Notebookcheck Logo

Testrapport Dell XPS 15 (9530, Late 2013) Notebook

I'm sexy and I know it. De Dell XPS 15 is een multimedia werkpaard met hoge kwaliteit onderdelen. De meest recente versie van de notebook serie, die al diverse generaties oud is, brengt niet alleen hoop voor het ontwerp, maar ook voor de interne onderdelen.
J. Simon Leitner, Sabine Kückemanns, 🇺🇸 🇩🇪 ...
Dell XPS 15 2013

Voor het originele Engelse testrapport, klik hier.

De Dell XPS 15 is een hoge kwaliteit, kansrijke multimedia notebook. Kopers die in dit segment naar een apparaat op zoek zijn, verwachten een perfect ontwerp, superieure bouwkwaliteit en krachtige onderdelen. Multimedia apparaten moeten alles aankunnen: video's afspelen, beeldbewerking, simpele kantoortaken en zware game-sessies. Veeleisende klanten zijn zeker bereid meer te betalen voor een notebook die aan hun verwachtingen voldoet, wat een goede zaak is voor de fabrikant.

Een snelle blik op de startpagina van Dell's XPS 15 laat ons een prijs van €1719 zien - de notebook is zeker geen koopje, maar biedt uitstekende prestaties met een Intel Core i7-4702HQ quad core CPU, Nvidia GT 750M GPU met 2 GB snel GDDR5 geheugen, 16 GB RAM (dual-channel), hoge capaciteit 512 GB SSD en een hoge resolutie QHD+ beeldscherm (3200 x 1800 pixels). De XPS 15 is uitgerust met Windows 8.1 en heeft een 12 maanden durende garantietermijn. Het feit dat de 512 GB SSD alleen al €500 kost, maakt de op het eerste gezicht hoge prijs verklaarbaar. Helaas konden we het model niet op de Duitse website configureren, wat blijkbaar voorlopig alleen kan op de Amerikaanse website. Het Duitse testmodel heeft dezelfde hardware als het Amerikaanse topmodel ($2399). Andere Amerikaanse configuraties beginnen op $1599, waarvoor je een Core i5-4200, 8 GB RAM, 500 GB HDD en een FHD beeldscherm krijgt.

Laten we eens kijken wat de concurrentie te bieden heeft. Toen we voor het eerst de XPS 15 bekeken, kwam deze notebook meteen in onze gedachten: Apple's nieuwste versie van de MacBook Pro 15 Retina. De volgende kandidaat is de Asus UX51VZ, die ook een WQHD+ beeldscherm biedt, maar gebruik maakt van Ivy Bridge CPU's en de oudere GT 650M grafische kaart. Een meer betaalbaar alternatief is de Samsung Ative Book 8 (Testrapport Samsung Ativ Book 8 Touch 880Z5E X01 Notebook). We hebben het 880Z5E model recent getest. Asus heeft nog een deelnemer, namelijk de N550JV. HP heeft de Envy 15, die een vergelijkbare CPU en GPU heeft, maar een ander beeldscherm gebruikt. Acer's  V7-582PG gebruikt minder krachtige dual core ULV processoren.

Behuizing

Soft-touch oppervlaktes...
Soft-touch oppervlaktes...
...en een solide aluminium frame.
...en een solide aluminium frame.

We hebben het voorgaande model geprezen om z'n stevige aluminium behuizing. Bij de nieuwe versie heeft Dell zich vooral gefocust om dezelfde materialen als bij de XPS 13 te gebruiken. De basiseenheid is nu slechts 18 millimeter dik, wat een reductie van 5 mm is vergeleken met het voorgaande model. Het gewicht is ook drastisch gedaald, aangezien de nieuwe XPS 15 slechts twee kilo weegt vergeleken met de 2,7 kilo van de voorganger - een reductie van 25%. Om dit te bereiken heeft Dell gebruik gemaakt van een koolstofvezel bodemplaat en heeft deze bevestigd aan een solide aluminium frame, dat vanaf alle kanten zichtbaar is. Zowel de onderkant als de bovenkant zijn bedekt met een op siliconen gebaseerde soft-touch oppervlakte. De afwerking voelt zacht en comfortabel en is ook goed in het verbergen van een heet oppervlakte. Hierover zullen we verderop meer vertellen.

We hebben niets gevonden om over te klagen wat betreft stevigheid en afwerking. Ons testmodel is absoluut van topkwaliteit en hoeft zicht niet te verbergen voor de MacBook Pro 15.


Het beeldscherm kan maximaal 135° geopend worden. Vanwege de stevige, lange scharnier in het midden, blijft het beeldscherm op z'n plek bij schommelingen. Het multitouch beeldscherm is van rand tot rand bedekt met een plaat van Gorilla Glass.

Verbindingsmogelijkheden

Een dunne behuizing heeft voordelen wat betreft mobiliteit en uitstraling, maar het aanbod van poorten en de positionering is hierbij meestal niet ideaal. De nieuwe XPS 15 heeft geen optische drive of RJ45 LAN poort, maar bezit wel een Mini DisplayPort, 3x USB 3.0, USB 2.0, HDMI en een SD kaartlezer. We stellen het op prijs dat de USB poorten aan de linker- en rechterkant relatief ver naar achteren zijn geplaatst, om zo te voorkomen dat kabels in de weg liggen.

