortbrengen. Tip: CrossFire zou alleen ingeschakeld moeten worden bij het spelen van een game gebaseerd op DirectX 10 of 11.

Micro stuttering is een groot probleem...
Micro stuttering is een groot probleem...
...en ruïneert vaak het plezier bij gamen
...en ruïneert vaak het plezier bij gamen

Emissies

 

Systeemgeluid

De 17 inch notebook is altijd hoorbaar in idle modus. Hoewel de ventilator soms tijdelijk stopt met draaien volgens de BIOS instellingen (ventilator altijd aan/uit), is het gezoem van de harde schijf altijd hoorbaar. Veel multimedia notebooks zijn een stuk stiller in idle modus. De emissies kunnen worden verminderd wanneer de HDD wordt vervangen door een SSD.

HP verdient lof voor de geringe geluidsproductie in 3D modus. De ventilator verhoogt de draaisnelheid niet, zelfs niet tijdens grafisch intensieve games, wat vooral een voordeel is voor de wat stillere genres, zoals avontuurspellen. Hier voor in de plaats is de optische drive niet bepaald stil. De DVD brander zoemt duidelijk tijdens het renderen van een film. Het geluid van de optische drive verdwijnt echter tot de achtergrond wanneer een actiefilm wordt gekeken of wanneer het volume wordt verhoogd. Algeheel gezien is de geluidsproductie acceptabel.

Geluidsniveau

Onbelast
33.5 / 33.5 / 33.6 dB (A)
HDD
34 dB (A)
DVD
36.2 / dB (A)
Belasting
34.6 / 38.4 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-320 (15 cm afstand)
Stresstest (Furmark & Prime)
Stresstest

 

Temperatuur

Er is ook niet veel te klagen op het gebied van warmteontwikkeling. De polssteunen bleven erg koel tijdens de stresstest (Furmark & Prime); een maximum van 21°C is een uitstekende waarde (veel concurrenten gaan snel over de 30°C). Met uitzondering van één plek aan de onderkant (max: 47°C), warmden de andere oppervlaktes ook niet erg op. De behuizing bleef een aangename 21°C in idle modus - goede eigenschap.

Er valt ook niets te vrezen op het gebied van de componenten. Een maximale CPU en GPU temperatuur van 81°C (CPUID Hardware Monitor) is niet extreem laag, maar zit nog ruim in de veilige zone.

Max. Belasting
 37.7 °C37.1 °C24.1 °C 
 31.1 °C31.1 °C20.6 °C 
 21 °C20.8 °C20.4 °C 
Maximum: 37.7 °C
Gemiddelde: 27.1 °C
19.4 °C47.4 °C42.6 °C
19 °C38.2 °C34 °C
19.3 °C27.1 °C20.8 °C
Maximum: 47.4 °C
Gemiddelde: 29.8 °C
Stroomadapter (max.)  44.9 °C | Kamertemperatuur 15.7 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 27.1 °C / 81 F, compared to the average of 31 °C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(+) The maximum temperature on the upper side is 37.7 °C / 100 F, compared to the average of 36.6 °C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 °C for the class Multimedia.
(-) The bottom heats up to a maximum of 47.4 °C / 117 F, compared to the average of 38.9 °C / 102 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 20.6 °C / 69 F, compared to the device average of 31 °C / 88 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 21 °C / 69.8 F and are therefore cool to the touch.
(+) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 29 °C / 84.2 F (+8 °C / 14.4 F).
SRS Premium Sound
SRS Premium Sound

 

Luidsprekers

Een simpel 2.0 systeem is ingebouwd voor de geluidsproductie. Beide Altec Lansing luidsprekers, die HP aan de voorkant heeft ingebouwd, leveren doenlijk geluid dat iets beter is dan de gemiddelde notebook. Deze veelzijdige notebook heeft dit te danken aan het goede maximale volume en het SRS Premium Sound.

Het (nogal vlakke en schelle) geluid wordt hierbij voorzien van meer diepgang. Voor goede bastonen zou HP toch een aparte subwoofer moeten installeren. Als veel waarde aan geluid wordt gehecht, zou er eens gekeken moeten worden naar de Asus N75SF of de Dell XPS 17.

