Notebookcheck Logo

Samsung patenteert de multi-refresh-rate display voor een potentiële next-gen TV of mobiele apparaat upgrade

Heeft Samsung al een upgrade van deze technologie in de maak? (Bron: Samsung)
Heeft Samsung al een upgrade van deze technologie in de maak? (Bron: Samsung)
U hebt wellicht al gehoord van local dimming, maar hoe zit het met local refresh rate? Samsung heeft naar verluidt een patent aangevraagd dat suggereert dat dit een mogelijkheid zal worden voor de volgende generatie van haar beeldschermen. Het schetst een methode om één enkel paneel op te splitsen in meerdere zones met verschillende verversingsfrequenties, inclusief de huidige high-end 120Hz-standaard.

Vernieuwingsfrequenties (gemeten in hertz (Hz)) zijn een van de nieuwste doelen voor opscheppende rechten in termen van high-end beeldschermen, met name onder mobiele apparaten OEM's. Echter, een scherm op 120Hz of meer brengt nadelen met zich mee, waaronder een kortere levensduur van de batterij.

Toonaangevende fabrikanten zoals Samsung zijn met antwoorden gekomen, de nieuwste en meest geavanceerde daarvan is wat zij noemen"adaptive refresh rate "-technologie, gevonden in displays met de mogelijkheid om soepel aan te passen de framerate aan te passen aan de eisen van de inhoud van het scherm.

Anderzijds zal de Zuid-Koreaanse reus bijna onvermijdelijk de volgende stappen verder dan zelfs deze geavanceerde LTPO 3.0 technologie, en heeft blijkbaar een heel nieuw concept ontwikkeld om op de consument te laten vallen. Volgens minstens 1 patent dat aan het bedrijf gelinkt is, zou het gelanceerd kunnen worden als het "Multiple Refresh Rate" scherm.

Deze nieuwe technologie doet min of meer wat het hierboven op het blik zegt, door een enkel paneel af te beelden dat verdeeld is in zones op basis van hun verschillende vernieuwingsfrequentie. Volgens de nieuwe documentatie van Samsung (goedgekeurd op 28 juli 2022 door KIPRIS in het thuisland van de OEM), is de technologie in haar huidige vorm relatief rudimentair met een beperkt aantal zones (en overeenkomstige verversingssnelheden); aan de andere kant is het potentieel voor schaalvergroting, zoals bij de evolutie van high-end TV of monitor in de toekomst mogelijk zijn.

De potentiële voordelen zijn ook vrij gemakkelijk voor te stellen: stel je een scherm voor dat 120Hz in een gebied dat overeenkomt met een videovenster, maar toch op 1Hz in de lege ruimte er omheen. Aan de andere kant is de uitvoering, om niet te spreken van het onderhoud en integriteit als een scherm, ingewikkeld worden, in de zin dat er een overvloed aan nieuwe drivers, connectoren, onderliggende paneel lagen enzovoort

Niettemin zal Samsung zeker in staat zijn enthousiasme en belangstelling aan te wakkeren voor de toekomst van beeldschermtechnologie met dit nieuwe octrooi.

Enkele diagrammen die de potentiële doorbraak van Samsung op het gebied van multi-refresh-rate schetsen. (Bron: KIPRIS)
Enkele diagrammen die de potentiële doorbraak van Samsung op het gebied van multi-refresh-rate schetsen. (Bron: KIPRIS)

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 08 > Samsung patenteert de multi-refresh-rate display voor een potentiële next-gen TV of mobiele apparaat upgrade
Deirdre O'Donnell, 2022-08- 3 (Update: 2022-08- 3)