Rechterkant: SD kaartlezer, USB 3.0, USB 2.0 (altijd elektriciteit), Noble lock
Rechterkant: SD kaartlezer, USB 3.0, USB 2.0 (altijd elektriciteit), Noble lock
Linkerkant: stroomaansluiting, HDMI, DisplayPort, 2x USB 3.0, headset (3.5mm)
Linkerkant: stroomaansluiting, HDMI, DisplayPort, 2x USB 3.0, headset (3.5mm)

Communicatie

Omdat er geen LAN poort is, zal alle data moeten gaan via de Intel Wireless-AC 7260 module. Zoals de naam al weergeeft, wordt de meest recente protocol 802.11ac ondersteund, wat een overdrachtssnelheid van 6933 Mbit/s mogelijk maakt. Het programma HWInfo heeft ons laten weten dat ons testmodel een 2x2 versie is, wat betekent dat de theoretische overdrachtssnelheden niet bereikbaar zijn. Omdat we geen geschikte router hebben, konden we niet het maximale uit de module halen. Vergeleken met andere notebooks presteerde de Dell XPS 15 goed in onze testomgeving. Windows gaf een volledig sterk signaal aan, zelfs 15 meter van de router en door enkele niet-dragende wanden.

Ook de webcam, die Dell bestempelt als een 'HD breedbeeld webcam', is getest met behulp van Skype en Google Hangout. De kwaliteit is fatsoenlijk, maar zeker niet optimaal bij weinig licht. De twee microfoons filteren het achtergrondgeluid uit het gesprek, waardoor de persoon beter verstaanbaar wordt.

De Dell XPS 15 ondersteunt ook Intel Wireless Display (WiDi) 3.0, Intel Smart Connect en Near Field Communication (NFC). 

Accessoires

Naast de snelstartgids en de stroomadapter, worden er geen extra's geleverd. Dell biedt veel accessoires aan op hun webpagina, hoewel deze niet specifiek ontworpen zijn voor de XPS 15.

Met het juiste gereedschap en de gebruikershandleiding zijn upgrades niet moeilijk.
Met het juiste gereedschap en de gebruikershandleiding zijn upgrades niet moeilijk.

Onderhoud

Hoewel er geen traditioneel onderhoudspaneel is, zijn de componenten nog steeds toegankelijk indien de gebruiker een TX5 schroevendraaier heeft. Instructies kunnen gevonden worden in de gebruikershandleiding. Omdat we niet de benodigde schroevendraaier bezitten, refereren we naar Dell's gids, waarin staat dat de batterij, harde schijf (mSATA en 2,5 inch), RAM modules (2x) en draadloze modules vervangen en/of geüpgraded kunnen worden. De ventilator en het koelelement kunnen verwijderd worden om schoon te maken.

Garantie

De één jaar durende garantietermijn beschrijft ook service in huis, wat Dell een voorsprong geeft ten opzichte van de concurrentie. De prijzen voor uitbreidingen zijn echter erg hoog: Dell vraag €151 en €271 voor een uitbreiding tot respectievelijk twee en drie jaar.

Invoerapparaten

Toetsenbord

De uitstraling en eigenschappen van het toetsenbord zijn nauwelijks veranderd vergeleken met z'n voorganger. De chiclet toetsen zijn mat zwart en zijn enigszins hol. De verlichting is opnieuw toegepast, wat handig is bij weinig omgevingslicht. De letters op de toetsen zijn een ongebruikelijk lettertype, waar je even aan zal moeten wennen.

We vonden het typen op de voorgaande modellen aangenaam en konden ook deze keer geen grote fouten ontdekken. Zodra we gewend waren aan de relatief korte drukafstand maar goede feedback, was het typen over het algemeen bevredigend. De toetsen maken geen klaterend geluid en de doorbuiging is beperkt. Als we zeer hoge eisen stellen, hebben we een klein punt van kritiek: de toetsen lijken een beetje te draaien wanneer ze aan de rand worden ingedrukt. Dit kan ertoe leiden dat de aanslag niet wordt geregistreerd.

Touchpad en Touchscreen

Bij het voorgaande model was Windows 7 geïnstalleerd, terwijl de nieuwe XPS 15 is uitgerust met de (net uitgebrachte) Windows 8.1. Omdat aanrakingen ook ondersteund worden, kan de gebruiker op diverse manieren de notebook besturen: het tegelscherm van Windows 8 is bedoeld om met vingers te bladeren door diverse pagina's en documenten. Het multi-touch paneel van Dell werkt goed en heeft geen problemen laten zien.

Het touchpad is ruim en heeft een comfortabele glazen oppervlakte. Hoewel de hardware-eigenschappen uitstekend zijn, waren we niet zo tevreden over het gebruik ervan. Dit komt niet doordat de hardware tekortschiet, aangezien vingers eenvoudig over het oppervlakte glijden en het klikpunt duidelijk is, maar het heeft te maken met de software die de invoer registreert. Vegen en scrollen werden niet altijd geregistreerd zoals we het hadden bedoeld. Apple heeft op dit gebied al jaren geen problemen gehad en nadert de perfectie. Soms vonden we het nodig om het touchscreen te gebruiken in plaats van het touchpad, wat bevredigend was op het briljante beeldscherm.

Beeldscherm

Problemen met oudere programma's
Problemen met oudere programma's

Laten we het eens hebben over één van de hoogtepunten van de nieuwe XPS 15: het beeldscherm. Het QHD+ paneel heeft een resolutie van 3200 x 1800 pixels, wat zelfs hoger is dan dat van de 15,6 inch Apple MBP 15 Retina. Dit betekent voor de gebruiker dat wanneer meerdere vensters naast elkaar staan, de inhoud klein is, maar wel ontzettend scherp. Zo lang het bronmateriaal van hoge kwaliteit is, kan er meer worden genoten van foto's en video's. Tekst is ook beter leesbaar, aangezien de kleinere lettertypen zeer scherp zijn. Nadeel: oudere programma's ondersteunen niet altijd deze hoge resolutie, wat kan leiden tot vervormde invoervensters, beelden en iconen. Of dit een probleem is hangt af van de gebruikte programma's en de individuele gebruiker.