Batterijlevensduur

 

Een groot voordeel van de instapmodel onderdelen is het lage energieverbruik. De notebook verbruikt tussen 40 en 60 Watt bij hoge belasting. De Pavilion g7-1353eg is zelfs tevreden met 11 tot 17 Watt in idle modus. De Acer Aspire 7560G heeft een gelijkwaardig energieverbruik ondanks snellere hardware.

 

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.7 / 1.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 10.8 / 16.2 / 16.7 Watt
Belasting midlight 40.7 / 58.7 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC-940
Maximale batterijlevensduur (Reader's Test)
Reader's Test
Minimale batterijlevensduur (Classic Test)
Classic Test

 

De batterijlevensduur stelt echter enigszins teleur. Een 6-cel batterij met een 47 Wh capaciteit mag dan wel voldoende zijn voor de industrie, voor lange reizen is dit niet toereikend. Net zoals andere multimedia apparaten, houdt de HP laptop het slechts één uur vol in de BatteryEater's Classic test (maximale helderheid).

De looptijd van de batterij neemt aanzienlijk toe in normale omstandigheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om twee uur lang een DVD te kijken. Draadloos surfen op het Internet is mogelijk voor ongeveer drie uur. De batterij is na iets langer dan vijf uur leeg in ideale omstandigheden (geen belasting, minimale helderheid, CrossFire uit). Hoe dan ook, HP laat hier veel liggen.

 

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
5h 20min
Surfen met WLAN
3h 10min
DVD
2h 08min
Belast (maximale helderheid)
1h 00min

Samenvatting

HP Pavilion g7-1353eg (Picture: HP)
HP Pavilion g7-1353eg

 

De Pavilion g7-1353eg biedt een behoorlijk succesvolle combinatie tussen prijs, prestaties en kwaliteit. Hoewel de 17 inch notebook in geen enkel punt het erg goed doet, maakt deze multimedia notebook ook geen blunders.

Het matige beeldscherm is het belangrijkste nadeel. HP gebruikt een kijkhoekafhankelijk en extreem weerspiegelend goedkoop beeldscherm dat een middelmatige zwartwaarde heeft en geen goed contrast can produceren. Niet iedereen zal het gepunctueerde touchpad aangenaam vinden, net zoals het lawaaierige toetsenbord. De verbindingsmogelijkheden (geen USB 3.0) en de mobiliteit laten ook wat te wensen over.

Aan de ene kant verdient HP lof vanwege het lage energieverbruik en de bescheiden emissies. Ongeacht de modus: deze notebook wordt nooit erg warm of luid. Helaas kunnen we niet een unaniem standpunt innemen op het gebied van prestaties. Hoewel twee grafische kaarten en een quad core processor erg opmerkelijk zijn voor €500, valt de kracht die deze combinatie voortbrengt wel mee. De AMD quad core processor kan bijvoorbeeld niet concurreren met Intel's huidige Sandy Bridge generatie - ondanks het gloed nieuwe idee.

De CrossFire modus laat zien dat het behoorlijk veel problemen heeft, zoals micro stuttering of de vooral in DirectX 9 slechte prestaties. Standaard notebooks met slechts één grafische kaart maken minder fouten en zijn makkelijker in onderhoud.

Alles bij elkaar is de g7-1353eg vooral geschikt voor gebruikers die gefocust zijn op veelzijdigheid en die niet meer dan €600 willen uitgeven voor een notebook.