Vanuit een technisch oogpunt: Dell heeft gebruik gemaakt van een IGZO (Indium Gallium Zink Oxide) paneel, dat zeer hoge resoluties en snelle responstijden mogelijk maakt. We hebben een maximum van 349 cd/m² gemeten in het midden van het beeldscherm; de gemiddelde helderheid is een erg goede 322 cd/m². Het contrast is ook uitstekend: een lage zwartwaarde van 0,21 cd/m² levert een contrast van 1662:1. Deze waarde is niet alleen beter dan dat van het voorgaande model, maar laat ook het Retina beeldscherm van de MBP 15 van afgelopen jaar achter zich. De Samsung Ativ 8 en Asus N550 hebben ook goede beeldschermen, maar komen niet in de buurt van de XPS 15.

De berekende verdeling van de helderheid is met 83% goed gezien de maximale helderheid. Zelfs wanneer de inhoud op het beeldscherm donker was, konden we geen ongelijkheden in helderheid opmerken.

1) EU model 2) US model
337
cd/m²
337
cd/m²
314
cd/m²
329
cd/m²
349
cd/m²
305
cd/m²
316
cd/m²
325
cd/m²
288
cd/m²
Helderheidsverdeling
Sharp LQ156Z1
EU model
Maximum: 349 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 322.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 83 %
Helderheid in Batterij-modus: 285 cd/m²
Contrast: 1662:1 (Zwart: 0.21 cd/m²)
ΔE Color 8.27 | 0.59-29.43 Ø5.4
ΔE Greyscale 7.99 | 0.64-98 Ø5.6
69.08% AdobeRGB 1998 (Argyll 1.6.3 3D)
72.9% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
96.1% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
72.6% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)
Gamma: 3.42
428
cd/m²
413
cd/m²
345
cd/m²
416
cd/m²
419
cd/m²
335
cd/m²
427
cd/m²
416
cd/m²
347
cd/m²
Helderheidsverdeling
Sharp LQ156Z1
US model
Maximum: 428 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 394 cd/m²
Helderheidsverdeling: 78 %
Helderheid in Batterij-modus: 341 cd/m²
Contrast: 1460:1 (Zwart: 0.287 cd/m²)72.9% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
96.1% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
72.6% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)

Zoals gebruikelijk hebben we de kleurprecisie gemeten met de i1 Pro 2 photospectrometer. De resultaten zijn OK, maar niet uitzonderlijk: grijswaarden laten een gemiddelde DeltaE afwijking van 7,99 zien; ColorChecker heeft een afwijking van 8,27 ten opzichte van de ideale sRGB waardes gemeten. Een voordeel: na kalibratie is de gemiddelde kleurafwijking gereduceerd tot 5,08 (5,78 voor de grijswaarden), wat betekent dat de verschillen met de ideale waardes minder duidelijk zijn, maar voor een geoefend oog nog steeds zullen opvallen. Apple staat bekend om hun vooraf gekalibreerde beeldschermen, die vooral door grafisch ingestelde gebruikers op prijs gesteld worden. De huidige MBP 13 Retina gaat ons testmodel ver voorbij met een DeltaE van 1,87 voor kleuren en 2,19 voor grijstinten. De nieuwe MBP 15 is nog niet getest, maar we verwachten vergelijkbare resultaten.

Het paneel kan het sRGB kleurenspectrum voor een groot deel reproduceren: AdobeRGB wordt maximaal 69% gereproduceerd. Dit is voor de gemiddelde consument echter niet relevant.

Grijsschaal (pre-kalibratie)
Grijsschaal (pre-kalibratie)
ColorChecker (pre-kalibratie)
ColorChecker (pre-kalibratie)
Saturation (pre-kalibratie)
Saturation (pre-kalibratie)
Grayscale (na kalibratie)
Grayscale (na kalibratie)
ColorChecker (na kalibratie)
ColorChecker (na kalibratie)
Saturation (na kalibratie)
Saturation (na kalibratie)
XPS 15 vs. AdobeRGB
XPS 15 vs. AdobeRGB
XPS 15 vs. sRGB
XPS 15 vs. sRGB
Goed leesbaar, zelfs buitenshuis, hoewel reflecties vervelend kunnen zijn.
Goed leesbaar, zelfs buitenshuis, hoewel reflecties vervelend kunnen zijn.

Bij een niet-optimale omgevingsverlichting - bijvoorbeeld buitenshuis of vlak bij een lichtbron - kan het reflecterende beeldscherm een probleem vormen. Hoewel het paneel van de XPS 15 erg helder is en een goed contrast heeft, hadden we regelmatig last van reflecties, vooral bij het kijken naar donkere delen van het paneel.

Volgens Dell is het paneel van de XPS 15 gefabriceerd met PPS technologie, wat vergelijkbaar is met de beter bekende IPS technologie. De kijkhoeken zijn inderdaad breed, maar de erg grote kijkhoeken vanaf boven leverden niet het gehoopte resultaat, aangezien de kleuren begonnen te vervagen. We nemen aan dat dit bij normaal gebruik geen problemen oplevert - de toename in reflecties bij gebruikelijke kijkhoeken zijn van groter belang.

Goede, maar niet uitstekende kijkhoeken.
Goede, maar niet uitstekende kijkhoeken.

Prestaties

Voldoende rekenkracht: de XPS 15 bevat snelle hardware
Voldoende rekenkracht: de XPS 15 bevat snelle hardware

'Liever te veel dan te weinig'. Dit lijkt de aanpak die Dell heeft gekozen toen de keuze voor de hardware werd gemaakt. Techniekfanaten zullen zich waarschijnlijk verheugen op de specificaties: Intel Core i7-4702HQ quad core CPU, Nvidia GT 750M met 2 GB GDDR5 VRAM, 16 GB RAM en een 512 GB SSD van Samsung. Over het algemeen behoren deze onderdelen tot de hogere middenklasse, maar de SSD is het toppunt van opslagapparaten.


Processor

De CPU behoort tot de huidige Haswell generatie. De '2' in de productcode duidt op een enigszins zuinigere processor (37 Watt in plaats van 47 Watt). Vergeleken met de i7-4700HQ is de CPU ongeveer 5 - 10% langzamer (Cinebench Single en Multi-CPU rendering). De CPU benchmarks laten zien dat de prestaties op het verwachte niveau zitten. Turbo Boost is in staat om de kloksnelheid van één core tot 3,1 GHz te verhogen; tijdens multi-thread benchmarks stond de teller gedurende de test op 2,9 GHz. De veel gebruikte Ivy Bridge voorgangers 3610QM en 3630QM bieden ongeveer dezelfde prestaties, terwijl de dual core (i7-4500U) met een TDP van 17 Watt bij de Cinebench R11.5 benchmark een achterstand van ongeveer 5% (single) en 55% (multi) had. Alles bij elkaar is dit een erg sterke CPU, die de meeste taken probleemloos kan verwerken. De CPU werkt volgens Cinebench ook op accustroom op vol vermogen.

Apple rust de MBP 15 Retina uit met ofwel een i7-4750HQ (2,0-3,2 GHz) of de i7-4850HQ (2,3-3,5 GHz). Beide processoren hebben een TDP van 47 Watt en geïntegreerde GT3e graphics (L4 cache), wat afhankelijk van de notebook een verhoging van 5-15% in prestaties kan geven.

Cinebench R11.5 - CPU Multi 64Bit (sorteer op waarde)
Dell XPS 15 (Late 2013)
6.29 Points ∼12%
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01
6.46 Points ∼12% +3%
Asus N550JV-CN201H
6.68 Points ∼12% +6%
Asus UX51VZ
5.64 Points ∼10% -10%
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk
2.63 Points ∼5% -58%

Legende

 
Dell XPS 15 (Late 2013) Intel Core i7-4702HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, Samsung SSD SM841 512GB
 
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01 Intel Core i7-3635QM, AMD Radeon HD 8870M, Toshiba MQ01ABD100
 
Asus N550JV-CN201H Intel Core i7-4700HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, HGST Travelstar 5K1000 HTS541010A9E680
 
Asus UX51VZ Intel Core i7-3612QM, NVIDIA GeForce GT 650M, 2x ADATA XM11 256 GByte
 
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk Intel Core i7-4500U, NVIDIA GeForce GT 750M, Toshiba MQ01ABF050
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4585
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
16584
Cinebench R10 Shading 32Bit
6723
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
6021 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
22243 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
6755 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.38 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
6.29 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
52.7 fps
Help

Systeemprestaties

Sterke CPU, hogere middenklasse GPU, snelle SSD en 16 GB RAM zorgden voor hooggespannen verwachtingen. Het systeem heeft ons niet teleurgesteld met een score van 3128 punten in de huidige PCMark 8 benchmark test. De XPS 15 scoort op dit gebied ongeveer even hoog als andere, gelijkwaardig uitgeruste concurrenten. Het PCMark 7 resultaat is ook overtuigend. Omdat een SSD erg belangrijk is voor deze benchmark, heeft de XPS 15 een hoge score van 5937 punten behaald. Samsungs Ativ Book 8 wist hier slechts 3290 punten te behalen, aangezien dat apparaat gebruik maakt van een conventionele HDD. De Asus N550JV, die ook uitgerust is met een conventionele HDD, doet het niet veel beter. Het voorgaande model van de XPS 15 (i7-3612QM, GT 640M, HDD+SSD cache) scoorde 4009.

Voor het gevoel is de XPS 15 ook erg snel. Het opstarten duurt minder dan 10 seconden en zelfs complexe applicaties zoals games starten zonder vertraging op.

PCMark 7 - Score (sorteer op waarde)
Dell XPS 15 (Late 2013)
5937 Points ∼65%
Asus N550JV-CN201H
3395 Points ∼37% -43%
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01
3290 Points ∼36% -45%
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk
4255 Points ∼46% -28%
Asus UX51VZ
5454 Points ∼60% -8%
Dell XPS 15 (L521X)
4009 Points ∼44% -32%

Legende

 
Dell XPS 15 (Late 2013) Intel Core i7-4702HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, Samsung SSD SM841 512GB
 
Asus N550JV-CN201H Intel Core i7-4700HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, HGST Travelstar 5K1000 HTS541010A9E680
 
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01 Intel Core i7-3635QM, AMD Radeon HD 8870M, Toshiba MQ01ABD100
 
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk Intel Core i7-4500U, NVIDIA GeForce GT 750M, Toshiba MQ01ABF050
 
Asus UX51VZ Intel Core i7-3612QM, NVIDIA GeForce GT 650M, 2x ADATA XM11 256 GByte
 
Dell XPS 15 (L521X) Intel Core i7-3612QM, NVIDIA GeForce GT 640M, WDC Scorpio Blue WD10JPVT + SSD-Cache
PCMark 7 Score
5937 punten
PCMark 8 Home Score Accelerated
3128 punten
PCMark 8 Creative Score Accelerated
4480 punten
PCMark 8 Work Score Accelerated
3583 punten
Help

Opslagapparaten

Zoals hierboven vermeld, gebruikt de XPS 15 een mSATA SSD als opslagmedium. De SSD (SM841) is gefabriceerd door Samsung en heeft een opslagcapaciteit van 512 GB. Aangezien de XPS 15 ruimte heeft voor een 2,5 inch harde schijf, maken goedkopere versies van de XPS 15 gebruik van een conventionele HDD. Het topmodel, dat wij hebben getest, gebruikt deze ruimte voor een uitgebreide 91 Wh batterij.