 

Aangeboden door ...
Getest: HP Pavilion g7-1353eg (Foto: HP)
Getest: HP Pavilion g7-1353eg, mede mogelijk gemaakt door:

Specificaties

HP Pavilion g7-1353eg (Pavilion g7 Serie)
Processor
AMD A6-3420M 4 x 1.5 - 2.4 GHz, Llano
Grafische kaart
AMD Radeon HD 6520G + HD 7450M Dual Graphics - 1024 MB, Core: 700 MHz, Geheugen: 900 MHz, DDR3-VRAM, Catalyst 12.1 (8.900.7.1000)
Geheugen
6144 MB 
, 2048 + 4096 MB SO-DIMM DDR3-RAM (1333 MHz), 2 Gleuven, maximaal 6 GB,
Beeldscherm
17.3 inch 16:9, 1600 x 900 pixel, LG Philips LP173WD1-TLC3, HD+, LED verlichting, diagonaal: 43.9 cm, glimmend: ja
Moederbord
AMD RS880M
Opslag
Toshiba MK7575GSX, 750 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
IDT 92HD81B1X @ AMD Hudson-2 FCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: koptelefoon, microfoon, Card Reader: SD,MMC
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe FE Family Controller GigaBit (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Realtek RTL8188CE Wireless LAN 802.11n (b/g/n = Wi-Fi 4)
Optische drive
HP CDDVDW SN-208BB
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 37 x 412 x 268
Batterij
47 Wh Lithium-Ion, 10.8 V, 6 cells, 0.3 kg
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: HP Webcam mit integriertem Digitalmikrofon (VGA)
Bijkomende functionaliteiten
Adapter: 90 Watt, snelstartgids, Microsoft Office Starter 2010, 12 Maanden Garantie
Gewicht
2.768 kg, Voeding: 336 g
Prijs
539 Euro

 

De 17 inch behuizing is compleet gemaakt van plastic.
De 17 inch behuizing is compleet gemaakt van plastic.
De 750 GB HDD zit verborgen achter een zwart paneel.
De 750 GB HDD zit verborgen achter een zwart paneel.
De 6-cel batterij weegt bijna 300 gram.
De 6-cel batterij weegt bijna 300 gram.
De webcam wordt vergezeld door een digitale microfoon.
De webcam wordt vergezeld door een digitale microfoon.
De meningen over het toetsenbord zullen waarschijnlijk uiteen lopen.
De meningen over het toetsenbord zullen waarschijnlijk uiteen lopen.
Het zwarte beeldschermdeksel blijkt veel stof aan te trekken.
Het zwarte beeldschermdeksel blijkt veel stof aan te trekken.
De g7 serie scoort met een goede prijs-kwaliteit verhouding.
De g7 serie scoort met een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Twee grafische kaarten en een quad core voor €500? Ja, het is mogelijk.
Twee grafische kaarten en een quad core voor €500? Ja, het is mogelijk.
De middelste pijltoetsen zouden wat hoger kunnen.
De middelste pijltoetsen zouden wat hoger kunnen.
De puntjes op het touchpad irriteerden ons na een tijdje.
De puntjes op het touchpad irriteerden ons na een tijdje.
Een VGA poort behoort nog steeds tot de standaardlijst.
Een VGA poort behoort nog steeds tot de standaardlijst.
HDMI biedt betere beeldkwaliteit en kan ook geluid overbrengen.
HDMI biedt betere beeldkwaliteit en kan ook geluid overbrengen.
Ongewoon: De status LED's zitten aan de zijkant.
Ongewoon: De status LED's zitten aan de zijkant.
Ondanks SRS Premium Sound zullen de luidsprekers geen prijzen winnen.
Ondanks SRS Premium Sound zullen de luidsprekers geen prijzen winnen.
HP heeft beide luidsprekers aan de voorkant ingebouwd.
HP heeft beide luidsprekers aan de voorkant ingebouwd.
De multimedia notebook heeft een gemiddeld energieverbruik.
De multimedia notebook heeft een gemiddeld energieverbruik.
Beide geheugenslots zijn gebruikt.
Beide geheugenslots zijn gebruikt.
De batterij is niet bepaald sterk met 47 Wh.
De batterij is niet bepaald sterk met 47 Wh.
HP geeft zijn klanten alleen toegang tot het RAM, de harde schijf en de WLAN module.
HP geeft zijn klanten alleen toegang tot het RAM, de harde schijf en de WLAN module.
Alle oppervlaktes zijn glanzend, behalve de beeldschermrand en de onderkant.
Alle oppervlaktes zijn glanzend, behalve de beeldschermrand en de onderkant.
Vlekken zijn alleen te zien bij nader kijken vanwege de grijze kleur.
Vlekken zijn alleen te zien bij nader kijken vanwege de grijze kleur.
De onderkant maakt een redelijk stabiele indruk.
De onderkant maakt een redelijk stabiele indruk.
De bovenkant buigt een beetje op sommige plekken.
De bovenkant buigt een beetje op sommige plekken.
De afmetingen en het gewicht (~2,8 kg) zijn typisch voor een 17 inch laptop.
De afmetingen en het gewicht (~2,8 kg) zijn typisch voor een 17 inch laptop.
De maximale openingshoek is niet bepaald groot.
De maximale openingshoek is niet bepaald groot.
Beide scharnieren zijn tamelijk strak.
Beide scharnieren zijn tamelijk strak.
Beide handen zijn nodig bij het openen van de notebook.
Beide handen zijn nodig bij het openen van de notebook.
De vakmanschap is acceptabel gelet op de prijs.
De vakmanschap is acceptabel gelet op de prijs.
Er is behoorlijk veel kracht nodig om het onderhoudspaneel te verwijderen.
Er is behoorlijk veel kracht nodig om het onderhoudspaneel te verwijderen.
Het beeldscherm is hoogglanzend afhankelijk van de omgeving en tijd op de dag.
Het beeldscherm is hoogglanzend afhankelijk van de omgeving en tijd op de dag.
de g7 kan niet op tegen zijn grotere broer, de dv7, op het gebied van kwaliteit.
de g7 kan niet op tegen zijn grotere broer, de dv7, op het gebied van kwaliteit.
Veel linkshandige mensen zullen de verdeling van de aansluitingen vervelend vinden.
Veel linkshandige mensen zullen de verdeling van de aansluitingen vervelend vinden.
De poorten zijn goed verdeeld aan de rechterkant.
De poorten zijn goed verdeeld aan de rechterkant.
De voor- en achterkant bevatten geen aansluitingen.
De voor- en achterkant bevatten geen aansluitingen.
De compacte 90 Watt adapter is handig om mee te nemen.
De compacte 90 Watt adapter is handig om mee te nemen.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport HP Envy 17t (Core i7-1065G7, Nvidia MX330, 4K) Laptop
GeForce MX330, Ice Lake i7-1065G7, 17.3", 2.73 kg
Kort testrapport HP Pavilion 15 (Core i5-8250U, NVIDIA MX130) Laptop
GeForce MX130, Kaby Lake Refresh i5-8250U, 15.6", 1.93 kg