Wat betreft prestaties is de mSATA in de XPS 15 één van de snellere op de markt. CrystalDiskMark laat lees- en schrijfsnelheden zien van respectievelijk 512 en 413 MB/s. SSD RAID oplossingen zijn hier natuurlijk veel sneller. Kleinere 4K blokken worden met een snelheid van respectievelijk 24,6 en 66,1 MB/s verwerkt. Hoewel dit snel is, zijn er diverse producten op de markt die hier stukken beter presteren dan de Samsung SSD. Conventionele HDD's zijn niet tegen de SDD's opgewassen.

De PCI-e SSD's van Apple doen het ook goed. De 256 GB SSD in de MacBook Pro 13 behaalde 705 en 634 MB/s in de CrystalDiskMark test. De mSATA in de XPS was echter sneller bij het verwerken van 64K blokken.

CrystalDiskMark 3.0
Read Seq (sorteer op waarde)
Dell XPS 15 (Late 2013)
512 MB/s ∼13%
Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2013-10
705 MB/s ∼18% +38%
Write Seq (sorteer op waarde)
Dell XPS 15 (Late 2013)
412.9 MB/s ∼10%
Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2013-10
634 MB/s ∼15% +54%
Read 4k (sorteer op waarde)
Dell XPS 15 (Late 2013)
24.57 MB/s ∼0%
Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2013-10
17.4 MB/s ∼0% -29%
Write 4k (sorteer op waarde)
Dell XPS 15 (Late 2013)
66.1 MB/s ∼7%
Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2013-10
30.9 MB/s ∼3% -53%

Legende

 
Dell XPS 15 (Late 2013) Intel Core i7-4702HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, Samsung SSD SM841 512GB
 
Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2013-10 Intel Core i5-4258U, Intel Iris Graphics 5100, Apple SSD SM0256F
Samsung SSD SM841 512GB
Sequential Read: 512 MB/s
Sequential Write: 412.9 MB/s
512K Read: 449.2 MB/s
512K Write: 407.5 MB/s
4K Read: 24.57 MB/s
4K Write: 66.1 MB/s
4K QD32 Read: 402.6 MB/s
4K QD32 Write: 348.3 MB/s

Videokaart

De Nvidia GeForce GT 750M is een videokaart in de hogere middenklasse. De chip is gebaseerd op de Kepler architectuur van Nvidia en is gefabriceerd in een 28 nm proces. Ondersteund door 2 GB GDDR5 videogeheugen (5000 MHz), kan de grafische processor hoge kloksnelheden behalen (1058 MHz). Zelfs tijdens intense belasting bleef de frequentie boven de 900 MHz.

De 3DMark benchmark bevestigt de resultaten. De Dell XPS heeft de hoogste score ooit voor een GTM 750 GM in 3DMark 11 behaald. Vergeleken met de GT 750M in de Acer Aspire V7-582PG (4 GB DDR3), was het verschil in prestaties ongeveer 20%. De Nvidia GTX 760M is ongeveer 20-30% sneller, de GTX 765M vergroot het verschil tot 45%. De GT 640M in de voorganger is ongeveer 35% trager. Samsungs Ativ Book 8 met de nieuwe AMD Radeon HD 8870M is 10% sneller dan ons testmodel, de Asus N550JV heeft een achterstand van 10%. De nieuwe 3DMark 2013 Firestrike test laat vergelijkbare resultaten zien.

De Optimus technologie van Nvidia maakt gebruik van de geïntegreerde en zuinigere Intel HD 4600 GPU voor simpele taken. Zodra een veeleisende applicatie wordt gestart, schakelt het systeem tussen de geïntegreerde GPU en aparte GPU. Op accustroom presteerde de notebook 20% slechter in 3DMark. Dit betekent dat de volledige capaciteit van de notebook niet bruikbaar is zonder de aanwezigheid van een stopcontact.

3DMark 11 Performance
2974 punten
3DMark Ice Storm Standard Score
55377 punten
3DMark Cloud Gate Standard Score
9739 punten
3DMark Fire Strike Score
1953 punten
3DMark Fire Strike Extreme Score
970 punten
Help

Gaming Prestaties

Voor €2000 zijn er snellere systemen te koop die volledig op gamen zijn gericht. Hoe dan ook, we hebben de XPS 15 onderworpen aan onze uitgebreide gaming tests, aangezien de gebruiker waarschijnlijk gebruik wil maken van de volledige capaciteiten.

Een aantal moderne games waren vloeiend speelbaar met hoge details op een resolutie van 1366 x 768 pixels. Crysis 3 en Company of Heroes 2 hebben last van prestatieproblemen en de details moeten bij deze games verlaagd worden. Full-HD en ultra hoge details was alleen mogelijk bij een kleine selecte van games - een voorbeeld is Fifa 14, dat bekend staat om de lage eisen.

BioShock Infinite - 1366x768 High Preset (sorteer op waarde)
Dell XPS 15 (Late 2013)
61.1 fps ∼15%
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk
37.8 fps ∼9% -38%
Tomb Raider - 1366x768 High Preset AA:FX AF:8x (sorteer op waarde)
Dell XPS 15 (Late 2013)
58.2 fps ∼9%
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01
58.4 fps ∼9% 0%
Asus N550JV-CN201H
38.9 fps ∼6% -33%
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk
36.6 fps ∼6% -37%

Legende

 
Dell XPS 15 (Late 2013) Intel Core i7-4702HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, Samsung SSD SM841 512GB
 
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01 Intel Core i7-3635QM, AMD Radeon HD 8870M, Toshiba MQ01ABD100
 
Asus N550JV-CN201H Intel Core i7-4700HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, HGST Travelstar 5K1000 HTS541010A9E680
 
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk Intel Core i7-4500U, NVIDIA GeForce GT 750M, Toshiba MQ01ABF050

De maximale QHD+ resolutie is bij gamen niet haalbaar. De beperkende factor is de GT 750M, maar hoewel er snellere kaarten zijn, worden deze GPU's meestal te warm om toe te passen in een ultrabook. Battlefield 4  bleek goed te draaien. Hoewel de details niet maximaal waren, blijft er voldoende kracht over om de game er goed uit te laten zien. We moeten wel vermelden dat Nvidia Optimus automatisch de geïntegreerde HD 4600 koos, wat een verlies in prestaties van 50% tot gevolg had. In dit geval moesten we handmatig de keuze aanpassen. Regelmatige updates van de drivers van Nvidia zouden dit probleem moeten verhelpen.

We hebben ook opgemerkt dat sommige games niet beter speelbaar waren bij lagere details. HD resolutie (1366 x 768), neemt bijvoorbeeld minder dan een kwart van het beeldscherm in beslag, wat niet ideaal is. Hopelijk zullen GPU driver updates deze problemen aanpakken.

lage gem. hoge ultra
Crysis 3 (2013) 63.8 47.97 29.42 11.6
Tomb Raider (2013) 132.9 76.3 58.2 23.6
BioShock Infinite (2013) 117.5 76.1 61.1 21.85
Company of Heroes 2 (2013) 32.84 27.71 17.42 7.89
Dota 2 (2013) 107.5 82 40.03
Fifa 14 (2013) 398.4 237.3 197.8 133.3
Battlefield 4 (2013) 65.1 45.74 34.8 14.95

Emissies

Systeemgeluid

In ruststand of tijdens het uitvoeren van niet-veeleisende taken, is de Dell XPS 15 volledig stil. Alleen wanneer de CPU of GPU voor een langere tijd belast worden, beginnen de ventilatoren te draaien en neemt het geluidsdrukniveau toe. We hebben een maximum van 42,1 dB(A) gemeten tijdens de stresstest. De twee ventilatoren (één voor de CPU en de andere voor de GPU) zijn nu goed hoorbaar en kunnen in een stille omgeving vervelend zijn. Als er tegelijkertijd geluid geproduceerd wordt, zoals tijdens games, is dit probleem minder erg.

Geluidsniveau

Onbelast
28 / 28 / 29.8 dB (A)
Belasting
42.1 / 42.1 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-300 (15 cm afstand)

Temperatuur

De voorganger was niet bepaald een koele laptop en de nieuwe notebook verschilt niet veel. Maar laten we beginnen bij het begin.

Wanneer de notebook minimaal belast wordt, blijven de oppervlaktes comfortabel. De polssteunen zijn aanzienlijk koeler dan de rest van de notebook, wat betekent dat de warmte-genererende componenten aan de achterkant zijn geplaatst. De erg aangename soft-touch afwerking draagt ook bij aan de verlaging van de subjectieve temperatuur.

Tijdens de stresstest (100% CPU en GPU belasting, minstens een uur lang) wordt het koelsysteem maximaal belast, wat een nogal onrealistisch scenario is. We hebben een maximale temperatuur van 64°C gemeten aan de onderkant richting de achterkant. Goed: zelfs nu blijven de polssteunen comfortabel. Na het spelen van Battlefield 4 voor een uur waren de temperaturen weer terug in het acceptabele gebied: een maximale temperatuur van 50-55°C is acceptabel.

Max. Belasting
 45.4 °C48.4 °C44.1 °C 
 39.4 °C46.9 °C35.3 °C 
 32.8 °C35.7 °C30.8 °C 
Maximum: 48.4 °C
Gemiddelde: 39.9 °C
44.9 °C64.6 °C61.1 °C
38.4 °C55.5 °C41.8 °C
27.5 °C28.9 °C29.8 °C
Maximum: 64.6 °C
Gemiddelde: 43.6 °C
Stroomadapter (max.)  45.2 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Raytek Raynger ST
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 39.9 °C / 104 F, compared to the average of 31.1 °C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(-) The maximum temperature on the upper side is 48.4 °C / 119 F, compared to the average of 36.7 °C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 °C for the class Multimedia.
(-) The bottom heats up to a maximum of 64.6 °C / 148 F, compared to the average of 39 °C / 102 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 32.9 °C / 91 F, compared to the device average of 31.1 °C / 88 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (35.7 °C / 96.3 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.9 °C / 84 F (-6.8 °C / -12.3 F).
Warm genoeg? Het systeem tijdens de stresstest
Warm genoeg? Het systeem tijdens de stresstest

Tijdens de stresstest bereikte de CPU een temperatuur van 95-97°C bij een frequentie van 2300 tot 2600 MHz. Na een aantal minuten liep de frequentie van de GPU terug tot 405 MHz bij een temperatuur van ongeveer 80°C.

Bij alleen Furmark (100% GPU belasting) begint de GT 750M op 1058 MHz, maar zakt na enkele seconden tot 966 MHz bij een temperatuur van 80°C. Een aantal minuten later zakt de kloksnelheid tot 914 MHz en blijft hierop hangen gedurende de rest van de test. Zodra de CPU ook belast werd (100% met Prime95), zakte de kloksnelheid tot 405 MHz. Na 20-30 minuten van deze hel schakelde de notebook zichzelf meerdere malen uit. Een mogelijke reden kan de extreem hoge temperatuur van de CPU zijn. Dit roept ook vragen op over de toekomstbestendigheid van het koelsysteem, als er stof gaat verzamelen op het koelelement. Gelukkig kan het gehele koelsysteem verwijderd worden om schoon te maken.