Links

Vergelijk prijzen

Pro

+Redelijke geluidsproductie
+Quad core CPU en twee grafische kaarten
+Koele oppervlaktes
+Laag energieverbruik
+Compacte adapter
+Aantrekkelijke prijs
+Grote harde schijf
 

Contra

-CrossFire problemen (zoals micro stuttering)
-Vervelende oppervlakte touchpad
-Weinig aansluitingen
-Middelmatig beeldscherm
-Tweede klasse toetsenbord
-Lage prestaties

In het kort

Wat we goed vonden

De ventilator wordt niet erg luid tijdens 3D modus.

Wat we graag zouden zien

CrossFire ondersteuning voor DirectX 9 games. Een beter beeldscherm zou ook goed zijn.

Wat ons verrast heeft

Niet erg lang geleden nog ondenkbaar: Een quad core in een €500 notebook.

De concurrentie

Instapmodel multimedia notebooks met een aparte grafische kaart, zoals de Packard Bell EasyNote TS13, de Acer Aspire 7560G of de HP ProBook 4730s.

Beoordeling

HP Pavilion g7-1353eg - 06-02-2012 v2(old)
Florian Glaser

Behuizing
76%
Toetsenbord
74%
Aanwijsapparaat
78%
Aansluitmogelijkheden
64%
Gewicht
77%
Batterij
76%
Beeldscherm
66%
Gaming-performance
73%
Applicatie-performance
85%
Temperatuur
88%
Luidheid
84%
Extra punten
78%
Gemiddelde
77%
76%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP Pavilion g7-1353eg Notebook
Florian Glaser, 2012-03- 6 (Update: 2013-06- 6)