Indien alleen de CPU volledig wordt belast (Prime95), begint de kloksnelheid op 2,9 GHz met Turbo Boost. De temperatuur stijgt naar 80-85°C en de kloksnelheid daalt naar 2,6-2,7 GHz. Hierna stabiliseert de temperatuur zich rond de 80°C. Wanneer nu ook de GPU volledig belast wordt (Furmark), daalt de kloksnelheid verder tot 2,3-2,6 GHz. Na de stresstest, herhaalden we de 3DMark 11 benchmark. Het verschil in resultaten is verwaarloosbaar en laat zien dat er geen oververhitting optreedt tijdens normaal gebruik.

Luidsprekers

We hebben diverse nummers van verschillende genres gespeeld en vonden dat het geluid pittig en duidelijk was. De luidsprekers zitten aan de voorkant van de behuizing; de verbetering die de MaxxAudioPro software veroorzaakt is duidelijk hoorbaar.

Energiebeheer

Energieverbruik

De stroomadapter heeft een vermogen van 130 Watt
De stroomadapter heeft een vermogen van 130 Watt

Het laagste energieverbruik van 10,2 Watt is haalbaar met de energiebesparingsopties ingeschakeld, minimale helderheid (20 cd/m²) en gedeactiveerde draadloze modules. De maximale helderheid van het beeldscherm verhoogt het verbruik met 7 Watt. Onder gemengde belasting heeft de XPS 15 90 Watt nodig; onder volledige belasting bedraagt de energiebehoefte 115 Watt. De stroomadapter van 130 Watt is dus voldoende gedimensioneerd. Vergeleken met de voorganger (Dell XPS 15 L521X Notebook), is het energieverbruik zonder belasting niet veranderd, maar is het maximale verbruik aanzienlijk verhoogd - dit verschil gaat echter hand in hand samen met de verbetering in prestaties.

De Samsung Ativ Book 8 heeft een vergelijkbaar minimaal energieverbruik, maar verbruik stukken minder bij een volledige belasting. De Asus N550JV is iets zuiniger en heeft in stilstand slechts een aantal Watt nodig. Alles bij elkaar lijkt het energieverbruik van de XPS 15 gerechtvaardigd door de krachtige hardware.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.3 Watt
Inactiefdarkmidlight 10.2 / 15.1 / 17.4 Watt
Belasting midlight 87.4 / 115.2 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijlevensduur

De producthandleiding laat zowel een 61 Wh als een 91 Wh batterij zien. De 91 Wh versie wordt gebruikt bij de 512 GB SSD, aangezien deze SSD weinig ruimte in beslag neemt. Laten we eens kijken naar de concurrentie: Apple gebruikt een lithium polymeer 95 Wh batterij voor de MBP 15, Samsung gebruikt een 91 Wh batterij voor de 880Z5E en Asus levert slechts een 59 Wh batterij bij de N550JV.

61 Wh batterij vs. 91 Wh: geen ruimte voor een 2,5 inch HDD
61 Wh batterij vs. 91 Wh: geen ruimte voor een 2,5 inch HDD

We hebben de BatteryEater Classic (hoge belasting) en Reader's Test (lage belasting) gebruikt om de maximale en minimale looptijden vast te stellen. In het beste geval was de batterijlevensduur 14 uur, in het slechtste geval ongeveer 2 uur. De notebook hield de meer relevante WLAN test (helderheid 150 cd/m²) 8 uur en 50 minuten vol, wat een goed resultaat is. Apple claimt een batterijlevensduur van 8 uur voor de MacBook Pro 15, Samsungs 880Z5E blijft met 6,5 uur achter, terwijl de Asus het slechts 4 uur volhoudt vanwege de kleine batterij. De voorganger met de 65 Wh accu heeft hier ook geen kans. De variant met de 61 Wh batterij (kleinere Amerikaanse configuratie) zou een batterijlevensduur moeten hebben die 30% korter is. Tijdens normaal gebruik verwachten we hierbij looptijden van ongeveer 5 tot 6 uur.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
14h 10min
Surfen met WLAN
8h 50min
Belast (maximale helderheid)
2h 10min

Samenvatting

Een compleet uitgeruste notebook: Dell XPS 15 2013
Een compleet uitgeruste notebook: Dell XPS 15 2013

Apple MacBook Pro 15 vs. Dell XPS 15, Windows of MacOS? Terwijl het tweede deel van de vraag een kwestie van smaak is, willen we wel kijken naar het eerste deel. Laten we stap voor stap het geheel analyseren. In onze mening is de behuizing van de XPS 15 niet minder dan die van de MBP 15. Met een rubberen afwerking, koolstofvezel onderkant en zilveren en zwarte accenten heeft de Dell notebook z'n eigen stijl, hoewel er ook overeenkomsten zijn. Wat betreft bouwkwaliteit en stevigheid behoren beide notebooks tot de bovenkant van het spectrum.

Volgens ons is Apple een stap verder wat betreft hardware. Apple integreert niet alleen krachtigere processoren, maar biedt ook meer configuratie-opties voor de CPU, RAM en SSD (dit geldt voor Duitsland - in de VS zijn er diverse versies), dus de gebruiker is vrijer om de notebook naar eigen wensen aan te passen. Het Dell systeem heeft een gunstigere prijs: een vergelijkbaar uitgeruste MacBook (2,0 GHz, 512 GB SSD, 16 GB RAM) kost ongeveer €2400. De prijs-kwaliteit verhouding ligt in het voordeel van Dell.

We hebben het beeldscherm van de nieuwe MBP 15 nog niet getest. Aangenomen dat hetzelfde paneel als dat van de oudere MBP gebruikt is, zullen de beeldschermen gelijkwaardige testresultaten geven. De XPS 15 biedt meer pixels, een hogere helderheid en een hoge contrast (en een touchscreen, als dat belangrijk is), maar blijft achter Apple wat betreft kleurreproductie. Natuurlijk moeten we op het komende testrapport wachten om een oordeel te vellen. Apple heeft ook het voordeel dat de integratie van het hoge resolutie beeldscherm soepeler verloopt dan bij Windows 8.1.

Gezien vanuit de prestaties neemt Apple misschien de leiding: de processoren zijn sneller en de geïntegreerde Intel Iris Pro GPU is sneller dan de HD Graphics 4600, die in de CPU van de XPS 15 zit. De kale grafische prestaties zijn vergelijkbaar: ze maken beiden gebruik van de GT 750M met 2 GB GDDR5 VRAM (het instapmodel an de MBP 15 heeft alleen de geïntegreerde Intel Iris Pro GPU).

Dan nu de emissies en batterijlevensduur. Dell's notebook is geruisloos wanneer er geen belasting is, maar wordt erg warm onder belasting. De belangrijke gebieden van de notebook blijven altijd acceptabel warm. Vanuit onze eigen ervaring en sommige korte testrapporten op het internet, verwachten we dat de MacBook Pro 15 vergelijkbaar presteert. De gemeten batterijlevensduur is ook erg vergelijkbaar met Apple's schatting voor de MBP 15 op hun website.

De conclusie is dat de slag tussen beide systemen in gelijkspel is geëindigd. De beslissende factor kan dan toch de keuze tussen Windows en MacOS zijn.

Bernhard Pechlaner
Editor of the original article: Bernhard Pechlaner - Senior Tech Writer - 280 articles published on Notebookcheck since 2012
Please share our article, every link counts!
Getest: Dell XPS 15 Late 2013 QHD+, mede mogelijk gemaakt door Dell Germany
Getest: Dell XPS 15 Late 2013 QHD+, mede mogelijk gemaakt door Dell Germany

Specificaties

Dell XPS 15 (Late 2013) (XPS 15 Serie)
Processor
Intel Core i7-4702HQ 4 x 2.2 - 3.2 GHz, Haswell
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 750M - 2048 MB, Core: 941 MHz, GDDR5, 326.80, Nvidia Optimus
Geheugen
16384 MB 
, Dual-channel DDR3L 1600 MHz
Beeldscherm
15.60 inch 16:9, 3200 x 1800 pixel, Touchscreen, Sharp LQ156Z1, IGZO LED PPS, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM87 (Lynx Point)
Opslag
Samsung SSD SM841 512GB, 512 GB 
, mSATA
Geluidskaart
Intel Lynx Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
1 USB 2.0, 3 USB 3.0, 1 HDMI, 1 DisplayPort, Noble Schloss Kensington Lock, Audio Verbindingen: 3.5 mm audio combinatiepoort, Card Reader: SD, SDIO, SDXC, Intel Wireless Display 3.0, NFC
Netwerkmogelijkheden
Intel Wireless-AC 7260 (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 18 x 372 x 254
Batterij
91 Wh Lithium-Ion, niet-verwijderbaar
Besturingssysteem
Microsoft Windows 8.1 64 Bit
Camera
Webcam: HD widescreen webcam with two digital array microphones
Bijkomende functionaliteiten
Toetsenbordverlichting: ja
Gewicht
2.02 kg, Voeding: 430 g
Prijs
2060 Euro

 

Gelijksoortige notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Kort testrapport Dell XPS 15 Notebook
GeForce GT 750M, Core i7 4712HQ

Notebooks met dezelfde grafische kaart en schermgrootte

Kort testrapport Dell Inspiron 15-7537 Notebook
GeForce GT 750M, Core i7 4500U, 2.6 kg

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport Gigabyte U24T Notebook
GeForce GT 750M, Core i7 4500U, 14.00", 1.78 kg
Kort testrapport HP Envy 17-j110eg Leap Motion Notebook
GeForce GT 750M, Core i7 4702MQ, 17.30", 3.359 kg

Links

Prijsvergelijking

Pro

+Hoge kwaliteit materialen
+Stevige behuizing en uitzonderlijke bouwkwaliteit
+Upgrades door de gebruiker zijn mogelijk
+Hoge helderheid en contrast
+Erg scherp beeld
+Erg hoge prestaties
+Goede batterijlevensduur
 

Contra

-Frequente renderproblemen onder Windows vanwege de hoge resolutie
-Veel weerspiegelingen
-Hoge temperaturen onder belasting
-Duur

Shortcut

Wat we goed vonden

Dell's hoge kwaliteit notebook heeft z'n status zonder compromissen bevestigd.

Wat we graag zouden zien

Windows 8.1 zou de hoge resolutie van het beeldscherm zonder problemen aan moeten kunnen.

Wat ons verrast heeft

Er zijn slechts weinig fabrikanten die echt hoge resolutie notebooks bieden.

De concurrentie

Apple MacBook Pro 15, Asus UX51VZ;

Goedkopere systemen:
- Asus N550JV
- Samsung 880Z5E
- Acer V7 582PG
- HP Envy 15

Rating

Dell XPS 15 (Late 2013) - 20-03-2014 v4(old)
J. Simon Leitner

Behuizing
95 / 98 → 97%
Toetsenbord
88%
Aanwijsapparaat
81%
Aansluitmogelijkheden
67 / 81 → 83%
Gewicht
63 / 20-67 → 91%
Batterij
91%
Beeldscherm
86%
Gaming-performance
88 / 85 → 100%
Applicatie-performance
94 / 92 → 100%
Temperatuur
80%
Luidheid
90 / 95 → 95%
Audio
70%
Gemiddelde
83%
88%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
J. Simon Leitner, 2013-12-22 (Update: 2021-05-18)